Omówienie wyników spółki BBI CAPITAL NFI za 4 kwartał 2011 roku
Ze względu na charakterystykę działalności BBI CAPITAL nie można wyceniać tradycyjnymi metodami. W szczególności ma to znaczenie przy analizie rachunku wyników, który nie stanowi dobrej podstawy, ponieważ z założenia działalność inwestycyjna nie jest powtarzalna. W związku z tym większą uwagę przywiązujemy do analizy wartości posiadanych aktywów.
Na wstępie przejrzałam wybrane dane finansowe spółki za ostatnie 4 kwartały. Dotyczą one zysku. Wszystkie dane z rachunku wyników na 4 kwartał 2011 roku są ujemne. Dotyczy to także przychodów.
Poniżej prezentuję szczegółowe zestawienie wszystkich tytułów działalności BBI CAPITlAL (niestety tylko za ostatni kwartał):

kliknij, aby powiększyćNajważniejsze jest to, że spółka dokonała wyceny posiadanych przez siebie inwestycji i spowodowały one obniżenie wyniku finansowego za 2011 rok. BBO CAPITAL nie zwiększyło wartości księgowej, więc wartość spółki spadła zarówno w porównaniu do danych na koniec 2010 roku jak i na koniec poprzedniego kwartału.
Odnośnie wyceny majątkowej przygotowałam przekrojowe zestawienie stanu majątku BBI CAPITAL wraz z najważniejszymi wartościami:

kliknij, aby powiększyćW powyższej tabeli zestawiłam całość majątku inwestycyjnego posiadanego przez spółkę. Jak rozumiem wykazana wartość spółek konsolidowanych dotyczy całości posiadanych przez nie aktywów. Wyodrębniłam wartość podmiotów podlegających konsolidacji. Ponieważ część z nich to podmioty notowane, można zobaczyć, jaką teoretycznie stratę poniosłoby dziś BBI CAPITAL, gdyby dokonało ich sprzedaży. Wydaje mi się, że jest to najważniejsza liczba mająca wpływ na teoretyczną wycenę tej spółki.
Konsolidowany majątek dotyczy następujących podmiotów:

kliknij, aby powiększyćWykazane w powyższej tabeli wartości dotyczą jedynie spółek konsolidowanych metodą praw własności. Spółki konsolidowane metodą pełną znajdują się w pozostałych (nieinwestycyjnych) pozycjach aktywów, zobowiązań i rachunku wyników. Zaznaczam, że nie wiem czemu pomiędzy tabelkami występują różnice w wartościach. Liczby pochodzą wprost ze sprawozdania.
Wartość księgowa spółki wyniosła na koniec 2011 roku ponad 127 mln PLN. Po odjęciu teoretycznej wyceny konsolidowanych spółek zostaje około 104 do 106 mln PLN. Wtedy wartość księgowa na akcję wynosi około 2 PLN. Oczywiście nie obejmuje to kosztów ponoszonych przez spółkę w związku z prowadzeniem procesów inwestycyjnych oraz dyskonta żądanego przez nabywcę od wartości godziwej.
Działalność inwestycyjna wygenerowała w rachunku wyników wiele zmian ale nie znajdują one odzwierciedlenia w rachunku przepływów pieniężnych. Przepływy z działalności operacyjnej są ujemne (były z resztą już od wielu kwartałów). Spółka ratuje się nieco działalnością inwestycyjną ale te wpływy nie wystarczają na pokrycie wydatków finansowych. Spłaty zadłużenia będą konieczne także w nadchodzących okresach. Spółka sama przyznaje, że możliwość realizacji wyjść inwestycji będzie kluczowa dla możliwości rozwoju dalszej działalności. Moim zdaniem będzie kluczowa także dla utrzymania obecnej działalności.
www.stockwatch.pl/gpw/bbicapnf... – zapraszam do zapoznania się z wyceną spółki i najważniejszymi informacjami.
Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.