0 Dołączył: 2009-02-01 Wpisów: 279
Wysłane:
9 maja 2009 21:50:06
przy kursie: 1,95 zł
WatchDog napisał(a):Analiza wskaźnikowa to właśnie porównanie z innymi spółkami. Na giełdzie nie ma co do zasady wartości bezwzględnych, są tylko odniesienia do różnych punktów. Zmiany wskaźników w czasie można zgrubnie śledzić na wykresie: www.stockwatch.pl/gpw/pemug,wy...Natomiast analizy zmian porównania do średniej niestety nie robię. Wg mnie to nie wskaźniki spółki się poprawiły, tylko rynek jej uciekł. No dobra ten wykres mnie przekonal, ze nie jest tak rozowo (wogole nie zwrocilem na niego uwagi). No i dotarlo do nie w koncu, ze rynek odskoczyl  . A tak z innej beczki; studiujac na NYU ile razy byles na meczu Yankees?
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
9 maja 2009 22:06:42
Oj, w ogóle mnie ten sport nie bierze. W Wielkim Jabłku nie da rady się nudzić  Z atrakcji przyszkolnych, oprócz Starbucksów i Staplesów ;), dobrze dawało radę Blue Note na West 3rd. Ale w tę stronę mało się działo, za to na East Side dużo lepiej z życiem barowym  A do Canal Street tylko dwa kroki :) EDIT: chlip chlip... tęsknię...
Edytowany: 9 maja 2009 22:13
|
|
Wysłane:
9 maja 2009 23:45:09
WatchDog napisał(a):Oj, w ogóle mnie ten sport nie bierze. W Wielkim Jabłku nie da rady się nudzić  Z atrakcji przyszkolnych, oprócz Starbucksów i Staplesów ;), dobrze dawało radę Blue Note na West 3rd. Ale w tę stronę mało się działo, za to na East Side dużo lepiej z życiem barowym  A do Canal Street tylko dwa kroki :) EDIT: chlip chlip... tęsknię... No i dobrze, ze Cie nie bierze  Juz myslalem, ze amerykanizm Cie wszeteczny ogarnal  . Jesli chodzi o Canal Street to jakos kojarzy mi sie z Bank of China (wiesz dobrze o co mi chodzi  ) W kazdym razie to nie watek o topografii NYC, nieprawdaz? Swoja droga, to obok tego francowatego miasta nie da sie przejsc bokiem. Albo go kochasz, albo ... no nie wazne. Nie kazdy lubi Georga Costanze i Cosmo Kramera
|
|
|
|
Wysłane:
10 maja 2009 02:22:37
andypaton napisał(a): WatchDog napisał(a):Oj, w ogóle mnie ten sport nie bierze. W Wielkim Jabłku nie da rady się nudzić  Z atrakcji przyszkolnych, oprócz Starbucksów i Staplesów ;), dobrze dawało radę Blue Note na West 3rd. Ale w tę stronę mało się działo, za to na East Side dużo lepiej z życiem barowym  A do Canal Street tylko dwa kroki :) EDIT: chlip chlip... tęsknię... No i dobrze, ze Cie nie bierze  Juz myslalem, ze amerykanizm Cie wszeteczny ogarnal  . Jesli chodzi o Canal Street to jakos kojarzy mi sie z Bank of China (wiesz dobrze o co mi chodzi  ) W kazdym razie to nie watek o topografii NYC, nieprawdaz? Swoja droga, to obok tego francowatego miasta nie da sie przejsc bokiem. Albo go kochasz, albo ... no nie wazne. Nie kazdy lubi Georga Costanze i Cosmo Kramera Oczywiscie nie zauwazylem hasla - chlip chlip, bo bylo za nisko (swoja droga piekny miales zip: 10012  ) No i: "przejsc bokiem obok czegos" - tez niezle haslo - tym razem moje  ). Osobiscie chlip chlip mam w przeciwnym kierunku WD  Taka nasza dola.
|
|
Wysłane:
10 maja 2009 17:11:08
...no bo wszędzie dobrze gdzie nas nie ma Widzę, że Kolega mocno zorientowany w kulturze hamburgera Ale czasem warto wyciągnąć zorientowanego tubylca, wtedy pokaże rzeczy, których z ulicy nie widać. Dla mnie taką wycieczką była np. Grand Central Oyster Bar (ale nie główna sala tylko zaplecze). No i wszystko jest kwestią punktu widzenia... Co innego żyć i pracować, a co innego studiować (co oznacza wieczną imprezę  ). Dobra, EOT.
Edytowany: 10 maja 2009 22:36
|
|
Wysłane:
11 maja 2009 02:48:15
WatchDog napisał(a):...no bo wszędzie dobrze gdzie nas nie ma Widzę, że Kolega mocno zorientowany w kulturze hamburgera Ale czasem warto wyciągnąć zorientowanego tubylca, wtedy pokaże rzeczy, których z ulicy nie widać. Dla mnie taką wycieczką była np. Grand Central Oyster Bar (ale nie główna sala tylko zaplecze). No i wszystko jest kwestią punktu widzenia... Co innego żyć i pracować, a co innego studiować (co oznacza wieczną imprezę  ). Dobra, EOT. Przepraszam, ale musze jeszcze cos dodac, prosze nie gniewaj sie na mnie WD za ten OT. Studiowales w zajebiaszczym miejscu  , a teraz masz zajebiaszcza prace.  Koniec tematu. Od tej chwili tylko Pemug. Wracamy do wskaznikow i merytorycznej dyskusji. Czeka Cie Bro duzo przeliczen, jesli chodzi o te spolke w tym roku  . Zreszta cos mi sie wydaje, ze teoria Twojego profesora w tym przypadku nie bedzie miala potwierdzenia  . A nawet jakby miala to sie do Niego przejde i Mu powiem, ze w kwestii Pemuga to sie nie zna  Pozdrawiam
|
|
Wysłane:
16 maja 2009 22:47:47
WD jednak Twoj profesor sie zna i to jak. Zwracam honor.  Pemug pokazal wyniki za pierwszy kwartal tragiczne. Nie wiem, jak Ty WD, ale ja w tym raporcie nie dostrzeglem nic dobrego, doslownie nic. Cholera jasna, wyglada na to, jakby przez pierwsze trzy miesiace tego roku nic sie nie dzialo w tej spolce. Przychody i zysk z dzialalnosci operacyjnej wygladaja komicznie. Czyli jednak polskie kopalnie to mina. Mozna podpisywac wielomilionowe umowy, ale o zaplacie mozna zapomniec. Pozdrawiam Cie Bro i jedno wiem: ze wskaznikami nie wygrasz
|
|
Wysłane:
17 maja 2009 17:39:44
Kurczę, wcale nie mam satysfakcji. Wyniki są rzeczywiście marne, a boli spadek przychodów, który dotknął spółkę. Tak jak dotychczas, większość pieniędzy miała z usług budowlano-montażowych. Negatywnym zjawiskiem jest niemal zerowa marża oraz duży ujemny zysk operacyjny. Dodatkowo o złej sytuacji handlowej mówi to, że znacznie spadły należności, tzn. odbiorcy popłacili, a w ich miejsce nie pojawiło się odpowiednio dużo nowowystawionych faktur. Ale spółka dzięki temu trochę zeszła z kredytami. Niestety, standing jest nadal słaby. Tu żadne oszczędności nie pomogą: trzeba rozwijać handel póki jeszcze czas. Andy, Altman nie jest w stanie przewidywać przyszłości i nikt nie jest w stanie zobaczyć w szklanej kuli tego, jakie będą wyniki firmy za kwartał czy za rok. Rating mówi o stabilności i o tym, jak duże (bądź małe) jest ryzyko, że firma w obecnej postaci nie da rady dłużej działać. Tu jeszcze jest szansa, natomiast w takich momentach, jeśli rynek mocno niedowartościowuje spółkę, to dla fundamentalisty jest okazja kupna - oczywiście w zależności od indywidualnego apetytu na ryzyko.
Edytowany: 17 maja 2009 17:44
|
|
Wysłane:
11 lipca 2009 01:25:29
przy kursie: 1,96 zł
Czesc WD. Pemug dalej cieniuje. Szkoda. Taka juz jego dola. Splacil wszystkie dlugi, ale troche dzialalnosc biezaca zaniedbal. I tak uwazam, ze bedzie dobrze. A Twoj Nowy Jork jakos sie trzyma. Takim pozytywnym objawiem wg mnie jest fakt, ze pula nagrod w US Open w tenisie wzrosla i jest najwyzsza w historii. Czyli firmy jeszcze maja jakies pieniazki do wydania, szczegolnie w NYC. Serdecznie pozdrawiam.
|
|
Wysłane:
11 lipca 2009 09:46:15
przy kursie: 1,96 zł
Następny raport dopiero 31 sierpnia, za to od razu półroczny czyli z poszerzonymi informacjami i przejrzany przez biegłego. Wg mnie drugi kwartał pokaże kierunek rynkom. Dawno nie była to aż taką zagadką, zarówno nad Wisłą, jak i na Hudson River / East River A biznesy się kręcą, nie tak jak dwa lata temu, ale matka natura nie ma przerwy: ludzie jedzą, wydalają, rodzą się, umierają, zajmują się swoim życiem wydając tyle, ile mogą po drodze zarobić. Jeżeli większość firm (nawet usługowych) ma zysk netto sporo poniżej 10%, to laicko upraszczając, spadek PKB czyli obrotów o 10% jest tragedią dla zysków, a więc i wycen. Tak jak tutaj dyskutujemy, giełda zdyskontowała to sporo wcześniej. Teraz jest więc pytanie, kiedy i jak mocno się wybijemy, ewentualnie jak długo będziemy grzęznąć jako rynek.
|
|
|
|
Wysłane:
8 sierpnia 2009 01:09:41
przy kursie: 2,00 zł
Ciekaw jestem, czy po najnowszym komunikacie ta kiszonka w koncu ruszy sie choc troche. Przeciez na te wiadomosc Pemug czekal tak dlugo.
|
|
Wysłane:
9 sierpnia 2009 18:32:14
przy kursie: 2,00 zł
Czesc WD. Cos drgnelo w tej spolce. Pokryto strate z lat ubieglych, splacono wszystkie zobowiazania, generalnie wydaje sie byc wszystko na dobrej drodze. Tylko ta dzialalnosc biezaca. Przychody maleja. Ciekaw jestem wyniku za pierwsze polrocze 09 i czy Pemug w koncu ucieknie z grupy zagrozonej i poprawi swoj (Twoj  ) ranking. Jak myslisz ma szanse? (to pokrycie straty z lat ubieglych chyba powinno na to wplynac, prawda?) Pozdrowienia z Queensu
|
|
Wysłane:
22 sierpnia 2009 22:04:32
przy kursie: 1,97 zł
Raport w przyszły poniedziałek - na pewno przeczytam i wrzucę jakieś notatki. Górnictwo coś niepewne, tzn. nie jest w niełasce, ale żeby się zabijali o te akcje to też nie widać. Pozdrawiam, może będę w Jabłuszku na święta... jednak to miasto jest wyjątkowe wśród wyjątkowych.
|
|
Wysłane:
22 sierpnia 2009 22:33:11
przy kursie: 1,97 zł
WatchDog napisał(a):Raport w przyszły poniedziałek - na pewno przeczytam i wrzucę jakieś notatki. Górnictwo coś niepewne, tzn. nie jest w niełasce, ale żeby się zabijali o te akcje to też nie widać. Pozdrawiam, może będę w Jabłuszku na święta... jednak to miasto jest wyjątkowe wśród wyjątkowych. No popatrz, a ja na swieta w druga strone  Pemug mnie strasznie zawiodl. Teraz nie ma zadnego zainteresowania tymi akcjami. Wiem, bo probuje od tygodnia uplynnic 6k po 2.02 i nie da rady. Powiem wiecej, prawdopodobnie nawet gdyby wyniki za pierwsze polrocze byly dobre to i tak nic to nie zmieni. W kazdym razie WD dzieki za pamiec i serdecznie pozdrawiam
|
|
Wysłane:
2 września 2009 00:54:51
przy kursie: 1,99 zł
Ale jaja Pemug wyskoczyl ze strefy zagrozonej  Tego sie nie spodziewalem.
|
|
Wysłane:
2 września 2009 00:55:07
przy kursie: 1,99 zł
Nic nowego się tutaj nie dzieje, ale na pewno krzepiący jest fakt, że poprawia się rating. To zasługa rosnącego kapitału obrotowego, który mówi o tym, że spółka handluje i pomału nabiera masy majątkowej. Nawet takie niewielkie zmiany są wychwytywane przez ten wrażliwy wskaźnik. Zyski są jednak mizerne, z pieniędzmi jak zwykle krucho. Kryzys dotyczy wszystkich, a przemysłu w szczególności, stąd spory spadek przychodów, zakończony mikrostratą w ujęciu półrocznym. Spółka dzielnie sobie radzi w kryzysie, ale cudów nie wymyśli. Trzeba brnąć dalej czekając na ożywienie.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-07 Wpisów: 82
Wysłane:
21 października 2009 20:22:07
przy kursie: 1,74 zł
PEMUG SA zawarcie listu intencyjnego
Raport bieżący 55/2009
Zarząd Przedsiębiorstwa Montażu Konstrukcji Stalowych i Urządzeń Górniczych "Pemug" S. A. z siedzibą w Katowicach informuje, iż w dniu 20 października 2009 roku zawarty i podpisany został List Intencyjny pomiędzy Andrzejem Wuczyńskim, Małgorzatą Wuczyńską, Michałem Wuczyńskim i Tomaszem Wuczyńskim - Akcjonariuszami spółki Produkcja Wyrobów Betonowych AWBUD S. A. z siedzibą w Fugasówce oraz Wspólnikami AWBUD Sp. z o. o. z siedzibą w Fugasówce a Emitentem oraz jego znaczącymi Akcjonariuszami Waldemarem Michałowskim i Romanem Doleżałem, którego celem jest ustalenie zasad rozpoczęcia i prowadzenia negocjacji dla zintegrowania prowadzonej działalności w jednej grupie kapitałowej przez podmioty kontrolowane przez Strony "Listu".
A tu sie jednak jakaś rewolucja szykuje, tylko czemu z tej okazji kurs spada, zarząd wywala akcji?:)
|
|
0 Dołączył: 2009-09-16 Wpisów: 97
Wysłane:
22 października 2009 18:40:17
przy kursie: 1,76 zł
krzysiek76 napisał(a):PEMUG SA zawarcie listu intencyjnego
Raport bieżący 55/2009
Zarząd Przedsiębiorstwa Montażu Konstrukcji Stalowych i Urządzeń Górniczych "Pemug" S. A. z siedzibą w Katowicach informuje, iż w dniu 20 października 2009 roku zawarty i podpisany został List Intencyjny pomiędzy Andrzejem Wuczyńskim, Małgorzatą Wuczyńską, Michałem Wuczyńskim i Tomaszem Wuczyńskim - Akcjonariuszami spółki Produkcja Wyrobów Betonowych AWBUD S. A. z siedzibą w Fugasówce oraz Wspólnikami AWBUD Sp. z o. o. z siedzibą w Fugasówce a Emitentem oraz jego znaczącymi Akcjonariuszami Waldemarem Michałowskim i Romanem Doleżałem, którego celem jest ustalenie zasad rozpoczęcia i prowadzenia negocjacji dla zintegrowania prowadzonej działalności w jednej grupie kapitałowej przez podmioty kontrolowane przez Strony "Listu".
A tu sie jednak jakaś rewolucja szykuje, tylko czemu z tej okazji kurs spada, zarząd wywala akcji?:) dziwne to.. pewnie Panu V-ce nie podoba sie pomysł połączenia.. zwłaszcza z większą firmą.. pewnie po połączeniu nie miałby już swojego ciepłego stołka.. a tak wogóle to witam na watku
|
|
0 Dołączył: 2009-09-07 Wpisów: 82
Wysłane:
22 października 2009 19:42:14
przy kursie: 1,76 zł
Tez do końca nie wiadomo bo dzis juz odkupił czesc akcji, a tamto sprzedał w pakietówce....nie wiadomo komu, a do tego po cenie znacznie wyzszej niz rynkowej.
Nie mam pojecia co tu sie dalej dziac bezie.....?:)
|
|
29 Dołączył: 2008-11-20 Wpisów: 142
Wysłane:
12 listopada 2009 10:38:25
przy kursie: 2,51 zł
...no to zaczęło się, można by było jeszcze trochę dobrać... ciekawe, co to za inwestor, ten zagraniczny. Pewnie to już nie istotne, bo AWBUD nie wypuści takiego kąska...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.