Krzysztof ZZ napisał(a):Jesli dobrze rozumiem to mozna zaskarzyc uklad i bedzie upadlosc jesli sad potwierdzi wade prawna z ZUS
Nie jestem prawnikiem ale miałem z podobną sytuacją do czynienia. Niezależnie od wszystkiego wszelkie zobowiązania wobec Państwa są z mocy ustawy pierwsze w kolejce i to muszą być spłacone w 100% wraz z odsetkami ustawowymi. Więc ex definitione układ może mieć zastosowanie do sumy która pozostanie po spłacie tych należności. O ile coś pozostanie. Nie wiem czy to w ogóle musi być wymieniane w układzie bo przecież nie mówi on o konkretnych sumach ale o procentach.
Inna sprawa - za co kiedyś obfukano mnie na tym forum - wyraziłem opinię że mogą pojawić się jeszcze jakieś zobowiązania np ZUS. Pytanie czy nie ma jakiś zaległości podatkowych wobec SP. Bo przecież cała sprawa ma czysto kryminalny charakter i w tych porąbanych na kawałki laptopach mogły być np umowy podlegające np podatkowi PCC. I Sąd może zawiesić wykonanie układu ze względu na niemożliwość stwierdzenia czy są a jeżeli tak to w jakiej wysokości zobowiązania wobec SP.
No i jeszcze jedno. Zabrakło im 500 tys na ZUS? To jak wygląda działalność operacyjna? Przecież ZUS jest po prostu kosztem który trzeba wliczyć w koszty działalności operacyjnej. To źle wróży.
O ile z ZUS można się ułożyć (ćwiczyłem temat) to z US - tylko teoretycznie. ZUS może zgodzić się np na spłatę na raty ale US (choć też tak może) co do zasady tego nie robi.