PARTNER SERWISU
vmzvmtkb
2 3 4 5 6
absmak
49
Wpisów: 243
Wysłane: 29 lipca 2021 15:14:33 przy kursie: 50,00 zł
Wynik nie do powtórzenia w przyszłym roku, ale też zakończono rozbudowę mocy produkcyjnych, więc zyski nie powinny wrócić do poprzednich lat, do tego wypłacają dywidendę, nawet przy połowie tego wyniku za rok jest niemały potencjał do wzrostu.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 29 lipca 2021 17:49:40 przy kursie: 50,00 zł
Pozwolę sobie mieć inne zdanie w sprawie przyszłego roku. Kluczem jest koniunktura gospodarcza, a ta może być rekordowa.

absmak
49
Wysłane: 29 lipca 2021 19:58:35 przy kursie: 50,00 zł
Uważasz, że cena stali będzie podtrzymana a w zasadzie, że dalej będzie tak rosnąć ? Obecnie są idealne warunki dla wszelkiej maści producentów i dystrybutorów, którzy mogą powołać się na galopujące ceny surowców i narzucić klientom potężne marże, obecna sytuacja spadła z nieba wszelkim MFO i Cognorom. Gdy banki cenowe pękają, spada możliwość dyktowania dowolnych cen.

Natomiast raz jeszcze podkreślę, dla mnie jedna z kilku najpewniejszych spółek do dalszych wzrostów, biorąc pod uwagę całe GPW. Oczywiście mój portfel byłby bardzo zadowolony, gdyby za rok powtórzyli ten wynik, ale w to nie wierzę.

Drizzt
PREMIUM
53
Wpisów: 218
Wysłane: 29 lipca 2021 21:03:36 przy kursie: 50,00 zł
absmak napisał(a):
Wynik nie do powtórzenia w przyszłym roku.
Rozumiem, że przywidziałeś tą hossę na rynku stali? A jeśli nie, to na jakiej podstawie przywidujesz co będzie w przyszłym roku ;)?
Powyższe informacje są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dn. 19.10.2005. Autor nie ponosi odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte na ich podstawie.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 29 lipca 2021 22:19:56 przy kursie: 50,00 zł
absmak napisał(a):
Uważasz, że cena stali będzie podtrzymana a w zasadzie, że dalej będzie tak rosnąć ? Obecnie są idealne warunki dla wszelkiej maści producentów i dystrybutorów, którzy mogą powołać się na galopujące ceny surowców i narzucić klientom potężne marże, obecna sytuacja spadła z nieba wszelkim MFO i Cognorom. Gdy banki cenowe pękają, spada możliwość dyktowania dowolnych cen.

Natomiast raz jeszcze podkreślę, dla mnie jedna z kilku najpewniejszych spółek do dalszych wzrostów, biorąc pod uwagę całe GPW. Oczywiście mój portfel byłby bardzo zadowolony, gdyby za rok powtórzyli ten wynik, ale w to nie wierzę.

Ja twierdzę że wynik 2021 r. może zostać powtórzony w 2022 r. Spółka korzysta na wysokich cenach stali. Ceny stali nie muszą dynamicznie rosnąć. Tu może wystarczyć wysoki poziom cen i wzrost wolumenu sprzedaży, który ma wpływ na niższy jednostkowy koszt wytworzenia. Plus wyższa sprzedaż wysoko marżowych profili. Patrząc na rozwój budowlanki strona popytowa wygląda bardzo dobrze. Podaż rośnie ale do stanu równowagi jeszcze sporo brakuje.

Zakładam również że mimo wzrostu zachorowań nie będzie kolejnych lockdown ów. Tylko ludzie będą się chcieli szczepić.
Edytowany: 29 lipca 2021 22:20

absmak
49
Wysłane: 29 lipca 2021 23:05:27 przy kursie: 50,00 zł
Drizzt napisał(a):
absmak napisał(a):
Wynik nie do powtórzenia w przyszłym roku.
Rozumiem, że przywidziałeś tą hossę na rynku stali? A jeśli nie, to na jakiej podstawie przywidujesz co będzie w przyszłym roku ;)?

Takie pytania kojarzą mi się z hakowiczami z Mercatora, którzy też mnie pytali rok temu, dlaczego widzę na za rok 200 zł ;), skoro przecież pandemia będzie nadal trwać i dziki popyt i marze. Wyszlo na moje. Tutaj na szczęście fundamenty się chronią, ale sytuacja taka jak obecnie, gdzie można dyktować ceny i robić narzuty z kosmosu, nie potrwa wiecznie, a to niewątpliwie dzieki temu zrobią w tym roku 100+.

Pamiętajcie, spółka niemodna, a rynek rozgrzany, jak poleci USA to nic nie da, że spółka tania. Jak dojdzie do 70-80 to też będzie spoko, która inna spółka na GPW ma przy obecnych wycenach fundamenty pod wzrost o 50% ? Będzie dobrze, ale nie podpalajmy się.

No z tymi szczepieniami to się niestety robi wielka lipa. Brakuje z 10-15 pkt proc.
Edytowany: 29 lipca 2021 23:06

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 29 lipca 2021 23:16:10 przy kursie: 50,00 zł
Nie podpalam się. Tu będą wzrosty wcześniej czy później. To kwestia czasu.

Wilk z T29
67
Wpisów: 1 254
Wysłane: 29 lipca 2021 23:47:09 przy kursie: 50,00 zł
Bierzecie pod uwagę scenariusze mnie optymistyczne?
1. Rynek nie wytrzyma tego co się teraz dzieje z materiałami budowlanymi, nastąpi szybka korekta, ponieważ część budów stanie, do tego zostaną z surowcami kupionymi na górce?
2. Rosnąca cena surowców, która napędzi marże kopalnii i hut, jednak niekoniecznie producentom produktów finalnych?

Fundamentalnie dobrze wygląda CRJ, Drozapol, Bowim, Answear, Intercars, Oponeo , to tak na szybko ;)

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 30 lipca 2021 00:36:24 przy kursie: 50,00 zł
Jakie masz przesłanki dla negatywnego scenariusza. Wzrost cen? Ceny się ustabilizują. W istotne spadki cen nie wierzę, bo gospodarki muszą się rozpędzić i to nie przez jeden kwartał czy dwa.

saturas
3
Wpisów: 176
Wysłane: 30 lipca 2021 08:36:12 przy kursie: 50,00 zł
Warto powiedzieć że spółka od dawna twierdzi że ma zdolność do zwiększania marż wraz ze wzrostem cen stali, mówią o tym otwarcie i udowodnili to wynikami, podczas poprzednich wzrostów.

Kolejna rzecz to po prostu koniunktura w budowlance, jest ogromny popyt i nic nie wskazuje by miało się to zmienić. Jeśli rynek nieruchomości zacznie hamować, spółka również zacznie, jasne, tylko że póki stopy procentowe są minimalne nie ma na to szans Whistle

absmak
49
Wysłane: 30 lipca 2021 11:06:36 przy kursie: 50,60 zł
mackopl napisał(a):
Bierzecie pod uwagę scenariusze mnie optymistyczne?
1. Rynek nie wytrzyma tego co się teraz dzieje z materiałami budowlanymi, nastąpi szybka korekta, ponieważ część budów stanie, do tego zostaną z surowcami kupionymi na górce?
2. Rosnąca cena surowców, która napędzi marże kopalnii i hut, jednak niekoniecznie producentom produktów finalnych?

Fundamentalnie dobrze wygląda CRJ, Drozapol, Bowim, Answear, Intercars, Oponeo , to tak na szybko ;)

Nie wiedziałem, że kiedyś się z Tobą w czymś zgodzę :) Swoje obawy wyłuściłem we wpisach wyżej, przede wszystkim gdyby nie COVID, to na 99,9% nie byłoby 100 mln. w tym roku. Nie wypierajmy tego, bo zrobi się bagno jak na innych spółkach, na szczęście tutaj jeszcze fundamentalnie tanio i bez spekuły.

Pozwolę się nie zgodzić natomiast z listą spółek:

CRJ - jak dla mnie to gaming jest passe, chyba że zrobią drugi nokaut (ale wtedy urosną oni, nie cały gaming)
Drozapol & Bowim - no tutaj to zdecydowanie nie, firmom z nieba spadł COVID i po latach nieudacznictwa wreszcie zarobiły więcej, ale czy taki jednorazowy dobry rok powoduje, że nagle te firmy zaczną być lepiej zarządzane i mieć wizje ? Kupowanie tego teraz to hazard, tym bardziej że każdy doskonale wie bez szklanej kuli, że wyniki za 2Q będą rekordowe. Tylko co z tego ? Mercator pokazał gdzie można wsadzić sobie podstawowe wskaźniki, gdy wyniki są jednorazowe. Pewnie można na tych dwóch będzie spekulacyjnie zarobić, ale ja trzymam się z daleka, bo to piramidka.
Answear - nie wiem co napisać, dziwi mnie tak długi boczniak.
Intercars - tutaj się zgodzę, części do aut używanych to w Polsce taki sam biznes jak alkohol wysokoprocentowy, do tego silny eksport i drożejący zakup nowych, który przekieruje ludzi na używane.
Oponeo - tutaj mam pewne wątpliwości ze względu na to, że wybrane opony całoroczne (zwłaszcza te od Goodyear'a i Michelina) dają sobie w zupełności radę w 99% sytuacji i trend będzie raczej narastał, odpada 2x100 za wymianę, a przede wszystkim pieprzenie się z umawianiem terminu w sezonie.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 30 lipca 2021 22:58:47 przy kursie: 50,60 zł
Moim zdaniem nikt tego nie neguje że Covid pomaga spółce osiągnąć rekordowe wyniki w tym roku. Tu trzeba iść krok dalej i tak rozumiem ostatnią dyskusję. Wzrost mocy produkcyjnych o ca. 60%. Postawienie na wysokomarżowe profile, wysoki popyt na produkty spółki są IMO przesłankami aby twierdzić że spółka wskoczyła na inny poziom wyników na dłuższy czas. Jedyne zagrożenie to kolejne lockdowny co potwierdził prezes NBP. Dziś nikt nie określi jakie wyniki spółka osiągnie w normalnych warunkach. Za mało danych. Produkcja stali w UE była ograniczana więc wysokie ceny będą się utrzymywać z uwagi na wysoki popyt.

Wilk z T29
67
Wpisów: 1 254
Wysłane: 2 sierpnia 2021 14:12:29 przy kursie: 50,80 zł
absmak napisał(a):

Nie wiedziałem, że kiedyś się z Tobą w czymś zgodzę :)

A jednak, nadszedł ten czas :)
Wyniki będą ciężkie do utrzymania, jednak wydaję się, że MFO powinien sobie lepiej radzić od Bowimu czu Drozapolu. Druga sprawa uważam, że nie można walczyć z trendem tylko trzeba się pod niego podłączyć.

absmak
49
Wysłane: 3 sierpnia 2021 13:44:15 przy kursie: 51,20 zł
Wyników wg mnie nie utrzymają, bo COVID wyraźnie pomaga, ale to fajna rozwijająca się spółka ze stosunkowo młodym zarządem, która sprofilowała się na produkty, na które jest duży zbyt, który ma nadal duże pole do wzrostu. To nie wąsowe i siermiężne spółki typowo stalowe, zorientowane głównie lokalnie.

bginvest
161
Wpisów: 380
Wysłane: 27 sierpnia 2021 10:48:27 przy kursie: 45,60 zł
Rynek wrzucił MFO do jednego wora pn. "Dystrybutorzy stali".

MFO jest przetwórcą stali.

Podstawowym profilem działalności spółki jest produkcja profili zimnogiętych.
Podstawowym surowcem jest blacha zimnowalcowana 2 mm.

Ceny blachy zimnowalcowanej 2 mm są obecnie ok. 6 % wyższe niż na koniec drugiego kwartału, najwyższe w tym roku.

www.stalenierdzewne.pl/wykresy...

Spółka w informacji o zarządzaniu ryzykiem informuje, że wysoki poziom cen stali, ma wpływ na poziom marży uzyskiwanej na sprzedaży. Zaznacza także, że znaczna i nagła obniżka cen stali może się odbić negatywnie na wynikach finansowych Spółki poprzez zmniejszenie uzyskiwanej na sprzedaży marży.

Analizując otoczenie rynkowe, tj. koniunktura w budownictwie (ponad 800 tys mieszkań w budowie w PL), rozwój spółki na rynkach zagranicznych plus słaby PLN, trend ograniczania produkcji stali w Chinach, uważam że są podstawy aby zakładać, że MFO będzie generowało ponadprzeciętne wyniki finansowe w kolejnych kwartałach.
Spółka na pewno dynamicznie się rozwija ( 13 aktualnych ofert pracy, od produkcji, po sprzedaż, na księgowości kończąc).

Największy mankament: płynność

Posiadam MFO w portfelu.

Bromba
11
Wpisów: 92
Wysłane: 2 września 2021 13:38:34 przy kursie: 47,90 zł
Macie może wiedzę nt. tego, jaki procent rynku obsługiwanego przez MFO przypada na import z Chin? Obstawiam, że obstrukcja w logistyce ze wschodu może tutaj mieć niemałe znaczenie i że wynik za pierwsze dwa kwartały nie był jedynie efektem skoku cen.

Na dywidendę za 2020 poszło 6.6 mln PLN, a w pierwszym półroczu czysty zysk to już 52 mln PLN. Jeśli dodadzą choćby połowę tego w drugim półroczu, to C/Z będzie w okolicach 4. Abstrakcja.

bginvest
161
Wysłane: 2 września 2021 15:39:17 przy kursie: 47,90 zł
Witam,

Dzisiaj w Parkiecie ukazał się dość obszerny artykuł dot. MFO i komentarz członka zarządu p. Jakuba Czerwińskiego dot. aktualnej sytuacji spółki i rynku.

W skrócie:

- ożywieniu sprzyja boom deweloperski oraz rozpoczęty unijny plan termomodernizacji budynków.
- stal w Europie stała się surowcem deficytowym (wiadomo z wielu względów)
- utrudniony dostęp do surowca przez małych graczy
- największe wzrosty sprzedaży MFO zanotowało na rynku niemieckim, hiszpańskim i włoskim
- spółka zakłada w najbliższym czasie utrzymanie cen stali na wysokim poziomie
- spółka zamierza wykorzystać poprawiające się warunki dla maksymalizowania wyników finansowych
- do końca roku MFO zamierza wypracować nową strategię inwestycyjną.
- ciągłe usprawnianie procesu produkcyjnego i logistycznego
- główne zagrożenie COVID

Kilka dni temu wysłałem maila do Trigonu odnośnie terminu raportu analitycznego dot. MFO w ramach Programu Wsparcia Analitycznego GPW.
Nie otrzymałem odpowiedzi.

bginvest
161
Wysłane: 2 września 2021 18:57:25 przy kursie: 47,90 zł
Bromba napisał(a):
Macie może wiedzę nt. tego, jaki procent rynku obsługiwanego przez MFO przypada na import z Chin? Obstawiam, że obstrukcja w logistyce ze wschodu może tutaj mieć niemałe znaczenie i że wynik za pierwsze dwa kwartały nie był jedynie efektem skoku cen.

Na dywidendę za 2020 poszło 6.6 mln PLN, a w pierwszym półroczu czysty zysk to już 52 mln PLN. Jeśli dodadzą choćby połowę tego w drugim półroczu, to C/Z będzie w okolicach 4. Abstrakcja.

Z tego co się orientuję, tj. ostatnia publiczna analiza MFO ( analiza BDM-u z 2017 r.) , MFO importuje stal wyłącznie z hut działających w UE.
Cła importowe obowiązujące w UE, przy jednoczesnych cłach eksportowych wprowadzonych przez Rosję i Chiny sprawiają, że popyt na stal będzie niezaspokojony.
Zarząd informuje także, że pozycja konkurencyjna spółki jest coraz lepsza, co pozwala wypracować rekordowe zyski.

Moim zdaniem jest kilka czynników które miały wpływ na rekordowe półrocze.
- rosnący trend cen stali
- koniunktura
- pozycja spółki w branży
- rozwój na rynkach zagranicznych
- zakończony w I kw proces inwestycyjny znacznie zwiększający moce
- zarządzanie zapasami

Uważam, że spółka zakończy rok wynikiem finansowym netto ok. 90 mln zł.
Cash spokojnie powinien przekroczyć 100 mln zł. (Po pierwszym kwartale było 47 mln zł).
Dywidendę zakładam 30 % zysku. Zakładałem wyższą, ale po dzisiejszym wywiadzie co mnie bardzo ucieszyło, spółka chce inwestować, timing ostatniego programu inwestycyjnego był idealny.

Uważam, także, że nie jest nieprawdopodobne, że spółka powtórzy wyniki z 2021 r. w latach kolejnych.
Jestem natomiast przekonany, że przyszłe wyniki będą dużo bliżej 2021 r. niż lat poprzednich.
Warto także zauważyć, że spółka notowana jest na GPW bodajże 35 kwartałów i żadnego z nich nie kończyła stratą.
Stal w tym czasie podlegała sporym wahaniom, jest to dla mnie jasny znak bardzo dobrego zarządzania spółką.

Szukam na siłę zagrożeń, bo słabych stron nie dostrzegam kompletnie (no płynność), jedyne co przychodzi mi do głowy to koniec hossy, ale byczek powinien jeszcze trochę poszaleć:).

bginvest
161
Wysłane: 6 września 2021 18:29:39 przy kursie: 46,00 zł
Trigon opublikował po sesji raport analityczny dot. MFO.
Wycena 78 zł/akcja.

O ile założenia dotyczące wyników za cały 2021 r. pokrywają się z moimi, to prognoza na lata kolejne jest moim zdaniem mocno niedoszacowana.

saturas
3
Wpisów: 176
Wysłane: 6 września 2021 19:09:00 przy kursie: 46,00 zł
To jest ciekawe bo Trigon wymienia naprawdę masę czynników które spowodują że obecna sytuacja na rynku stali może się utrzymać przez dłuuugi czas a jednoczenie zakładają spadek cen od początku przyszłego roku blah5

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE MFO

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,046 sek.

uqwmsaip
cvzemfrx
hileyzqg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wtuyqied
hhywypqp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat