0 Dołączył: 2014-04-23 Wpisów: 101
Wysłane:
16 sierpnia 2018 15:26:26
Obligotariusze maja rozne preferencje m.i.n. zaleznie od tego czy kupowali w emisjach prywanych czy publicznych. Dla mnie zdecydowanie korzystniejsza jest konwersja . Proponuje nie oczerniac tych ktorzy nas reprezentuja.
|
|
0 Dołączył: 2018-04-22 Wpisów: 803
Wysłane:
16 sierpnia 2018 15:56:37
Zgadzam się. Nie ma takiego rozwiązania które zadowoliło by wszystkich. I choć sam przychylam się do opcji nie umarzania reszty tylko odkupu za 1 gr pojedynczej obligacji (niekoniecznie konwersji na akcje), to rozumiem że RW posiada po prostu większą wiedzę na temat tego co jest możliwe.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 301
Wysłane:
16 sierpnia 2018 16:13:37
@ webking Cytat:Teraz nasuwa się pytanie, w czyim interesie działa Rada Wierzycieli? . Dla mnie odpowiedź jest jasna - RW działa w interesie wierzycieli. Liczę, że w dopuszczalnym zakresie RW przedstawi jeszcze uzasadnienie swoich propozycji. Proponuję wyhamować z tymi oskarżeniami i teoriami spiskowymi. Warto sobie uzmysłowić, że RW zajmuje się PPU już jakiegoś czasu, ma szerszy wgląd w dokumenty od każdego z nas, odbyła szereg spotkań itd. Ponadto, nie mam wątpliwości, ma wyższe kompetencje zawodowe od piszących. No, chyba że w RW byłby webking, basik...
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-05-12 Wpisów: 447
Wysłane:
16 sierpnia 2018 16:22:36
webking napisał(a):Reasumując na konwersji długu na akcje najbardziej zależy bankom/pośrednikom/abris gdyż to oni uwalniają się od odpowiedzialności zadośćuczynienia oraz odszkodowań.
Teraz nasuwa się pytanie, w czyim interesie działa Rada Wierzycieli? Webking, Również podpisuję się pod wypowiedzią Alder74. Dodam jeszcze, że w ciągu tych ośmiu lat dużo się może zmienić, równie dobrze może być upadłość, ale równie dobrze spółka może zacząć przynosić zyski, warunki układu mogą zatem zostać zmienione w obie strony. Jeśli jednak spółka zacznie przynosić zyski, to niewykluczone, że będzie można sprzedać akcje nawet bez strat i może nawet na nich zarobić (to tak optymistycznie :) W międzyczasie może uda się pozwać skutecznie np. Deloitte, Abris, Zarząd, RN, cofnąć niekorzystne umowy, które służyły do wyprowadzania kasy ze spółki – coś się zawsze dodatkowo uzbiera do podziału. Moim zdaniem osoby, które nie chcą w ogóle konwersji, bo uważają, że odzyskają w całości to co zostało umorzone, licząc na szybkie i proste procesy z bankami i pośrednikami to niepoprawni optymiści. Jeśli ktoś sądzi, że już ma wystarczające dowody i argumenty aby wygrać z bankiem w sądzie (a z tego co czytam dużo jest takich osób – bo np. bank na pewno wiedział o oszustwie w momencie proponowania obligacji) i jeszcze utwierdza go w tym przekonaniu jego prawnik to raczej jest na dobrej, a raczej złej drodze do powiększenia swoich strat na tej inwestycji. Wiarę prawnika w zwycięstwo można sprawdzić proponując mu do wyboru dwa warianty rozliczenia za jego pracę: 1. Wynagrodzenie stałe niezależne od wyniku – np. 5 tys zł lub 2. Wynagrodzenie obejmujące dwie składowe – wynagrodzenie stałe niezależne od wyniku, np. 500 zł i wynagrodzenie na zasadach success fee – uzależnione od wygranej, np. 15 tys zł. Czyli w tym wariancie w przypadku wygranej prawnik otrzymuje 15 500 zł, a jeśli przegra tylko 500 zł. Zapewne większość z tych przekonanych o wygranej prawników wybierze wariant nr 1 :)
Edytowany: 16 sierpnia 2018 16:26
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 133
Wysłane:
16 sierpnia 2018 16:51:26
ojej jaki Ty jestes madry haha
|
|
0 Dołączył: 2018-07-11 Wpisów: 61
Wysłane:
16 sierpnia 2018 18:23:26
draconiss napisał(a):zaraz, czyli Abris jest wedlug Ciebie super? to nie on kupil spolke i wprowadzil zmiany pozwalajace KK na zadluzanie sie bez ich wiedzy? gdzies w watkach bylo ze zlikwidowana limit ponizej ktorego musieli pytac RN o zgode.
i odpowiadajac w analogii do Twojego przykladu. kupujesz samochod zatrudniasz pracownika/kierowce i mowisz mu ze dla niego przepisy drogowe nie istnieja - w tym momencie ten debil (analogia do KK) popelnia przestepstwo drogowe bo tak moze wedlug umowy :) Wracając do próby odbicia piłeczki to średnio, bo to że Abris pozwolił na swobodniejsze decyzje finansowe bez konieczności odpytywania RN, można przyrównać do tego, że pozwoliłeś kierowcy bez pytania się o zgodę przyśpieszać poza terenem zabudowanym jednak ciągle w ramach obowiązujacych norm, a nie do tego, że przepisy ruchu drogowego nie istnieją. Należy pamiętać, że KK/kierowca przez wiele lat rozkręcał tą firme i nie wzbudzał braku zaufania, nie była to decyzja ad-hoc na początek kadencji. Jeszce raz, ja nie wiem czy Abris jest zły czy dobry, ale patrząc po tym co pisze RW jest tak jak przypuszczałem, zostali sprasowani w ten sam sposób jak i cała reszta. Ja zdaje sobie sprawę, że to był łakomy kąsek, takie obligacje _prywatne_ dobry procent, pewna firma, limitowana edycja. Brzmi jak produkt którym nawet można się pochwalić w towarzystwie, niestety zaślepiło to wielu. Możesz się nie przyznawać, ale dałeś się wyrolować, chciałbyś aby to nie był tylko KK, bo to ciężko przyjąć na .... ale jak już powiemy o KNF/Abrisie/Bankach i wszystkich dookoła to już prościej stwierdzić, że tego nie dało się ogarnąć i że to było celowe działanie _wszystkich_. Prawda niestety jest taka, że ludzie co chwilę w takie _wałki_ się łapią, prawie co dzień, tyle, że tu skala jest tak duża, więc zrobiło się głośno. Ludzie tu piszą, ze nowi się uczą i pojawiają jak choćby fachowcy.pl. z tym, że to sprawa starsza od KK.
Edytowany: 16 sierpnia 2018 18:38
|
|
3 Dołączył: 2018-05-02 Wpisów: 264
Wysłane:
16 sierpnia 2018 19:11:43
Zaden inwestor nie zainwestuje w GBk jeśli układ nie zamknie roszczeń wierzycieli. Nie wiem jak trzeba być naiwnym, żeby pomyśleć, że inwestor będzie spłacał długi poprzedników. Spłaty mają trwać 8 lat, czy koszty operacyjne będą pokrywane z dotychczasowego portfela? Brakuje pięniędzy na nowe zakupy, na tym trzeba będzie się skupić.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-12 Wpisów: 447
Wysłane:
16 sierpnia 2018 20:30:36
Draconiss,
bez złośliwości życzę Ci wygranej z bankiem.
Swoją drogą jestem ciekawa, czy osoby które twierdzą, że sprawa jest do wygrania bo według nich oszustwo banku/pośrednika to oczywista oczywistość konsultowały to z prawnikami.
|
|
0 Dołączył: 2018-04-22 Wpisów: 803
Wysłane:
16 sierpnia 2018 20:38:49
Wprost w tej chwili żadnego oszustwa ni da się udowodnić. Jeżeli jakieś było to tzw doradca z IB/LB był tylko narzędziem i to najprawdopodobniej nieświadomym. Jeżeli nastąpił wałek to na znacznie, znacznie wyższym szczeblu. Wydaje się mi że nie jest kwestią przypadku że szef PDM jest teraz w tym samym miejscu gdzie KK. Jeżeli prokuratura no a potem oczywiście Sąd coś ustali, to będzie prawdopodobnie powód do wyspąpienia z pozwem. Pytanie tylko ile to potrwa. Ciekawe co wcześniej nastąpi. Czy GB spłaci te 50% (o ile w ogóle), czy ja się przeniosę na łono Abrahama, czy sprawa przed polskim, zreformowanym sądem. Najpewniej to drugie....
Edytowany: 16 sierpnia 2018 20:40
|
|
0 Dołączył: 2018-06-10 Wpisów: 541
Wysłane:
16 sierpnia 2018 22:04:14
Zadam pytanie niewygodne ,ale moim zdaniem konieczne.Jak można składać jakiekolwiek propozycje układowe nie mając kompletnych danych ze spółki? Spłaty rozłożone na 8 lat! ,gdzie nie ma żadnych gwarancji ,że spółka przetrwa rok! I jeszcze jeden niuans ,tak z ciekawości.RW zaproponowała w pierwszym roku spłaty w ratach 4% i 8%.Nawet kurator w swoich propozycjach zaproponował w pierwszym roku dwie równe raty po 8%.Dodam jeszcze ,że moje posty są usuwane jako tego ,który,, sieje cmentarny nastrój''.Zapewniam ,że wolałbym roztaczać wizje optymistyczne typu jak to spółka świetnie zaczęła sobie radzić,ma rekordowe odzyski i nie dość ,że szybciej spłaci zobowiązania to dorzuci kilka % dodatkowo.Pytanie tylko czy to ma sens ?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2016-09-12 Wpisów: 115
Wysłane:
16 sierpnia 2018 22:15:20
@leonek7 Zgadzam się z Tobą w pełni, aktualne propozycje to pisanie palcem po wodzie, można sobie życzyć co się tylko chce ale to są marzenia. Nie sądzę żeby RW miała lepsze informacje o stanie finansowym spółki, no ale coś robić muszą skoro wiedzą niewiele więcej niż my. Przy aktualnym stanie wiedzy zdecydowanie najlepszy wariant to wg. mnie upadłość, ja wiem że sporo osób mówi że to właśnie najgorszy wariant ale wg. mnie to jedyny wariant na chwilę obecną który daje cokolwiek, wszystko inne, rozkładanie na lata, snucie planów o inwestorach, o powrocie do działalności operacyjnej itd. to jest Science Fiction i Fantasy w jednym.
|
|
127 Dołączył: 2009-03-01 Wpisów: 2 050
Wysłane:
16 sierpnia 2018 22:41:33
RW zaproponowała propozycje w oparciu o dane finansowe konserwatywne, które przekazała Spółka. Należy zakładać, że są to propozycje jak najbardziej realne do wykonania, więc pisanie, że lepiej przeprowadzić likwidacje jest delikatnie mówiąc niezrozumiałe.
|
|
Wysłane:
16 sierpnia 2018 23:22:31
@Joker niestety nie podzielam tego optymizmu, nie wiem na jakiej podstawie można przyjąć że RW opierała się na konserwatywnym podejściu do danych finansowych spółki co do której istnieje uzasadniona wątpliwość w zakresie dalszej kontynuacji jej działalności. Nie twierdzę że RW kłamie, co to to nie, ale wydaje mi się że część osób które tam zasiada patrzy na przyszłość GetBack nie tyle przez pryzmat twardych danych finansowych co przez różowe okulary. Moje zdanie na temat GetBack jest takie, że przy obecnym stanie wiedzy, w tym braku jakiejkolwiek informacji o działalności operacyjnej i stanie portfeli, nie można ustalić uczciwego układu który gwarantuje zwrot nawet części środków. Wg. mnie trzeba mieć bardzo dużo optymizmu aby przy ujawnionych do tej pory informacjach na temat przestępczej działalności spółki zakładać że ta firma jest w stanie działać przez 8 lat. Żeby nie było że to jest kolejny wpis z cyklu "nie znam się ale się wypowiem", bo ktoś może mi to zrzucić, to we wszystkich tych propozycjach zarówno tej zgłoszonej przez RW ale i tej od kuratora i tej od GetBack, brakuje jednej istotnej rzeczy - danych na podstawie których wysnuta została taka a nie inna propozycja. Ja bym chciał zobaczyć jak to ktoś wyliczył że to ma być np. 50,5% a nie np. 57%, jak to zostało wyliczone? Czy jako obligatariusz, bądź co bądź publicznej spółki wymagam zbyt wiele w kwestii danych na podstawie których zaproponowana została tak a nie inna propozycja? To jest wg. mnie kluczowe, bo z mojego punktu widzenia jedyne co widać to obraz nędzy i rozpaczy na podstawie którego wnioskuje że upadłość lepsza niż jakikolwiek układ z GetBack. Czy Was zadowala informację że "RW zaproponowała propozycje w oparciu o dane finansowe konserwatywne, które przekazała Spółka."? Co stoi na przeszkodzie żeby te dane finansowe który posłużyły do wyliczeń tej propozycji udostępnić? Mieliśmy w ostatnim czasie jeśli dobrze liczę 4 propozycje dość znacznie się od siebie różniące - 2 od GetBack, 1 od Kuratora i 1 od RW. Jak to jest że na przestrzeni 2 - 3 miesięcy można na podstawie tych samych danych przyjąć tak skrajne punkty widzenia? To który jest najbliższy prawdy i realności wykonania, ten od RW? Przepraszam za emocjonalny ton ale to co się dzieje na tym GetBack to jakaś magia i tak jak pisałem na początku nie podzielam poglądu że kolejne propozycje są bardziej realne do wykonania niż poprzednie, bo nie ma żadnych podstaw ku temu.
Edytowany: 16 sierpnia 2018 23:23
|
|
3 Dołączył: 2018-05-02 Wpisów: 264
Wysłane:
17 sierpnia 2018 00:00:27
Joker, Realne, np to, że obligatoriusze zabezpieczeni zgodzą się na DOBROWOLNY haircut...
|
|
Wysłane:
17 sierpnia 2018 00:21:53
@ joshep O ile dobrze zrozumiałem, to dla Ciebie jedynie słusznym rozwiązaniem jest upadłość. Załóżmy, że wiesz to, czego nie wie RW. Teraz mówię "sprawdzam" - zobaczmy na czym budowane jest to jedynie słuszne rozwiązanie, na ile to jest rzeczowa propozycja, a na ile sianie zamętu. Proszę o konkretne, bez sloganów, dane wyjściowe (liczby) z zaznaczeniem skąd one pochodzą oraz przedstawienie skutków finansowych (poziomu zwrotów) dla grupy 1,2,3.
|
|
0 Dołączył: 2018-07-21 Wpisów: 103
Wysłane:
17 sierpnia 2018 06:29:45
wiemy niewiele ale to co wiemy wystarczy zeby wiedziec ze w razie upadlosci nie dostaniemy nic wszystko wezma zabezpieczeni mozliwe ze nawet zarobia na upadlosci dla reszty zwrot w okolicach 0
|
|
Wysłane:
17 sierpnia 2018 07:53:16
To zaiste bardzo dobre i ciekawe pytanie, jednak źle je adresujesz jeśli oczekujesz ode mnie liczb. Chyba nie przeczytałeś dokładnie o czym ja napisałem i że właśnie tych rzeczy mi brakuje w propozycjach zgłaszanych zarówno przez RW, GetBack jak i Kuratora. Nie wiem więcej od RW, ale jednocześnie jestem pewien że propozycje RW, GetBack i Kuratora, które tak znacznie od siebie odbiegają, nie zostały właśnie poparte żadnymi konkretnymi danymi. Tym mnie pytasz o dane ale sam bezkrytyczne podchodzisz do tego co Ci proponują i rozumiem że nie dziwi Cię to że w przeciągu 3 miesięcy mamy 4 całkowicie różne propozycje na podstawie podobno tych samych danych. Czy mógłbyś mi wyjaśnić skąd ta niezachwiana wiara w realność propozycji układowych? Nawet ten szemrany audytor Deloitte, który brał kasę przez lata za malowanie trawy na zielono, odstąpił od wyrażenia opinii do SF za 2017 bo cyt. "W uzasadnieniu do swojej decyzji Deloitte podał m.in., że nie była w stanie uzyskać wystarczających i odpowiednich dowodów badania dotyczących zasadności przyjętego przez zarząd GetBacku założenia kontynuacji działalności.", no ale nie ma problemu, bo RW wie zapewne więcej. Jak już pisałem wcześniej, to nie jest krytyka RW, bo wiem ze działają w bardzo trudnym środowisku a GetBack nie jest przychylny ale właśnie dlatego chciałbym aby te dane które były podstawą wyliczeń takiej a nie innej propozycji układowej zostały upublicznione, żeby każdy się z nimi mógł zapoznać i ocenić na ich podstawie czy dany układ ma sens. Dlaczego prawie wszyscy tak bezkrytycznie podchodzą do propozycji układowych które nam proponują? alder74 napisał(a):@ joshep O ile dobrze zrozumiałem, to dla Ciebie jedynie słusznym rozwiązaniem jest upadłość. Załóżmy, że wiesz to, czego nie wie RW. Teraz mówię "sprawdzam" - zobaczmy na czym budowane jest to jedynie słuszne rozwiązanie, na ile to jest rzeczowa propozycja, a na ile sianie zamętu. Proszę o konkretne, bez sloganów, dane wyjściowe (liczby) z zaznaczeniem skąd one pochodzą oraz przedstawienie skutków finansowych (poziomu zwrotów) dla grupy 1,2,3.
Edytowany: 17 sierpnia 2018 07:54
|
|
0 Dołączył: 2018-07-28 Wpisów: 55
Wysłane:
17 sierpnia 2018 09:03:00
Jeśli od początku był zaplanowany wałek z obslugą prawniczą na wypadek afery by nic nie oddać,to najprawdopodobniej wycena aktywow była z sufitu 28,2 mld(tyle się chwalił KK w prospektach zachęcających do nabycia obligacji) i nic lub niewiele są warte ,więc upadlośc skróci męki,a jaką mamy pewność że układ będzie realizowany,bez danych żelaznych to tylko obietnica(być może bez pokrycia),i w dodatku rozłożona na 8 lat zapisana na papierze i jak wszystko w naszym kraju ma wartość teoretyczną(wartosc wagową papieru).Chcialbym napisać coś optymistycznego,ale nie mam charakteru posrednika sprzedajacego obligacje GB i nie bede pudrował nowotworu. Nie wiem co zrobic w obecnej sytuacji,wszystkie propozycje są do dupy.Zostawiłem pieniadze na samochod u dilera,a proponuje mi sie woz drabiniasty ale bez konia,to znaczy kon jest ale chory, a wogole to nie mam dowodow ze zamawiałem auto a nie wóz.
|
|
Wysłane:
17 sierpnia 2018 09:18:46
Może warto przypomnieć, że: Sędzia – komisarz SSR Jarosław Mądry 21 czerwca 2018 powołał:
Rada Wierzycieli: 1. Artur Kłoczko – przewodniczący (popierany przez biuro Michael Strom) 2. Radosław Barczyński wiceprzewodniczący (nasz kandydat) 3. Q1FIZ 4. Mariusz Wójcik (popierany przez grupę Facebook) 5. Raiffeisen Bank Polska S.A.
Z-ca członka rady Wierzycieli: 1. „AGMET” Spółka z.o.o w Warszawie 2. mBank S.A. Warszawa
Rada Wierzycieli przyjęła, że oficjalne komunikaty po posiedzeniach RW będzie ogłaszał przewodniczący RW.
Mówimy o Radzie Wierzycieli, a nie o Radzie Jednego Wierzyciela, choćby najgłośniejszego na forum. Jasne, że RW musi mieć na uwadze wszystkich wierzycieli, a ponadto być zdolna do podjęcia określonej decyzji. Sprawa zasadnicza - czy przyjmujemy, że RW działa w naszym interesie i podejmuje, na bazie dostępnych jej informacji, słuszne decyzje, czy też te decyzje są "be", a decyzja o upadłości (na bazie jakich informacji?) jest "cacy".
Z mojej strony kończę ten temat.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 133
Wysłane:
17 sierpnia 2018 09:20:03
AsGBK napisał(a):Draconiss,
bez złośliwości życzę Ci wygranej z bankiem.
Swoją drogą jestem ciekawa, czy osoby które twierdzą, że sprawa jest do wygrania bo według nich oszustwo banku/pośrednika to oczywista oczywistość konsultowały to z prawnikami. jestesmy w tym wszyscy ale trzeba tez patrzec realnie, jesli z GB mozemy maksymalnie 50% odzyskac to czemu zamykac osobom ktore moga pociagnac banki do odpowiedzialnosci wszystkie furtki? Banki tylko czekaja abysmy podjeli korzystna dla nich decyzje i sprawa ucichla. rozumiem ze osoby kupujace bezposrednio od Get Back po prostu zaglosuja tak aby wykazac strate podatkowa bo to jest dla nich najbardziej korzystne.
|
|