PARTNER SERWISU
yhbvmepa
8 9 10
Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wpisów: 179
Wysłane: 8 sierpnia 2011 00:35:04 przy kursie: 0,78 zł
Nie jestem pewien czy to jest odpowiednie miejsce ale nie widzialem zadnego watku w dziale Warsztat wiec moze tu ktos zajrzy. Sprawa jest taka: proponowana przez BBC operacja polaczenia z IDM wydaje mi sie, o ile dobrze zrozumialem sens proponowanych uchwał, działaniem na szkode spółki (i w szczegolnosci moja jako mniejszosciowego akcjonariusza). Na tyle oczywistym ze zastanawiam sie czy nie zaskarzyc tych uchwał w sądzie.

Problem: Nie mam na razie zielonego pojecia jak to sie robi.

Pytanie: czy znacie materiały źródłowe z ktorych mozna sie zorientować w całej procedurze? Np. jakis artykul o przebiegu tego typu pozwow przeciw innym spolkom lub tresć sadowych orzeczen.

Kilka pytan konkretniejszych:

- Czy uchwaly funduszy NFI (takim ustawowo jest BBC) zaskarza sie w jakikolwiek sposob inaczej niz zwyklej spolki?

- By moc zaskarzyc, trzeba wczesniej oprotestowac uchwale na walnym zgromadzeniu. Czy sad bedzie wymagal zeby juz na zgromadzeniu glosowanie przeciw bylo uzasadnione w ten sam sposob co we zaskarzeniu?

- Czy taki pozew mozna skladac grupowo czy skarzacym musi byc pojedyncza akcjonariusz?

- Jeśli ktoś z was uczestniczył w lub miał kontakt z tego typu zaskarżeniem, czy skarzacy wynajmowali prawnikow czy wystepowali osobiscie? Tzn. wiem ze i tak musialbym sam przekopac sie przez i rozumiec sens odpowiednie ustaw, ale pytam o redagowanie wnioskow - czy da sie to zrobic w praktyce komus kto nie jest prawnikiem.

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 8 sierpnia 2011 00:48:24 przy kursie: 0,78 zł
Radze zglosic sprawe do Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych
www.sii.org.pl/interwencje.htm...
Dobrze przy tym byc czlonkiem SII (zeby zgloszenie nie zostalo bez odpowiedzi).

PS. Z samych znizek w DMach skladka czlonkowska zwraca sie w krotkim czasie.
Edytowany: 8 sierpnia 2011 00:48

sebastian_1972
0
Wpisów: 60
Wysłane: 8 sierpnia 2011 08:34:15 przy kursie: 0,78 zł
Jesli chodzi o wzory dokumentów (tu akurat pozew) to nie jestem pewien czy w ktorymś systemie informacji prawnej ten akurat jest - z wzorów nie korzystam prawie nigdy.
Co do orzecznień to każdy z liczących sie programów komputerowych (systemy informacji prawnej) je zawiera. Wyszukiwanie proste: znajdujesz ksh w nim przepis o zaskarżaniu uchwał WZW SA (422 ksh) i tam podpięte sa orzeczenia do tego przepisu. W wyższych wersjach programów podpiete sa równiez komentarze.
W praktyce sporu takiego nie prowadziłem - wystarczyło spotkanie z większościwym udziałowcem i jego prawnikami i po odpowiedniej argumentacji z mojej strony na rzecz moich klientów, pomyslodowcy wycofali się z nierozsądnych pomysłów.
Głosowanie przeciw na zgromadzeniu nie musi pokrywac się z uzasadnieniem w pozwie.
Co do samoddzielnej reprezentacji, to zabrzmi to pewnie jak reklama korporacji, ale bez rozsądnego prawnika będziesz miał mnóstwo roboty (poza kwestiamy materilanymi z KSH sa jeszcze kwestie proceduralne dla pozwu dotyczącego spraw spółki - wyższe wymogi formalne).

kolega
PREMIUM
7
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 295
Wysłane: 8 sierpnia 2011 15:20:54 przy kursie: 0,77 zł
jeśli chodzi o skarge do KNF
to nie wiem czy nie łatwiej jest po prostu zablokowac te uchwałe
potrzebne jest 75% na walnym zeby to przeglosowac
10-12% maja fundy dla któych to nie jest korzystna transakcja wiec
nie wiem czy nie latwiej przy pomocy SII zablokowac te uchwale

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wpisów: 179
Wysłane: 18 sierpnia 2011 22:12:47 przy kursie: 0,69 zł
krishic, sebastian - dzieki za informacje. Ktos na forum parkietu napisal ze sprawa zostala zgloszona do Stowarzyszenia Inws. Ind., moze oni porozmawiaja z zarzadem. Choc watpie zeby to cos dalo; w kontekscie wielomiesiecznego reklamowania BBC inwestorom swoich akcji w stylu "za akcje za 1.5zl masz u nas aktywa warte 2.8zl", spolka dobrze rozumie co robi i najwyrazniej probuje, ze tak to ujme, isc na rympal.

kolega - wkladanie jeszcze wiecej pracy i czasu na organizowanie jakichs koalicji to troche tak jakby jakis znany Ci zul publicznie nawygrazal na osiedlu ze Cie napadnie i okradnie, a ty w odpowiedzi organizujesz koalicje sasiadow ktorzy wychodza z domu tylko razem w grupie, zeby sie nawzajem bronic jakby co. Bardziej naturalnym rozwiazaniem jest chyba zadzwonic na policje/prokurature i zglosic pogrozki.

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 7 marca 2012 20:03:52 przy kursie: 1,00 zł
Omówienie wyników spółki BBI CAPITAL NFI za 4 kwartał 2011 roku

Ze względu na charakterystykę działalności BBI CAPITAL nie można wyceniać tradycyjnymi metodami. W szczególności ma to znaczenie przy analizie rachunku wyników, który nie stanowi dobrej podstawy, ponieważ z założenia działalność inwestycyjna nie jest powtarzalna. W związku z tym większą uwagę przywiązujemy do analizy wartości posiadanych aktywów.

Na wstępie przejrzałam wybrane dane finansowe spółki za ostatnie 4 kwartały. Dotyczą one zysku. Wszystkie dane z rachunku wyników na 4 kwartał 2011 roku są ujemne. Dotyczy to także przychodów.

Poniżej prezentuję szczegółowe zestawienie wszystkich tytułów działalności BBI CAPITlAL (niestety tylko za ostatni kwartał):

kliknij, aby powiększyć

Najważniejsze jest to, że spółka dokonała wyceny posiadanych przez siebie inwestycji i spowodowały one obniżenie wyniku finansowego za 2011 rok. BBO CAPITAL nie zwiększyło wartości księgowej, więc wartość spółki spadła zarówno w porównaniu do danych na koniec 2010 roku jak i na koniec poprzedniego kwartału.

Odnośnie wyceny majątkowej przygotowałam przekrojowe zestawienie stanu majątku BBI CAPITAL wraz z najważniejszymi wartościami:

kliknij, aby powiększyć

W powyższej tabeli zestawiłam całość majątku inwestycyjnego posiadanego przez spółkę. Jak rozumiem wykazana wartość spółek konsolidowanych dotyczy całości posiadanych przez nie aktywów. Wyodrębniłam wartość podmiotów podlegających konsolidacji. Ponieważ część z nich to podmioty notowane, można zobaczyć, jaką teoretycznie stratę poniosłoby dziś BBI CAPITAL, gdyby dokonało ich sprzedaży. Wydaje mi się, że jest to najważniejsza liczba mająca wpływ na teoretyczną wycenę tej spółki.

Konsolidowany majątek dotyczy następujących podmiotów:

kliknij, aby powiększyć

Wykazane w powyższej tabeli wartości dotyczą jedynie spółek konsolidowanych metodą praw własności. Spółki konsolidowane metodą pełną znajdują się w pozostałych (nieinwestycyjnych) pozycjach aktywów, zobowiązań i rachunku wyników. Zaznaczam, że nie wiem czemu pomiędzy tabelkami występują różnice w wartościach. Liczby pochodzą wprost ze sprawozdania.

Wartość księgowa spółki wyniosła na koniec 2011 roku ponad 127 mln PLN. Po odjęciu teoretycznej wyceny konsolidowanych spółek zostaje około 104 do 106 mln PLN. Wtedy wartość księgowa na akcję wynosi około 2 PLN. Oczywiście nie obejmuje to kosztów ponoszonych przez spółkę w związku z prowadzeniem procesów inwestycyjnych oraz dyskonta żądanego przez nabywcę od wartości godziwej.

Działalność inwestycyjna wygenerowała w rachunku wyników wiele zmian ale nie znajdują one odzwierciedlenia w rachunku przepływów pieniężnych. Przepływy z działalności operacyjnej są ujemne (były z resztą już od wielu kwartałów). Spółka ratuje się nieco działalnością inwestycyjną ale te wpływy nie wystarczają na pokrycie wydatków finansowych. Spłaty zadłużenia będą konieczne także w nadchodzących okresach. Spółka sama przyznaje, że możliwość realizacji wyjść inwestycji będzie kluczowa dla możliwości rozwoju dalszej działalności. Moim zdaniem będzie kluczowa także dla utrzymania obecnej działalności.

www.stockwatch.pl/gpw/bbicapnf... – zapraszam do zapoznania się z wyceną spółki i najważniejszymi informacjami.

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 30 kwietnia 2012 22:25:33 przy kursie: 0,97 zł
Duże zmiany w raporcie rocznym po audycie:
- strata EBIT za IV kw. zwiększona z -8,3 mln do -23,5 mln zł
- strata netto kwartalna zwiększona z -8,3 mln do -22,7 mln zł
- strata roczna zwiększona z -11,5 mln do -26 mln zł
- spadek kapitałów własnych ze 127 mln zł do 103,5 mln zł
- wzrost zobowiązań krótkoterminowych z 37,8 mln do 40,2 mln zł

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 10 lutego 2021 20:33:58 przy kursie: 4,52 zł
IMPERA - spojrzenie na wykres

Wykres w interwale dziennym. Głębsza analiza techniczna waloru nie ma najmniejszego sensu, gdyż doznał on błogosławieństwa płynności całkiem niedawno. Na dodatek płynność dostarcza kapitał spekulacyjny. Tylko w okresie zaznaczonym na czerwono całość akcji stanowiących free float zmieniła swojego właściciela. W tych okolicznościach prognozowanie dalszych ruchów cenowych nie ma żadnych podstaw.

kliknij, aby powiększyć

Proforma zamieszczam długoterminowy wykres w interwale tygodniowym.

kliknij, aby powiększyć

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Piotrnc
0
Wpisów: 31
Wysłane: 11 lutego 2021 19:06:08 przy kursie: 4,50 zł
Dzięki.
Edytowany: 11 lutego 2021 19:07

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

8 9 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,644 sek.

zbawocns
nxfzxsez
etcjqqcw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wvifazyq
exsmdoml
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat