0 Dołączył: 2018-04-21 Wpisów: 25
Wysłane:
4 marca 2019 21:13:47
Taki mini off-top:
Czy ktoś z was obecnych tu na forum został również dzisiaj usunięty z grupy "GetBack - grupa poszkodowanych osób (m.in. klientów Idea Banku)" ?
Albo mi się wydaje albo zrobili czystki i usunęli połowę grupy. Tylko nie bardzo wiem, na bazie jakich kryteriów wybrali kto ma zostać.
Jest to o tyle przykre, że człowiek na prawdę jest poszkodowanym i przeglądał grupę aby być na bieżąco ze sprawą, a tu taka niemiła niespodzianka dzisiaj.
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
5 marca 2019 00:07:27
@Anty_teresa Cytat:Jeśli pismo tak faktycznie wyglądało, jak opisuje Pan Andrzej, to KNF nie miała prawa go zignorować. Skoro KNF zawinił, jak można dotrzeć do źródłowego materiału (raportu sygnalisty)?
|
208 Dołączył: 2018-10-03 Wpisów: 1 287
Wysłane:
5 marca 2019 01:44:41
anty_teresa napisał(a):
Jeśli pismo tak faktycznie wyglądało, jak opisuje Pan Andrzej, to KNF nie miała prawa go zignorować.
Nie widzę powodów dla których autor miałby przeinaczać treść pisma. Zaniechania KNF doprowadziły do strat tysięcy osób a sam raport powinna zabezpieczyć prokuratura.
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
5 marca 2019 07:02:46
Nie chodzi o "przeinaczanie", a o interpretację.
Edytowany: 5 marca 2019 07:03
|
30 Dołączył: 2014-05-08 Wpisów: 690
Wysłane:
5 marca 2019 07:21:54
Dziś w podłodze:Cytat:We wtorek w Parkiet TV wracamy do tematu GetBacku. Gościem Przemysława Tychmanowicza będzie Marek Niechciał , prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, który opowie co dowodzona przez niego instytucja zrobiła w sprawie windykatora i czego jeszcze można się po niej spodziewać. Naszego gościa zapytamy m.in.:(..)
Co kary nakładane w sprawie GetBacku dają obligatariuszom firmy?
|
Wysłane:
5 marca 2019 11:04:28
Cytat:Skoro KNF zawinił, jak można dotrzeć do źródłowego materiału (raportu sygnalisty)? Ponowię pytanie, bowiem raport ten może okazać się cennym dowodem.
|
0 Dołączył: 2018-04-22 Wpisów: 803
Wysłane:
5 marca 2019 11:23:20
Myślę że autorzy i KNF zostali grzecznie poproszeni o nieujawnianie jego
|
0 Dołączył: 2018-05-12 Wpisów: 447
|
0 Dołączył: 2018-05-12 Wpisów: 447
|
0 Dołączył: 2018-04-27 Wpisów: 48
Wysłane:
5 marca 2019 11:57:12
anty_teresa napisał(a):OK. Raport Pana Andrzeja rzuca nieco światła na sprawę sygnalisty. Pozostaje mi odszczekać opowieści o forumowiczu bankiera. Cytat: Pewne światło na stosunek pracowników do spółki daje dokument zatytułowany „Zawiadomienie sygnalisty (whistleblowers’s notification)” datowany 30 listopada 2017 r. (dalej powoływany jako „zawiadomienie”). Jest to zapewne opracowanie zbiorowe, przedstawiające GetBack S.A. jako „piramidę finansową” zagrażającą rynkowi. Zwraca uwagę dobre rozeznanie „sygnalisty” w działalności spółki; być może sprawił to udział kilku specjalistów w redagowaniu pisma. Demaskator(zy) przedstawia(ją) mechanizm współpracy z funduszami zewnętrznymi na przykładzie współpracy z Trigon TFI. GetBack zarządza 9 funduszami sekurytyzacyjnymi, posiada w nich 20-30%, ale kontroluje całe portfele wierzytelności, gwarantuje rentowność inwestycji, jednak nie konsoliduje tych aktywów. Fundusz Trigon nabywa portfel od GetBack S.A. lub z rynku, po wysokiej cenie, GetBack go serwisuje i drenuje dla krótkoterminowego zysku, a niezależny wyceniający zawyża wartość portfela. Kolejne fundusze otwierane są przez Trigon, GetBack gwarantuje ich wysoką rentowność, lecz nie ujawnia tych zobowiązań. Ponieważ fundusze „nie performują”, brakuje środków na wykup umarzanych certyfikatów, GetBack odkupuje portfele po wartości z zawyżonej wyceny i wypłaca gwarantowany zysk.
Demaskator(zy) zakłada(ją), że karuzela może się kręcić 2 do 3 lat, po czym inwestor miałby wyjść ze spółki, pozostawiając ryzyko nabywcom oraz współpracującym z nią funduszom Trigon, Altus i Saturn (niemniej nie widzę przesłanek do mieszania w karuzelę inwestora). Whistleblower(s) zwraca(ją) uwagę na krytyczną rolę tzw. niezależnego wyceniającego, małego podmiotu, który nie gwarantuje niezależnej wyceny, może być uzależniony ekonomicznie od GetBack S.A. „Podobny proceder” prowadzony był przez Trigon TFI S.A. na rzecz innej spółki windykacyjnej, Casus Finance S.A., która – nabyta w sierpniu 2015 r. przez Grupę Lindoff wycofała się ze współpracy z Trigonem z dużymi stratami. Krytycznie oceniono także krzywą spłat w spółce, odbiegającą od realiów branży; założenia krzywej powinny być sprawdzone przez niezależnego audytora, co jest wątpliwe. Była to trafna opinia. Zawiadomienie odsłania także mechanizm tzw. pożyczek rehabilitacyjnych, udzielanych przez windykatora osobom zadłużonym na... spłatę zadłużenia. Dzięki temu w bilansie pojawia się świeża pożyczka, problem zostaje podsunięty na później, zadłużony może wpaść w spiralę zadłużenia, a spółka może odsprzedać pożyczkę do funduszy zewnętrznych
Jeśli pismo tak faktycznie wyglądało, jak opisuje Pan Andrzej, to KNF nie miała prawa go zignorować. Byłem i jeszcze jestem uczestnikiem tych funduszy i to, co w mojej ocenie nie powinno umknąć uwadze KNF, to fakt wyceny pakietów przez spółkę "mydło i powidło" oraz pożyczki na spłatę zadłużenia - z tego co wiem, dość popularne w podmiotach wujka Leszka (to jest faktyczna piramida). Nie zgadzam się jednak z tezą, że konstrukcja tych funduszy była niekorzystna dla firm windykacyjnych. Firma windykacyjna (nieważne GBK, Casus czy KRI) stawała przed prostym wyborem - zagwarantuje zysk, którego realizacja może się nie udać (i jak patrzę na SF, to czasami się udawała, a czasami nie), ale dzięki temu dostaje do obsługi portfel, na który: 1. Musiałaby pozyskać finansowanie, by zapłacić 5x więcej (zaangażowanie w fundusz było 20/80 z podporządkowaniem certyfikatów) 2. Liczyć się z pogorszeniem wskaźników zadłużenia i gorszym dostępem do dalszego finansowania. Rachunek wychodził zatem prosty - lepiej dopłacić te brakujące 2-3%, niż bujać się z powyższymi punktami. Oczywiście w przypadku GBK rzeczywistość przerosła wszystkie scenariusze, niemniej w tym aspekcie działanie windykatorów było chłodną kalkulacją: chodzić w za ciasnych butach, czy nie chodzić wcale.
|
Wysłane:
5 marca 2019 13:06:02
Odnośnie utworzenia zespolu parlamentarnego www.sejm.gov.pl/Sejm8.nsf/agen...odezwijcie sie do tych posłów, odpowiednio do swojego miejsca zamieszkania... oni pewnie nie są za bardzo w temacie. dobrze się spotkac i naswietlic sprawę, samego GetBack jak i możliwości rozliczenia straty podatkowej i innych...
|
Wysłane:
5 marca 2019 13:07:30
Cytat:Myślę że autorzy i KNF zostali grzecznie poproszeni o nieujawnianie jego Czy nie powinni tego jednak ujawnić skoro kontrola została zakończona? Co z dostępem do Informacji Publicznej???
|
0 Dołączył: 2018-05-25 Wpisów: 224
Wysłane:
5 marca 2019 14:37:30
Czy my w ogóle poza naciskami na polityków mamy jakiś wpływ na odzyskanie naszych pieniędzy? Czy możemy cokolwiek zrobić?
|
Wysłane:
5 marca 2019 14:46:26
a jak myslisz? tylko to nam pozostalo. jak zostawimy sprawy jak są, odzyskamy OKRĄGŁE ZERO.... ZEROOOO....
|
30 Dołączył: 2014-05-08 Wpisów: 690
Wysłane:
5 marca 2019 19:27:34
Vox napisał(a):Cytat:Skoro KNF zawinił, jak można dotrzeć do źródłowego materiału (raportu sygnalisty)? Ponowię pytanie, bowiem raport ten może okazać się cennym dowodem. Jako poszkodowany złożyłbym wniosek do prokuratury o zabezpieczenie tego dokumentu jako dowodu (a może już go mają), a później wniosek o dostęp do akt i sporządzenie fotokopii. Zwykle tomy akt mają spis treści z numeracją stron (przynajmniej takie, które ja oglądałem), łatwiej przejrzeć spisy niż kartkować wszystko (zeznania poszkodowanych nic zwykle nie wnoszą do wyjaśnienia przekrętu, bo nie mają o nim wiedzy, jakby mieli to by tego nie kupli) zwłaszcza jak jest wiele tomów akt jak w tym przypadku (podobno 230 tomów akt głównych, 110 złączników łącznie 83 segregatory). Poszkodowani powinni przejrzeć akta, bo może coś im się nasunąć co nie przyszło do głowy prokuraturze, z mojego doświadczenia wynika, że trzeba patrzeć co robią i pisać wnioski (czasami nawet o zmianę prokuratora) ale zwykle wszyscy myślą, że prokuratura wszystko zbada.
Edytowany: 5 marca 2019 19:35
|
Wysłane:
6 marca 2019 07:06:12
No i mamy kolejną aferę w postaci piramidy finansowej związanej ze sprzedażą przez Alior papierów W Investments. 600 mln PLN, 10 aresztowanych 2 tys poszkodowanych. Czyli to czego my doświadczyliśmy to w naszym kraju normalka. Czas się przyzwyczaić?
|
0 Dołączył: 2010-11-12 Wpisów: 122
Wysłane:
6 marca 2019 08:04:45
a w W Investments głównym dilerem = paserem tego był Alior Bank, który oczywiście jak się domyślacie w całej sprawie ma status... businessinsider.com.pl/finanse...to jest śmiech na sali po prostu.
|
0 Dołączył: 2019-01-22 Wpisów: 161
Wysłane:
6 marca 2019 08:37:51
Z takim założeniem dealerzy narkotyków tez powinni mieć status pokrzywdzonych!
|
Wysłane:
6 marca 2019 11:58:40
I tak jest. Ci którzy dilują, wpadają rzadko. Ale ci co mieli działkę marychy idą siedzieć bo ich łatwiej schwytać. No i jest ich więcej. Identycznie jak z obligami.
|
0 Dołączył: 2016-11-08 Wpisów: 123
Wysłane:
6 marca 2019 21:01:56
anty_teresa napisał(a):
Jeśli pismo tak faktycznie wyglądało, jak opisuje Pan Andrzej, to KNF nie miała prawa go zignorować.
Dziękuję.
|