38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
29 lipca 2020 20:19:33
przy kursie: 367,00 zł
Mercator to póki co jedyna spółka która bezpośrednio i praktycznie całym asortymentem (!) zarabia na COVID-19. Drugiej takiej na GPW nie ma. I na tym IMHO polega przewaga tej spółki nad innymi próbującymi mniej lub bardziej udanie wykorzystać sytuację, która spadła im z...Chin. MRC rósł ( i mam nadzieję będzie rósł dalej) bo był we właściwym miejscu, o właściwej porze i z właściwym produktem. XTB rósł bo wierzono, że z większym niż się okazało zyskiem skanalizuje strumień gotówki uwolniony z 'lokat' na 0,1%.
|
|
3 Dołączył: 2009-07-15 Wpisów: 176
Wysłane:
30 lipca 2020 21:42:56
przy kursie: 301,00 zł
Tak się zastanawiam - patrząc na to co się stało na XTB - czy jest możliwy podobny zawód na MM w Q3. Niby rosną marże - pojawiają się nowe kontrakty ALE czy przypadkiem nie jest tak że wynik Q2 był taki dobry w związku ze sprzedażą zapasów z magazynów - niekoniecznie z bieżącej produkcji? Zastanawiam się czy spółka jest w stanie wyprodukować tyle towaru by uzyskać podobny wolumen sprzedaży w Q3. Ktoś coś?
|
|
Wysłane:
30 lipca 2020 22:31:44
Wyobrażenia co do wyników XTB wykreowali sami uczestnicy rynku - spółka chyba żadnych konkretnych obietnic nie składała czyż nie? A teraz analogicznie kreowane jest wyobrażenie wyników MRC za III kwartał pomimo że sama spółka żadnych oficjalnych lub półoficjalnych prognoz nie podała. Jeżeli chodzi o Mercatora to czy podpisywaliby nowe kontrakty nie mając pewności, że będą w stanie je zrealizować tzn że mają wystarczające moce produkcyjne? Oczywiście jak każda produkcja chemiczna jest to opatrzone ryzykiem: surowiec, koszty energii, polityka (!) itd itp ale tego nie sposób przewidzieć. Z czystej ciekawości sprawdziłam datę produkcji na opakowaniu rękawic lateksowych jakie kupiłam w czerwcu - to marzec 2020. Nie jest to co prawda produkt Mercatora ale też azjatycka produkcja, płynęły tutaj statkiem parę tygodni i przeszły przez łańcuch pośredników. Oczywiście na koniec I kw były na stanie zapasy -ale jaka była ich struktura? Ile było rękawic? A spośród ogólnej ilości rękawic ile było tych najbardziej pożądanych (MRC produkuje także rękawice typowo 'gospodarcze' i warsztatowe którymi popytu ze strony służby zdrowia zapchać się nie da). Jest sporo niewiadomych ale też nowi konkurenci nie pojawią się w 1-2 miesiące - to jednak bardziej skomplikowane niż odpalenie szycia szmacianych maseczek. Natomiast jako konsumentka obserwuję 2 zjawiska: a/ pojawienie się tego asortymentu w handlu - generalnie zniknęły problemy zaopatrzeniowe b/ utrwalenie się cen, które w porównaniu do cen sprzed pandemii można określić jednym słowem - bandyckie.
|
|
|
|
51 Dołączył: 2016-11-04 Wpisów: 607
Wysłane:
30 lipca 2020 22:46:45
No właśnie, towar teraz jest i sami nawet wzięli się za handel detaliczny to omija to marże pośredników. Prezes ostatnio mówił że zmienili strukturę produkcji i większość to już rękawice medyczne. Na początku 2 kwartału mówił że się zastanawiają nad zmianą profilu produkcji. Pewnie to trochę trwało i trochę kosztowało. Teraz pełną parą robią medyczne, kontrakt do Australii jest rekordowy w historii firmy a epidemia tam trwa w najlepsze. Dzisiaj pobili rekord zakażen, to raczej wypowiedzenia tej umowy nie ma co się spodziewać. Dzisiejszy spadek to już panika całego rynku a w panice nie patrzy się na fundamenty. Te balony typu biomed były tak napompowane ze musiało to strzelić z hukiem a oberwal cały rynek, do tego jeszcze otoczenie makro które akurat Mercatora nie powinno dotyczyć.
|
|
98 Dołączył: 2009-11-11 Wpisów: 915
Wysłane:
30 lipca 2020 22:54:22
Nikt z nas chyba szklanej kuli nie posiada, ale... Jeśli by nawet przyjąć i założyć, ze wynik II kwartału będzie tym naj - choć sam uważam że jednak III i IV winny być porównywalne czy lepsze, no ale gdyby nie, to... Zakładając "zysku tylko" w tych dwóch kwartałach po powiedzmy 100-150ml, to by razem dało przyjmijmy 500mln za cały rok Mało? no raczej sporo...ale ważne by właśnie nie przeszacować, by nie było powtórki z XTB Może się po drodze dziać wiele, może być głęboka korekta czy nawet bessa kto to wie, jeśli jednak wszystko będzie "normalnie" to po dzisiejszej sporej przecenie akcje nie wydają się być raczej przewartościowane jeśli dobrze liczę
|
|
22 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
31 lipca 2020 08:24:06
Moim zdaniem to nie w tym rzecz, że wyniki w najbliższym czasie będą trochę lepsze czy gorsze. Aktualne, realne przewidywania co do nich spokojnie uzasadniałyby obecną wycenę, a pewnie i sporo wyższą. Tylko że na horyzoncie mamy już szczepionkę na covid. Powiedzmy, że za pół roku wejdzie do sprzedaży, za rok po covidzie może nie być śladu. I myślę, że to jest powód, że kurs nie poszedł wyżej i być może już nigdy nie pójdzie. Można sobie (z punktu widzenia spółki) snuć marzenia, ale jak zniknie pandemia to i popyt na rękawice szybko wróci do poziomów sprzed niej, ewentualnie nieco wyższych. A za tym pójdą zyski spółki. Kto wie, czy jeszcze nie strzelą sobie przy tym w kolano budując nową fabrykę produktów, na które po pandemii nie będzie zbytu.
|
|
Wysłane:
31 lipca 2020 09:49:59
przy kursie: 330,00 zł
Za pół roku szczepionka - być może. Ale, aby trwale wyplenić jakąkolwiek chorobę zakaźną na którą jest szczepionka trzeba zaszczepić jakieś 70-75% populacji świata. Przez takie właśnie masowe szczepienia zlikwidowano czarną ospę ale to było 50 lat temu i nastawienie do szczepień było inne. Jakoś sobie nie wyobrażam osiągnięcia obecnie takiego pułapu wyszczepień nawet w EU jeżeli nie będą to szczepienia obowiązkowe. Oczywiście ten rok jest dla MRC 'specjalny' ale oprócz kosmicznego wzrostu sprzedaży i zysków dał on spółce: a/ rozpoznawalność międzynarodową b/ nowe kontakty handlowe czyli coś na co normalnie musieliby ciężko pracować przez parę lat. I ta nowa fabryka to raczej nie pod wiecznotrwały COVID ale dokonujące się 'wygryzienie' słabszej i mniej wiarygodnej (jakość, terminowość) konkurencji.
|
|
52 Dołączył: 2011-07-10 Wpisów: 982
Wysłane:
31 lipca 2020 10:14:30
O szczepionce za pół roku to można pomarzyć. Przyszłe wakacje to dopiero masowe szczepienia, ale najpierw ogromne protesty ludzi, którzy nie chcą szczepień. Plus żeby przeprowadzić masowe szczepienia to potrzeba od groma i ciut więcej rękawiczek. Natomiast fakty są takie, że takie zyski nie będą trwać wiecznie, co nie oznacza, że już jest maksimum na kursie.
|
|
19 Dołączył: 2015-02-14 Wpisów: 191
Wysłane:
31 lipca 2020 10:20:11
Niemiecka minister ds badań: szczepionka najwcześniej w połowie przyszłego roku. I mówi to przedstawicielka kraju, który ma być może największe szanse na opracowanie skutecznej szczepionki www.rp.pl/Koronawirus-SARS-CoV...
|
|
7 Dołączył: 2020-07-26 Wpisów: 47
Wysłane:
31 lipca 2020 10:52:16
Też jestem zdania, że z tymi szczepieniami nie będzie to hop siup łatwo. Ja i moja rodzina na pewno nie pójdziemy się szczepić w pierwszym rzucie. Poczekamy pół roku i zobaczymy, co nie ma jakiś skutków ubocznych u tych, co się zaszczepili. Dla mnie przyspieszanie na gwałt badań nie wróży niczego dobrego. Wiadomo, chciałbym bardzo, że móc pojechać ze spokojną głową za granice na wakacje, ale uważam, że sporo osób podejdzie do tego tak, jak ja, że poczeka chwile i dopiero zaszczepi się w późniejszym terminie. Pomijam kraje, gdzie będzie obowiązek szczepień. Nie sądzę, że bedzie tylu chętnych na szczepionkę w pierwszym możliwym terminie. Takie coś może potrwać do końca 2021 roku. Mercator na pewno nie będzie zarabiał TYLE w nieskończoność, ale ten roki przyszły będzie bardzo dobry. Kurs na 400 wróci szybciej niż myślimy i to na pewno nie jest sufit. Czy będzie 600/800/1000? To już spekulacja. Może tyle być, ale może być i 500 we wrześniu i na tym się skończy na jakiś czas.
|
|
|
|
9 Dołączył: 2011-11-03 Wpisów: 100
Wysłane:
31 lipca 2020 10:58:24
Podajcie mi gdzie czytaliście informacje o nowej fabryce? Prezes mówił w wywiadach, że planuja rozwój, nie było nic o budowie nowych fabryk, może przejmą coś istniejącego, może pójdą w stronę zdobywania surowca. Sami mają świadomość, że nowa fabryka to może być przeinwestowanie i podkreślają, że branża korzysta z rynku producenta. Cały czas wszyscy myślą, że ten rok jest wyjątkowy, wyniki nie do powtórzenia itd. A na CDR ten rok nie będzie wyjątkowy? Wyjdzie Cyberpank a potem co? A wycena uwzględnia ogromne zyski na ten rok, to dlaczego wycena MRC nie ma uwzględniać rekordowych zysków za ten rok? Jeśli potwierdzi sie wzrost marż w następnych kwartałach to zysk na rok może przekroczyć 600 mln a tego obecna kapitalizacja na pewno nie uwzględnia. Odnośnie szczepień... Ciekawe co będą sugerować ludziom, którzy koronawirusa przeszli? Też każą się zaszczepić? Pod przyszłe mutacje itd? Na dzień obecny nawet nie wiadomo, czy przeciwciała które organizm wytworzył po przebyciu choroby starczą na 3 miesiące, pół roku czy całe życie. Wiem coś o tym bo już miałem tą wątpliwą przyjemność przez to przejść (prywatę można usunąć jeśli jest niezgodna z regulaminem)
Edytowany: 31 lipca 2020 11:01
|
|
48 Dołączył: 2014-08-08 Wpisów: 843
Wysłane:
31 lipca 2020 11:20:16
Semperit chce, tylko ze austriacki rzad go troche postraszyl i teraz to sie nazywa raczej bedzie chcial nieco pozniej sprzedac czesc produkcyjna rekawic medycznych, zaklady w Malezji i Austrii. Wychodza z zalozenia, ze popyt na te produkty nie bedzie trwaly... Na razie wykorzystuja boom i ebit z minus 15 mln wyskoczyl im na plus 140 mln euro...
Tak dla porownania kapitalizacja Semperit to 350 mln euro... czyli jakies 1,5 mld pln A ile wynosi kapitalizacja Mercatora ? ;-)
|
|
Wysłane:
31 lipca 2020 11:27:06
Mają gdzie rosnąć
|
|
48 Dołączył: 2014-08-08 Wpisów: 843
Wysłane:
31 lipca 2020 11:34:41
Semperit masz na mysli ? Ebid prognozuja od 110 do 189 mlb euro... Patrzac na wykres wyglada mi to na niedoszacowanie przez rynek...
|
|
Wysłane:
31 lipca 2020 11:37:55
Tak. Ale Mercator też :)
|
|
98 Dołączył: 2009-11-11 Wpisów: 915
Wysłane:
31 lipca 2020 14:14:59
Chyba wszyscy widzimy co się dzieje z  wirusem Nie tylko u nas, ale na świecie...a przecież to lato kiedy miał być jako taki spokój... Co więc będzie jesienią, co zimą kiedy dojdą grypy, zapalenia oskrzeli czy płuc? Mercator już nie wyrabia z produkcją, marże urosły jak zapowiedział prezes, ale czy nie urosną jeszcze wyżej kiedy niestety ze zdwojoną siłą nadejdzie druga fala? Nowa fabryka to chyba za duże ryzyko, jednak mając taki dopływ gotówki pewnie już myślą jak ją zagospodarować Nie wiem, może jestem w błędzie, ale myślę sobie że kupujący obawiają się faktu, że cena akcji bardzo urosła, więc ma i może w razie jakiejś zwały z czego spadać... Jednak jeśli nic się nie zmieni to Mercator zarobi krocie...ilość akcji w wolnym obrocie jest tutaj niewielka... reasumując...tutaj może zdarzyć się wszystko
|
|
Wysłane:
31 lipca 2020 15:15:45
Gdyby jakaś firma miała w tym roku wprowadzić komercyjnie skuteczną szczepionkę to jej kurs biłby rekordy notowań a cap zwiększała się o setki miliardów dolarów. Póki co takich odpalow nie widzę. Fabryki dodatkowej nie będzie ale przejęcie czemu nie?
|
|
7 Dołączył: 2020-07-26 Wpisów: 47
Wysłane:
31 lipca 2020 15:20:35
Przejęcie fabryki to byłaby najlepsza informacja, jaka mogłaby się pojawić dla inwestorów długoterminowych :) pomijam tych, co się wysypią do końca przy powrocie w rejon 400 zł :) Prezes jest ogarnięty, wie co robi :) musimy czekać.
|
|
0 Dołączył: 2013-03-23 Wpisów: 13
Wysłane:
31 lipca 2020 17:32:49
yoda napisał(a):Podajcie mi gdzie czytaliście informacje o nowej fabryce? stooq.pl/n/?f=1365584&sear...fragment wypowiedzi prezesa z zalinkowanego komunikatu: "(...)analiza nt. rozwoju mocy obejmuje kilka opcji - m.in. rozbudowę w dotychczasowej lokalizacji w Tajlandii. Nie ma tam możliwości wielkiego rozwoju, ale być może małą fabrykę by się udało. Druga opcja, którą możemy rozważać, to kupienie ziemi zdatnej pod fabrykę w Tajlandii i tam wybudowanie fabryki, blisko obecnego zakładu. Opcją jest też kupienie ziemi w innym kraju i tam wybudowanie fabryki"
|
|
Wysłane:
1 sierpnia 2020 10:33:08
Na jedno wypada jeszcze zwrócić uwagę. To nieliczna spółka w której po takich wzrostach żaden insajder nie wywalił ani jednej akcji.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.