PARTNER SERWISU
aiwpxaft
453 454 455 456 457

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 17 marca 2019 08:43:16
Mheavydrumm napisał(a):
@bukos4
W związku z tym, że planujesz wejść do Rady Wierzycieli, moje pytania:
1/ Czy nadal jesteś księdzem ?
2/ Jak chcesz pogodzić swoje obowiązki jako duchownego z działalnością w RW i w stowarzyszeniu pokrzywdzonych (jeśli takowe powstanie) ?
3/ Podałeś informację o prowadzeniu działalności gospodarczej w spółkach w Wielkiej Brytanii i Irlandii - jak to jest możliwe będąc jednocześnie duchownym ?

Nie znam jakiegokolwiek przepisu Kodeks Spółek czy Prawa Cywilnego, uzależniającego cokolwiek od faktu czy ktoś jest osobą duchowną czy też nie. Prawo karne jest też takie samo dla wszystkich. Jedyny wyjątek to tajemnica spowiedzi i przepis z Kodeksu Boziewicza iż od osoby duchownej nie można żądać satysfakcji honorowej.
Choć racja. Fakt że jest się osobą duchowną nie jest powodem do wstydu nawet przy kandydowaniu do organów zarządczych spółek na tyle, aby ten fakt ukrywać.
Inna sprawa to ewentualna kolizja z prawem kanonicznym czy regułą jakiegoś zakonu. Ale na tym się nie znam a poza tym w tym przypadku nie ma to kompletnie znaczenia. I mamy też przykład pewnego zakonnika z Torunia który - co by o nim nie mówić - bardzo sprawnym biznesmenem i politykiem jest. A ocenę jego postępowania pozostawiam do indywidualnej oceny.
Edytowany: 17 marca 2019 08:47

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 17 marca 2019 08:58:55
Oczywiście, że jest to zgodne z prawem. Prawo jest równe wobec wszystkich obywateli. Tu nikt niczego nie ukrywa. Zapytałeś to odpowiedziałem. Ale też tu na forum nikt za wiele o sobie nie mówi. Jeszcze nie widziałem, żeby ktoś tu podał swoje imię i nazwisko, a co dopiero pracę czy spółkę jaką prowadzi...
Edytowany: 17 marca 2019 09:00

Okradziona
0
Wpisów: 161
Wysłane: 17 marca 2019 09:05:42
Na jaki adres do rzecznika finansowego pisać skargi na złodziejska spółkę?

Okradziona
0
Wpisów: 161
Wysłane: 17 marca 2019 09:09:16
Odnośnie tego, czy nowy członek RW to ksiądz czy prawnik - jakie to ma znaczenie? Został okradziony jak reszta nas wszystkich. Ludzie, walczmy o pieniądze z tymi, którzy nam zabrali! Abris nam je zebrał, a pozwolili na to KNF, gpw, Deloitte i inni, którzy zostali sowicie opłaceni!

Mheavydrumm
0
Wpisów: 121
Wysłane: 17 marca 2019 09:13:12
Cytat:
bukos4: Zapytałeś to odpowiedziałem. Ale też tu na forum nikt za wiele o sobie nie mówi. Jeszcze nie widziałem, żeby ktoś tu podał swoje imię i nazwisko, a co dopiero pracę czy spółkę jaką prowadzi...

Ja stwierdziłem fakt, że ukryłeś swoją profesję przedstawiając swój dorobek zawodowy. Każdy z uczestników tego forum pozostaje całkowicie anonimowy, jeśli, w przeciwieństwie do Ciebie, nie zamierza obejmować jakiejś funkcji (w tym wypadku członkostwa w Radzie Wierzycieli). Skoro zdecydowałeś się, na prośbę innych forumowiczów, przedstawić swój dorobek zawodowy to należało napisać, że jesteś księdzem - i tyle, a nie ukrywać ten fakt.
Kończąc ten wątek - dla mnie jesteś niewiarygodny.

bukos4
6
Wysłane: 17 marca 2019 09:30:12
bo to nie jest dorobek zawodowy. ksiadz to nie jest zawod. Fakt bycia ksiedzem czy mezem nie ma znaczenia dla walki o pieniadze nas okradzionych w RW. Tu ma znaczenie czy ktos rozumie rynek, spolki, prawo. BTW: jestem mgrem prawa kanonicznego.
Edytowany: 17 marca 2019 09:33

bukos4
6
Wysłane: 17 marca 2019 09:33:41
Okradziona napisał(a):
Na jaki adres do rzecznika finansowego pisać skargi na złodziejska spółkę?

Biuro Rzecznika Finansowego
Al. Jerozolimskie 87
02-001 Warszawa

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 17 marca 2019 09:33:43
Bardziej wiarygodny niż RB, który zapomniał wspomnieć o wielu kwestiach, np. o swojej spółce zarówno gdy zbierał tu głosy do RW jak i później wchodząc do RN.

anvil
0
Wpisów: 6
Wysłane: 17 marca 2019 09:47:43
Witam serdecznie. Jestem za zawiązaniem stowarzyszenia.

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 17 marca 2019 11:12:46
Kompletnie mi nie przeszkadza, że Marcin jest księdzem, to może raczej podnosić wiarygodność i etyczność jego działań.

Na ZW bardzo walczył o nasze interesy, czego nie można powiedzieć o obecnej RW. Właśnie takie osoby, które są zaangażowane i które nie złożyły jeszcze broni są nam potrzebne.

A poza tym nie święci garnki lepią :))

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 17 marca 2019 11:18:59
Ja to nawet jestem za tym zeby zainteresowac tematem o.Rydzyka thumbright

jenes
0
Wpisów: 143
Wysłane: 17 marca 2019 11:28:44
Mheavydrumm napisał(a):
Poza tym, wydaje mi się, że jest nieetyczne (a nawet niezgodnie z prawem), że ksiądz angażuje się w prowadzenie działalności gospodarczej (choćby to była działalność gospodarcza jego rodziny).

@mheavydrumm: zanim coś się napisze wypada sprawdzić, żeby później nie wyszło się na głąba, jak w tym przypadku. Nie chcesz głosować na Bukosa - nie głosuj. Mi też nie pasował Barczyński, więc głosowałem na siebie :-)
@bukos4: a ja się przedstawiłem z imienia i nazwiska 13 marca 2019 o 8:17:53, więc niektórzy tutaj wcale nie są anonimowi ;-)

jenes
0
Wpisów: 143
Wysłane: 17 marca 2019 11:30:52
kokospl napisał(a):
Ja to nawet jestem za tym zeby zainteresowac tematem o.Rydzyka thumbright

Szczerze to do jego mediów dostęp jest najłatwiejszy, a dziennikarze zainteresowani tematem, wystarczy zapytać Rafała Momota.

Visit68
0
Wpisów: 124
Wysłane: 17 marca 2019 11:55:33
bukos4 napisał(a):
Ad. 1. To nie ma znaczenia. Ja Cię nie pytam czy nadal masz żonę. To sprawy prywatne. Poszkodowanymi, okradzionymi w aferze Getback są ludzie wszystkich stanów i zawodów.
Ad. 2 Właściwie każdy z nas pracuje zawodowo i będzie musiał godzić dom, rodzinę, pracę z działalnością w RW i w stowarzyszeniu pokrzywdzonych (jeśli takowe powstanie). Ostatecznie wiele funkcji w RW sprawuje się przez pełnomocnika.
Ad. 3 Spółki te, zarówno w Polsce jak i UK i IRL są naszymi Spółkami rodzinnymi, które powstały jeszcze w latach 90 tych kiedy byłem dzieckiem. Moi przełożeni wiedzą o ich istnieniu. Ja sam angażowałem się w ich działalność od 15 - tego roku życia, czyli już 20 lat.

To wspaniale . Widać mamy wielu przedstawicieli różnych profesji. To dobrze. Potrzebna jest platforma bardziej PRV do omawiania na szerszym forum spraw zawiązującego sie Stowarzyszenia. Propozycje?

Manisława
0
Wpisów: 10
Wysłane: 17 marca 2019 12:09:20
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć... Długo zwlekałam, ale w końcu składam zawiadomienie do prokuratury. Co ważne, sprawa nie dotyczy mnie - tylko mojego ojca (czyli on składa, a ja tylko przygotowuję). Jedną z przyczyn odkładania tego, była obawa przed sytuacją, kiedy wezwą go na przesłuchanie.
Co mogę zrobić, abym mogła mu oficjalnie towarzyszyć podczas przesłuchania lub czy istnieje jakakolwiek możliwość (np. pełnomocnictwo, inna forma reprezentowania) umożliwiająca przesłuchanie mnie (zamiast ojca)?

bukos4
6
Wysłane: 17 marca 2019 12:36:33
nie wiem co Ci się Mirek odmieniło, bo przecież dobrze nam się współpracowało na ZW i później przy zastrzeżeniach do układu. Od ZW masz do mnie numer telefonu, mozesz zadzwonic jesli masz jakies watpliwosci, chetnie odpowiem, nie trzeba o 4 w nocy przez forum. mysle ze wszystkim nam chodzi o to samo, nie mozemy dac sie dalej okradac, za dlugo czekalismy. wszystkie rece na poklad. wiem ze potrafisz tez byc merytoryczny wiec wlacz sie prosze...

bukos4
6
Wysłane: 17 marca 2019 12:40:04
Manisława napisał(a):
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć... Długo zwlekałam, ale w końcu składam zawiadomienie do prokuratury. Co ważne, sprawa nie dotyczy mnie - tylko mojego ojca (czyli on składa, a ja tylko przygotowuję). Jedną z przyczyn odkładania tego, była obawa przed sytuacją, kiedy wezwą go na przesłuchanie.
Co mogę zrobić, abym mogła mu oficjalnie towarzyszyć podczas przesłuchania lub czy istnieje jakakolwiek możliwość (np. pełnomocnictwo, inna forma reprezentowania) umożliwiająca przesłuchanie mnie (zamiast ojca)?

nie no nie mozesz towarzyszyc i nie mozesz byc za niego przesluchana. skoro on zostal oszukany to on jako swiadek moze o tym opowiedziec. ewentualnie ty mozesz byc tez wezwana osobno w charakterze swiadka jesli cos wiecej mozesz wniesc do sprawy.
tego sie za bardzo nie da ominac, ja sam zaczynam proces cywilny o odszkodowanie dla babci po smierci dziadka, i swoja 85-letnia babcie na wozku bede musial zabrac do sadu...

Mheavydrumm
0
Wpisów: 121
Wysłane: 17 marca 2019 13:04:23
@bukos4
Cytat:
nie wiem co Ci się Mirek odmieniło, bo przecież dobrze nam się współpracowało na ZW i później przy zastrzeżeniach do układu. Od ZW masz do mnie numer telefonu, mozesz zadzwonic jesli masz jakies watpliwosci, chetnie odpowiem, nie trzeba o 4 w nocy przez forum. mysle ze wszystkim nam chodzi o to samo, nie mozemy dac sie dalej okradac, za dlugo czekalismy. wszystkie rece na poklad. wiem ze potrafisz tez byc merytoryczny wiec wlacz sie prosze...

Widzę, że temat nadal jest drążony... Na nikogo się nie obrażam i od nikogo nie odwracam. Chodzi mi o pewne zasady, których warto przestrzegać by zyskiwać czyjeś zaufanie.
Jeśli chodzi o działanie to chyba jest za późno bo wróbelki ćwierkają, że układ ma wejść w życie niestety ...

hektorek
0
Wpisów: 69
Wysłane: 17 marca 2019 14:06:57
Jestem za tym, żeby stworzyć stowarzyszenie alternatywne do akcji z FB. Tam jest skupienie wokół oszustwa oferującego LB/IB+PDM osobom bezbronnym, nie obeznanym. U nas na SW duża część to osoby ożenione przez inne DM, bezpośrednio przez GB i kupujące na Catalyst .

BTW podejrzewam, że sporo duchownych utopiło kasę i to niekoniecznie swoją w GB tworząc wcześniej lokaty poprzez LB. Widziałem kiedyś w biurze LB we Wrocławiu zakonnice! Co do kandydatury Bukosa to nie mam nic przeciwko. Do kościoła nie chodzę za często, ale mam trochę większe zaufanie do księży niż do wyszczekanych kapitalistów z sukcesami w biznesie, ale niekoniecznie zawsze etycznych w działaniu. Ba, uważam że to atut, że Bukos jest księdzem i nie powinien się z tym kryć, jeżeli uważa, że jego kasa wtopiona w GB była uczciwie zarobiona. Kopernik też był księdzem. Ksiądz,rabin czy mnich buddyjski nieważne jakiej denominacji to zawód jak każdy inny i jeżeli dobrze wykonywany to pożyteczny.

Wracając do książki. Mam kandydaturę jednego dziennikarza, ale niestety jego profil jest dość wyraźnie anty PIS. A to nam może utrudnić skuteczny przekaz.

Andrzej Nartowski pisze świetnie, ale wynajęty jest przez Abris i za trudne tworzy teksty dla przeciętnego czytelnika, bo skupia się na corporate governance.

www.andrzejnartowski.pl/getbac...

Dlaczego uważam, że książka - tytuł roboczy "Czarna księga Getback", będzie pomocna.

1. jest to zamknięty dokument (choć mogą i muszą być kolejne wersje), który będzie kompendium dla polityków, dziennikarzy, zwykłych ludzi, finansistów etc Można go rozdawać , rozsyłać, umieścić w jednym miejscu w sieci. Pytać się będzie można: a czy Pan/Pani już czytał CKGB, żeby poznać rozmiar tego piramidalnego oszustwa przy słabym nadzorze instytucji? Proszę to zrobić!
2. poza historią GB, dokument będzie miał wymiar edukacyjny : jak nie dać się oszukać, o co pytać inwestując, każdy student uczelni ekonomicznych powinien ją poznać.
3. będzie postulował surową karę, odzyskanie maksymalnej ilości pieniędzy od złodziei i ich pomocników oraz osób, które źle wykonały swoją bardzo odpowiedzialną pracę np audytor,
4. będzie sugerował zmiany: np telefon dla zgłaszania telefonicznych naciągaczy z tzw kotłowni, instytucja wspólnego audytu (joint audit) obowiązkowa dla firm notowanych (czyli wielka czwórka musi dobrać do zespołu innego audytora, spoza swojej sieci, który będzie kontrolował pracę głównego audytora i oceniał np to czy jego zespół wie co robi i faktycznie rozumie biznes klienta i jego ryzyka, w tym ZWŁASZCZA ryzyko oszustwa. W UK po fali gigantycznych wtop z udziałem dużych audytorów mają zamiar coś takiego wdrożyć. We Francji działa od dawna.), zmianę audytora przed IPO, kontrolę z nadzoru rewidentów dotychczasowego audytora przed IPO w zakresie zleceń badania klienta wchodzącego na GPW, całkowity zakaz badania i doradzania w ramach tej samej sieci firm audytorskich dla firm notowanych i starających się o wejście na GPW (to już jest zakazane, ale GB się nie załapał, bo doradztwo było przed IPO), zakaz wykonywania funkcji nadzorczych i zarządczych przez lat 10 dla osób, którym udowodni się udział w oszustwie albo skompromituje się ona nie wykonując należycie swojej funkcji, przeoczając oszustwo skutkujące stratami wielkich rozmiarów...

Być może dziennikarzowi uda się dostać jakoś do sygnalistów, których nawiasem mówiąc nie wolno było zignorować. Każdy kto się choć trochę zna może stwierdzić, że to nie byli zwykli pieniacze, ale insiderzy albo ktoś z zespołu skruszonych audytorów.

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 17 marca 2019 14:11:02
LUDZIE! Mamy ciężką wojnę do stoczenia z gangsterami ,którzy ukradli nasze pieniądze a wy w swojej małostkowości kłócicie się o rzeczy absurdalne.Nie ma znaczenia czy ktoś jest mięsożerny czy wege .Liczy się chęć działania i czas.Róbmy stowarzyszenie i działajmy!

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

453 454 455 456 457

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,253 sek.

fwsyrpgp
ecxarxmu
xjjoobar
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vywvsydk
qjsdjjfd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat