PARTNER SERWISU
xmywkubq
67 68 69 70 71

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 12 czerwca 2018 23:21:05
W 2100 roku!

tygnie
0
Wpisów: 3
Wysłane: 12 czerwca 2018 23:23:17
Ja trochę z innej beczki: chciałbym kupić jedną obligację GetBack. Jestem dziennikarzem i mam zamiar napisać artykuł o tym, jak windykować tę spółkę metodami, które stosowała względem swoich dłużników. Do tego potrzebny mi jednak jakaś wierzytelność - czyli np. posiadanie przynajmniej jednej obligacji. Czy znalazłby się tu ktoś chętny na sprzedaż?

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 12 czerwca 2018 23:26:26
Ja bardzo chętnie, ale mam 7 sztuk po 10 tysięcy pln każda.
Edytowany: 12 czerwca 2018 23:27

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 12 czerwca 2018 23:26:54
@Jan Nowak

Mówisz o procedurach prawnych. To jest specjalność prawników. Moje uwagi mogą zawierać tylko ogólnie wskazówki. Musi być pozew, najlepiej zbiorowy - to nowe zasady postępowania w sprawach cywilnych. Do tego konieczne są jak najszybsze decyzje organów wymiaru sprawiedliwości. Nie można dłużej czekać na ich decyzje. Proszę zauważyć, że opóźnianie przedstawienia sprawozdań może być grą na czas - w tym okresie różne środki mogą być wyprowadzane po cichu ze spółki i, wtedy gdy dojdzie do decyzji organów sprawiedliwości, może np,. okazać się, że np. DNLD Holdings (podmiot, poprzez który Abris jest właścicielem Getback) ogłosiła upadłość i szukaj wiatru w polu, zaś spółki grupy Hussaria nagle znikną. Zostanie tylko rewident i analitycy - a ci chętnie pójdą na ugodę (w stylu amerykańskim) za ułamek należności.

To trwa zbyt długo. Dla mnie najważniejsza jest jak najszybsza reakcja organów wymiaru sprawiedliwości - reszta to tylko bicie piany.

Co do akcjonariuszy - dostaną w pozwach, jeżeli zdążą z pozwami na czas (patrz wyżej) i udowodnią, że np. nieprawidłowości powstały już wtedy, gdy obejmowali akcje.
Edytowany: 12 czerwca 2018 23:29

leonek7
0
Wysłane: 12 czerwca 2018 23:30:39
Oczywiście ,że Abris gra na czas.Każdy dzień tego cyrku jest na niekorzyść wierzycieli.

voyager747
0
Wysłane: 12 czerwca 2018 23:31:10
Już przerabiałem sądy przy upadku WGI, jest bardzo ciężko, dzieją się rzeczy niewiarygodne i oczywiście trzeba mieć kupę kasy, bo opłaty, prawnicy itp. to jest zabawa dla bogatych a efekty mogą być inne od spodziewanych.

tygnie
0
Wysłane: 12 czerwca 2018 23:34:35
voyager747 napisał(a):
Ja bardzo chętnie, ale mam 7 sztuk po 10 tysięcy pln każda.

Tyle rzecz jasna dać nie mogę, szczególnie ze względu na to, że - jak wiemy - można tych pieniędzy nie odzyskać ;) Ale jeśli ktoś chciałby odzyskać choć część kwoty już teraz, proszę o kontakt. Jeszcze pytanie: czy te obligacje były dostępne tylko po 10 tys. zł/szt., czy były też w niższych nominałach?

lesgs
38
Wysłane: 12 czerwca 2018 23:37:30
Akurat WGI było zupełnie czymś innym. Tu chodziło o inwestycje w CfD - dość ryzykowne instrumenty, których złożoności większość zawierających umowy nie była w stanie zrozumieć (same umowy były niezwykle skomplikowane). Poza tym, każda umowa była zawierana indywidualnie. W przypadku Getback, mamy do czynienia z instrumentami kupowanymi przez całe grupy na identycznych warunkach (np. w serii obligacji). To daje większe podstawy do pozwu zbiorowego (za czasów WGI takiej możliwości nie było).
Edytowany: 12 czerwca 2018 23:37

voyager747
0
Wysłane: 12 czerwca 2018 23:38:41
Nie wiem jakie były nominały, ja mam niestety tylko takie i bardzo nad tym boleję.

tygnie
0
Wysłane: 12 czerwca 2018 23:42:06
Rozumiem i współczuję. Gdyby ktoś coś więcej wiedział lub był chętny sprzedać jedną obligację - proszę o kontakt.

voyager747
0
Wysłane: 12 czerwca 2018 23:45:15
lesgs, WGI prowadziło podwójną księgowość, potem na koniec zostało DM. Tobie na wyciągu miesięcznym podawali, że masz np, 200 tys. pln a u siebie zapisywali, że masz 10 tys. To była piramida i nie wiem czy szefom coś się stało.
Np. syndyk wiele razy składał do BFG wnioski o wypłatę odszkodowań i oni to odrzucali, potem jak już np. mnie i innych osób na tej liście nie było, to przyklepali.
BFG wypłacał odszkodowania na podstawie tych fałszywych wyciągów z WGI a nie na podstawie tego ile wpłaciłeś. Niewiarygodne ? Niestety tak było, powinienem dostać 60 tys. ( to 15 tys. euro było wtedy) a nie dostałem nic i dopłaciłem jeszcze sporo, bo wniosek do sądu, potem wycofaliśmy ( bo wszyscy przegrywali), a potem sędzia zasądził mi całą opłatę dla ich adwokata, chyba 3800 pln, za nic, za łożenie i wycofanie wniosku. Tak to działa, sądy, BFG itp.
Przerabiałem to na swojej skórze i nie polecam nikomu.

leonek7
0
Wysłane: 12 czerwca 2018 23:46:22
Zastanawiam się dlaczego sąd tak długo zwleka z powołaniem RW? Jakoś odrzucanie wniosków o odebranie zarządu nad majątkiem spółki dłużnikowi idzie mu bardzo sprawnie.

Jan Nowak
0
Wpisów: 181
Wysłane: 12 czerwca 2018 23:48:11
lesgs napisał(a):
@Jan Nowak

Mówisz o procedurach prawnych. To jest specjalność prawników. Moje uwagi mogą zawierać tylko ogólnie wskazówki. Musi być pozew, najlepiej zbiorowy - to nowe zasady postępowania w sprawach cywilnych. Do tego konieczne są jak najszybsze decyzje organów wymiaru sprawiedliwości. Nie można dłużej czekać na ich decyzje. Proszę zauważyć, że opóźnianie przedstawienia sprawozdań może być grą na czas - w tym okresie różne środki mogą być wyprowadzane po cichu ze spółki i, wtedy gdy dojdzie do decyzji organów sprawiedliwości, może np,. okazać się, że np. DNLD Holdings (podmiot, poprzez który Abris jest właścicielem Getback) ogłosiła upadłość i szukaj wiatru w polu, zaś spółki grupy Hussaria nagle znikną. Zostanie tylko rewident i analitycy - a ci chętnie pójdą na ugodę (w stylu amerykańskim) za ułamek należności.

To trwa zbyt długo. Dla mnie najważniejsza jest jak najszybsza reakcja organów wymiaru sprawiedliwości - reszta to tylko bicie piany.

Co do akcjonariuszy - dostaną w pozwach, jeżeli zdążą z pozwami na czas (patrz wyżej) i udowodnią, że np. nieprawidłowości powstały już wtedy, gdy obejmowali akcje.

A znasz może jakieś przykłady szybkiej reakcji organów wymiaru sprawiedliwości? Z mojego doświadczenia wynika, że organy sprawiedliwości szybko nie reagują... a do takich czynności jak zabezpieczenie majątku zupełnie się nie zabierają...

lesgs
38
Wysłane: 12 czerwca 2018 23:56:48
@Jan Nowak

Rozumiem, że pytanie jest raczej retoryczne.

Oczywiście, należy naciskać na organy śledcze. Od tego są osoby reprezentujące obligatariuszy, SII, prawnicy. Można działać jednokierunkowo na rzecz osób w RW tylko, jeżeli jest przekonanie i decyzja o wejściu w postępowanie i konwersję obligacji na akcje. Dotąd, dopóki nie ma decyzji o tym, w jakim kierunku mają działać obligatariusze (układ albo likwidacja) należy zostawić wszystkie opcje otwarte i jednocześnie działać w kilku kierunkach - czy organizacje obligatariuszy na pewno podjęły już taką decyzję, czy też tylko myślą o odzyskaniu pieniędzy a nie o tym jak to zrobić?

Co do szybkości - mandat za złe parkowanie (100 zł) dostałem po ok. 20 dniach? Czy to wystarczająco szybko?
Edytowany: 13 czerwca 2018 00:09

drax
0
Wpisów: 100
Wysłane: 13 czerwca 2018 00:49:17
kris1986 napisał(a):
Czy ja dobrze rozumiem proces konwersji obligacji na akcje: mam 10.000,00 zł obligacji które mają podlegać konwersji na akcje po cenie 0,05 zł /za akcję to będę wtedy miał 200 tys akcji? I jeżeli kurs akcji będzie wynosił w przyszłości 1 zł to z moich 10.000,00 zł robi się 200.000,00 zł?

Jak sobie przeliczyłem to przy założeniu, że obligacji jest tyle co podał KNF (uproszczenie, pomijamy inne zobowiązania, ale dużo nie zniekształci), to przy konwersji na poziomie 0,05 miałbyś 200 tys. akcji. Jednak kurs na poziomie już 0,06 zł oznacza, że wycena spółki przekracza miliard zł. Wynika to z tego, że byśmy mieli ponad 18 miliardów akcji na rynku.

sjanisz
0
Wpisów: 64
Wysłane: 13 czerwca 2018 01:08:25
W odróżnieniu od KK, Dąbrowski wydaje się poważnym menadżerem -jednak liczę, że w RW będą osoby, co zagrają korzystniej dla wierzycieli.
Tak liczę pomimo, że może być problem z inwestorami.
Tylko nie zamęczmy P. Radosława, bo on naprawdę musi siły zachować do rozgrywki.
Tylko naprawdę użyteczne uwagi warto teraz wrzucać...

Mheavydrumm
0
Wpisów: 121
Wysłane: 13 czerwca 2018 08:05:26
W e-mailu od Panów Radka i Pawła w ramach aktualnych informacji dla obligatariuszy z naszego Porozumienia został zasygnalizowany temat rozważenia indywidualnego zgłaszania wierzytelności do postępowania sądowego. Moim zdaniem, treść art. 366 ust. 1 ustawy - Prawo restrukturyzacyjne jasno wskazuje, że wierzytelności obligatariuszy są w spisie wierzytelności wykazywane przez nadzorcę sądowego łącznie. Czy zatem istnieje w ogóle możliwość indywidualnego zgłaszania swoich wierzytelności przez obligatariuszy ? Może ktoś ma na to jakiś pomysł bądź znalazł jakąś sensowną interpretację na ten temat ?

mareksus
0
Wpisów: 123
Wysłane: 13 czerwca 2018 09:01:07
W GB nie ma czego ratować, i tutaj zgadzam się z autorem. PPU to jest gra na zwłokę akcjonariuszy. Albo pieniądze na stół i gramy dalej, albo upadłość. Tutaj nie ma co bawić się w gierki. Niestety obligatariusze muszą zaakceptować ten smutny fakt, że proponowany układ, w którym mają sfinansować kapitał poprzez konwersję to jedynie gra na zwłokę. Upadłość i tak będzie, tylko za jakiś czas - rok, dwa.

Zastanówcie się, jeśli Abris by wierzył w cudowne uzdrowienie GB to by sam zainwestował. Prawda? Jeśli nie inwestuje, to znaczy, że nie wierzy. To jest fundusz PE, który z założenia inwestuje w takie okazje.

www.parkiet.com/Wierzytelnosci...

Nie dajmy się zwodzić czarodziejom, którzy opowiadają nieprawdopodobne historie. Jeżeli ktoś pokazuje, że regularnie ogrywa stare firmy na rynku, to znaczy, że wynalazł kamień filozoficzny, zupełnie przełomową technologię, albo opowiada niestworzone historie – stwierdził Borusowski, który jednocześnie na pytanie, czy nowy zarząd GetBacku jest w stanie uratować firmę, nie pozostawia złudzeń.

– Tam nie ma czego ratować. Pytanie tylko, kto ile straty przyjmie. Wycena portfeli została już ujawniona, wyniki opublikowane. Można tylko oczekiwać korekt oceny audytora. Firma zaraportowała stratę prawie 1,4 mld zł. To jest wielokrotnie więcej, niż w całej swojej historii zarobiła. Model biznesowy jest nieadekwatny do prowadzonej działalności

Jan Nowak
0
Wpisów: 181
Wysłane: 13 czerwca 2018 09:14:08
lesgs napisał(a):
@Jan Nowak

Rozumiem, że pytanie jest raczej retoryczne.

Oczywiście, należy naciskać na organy śledcze. Od tego są osoby reprezentujące obligatariuszy, SII, prawnicy. Można działać jednokierunkowo na rzecz osób w RW tylko, jeżeli jest przekonanie i decyzja o wejściu w postępowanie i konwersję obligacji na akcje. Dotąd, dopóki nie ma decyzji o tym, w jakim kierunku mają działać obligatariusze (układ albo likwidacja) należy zostawić wszystkie opcje otwarte i jednocześnie działać w kilku kierunkach - czy organizacje obligatariuszy na pewno podjęły już taką decyzję, czy też tylko myślą o odzyskaniu pieniędzy a nie o tym jak to zrobić?

Co do szybkości - mandat za złe parkowanie (100 zł) dostałem po ok. 20 dniach? Czy to wystarczająco szybko?

Pytanie wcale nie jest retoryczne. I niestety nie jest to kwestia mandatu za 100 zł.

Piszesz, że likwidacja spółki i pozwy o pozostałą nieodzyskaną kasę to jedyna droga ale według Ciebie odzyskanie tej pozostałej kasy jest uzależnione od jak najszybszej reakcji organów wymiaru sprawiedliwości więc pytam czy to w ogóle możliwe bo nie słyszałem o przypadku szybkiej reakcji organów wymiaru sprawiedliwości w podobnych sprawach.

ar1urius
0
Wpisów: 40
Wysłane: 13 czerwca 2018 09:21:20
mareksus napisał(a):
W GB nie ma czego ratować, i tutaj zgadzam się z autorem. PPU to jest gra na zwłokę akcjonariuszy. Albo pieniądze na stół i gramy dalej, albo upadłość. Tutaj nie ma co bawić się w gierki. Niestety obligatariusze muszą zaakceptować ten smutny fakt, że proponowany układ, w którym mają sfinansować kapitał poprzez konwersję to jedynie gra na zwłokę. Upadłość i tak będzie, tylko za jakiś czas - rok, dwa.

Zastanówcie się, jeśli Abris by wierzył w cudowne uzdrowienie GB to by sam zainwestował. Prawda? Jeśli nie inwestuje, to znaczy, że nie wierzy. To jest fundusz PE, który z założenia inwestuje w takie okazje.

www.parkiet.com/Wierzytelnosci...

Nie dajmy się zwodzić czarodziejom, którzy opowiadają nieprawdopodobne historie. Jeżeli ktoś pokazuje, że regularnie ogrywa stare firmy na rynku, to znaczy, że wynalazł kamień filozoficzny, zupełnie przełomową technologię, albo opowiada niestworzone historie – stwierdził Borusowski, który jednocześnie na pytanie, czy nowy zarząd GetBacku jest w stanie uratować firmę, nie pozostawia złudzeń.

– Tam nie ma czego ratować. Pytanie tylko, kto ile straty przyjmie. Wycena portfeli została już ujawniona, wyniki opublikowane. Można tylko oczekiwać korekt oceny audytora. Firma zaraportowała stratę prawie 1,4 mld zł. To jest wielokrotnie więcej, niż w całej swojej historii zarobiła. Model biznesowy jest nieadekwatny do prowadzonej działalności

Myślę że Borusowski też powinien był kandydować do RW. Dobre ma nastawienie chłopak.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

67 68 69 70 71

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,334 sek.

lpjgpgik
wljczeez
aggvdiho
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aawpqmnv
ticslilb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat