kyle napisał(a):myślałem, że jest okazja przy kursie 14,60, a tu proszę do 14,35 spadło i końca spadania nie widać... czy naprawdę wejście darmowej platformy cyfrowej telewizji publicznej może tak drastycznie wpłynąć na dochody Polsatu??
Wejście tej platformy to żadna nowina. To sprawa stara jak świat. Coś jakby teraz nagle odkryć,
że w 2012 są ME w piłce nożnej w Polsce. Gdy na początku roku zastanawiałem się, czy zainwestować
w TVN lub Polsat, pogadałem z kolegą "z branży". Już wtedy radził, żeby uważać, właśnie ze względu
na spodziewane wejście darmowych platform, a co za tym idzie możliwy spadek liczby abonentów.
Więc jak ja to wiedziałem (leszcz), to "biegli w piśmie" już mieli to dokładnie przerachowane.
W cenach akcji jest to już dawno. Zresztą segment medialny na giełdzie ma się raczej słabo. Mizernie
załapał się na hossę. Pewnie spadek dochodów z reklam, czy zmierzch tradycyjnych form przekazu
był tu głównym powodem. Ale w przypadku TVN i Cyfrowego Polsatu sprawa darmowych platform
może też trochę ważyć.
Ale ja nie jestem wcale taki pewien, czy te darmowe platformy tak bardzo zaszkodzą dostawcom
rozwiązań płatnych. Cyfryzacja oznacza ruch w interesie. Wiele osób, które do tej pory żyło sobie
spokojnie w kręgu analogowej telewizji naziemnej, będzie siłą rzeczy zmuszona do wymiany sprzętu,
nauczenia się czegoś nowego itp. Niejako przy okazji Cyfrowy Polsat może wkroczyć do wielu domów,
w których teraz głownym programem był Polsat "z powietrza". Zresztą, obiło mi się o uszy, że już
teraz odbywa się (swoją drogą niezbyt etyczna) akwizycja. "Czy Pani wie, że wchodzi telewizja cyfrowa
i już niedługo nie będzie mogła Pani oglądać "Gwiazd na Lodzie "? Nie widziała Pani? A to my tu mamy
taki pakiecik - telewizja, internet i telefon. Nie wie Pani, co to internet? Nie szkodzi. Film może Pani
sobie też ściągnąć. Albo nagrać. Goździkowej się podoba, to i Pani będzie. My tu wszystko
zainstalujemy, tu Pani podpisze, jest promocja, pierwsze 3 miesiące gratis, potem wpłaty tylko
raz w miesiacu i ma Pani spokój".
Solorz to łebski gość i jakoś zawsze na 4 łapy wyląduje.