faqhrfej
Advertisement
PARTNER SERWISU
wxhwpkqx
170 171 172 173 174
1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 18 stycznia 2022 10:30:10 przy kursie: 40,20 zł
Dobrze że odnosisz się do przeszłości. Rynek uczy się spółki i wahania jej wyników nie spowodują tak dużej amplitudy wahań kursu akcji jak w przeszłości.

Wynagrodzenia górników w spółce rosną. W 4q21 była wypłacona barbórka, doszły pewno nagrody itd.

Cytat:
Jak poinformowała JSW w poniedziałkowym komunikacie, zgodnie z porozumieniem, 1 października załoga JSW otrzyma także jednorazową nagrodę pieniężną, której wysokość będzie zróżnicowana w zależności od stanowiska pracy.

Pracownicy zatrudnieni pod ziemią otrzymają 4,3 tys. zł (związkowcy postulowali początkowo 5 tys. zł), pracownicy zakładów przeróbki mechanicznej węgla 3,5 tys. zł (związki postulowały 4 tys. zł), a pozostali pracownicy 3,1 tys. zł (wobec związkowej propozycji 3,5 tys. zł). Łącznie JSW wyda w tym roku na nagrody 113,5 mln zł.

www.bankier.pl/wiadomosc/JSW-p...

W 3q21 r. spółka zarobiła 267 mln zł. Rozumiem, że za 4q21 spodziewasz się miliardowych zysków. Daj Boże. Natomiast wpływ na notowania akcji będzie nieznaczny tych wyników jakich się spodziewasz nawet jeżeli wystąpią.

marcin12333
6
Wpisów: 77
Wysłane: 18 stycznia 2022 10:59:27 przy kursie: 40,20 zł
Q4 teraz nie jest już najważniejsze. Liczą się kolejne kwartały, a patrząc na kontrakty to wygląda to co najmniej obiecująco. W Q1 zysk netto JSW może przekroczyć 2MLD, Q2 to na dzień dzisiejszy tez już wyższe ceny niż Q4 2021...

www.barchart.com/futures/quote...*0/futures-prices

Chung
PREMIUM
34
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 174
Wysłane: 18 stycznia 2022 11:18:34 przy kursie: 40,20 zł
1ketjoW napisał(a):
Dobrze że odnosisz się do przeszłości. Rynek uczy się spółki i wahania jej wyników nie spowodują tak dużej amplitudy wahań kursu akcji jak w przeszłości.

Wynagrodzenia górników w spółce rosną. W 4q21 była wypłacona barbórka, doszły pewno nagrody itd.

Cytat:
Jak poinformowała JSW w poniedziałkowym komunikacie, zgodnie z porozumieniem, 1 października załoga JSW otrzyma także jednorazową nagrodę pieniężną, której wysokość będzie zróżnicowana w zależności od stanowiska pracy.

Pracownicy zatrudnieni pod ziemią otrzymają 4,3 tys. zł (związkowcy postulowali początkowo 5 tys. zł), pracownicy zakładów przeróbki mechanicznej węgla 3,5 tys. zł (związki postulowały 4 tys. zł), a pozostali pracownicy 3,1 tys. zł (wobec związkowej propozycji 3,5 tys. zł). Łącznie JSW wyda w tym roku na nagrody 113,5 mln zł.

www.bankier.pl/wiadomosc/JSW-p...

W 3q21 r. spółka zarobiła 267 mln zł. Rozumiem, że za 4q21 spodziewasz się miliardowych zysków. Daj Boże. Natomiast wpływ na notowania akcji będzie nieznaczny tych wyników jakich się spodziewasz nawet jeżeli wystąpią.

Ale raport sprzedażowy już był, helloł wave
Może poprostu otwórz link:
www.pb.pl/dm-bdm-2-mln-zl-ebit...

Cytat:
DM BDM: 2 mld zł EBITDA JSW w IV kwartale

Piszesz że dodatkowy koszt to rząd wielkości ~150mln. (wziąłem więcej niż u Ciebie w komentarzu).
2000 mln - 150mln = 1850mln EBITDA
(ale nie wierze, że analityk nie wziął tego kosztu pod uwagę, ale powiedzmy że dzban, nie on jedyny)
1850mln - 300mln (amortyzacja) = 1,5mld zysku Brutto.

Chce tylko pokazać, że wzrost pensji o 100-200mln przy takich zyskach nie zmienia obrazu.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 18 stycznia 2022 11:25:54 przy kursie: 40,20 zł
Cytat:
Poziom ten wydaje się zbieżny z oczekiwaniami rynku” - uważa analityk.

Jaki ta wiadomość miała wpływ na notowania zakładając że szacunki są poprawne?

Poza tym rynek już dawno nie patrzy na zyski 1 kwartału jako na argument do wzrostów kursu akcji.
Edytowany: 18 stycznia 2022 11:28

bLACK3426
31
Wpisów: 60
Wysłane: 18 stycznia 2022 11:34:43 przy kursie: 40,20 zł
Nowe reko mBanku z dnia 17 stycznia 2022 dla JSW:
redukuj - cena docelowa 35,88 (poprzednio: kupuj, cena docelowa 62,42)

Źródło: pb

Tak jeszcze w temacie powyżej dyskusji - rynek musi mieć pod co grać, zaznaczam spekulacyjnie. Czy jest coś lepszego jak świetne wyniki i rekordowe ceny surowca, który dana spółka oferuje?
Edytowany: 18 stycznia 2022 11:40

hukers
77
Wpisów: 329
Wysłane: 18 stycznia 2022 11:42:04 przy kursie: 40,20 zł
Ktoś widział tę rekomendację? U mnie w emaklerze nie ma czegoś takiego (inne reko z 17.01 już sa), na stronie biura maklerskiego też brak info zeby taka rekomendacja była wydana.

Chung
PREMIUM
34
Wysłane: 18 stycznia 2022 11:43:19 przy kursie: 40,20 zł
Przyłączam się do pytania.
Również chętnie posłucham "dlaczego".
Może faktycznie jest jakaś "dziura" którą pominąłem, chętnie zobacze jaki błąd popełniłem.

Rekomendacje na stronie nie ma. Inne rekomendacje z dnia 2022-01-17 są...
www.mdm.pl/ui-pub/site/analizy...
Edytowany: 18 stycznia 2022 11:47

marcin12333
6
Wpisów: 77
Wysłane: 18 stycznia 2022 11:44:50 przy kursie: 40,20 zł
Dziwne te rekomendacje biorąc pod uwagę to, że społka na swoją kapitalizacje prawdopodobnie zarobi w 3 następne kwartały.
W analizie z wczoraj, tego samego banku, analityk widzi kanał wzrostowy do okolic 80zl.

www.youtube.com/watch?v=9G9zSB...

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 18 stycznia 2022 11:50:27 przy kursie: 40,20 zł
Cytat:
Tak jeszcze w temacie powyżej dyskusji - rynek musi mieć pod co grać, zaznaczam spekulacyjnie. Czy jest coś lepszego jak świetne wyniki i rekordowe ceny surowca, który dana spółka oferuje?

Pytanie retoryczne: jak długo jeszcze utrzymają się takie ceny węgla koksującego w sytuacji, gdy w Chinach mamy już spowolnienie gospodarcze pełną gębą, a przestraszony jego rozmiarem PBoC zrobił pierwszą od 2020 roku obniżkę stóp %?
Jednocześnie w coraz większej ilości krajów EM, głównych nabywców węgla koksującego, albo mówi się o zaostrzeniu, albo wręcz już zaostrza się politykę pieniężną? Dodajmy do tego stojące za rogiem zaostrzanie polityki monetarnej w USA i obraz staje się jasny...
Owszem, w chińskich portach znowu są zatory, spowodowane kolejnymi falami Covida i chińskim sposobem jego zwalczania (zamknąć wszystko i wszystkich), co na razie podtrzymuje cenę surowca, ale to kwestia paru tygodni, że te zatory będą odblokowane....
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

hukers
77
Wpisów: 329
Wysłane: 18 stycznia 2022 11:55:50 przy kursie: 40,20 zł
Chińskie spowolnienie miało też dotknąć ceny miedzi, a ta trzyma sie mocno i wręcz podnoszone są prognozy. Zresztą dziwny argument, że będzie źle, bo bank Chin obniża stopy... no skoro stymulują to chyba właśnie jest pozytywne info. Może stymulacja sie powiedzie.

bLACK3426
31
Wysłane: 18 stycznia 2022 12:06:45 przy kursie: 40,20 zł
Jeżeli chodzi o Chiny to mam swoją teorię - produkcja stali jest tam w chwili obecnej na bardzo niskim poziomie. Według mnie powinno się to zmienić po olimpiadzie, co powinno utrzymać wysokie ceny węgla koksującego.

Pisząc wysokie mam na myśli ok. 250$.

I z tymi Chinami to jest trochę tak, że ostatnimi czasy oferentom na rynku morskim bardziej opłaca się sprzedawać koksujący na inne rynki niż Chiny z uwagi na możliwość uzyskania wyższych cen, co jest swojego rodzaju paradoksem, patrząc na to jak wyglądało to na przestrzeni ostatniego roku.

Ale to jest oczywiście wróżenie - czas pokaże. Tyle tylko, że ja to robię wyłącznie w swojej głowie (z jednym wyjątkiem na tym forum :) ), a np. podmioty wydające rekomendację dla JSW, również opierają się na wróżbach, tylko podają je do publicznej wiadomości.

"Seaborne coking coal fob prices continued the uptrend on Wednesday January 12 on rsiing bids, while the cfr China market saw no offers for North American premium hard coking coal, which can be sold at higher prices in ex-China markets"

Źródło: metalbulletin.com - 12.01.2022 r.
Edytowany: 18 stycznia 2022 12:11

Chung
PREMIUM
34
Wysłane: 18 stycznia 2022 12:16:32 przy kursie: 40,20 zł
Szutnik napisał(a):
Cytat:

Pytanie retoryczne: jak długo jeszcze utrzymają się takie ceny węgla koksującego w sytuacji, gdy w Chinach mamy już spowolnienie gospodarcze pełną gębą, a przestraszony jego rozmiarem PBoC zrobił pierwszą od 2020 roku obniżkę stóp %?
Jednocześnie w coraz większej ilości krajów EM, głównych nabywców węgla koksującego, albo mówi się o zaostrzeniu, albo wręcz już zaostrza się politykę pieniężną? Dodajmy do tego stojące za rogiem zaostrzanie polityki monetarnej w USA i obraz staje się jasny...
Owszem, w chińskich portach znowu są zatory, spowodowane kolejnymi falami Covida i chińskim sposobem jego zwalczania (zamknąć wszystko i wszystkich), co na razie podtrzymuje cenę surowca, ale to kwestia paru tygodni, że te zatory będą odblokowane....

Pytanie nie retoryczne i jak najbardziej serio. Widząc:
1) Cena CC na poszczególne miesiące: www.barchart.com/futures/quote...*0/futures-prices
2) Widzimy, że przy podanych cenach JSW zarobi w 2022 więcej niż jego CAP

Pytanie:
Skoro zakładamy ze ceny CC podane na stronie są za wysokie i otoczenie makro spowoduje osunięcie się ceny CC to... jak najłatwiej i najprościej "zagrać" na spadek CC jednocześnie trzymając długą pozycje na JSW?

Wtedy mamy 3 wyjścia:
A) Ceny CC wzrosną: na JSW zarobimy olbrzymie pieniadzę, na CC trochę stracimy - jesteśmy zarobieni.
B) Ceny CC bedą takie jak dziś: na JSW zarobimy sporo, na CC mniej wiecej na zero.
C) Ceny CC spadną: na JSW nic nie zarobimy albo niewielka strata na CC sporo zarobimy.

Albo CC "dobije" do wyceny JSW albo JSW "dobije" do wyceny CC.

Chung
PREMIUM
34
Wysłane: 18 stycznia 2022 12:40:50 przy kursie: 40,20 zł
[Edytuj wpis nie działa.]

Z tymi surowcami to jak z JSW czy giełdą, tyle opinii co ludzi:
strefainwestorow.pl/artykuly/s...

Cytat:
Jest wiele powodów, dla których można przewidywać, iż hossa na surowcach dopiero się rozkręca. Szczególnie dobre perspektywy mają metale przemysłowe – wskazują zgodnie analitycy Saxo Banku i Goldman Sachs.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 18 stycznia 2022 13:37:16 przy kursie: 40,20 zł
Cytat:
Z tymi surowcami to jak z JSW czy giełdą, tyle opinii co ludzi:
Cytat:
Jest wiele powodów, dla których można przewidywać, iż hossa na surowcach dopiero się rozkręca. Szczególnie dobre perspektywy mają metale przemysłowe – wskazują zgodnie analitycy Saxo Banku i Goldman Sachs.

To kwestia perspektywy. W długim terminie się z nimi zgadzam: hossa surowcowa dopiero się zaczęła w 2020 i będzie trwać co najmniej dekadę (jeśli nie dłużej), bo tyle trwały najkrótsze fale wzrostowe na surowcach. Ale po drodze są korekty, często sporych rozmiarów. Kontrakt na australijski węgiel koksujący na SGX (Singapur) raczej nie spadnie znowu do 100USD/t w najbliższych latach, ale już np. taki spadek do ~200 USD/t (czyli ok. 62% z obecnej ceny) jest jak najbardziej realny, jeśli się pamięta, że ruchy na rynkach surowcowych są znacznie b. gwałtowne niż na akcyjnych i mają znacznie większą zmienność....

kliknij, aby powiększyć
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 18 stycznia 2022 13:37

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 18 stycznia 2022 13:54:59 przy kursie: 40,20 zł
Chung napisał(a):
Szutnik napisał(a):
Cytat:

Pytanie nie retoryczne i jak najbardziej serio. Widząc:
1) Cena CC na poszczególne miesiące: www.barchart.com/futures/quote...*0/futures-prices
2) Widzimy, że przy podanych cenach JSW zarobi w 2022 więcej niż jego CAP

Pytanie:
Skoro zakładamy ze ceny CC podane na stronie są za wysokie i otoczenie makro spowoduje osunięcie się ceny CC to... jak najłatwiej i najprościej "zagrać" na spadek CC jednocześnie trzymając długą pozycje na JSW?

Wtedy mamy 3 wyjścia:
A) Ceny CC wzrosną: na JSW zarobimy olbrzymie pieniadzę, na CC trochę stracimy - jesteśmy zarobieni.
B) Ceny CC bedą takie jak dziś: na JSW zarobimy sporo, na CC mniej wiecej na zero.
C) Ceny CC spadną: na JSW nic nie zarobimy albo niewielka strata na CC sporo zarobimy.

Albo CC "dobije" do wyceny JSW albo JSW "dobije" do wyceny CC.

Moja teza jest taka, że nawet gdyby JSW zarobiło 5 mld zł to powinno to mieć znikome przełożenia na kurs akcji. W tej spółce głównym beneficjentem wyników są górnicy, potem SP, a potem ewentualnie.akcjonariusze (w co nie wierzę). Póki co nie widzę powodów, aby się to zmieniło. Dla mnie ta spółka może być wyceniana na C/Z poniżej 1 i tak nie ma to znaczenia, bo żadnych pieniędzy z tej spółki nie zobaczysz. A skoro tak, to wartość poznawcza wynikająca ze wskaźników jest zerowa.

Można się więc ekscytować, że wartość księgowa czy kapitalizacja spółki wzrośnie. Co z tego będzie dla mnie, jako akcjonariusza? Ja zakładam, że okrągłe ZERO. Mam kupować akcje spółki, której zyski rosną, a kto inny je konsumuje. Dziękuję, ale postoję.

ryhol2
80
Wpisów: 531
Wysłane: 18 stycznia 2022 14:15:26 przy kursie: 40,20 zł
Cytat:
Moja teza jest taka, że nawet gdyby JSW zarobiło 5 mld zł to powinno to mieć znikome przełożenia na kurs akcji. W tej spółce głównym beneficjentem wyników są górnicy, potem SP, a potem ewentualnie.akcjonariusze (w co nie wierzę). Póki co nie widzę powodów, aby się to zmieniło. Dla mnie ta spółka może być wyceniana na C/Z poniżej 1 i tak nie ma to znaczenia, bo żadnych pieniędzy z tej spółki nie zobaczysz. A skoro tak, to wartość poznawcza wynikająca ze wskaźników jest zerowa.

Można się więc ekscytować, że wartość księgowa czy kapitalizacja spółki wzrośnie. Co z tego będzie dla mnie, jako akcjonariusza? Ja zakładam, że okrągłe ZERO. Mam kupować akcje spółki, której zyski rosną, a kto inny je konsumuje. Dziękuję, ale postoję.

Przyznam, ze wyczuwam ogromną niechęć w twoim wpisie do spółki. Spowodowaną innymi przesłankami niż wymienione przez ciebie w powyższym komentarzu. Czyżbyś kupował tylko spółki które płacą dywidendę ewentualnie są wykupywane z rynku a całą resztę uznawał za niegodne uwagi (i wycen)? Fundusze posiadające np. Allegro uważają inaczej. Inna sprawa, ze w okresach prosperity na węglu JSW dzielił się zyskiem z akcjonariuszami.

kolega
PREMIUM
7
Wpisów: 295
Wysłane: 18 stycznia 2022 14:25:08 przy kursie: 40,20 zł
A ja bym połączył to co mówi 1ketjoW i Szutnik
to znaczy jeśli ceny węgla będą się utrzymywały na wysokim poziomie przez rok
to pewnie jakiegoś znacznego wzrostu kursu nie ma się co spodziewać bo rzeczywiście
zyski zostaną przeznaczone na kasę dla górników i pokrycie przyszłych strat, jeśli natomiast ceny węgla otrzymywały by się na wysokim poziomie przez wiele lat to jestem wstanie sobie wyobrazić dywidendę i to nawet solidną i systematyczną i znaczny wzrost kursu akcji

Tyle
33
Wpisów: 237
Wysłane: 18 stycznia 2022 14:36:31 przy kursie: 40,20 zł
Wiele wpisów ma wydźwięk emocjonalny. Z Szutnikiem się zgadzam. Książkowo przy zaciskaniu polityki monetarnej surowce powinny tracić.
Na pewno będzie dynamicznie i gwałtownie, wystarczy popatrzeć co się dzieje z soda na chińskich kontraktach.
Kurs JSW w mojej ocenienie dyskontyje krótkoterminowe utrzymanie cen kontraktów > 300USD
Sam siedzę że SL ciut poniżej 37. Gram pod orgr, ale pod tą samą formacje grałem jakiś czas temu, która finalnie zanegowano :)

Edytowany: 18 stycznia 2022 14:41

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 18 stycznia 2022 14:41:11 przy kursie: 40,20 zł
Cytat:
Przyznam, ze wyczuwam ogromną niechęć w twoim wpisie do spółki. Spowodowaną innymi przesłankami niż wymienione przez ciebie w powyższym komentarzu. Czyżbyś kupował tylko spółki które płacą dywidendę ewentualnie są wykupywane z rynku a całą resztę uznawał za niegodne uwagi (i wycen)? Fundusze posiadające np. Allegro uważają inaczej. Inna sprawa, ze w okresach prosperity na węglu JSW dzielił się zyskiem z akcjonariuszami
.

To nie jest niechęć do spółki. To jest niechęć do twierdzenia, że wyniki spółki JSW mają jakieś znaczenie dla akcjonariuszy. Tak jak pisałem. Nie widzę szans na dywidendę z tej spółki na dziś. Dla mnie natomiast realny scenariusz jest taki, że beneficjentami wyników tej spółki będą górnicy i SP.

Co do spółek jakie kupuje. Jest wiele przesłanek jakimi się kieruję: branża, perspektywy, wyniki finansowe, horyzont inwestycyjny, spekulacja itd.

Fundusze mogą sobie trzymać Allegro. Niech trzymają - interesuje mnie to tyle, co zeszłoroczny śnieg.

bLACK3426
31
Wysłane: 18 stycznia 2022 14:44:16 przy kursie: 40,20 zł
PFR powinien zostać spokojnie spłacony z zysku za IV kwartał 2021 - myślę, że JSW zrobi koło 1,5mld zysku rocznego za 2021 rok.

Fundusz stabilizacyjny - na chwilę obecną mają tam jeszcze ok. 500 mln - przyjmujemy, że do jakiej kwoty chcą go odbudować ? - 3 mld zł - spokojnie mogą zrobić 2,5 mld zł zysku w I kwartale 2022 roku, przy aktualnych cenach węgla.

Dodatkowo odchodzą jakieś większe wydatki, związane z Bzie - od 2022 powinna zacząć dorzucać coś do zysku.

To plan na dwa kwartały - IV 2021 i I 2022 - i co dalej?

Jeżeli nawet ceny koksującego po korekcie będą w okolicach "200$" jak prognozuje Szutnik to nadal jest to poziom cen gwarantujący JSW sporą rentowność.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE JSW

170 171 172 173 174

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,311 sek.

zgnurwsn
fhltmnfx
dzewnyej
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 511,67 zł +377,56% 95 511,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pbqzmljv
zbdbhryu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat