@GlitchMob @Skimixa
Dzięki za podzielenie się filmem z YT.
Obejrzałem materiał. Muszę przyznać, że w sumie jestem pod wrażeniem przekrojowości analizy i wiedzy na temat spółki. Nie ma tam niczego, czego – zwłaszcza starzy wyjadacze – by nie wiedzieli, ale podoba mi się ten Niemiec ;)
Nie wszystko dosłownie zrozumiałem, bo niemiecki ze słuchu jest bardzo trudny (skomplikowane czasowniki, jedno słowo na końcu bardzo długiego zdania potrafi całkowicie zmienić jego sens itp.) i nie znam go w stopniu biegłym. Ogólny wydźwięk analizy jednak jest bezsprzecznie pozytywny dla spółki – autor uważa ją za bardzo dobrą inwestycję (strong buy), nie widzi żadnych wielkich ryzyk, widzi potencjał na 2-3-4 lata do przodu.
Zwróciłem uwagę, że You Tuber ma ponad 200.000 subskrypcji. Ten konkretny film ma ponad 60.000 wyświetleń. O spółce autor wspomina też w swoim wcześniejszym filmie, w którym wskazuje 10 spółek do obserwacji (w tym CDR i 11B) – ponad 90.000 wyświetleń. Zatem teoria o szturmie Niemców na nasze akcje może zawierać w sobie ziarno prawdy ;) Sam autor filmu po trzytygodniowej analizie akcje o wartości 56.000 EUR.
Co do samej analizy – jak widać na filmie ma 3 części.
Pierwsza przedstawia historię Miechowskiego i spółki od czasów Metropolis.
W drugiej omawiany jest biznes spółki. Akceptowana jest m.in. część wydawnicza, skupienie się m.in. na trybie singleplayer i dystrybucji cyfrowej. Najciekawsze w sumie chyba jest to, co zaznaczone na filmiku w ramce: model biznesowy na tle graczy AAA, w którym porównywane są budżety wielkich produkcji growych i filmowych (God of War, Avengers Endgame) do budżetów produkcji typu indie (Frostpunk) oraz to, w jakiej wielokrotności w stosunku do nakładów się zwracają. Pada przykład filmu Paranormal Activity, który został wyprodukowany za 15.000 USD, a zarobił sto milionów. Autor zwraca też uwagę na trzy budowane zespoły oraz istotny wzrost przychodów w USA 1Q 2020 (ale nie wspomina o Game Pass).
W części trzeciej jest mowa o wycenie i parametrach finansowych (przychody, zyski, marże, chwalony brak zadłużenia – w pewnym momencie pada nawet zdanie, że to inwestycja spełniająca kryteria Buffetta), pokazany wzrost ostatnich wyników kwartalnych. Aktualne wskaźniki wyceny są uznane na atrakcyjne z uwagi na planowane nowe premiery. Podkreślany jest też fakt niewielkich kosztów pracowniczych na tle gamedeveloperów z innych krajów (na podstawie informacji z raportu spółki pada średni miesięczny koszt pracownika rzędu 1900 EUR, tymczasem w Niemczech, czy Francji są to wartości rzędu 3.000-5.000 EUR).