10 Dołączył: 2020-07-21 Wpisów: 233
Wysłane:
24 lutego 2022 14:44:17
I taki ban na obywateli faktycznie mógłby wewnętrznie poruszyć rosję.
|
|
PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
24 lutego 2022 18:03:08
1ketjoW napisał(a):Prawdę powiedziawszy mam nadzieję, że się przeliczył w swoich rachubach. Mam nadzieję, że walki będą trwały długo i że Rosja będzie krwawić. Tylko to daje nadzieję na zmianę. Straty w ludziach i sprzęcie.
Ukraina musi dostawać broń do niszczenia czołgów, helikopterów, samolotów, ciężkiego sprzętu itd. No i Niemcy mogą wysłać jeszcze kaski. A w jaki sposób świat będzie im tę broń dostarczał jak za chwilę wszystkie lotniska będą przejęte? Kaski to jeszcze autostradą A4 tirami dojadą, ale sprzętu cięższego poza drogą powietrzną się nie da.
|
|
Wysłane:
24 lutego 2022 18:07:15
Zrzuty raczej też odpadają
Edytowany: 24 lutego 2022 18:09
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 lutego 2022 18:17:34
Slavvvos napisał(a):I taki ban na obywateli faktycznie mógłby wewnętrznie poruszyć rosję. Albo raczej spowodować wzrost antyzachodnich nastrojów wśród Rosjan. Swoją drogą, ciekawe, jak duży odsetek Rosjan popiera wojenne zapędy Putina (wg niezależnych badań).
|
|
52 Dołączył: 2011-07-10 Wpisów: 982
Wysłane:
24 lutego 2022 18:22:48
Gdy kontrolujesz media, prasę, internet to każdą informację można przedstawić jako atak złego zachodu. Przecież Rosja nigdy nie atakuje. Oni zawsze się bronią. Mieli 8 lat na przygotowania. W tym czasie Europa zajmowała się ważnymi sprawami, jak odpowiednie nazewnictwo osób LGBT, czy od dwóch lat ścigała obywateli, bo nie mieli paszportów covidowych.
|
|
98 Dołączył: 2009-11-11 Wpisów: 915
Wysłane:
24 lutego 2022 18:35:28
Zwróccie uwagę...minęło raptem 9 dni a jakże inną mamy sytuację... Cytat:Media zrobiły z siebie pośmiewisko. Wszystko na to wskazuje że Rosjanie się wycofają. Jestem bardzo ciekawy jak media tą swoją kompromitację zakryją. O ile przeciętny widz połapie się w tym co się stało. Jak się okazało jednak chyba to przygotowanie trwało... Cytat:Panowie, wojna to nie spontaniczny wypad na piwo. To projekt, który wymaga planu i przygotowania.
1. Zgrupowanie wojsk, związki operacyjne. 2. Utworzenie rezerw strategicznych. 3. Utworzenie ośrodków zabezpieczenia logistycznego. 4. Osobny, dedykowany system dowodzenia.
Tego wszystkiego zabrakło - a więc inwazja nie była planowana. Miały miejsce jedynie dyslokacje na poziomie taktycznym jednostek, które nie kwalifikowały się do działań operacyjnych. Specjaliści doskonale o tym wiedzieli. No, ale specjaliści nie wypowiadają się na lamach żółtej prasy i nie wrzucają postów na FB. Jak daleko jest w stanie się posunąć...słowa brzmią jak wyrok....co dalej... Dzisiaj spółki UK zawisły na close po przecenach bliskich 50%... My tutaj będziemy myśleć co jutro włożyć do gara, a Chiny już zacierają łapy... Nie wiem jak u Was ale u mnie na wsi nie ma paliwa, a najbliższej stacji gdzie jeszcze jest kolejka na jakieś dwie godziny stania...
|
|
Wysłane:
24 lutego 2022 18:41:27
No ja np spodziewałem się wejścia na Donieck, ale nie pod Kijów. Tutaj już widać, że chce podzielić na pół kraj i nie wiadomo co dalej. Mnie martwi szybkie zdobycie lotniska przy Kijowie. Nie rozumiem tego, skąd tak mało wojska ukraińskiego w tak ważnym punkcie.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
24 lutego 2022 18:43:13
Na razie wszelkiego rodzaju protesty są skutecznie tłumione. Głównie dlatego, że są nieliczne no i rozproszone. Wiele znanych osób otwarcie wyraża brak poparcia dla działań Putina, krytykując inwazję; ponad 100 dziennikarzy z różnych mediów (opozycyjnych i nie bardzo) wystosowało list otwarty, krytykując działania prezydenta i domagając się zaprzestania wojny.
Dzisiaj odbyłem mnóstwo rozmów jak z Ukraińcami, tak i z Rosjanami. Wszyscy są w szoku, nikt nie spodziewał się tak nieadekwatnych do sytuacji działań. Co ciekawe - nikt z moich rozmówców po stronie ukraińskiej nie użył określenia "ruscy", ale za to na wszelkie możliwe sposoby odmieniano i modyfikowano nazwisko Putina. Po stronie rosyjskiej wyczuwalne zażenowanie i przepraszający ton, nikt nie próbował w najmniejszym stopniu usprawiedliwiać agresji.
|
|
Wysłane:
24 lutego 2022 19:01:21
krewa, wiesz może gdzie jest armia ukraińska, czołgi, samoloty? Czemu nie ma większych sił w Kijowie? Jak tak dalej pójdzie to jutro będzie nowy rząd i pozamiatane.
|
|
Wysłane:
24 lutego 2022 19:06:05
Moja Mama powiedziała że powinni odstrzelić łby obu pi3rd0l0^ym karakanom. I właściwie dlaczego tego nie zrobiono ?
Ps. Kocham moją Mamę.
Edytowany: 24 lutego 2022 19:07
|
|
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
24 lutego 2022 19:21:51
wiekszosc Rosjan popiera Putina. jest jedno rozwiazanie:
Totalny bojkot Rosjan. Niech odczuja ze swiat nie zgadza sie z bandyckim postepowaniem:
- zakaz wjazdu dla Rosjan do Europy, USA i cywilizowanego swiata. koniec wakacji nad morze srodziemnym. - anulowanie wiz - zamrozenie kont bankowych nalezacych do Rosjan - bojkot wszystkich towarow
dopoki wydaje im sie ze wszystko jest OK a Putin jest super to w Rosji nic sie nie zmieni.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 lutego 2022 19:25:03
pandorinium, tam przecież ogromne dysproporcje, zwłaszcza w sprzęcie. Jednostek powietrznych ledwie nieznacznie > 300, w stanie zbliżonym do opłakanego. Marynarka wojenna praktycznie nie istnieje. Dysproporcja w budżecie piętnastokrotna (i to już uwzględniając zwiększenie wydatków UA na obronę w ostatnich latach). Militarnie Ukraina nie jest zdolna przeciwstawić się Rosji. Rząd, w razie czego, będzie na uchodźstwie - dokładnie w tym samym kraju, co polski rząd swojego czasu.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 lutego 2022 19:28:00
Vox napisał(a): - bojkot wszystkich towarow
Pytanie, czy Europa to udźwignie, mam na myśli ropę. Rosja nie jest zdatna do funkcjonowania jako kraj surowcowy bez Europy, a czy Europa jest w stanie? Bez teoretyzowania, że w Arabii Saudyjskiej jest przecież mnóstwo ropy i można ciągnąć stamtąd
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 lutego 2022 19:28:23
Ale większości Rosjan chyba jednak wstyd jest, że ich car zwariował. Uderzanie sankcjami w ludność cywilną Putina nie powstrzyma, co najwyżej będą na niego psioczyć pod nosem ( i tak już pewnie wielu to robi). Przecież go nie obalą bo on właśnie pokazał, że może zrobić dosłownie wszystko, nawet ze swoim zbuntowanym narodem.
|
|
Wysłane:
24 lutego 2022 19:28:36
Nie no spoko, ale nie widzę jakiejś obrony Kijowa. Przecież mieli czas, tym bardziej że Putin nie wysłał wszystkiego, ale póki co skromne ataki. 30 helikopterów i lotnisko zdobyte? coś chyba nie teges.
Europa powinna dać sobie radę, szok byłby ogromny, ale to wymaga od ludzi innego podejścia. Mniej komputera i prądu, mniej samochodów, a więcej na pieszo. Potem uruchomić inne kraje i dostawy. Jedyna skuteczna metoda. Swift czy jakieś sankcje na kilka osób nic nie dadzą. Kwestia tylko taka, czy Putin przyparty do muru bez sprzedaży surowców nie poszedłby mocniej na wojnę.
Edytowany: 24 lutego 2022 19:34
|
|
15 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
24 lutego 2022 19:55:41
Z Rosji drugiej izolowanej Korei Północnej nie da się zrobić. Na razie jest tyle emocji i oburzenia, że nikt nie ma ochoty na dyplomację (i to jest oczywiste), ale i tak trzeba będzie do tego wrócić. Bo jeżeli spirala będzie się nakręcała, to do jakiego momentu my dojdziemy. Wszyscy wiemy do jakiego, ale udajemy, że nikt nie bierze tego pod uwagę. A Putin z pewnością jest gotowy.
|
|
52 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
24 lutego 2022 20:12:07
pandorinium napisał(a):Nie no spoko, ale nie widzę jakiejś obrony Kijowa. Przecież mieli czas, Dobrze byłoby wyrażać się precyzyjnie. Możesz podać jakieś źródło, ew. doprecyzować co masz na myśli. o "jakiejś obronie, albo braku, której sam nie widzisz" ? Rosjanie zajęli Kijów ?
|
|
Wysłane:
24 lutego 2022 20:17:59
Czołgi, obrona przeciwlotnicza, zasieki, miny przeciwpiechotne. Jakaś większa grupa wojskowych, tak chociaż kilkanaście tysięcy. Mają w końcu trochę w tej armii ludzi i sprzętu. O taką obronę mi chodzi. Tak sobie śledzę rózne filmiki z Ukrainy. Strącają helikoptery, a i wozy zniszczyli. Ale nie widzę wzmożonych walk ciężkiego sprzętu, typu czołgi. Kijów nie padł, ale skoro są doniesienia, że atak małymi siłami na lotnisko wystarczył to po prostu mnie to zastanawia, czemu tak szybko. W końcu stolica to jest ważny punkt. I tyle. W końcu armia ukraińska jest słaba w porównaniu z rosyjską, ale Putin rzucił stosunkowo małe sił w pierwszym natarciu, a tutaj już nieciekawie jest.
Edytowany: 24 lutego 2022 20:21
|
|
52 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
24 lutego 2022 20:24:38
"Atak małymi siłami na lotnisko wystarczył" ----- żeby co się stało ? Możesz napisać coś do rzeczy, zamiast zagadkami i zastanawiać się, że na jakichś filmikach nie widzisz żołnierzy ?
Dlatego prosiłem o pisanie na temat bo ja już sam proszę modów o usunięcie tej "dyskusji" której blisko do dyskusji bootów.
|
|
Wysłane:
24 lutego 2022 20:27:05
No przecież Ukraina podała, że stracili lotnisko przy Kijowie. To nie jest dobre dla walk w stolicy bo umozliwa większy desant wroga. Stąd pytania dlaczego tak szybko kluczowe lotnisko obok stolicy upada. Zwyczajnie mnie to zdziwiło, że tam nie ma większej armii ukraińskiej ze sprzętem lądowym i powietrznym. No chyba, że jest i dalej walczy o odbicie tego lotniska. Opieram się na różnych doniesieniach, ale nie wszystkie są na bieżąco i sprawdzone. Cytat:Lotnisko w Hostomlu, gdzie wcześniej wysadzono rosyjski desant i toczyły się zacięte walki, zostało zajęte przez siły wroga - poinformowała agencja UNIAN, powołując się na kancelarię prezydenta Wołodymyra Zełenskiego. https://stooq.pl/n/?f=1470822I już temat mniej nieaktualny. Lotnisko odbite. Cytat:Kancelaria prezydenta Ukrainy: lotnisko w Hostomlu odbite
Edytowany: 24 lutego 2022 20:46
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.