0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 528
Wysłane:
30 listopada 2018 17:49:34
Wybieranie grup, zastanawianie się ile konwersji, czy akcje czy nie, czy będę mógł walczyć z IB, czy nie, za dużo tego. Co wybrać, co lepsze, co gorsze, czy mamy szansę na odszkodowania, czy nie mamy itp. Niech oddają ile mogą a resztą się nażrą. Złodziejski kraj, który chroni oszustów.
|
|
0 Dołączył: 2018-07-06 Wpisów: 201
Wysłane:
30 listopada 2018 18:48:12
Dokładnie. Wybieranie między różnymi konwersjami, ocena szans prawnych, to wszystko jest ponad moje możliwości. A co gorsze, na czacie RB pisał Cytat: Chodzi o mechanizm, w którym taniej będzie skupić akcje po 1 gr od zdesperowanych obligatariuszy indywidualnych i przejąć kontrolę nad GetBack, by doprowadzić do fiaska sporów prawnych, niż płacić np. ugody.
co też dość niepokojącą możliwością.
Edytowany: 30 listopada 2018 18:49
|
|
Wysłane:
30 listopada 2018 19:00:46
Chodzi o to, żeby okraść nas kolejny raz w świetle prawa, raz to za mało. 24 % za 100 % plus odsestki tak jak kupowaliśmy obligacje, to za mało. Może jeszcze im dopłaćmy, jak ja np. kupiłem za 70 tys. to może im dołożę drugie tyle, nich sobie mają, a co mi szkodzi.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-11-30 Wpisów: 57
Wysłane:
30 listopada 2018 21:56:00
Ja też już mam dość, jestem psychicznym wrakiem…nie mam już po prostu sił. Całe życie miałem tylko lokaty, wiem, że pretensje mogę mieć tylko do siebie za moją głupotę ale skąd mogłem wiedzieć, że bank w którym jestem wieloletnim klientem, sprzeda mi papiery zorganizowanej grupy przestępczej. Poszedłem do banku i to z górnej półki a nie do szulerni, zresztą zaraz mi wmówią, że mnie tam w ogóle nie było…Straciłem czujność i rozum bo nie przyszło mi do głowy, że można tak ordynarnie kogoś okraść, wszyscy wszystko wiedzieli, tylko nie my. Zresztą po Amber Gold kto odważyłby się wywinąć kolejny raz taki numer a jednak znaleźli się godni naśladowcy. Większości rzeczy o których tu Państwo piszecie jako “lokatowiec” w ogóle nie rozumiem, to jest jakaś czarna magia dla mnie, wstyd się przyznać, wiem, wystawiam się na śmieszność i szyderę ale chcę być szczery. Muszę guglować żeby za Państwem nadążyć. Jakieś konwersje, tarcze podatkowe, kurator, nadzorca, sanacje, likwidacje, itd. a z korporacyjnymi popisówkami p. przewodniczącego to nawet nie próbuję się zmierzyć, nie dość, że trzeba przetłumaczyć to jeszcze zrozumieć, cash-sweep , due deligency… matko, co to w ogóle jest…? Ja nawet nie wiedziałem, że moje pieniądze poszły do jakiegoś PDM-u. Nie wiem jak tacy amatorzy jak ja albo starsi ludzie 70+, 75+ mają iść zakładać i obsługiwać rachunki maklerskie, a taka będzie konieczność, wyobrażacie to sobie Państwo ? A jeśli to wszystko ma trwać kilka lat to część z nas nie dożyje do ostatniej raty, może nawet do pierwszej. Szanowni Państwo, zostaliśmy sami, nikt ale to nikt nam nie pomoże, wręcz przeciwnie, jeszcze jesteśmy karani czyli widzicie Państwo w którym to idzie kierunku. To jest wszystko uszyte grubymi nićmi. Pozostaje tylko jedna kwestia, najważniejsza w tym wszystkim - jak każdy z nas poradzi sobie psychicznie ze stratą ? A dochodzą już niestety tragiczne wiadomości... Przepraszam za mój przydługi, emocjonalny i niemerytoryczny wpis, wiem, że jest to forum dla fachowców a nie dla płaczków ale po prostu ulała się bezsilność. I nabrałem odwagi po wpisie voyager747. To mój pierwszy i pewnie ostatni wpis bo co ja mogę tu wnieść mądrego ale pozostanę z Państwem jako czytelnik i jako poszkodowany. Najpierw udało im się mnie okraść a teraz jeszcze zamęczyć, “człowiek człowiekowi zgotował ten los”
Obligatariusz, ( seria PZ2, Lion’s Bank, )
|
|
46 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 1 795
Wysłane:
30 listopada 2018 22:38:24
Niestety to co wyprawial IB/LB to jest przekroczenie wszystkich granic i mam nadzieje ze bank zostanie realnie ukarany
|
|
0 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 301
Wysłane:
30 listopada 2018 22:40:39
@ Maupa_w_niebieskim Powstał piękny list do Prezesa UOKiK. Kocham ten list, kocham wszystkie listy - otwarte i mniej otwarte - które pisaliśmy, ale zaczynam tracić wiarę w ich skuteczność. Nie chcę wchodzić w politykę, wygląda na to, że jedyny słuszny adres to N..., ponieważ to tam jest rzeczywiste centrum decyzyjne. Cytat:Prokuratura "pod specjalnym nadzorem" bada sprawę KNF. Śledczy: każde słowo ze śledztwa trafia na Nowogrodzką wiadomosci.onet.pl/tylko-w-one...To nie jest mój wymysł; powtarzam oficjalną wiadomość. Można też darować sobie jakiekolwiek skojarzenia, że KNF ma cokolwiek wspólnego ze sprawa GetBack.
|
|
Wysłane:
30 listopada 2018 23:00:59
Artiom chyba się spotykał z Kaczyńskim.
|
|
Wysłane:
30 listopada 2018 23:06:44
Poniżej cytat z czata dotyczący ewentualnego podziału środków z odzysku: Cytat:Mheavydrumm: Jaki, poza ewentualną dywidendą, jest planowany mechanizm wypłaty obligatariuszom środków odzyskanych w przyszłości z ewentualnych roszczeń ? Jakie byłyby kryteria podziału tych odzyskanych środków ? Na przykład: 1/ w proporcji do posiadanej liczby akcji (z konwersji), 2/ w proporcji do pierwotnej wysokości wierzytelności z obligacji, 3/ inny mechanizm podziału - jaki ? Radosław Barczyński: Dostępne są następujące mechanizmy: 1. cash-sweep - czyli w uproszczeniu zapis w PU, na podstawie którego bez zmiany warunków układu dodatkowe środki, które są dokładnie sprecyzowane w PU, zostają rozdysponowane na poszczególne grupy wierzycieli zgodnie z proporcją zatwierdzoną w układzie. Jest to mechanizm nowatorski, ale mamy opinie prawników, że jest to możliwe do przeprowadzenia 2. zmiana układu i jego ponowne przegłosowanie (długi i kosztowny proces) 3. dywidenda - w wypadku braku akcji uprzywilejowanych co do dywidendy, to proporcjonalnie do liczby posiadanych akcji. Rozumiem, że nic nie wiadomo - jaka będzie metoda, jakie będą kryteria wyboru metody itp Uważam, że warto tą sprawę przedyskutować i wypracować stanowisko - być może trzeba interweniować do kuratora (?) Według mnie: - przyczyna zaistnienia ewentualnych odzysków (przekręty, rolki itd) leży w przeszłości, tj przed przyjęciem PPU - dlatego wprowadzanie kryteriów metody rozdysponowania odzysków oderwanych od czasu zaistnienia przyczyny jest niesłuszne ( np. dodatkowe akcje z konwersji (1?, 1a?), wplątanie w to dywidendy ..) - rozdysponowanie odzysków powinno odbyć się proporcjonalnie do pierwotnej wartości nominalnej obligacji (pkt 2 powyższej propozycji). To jest mój aktualny pogląd. Zapraszam do dyskusji.
Edytowany: 2 grudnia 2018 01:19
|
|
Wysłane:
30 listopada 2018 23:14:53
@ voyager747 Cytat:Idea Bank zawarł ugody w sprawie obligacji GetBack. 34 osoby podpisały Jak Artiom i najaktywniejsi z FB zostaną zaspokojeni, to nasze nadzieje chyba pójdą w dół.
|
|
Wysłane:
30 listopada 2018 23:17:49
Tak, wiem, czytałem, ale nie wiemy czy to Artiom. 34 osoby, to trochę mało. Pozostałym odrzucali reklamacje. Moje nadzieje już są bardzo małe. Aż nie do wiary, że tyle razy dałem się oszukać. Wszyscy złodzieje czyhają na moje pieniądze. Robią mnie jak babcie na wnuczka. Zawsze ktoś mnie na coś namawiał, a ja się głupi zgadzałem. Polska to trzeci świat.
Edytowany: 30 listopada 2018 23:21
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-06-10 Wpisów: 541
Wysłane:
30 listopada 2018 23:18:04
dario10 napisał(a):Ja też już mam dość, jestem psychicznym wrakiem…nie mam już po prostu sił. Całe życie miałem tylko lokaty, wiem, że pretensje mogę mieć tylko do siebie za moją głupotę ale skąd mogłem wiedzieć, że bank w którym jestem wieloletnim klientem, sprzeda mi papiery zorganizowanej grupy przestępczej. Poszedłem do banku i to z górnej półki a nie do szulerni, zresztą zaraz mi wmówią, że mnie tam w ogóle nie było…Straciłem czujność i rozum bo nie przyszło mi do głowy, że można tak ordynarnie kogoś okraść, wszyscy wszystko wiedzieli, tylko nie my. Zresztą po Amber Gold kto odważyłby się wywinąć kolejny raz taki numer a jednak znaleźli się godni naśladowcy. Większości rzeczy o których tu Państwo piszecie jako “lokatowiec” w ogóle nie rozumiem, to jest jakaś czarna magia dla mnie, wstyd się przyznać, wiem, wystawiam się na śmieszność i szyderę ale chcę być szczery. Muszę guglować żeby za Państwem nadążyć. Jakieś konwersje, tarcze podatkowe, kurator, nadzorca, sanacje, likwidacje, itd. a z korporacyjnymi popisówkami p. przewodniczącego to nawet nie próbuję się zmierzyć, nie dość, że trzeba przetłumaczyć to jeszcze zrozumieć, cash-sweep , due deligency… matko, co to w ogóle jest…? Ja nawet nie wiedziałem, że moje pieniądze poszły do jakiegoś PDM-u. Nie wiem jak tacy amatorzy jak ja albo starsi ludzie 70+, 75+ mają iść zakładać i obsługiwać rachunki maklerskie, a taka będzie konieczność, wyobrażacie to sobie Państwo ? A jeśli to wszystko ma trwać kilka lat to część z nas nie dożyje do ostatniej raty, może nawet do pierwszej. Szanowni Państwo, zostaliśmy sami, nikt ale to nikt nam nie pomoże, wręcz przeciwnie, jeszcze jesteśmy karani czyli widzicie Państwo w którym to idzie kierunku. To jest wszystko uszyte grubymi nićmi. Pozostaje tylko jedna kwestia, najważniejsza w tym wszystkim - jak każdy z nas poradzi sobie psychicznie ze stratą ? A dochodzą już niestety tragiczne wiadomości... Przepraszam za mój przydługi, emocjonalny i niemerytoryczny wpis, wiem, że jest to forum dla fachowców a nie dla płaczków ale po prostu ulała się bezsilność. I nabrałem odwagi po wpisie voyager747. To mój pierwszy i pewnie ostatni wpis bo co ja mogę tu wnieść mądrego ale pozostanę z Państwem jako czytelnik i jako poszkodowany. Najpierw udało im się mnie okraść a teraz jeszcze zamęczyć, “człowiek człowiekowi zgotował ten los”
Obligatariusz, ( seria PZ2, Lion’s Bank, ) .Zapewne wielu z Nas w tej historii znajdzie podobieństwa do swojej sytuacji.To jest krzyk zrozpaczonego człowieka,okradzionego w majestacie prawa i zostawionego bez żadnej pomocy.Państwo ,które dopuściło poprzez indolencję swoich organów do rynku regulowanego piramidę finansową o niespotykanej dotąd skali,nie ma sobie nic do zarzucenia! Piszemy gdzie tylko się da ,protestujemy ,pukamy do wszystkich możliwych drzwi i NIC się dobrego w naszej sprawie nie dzieje.Jesteśmy czołgani ,gnojeni przez wszystkich bez wyjątku.Myślę ,że powinniśmy naszą sytuacją zainteresować urzędy unijne.Buta urzędników ,którzy mają czelność obrażać się na nas za to ,że domagamy się sprawiedliwości jest wymowną odpowiedzią ,że w Polsce nie mamy co liczyć na pozytywne rozwiązanie naszej sprawy. Mamy do czynienia z układem ,którego nie skruszymy. Okradziono nas z naszych oszczędności bo takie instytucje jak KNF zamiast nadzorować rynek finansowy zostały przeżarte korupcją.Teraz zmusza nas się abyśmy żebrali o resztki naszych pieniędzy u oszusta, po drodze dokładając nam kar (UOKiK).Powiedzmy w końcu DOŚĆ !
|
|
38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
30 listopada 2018 23:54:08
alder74 napisał(a):@ Maupa_w_niebieskim Powstał piękny list do Prezesa UOKiK. Kocham ten list, kocham wszystkie listy - otwarte i mniej otwarte - które pisaliśmy, ale zaczynam tracić wiarę w ich skuteczność. Nie chcę wchodzić w politykę, wygląda na to, że jedyny słuszny adres to N..., ponieważ to tam jest rzeczywiste centrum decyzyjne. Cytat:Prokuratura "pod specjalnym nadzorem" bada sprawę KNF. Śledczy: każde słowo ze śledztwa trafia na Nowogrodzką wiadomosci.onet.pl/tylko-w-one...To nie jest mój wymysł; powtarzam oficjalną wiadomość. Można też darować sobie jakiekolwiek skojarzenia, że KNF ma cokolwiek wspólnego ze sprawa GetBack. Zawsze można zmienić adresata i tytuł na : uprzejma prośba okradzionego obligatariusza do zwykłego posła o nakazanie coby prezes UOKiK umorzył karę nałożoną na GetBack? A co do badania sprawy przez prokuraturę no to będzie badać aż wybada kto państwowemu urzędowi takie marnej jakości nieskuteczne 'szumidło' wcisnął... Komisja śledcza - NIE Podkomisja ds GetBack w ramach sejmowej komisji finansów publicznych - NIE No przecież jest super, więc o co nam chodzi?
|
|
Wysłane:
30 listopada 2018 23:57:07
Jedyna nadzieja, to inne rozdanie w wyborach, wtedy komisja by powstała, ale chyba też nie mamy na to szans...
Edytowany: 1 grudnia 2018 00:00
|
|
Wysłane:
1 grudnia 2018 00:20:54
Sprawa GetBack to także efekt całkowitej bezkarności sprawców innych tego rodzaju przekrętów. I nie mam na myśli Amber Gold czy Finroyal ale spółki, które naemitowały obligacji a potem 'nagle im się pogorszyło" i okazało się że zamiast góry złota jest góra błota a cały majątek emitenta to obdrapane biurko prezesa i uschnięta palma w sekretariacie bo reszta to w leasingu. I taki jeden z drugim myśli, że jak Iksińskiemu się upiekło i pozdrawia z Bahamów to i ja spróbuję. Przed Kondziem ( i tymi kogo on kryje) było wielu i po nim będą kolejni. Zaraz będą następne mikro-aferki (w porównaniu do GBK wszystko jest mikro) związane z defaultami kolejnych emitentów. A u podłoża wszystkiego leży bezkarność sprawców, która sprawia że kolejnym przekrętnikom po prostu w dalszym ciągu opłaca się ryzykować wpadkę.
|
|
0 Dołączył: 2018-04-26 Wpisów: 22
Wysłane:
1 grudnia 2018 00:21:09
List do Prezesa UOKiK jest bardzo dobry. Trzeba podziękować autorom. Co z nim dalej robimy. Czy został wysłany w imieniu nas wszystkich, czy każdy z nas powinien go wysłać do adresata we własnym imieniu? Proszę o decyzję w tym zakresie bo wydaje mi się, że wątek się urwał bez podjęcia finalnej decyzji co do losu tego listu.
|
|
Wysłane:
1 grudnia 2018 00:24:19
@IGNAC4
Poszło do kancelarii Prezesa UOKiK, kancelarii Min Fin, no i d.w. prezesa Dąbrowskiego, żeby go zdopingować do szybkiego złożenia wniosku w imieniu samej spółki.
Wysłane w imieniu obligatariuszy.
|
|
0 Dołączył: 2018-06-10 Wpisów: 541
Wysłane:
1 grudnia 2018 00:24:32
Maupa_w_niebieskim napisał(a):Sprawa GetBack to także efekt całkowitej bezkarności sprawców innych tego rodzaju przekrętów. I nie mam na myśli Amber Gold czy Finroyal ale spółki, które naemitowały obligacji a potem 'nagle im się pogorszyło" i okazało się że zamiast góry złota jest góra błota a cały majątek emitenta to obdrapane biurko prezesa i uschnięta palma w sekretariacie bo reszta to w leasingu. I taki jeden z drugim myśli, że jak Iksińskiemu się upiekło i pozdrawia z Bahamów to i ja spróbuję. Przed Kondziem ( i tymi kogo on kryje) było wielu i po nim będą kolejni. Zaraz będą następne mikro-aferki (w porównaniu do GBK wszystko jest mikro) związane z defaultami kolejnych emitentów. A u podłoża wszystkiego leży bezkarność sprawców, która sprawia że kolejnym przekrętnikom po prostu w dalszym ciągu opłaca się ryzykować wpadkę.
I tym optymistycznym wpisem zachęcamy kolejnych ,,Kondziów ''do robienia przekrętów.Frajerzy zawsze się znajdą.
|
|
0 Dołączył: 2018-04-26 Wpisów: 22
Wysłane:
1 grudnia 2018 00:25:14
Dzięki za info.
|
|
6 Dołączył: 2018-05-19 Wpisów: 679
Wysłane:
1 grudnia 2018 01:14:01
mnie poruszyl wpis dario10
sluchajcie zamiast upatrywac wroga, szukajmy sojusznika...po co szukac pomocy w Brukselii mysle ze to nie jest specjalnie trudne spotkac sie z Prezesem Kaczynskim Jedzmy, spotkajmy sie, poprosmy...mysle ze on nie ma teraz realnego obrazu sytuacji... a jak bedzie decyzja polityczna, to wszystko sie zalatwi...
|
|
6 Dołączył: 2018-05-19 Wpisów: 679
Wysłane:
1 grudnia 2018 01:15:20
a list do UOKIK powinien wyslac kazdy Obligatariusz + najblizsza rodzina i przyjaciele, kazdy ze swojego emaila
|
|