PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
24 lutego 2022 20:50:06
Lotnisko zostało odbite.
|
|
52 Dołączył: 2011-07-10 Wpisów: 982
Wysłane:
24 lutego 2022 21:11:16
Podobno teraz znowu aktualizacja. Nie odbite, a walki trwają.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 lutego 2022 21:24:17
Dzisiejszy dzień to przygrywka. Weekend będzie bardzo ważny.
Zamiast o sankcjach powinny ich komunikaty kto ile sprzętu wyśle na Ukrainę. To mogłoby realnie pomóc.
|
|
|
|
41 Dołączył: 2020-11-21 Wpisów: 197
Wysłane:
24 lutego 2022 21:28:37
Według wywiadów, Kijów może paść jeszcze tej nocy albo według USA maksymalnie w ciągu 72h. Także wygląda na to że zachód spisał już Ukrainę na straty, giełda po raz kolejny pokazała co sądzi o sankcjach i wygląda na to że mamy powrót risk on.
|
|
Wysłane:
24 lutego 2022 21:30:15
Może sprzęt nie idzie, bo zachód oddał niejako Ukrainę? Cytat:Według wysokiego rangą urzędnika zachodniego wywiadu Kijów może dziś wpaść w ręce Rosjan, ponieważ ukraińska obrona przeciwlotnicza została skutecznie wyeliminowana — podaje Bloomberg. businessinsider.com.pl/wiadomo...
|
|
91 Dołączył: 2019-11-24 Wpisów: 830
Wysłane:
24 lutego 2022 23:39:15
Obawiam się, że następnym celem będzie Szwecja - a konkretnie wyspa Gotlandia na samym środku Bałtyku.
Zajęcie Gotlandii - bazy lotnicze i stanowiska rakiet przeciwlotniczych -oznacza odcięcie krajów bałtyckich.
a Szwecja nie należy do NATO.
Celem Rosji jest doprowadzenie do rozpadu NATO.
Kto jest największym wygranym wojny na Ukrainie? ... Chiny. Antagonizują Rosję z Zachodem, i zmuszają USA do wysłania wojsk do Europy. Jak USA okażą słabość (tak wielu uważa). Chińczycy zajmą Tajwan.
Z biegiem lat Chiny zajmą Rosyjską Syberię. a Rosja skończy jak Asyria, a globalnym Hegemonem staną się Chiny.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 lutego 2022 23:39:58
Rosja atakuje a Zachód oddaje Ukrainę. Domyślam się że sam to wymyśliłeś.
Ja myślę że jest inaczej. Rosja zabiera siłą to co do niej nienalezy. Ukraina nie należy też do Zachodu. To młode państwo, którego dziś duch powstaje. Jedyne czego się boje ze zabraknie im bronili. Z niemieckich chełmów i noktowizorów nie postrzelają. Niemcy oczywiście nie zgadzają się na wyłączenie systemu SWIFT. Żałosne.
|
|
38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
25 lutego 2022 00:05:56
A kto oprócz Niemiec nie zgadza się na zablokowanie SWIFTa? Ano Włochy i Węgry (sic!). No to mamy nową oś Rzym-Berlin- Tokio tfu! Rzym-Berlin-Budapeszt. Historia 'bratanków' nic nie nauczyła, znowu się przykleili do kogo nie należy. Jeszcze tylko wkroczenia wojsk węgierskich za Zakarpacie, oczywiście w celu obrony mniejszości węgierskiej, brakuje do kompletu....
|
|
Wysłane:
25 lutego 2022 00:44:01
1ketjoW napisał(a):Rosja atakuje a Zachód oddaje Ukrainę. Domyślam się że sam to wymyśliłeś.
Ja myślę że jest inaczej. Rosja zabiera siłą to co do niej nienalezy. Ukraina nie należy też do Zachodu. To młode państwo, którego dziś duch powstaje. Jedyne czego się boje ze zabraknie im bronili. Z niemieckich chełmów i noktowizorów nie postrzelają. Niemcy oczywiście nie zgadzają się na wyłączenie systemu SWIFT. Żałosne.
Nie, sam tego nie wymyśliłem. Pokazuje mi bierność zachodu, a nawet niechęć do mocniejszego oporu, bo liczy się kasa i interesy. Broń jest ważna, ale też czas na reakcję. Wychodzi, że dzisiaj może być bitwa o Kijów.
|
|
208 Dołączył: 2018-10-03 Wpisów: 1 287
Wysłane:
25 lutego 2022 02:06:25
Cytat:At a time when Australia, together with the United Kingdom, together with the United States and Europe and Japan, are acting to cut off Russia, the Chinese government are following through on easing trade restrictions with Russia. That is simply unacceptable,” the PM said
linkJedni nakładają inni luzują
|
|
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
25 lutego 2022 05:04:50
Nie zgodzę się, że zachód zostawił Ukrainę i mam wrażenie, że takie opinie w szerokim necie to po prostu element rosyjskiej wojny dezinformacyjnej.
Wiadomo było od początku, że zachód nie wyśle tam wojsk. To była mrzonka. Ale postawa zachodu mimo to jest ostra, wydaje się, że ostrzejsza niż Putin myślał. Wbrew pozorom sankcje zabolą Rosję - nie od razu ale z każdym tygodniem będą bardziej odczuwalne. To, że zachód zostawił sobie jeszcze pewne opcje w zanadrzu (SWIFT) też ma sens. Gdyby poszli na całość Putin nie miałby już nic do stracenia. A to, że jeszcze czymś może oberwać może mieć wpływ chociażby na to jak będzie się zachowywał po ewentualnym zdobyciu Kijowa - jak potraktuje ludność cywilną czy ukraińskich polityków.
Dostawy broni na ten moment nie mają większego sensu. Nie wiadomo po prostu czy Ukraina będzie się wciąż bronić za 2-3 dni. Jeżeli wojna się przeciągnie z pewnością taka pomoc będzie uruchomiona.
Wówczas Niemcy faktycznie powinny przemyśleć swój naiwny pacyfizm i wysłać broń na Ukrainę. Ale ogólnie obawiam się, że głównym hamulcowym będzie nasz "wielki sojusznik Orban" a nie Niemcy, które powoli zdają sobie zdawać sprawę, że to ich błędna i naiwna polityka wobec Rosji w dużej mierze odpowiada za obecną sytuację.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
25 lutego 2022 07:51:17
Maupa_w_niebieskim napisał(a):A kto oprócz Niemiec nie zgadza się na zablokowanie SWIFTa? Ano Włochy i Węgry (sic!). No to mamy nową oś Rzym-Berlin- Tokio tfu! Rzym-Berlin-Budapeszt. Historia 'bratanków' nic nie nauczyła, znowu się przykleili do kogo nie należy. Jeszcze tylko wkroczenia wojsk węgierskich za Zakarpacie, oczywiście w celu obrony mniejszości węgierskiej, brakuje do kompletu.... Rozumiem że uważasz że głos Włoch i Węgier z tej trójki jest decydujący. Gdyby Niemcy były na tak Włosi nie powiedzieli by nic. Natomiast głos Węgier się nieliczny. To jest nikt nie zwróci uwagi na ich protest.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
25 lutego 2022 08:00:23
pandorinium napisał(a):1ketjoW napisał(a):Rosja atakuje a Zachód oddaje Ukrainę. Domyślam się że sam to wymyśliłeś.
Nie, sam tego nie wymyśliłem. Pokazuje mi bierność zachodu, a nawet niechęć do mocniejszego oporu, bo liczy się kasa i interesy. Broń jest ważna, ale też czas na reakcję. Wychodzi, że dzisiaj może być bitwa o Kijów. W porównaniu z wypowiedzeniem wojny Ukrainie przez Rosję to jest bierność. W porównaniu z wprowadzeniem armii na terytorium obcego Rosji państwa. Z tym się zgodzę. Tylko kto normalny uważa że Rosja ma takie prawo. Zachód nie ma armii jaka może wysłać na Ukrainę. NATO jest paktem obronnym i to wykorzystuje Rosja, kraj który walczy o pokój. Ukraińcy którzy wracają i wstępują do wojska. Pokazują jak zależy im na byciu rosyjską republiką. Myślę że to jest największe zaskoczenie dla Rosji. Mobilizacja tego narodu. Za to mają mój szacunek. Co do SWIFT u. Nie wiem za bardzo na co czekają. Gorzej nie będzie. Ile krajów jest w UE a o braku tej sankcji zdecydowali Niemcy. Włosi dają dobre wrażenie że Niemcy nie są sami. Węgrzy się nie liczą że facto z uwagi na ich politykę zagraniczną. Chiny obejmą w czułym uścisku Rosję. To pewne. Pisałem o tym Bearhand na tym forum.
Edytowany: 25 lutego 2022 08:23
|
|
52 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
25 lutego 2022 08:28:33
@ Ketjow szkoda zdrowia z polemikami. Osoba pisząca brednie o SWIF-cie itp detalach widzi naskórek, a nie widzi tego, kto karmił przez kilkanaście lat. ps. przed chwila widziałem w TV jakiegoś pacyfistę z lewicy, który grzmiał dlaczego Polska nie wydaje 10% PKB na obronność  Festiwal głupoty i obłudy dopiero się rozkręca :)
|
|
29 Dołączył: 2010-11-15 Wpisów: 160
Wysłane:
25 lutego 2022 09:01:16
Czy Szwajcaria także nakłada sankcje na Rosję i odcina od kapitału?
|
|
Wysłane:
25 lutego 2022 09:39:21
Nie bardzo. Konta oligarchów rosyjskich w Szwajcarii nie są na ten moment zablokowane. wyborcza.pl/7,75399,28153842,w...
Edytowany: 25 lutego 2022 09:39
|
|
38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
25 lutego 2022 09:47:00
Jak już zostałam wywołana do tablicy to odpowiem. Nie, nie uważam głosu Węgier za decydujący, o ile się orientuję do podjęcia takiej decyzji potrzeba jednomyślności. I tutaj Węgry zawiodły . Szybko zapomnieli jak ich w 1956 Rosjanie rozjechali czołgami i masowo musieli uciekać za granicę. Więc jak już wskazujemy na Niemcy i Włochy to wypada wspomnieć, że nie byli jedyni. No i jeszcze Cypr.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
25 lutego 2022 09:56:27
Cytat:Jak już zostałam wywołana do tablicy to odpowiem. Nie, nie uważam głosu Węgier za decydujący, o ile się orientuję do podjęcia takiej decyzji potrzeba jednomyślności. I tutaj Węgry zawiodły . Szybko zapomnieli jak ich w 1956 Rosjanie rozjechali czołgami i masowo musieli uciekać za granicę. Więc jak już wskazujemy na Niemcy i Włochy to wypada wspomnieć, że nie byli jedyni. No i jeszcze Cypr. SWIFT jest międzynarodowym systemem. Nie bardzo rozumiem o czym piszesz w tym kontekście jeżeli chodzi o jednomyślność. Na Białorusi też jest SWIFT. Czy oni też mogą zablokować jego odcięcie dla Rosji? Cypr? Wybacz ale to chyba żart. Właśnie to by zabolało Rosję. Na Cyprze trzymają swoją kasę.
|
|
Wysłane:
25 lutego 2022 10:07:50
W jendomyślności chodzi o to, że żadne państwo EU nie może zablokować tego systemu bez zgody wszystkich pozostałych. W ten sposób głos Węgier czy Cypru liczy się tak samo jak Francji czy Niemiec.
|
|
77 Dołączył: 2010-08-04 Wpisów: 329
Wysłane:
25 lutego 2022 11:09:34
Cytat: Co do SWIFT u. Nie wiem za bardzo na co czekają. Gorzej nie będzie.
Ty chyba nie masz pojęcia jak zle moze byc. Póki co jestem zaskoczony subtelnością Rosjan, ze nie walą Smierczami po osiedlach ani nic takiego. Syria nie miała tyle szczęścia jak ją "wyzwalali". Warto byłoby nie doprowadzać do sytuacji kiedy nie mają już nic do stracenia, tak jak ktoś wyżej pisał.
Edytowany: 25 lutego 2022 11:10
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.