Witam

, zapraszam do zapoznania się z omówieniem SF za 3Q2009.
Przychody ze sprzedaży oraz zysk brutto nieznacznie spadły w porównaniu do 2q2009. W porównaniu do 3q2008 przychody i zysk także spadły w niewielkim stopniu. Działalność operatorska nie charakteryzuje się sezonowością kwartalną. Oczekiwalibyśmy jednak stale rosnących przychodów o coraz lepszej rentowności. Niestety, sprawozdanie nie zawiera żadnego wyjaśnienia spadków ani omówienia kwartału.
Co do segmentów operacyjnych, to cały czas telefonia stacjonarna generuje większe przychody niż komórkowa. Podobnie jest z rentownością. W porównaniu do poprzedniego roku obie wielkości w obu segmentach spadły. Nie ukrywam, że spodziewałam się, że to właśnie telefonia komórkowa osiąga lepsze wyniki. Nie mamy innej spółki dla porównania, więc nie mogę powiedzieć, czy sytuacja jest normalna.
W aktywach nie widać większych zmian. Ze względu na brak not nie jestem w stanie napisać nic więcej

W pasywach największy spadek zanotowały zobowiązania krótkoterminowe. Wartość kredytów pozostaje nieznaczna od dłuższego czasu.
Znaczna część sprawozdania poświęcona jest za to na sprawy sądowe oraz postępowanie antymonopolowe przeciw TPSA. Łączna wartość rezerw wykazana w sprawozdaniu to około 1,5 mld PLN. Kwota nie jest rozpisana na poszczególne sprawy, także nie wiemy, na jaki procent potencjalnej kary (którą mogą nałożyć UKE, UOKiK i KE) zdecydował się regulator oraz jak podszedł do tego sam operator.
W zdarzeniach po dniu bilansowym także opisana jest ugoda z polskim regulatorem w sprawie poniesienia nakładów na budowę łączy internetowych. Nie podano kwoty przewidywanych nakładów, a z opisu wydaje się to być znaczący projekt. Uważam, że to istotne niedopatrzenie.
Przepływy w porównaniu do 3q2008 są niższe przede wszystkim w operacyjnej. Nie ma za to w 2009 roku znaczących ruchów na kredytach ani nadwyżek ze sprzedaży środków trwałych. Przepływy za 3q są ujemne ze względu na wypłatę dywidendy. Dodatnie przepływy z operacyjnej są niższe niż w 2q2009.
Jeżeli chodzi o podsumowanie sprawozdania, to niewiele mogę powiedzieć. W sumie to zawiera ono same liczby. Brak jest jakiegokolwiek wsadu informacyjnego. Nie jestem na jego podstawie w stanie powiedzieć czegokolwiek o fundamentach. Czuję się strasznie niekomfortowo z tym, no bo niby po coś te sprawozdania dla Was omawiam. jakość =
Na tle sektora spółka jest zdecydowanie największa, jednak jej wskaźniki plasują się poniżej średniej.
Co do omawianych wyżej zmian w zarządzie oraz rozliczaniu usług pomiędzy spółkami grupy. Nie oszukujmy się, wszelkie inwestycje tego typu dokonywane są w celu wyprowadzania pieniędzy do właściciela. Tak też będzie w przypadku operatora i nic na to nie poradzimy.