PARTNER SERWISU
bukaflbu
83 84 85 86 87

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

sjanisz
0
Wpisów: 64
Wysłane: 30 czerwca 2018 10:22:24
Michal00 napisał(a):
Moim zdaniem to nie tak. KK był frontmenem, nikt nie może ukraść 50 czy 100 milionów na własną rękę nie dzieląc się. Podejrzewam, że uciekł do Izraela, a wrócił bo dostał propozycję nie do odrzucenia: "wracasz, bierzesz wszystko na klatę i siedzisz kilka lat, wychodzisz zachowujesz ukradzioną kasę, a rodzina jest bezpieczna i może wydawać kasę i słać ci kawior do więzienia"

Zobaczcie w którym kierunku to zmierza, najbardziej poszkodowanym przez KK jest sama spółka i jej akcjonariusze. Idą w wersję z AG, Plichta z żoną i nikt więcej, tutaj też może jeszcze tą od Porsche Panamera posadzą i chwatit. Gdyby KK nie wrócił musieliby kopać głębiej

Mam to samo nieodparte wrażenie.

ID
ID
0
Wpisów: 53
Wysłane: 30 czerwca 2018 10:43:52
Czy w obecnej sytuacji gdy kwota wierzytelności wynosi 3,32 mld , RW reprezentująca łącznie niecałe 700 mln. będzie mogła składać własne propozycje układowe ? Do 30% sumy wierzytelność "trochę" brakuje.

I jeszcze jeden cytat z artykułu. obligacje.pl/pl/a/3-32-mld-zl-...
"Istotnie wyższa suma wierzytelności w sposób naturalny obniżać może stopień zaspokojenia wierzycieli w ramach układu. Póki co, wstępne propozycje układowe GetBacku zakładają spłatę 65,36 proc. nominału w ratach do końca 2025 r., umorzenie wszystkich odsetek i konwersję pozostałych 34,64 proc. kapitału na akcje przy cenie emisyjnej 8,63 zł za sztukę (aktualnie kapitały własne spółki są ujemne, a nominał akcji to 0,05 zł). Przedstawiciele GetBacku wielokrotnie podkreślali jednak, że przedstawione we wniosku propozycje układowe prawdopodobnie będą się zmieniać"
Edytowany: 30 czerwca 2018 10:44

adashi2
0
Wpisów: 127
Wysłane: 30 czerwca 2018 12:36:57
RW zawsze może składać propozycje układowe, choćby reprezentowała wierzytelności na 100 zł. Główny sens istnienia RW to jednak dostęp do danych ze spółki, tworzenie propozycji układowych to sprawa drugorzędna.

ewa_co
0
Wpisów: 2
Wysłane: 30 czerwca 2018 20:41:26

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 1 lipca 2018 08:44:31
Mam pytanie na które być może ktoś będzie znał odpowiedź:. Otóż według oświadczenia KNF:

Cytat:
IB nie było wśród tzw. agentów firmy inwestycyjnej, czyli pośredników Polskiego DM. Jak wynika z danych na stronie internetowej KNF, Idea od grudnia 2016 r. jest AFI tylko jednej firmy – powiązanego domu maklerskiego Noble Securities. Dopiero w drugiej połowie października 2017 r. walne zgromadzenie Idea Banku uchwaliło z kolei zmianę statutu, która przewidywała możliwość sprzedawania obligacji korporacyjnych w trybie oferty prywatnej.

Ja kupiłem obligi z emisji prywatnej w maju zeszłego roku w LB czyli oddziale IB. Czyżby więc LB występował jako pośrednik sprzedaży w sposób nielegalny? Zresztą cała operacja sprzedaży jak sobie teraz przypominam, przebiegała dosyć dziwnie. No i otrzymałem z LB pismo że nie dysponują żadnymi dokumentami dotyczącymi tej transakcji. No a przecież za takim pośrednictwem musiały stać jakaś umowa między podmiotami, jakieś prowizje i dla LB i dla sprzedającego mi je bankiera. No to w takim razie pieniądze przekazywano sobie "pod stołem" lub jakimiś lewymi fakturami? (Pytam się a nie stwierdzam, żeby było jasne)
Dodatkowo ani LB ani PDM nie mają mojego MIFID-1 (taki wtedy obowiązywał), co potwierdzają w pismach/milach skierowanych do nich.
Zastanawiam się czy nie iść z tym do prokuratury. Na razie czekam na odpowiedź na złożoną reklamację w LB i zobaczymy co w niej będzie.
Edytowany: 1 lipca 2018 08:45

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 1 lipca 2018 12:33:56
Mam podobnie, kupowałem w marcu 2017 też w Lions Banku. Przelew robiłem do PDM.

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 1 lipca 2018 13:01:34
Czy wybrani do RW nasi przedstawiciele wiedzą ,że w tym miesiącu pracownicy nie otrzymali wynagrodzeń?.Ta spółka istnieje tylko na papierze.To jest w mojej opinii gra na czas ,aby jeszcze wyprowadzić kasy ile się da.Oni nie są zdolni do spłacenia wierzycieli nawet za 100 lat! Tu tylko sanacja wchodzi w grę ,bo i tak za chwilę będzie upadłość i coraz mniej do podziału.

NerfMe
0
Wpisów: 224
Wysłane: 1 lipca 2018 13:11:50
Może poczekajmy z takimi sensacjami co najmniej do poniedziałku. Jak koniec miesiąca wypada w sobotę lub niedzielę to zdarza się że przelewy docierają dopiero po weekendzie... To w Getbacku zdarzało się nawet zanim firma miała kłopoty...

Ja czekam z niecierpliwością na analizę VDR.

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 1 lipca 2018 13:49:10
Ujawnienie w spisie wierzytelności istotnie większego poziomu zadłużenia, zwiększenie wartości zobowiązań zabezpieczonych oraz informacje prasowe o podejrzanych transakcjach zawieranych przez zarząd GBK, włącznie z działaniem na szkodę spółki/ wierzycieli, jest istotną przesłanką co do rozważenia co najmniej postępowania sanacyjnego

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 1 lipca 2018 14:07:07
Kolejny raz nie opublikowali raportu, ile razy można to przekładać ?
Pewnie takich dziwnych transakcji jeszcze dużo będzie ujawnione.

leonek7
0
Wysłane: 1 lipca 2018 14:17:27
W mojej opinii jak najszybsze złożenie przez wierzycieli wniosku o otwarcie postępowania sanacyjnego wobec dłużnika ma sens.Inaczej złotówki nie zobaczymy.

maciej_61
0
Wysłane: 1 lipca 2018 14:31:10
Do jutra i tak nic nie zrobimy. No a jutro - niby - ma się ukazać raport za 2017. Ciekawe czy się "objawi" no i co w nim będzie. Wtedy na serio trzeba będzie coś postanowić. No a póki co to możemy tylko robić zakłady o to ile, gdzie i w jaki sposób rozeszło się 3.3 mld PLN w trochę ponad pół roku. Swoją szosą, żeby "upłynnić" 3.3 mld PLN w pół roku to sztuka. Tak tylko porównuję to z planowanym zakupem używanych F16 od Izraela. Po ok 100 mln PLN za sztukę (96 sztuk). Czyli GetBack to 1/3 tego kontraktu.

cinis_
3
Wpisów: 264
Wysłane: 1 lipca 2018 14:39:20
Uważam, że 02.07 raport sie pojawi. Bez sensu byłoby przesunięcie o dwa dni, jeśli by mieli tego nie zrobić. Do Obligatoriusza: nie daj się podpuścić panu Buczkowi. Jedyne co on reprezentuje to własne interesy, resztę ma w głębokim poważaniu.

Przy rozwodnieniu akcji po 5 groszy nie znajdziecie nigdy inwestora, prawdopodobnie spółka będzie mocno spekulacyjna.

maciej_61
0
Wysłane: 1 lipca 2018 14:46:52
Ani Panu Buczkowi ani nikomu innemu nie dam się podpuścić. Raz w życiu dało się to bankierowi z LB no i efekta są jakie są.
Ale bez raportu - także tego za pierwszy kwartał 2018 - nijak nie wiemy czego się trzymać.
I to jest główny problem.

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 1 lipca 2018 15:22:52
Trudno sobie wyobrazić uzasadnienie umów na koszty marketingowe, itp. które mogłyby w tak krótkim czasie zwiększyć zadłużenie o 500 mln zł.

Moja obawa to istnienie dużej wartości krótkoterminowych, zabezpieczonych obligacji o stałym kuponie i objęciu ich od razu z dyskontem.

Czyli przykładowo tak:
1. Obligacje na 3 miesiące o nominale 10 mln zł objęte za 7 mln zł z zabezpieczone zastawem na dobrych wierzytelnościach o wartości nominalnej 20 mln zł (tzn. bez liczenia procentu składanego będzie to 120% p.a.)
2. 7 mln zł zostało od razu przekazane na wykup obligacji/ opłacenie fikcyjnych, bądź zawyżonych kosztów usług obcych dla osób z kierownictwa GBK oraz przyjaciół królika
3. W taki sposób zarówno wyciągamy majątek ze spółki oraz spłacamy wierzytelności wybranych osób. A nieświadomi obligatariusze indywidualni są po prostu okradani. To samo zresztą dotyczy akcjonariuszy

Marwick75
0
Wpisów: 61
Wysłane: 1 lipca 2018 15:36:46
cinis_ napisał(a):
Uważam, że 02.07 raport sie pojawi. Bez sensu byłoby przesunięcie o dwa dni, jeśli by mieli tego nie zrobić. Do Obligatoriusza: nie daj się podpuścić panu Buczkowi. Jedyne co on reprezentuje to własne interesy, resztę ma w głębokim poważaniu.

Przy rozwodnieniu akcji po 5 groszy nie znajdziecie nigdy inwestora, prawdopodobnie spółka będzie mocno spekulacyjna.

A z drugiej strony, dlaczego nie mogli tego opublikować w piątek, delloite kończy audyt przez sobotę i niedzielę ?

leonek7
0
Wysłane: 1 lipca 2018 16:01:27
Przedłużanie agonii GB służy tylko do wyciągania pieniędzy przez Abris, a tym samym coraz bardziej uszczupla i tak już okradzioną pulę pieniędzy do podziału dla wierzycieli.Im szybciej RW to zakończy tym większe prawdopodobieństwo odzyskania czegokolwiek.

bog41
0
Wpisów: 122
Wysłane: 1 lipca 2018 16:01:53
Obligatariusz kontakt napisał(a):
Trudno sobie wyobrazić uzasadnienie umów na koszty marketingowe, itp. które mogłyby w tak krótkim czasie zwiększyć zadłużenie o 500 mln zł.

Moja obawa to istnienie dużej wartości krótkoterminowych, zabezpieczonych obligacji o stałym kuponie i objęciu ich od razu z dyskontem.

Czyli przykładowo tak:
1. Obligacje na 3 miesiące o nominale 10 mln zł objęte za 7 mln zł z zabezpieczone zastawem na dobrych wierzytelnościach o wartości nominalnej 20 mln zł (tzn. bez liczenia procentu składanego będzie to 120% p.a.)
2. 7 mln zł zostało od razu przekazane na wykup obligacji/ opłacenie fikcyjnych, bądź zawyżonych kosztów usług obcych dla osób z kierownictwa GBK oraz przyjaciół królika
3. W taki sposób zarówno wyciągamy majątek ze spółki oraz spłacamy wierzytelności wybranych osób. A nieświadomi obligatariusze indywidualni są po prostu okradani. To samo zresztą dotyczy akcjonariuszy

Czy jest Pan w stanie choćby szacunkowo określić, kiedy RW otrzyma dostęp do danych spółki? Chodzi o to, że może Pan mieć rację, że spółka jest nadal wyciskana z majątku.To zdaje się sugerować postawa zarządu starannie unikającego udzielania obligatariuszom jakichkolwiek informacji, jak i audytora nieustająco przesuwającego termin publikacji sprawozdania. Być może zmiana postępowania na sanacyjne, albo upadłość likwidacyjna to jedyna szansa dla nas na odzyskanie czegokolwiek. W takim wypadku czas odgrywa pierwszorzędną rolę. Choć z drugiej strony być może jest to gra ze strony Abris, abyśmy w ramach układu zgodzili się na cokolwiek, w tym konwersję na akcję według kwoty odpowiadającej Abris. Bez rzetelnych informacji o stanie spółki to jednak tylko spekulację.

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 1 lipca 2018 16:37:27
1/ Nie posiadam żadnych danych za okres kwiecień-czerwiec, więc to jest wyłącznie próba znalezienia wyjaśnienia skąd +500 mln zł zobowiązań, w tym +130 mln zabezpieczonych. Dochodzą mnie pogłoski o takich mechanizmach, ale nie znam skali
2/ Oczywiście w jakiejś części może to być pożyczka z Abris, ale mechanizm może być podobny
3/ Nie posiadam spisu wierzytelności, więc wiem w tym zakresie tyle co i Wy, czyli niewiele
4/ W środę pierwsze posiedzenie RW, od razu merytoryczne
5/ Odezwę się do naszego zespołu finansowego - czekam na informację od prawników w jaki sposób można stworzyć taki zespół, który będzie mógł mieć dostęp do tych danych i wspierać merytorycznie oraz zdecydowanie zwiększyć moce przerobowe

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 1 lipca 2018 16:42:07
leonek7 napisał(a):
W mojej opinii jak najszybsze złożenie przez wierzycieli wniosku o otwarcie postępowania sanacyjnego wobec dłużnika ma sens.Inaczej złotówki nie zobaczymy.

Wymaga to uprzedniego zamknięcia PPU i dopiero później otwarcia sanacyjnego. Sanacyjne ma swoje przewagi, tym bardziej w obliczu mechanizmów przestępczych mających miejsce w GBK. Tym bardziej, że obawiam się, że wiemy dopiero małą część tego co tam się działo

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

83 84 85 86 87

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,365 sek.

yxotkkaq
gukfcxku
wcnapiva
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
owpqnloc
lvjkevmg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat