PARTNER SERWISU
dtbxvvlk
310 311 312 313 314

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

Badacz
0
Wpisów: 22
Wysłane: 27 listopada 2018 02:14:52
Maupa_w_niebieskim napisał(a):
@Vox
Z grupą IV zasadniczo chodzi o DNLD/Abris.
Proszę czytać dokładnie dokumenty źródłowe - 1 wierzyciel może być przypisany do różnych grup. I tak akcjonariusz mający obligacje będzie w grupie I, jakby oprócz obligacji udzielił spółce np. pożyczki to będzie w gr I w związku z obligacjami i jednocześnie w grupie IV w związku z pożyczką, a gdyby nie miał obligacji ale udzielił np. tylko pożyczki to jest w grupie IV.

Dokładnie tak jak napisał @Vox a nawet więcej - bo jasno jest napisane że grupa I nie może łączyć się z IV tj. z byciem akcjonariuszem więc jedyny logiczny scenariusz to to, że posiadając choćby jedną akcję obligatariusz otrzyma 10% jako że znajdzie się w grupie IV i VI.
Zatanawiam się jaki odsetek obligatariuszy posiada choćby jedną akcję kupioną np na IPO.

Pesto
0
Wpisów: 117
Wysłane: 27 listopada 2018 08:12:15
Tylko po co tworzyć taką grupę. Jak ktoś ma dany "typ" obligacji to powinien chyba dostać tyle samo dla danego "typu". Posiadanie lub nie akcji wydaje się tu nie mieć żadnego znaczenia. Ja rozumiem, że zapisano to tak jak zapisano i trzeba to wyjaśnić.

Co do reszty to na tym etapie wygląda jakby ktoś chciał napompować nas miliardami akcji obiecując jakiś mechanizm otrzymania środków z tego. Tylko chyba nawet jeszcze nie przedstawiono kto będzie "walczył" o te zwroty pieniędzmi i kto i jak to będzie finansował.

Poza tym na jakiej podstawie nadzorca przyjął równy poziom spłat dla zabezpieczonych i niezabezpieczonych ? Czy te negocjacje z zabezpieczonymi już się zakończyły ? Te negocjacje prowadzi chyba spółka ?

No cóż tym sposobem dojechaliśmy w zasadzie do propozycji spółki (różnice są w konwersji). Ciekawe co z propozycjami naszej jakże merytorycznej RW zakładającej kontynuowanie działalności i zwrot ok. 50%.

Gdzie te działania medialne zapowiadane przez pana Radka ?

I na koniec informacja, która pojawiła się tu trochę wcześniej na tym forum, że ABRIS kupił na umowę cywilno-prawną 65 tyś. akcji. Czy to pewna informacja włączając w to od kogo je kupił ?

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 27 listopada 2018 08:57:03
kokospl napisał(a):
Czy redakcja w stanie zweryfikowac info o kupnie akcji przez Abris? Jesli sie to potwierdzi to dla mnie jest to skandal

Nie iem czy to jest adekwatna weryfikacja, ale o umowie cywilno-prawnej zakupu akcji przez Abris dowiedziałem się od znajomego prawnika pracującego w jednej z mniejszych firm windykacyjnych (czyli ani nie Kruk ani Best). Oni tam bardzo intensywnie śledzą co się dzieje wokół całej sprawy i mają tzw "swoje źródła". Nie mają jednak informacji od kogo zostały kupione.
Ten sam prawnik zwrócił mi uwagę że może być to paradoksalnie dobra informacja. Niezależnie co myślimy o tym od strony moralnej i czy tym zbywającym był - jak się domniemuje - p. Radek. To by oznaczało że te akcje dla Abrisu mają jednak jakąś wartość czyli w ogóle mają jakość wartość. I następny paradoks, im więcej Abris zapłacił za akce - tym lepiej. Bo to by oznaczało że jednak chcą utrzymać działanie GBK, inaczej nie wkładali by następnej forsy. No taka jest przynajmniej jego opinia. Osobiście nie wiem czy to tak należy interpretować.

Pesto
0
Wpisów: 117
Wysłane: 27 listopada 2018 09:04:00
@maciej_61

W kontekście (miliardowej w sensie ilości akcji) konwersji z dotychczasowych propozycji - to co mu da te 65 tys akcji. Chyba, że spółka planuje zmienić propizycje układowe, ale to nadal tylko 65 tys. akcji, a przecież sam ABRIS posiada znacznie więcej już teraz.

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 27 listopada 2018 09:04:28
Wow! Cóż za newsy mocne i nocne!
Najpierw jakiś czas temu urojenia że ja to Radek (czemu nawet moi zagorzali oponenci zaprzeczyli) a teraz cuda-wianki o sprzedaży kilkudziesięcu tysięcy akcji (przez Radka?) Abrisowi...
Jak mawia znajoma lekarz pewnej specjalności: 'całe życie z wariatami, a przecież mogłam zostać dentystką'. I ja jej w całej rozciągłości rację przyznaję.
A teraz do rzeczy.
Układ jest umową pomiędzy spółką (dłużnikiem) a wierzycielami (niezależnie od rodzaju wierzytelności). Objęte układem z mocy prawa są wierzytelności niezabezpieczone rzeczowo na majątku dłużnika. Dla posiadaczy wierzytelności zabezpieczonych na majątku Dłużnika przystąpienie do układu jest dobrowolne.
Jeden wierzyciel może jednocześnie występować w kilku grupach układowych w zależności od rodzju przysługujących mu wierzytelności np. Kowalski ma obligacje GBK za 1000 zł i niespłaconą przez GBK fakturę za papier toaletowy który im dostarczył na 100 zł to : z tytułu obligacji będzie w grupie I a z tytułu faktury za papier w grupie VI.

Może zamiast dywagować 'co poeta miał na myśli' z tą grupą IV po prostu zwróćcie się ie do NS o objaśnienie?. Tak będzie prościej

kryza
0
Wpisów: 101
Wysłane: 27 listopada 2018 09:07:24
w przypadku konwersji:
1. Wg propozycji ukladowych grupa 1a jest dobrowolna. Kurator na stronie pisze ze wybierze grupe 1a. Wiec jezeli nie wylaczylem sie z pod opieki kuratora to czy wejde w grupe 1a czy moze w grupe 1?
2. Jak zmienic grupe bez koniecznosci przyjazdu?

maciej_61
0
Wysłane: 27 listopada 2018 09:08:50
Pesto napisał(a):
@maciej_61

W kontekście (miliardowej w sensie ilości akcji) konwersji z dotychczasowych propozycji - to co mu da te 65 tys akcji. Chyba, że spółka planuje zmienić propizycje układowe, ale to nadal tylko 65 tys. akcji, a przecież sam ABRIS posiada znacznie więcej już teraz.

Masz rację. Też wydaje mi się to dziwne. Prawdopodobnie jest jeszcze inny plan rozwiązania całej sytuacji. No ale RW ma praktyczny "szlaban" na udzielanie informacji stąd i nasze "gdybanie". Niestety tylko tyle możemy....

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 27 listopada 2018 09:34:23
Cytat:
Jeden wierzyciel może jednocześnie występować w kilku grupach układowych w zależności od rodzju przysługujących mu wierzytelności np. Kowalski ma obligacje GBK za 1000 zł i niespłaconą przez GBK fakturę za papier toaletowy który im dostarczył na 100 zł to : z tytułu obligacji będzie w grupie I a z tytułu faktury za papier w grupie VI.

Może zamiast dywagować 'co poeta miał na myśli' z tą grupą IV po prostu zwróćcie się ie do NS o objaśnienie?. Tak będzie prościej

NS objaśni teraz inaczej, a poźniej będzie na przykład potrzeba zaskarżenia układu (nikt przyszłości nie zna) i wtedy okaże się że liczy się litera układu - umowy a nie jakieś niewiążące objaśnienia....
Jesli jest tak jak mówisz, to tekst propozycji układowych jest BARDZO NISKIEJ JAKOŚCI, prawdopodobnie bylo to pisane na kolanie....
Edytowany: 27 listopada 2018 09:34

borecki
0
Wpisów: 54
Wysłane: 27 listopada 2018 10:09:19
maciej_61 napisał(a):

Ten sam prawnik zwrócił mi uwagę że może być to paradoksalnie dobra informacja. Niezależnie co myślimy o tym od strony moralnej i czy tym zbywającym był - jak się domniemuje - p. Radek. To by oznaczało że te akcje dla Abrisu mają jednak jakąś wartość czyli w ogóle mają jakość wartość. I następny paradoks, im więcej Abris zapłacił za akce - tym lepiej. Bo to by oznaczało że jednak chcą utrzymać działanie GBK, inaczej nie wkładali by następnej forsy. No taka jest przynajmniej jego opinia. Osobiście nie wiem czy to tak należy interpretować.

Sam nie wierze w to co czytam blah5
Albo to forum wprawia ludzi w ogłupienie, ale pan powyżej raczy sobie robić żarty thumbright

A nie przyszło ci misiu kolory do głowy, ze w zamian za robotę jaką robi wasz 'Radek' na rzecz abrisu (sorry, na waszą rzecz, chociaż wy procenta nie zobaczycie z obligacji, a abris z akcji 10%), odkupili od niego śmieciowe akcje bo nawet tacy mistrzowie rachunkowości jacy pracują w abrisie nie mieli jak zaksięgować pozycji "wynagrodzenie za usługi członka RW na rzecz akcjonariusza" czy jak kto woli sabotowanie procesu układu. Tylko i wyłącznie za sprawą "Radka" sędzia komisarz nie z klepnął na ostatnim zjeździe układu (byłem, widziałem), to myślicie że abris za taką akcję nie ma obowiązku się odwdzięczyć? Wcześniej by miał 0%, teraz ma 10%.

Głupota poraża, sorry, ale to najdelikatniejsze słowa jakie cisną się w strone naiwniaków i ciemnogrodu. No chyba, że 99% tutaj piszących jest w zmowie i robią teatrzyk, w takim wypadku to ja jestem wykiwany, to by było nawet niezłe Boo hoo!

p.s. macieju, może zechcesz zakupić akcje getback? Tysiące akcjonariuszy czekają, nie czekaj! Zarób też ty, nie tylko abris.
Edytowany: 27 listopada 2018 10:10

maciej_61
0
Wysłane: 27 listopada 2018 10:15:56
Bardzo prosiłbym aby forumowicze nie odnosili się do siebie w sposób nie do końca grzeczny "ad persona". Mimo iż moje wpisy mogą wydać się czasami kontrowersyjne, jednak nigdy nikogo nie obrażałem. a "ad persona" odnosiłem się jedynie w przypadku gdy zgadzałem się z danym wpisem. Bardzo tego pilnuję.
Oczywiście każdy ma prawo do przedstawienia swoich poglądów, ale forma też jest istotna. Podobno to forum ma nieco wyróżniać się np na tle "Bankiera".

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 27 listopada 2018 10:30:17
@borecki
Abris dostanie 10% a akcji ? Czyli też robisz sobie żarty.
Układ dotyczy wierzytelności. Zgoda, że mało jasno została napisana propozycja NS, ale nie może być niezgodna z prawem. A akcje nie są wierzytelnościami.

Shlomo
0
Wpisów: 26
Wysłane: 27 listopada 2018 11:07:16
>Ten sam prawnik zwrócił mi uwagę że może być to paradoksalnie dobra informacja. >Niezależnie co myślimy o tym od strony moralnej i czy tym zbywającym był - jak się >domniemuje - p. Radek.

Skąd się biorą tak naiwni ludzie? Nie wierzę w to co czytam po prostu....

Od strony moralnej kwestia jest jednoznaczna i wygląda na to że grupa FB odnosząca się do tego wszystkiego mocno sceptycznie miała 100% racji. To co czytam przypomina już raczej jakieś objawy Syndromu Sztokholmskiego, te wszystkie karkołomne tłumaczenia...

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 27 listopada 2018 11:16:14
AsGBK napisał(a):
bukos4 napisał(a):
Piszą że domyślnie ma być 66%, a kto chce może sobie indywidualnie zmienić na 3%...Pytanie jest zasadnicze, czy 3 % oznacza o 63% mniejsze wpływy z ewentualnego zaspokojenia roszczeń od dłużników, ktoś to musi jasno określić

Obligatariusz, który np. nabył obligacje za 100 000 zł ma do wyboru dwa warianty:

Wariant A – 24% spłata, 66% konwersja
24 tys zł - gotówka
66 tys zł - zamiana na akcje - 1 320 000 akcji po 5 groszy
10 tys zł - umorzenie

Wariant B – 24% spłata, 3% konwersja
24 tys zł - gotówka
3 tys zł - zamiana na akcje - 60 000 akcji po 5 groszy
73 tys zł - umorzenie

Wypłata odzyskanych kwot z nierynkowych umów w postaci dywidendy np. 1 grosz na akcje
Wariant A – 13 200 zł
Wariant B – 600 zł

Od dywidendy zostanie pobrany jeszcze automatycznie podatek 19%, co już w ogóle jest jakąś kpiną. Czy spółka, biorąc pod uwagę wypłatę odzyskanych kwot w postaci dywidendy, wystąpiła do MF o zwolnienie nas z tego podatku?

no i właśnie z tym ja mam problem od 2 miesięcy i nikt nie potrafi tego jednoznacznie określić. Wypłata przez dywidendę to jest bardzo głupi pomysł bo:
1) fraudy dostaną wszyscy posiadacze akcji, nijak będzie się to miało do procentowych kwot zainwestowanych w obligacje
2) trzeba będzie zapłacić podatek
3) żeby otrzymać coś z fraudów trzeba by wziąć więcej akcji, a tym samym pozbawić się możliwości dochodzenia od dystrybutorów jedna i druga droga są niepewne, więc nie wiem dlaczego układ konstruuje się tak, by one się wykluczały...Jeżeli odzyski z fraudów mają być wypłacane poprzez dywidendę to powinien być tylko jeden poziom konwersji i tutaj i tak ze względu na dotychczasowych akcjonariuszy proporcje nie zostana zachowane. Najlepiej, gdyby to wypłacać inaczej, albo przez zmianę układu albo może przez ten specjalny fundusz o którym pisał p. Radek.

Jakkolwiek powinno to zostać jasno określone jeszcze przed głosowaniem układu i wyznaczeniem ZW, abyśmy mogli podjąć właściwą decyzję co do poziomu konwersji w którym chcemy uczestniczyc

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 27 listopada 2018 11:20:38
Jesli to prawda z tym kupnem akcji przez abris to oczywistym jest ze jest to forma wynagrodzenia dla p. Radka za jego uslugi dla tej cudownej spolki ...
Rzeczywiscie swietna informacja - moze zrobimy skladke i wykupimy tez obligacje p. Radka?

NerfMe
0
Wpisów: 224
Wysłane: 27 listopada 2018 11:50:34
Jak zwykle warto poczekać na punkt widzenia drugiej strony konfliktu...

Nie da się natomiast ukryć, że jeśli to prawda to źle to wygląda.

MA
MA
0
Wpisów: 119
Wysłane: 27 listopada 2018 11:54:52
Vox napisał(a):
Cytat:

NS objaśni teraz inaczej, a poźniej będzie na przykład potrzeba zaskarżenia układu (nikt przyszłości nie zna) i wtedy okaże się że liczy się litera układu - umowy a nie jakieś niewiążące objaśnienia....
Jesli jest tak jak mówisz, to tekst propozycji układowych jest BARDZO NISKIEJ JAKOŚCI, prawdopodobnie bylo to pisane na kolanie....

Zgadzam się - nie jest istotne, co myśli NS (no chyba, że na pytanie odpowie - o, fakt, pomyłka, zaraz poprawimy), tylko jak to będzie rozpatrywał sąd. Taka niejasność to może być piękna podstawa do zaskarżenia układu, co przedłuży sprawę o kolejne miesiące, jak nie lata.

Vox
Vox
297
Wysłane: 27 listopada 2018 14:03:27
Edytowany: 27 listopada 2018 14:03

Vox
Vox
297
Wysłane: 27 listopada 2018 14:10:14
Cytat:
Jak zwykle warto poczekać na punkt widzenia drugiej strony konfliktu...

Nie da się natomiast ukryć, że jeśli to prawda to źle to wygląda.

Szkoda że Abris ode mnie nie chce obligow odkupic... angry3

NerfMe
0
Wpisów: 224
Wysłane: 27 listopada 2018 14:16:54
Inni akcjonariusze pewnie też by chętnie akcje sprzedali:D

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 27 listopada 2018 14:29:13
I lektura do poczytania, która wiele wyjaśnia w kwestii propozycji ukłądowych złożonych przez NS i wyraźnie wskazuje, że prawdopodobnie nie są to propozycje ostateczne:
www.getbacksa.pl/images/GBK-RW...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

310 311 312 313 314

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,275 sek.

kgesdrqa
itbmqdsn
kayggqem
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ahvbpiuw
qtphtzfm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat