0 Dołączył: 2018-05-17 Wpisów: 64
Wysłane:
30 czerwca 2018 10:22:24
Michal00 napisał(a):Moim zdaniem to nie tak. KK był frontmenem, nikt nie może ukraść 50 czy 100 milionów na własną rękę nie dzieląc się. Podejrzewam, że uciekł do Izraela, a wrócił bo dostał propozycję nie do odrzucenia: "wracasz, bierzesz wszystko na klatę i siedzisz kilka lat, wychodzisz zachowujesz ukradzioną kasę, a rodzina jest bezpieczna i może wydawać kasę i słać ci kawior do więzienia"
Zobaczcie w którym kierunku to zmierza, najbardziej poszkodowanym przez KK jest sama spółka i jej akcjonariusze. Idą w wersję z AG, Plichta z żoną i nikt więcej, tutaj też może jeszcze tą od Porsche Panamera posadzą i chwatit. Gdyby KK nie wrócił musieliby kopać głębiej Mam to samo nieodparte wrażenie.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 53
Wysłane:
30 czerwca 2018 10:43:52
Czy w obecnej sytuacji gdy kwota wierzytelności wynosi 3,32 mld , RW reprezentująca łącznie niecałe 700 mln. będzie mogła składać własne propozycje układowe ? Do 30% sumy wierzytelność "trochę" brakuje. I jeszcze jeden cytat z artykułu. obligacje.pl/pl/a/3-32-mld-zl-..."Istotnie wyższa suma wierzytelności w sposób naturalny obniżać może stopień zaspokojenia wierzycieli w ramach układu. Póki co, wstępne propozycje układowe GetBacku zakładają spłatę 65,36 proc. nominału w ratach do końca 2025 r., umorzenie wszystkich odsetek i konwersję pozostałych 34,64 proc. kapitału na akcje przy cenie emisyjnej 8,63 zł za sztukę (aktualnie kapitały własne spółki są ujemne, a nominał akcji to 0,05 zł). Przedstawiciele GetBacku wielokrotnie podkreślali jednak, że przedstawione we wniosku propozycje układowe prawdopodobnie będą się zmieniać"
Edytowany: 30 czerwca 2018 10:44
|
|
0 Dołączył: 2018-05-06 Wpisów: 127
Wysłane:
30 czerwca 2018 12:36:57
RW zawsze może składać propozycje układowe, choćby reprezentowała wierzytelności na 100 zł. Główny sens istnienia RW to jednak dostęp do danych ze spółki, tworzenie propozycji układowych to sprawa drugorzędna.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 2
Wysłane:
30 czerwca 2018 20:41:26
|
|
0 Dołączył: 2018-04-22 Wpisów: 803
Wysłane:
1 lipca 2018 08:44:31
Mam pytanie na które być może ktoś będzie znał odpowiedź:. Otóż według oświadczenia KNF: Cytat:IB nie było wśród tzw. agentów firmy inwestycyjnej, czyli pośredników Polskiego DM. Jak wynika z danych na stronie internetowej KNF, Idea od grudnia 2016 r. jest AFI tylko jednej firmy – powiązanego domu maklerskiego Noble Securities. Dopiero w drugiej połowie października 2017 r. walne zgromadzenie Idea Banku uchwaliło z kolei zmianę statutu, która przewidywała możliwość sprzedawania obligacji korporacyjnych w trybie oferty prywatnej. Ja kupiłem obligi z emisji prywatnej w maju zeszłego roku w LB czyli oddziale IB. Czyżby więc LB występował jako pośrednik sprzedaży w sposób nielegalny? Zresztą cała operacja sprzedaży jak sobie teraz przypominam, przebiegała dosyć dziwnie. No i otrzymałem z LB pismo że nie dysponują żadnymi dokumentami dotyczącymi tej transakcji. No a przecież za takim pośrednictwem musiały stać jakaś umowa między podmiotami, jakieś prowizje i dla LB i dla sprzedającego mi je bankiera. No to w takim razie pieniądze przekazywano sobie "pod stołem" lub jakimiś lewymi fakturami? (Pytam się a nie stwierdzam, żeby było jasne) Dodatkowo ani LB ani PDM nie mają mojego MIFID-1 (taki wtedy obowiązywał), co potwierdzają w pismach/milach skierowanych do nich. Zastanawiam się czy nie iść z tym do prokuratury. Na razie czekam na odpowiedź na złożoną reklamację w LB i zobaczymy co w niej będzie.
Edytowany: 1 lipca 2018 08:45
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 528
Wysłane:
1 lipca 2018 12:33:56
Mam podobnie, kupowałem w marcu 2017 też w Lions Banku. Przelew robiłem do PDM.
|
|
0 Dołączył: 2018-06-10 Wpisów: 541
Wysłane:
1 lipca 2018 13:01:34
Czy wybrani do RW nasi przedstawiciele wiedzą ,że w tym miesiącu pracownicy nie otrzymali wynagrodzeń?.Ta spółka istnieje tylko na papierze.To jest w mojej opinii gra na czas ,aby jeszcze wyprowadzić kasy ile się da.Oni nie są zdolni do spłacenia wierzycieli nawet za 100 lat! Tu tylko sanacja wchodzi w grę ,bo i tak za chwilę będzie upadłość i coraz mniej do podziału.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-25 Wpisów: 224
Wysłane:
1 lipca 2018 13:11:50
Może poczekajmy z takimi sensacjami co najmniej do poniedziałku. Jak koniec miesiąca wypada w sobotę lub niedzielę to zdarza się że przelewy docierają dopiero po weekendzie... To w Getbacku zdarzało się nawet zanim firma miała kłopoty...
Ja czekam z niecierpliwością na analizę VDR.
|
|
0 Dołączył: 2018-04-21 Wpisów: 582
Wysłane:
1 lipca 2018 13:49:10
Ujawnienie w spisie wierzytelności istotnie większego poziomu zadłużenia, zwiększenie wartości zobowiązań zabezpieczonych oraz informacje prasowe o podejrzanych transakcjach zawieranych przez zarząd GBK, włącznie z działaniem na szkodę spółki/ wierzycieli, jest istotną przesłanką co do rozważenia co najmniej postępowania sanacyjnego
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 528
Wysłane:
1 lipca 2018 14:07:07
Kolejny raz nie opublikowali raportu, ile razy można to przekładać ? Pewnie takich dziwnych transakcji jeszcze dużo będzie ujawnione.
|
|
|
|
Wysłane:
1 lipca 2018 14:17:27
W mojej opinii jak najszybsze złożenie przez wierzycieli wniosku o otwarcie postępowania sanacyjnego wobec dłużnika ma sens.Inaczej złotówki nie zobaczymy.
|
|
Wysłane:
1 lipca 2018 14:31:10
Do jutra i tak nic nie zrobimy. No a jutro - niby - ma się ukazać raport za 2017. Ciekawe czy się "objawi" no i co w nim będzie. Wtedy na serio trzeba będzie coś postanowić. No a póki co to możemy tylko robić zakłady o to ile, gdzie i w jaki sposób rozeszło się 3.3 mld PLN w trochę ponad pół roku. Swoją szosą, żeby "upłynnić" 3.3 mld PLN w pół roku to sztuka. Tak tylko porównuję to z planowanym zakupem używanych F16 od Izraela. Po ok 100 mln PLN za sztukę (96 sztuk). Czyli GetBack to 1/3 tego kontraktu.
|
|
3 Dołączył: 2018-05-02 Wpisów: 264
Wysłane:
1 lipca 2018 14:39:20
Uważam, że 02.07 raport sie pojawi. Bez sensu byłoby przesunięcie o dwa dni, jeśli by mieli tego nie zrobić. Do Obligatoriusza: nie daj się podpuścić panu Buczkowi. Jedyne co on reprezentuje to własne interesy, resztę ma w głębokim poważaniu.
Przy rozwodnieniu akcji po 5 groszy nie znajdziecie nigdy inwestora, prawdopodobnie spółka będzie mocno spekulacyjna.
|
|
Wysłane:
1 lipca 2018 14:46:52
Ani Panu Buczkowi ani nikomu innemu nie dam się podpuścić. Raz w życiu dało się to bankierowi z LB no i efekta są jakie są. Ale bez raportu - także tego za pierwszy kwartał 2018 - nijak nie wiemy czego się trzymać. I to jest główny problem.
|
|
Wysłane:
1 lipca 2018 15:22:52
Trudno sobie wyobrazić uzasadnienie umów na koszty marketingowe, itp. które mogłyby w tak krótkim czasie zwiększyć zadłużenie o 500 mln zł.
Moja obawa to istnienie dużej wartości krótkoterminowych, zabezpieczonych obligacji o stałym kuponie i objęciu ich od razu z dyskontem.
Czyli przykładowo tak: 1. Obligacje na 3 miesiące o nominale 10 mln zł objęte za 7 mln zł z zabezpieczone zastawem na dobrych wierzytelnościach o wartości nominalnej 20 mln zł (tzn. bez liczenia procentu składanego będzie to 120% p.a.) 2. 7 mln zł zostało od razu przekazane na wykup obligacji/ opłacenie fikcyjnych, bądź zawyżonych kosztów usług obcych dla osób z kierownictwa GBK oraz przyjaciół królika 3. W taki sposób zarówno wyciągamy majątek ze spółki oraz spłacamy wierzytelności wybranych osób. A nieświadomi obligatariusze indywidualni są po prostu okradani. To samo zresztą dotyczy akcjonariuszy
|
|
0 Dołączył: 2018-05-10 Wpisów: 61
Wysłane:
1 lipca 2018 15:36:46
cinis_ napisał(a):Uważam, że 02.07 raport sie pojawi. Bez sensu byłoby przesunięcie o dwa dni, jeśli by mieli tego nie zrobić. Do Obligatoriusza: nie daj się podpuścić panu Buczkowi. Jedyne co on reprezentuje to własne interesy, resztę ma w głębokim poważaniu.
Przy rozwodnieniu akcji po 5 groszy nie znajdziecie nigdy inwestora, prawdopodobnie spółka będzie mocno spekulacyjna. A z drugiej strony, dlaczego nie mogli tego opublikować w piątek, delloite kończy audyt przez sobotę i niedzielę ?
|
|
Wysłane:
1 lipca 2018 16:01:27
Przedłużanie agonii GB służy tylko do wyciągania pieniędzy przez Abris, a tym samym coraz bardziej uszczupla i tak już okradzioną pulę pieniędzy do podziału dla wierzycieli.Im szybciej RW to zakończy tym większe prawdopodobieństwo odzyskania czegokolwiek.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-01 Wpisów: 122
Wysłane:
1 lipca 2018 16:01:53
Obligatariusz kontakt napisał(a):Trudno sobie wyobrazić uzasadnienie umów na koszty marketingowe, itp. które mogłyby w tak krótkim czasie zwiększyć zadłużenie o 500 mln zł.
Moja obawa to istnienie dużej wartości krótkoterminowych, zabezpieczonych obligacji o stałym kuponie i objęciu ich od razu z dyskontem.
Czyli przykładowo tak: 1. Obligacje na 3 miesiące o nominale 10 mln zł objęte za 7 mln zł z zabezpieczone zastawem na dobrych wierzytelnościach o wartości nominalnej 20 mln zł (tzn. bez liczenia procentu składanego będzie to 120% p.a.) 2. 7 mln zł zostało od razu przekazane na wykup obligacji/ opłacenie fikcyjnych, bądź zawyżonych kosztów usług obcych dla osób z kierownictwa GBK oraz przyjaciół królika 3. W taki sposób zarówno wyciągamy majątek ze spółki oraz spłacamy wierzytelności wybranych osób. A nieświadomi obligatariusze indywidualni są po prostu okradani. To samo zresztą dotyczy akcjonariuszy Czy jest Pan w stanie choćby szacunkowo określić, kiedy RW otrzyma dostęp do danych spółki? Chodzi o to, że może Pan mieć rację, że spółka jest nadal wyciskana z majątku.To zdaje się sugerować postawa zarządu starannie unikającego udzielania obligatariuszom jakichkolwiek informacji, jak i audytora nieustająco przesuwającego termin publikacji sprawozdania. Być może zmiana postępowania na sanacyjne, albo upadłość likwidacyjna to jedyna szansa dla nas na odzyskanie czegokolwiek. W takim wypadku czas odgrywa pierwszorzędną rolę. Choć z drugiej strony być może jest to gra ze strony Abris, abyśmy w ramach układu zgodzili się na cokolwiek, w tym konwersję na akcję według kwoty odpowiadającej Abris. Bez rzetelnych informacji o stanie spółki to jednak tylko spekulację.
|
|
Wysłane:
1 lipca 2018 16:37:27
1/ Nie posiadam żadnych danych za okres kwiecień-czerwiec, więc to jest wyłącznie próba znalezienia wyjaśnienia skąd +500 mln zł zobowiązań, w tym +130 mln zabezpieczonych. Dochodzą mnie pogłoski o takich mechanizmach, ale nie znam skali 2/ Oczywiście w jakiejś części może to być pożyczka z Abris, ale mechanizm może być podobny 3/ Nie posiadam spisu wierzytelności, więc wiem w tym zakresie tyle co i Wy, czyli niewiele 4/ W środę pierwsze posiedzenie RW, od razu merytoryczne 5/ Odezwę się do naszego zespołu finansowego - czekam na informację od prawników w jaki sposób można stworzyć taki zespół, który będzie mógł mieć dostęp do tych danych i wspierać merytorycznie oraz zdecydowanie zwiększyć moce przerobowe
|
|
Wysłane:
1 lipca 2018 16:42:07
leonek7 napisał(a):W mojej opinii jak najszybsze złożenie przez wierzycieli wniosku o otwarcie postępowania sanacyjnego wobec dłużnika ma sens.Inaczej złotówki nie zobaczymy. Wymaga to uprzedniego zamknięcia PPU i dopiero później otwarcia sanacyjnego. Sanacyjne ma swoje przewagi, tym bardziej w obliczu mechanizmów przestępczych mających miejsce w GBK. Tym bardziej, że obawiam się, że wiemy dopiero małą część tego co tam się działo
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.