PARTNER SERWISU
epnhrfjj
53 54 55 56 57

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 30 maja 2018 19:10:43
A tymczasem tradycyjnie Kondzio-Zbawiciel twierdzi, że sprawozdania finansowe zawierały rzetelne dane a na zakupie EGB Investment GetBack wcale nie stracił:
Jeżeli chodzi o zakup spółki EGB Investment S.A. transakcja przynosiła wymierne korzyści ekonomiczne dla Getback S.A., została zawarta w oparciu o wnikliwe due diligence prawne oraz finansowe, a następnie sporządzoną wycenę transakcji przeprowadzoną przez wyspecjalizowane i profesjonalne niezależne podmioty zewnętrzne.

www.parkiet.com/Wierzytelnosci...
No jeżeli sprawozdania zawierały rzetelne dane to gdzie zniknęły nasze pieniądze?

sjanisz
0
Wpisów: 64
Wysłane: 30 maja 2018 19:13:38
W piątek wysyłam świadectwa. Myślę, że ze względu na ogrom problemu i krytyczny czas, w Radzie musi znależć się ktoś biegły w dużych firmach, czyli P. Barczyński.
Ze skromnych, ale jednak dostępnych danych -jako człowiek, też wydaje mi się on jak najbardziej w porządku.

Maupa_w_niebieskim donosiła, że kurator nie zna prawa i zastanawia się, czy dopuścić do Rady Kąkolewskiego, który być może nie jest wierzycielem.
Oczywiście, jeśli możliwe, należy prawo wykorzystać, ale są 2 ale:
1) Kurator, nie znając prawa, powiedział, co mu się zdaje i nie jest to całkowity bezsens, dlatego, że jeśliby Pan Radek Barczyńki nie był wierzycielem, to nam opłacałoby się forsować zmianę prawa w celu dopuszczenia do Rady P. Radka.
2) Jeśli w wyniku usunięcia kandydatury Kąkolewskiego, głosy osób, które głosowały na Kąkolewskiego, nie będą mogły być przeniesione na innego kandydata, to może być dla nas niekorzystne -ponieważ uznanie tych głosów za nieważne, będzie oznaczać, że Rada Wierzycieli będzie reprezentować mniejszą część całości wierzytelności.

chris7
0
Wpisów: 6
Wysłane: 30 maja 2018 20:24:26
drax napisał(a):
@chris7
Ta pozycja wpłat z tytułu wierzytelności to nie jest przepływ pieniężny. Było o tym już tu wcześniej. Więc do ewentualnych analiz należy brać tą kwotę z ostrożnością.

Ok. Przyznam, że jestem zdziwiony, że to nie przepływy. Doczytam.

Cytat:
Wzrost kosztów operacyjnych masz ładnie rozpisane w notach 10-12. Są to głównie utworzone odpisy (patrz wcześniejsze komunikaty GB) oraz utworzone rezerwy (wycofanie się GB z niektórych umów, to też już było na forum) plus wzrost skali działalności spółki (m. in wzrost zatrudnienia). Można zadawać pytania o wzrost niektórych pozycji, ale raczej są to nieistotne kwoty. Te większe zostały opisane przez spółkę.

I taka generalna uwaga. Możemy obniżać koszty w dół a wpływy z portfeli zwiększać, ale to zadziała tylko w Excelu. Obniżając koszty zwalniamy np. windykatorów, ograniczamy wydatki na windykacje miękka i twardą. Efekt to spadek wpływów z portfeli. Oczywiście da się ograniczyć częściowo koszty, ale wskazówkę o ile mamy w propozycjach ukladowych zarządu.

Co do odpisów, rezerw - ok.
Ale inne pozycje urosły nieproporcjonalnie dużo więcej niż skala (wpłaty z tytułu wierzytelności). Wpłaty urosły 33%, a np. wynagrodzenia i ubezpieczenia - ok. 100%, usługi obce - ponad 100%.
Wyjaśniają to wzrostem skali działalności - ale ta nie urosła aż tak dużo. Na oko widzę, że spółka straciła na wzroście skali, nowo zatrudnieni nie zarabiają na siebie. Choć nie liczyłem tego dokładnie.
Edytowany: 30 maja 2018 20:24

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 30 maja 2018 22:24:09
ID napisał(a):
Dzisiaj była planowana kontynuacja WZA z wyborem członka RN ( również kandydat proponowany przez obligatariuszy.)
Czy wiemy jak to się skończyło ?. Nigdzie nie ma informacji.

Abris nikogo nie powołał na to stanowisko. Nie było nikogo dostępnego z Abris aby to wyjaśnić, więc możemy tylko zakładać, że do tematu wrócimy przy WZA dot. m.in. sprawozdania finansowego za 2017 r.

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 30 maja 2018 22:25:18
Może prezes Kąkolewski odkupi ode mnie obligacje, to tylko 70 tys. a zarobił 3.3 mln w zeszłym roku w tym 1.8 mln premii za wyniki, rozumiem, że za te straty 1.3 mld ? I on chce nas reprezentować, to się w głowie nie mieści.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 30 maja 2018 22:30:02
jak prezes zacierał ślady -
www.rmf24.pl/fakty/polska/news...

Tonący się brzytwy chwyta - może warto wysłać listy w sprawie GetBack do Prokuratora Generalnego. Zbigniewa Ziobry?
Obligatariuszy i akcjonariuszy jest kilka tysięcy.
Jeśli listów będzie dużo może opłaci im się politycznie coś w sprawie zrobić, śledztwa dopilnować. (w końcu Abris ma już na pieńku ze Skarbem Państwa)
Edytowany: 30 maja 2018 22:44

adashi2
0
Wpisów: 127
Wysłane: 30 maja 2018 22:46:39
Obligatariusz kontakt napisał(a):
ID napisał(a):
Dzisiaj była planowana kontynuacja WZA z wyborem członka RN ( również kandydat proponowany przez obligatariuszy.)
Czy wiemy jak to się skończyło ?. Nigdzie nie ma informacji.

Abris nikogo nie powołał na to stanowisko. Nie było nikogo dostępnego z Abris aby to wyjaśnić, więc możemy tylko zakładać, że do tematu wrócimy przy WZA dot. m.in. sprawozdania finansowego za 2017 r.

Podobno powołano Przemysława Schmidta powiązanego z Trigonem.

Perry
0
Wpisów: 16
Wysłane: 30 maja 2018 22:56:53
D.dobry,
jestem tu nowy. posiadam obligacje z emisji prywatnej zabezpieczonej aktem notarialnym z 777.

Terminy minęły wobec tego wysłałem wezwanie do GB o zapłatę.

1)Jak rozumiem przy postępowaniu restrukturyzacyjnym nie mogę nadać klauzuli wykonalności i sciągnąć należności przez komornika??
Proszę bardziej zorientowanych o podpowiedz.

2)Druga sprawa, przeczytalem 50 stron postow i dostalem mętlika.
Czy i jak mam gdzies do Was dolączyc, czy i jak mam glosowac na kuratorow, rade wierzycieli itp.???Jestescie jakos zrzeszeni?

3)posiadam troszke obligacji niezabezpieczonych aktem kupionych w samym Getbacku. czy mam wystapic o jakies swiadectwo depozytowe lub inny dokument?

bardzo prosze o pomoc , dopiero zaczynam sie wdrażaćw temat. pozdrawiam.

Jan Nowak
0
Wpisów: 181
Wysłane: 30 maja 2018 22:57:27
biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...

Cytat:

Zarząd GetBack S.A. w restrukturyzacji _"Emitent"_, informuje, że Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy Emitenta, kontynuowane po przerwie, w dniu 30 maja 2018 roku powołało w skład Rady Nadzorczej Emitenta aktualnej kadencji: Pana Przemysława Schmidt. CV Pana Przemysława Schmidta - nowego członka Rady Nadzorczej Emitenta - stanowi załącznik do niniejszego raportu bieżącego.

Emitent jednocześnie oświadcza, że w skład Rady Nadzorczej Emitenta wchodzą aktualnie Pani Paulina Pietkiewicz _oddelegowana na podstawie art. 383 § 1 ustawy Kodeks spółek handlowych do czasowego tj. na okres od dnia 22 maja 2018 r. do dnia 21 sierpnia 2018 r. wykonywania czynności członka zarządu GetBack S.A. w restrukturyzacji odpowiedzialnego za pion zapewnienia zgodności compliance_; Pan Wojciech Łukawski; Pan Rune Mou Jepsen; Pan Krzysztofa Burnos; Pan Jarosław Dubiński; Pan Jerzy Zygmunt Świrski; Pan Przemysław Schmidt.

Zgodnie z oświadczeniami złożonymi przez każdego z członków Rady Nadzorczej Emitenta z osobna wykonywana przez te osoby działalność poza Emitentem nie jest konkurencyjna w stosunku do Emitenta, nie uczestniczą oni w spółce konkurencyjnej jako wspólnicy spółki cywilnej, spółki osobowej ani jako członek organu spółki kapitałowej, ani nie uczestniczą oni w innej konkurencyjnej osobie prawnej jako członek jej organu. Żadna z wyżej wskazanych osób fizycznych – zgodnie ze złożonym oświadczeniem - nie została wpisana do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych, prowadzonego na podstawie ustawy z dnia 20 sierpnia 1997 r. o Krajowym Rejestrze Sądowym.
W przypadku Panów Krzysztofa Burnos, Jarosława Dubińskiego i Przemysława Schmidta każda z tych osób złożyła oświadczenie, iż spełnia ona kryteria "niezależnego członka" Rady Nadzorczej Emitenta.

W dniu 30 maja 2018 r. odbyło się posiedzenie Rady Nadzorczej Emitenta, w trakcie którego Rada Nadzorcza Emitenta powołała Pana Jerzego Świrskiego na stanowisko Przewodniczącego Rady Nadzorczej Emitenta i Pana Przemysława Schmidt na stanowisko Wiceprzewodniczącego Rady Nadzorczej Emitenta. Na tym posiedzeniu Rada Nadzorcza powołała również Komitet Audytu, w którego skład wchodzą: Pan Krzysztof Burnos _Przewodniczący Komitetu Audytu_ oraz Panowie Przemysław Schmidt i Jerzy Świrski _Członkowie Komitetu Audytu_; jak i Komitet ds. Restrukturyzacji, w którego skład wchodzą Pan Przemysław Schmidt _Przewodniczący Komitetu ds. Restrukturyzacji_ oraz Panowie Jarosław Dubiński i Wojciech Łukawski _Członkowie Komitetu ds. Restrukturyzacji_.
Edytowany: 30 maja 2018 22:58

monster007
0
Wpisów: 17
Wysłane: 30 maja 2018 23:31:30
Nie rozumiem gdzie byli ludzie, którzy dziś mówią co mają zrobić i że w piątek wyślą...LUDZIE!!! kurator czeka do 05.06! pocztexem z gwarancja dostawy!!!

adashi2
0
Wysłane: 30 maja 2018 23:35:40
Już może nie przesadzajmy z tym Pocztexem, list polecony priorytetowy w zupełności wystarczy. A gdyby ktoś miał jakieś lęki to jest jeszcze Paczka24.

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 30 maja 2018 23:39:33
1. Abris nie zaakceptował żadnej kandydatury złożonej przez Obligatariuszy - były ich 2
2. Jedna została złożona przez PO GetBack, druga przez grupę FB
3. Jak dla mnie to jasne postawienie sprawy co do rozmów w przyszłości - brak współpracy
4. Czytamy przepisy dot. PPU i nie znajdujemy tam słowa o akcjonariuszach i RN dłużnika. I tak też będzie w naszych działaniach. Tym bardziej po publikacji rzeczy, które się działy za rządów Abris
5. Dalsze kroki prawne w przygotowaniu

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 30 maja 2018 23:42:12
Ale jak to ? Już nie zaakceptował ? To kogo akceptują Kąkolewskiego ? Co tu się dzieje. Mam dość tych złodziei.

Eagle
0
Wpisów: 21
Wysłane: 30 maja 2018 23:43:05
[quote=Perry]D.dobry,
jestem tu nowy. posiadam obligacje z emisji prywatnej zabezpieczonej aktem notarialnym z 777.

1)Jak rozumiem przy postępowaniu restrukturyzacyjnym nie mogę nadać klauzuli wykonalności i sciągnąć należności przez komornika??

Czy i jak mam gdzies do Was dolączyc, czy i jak mam glosowac na kuratorow, rade wierzycieli itp.???Jestescie jakos zrzeszeni?

3)posiadam troszke obligacji niezabezpieczonych aktem kupionych w samym Getbacku. czy mam wystapic o jakies swiadectwo depozytowe lub inny dokument?

bardzo prosze o pomoc , dopiero zaczynam sie wdrażaćw temat. pozdrawiam

Tylko zgłoś Radosława Barczyńskiego, współtwórcę tej inicjatywy / porozumienia :).

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 30 maja 2018 23:45:25
Perry napisał(a):
D.dobry,

bardzo prosze o pomoc , dopiero zaczynam sie wdrażaćw temat. pozdrawiam.

1/ Przy otwartym PPU możesz wnioskowac do sądu o nadanie klauzuli wykonalności aktowi notrarialnemu ale nie możesz prowadzić egzekucji. Klauzula wykonalności się nie przedawnia - przedawnić się może tylko roszczenie. W związku z otwarciem PPU bieg przedawnienia roszczenia został wstrzymany. Jakby PPU umorzono a nie otwarto jeszcze innego rodzaju postępowania (sanacja/upadłośc) będziesz mógł próbowac puścić komornika.
2/ Dołącz do nas pisząc kontakt@pogetback.pl podaj serię obligacji, ilośc i ich łączną wartośc nominalną
3/ Nie jesteśmy formalną organizacją, zobacz naszą stronę http://www.pogetback.pl Wystawiamy kandydata do Rady Wierzycieli - p. Radka Barczyńskiego. Na http://www.pogetback.pl znajdzieśz jego notkę biograficzną oraz wzór pisma do kuratora (zgłoszenie kandydata do RW).
4/ Prawdopodobnie Twoje obligacje mają formę dokumentu - jeżeli 'Tak' to do zgłoszenia kandydata dołączasz kserkopię tych obligacji w formie dokumentu. Pośpiesz sie - głos na naszego kandydata p. Radka wysyłamy pocztą na adres kuratora -jest we wzorze pisma. Wszytskie głosy powinny dotrzeć do kuratora do 5 czerwca.
Jeżeli masz jakieś pytania pisz do mnie na priv

adashi2
0
Wysłane: 30 maja 2018 23:48:21
Oby w przygotowaniu były kroki zmierzające do odebrania zarządu własnego upadającemu i zmiany formy postępowania na sanację...

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 30 maja 2018 23:48:31
voyager747 napisał(a):
Ale jak to ? Już nie zaakceptował ? To kogo akceptują Kąkolewskiego ? Co tu się dzieje. Mam dość tych złodziei.

Pan Przemysław Schmidt, który z p. Dubskim są razem w PEM www.privateequitymanagers.pl/z...
Ktoś jeszcze wierzy w przypadki i decyzje oparte o merytorykę? Btw, PS zakładał i współzarządzał Trigon do 2013 r.
Edytowany: 30 maja 2018 23:52

joshep
0
Wpisów: 115
Wysłane: 30 maja 2018 23:53:13
Z Abrisem to można gadać tylko wtedy jak wyciągnie kasę na stół, jeśli nie wyciągnie to trzeba zrobić wg. mnie wszystko żeby odsunąć ich od zarządzania spółką i wtedy można próbować robić coś dalej. Jeśli Abris będzie miał pełną władze jak teraz i żadnego ryzyka straty w przypadku niepowodzenia układu to będzie działał w celu zminimalizowania swoich i tylko swoich strat i wyciągnie z GetBack co się da i jak się da i zostawi totalną wydmuszkę jeśli jeszcze ta spółka tą wydmuszką nie jest. Ja od dawna byłem mocno sceptyczny co do układu bo nie widać ani grama zainteresowania Abris wyprowadzeniem spółki na prostą, a ruchy które robią są pozorowane i zawsze mają ukryte i niecne intencje. Mam nadzieję że sąd jedna zweryfikuje swoją opinię o możliwości PPU i umorzy postępowanie i wrócimy do tematu przymusowego zarządu.

Obligatariusz kontakt napisał(a):
1. Abris nie zaakceptował żadnej kandydatury złożonej przez Obligatariuszy - były ich 2
2. Jedna została złożona przez PO GetBack, druga przez grupę FB
3. Jak dla mnie to jasne postawienie sprawy co do rozmów w przyszłości - brak współpracy
4. Czytamy przepisy dot. PPU i nie znajdujemy tam słowa o akcjonariuszach i RN dłużnika. I tak też będzie w naszych działaniach. Tym bardziej po publikacji rzeczy, które się działy za rządów Abris
5. Dalsze kroki prawne w przygotowaniu
Edytowany: 30 maja 2018 23:54

Jan Nowak
0
Wpisów: 181
Wysłane: 30 maja 2018 23:54:42
Ja też poczytałem ustawę Prawo restrukturyzacyjne i mam takie przemyślenia/wnioski. W kontekście koncepcji co do złożenia propozycji układowych przez RW i jej przegłosowania na zgromadzeniu wierzycieli to według mnie z ww. ustawy wynika, że układ jest zawierany przez dłużnika z wierzycielami a nie tylko pomiędzy samymi wierzycielami niezależnie od tego czyj jest plan restrukturyzacyjny - dłużnika czy Rady Wierzycieli. Wynika to wprost z nw. przepisów ustawy Prawo restrukturyzacyjne:

Art. 1. Zakres regulacji ustawy
Ustawa reguluje:
1) zawieranie przez dłużnika niewypłacalnego lub zagrożonego niewypłacalnością układu z wierzycielami oraz skutki układu;

Art. 3. Cele postępowania restrukturyzacyjnego
1. Celem postępowania restrukturyzacyjnego jest uniknięcie ogłoszenia upadłości dłużnika przez umożliwienie mu restrukturyzacji w drodze zawarcia układu z wierzycielami, a w przypadku postępowania sanacyjnego – również przez przeprowadzenie działań sanacyjnych, przy zabezpieczeniu słusznych praw wierzycieli.

Odnosząc się zatem do Waszych zamiarów, proszę, postarajcie się tak prowadzić negocjacje, żeby jednak zawrzeć jakiś układ zamiast likwidować spółkę.
Edytowany: 31 maja 2018 00:00

adashi2
0
Wysłane: 30 maja 2018 23:59:43
Po zakończeniu kampanii do RW przyjdzie pora na trzeźwiejszy osąd perspektyw zawierania jakiegokolwiek układu.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

53 54 55 56 57

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,503 sek.

miqkvncm
flkqzuec
mbrqticx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dgydufvx
ttloiurj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat