52 Dołączył: 2011-07-10 Wpisów: 982
Wysłane:
9 czerwca 2020 11:26:41
przy kursie: 11,05 zł
"otwierajac sie na nowe rynki i poszerzajac oferte" To nie ma się co dziwić, że pozyskuje nowych klientów.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
9 czerwca 2020 11:32:23
longterm napisał(a):ciekawe, ze problematyka powtarzalnosci wynikow nie tyczy sie game dev... Oczywiście, że się tyczy. Tylko produkt pozostaje w dużym stopniu pod kontrolą spółek gamingowych, a zmienność XTB nie.
|
|
10 Dołączył: 2010-11-22 Wpisów: 175
Wysłane:
9 czerwca 2020 12:08:39
Zmienność antyteresa dała w Q1 ponadprzeciętne zyski. W Q2 może być podobnie, ale ty uważasz, że to oneoff i po temacie, że nie ma stabilności i pewności jak na przyszłość. 3-4 wątki wcześniej kolega righdruadh napisałe Tobie, że nie zmienność jest ważna ( aczkolwiek dobrze wpływa na wynik), ale ilość nowo-pozyskiwanych klientów, szczególnie za granicą. Ma to podwójne znaczenie. XTB działa w wielu krajach na zachodzie Europy a klienci są tam zamożniejsze i planuje wejść do RPA oraz prawdopodobnie Azja. Może jakiś jeden z azjatyckich tygrysów na początek. Dlatego to jest ważne, core biznes. Końcem Q4 2019 mieli ok. 20k aktywnych klientów, na koniec Q1 2020 ponad 40k aktywnych, największy przyrost poza Polską. Celem prezesa jest pozyskiwanie ok. 10k nowych miesięcznie na całym świecie . Jeśli spółka za rok - dwa będzie miała 80-100 tys aktywnych klientów to odnosząc to do Q4 2019 gdzie nie było zmienności - dużej.
Można ekstrapolować , że wyniki powinny oscylować ok. Q4 2019 x 4~5. Mamy więc ok. 37 mln zł x (4~5) co oznaczałoby 150-185 mln zł kwartalnie
Załózmy wariant 150 mln zł kwartalnie, co oznacza ok. 80 tys aktywnych (myślę, że na koniec Q2 2020 będzie ok. 50-60 tys aktywnych ) oznaczałoby , że w kolejnym roku-dwóch do takiego poziomu tj. 80 tys aktywnych brakowałoby ok. 20-30 tys nowych klientów. Przy dalszej ekspansji na świecie ...... nie powinno to stanowić problemu.
Jak dla mnie wynik netto rzędu 400-600 mln zł , powtarzalny przez najbliższe 2-3 lata oznaczałby tylko jedno. Obecna wycena jest jak wycena .... cdr z okolic roku 2015 (12-15 zł), wtedy też wielu myślało, że to one off, a potem ...... kurs odjeżdżał i odjeżdżał. Przy powtarzalnym zysku na poziomie 400-600 mln zł , nikogo nie zdziwi kapitalizacja rzędu 6-10 mld zł
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
9 czerwca 2020 12:10:11
RighDruadh napisał(a): Jeżeli firma zarabia bez zmienności 37 mln zł w jednym kwartale, a liczba ich aktywnych klientów wzrasta 2-3-4x, to mamy prawo spodziewać się skokowego wzrostu przychodów na core bussiness'ie. Wynik będzie powtarzalny, choć nie na poziomie 196 mln zł.
Niewielu tu gra pod pierdylion zł za rok 2020 i pierdyliard zł za rok 2021, ale pod wzrost organiczny liczby klientów, nowe licencje, które powinny zostać wkrótce przyznane, wzrost zysków i dywidendy 50-100%.
Zresztą jeśli spółka zarobi choćby te 400 mln zł, co da 3,41zł/akcję i 50-100% z tego będzie wypłacone w postaci dywidendy tj 1,7-3,4zł i w kolejnych latach spółka będzie wypłacała choćby 1 zł zysku w postaci dywidendy to jest tania a w dalszej perspektywie warta wyceny C/Z 10 czy nie?
Jeśli te 37 mln zł w jednym kwartale uznamy za powtarzalny wynik, to rocznie jest z tego ca 145 mln zł. Bez perspektywy wzrostu dawałoby to wycenę w normalnych warunkach na poziomie 1,4 mld zł (wartość dochodowa). Plus ewentualnie dajmy na to 300 mln zł jednorazowego zysku z tego roku - łącznie 1,7 mld zł. Tutaj mamy perspektywę wzrostu, ale także nienormalne warunki i nie mówię tutaj o zmienności - > ryzyko regulacyjne. Ono już częściowo się zmaterializowało - regulacją EMA i Turcją. Gdyby założyć, że baza aktywnych klientów wzrośnie dwa razy (to nie jest moje założenie, według mnie jest bardzo optymistyczne) to normalnym byłoby aby dyskontować wycenę na poziomie 3,1. mld zł. Ale mamy wspomniane ryzyko specyficzne (nie bez kozery spółka poświęca temu w prezentacji parę stron). Należałoby przeliczyć ile spółka pokazałaby zysków gdyby jej przychody spadły o połowę, ocenić prawdopodobieństwo takiego zdarzenia i wyciągnąć wartość oczekiwaną. Ta na oko przy rozsądnych założeniach wychodzi wyższa niż kapitalizacja, ale obliczenia zostawiam Wam. Chodzi mi tylko o to, że nie można brać do wyceny mnożników zysku z 2020 r., trzeba uwzględnić ryzyko regulacyjne i wolniejsze tempo pozyskiwania klientów niż w I kw. ze względu na anormalne stawki reklamowe w I kw.
|
|
48 Dołączył: 2020-06-08 Wpisów: 99
Wysłane:
9 czerwca 2020 12:13:56
Myślę, że przychody od "graczy", rzeczywiście są w pewien sposób ograniczone tym, że spora ilość osób która przegrywa pieniądze odchodzi od stołu. Nie mniej jednak, myślę, że o wiele więcej ludzi, którzy są bardziej 'inwestorami' niż graczami, i których głównym produktem który wykorzystują przez XTB są akcje i etf-y może zostać na dłużej, co może zwiększyć bazę aktywnych użytkowników. Dlaczego tak mówię? Bo np. Patria, która jest brokerem największego banku w Czechach gdzie aktualnie teraz mieszkam - CSOB ma po prostu beznadziejną ofertę w tym względzie - drogo a wybór mały. Pod tym względem oczywiście XTB ma minusy - nie można inwestować w akcje w USA (ani ETF ale to jest szersza sprawa), ale za to wybór dla ETF emitowanych przez europejskie instytucje (które w końcu ekspozycje na Stany też mają) jest nie najgorszy + dostępne akcje z wielu rynków.
Ja właśnie po zapoznaniu się z ofertą lokalnych instytucji, która jest słaba założyłem sobie konto na XTB - właśnie po to, żeby kupować ETF-y, bo doszedłem do wniosku, że ekspozycje na GPW to mam już wystarczającą.
Także inwestorzy idący instrumenty bez dźwigni, mogą być czynnikiem stabilizującym, oraz przynoszącym organiczny wzrost. Oczywiście, takie osoby ze względu na o wiele mniejszą aktywność, nie będą przynosić takich prowizji jak forexowcy, jednak, o wiele więcej z nich może zostać z XTB na dłużej. Zakładając, że cały czas w wielu rynkach gdzie XTB działa, oferta klasycznych brokerów związanych z bankami jest słaba, to tutaj XTB ma szansę na zwielokrotnienie bazy klientów, bez konieczności przyciągania miesiąc w miesiąc wysokiej liczby świeżaków. A trzeba pamiętać, że ETF-y i akcje to jest stosunkowo nowa działka, a oferta w tej kwestii jest systematycznie rozszerzana.
|
|
Wysłane:
9 czerwca 2020 12:36:47
anty_teresa napisał(a):RighDruadh napisał(a): Jeżeli firma zarabia bez zmienności 37 mln zł w jednym kwartale, a liczba ich aktywnych klientów wzrasta 2-3-4x, to mamy prawo spodziewać się skokowego wzrostu przychodów na core bussiness'ie. Wynik będzie powtarzalny, choć nie na poziomie 196 mln zł.
Niewielu tu gra pod pierdylion zł za rok 2020 i pierdyliard zł za rok 2021, ale pod wzrost organiczny liczby klientów, nowe licencje, które powinny zostać wkrótce przyznane, wzrost zysków i dywidendy 50-100%.
Zresztą jeśli spółka zarobi choćby te 400 mln zł, co da 3,41zł/akcję i 50-100% z tego będzie wypłacone w postaci dywidendy tj 1,7-3,4zł i w kolejnych latach spółka będzie wypłacała choćby 1 zł zysku w postaci dywidendy to jest tania a w dalszej perspektywie warta wyceny C/Z 10 czy nie?
Jeśli te 37 mln zł w jednym kwartale uznamy za powtarzalny wynik, to rocznie jest z tego ca 145 mln zł. Bez perspektywy wzrostu dawałoby to wycenę w normalnych warunkach na poziomie 1,4 mld zł (wartość dochodowa). Plus ewentualnie dajmy na to 300 mln zł jednorazowego zysku z tego roku - łącznie 1,7 mld zł. Tutaj mamy perspektywę wzrostu, ale także nienormalne warunki i nie mówię tutaj o zmienności - > ryzyko regulacyjne. Ono już częściowo się zmaterializowało - regulacją EMA i Turcją. Gdyby założyć, że baza aktywnych klientów wzrośnie dwa razy (to nie jest moje założenie, według mnie jest bardzo optymistyczne) to normalnym byłoby aby dyskontować wycenę na poziomie 3,1. mld zł. Ale mamy wspomniane ryzyko specyficzne (nie bez kozery spółka poświęca temu w prezentacji parę stron). Należałoby przeliczyć ile spółka pokazałaby zysków gdyby jej przychody spadły o połowę, ocenić prawdopodobieństwo takiego zdarzenia i wyciągnąć wartość oczekiwaną. Ta na oko przy rozsądnych założeniach wychodzi wyższa niż kapitalizacja, ale obliczenia zostawiam Wam. Chodzi mi tylko o to, że nie można brać do wyceny mnożników zysku z 2020 r., trzeba uwzględnić ryzyko regulacyjne i wolniejsze tempo pozyskiwania klientów niż w I kw. ze względu na anormalne stawki reklamowe w I kw. Na CDR też nie można było serio traktować wyników za 2015 r ? Wg Ciebie tylko ryzyka powinno się brać pod uwagę ? Swoją drogą jak częściowo ryzyko za regulację ESMA i Turcję się zmaterializowało ? Niemal w całości , zostało ok. 2 mln zł na Turcję raptem. Jakoś dziwnie widzisz dużo ryzyk ( gdzie niektóre już się zmaterializowały) , a wyjątkowo dobry wynik traktujesz jako pomijalny. Kolejna rzecz , odnosisz się do wyników za Q4 2019 i piszesz, że baza klientów optymistycznie może wzrośnie dwukrotnie. To chcę zauważyć, że baza aktywnych na koniec Q4 2019 wynosiła ok. 20 tys , a po Q1 2020 ponad 40 tys aktywnych klientów. Co już jest wzrostem dwukrotnym i jakoś dziwnie jestem przekonany, że będzie wyższa na koniec Q2 2020. Co pewnie zobaczymy już za 1,5 miesiąca w wynikach wstępnych.
Edytowany: 9 czerwca 2020 12:44
|
|
0 Dołączył: 2020-06-09 Wpisów: 7
Wysłane:
9 czerwca 2020 13:48:51
anty_teresa napisał(a):RighDruadh napisał(a): Jeżeli firma zarabia bez zmienności 37 mln zł w jednym kwartale, a liczba ich aktywnych klientów wzrasta 2-3-4x, to mamy prawo spodziewać się skokowego wzrostu przychodów na core bussiness'ie. Wynik będzie powtarzalny, choć nie na poziomie 196 mln zł.
Jeśli te 37 mln zł w jednym kwartale uznamy za powtarzalny wynik, to rocznie jest z tego ca 145 mln zł. Bez perspektywy wzrostu dawałoby to wycenę w normalnych warunkach na poziomie 1,4 mld zł (wartość dochodowa). Plus ewentualnie dajmy na to 300 mln zł jednorazowego zysku z tego roku - łącznie 1,7 mld zł. Tutaj mamy perspektywę wzrostu, ale także nienormalne warunki i nie mówię tutaj o zmienności - > ryzyko regulacyjne. Ono już częściowo się zmaterializowało - regulacją EMA i Turcją. Gdyby założyć, że baza aktywnych klientów wzrośnie dwa razy (to nie jest moje założenie, według mnie jest bardzo optymistyczne) to normalnym byłoby aby dyskontować wycenę na poziomie 3,1. mld zł. Ale mamy wspomniane ryzyko specyficzne (nie bez kozery spółka poświęca temu w prezentacji parę stron). Należałoby przeliczyć ile spółka pokazałaby zysków gdyby jej przychody spadły o połowę, ocenić prawdopodobieństwo takiego zdarzenia i wyciągnąć wartość oczekiwaną. Ta na oko przy rozsądnych założeniach wychodzi wyższa niż kapitalizacja, ale obliczenia zostawiam Wam. Chodzi mi tylko o to, że nie można brać do wyceny mnożników zysku z 2020 r., trzeba uwzględnić ryzyko regulacyjne i wolniejsze tempo pozyskiwania klientów niż w I kw. ze względu na anormalne stawki reklamowe w I kw. W tej wycenie chyba nie jest uwzględniona gotówka w kasie której jest prawie 700mln i pewnie dalej będzie rosła wraz z rozwojem spółki (im większe kapitały tym większy portfel mogą brać na b-book - wymogi kapitałowe). Co do ryzyka ESMA które wskazałeś już dawno zostało załatane przez brokerów poprzez wprowadzeniem "statusu profesjonalnego" który umożliwia korzystanie ze starej dźwigni.
|
|
1 Dołączył: 2019-02-08 Wpisów: 7
Wysłane:
9 czerwca 2020 14:13:29
slawek_wr napisał(a): Kolejna rzecz , odnosisz się do wyników za Q4 2019 i piszesz, że baza klientów optymistycznie może wzrośnie dwukrotnie. To chcę zauważyć, że baza aktywnych na koniec Q4 2019 wynosiła ok. 20 tys , a po Q1 2020 ponad 40 tys aktywnych klientów. Co już jest wzrostem dwukrotnym i jakoś dziwnie jestem przekonany, że będzie wyższa na koniec Q2 2020. Co pewnie zobaczymy już za 1,5 miesiąca w wynikach wstępnych.
Dwukrotny wzrost z 20 do 40 to 20 tys. Dwukrotny wzrost z 40 do 80 to 40 tys. Na rynkach działy się rzeczy, które nigdy się wcześniej nie działy. Stawki reklamowe były niższe. Co do ryzyk, myślicie że ludzie w ESMA są głupi i zignorują fakt, że brokerzy po prostu omijają przepisy? Od pewnego czasu widać trend zaostrzania przepisów. Ich celem jest ochrona inwestorów, którzy z lokat przesiadają się na forex i zerują konta. W środowisku zerowych stóp procentowych ludzie będą szukać ryzykowniejszych inwestycji, a regulatorzy będą starać się narzucić stopniową edukację, utrudnić skakanie na głęboką wodę. Mam też taką obserwację, że na siłę próbujecie przekonywać się do swoich racji. Każdy podejmuje własną decyzję inwestycyjną. Anty jedynie przypomina o ryzykach. Jeżeli spółka jest tania przy konserwatywnych założeniach to super. Jeżeli jedynie przy optymistycznych (podwojenie bazy klientów, utrzymanie wysokich zysków z klienta, brak dalszego zaostrzania regulacji) to po prostu kupując akcje podejmujemy wyższe ryzyko.
Edytowany: 9 czerwca 2020 14:14
|
|
Wysłane:
9 czerwca 2020 14:40:17
Przecież regulatorzy sami zdefiniowali pojęcie klienta profesjonalnego, ba KNF jeszcze dopuścił status klienta doświadczonego (pośrednia dźwignia między zwykłym a pro) więc o jakim omijaniu przepisów mówisz? www.knf.gov.pl/knf/pl/komponen...Wg mnie im więcej kapitału zagranicznego ściągnie do siebie spółka tym mniejsze ryzyko regulacji na szczeblu państwowym ( w końcu CIT będzie się zgadzał). Regulacje na szczeblu EU będą dotyczyć całej branży więc proporcje nie ulegną zmianie (jak chcecie zobaczyć jak regulacje wpływały na brokerów polecam poczytać o obrotach u brokerów japońskich którzy jako pierwsi zaczęli regulować branże - w skrócie klient w ciągu 2 lat dostosowuje się do nowych warunków - obroty wzrastały). Osobiście traktuje tą spółkę jako inwestycja do odcinania kuponów, przy wycenie aktualnej realnie 8-10% rocznie z dywidendy r/r (pomijam ten rok jako dodatkowy bonus).
|
|
PREMIUM
Wysłane:
9 czerwca 2020 14:43:32
slawek_wr napisał(a): Na CDR też nie można było serio traktować wyników za 2015 r ? Wg Ciebie tylko ryzyka powinno się brać pod uwagę ? Swoją drogą jak częściowo ryzyko za regulację ESMA i Turcję się zmaterializowało ? Niemal w całości , zostało ok. 2 mln zł na Turcję raptem. Jakoś dziwnie widzisz dużo ryzyk ( gdzie niektóre już się zmaterializowały) , a wyjątkowo dobry wynik traktujesz jako pomijalny.
Kolejna rzecz , odnosisz się do wyników za Q4 2019 i piszesz, że baza klientów optymistycznie może wzrośnie dwukrotnie. To chcę zauważyć, że baza aktywnych na koniec Q4 2019 wynosiła ok. 20 tys , a po Q1 2020 ponad 40 tys aktywnych klientów. Co już jest wzrostem dwukrotnym i jakoś dziwnie jestem przekonany, że będzie wyższa na koniec Q2 2020. Co pewnie zobaczymy już za 1,5 miesiąca w wynikach wstępnych.
1. CDP - Nie można było ich traktować jako powtarzalne i tego nie robiłem - uśrednia się za okres produkcji do kolejnej premiery. Analizy są otwarte można sobie sprawdzić. 2. Wachlarz prawny masz od pełnej dowolności do w zasadzie zakazu działalności. W regionie ESMA wprowadzono ograniczenia co do dźwigni i z tego co pamiętam reklamy. W Turcji poszło tak, że w zasadzie nie da się już prowadzić działalności. Widzę ryzyko, że regulacje ESMA mogą się zaostrzyć, albo same kraje mogą je zaostrzyć. Uważasz to za niemożliwe? Ja uważam, że to ryzyko nie jest pomijalne i jest znaczące. 3. I kw. jest wyjątkowy - to prawda. W poprzednich kwartałach średnio w ciągu 3 miesięcy traci 1/4 aktywnych klientów (zakładam, że nowi klienci byli aktywni, więc można to sobie policzyć). Tak się nie stało w I kw. i w zasadzie nie wiem dlaczego. Dodatkowo w tym okresie można było bardzo tanio pozyskać ruch. Mamy więc koincydencje dwóch korzystnych zjawisk. Z tego powodu lepiej się czuję zakładając, że jednak te 25 proc. churn się pojawi, a w średnim terminie rynek reklamy powróci do dawnych stawek. Gdyby ten wzrost o prawie 100 proc. w I kw. byl bez tych czynników to bym nie dyskutował. Szybkie podwojenie w tym układzie wydaje mi się jednak optymistyczne. Jasne, w kolejnym kwartale baza wzrośnie - to niemal pewne. Tylko potem może nie być już tak prosto, bo z bazy na poziomie 60 tys. odpływ kwartalny przy starym statusie to już 15 tys. i te 15 tys. trzeba złapać. Jeśli celem jest 10 tys. miesięcznie (nie czytałem), to taki napływ zapewnia stabilność przy 120 tys, czyli więcej niż podwojenie. Ale jak rozumiem prezes mówił o celu, a nie czymś co spotka spółkę za chwilę? Mogę się tutaj mylić, to prawda.
Edytowany: 9 czerwca 2020 19:47
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
9 czerwca 2020 14:46:51
Mario930 napisał(a): W tej wycenie chyba nie jest uwzględniona gotówka w kasie której jest prawie 700mln i pewnie dalej będzie rosła wraz z rozwojem spółki (im większe kapitały tym większy portfel mogą brać na b-book - wymogi kapitałowe). Co do ryzyka ESMA które wskazałeś już dawno zostało załatane przez brokerów poprzez wprowadzeniem "statusu profesjonalnego" który umożliwia korzystanie ze starej dźwigni.
Zgadza się - gotówkę można doliczyć. Skoro to zostało załatwione przez brokerów, to czemu liczba obrotu w lotach na rachunek nie rośnie i jest taka sama jak po wprowadzeniu regulacji, a nie na poziomie sprzed interwencji? W XTB są jacyś opóźnieni? ;)
|
|
Wysłane:
9 czerwca 2020 15:06:53
Zapewne rośnie u grupie doświadczonej i profesjonalnej. Jest wiele czynników i nie traktowałbym tego 0-1. Przykład: Wcześniej była mniejsza zmienność więc pozycja szybciej "wracała", przy aktualnej zmienności klienci zapewne czekają aż "wróci" przez co maja zablokowany kapitał i generują mniejszy obrót.
|
|
Wysłane:
10 czerwca 2020 17:38:01
przy kursie: 11,70 zł
Od ok. 2 min Prezes wspomina , że w 2018 r było ok. 13 tys aktywnych klientów, w poprzednich latach można przyjąć , że wynik netto oscylował wokół 100 mln zł plus minus 20 %. Co oznacza, że ok. 12-13 tys aktywnych klientów generuje rocznie zysk rzędu 100 mln zł, kwartalnie upraszczając ok. 20-30 mln zł, średnio ok. 25 mln zł. Co można przeliczyć na wynik średnio ok. 18-20 mln zł z 10 tys aktywnych klientów. W zeszłym roku w Q4 było ok. 20 tys aktywnych klientów i przełożyło się to na wynik 37 mln zł zysku netto (ok. 18,5 mln zł z 10 tys klientów) czyli widełki 18-20 mln zł z 10 tys aktywnych klientów. Dla uproszczenia dalej można przyjąć , że z każdych 10 tys aktywnych klientów firma ma ok. 20 mln zł zysku netto kwartalnie i ok. 80 mln zł rocznie. Założenie to nie obejmuje większych zmienności na rynku, gdy te powstają to zysk może gwałtownie wzrosnąć. Na koniec Q1 było już ok. 40 tys aktywnych klientów. Średnio w Q1 było ok. 30 tys, co powinno dać wynik ok. 60 mln zł . Tu widać jak bardzo zmienność wpływa na wzrost wyniku, zwiększyła go 3-krotnie. Dlatego sądzę, że w Q2 średnia ilość klientów będzie oscylowała wokół 50 tys klientów aktywnych co przy przeciętnej zmienności powinno dać wynik na poziomie ok. 100 mln zł, ale zmienność była jeszcze większa niż w Q1. Tam wynik był 3 razy wyższy od tzw. średniego. Czyżby należało spodziewać się ok. 300 mln zł zysku netto ? Zobaczymy. Dla mnie najważniejsze jest to by firma doszła do poziomu ok. 100 tys aktywnych klientów (czyli dwa razy tyle co sądzę już jest w Q2), przy dalszej ekspansji na świecie myślę , że to kwestia ok. 1-2 lat. Co to oznaczałoby dla firmy ? Przy średniej zmienności ok. 10 tys aktywnych klientów generuje ok. 20 mln zł zysku kwartalnie . Przy tych założeniach . 100 tys klientów generowałoby ok. 200 mln zł zysku kwartalnie, ale co ważniejsze ok. 800 mln zł zysku netto rocznie, przy tzw. średnio zmiennym rynku. Taka powtarzalność wyników na poziomie ok. 800 mln zł rocznie oznaczałaby z pewnością wig20 i kapitalizację na poziomie 10-15 mld zł. Zobaczymy , jak to się dalej potoczy.
Edytowany: 10 czerwca 2020 18:36
|
|
4 Dołączył: 2020-05-31 Wpisów: 73
Wysłane:
11 czerwca 2020 20:34:53
cmc-markets dzisiaj + 30% jutro XTB m.pl.investing.com/equities/cm... dzisiaj + 30% identyczny biznes jak XTB C/Z 22 do C/Z 26 dla XTB na dziś 1,6 zł zysku na jedną akcję po I kwartale C/Z=7,9 a powinno być C/Z 22 35,2 zł !!! nawet gdyby było C/Z =15 to cena wychodzi 24 zł na dziś a kwiecień i maj był lepszy od marca 2020 i zarobili najmniej 100 000 000 zł bez czerwca wówczas na dziś C/Z=15 cena akcji 37 ,50 zł ogromne niedowartościowanie a jak zarobią więcej np 200 000 000 zł to C/Z =15 wycena 51,13 zł !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! o 1 000 000 000 zł żywej gotówki w kasie nie wspomnę , wzroście ilości aktywnych klientów i 2 nowych kontynentach + zmienność a gdzie premia za szybszy wzrost o 20-30% niż konkurencja ? Plus 500 itd??? ++++ 2 kolejne kwartały po np. 70 000 000 do `100 000 000 zł i mamy cenę za akcję w okolicach 80 zł -100zł
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
11 czerwca 2020 21:18:12
Powiedz mi jakich powtarzalnych zysków spodziewasz się na XTB? Zapoznaj się z zasadami wycen przedsiębiorstw i wtedy napisz coś na bazie tej wiedzy. Skoro 70-85% inwestorów traci na rynku FOREX to jak baza klientów ma rosnąć?
|
|
4 Dołączył: 2020-05-31 Wpisów: 73
Wysłane:
11 czerwca 2020 21:33:22
czytał kolego raport XTB ? sądząc po pytaniu chyba nie - proponuję zacząć na początek od tego a później coś napisać pozdrawiam
|
|
PREMIUM
Wysłane:
12 czerwca 2020 08:10:51
W tym roku XTB będzie miało 400 450 mln zysku. Historycznie zyski w najlepszych latach nie były wyższe niż 120 mln. Powtarzam więc pytanie? Z jakiego powodu zyski mają rosnąć w następnych latach? Jak w związku z faktem że na rynku Forex straty ponosi 80% klientów baza klientów ma rosnąć?
|
|
35 Dołączył: 2009-02-06 Wpisów: 196
Wysłane:
12 czerwca 2020 08:50:48
Czy liczba klientów kasyn zależy od tego czy klienci zarabiają czy tracą? przecież to w 99% kasyna wygrywają a i tak kasyna są pełne - bo to nadzieja ogromnej wygranej jest motorem, a nie twarde fakty lub statystyki. Na GPW podobnie. Ludzie zarobione ciężko pieniądze w innych miejscach z lekkością oddają na GPW. Przeciętny człowiek zarabia kasę by tracić ją na dobrach pseudoluksusowych (tzw. markowe zegarki, ubrania, sprzęt rtv) lub rozrywce i hazardzie. Tak to działa. Nadzieja! a nie liczby.
|
|
0 Dołączył: 2018-07-21 Wpisów: 103
Wysłane:
12 czerwca 2020 08:51:38
inwestorow teraz jest mniejszosc wiekszosc to gracze jak w kasynie tam tez wiekszosc przegrywa a graczy pelno.a perspektywy takie ze lokata w banku gwarantuje kilka procent straty .obligacje moze pozwola wyjsc na 0 a gra na platformie daje szanse zysku. Niech z 10tys nowych graczy 2 tys zarobi i gra dalej i jest przyrost
|
|
PREMIUM
Wysłane:
12 czerwca 2020 08:58:58
Zgadzam się. Dlatego co kwartał przy tym założeniu zyski będą maleć. To ma natomiast negatywne przozenie na wycenę. Chyba że zakładasz wymianę inwestorów i ciągły dopływ świeżej krwi. Co jest nierealne.
|
|