Witaj - i spoko; o opis nie trzeba prosić, to moja droga krzyżowa i pomału zrobię wszystko. Tylko że akurat dzisiaj kolejka stoi jak na granicy z Ukrainą i każdy by chciał przejechać, a celników tylko dwóch. Co przyjmuję z ogromną radością: od niedawna pomaga mi Kasia, która jest dużo lepsza i dokładniejsza, więc będzie miała tego coraz więcej do obrobienia
O Jupiterze wiemy tylko tyle, ile sam nam raczy powiedzieć. Nie prowadzi działalności operacyjnej, więc 3/4 wiedzy o AF jest na nic.
Co tu widać:
- aktywa trwałe (nieruchomości) z I kwartału na 121 mln zł wykazywane są teraz jako nieruchomości inwestycyjne,
- utrzymują się bardzo duże bo prawie stumilionowe należności - głównie z pożyczek,
- zadłużenie jest nadal znikome, a aktywa finansowane są kapitałem własnym,
- widać ślady nieśmiałego skupu akcji własnych,
- w I kwartale wykazano zyski (dobrze widzę, że z usług deweloperskich?), w II już ich nie ma, czyli spółka zanotowała stratę netto na prawie 8 mln zł, jest to jednak działalność cykliczna, więc zjawisko samo w sobie nie budzi niepokoju,
- łączne przepływy za I kwartał są ujemne, co wynika z zainwestowania w nabycie jednostek zależnych,
- duża część aktywów to Energopol Południe (strata 86%), Krowodrza (0%) i 3 Investment (strata 50%),
- pozostałe akcje i udziały są jednostkowo marginalne, ale jest ich mnóstwo (tzw. długi ogon).
Żeby coś z tego zrozumieć, trzeba siąść i zacząć wyceniać. Zobowiązań pozabilansowych nie widzę, zostaje więc własny osąd co do wartości posiadanych aktywów. Życzę dużo wytrwałości, robota może być pouczająca - lecz dla mnie ten fundusz powinien nazywać się BŁiSk (Bez Ładu i Składu).