PARTNER SERWISU
ekjaetoi
145 146 147 148 149

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

ID
ID
0
Wpisów: 53
Wysłane: 17 sierpnia 2018 21:39:11
@obligatariusz_kontakt

Czy w ostaniem czasie były przesyłane jakieś dodatkowe informacje na listę mailingową ? Czy też zastąpiły je oficjalne komunikaty z posiedzenia RW ? Ostatni komunikat jaki otrzymałem na maila był wysłany w dn. 30.07.2018 ( Komunikat nr 3 ). Czy coś mnie ominęło ?

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 17 sierpnia 2018 21:46:53
gunia000 napisał(a):
[quote=kryza]czytałem właśnie dokument propozycji układowych.
link:
www.wroclaw-fabryczna.sr.gov.p...

Proszę o wyjaśnienie kwestii dot. konwersji. Konwersję 25% liczymy od całkowitej kwoty należności czy od należności pozostałej po spłacie 50,5%? I jeszcze jedna kwestia... w otrzymanym parę dni temu mailu była wzmianka o tym, że RW chce w propozycjach ukladowych umieścić zapis mówiący o możliwości zmiany warunków układu w przypadku gdyby kondycja finansowa spółki uległa poprawie. Nie widzę takiego zapisu w złożonych przez RW propozycjach. Czy w związku z tym RW zrezygnowała z tej opcji i jeśli tak to dlaczego.

Myślę, że co do konwersji to chodzi o 25% od wartości początkowej np. wartośc nominalna obligacji = 10.000 PLN, w przypadku zawarcia i wykonania układu z tego 5.050,- PLN w gotówce, 2500 PLN konwersja na akcje po 0,05 zł /szt (tj. 50.000 akcji) a 2450 PLN umorzenie.
Co do zapisu o możliwości zmiany układu w propozycjach układowych - nie ma potrzeby zamieszczać takich klauzul, możliwość zmainy już zawartego (ze względu na zmainę sytuacji dłużnika) wynika wprost z przepisów (art 173, 174 i 175 ustawy 'prawo restrukturyzacyjne"). O zmianę układu mogą wystąpić: dłużnik, nadzorca wykonania układu (tego który został zawarty a ma być zmieniony) oraz wierzyciel.

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 17 sierpnia 2018 21:51:53
Marwick75 napisał(a):
A ja mam pytanie, które wydaj się być stosunkowo proste. Na chwilę obecną mamy 3 propozycje układowe, która z nich zostanie poddana głosowaniu ?

Odpowiedź znajdziesz w art. 117 ustawy 'prawo restrukturyzacyjne":
"Art. 117. 1. W przypadku zgłoszenia kilku propozycji układowych sędzia-komisarz ustala kolejność głosowania nad propozycjami układowymi. Pod głosowanie poddaje się wszystkie propozycje układowe. Za przyjęte uznaje się te propozycje układowe, które uzyskały największe poparcie wierzycieli liczone w odniesieniu do sumy wierzytelności, z uwzględnieniem art. 119."

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 17 sierpnia 2018 21:57:05
Bats napisał(a):
Pewnie wynika to z kalkulacji liczby osób które zakupiły obligacje w kwietniu+, wtedy choć można by rzecz tylko szaleniec kupował to wydaje się, że Ci _szaleńcy_ będą mieć największą szansę na uznanie reklamacji - tu myślę, że IB uzna po prostu roszczenia bo sytuacja na rynku była już całkiem klarowna i IB ciężko było by przed tym się wybronić.

Swoją drogą sami sporo umoczyli na GB, co raczej będzie na ich korzyść w ewentualnych sprawach sądowych w kwestii świadomości sytuacji.

Oj, nie sprowadzałabym tego do "kwietniowego wciskania kitu". Raczej na tyle, póki co, skalkulowali wartość zgłoszonych im 'reklamacji' gdzie w ich ocenie klient ma realne szanse wygrania z nimi w sądzie.

Bats
0
Wpisów: 61
Wysłane: 18 sierpnia 2018 00:37:29
Dokładnie to miałem na myśli. Odpis robi się na coś czego nie możesz/jest cieżko uniknąć i spodziewasz się tego w krótkim czasie, zatem raczej nie chodzi o sprawy z którymi pójdą na drogę sądową - bo to będzie się ciągnęło latami ( przynajmniej do pierwszego prawomocnego wyroku ) - a o przegrane z założenia sprawy, które wolą przyjąć jako reklamacje celem nie tworzenia precedensu ( tak wiem, że w Polskim prawie nie istnieje ) w sądzie.

sjanisz
0
Wpisów: 64
Wysłane: 18 sierpnia 2018 08:31:32
Joker napisał(a):
W kwestii Idea Banku. Zbyt wiele uzasadnionych reklamacji nie zakladaja: https://stooq.pl/n/?f=1248556

Choć wciskanie GBK robili z taką samą siłą, jak poprzednie produkty, to po GBK starali się nie pozostawiać dowodów (przynajmniej doradca bankowy obsługujący mnie i znajomych). Dlatego całość straty ma szanse odzyskać tylko ten, co np. nagrywał rozmowy i telefony.
Jednak zostało wystarczająco dowodów, by udowodnić im, że ogólnie oferowali te obligacje w sposób szemrany, z presją i stwarzając pozory bezpieczeństwa bankowego. Zbiorowe zgłoszenie do prokuratury pewnie ma szanse zaowocować TYLKO zmuszeniem ich do zwrotu prowizji i możliwe, że ten zwrot nie trafi do nas, a np. do GBK. Ale wygrana zatrzymała by takie draństwo w bankach w przyszłości. Jeśli nie zostaną zawleczeni przed sąd z wielkim hukiem -to w przyszłości podobnych przekrętów (lepiej dopracowanych) będzie więcej.
Edytowany: 18 sierpnia 2018 08:39

webking
0
Wpisów: 28
Wysłane: 18 sierpnia 2018 10:06:12
Proszę wyprowadzić mnie z ewentualnego błędu lecz wygląda na to, że układ wierzyciele podpisują sami z sobą.

Po przejęciu 99% udziałów w GetBack wierzyciele staną się jedyną stroną umowy - obecnie są 2 strony, czyli zarząd GB->RN->Abris oraz Rada Wierzycieli).

Cała odpowiedzialność aktualnego głównego udziałowca zniknie (Abris) gdyż ten znika z akcjonariatu.

Odpowiedzialność banków sprzedających IB/GB/LB zniknie.
Konwersja długu na akcje zamyka obligatariuszom drogę do odszkodowań od banków.
Już teraz banki podnoszą argument, że obligatariusze jeszcze nie ponieśli straty - Konwersja sprawi, że banki/pośrednicy uciekną przed odpowiedzialnością - bank stwierdzi, że akcje MOGĄ być warte więcej w PRZYSZŁOŚCI i obligatariusz poniesie stratę z własnej woli - jeśli sprzeda akcje.

Wierzyciele staną się de facto dłużnikami wobec samych siebie.

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 18 sierpnia 2018 13:13:20
Pytanie z gatunku nie wygodnych.Dlaczego propozycja układowa RW jest gorsza od tej którą zaproponował kurator?

Bats
0
Wysłane: 18 sierpnia 2018 13:31:13
To dalsza część spisku przeciw Tobie, teraz i RW okazuje się brać w tym udział, wszystko jest grubymi nićmi szyte!

They are watching you Leon! It's a trap!

ID
ID
0
Wpisów: 53
Wysłane: 18 sierpnia 2018 13:49:55
Chciałem dokładnie poruszyć ten sam wątek co leonek7 ( poniżej )
Chyba że RW ma większą wiedzę o sytuacji finansowej spółki niż Kurator.
Edytowany: 18 sierpnia 2018 13:59

leonek7
0
Wysłane: 18 sierpnia 2018 13:50:30
Kurator zaproponował obligatariuszom niezabezpieczonym spłatę 50,5% w ciągu 8 lat przy 100% spłacie obligatariuszy/dłużników zabezpieczonych. RW zaproponowała spłatę 50,5% w ciągu 8 lat dla obligatariuszy niezabezpieczonych przy założeniu, iż obligatariusze zabezpieczeni dołączą do układu, czyli nie otrzymają 100%.
Każda redukcja dla obligatariuszy/dłużników zabezpieczonych poniżej 100% zwrotu powinna w teorii zwiększać pulę na zwrot dla obligatariuszy niezabezpieczonych. Jednak propozycja RW tego nie uwzględnia. Kto korzysta? Getback! Bo w obu wariantach niezabezpieczonym płaci 50,5% w ciągu 8 lat, a w propozycji RW oszczędza spore pieniądze na spłacie wierzycieli zabezpieczonych. Czyli zabezpieczeni mieliby zgodzić się na redukcję spłat, tylko po to, aby Getbackowi zrobić dobrze?
(Zwracam również uwagę, iż harmonogram procentowy spłat przedstawiony przez Kuratora również jest korzystniejszy dla obligatariuszy niezabezpieczonych w porównaniu z propozycją RW.)
Naiwnie myślałem, iż RW ma troszczyć się o interesy dłużników, a nie Getbacku. A może jestem w błędzie i coś źle zrozumiałem? Jeśli tak, może ktoś z Państwa zechce mi to przystępnie wyjaśnić?

leonek7
0
Wysłane: 18 sierpnia 2018 13:51:40
Dokładnie to pytanie zadają osoby ,które głosowały na naszych przedstawicieli w RW.Jak widać nie jestem odosobniony skoro więcej osób chce poznać odpowiedź.

Bats
0
Wysłane: 18 sierpnia 2018 14:07:37
Ja myślę, że jak niezabezpieczeni zobaczą wariant w którym mają więcej procent zaproponowane to będą za nim, niezależnie czy jest on realny czy nie. Trzeba wziąć pod uwagę, że wersja kuratora jednocześnie w obecnej wersji _przemyca_ spłatę zabezpieczonych prawie ad_hoc. Jak mniemam omamieni wyższym procentem większość pójdzie za tym na ślepo nie zważając co będzie dalej, czy układ będzie możliwy do spełnienia czy nie. Zaufałbym RW, a przynajmniej tej części reprezentującej przeciętnego Kowalskiego, czyli tez i siebie.

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 18 sierpnia 2018 14:25:22
Odkładając na chwilę dywagacje, która propozycja jest lepsza czy gorsza - tak się zastanawiam. Kurator będzie głosował w imieniu chyba największej części wierzycieli. Czytaj "stoi za nim" największy % pieniędzy. Czy ktoś wie jak wygląda procedura głosowania nad tymi 3 propozycjami? Głosowane są kolejno? Czyj głos ma jaką wagę? Czy RW czy kuratora czy Zarządu?
No i oczywiście co potem bierze pod uwagę Sąd zatwierdzając tak czy inaczej przegłosowany układ?

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 18 sierpnia 2018 14:36:06
@leonek7
Cytat:
Naiwnie myślałem, iż RW ma troszczyć się o interesy dłużników, a nie Getbacku.
.

To chyba jasne, że dłużnik powtykał do RW swoich przebierańców i RW knuje spisek i chce wydudkać wierzycieli.

Jeszcze tylko przypomnę mój wcześniejszy post, z którego można wnioskować, kto to jest ten "dłużnik" i kogo reprezentuje RW:
"Sędzia – komisarz SSR Jarosław Mądry 21 czerwca 2018 powołał:
Rada Wierzycieli:
1. Artur Kłoczko – przewodniczący (popierany przez biuro Michael Strom)
2. Radosław Barczyński wiceprzewodniczący (nasz kandydat)
3. Q1FIZ
4. Mariusz Wójcik (popierany przez grupę Facebook)
5. Raiffeisen Bank Polska S.A.
Z-ca członka rady Wierzycieli:
1. „AGMET” Spółka z.o.o w Warszawie
2. mBank S.A. Warszawa

Rada Wierzycieli przyjęła, że oficjalne komunikaty po posiedzeniach RW będzie ogłaszał przewodniczący RW.

Mówimy o Radzie Wierzycieli, a nie o Radzie Jednego Wierzyciela, choćby najgłośniejszego na forum.
Jasne, że RW musi mieć na uwadze wszystkich wierzycieli, a ponadto być zdolna do podjęcia określonej decyzji."

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 18 sierpnia 2018 15:32:08
Przerażają mnie te Wasze teorie. Trzeba było trzymać środki na lokatach, a nie teraz na siłę tworzyć setki teorii spiskowych i oczerniać wszystkich dookoła, szukać wszędzie winnych, aby siebie wybielić.

Dla przypomnienia RW to osoby/ podmioty, które są również poszkodowane przez GetBack.
RW wiedzę może mieć nieco szerszą niż Kurator bo zajmuje się jedynie jednym postępowaniem i tylko jemu poświęca ostatnie 2 miesiące, w przeciwieństwie do kuratora. Papier przyjmie wszystko, a nie o to w tym chodzi aby pisać życzeniowy plan.
RW podejmuje starania o przeniesienie terminu głosowania nad układem, aby (tak zakładam) mieć czas na weryfikacje konserwatywnych danych jakie Spółka przekazała.

Cytat:
Wśród reprezentantów obligatariuszy do rady trafili więc Artur Kłoczko, Q1 FIZ, Raodosław Berczyński oraz Mariusz Wójcik. Pierwszy z nich reprezentuje przede wszystkim klientów Michael / Ström DM, drugi to zaś fundusz powiązany z Sebastianem Buczkiem, prezesem Quercus TFI. Dwaj kolejni członkowie rady reprezentują samoorganizujące się grupy obligatariuszy GetBacku, głównie indywidualnych inwestorów.

Wprawdzie przedstawiciele obligatariuszy reprezentują wierzytelności warte 683 mln zł, ale sami posiadają oczywiście niższe zaangażowanie. Z informacji, które otrzymaliśmy z wrocławskiego sądu, wynika, że dla Q1 FIZ jest to 77,75 mln zł. Z kolei Artur Kłoczko posiada wierzytelności wobec GetBacku na 5 mln zł. Dwie kolejne osoby, Radosław Berczyński i Mariusz Wójcik, to odpowiednio 0,8 mln zł oraz 0,5 mln zł.

obligacje.pl/pl/a/3-32-mld-zl-...

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 18 sierpnia 2018 16:59:52
Nie przyłączę się do tych co oceniają RW w tej chwili bo ani na to nie czas no a przede wszystkim moja wiedza na temat tego co jest możliwe a co nie jest żadna.
Mam jednak pytanie natury czysto formalnej. Jeżeli RW reprezentuje wierzycieli którzy w sumie zainwestowali 683 mln PLN a żeby głosować na układem musi z tego co wiem reprezentować wierzycieli mających w sumie 30% długu. Stąd moje pytanie. Czy obecna RW będzie miała prawo głosu nad układem?

leonek7
0
Wysłane: 18 sierpnia 2018 19:36:20
Sorry za skojarzenie.Ale czytając niektóre wpisy mam wrażenie że widzę scenę z filmu ,,Miś'' mistrza Barei.Mam na myśli scenę gdzie ludzie nagrywają na magnetofon w szafie, pochwały dla prezesa klubu.Jednym słowem takie łubu dubu niech nam żyje prezes naszego klubu.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 19 sierpnia 2018 00:31:49
Cytat:
Jeżeli RW reprezentuje wierzycieli którzy w sumie zainwestowali 683 mln PLN a żeby głosować na układem musi z tego co wiem reprezentować wierzycieli mających w sumie 30% długu. Stąd moje pytanie. Czy obecna RW będzie miała prawo głosu nad układem?

No pewnie nie -- dług magicznie wzrósł na tyle że pewnie jednoosobowo zagłosuje kurator.

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 19 sierpnia 2018 02:48:49
@maciej_61 @ Vox
Z tym głosowaniem układu przez RW to nie tak jak piszecie. Minimum 30% wartości długu (wierzytelności) jest wymagane aby dłużnik (lub grupa dłużników) mogła złożyć swoje propozycje układowe. Propozycje układowe może też składać RW i RW wcale nie musi reprezentować min 30% wierzytelności (wystarczy że jest formalnie powołana przez sędziego komisarza). W obecnej sytuacji mamy 3 różne propozycje układowe: GetBacku, kuratora i RW . Póki co, żaden wierzyciel/grupa wierzycieli reprezentujacych min 30% wierzytelności własnych propozycji nie złożyła - chociaż wykluczyć tego nie można. A co do głosowania układu: samodzielnie (lub przez pełnomocników) głosują wierzyciele którzy zostali dopuszczeni do postępowania, za resztę (jeżeli chodzi - wierzycieli-obligatariuszy) głosuje kurator. RW nie głosuje za osoby, które im udzieliły poparcia w wyborach. W głosowaniu nad układem każdy z członków RW głosuje za siebie swoimi wierzytelnościami i ewentualnie za tych wierzycieli dopuszczonych do postępowania, którzy udzielą mu pełnomocnictwa. Samo przegłosowanie układu nie oznacza, że automatycznie sąd to 'klepnie'.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

145 146 147 148 149

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,477 sek.

uyebicbp
qbmzxvnp
puceafdk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
uxczcitb
tubcjgrl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat