0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 528
Wysłane:
24 lipca 2018 22:20:33
Kłopot w tym, że banki nie chcą oddawać, reklamacji nie uznają i mają wszystko gdzieś, a wygranie sprawy w sądzie z takim bankiem, to łatwe nie jest. Ja bywałem w sądach i wiem jak to jest.
|
|
0 Dołączył: 2018-07-11 Wpisów: 61
Wysłane:
24 lipca 2018 22:25:38
draconiss napisał(a):tak zdrowo rozumujac mamy tu wierzytelnosci ~2.9mld obligacje niezabezpieczone ~0.6mld obligacje zabezpieczone
zysk z informacji ktore sie slyszy: ~1.27mld portfeli ~0.5mld lewe faktury prokuratura tu mowi o okolo chyba 50mln wzietych przez KK i ekipe 50mln - oplata do Trigonu prowizje bankowe PDM i innych rozprowadzajacych obligi - 5% z 3mld = 150mln? - to powinni zwrocic bez slowa i pod grozba karalnosci eksperci finansowi
Równie dobrze, można by powiedzieć, że obligatariusze mają zwrócić wypłacone do tej pory procenty z obligacji, bo przecież to wałek na 100% - zupełnie nie rynkowe odsetki.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 133
Wysłane:
24 lipca 2018 22:28:20
obligatoriusze inwestuja swoimi piniedzmi a banki naciagaja na inwestycje w portfele wierytelnosci ktore same tej firmie opchnely wiedzac o ich zawartosci. raczej inna sytuacja:) KK doamaga sie 13tys od GetBack - tez jest stratny biedaczek. www.money.pl/gospodarka/wiadom...Cytat:Z zestawienia przygotowanego na potrzeby postępowania restrukturyzacyjnego wynika, że Alior Bank od GetBacku domaga się ok. 36 mln zł, mBank - ponad 75 mln zł, Getin Noble Bank - niecałych 40 mln zł (kredyt z września 2016 r.), BGŻ BNP Paribas - około 21 mln zł (kredyt z czerwca 2017 r.), a Raiffeisen - niespełna 39 mln zł tytułem niespłaconego kredytu z 2017 r.
Najzabawniejszym wątkiem wydaje się jednak być fakt, iż wśród poszkodowanych znalazł się sam Konrad K. były prezes, który od GetBack chce 13 tys. zł. Moderator:Regulamin wymaga dodawania cytatów do linkowanych artykułów.
Edytowany: 24 lipca 2018 23:19
|
|
|
|
Wysłane:
24 lipca 2018 22:29:09
leonek7 napisał(a):Na jakieś konkretne osoby/podmioty te faktury są wystawione.Kasa powinna wrócić do spółki ,jeśli nie ma pokrycia w usługach/towarach na które opiewały.A tak na marginesie co pracownicy piszą o zarządzie ,,,.nowy zarząd tak miał działać ...a wiecie co? nie robi nic! mieli zwalniać ludzi...a prawda jest taka, że poza tymi dla nich niewygodnymi bo byc może mieli powiązania z poprzednikami z zarządu nie zwalniają nikogo. Ludzie sami odchodzą a jak było tak jest ...czyli pełno dyrektorków, kierowników, liderów...co mają po 3/4 osoby pod sobą a pensje kolosalne. Dyrektorzy od siedmiu boleści bez doświadczenia i wiedzy. Za nich niech się wezmą...niech zredukują ...bo jak narazie dalej pracują , dostają kupę kasy za nic nierobienie. Wystarczy pogadać z pracownikami to wszystkiego można się dowiedzieć.Ludzie, którzy stracili kasę nie powinni siedzieć cicho...powinni zbierać się do kupy i robić demonstracje. Najgorzej jak odpuszcza i będą siedzieć cicho. To trzeba stale nagłaśniać! Nie poddawać się i walczyć'' Jakiś frustrat który pisząc raz jest pracownikiem, a po chwili mówi, że wystarczy pogadać z pracownikami, aby wszystkiego się dowiedzieć. Smutne to. Bo ciężko uwierzyć, żeby pracownik póki ma płacone i jeszcze nie znalazł alternatywy namawia ludzi do tego żeby wymusić na zarządzie w konsekwencji swoje zwolnienie.
|
|
Wysłane:
24 lipca 2018 22:29:45
Nie rynkowe ? 5.5 % rocznie przy ryzyku utraty 100 % kapitału ? jakbym wiedział, że mogę stracić wszystko, to bym poszedł do kasyna i postawił np. wszystko na czarne, też mam ryzyko utraty 100 % kapitału, ale jak trafię, to mam 100 % zysku, a nie 5.5.
|
|
Wysłane:
24 lipca 2018 22:33:16
Słowo klucz "jakbym wiedział" , wiedziałeś, że jest conajmniej 1% szansa, że stracisz, więc jednak chyba brałeś pod uwagę, że to może się ziścić nie ?
|
|
0 Dołączył: 2018-05-06 Wpisów: 127
Wysłane:
24 lipca 2018 22:39:16
draconiss napisał(a):tak zdrowo rozumujac mamy tu wierzytelnosci ~2.9mld obligacje niezabezpieczone ~0.6mld obligacje zabezpieczone
zysk z informacji ktore sie slyszy: ~1.27mld portfeli ~0.5mld lewe faktury […]
To tylko na papierze tak super wygląda. Z tych 500 milionów jeżeli w ramach sanacji uda się odzyskać 1/4 to będzie drugi cud nad Wisłą. I nie będzie to odzysk bezkosztowy, więc w sumie ze sto milionów może z tego się da odzyskać. Jak się robi wał, to nie zostawia się możliwości jego odkręcenia.
|
|
127 Dołączył: 2009-03-01 Wpisów: 2 050
Wysłane:
24 lipca 2018 22:39:35
Z tymi zwrotami to przesadzasz. GPW, KDPW itp itd też za darmo nie działały... agencje ratingowe.. audytorzy... nikt niczego nie zwróci, bo nie ma podstaw. Idąc tym tokiem rozumowania to zwróćmy odsetki, zwróćmy kapitał z obligacji, które zapadły w tym okresie itp itd. Doszło prawdopodobnie do oszustwa i wprowadzenia w błąd przez Zarząd GB i jak na spokojnie się zastanowić to również wiele banków oferujących może przyjąć rolę poszkodowanych. Rozumiem oburzenie Klientów do tej pory inwestujących w lokaty i nagle zachęconych do obligacji GetBacka (wydaję mi się, że jest tu znaczne pole do dochodzenia swoich roszczeń na drodze sądowej i wygranie sprawy), ale nie rozumiem INWESTORÓW aktywnie działających na rynku obligacji, którzy dzisiaj wieszają psy na oferujących. Wydaję mi się, że nawet kwestia odwrócenia transakcji z EGB będzie się ciągnąć latami. Zapewne Altus zwróci środki, ale za firmę w stanie nie pogorszonym, a dzisiaj wydaję się być to niemożliwe.
|
|
0 Dołączył: 2018-06-10 Wpisów: 541
Wysłane:
24 lipca 2018 22:40:52
Słowo klucz ,,oszustwo''.Jakby ludzie wiedzieli,że oddają pieniądze oszustom nie biznesmenom to zapewne by tego nie zrobili.Tu nie chodzi oto ,że ktoś był nad wyraz pazerny i chciał zarobić 5,5% bo wiele jest spółek ,które oferują wyższe oprocentowanie i wzorowo wywiązują się ze swoich zobowiązań.Tu wszystko było sfałszowane i to jest problem.Taki podmiot,który bazuje na oszustwie nie powinien być dopuszczony przez regulatora do rynku.
|
|
Wysłane:
24 lipca 2018 22:44:08
Z zestawienia wynika, że nikomu nie płacili, za nic, za faktury, za wynajem, reklamy itp. wszystkim wiszą kasę i jeszcze chwilówki brali, a przecież takie super były zyski w 2017.
|
|
|
|
Wysłane:
24 lipca 2018 22:47:07
Problem w tym, że to sprytny oszust był i wydaje się, że mało kto wiedział, że to oszust, a raczej człowiek z problemem megalomani, bo szczerze nie sądzę żeby on chciał kraść, wystarczy popatrzeć na jego wywiady z przeszłości jak on tym się chełpił, że występuję tam w roli cudotwórcy.
Pisząc o 5,5% sugerowałem, że to nierynkowe jak dla inwestycji bez żadnego ryzyka, ehm ciężko się dyskutuje ;P
|
|
Wysłane:
24 lipca 2018 22:48:28
leonek7 napisał(a):Słowo klucz ,,oszustwo''.Jakby ludzie wiedzieli,że oddają pieniądze oszustom nie biznesmenom to zapewne by tego nie zrobili.Tu nie chodzi oto ,że ktoś był nad wyraz pazerny i chciał zarobić 5,5% bo wiele jest spółek ,które oferują wyższe oprocentowanie i wzorowo wywiązują się ze swoich zobowiązań.Tu wszystko było sfałszowane i to jest problem.Taki podmiot,który bazuje na oszustwie nie powinien być dopuszczony przez regulatora do rynku.
Oni też nie wiedzieli... Cytat:Z zestawienia przygotowanego na potrzeby postępowania restrukturyzacyjnego wynika, że Alior Bank od GetBacku domaga się ok. 36 mln zł, mBank - ponad 75 mln zł, Getin Noble Bank - niecałych 40 mln zł (kredyt z września 2016 r.), BGŻ BNP Paribas - około 21 mln zł (kredyt z czerwca 2017 r.), a Raiffeisen - niespełna 39 mln zł tytułem niespłaconego kredytu z 2017 r.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-25 Wpisów: 224
Wysłane:
24 lipca 2018 22:51:03
leonek7 napisał(a):Na jakieś konkretne osoby/podmioty te faktury są wystawione.Kasa powinna wrócić do spółki ,jeśli nie ma pokrycia w usługach/towarach na które opiewały.A tak na marginesie co pracownicy piszą o zarządzie ,,,.nowy zarząd tak miał działać ...a wiecie co? nie robi nic! mieli zwalniać ludzi...a prawda jest taka, że poza tymi dla nich niewygodnymi bo byc może mieli powiązania z poprzednikami z zarządu nie zwalniają nikogo. Ludzie sami odchodzą a jak było tak jest ...czyli pełno dyrektorków, kierowników, liderów...co mają po 3/4 osoby pod sobą a pensje kolosalne. Dyrektorzy od siedmiu boleści bez doświadczenia i wiedzy. Za nich niech się wezmą...niech zredukują ...bo jak narazie dalej pracują , dostają kupę kasy za nic nierobienie. Wystarczy pogadać z pracownikami to wszystkiego można się dowiedzieć.Ludzie, którzy stracili kasę nie powinni siedzieć cicho...powinni zbierać się do kupy i robić demonstracje. Najgorzej jak odpuszcza i będą siedzieć cicho. To trzeba stale nagłaśniać! Nie poddawać się i walczyć'' Skąd masz te "rewelacje" o braku zwolnień? Nie wiem jak jest obecnie, ale np. cały dział sprzedaży obligacji został zlikwidowany, niedługo po zmianie prezesa.
|
|
Wysłane:
24 lipca 2018 22:53:07
Ale jednego nie rozumiem, że tak mało dział jest skierowanych w stronę Abrisu... ze strony mediów, polityków, służb, poszkodowanych klientów i instytucji. Przeglądam fora i jak widzę niektórych co gonią nieświadomych doradców będących pionkami w tej rozgrywce, a nawet nie wspominają o audytorze, czy głównym udziałowcu to tego zupełnie nie rozumiem. Emocje odbierają zdrowo rozsądkowi podejście.
|
|
Wysłane:
24 lipca 2018 22:55:33
Dokładnie tak.Abris w całej tej aferze to wielki nieobecny.A moim zdaniem główny winowajca i złodziej.
|
|
Wysłane:
24 lipca 2018 22:56:34
Tutaj raczej wszystkie działa są skierowane na Abris ;) Imho oni mogą być największym przegranym ( licząc sumaryczną stratę finansową, bo wiadomo, że obligatariusze dużo mocniej to odczują ) w całej tej szopce Pana K.K, ale oczywiście jest też opcja, że to oni tym sterowali, choć na chwilę obecną wydaje mi się to bardzo mało prawdopodobne.
|
|
3 Dołączył: 2018-05-02 Wpisów: 264
Wysłane:
24 lipca 2018 23:03:10
Rozumiem, że gdzieś w jednym miejscu można nie zauważyć nieprawidłowości. Wychodzi syf po całości, jak można by nie zauważyć. RW może mieć dostęp do danych, moze gdzie jest podpis członka rady nadzorczej, który swoim podpisem poświadcza złodziejstwo ( z abrisu). Takie podpisy przydałyby się w sprawach sądowych przeciw abrisowi. To byłoby zaprzeczeniem, że jakoby nic nie wiedzieli. Tu bez żelaznego dowodu nie wygra się. Wywlaszczono abris fm banku, dlaczego nie można cofnąć IPO?
|
|
0 Dołączył: 2018-05-06 Wpisów: 127
Wysłane:
24 lipca 2018 23:03:24
Ludzie gonią doradców, bo to im pozwala zachować złudzenie możliwości odzyskania całości. Jest łatwy do wskazania winny i powinien im oddać. Jest przecież w pewnym sensie bogaty, bo za nim stoi taki czy inny bank. No i to jego wina. Aczkolwiek selektywny misselling jest tylko w przypadku tych instrumentów, na których się wtopiło. Jak się nie wtopiło to misselingu nie było lub był wybaczalny. :)
To co powyżej napisałem, nie zmienia faktu, że naganianie było tragiczne, a w przypadku banków Ernesta to mało powiedzieć, że tragiczne i to powinien być jego koniec na rynku. Ja na przykład w jednym z banków Ernesta mam jeszcze stary, nieużywany rachunek ale go zamykam i w ogóle dla całej grupy wycofuję zgodę na przetwarzanie danych osobowych.
Uświadomienie musi przyjść naturalnie, nie ma co tego sztucznie przyspieszać, bo wtedy traktują cię jako wroga.
A to że Abris tak stoi sobie skromniutko w cieniu to faktycznie znamienne.
Edit: @cinis Abrisu de facto nie wywłaszczono, to tylko taki żargon. Zakazano im wykonywania głosu z akcji. Na skutek tego musieli je sprzedać. A cofnięcie IPO? Nie, to niewykonalne logistycznie. Miliony transakcji po drodze.
Edytowany: 24 lipca 2018 23:06
|
|
Wysłane:
24 lipca 2018 23:06:23
Mam odmienne zdanie.Akcjonariusz większościowy pozwala sobie na wały miliardowe?
|
|
Wysłane:
24 lipca 2018 23:08:34
Tysiące ludzi zawierzyły w cudowny biznes Pana K.K najlepsza metody, super taktyka, nowatorskie podejście do odzysku, czemu myślisz, że jak Ty dałeś się nabrać to nie mógł ktoś inny ? ;>
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.