PARTNER SERWISU
wbxsghuu
78 79 80 81 82

Kiedy szczyt Hossy:)

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 2 marca 2022 12:48:23
Specjalne wydanie klasycznej literatury pod patronatem Roskomnadzoru.
Dla niewtajemniczonych - w Rosji obowiązuje zakaz używania słowa wojna w odniesieniu do wojny na Ukrainie. Jedyną poprawną formą jest operacja specjalna.

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 2 marca 2022 12:50

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 2 marca 2022 12:51:52
ucofb napisał(a):
Hej,

wiecie może przez jaką platformę/brokera można kupić akcje Gazpromu notowane w Londynie?

Pytasz poważnie ?

Cytat:
In the #Kyiv metro police detained saboteurs. They hid the bullets in a plush toy

kliknij, aby powiększyć

źródło:
twitter.com/nexta_tv/status/14...
Edytowany: 2 marca 2022 12:53

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 2 marca 2022 12:54:33
ucofb napisał(a):
Hej,

wiecie może przez jaką platformę/brokera można kupić akcje Gazpromu notowane w Londynie?

Pomijam kwestie etyczne, ale zdajesz sobie sprawę, że istnieje ryzyko, iż Rosja sobie "znacjonalizuje" akcje swoich spółek kupionych przez zagranicznych uczestników rynku w odpowiedzi na sankcje zachodu?
Edytowany: 2 marca 2022 12:55

hukers
77
Wpisów: 329
Wysłane: 2 marca 2022 13:10:18
Maupa_w_niebieskim napisał(a):
To i ja się przyłączę skoro Pan Hukers nawiązał do moich wpisów.

Wlasciwie to potwierdzilas moje slowa ;) kiedy na Syrie spadały rosyjskie bomby fosforowe to pewnie nawet nie zauważyłaś, a kiedy atakowana jest Ukraina, z ktorej masz znajimych, oczekujesz rozpoczecia III Wojny Swiatowej (bo tym bylby atak na granice Rosji).

Ja nie mówię, że nie trzeba wspierać Ukrainy insankcjoniwac Rosji, bo trzeba. Odpowiedź świata przeszla najsmielsze oczekiwania kogokolwiek, miesiac temu nikt, żaden analityk by nie przewidzial takiego czegoś. Nie histeryzujmy więc i nie nawolujmy do kompletnego szalenstwa.

E

Aha, jeszcze ktos tam pisal, ze mocarstwa maja interesy na całym świecie i to nie to,tylko to ze blisko. Ciekawe, ale dla Portugalii czy Kanady to juz nie tak blisko ;) mocarstwa maja interesy wszedzie, ale roznej wagi. Syria miala niewielka wage w porownaniu do zlamania architektury bezpieczenstwa w Europie, a tym jest ten atak (od dawna o tym trąbili geopolitycy). I dlatego pewne rządy, a za nimi media, podniosły taki gigantyczny raban, a nie dlatego ze gina cywile, bo tych (wg ONZ) zginęło na 28 lutego 102. To 1/3 ofiar zestrzelenia malezyjskiego samolotu w 2014 ktore przeszlo niemal bez echa i po ktorym Putin nadal byl funflem zachodu.

Ja tam lubię myslec i kalkulowac, a nie miotac sie w emocjach. Nie lubie byc rozgrywany przez media i tyle, nie musicie się święcie oburzać z tego powodu.
Edytowany: 2 marca 2022 13:22

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 2 marca 2022 14:15:38
Dlaczego świat podniósł taki raban i czym ta sytuacja różni się od konfliktów na Bliskim Wschodzie?

- w Europie nie było wojny od prawie 80 lat, nie licząc wojny domowej na Bałkanach ale to nie była inwazja, to nie był napad obcego mocarstwa na niepodległe, suwerenne i co najważniejsze "niewinne" państwo. To nie jest konflikt zbrojny, tylko jednostronna agresja spowodowana tylko i wyłącznie chorymi obsesjami tyrana. Nie zapominajmy o tym, Putin nie miał najmniejszego realnego pretekstu do ataku.

- na Bliskim Wschodzie jest niespokojnie od dziesięcioleci, świat do tego przywykł, i wie że to są wojenki które nie rozleją się na cały świat

- Wojny w takiej postaci absolutnie nikt się nie spodziewał, nawet doniesienia amerykańskiego wywiadu że inwazja będzie na dniach nie były traktowane poważnie dosłownie przez nikogo ("wojna z rozumem"??)

- są inne czasy, social media sprawiają, że wszyscy wczuwamy się w tą wojnę, widzimy autentyczne wojenne sceny prawie na żywo, filmiki, zdjęcia, przesłuchania schwytanych żołnierzy.... mnóstwo przekazów których wcześniej nie oglądaliśmy. Ewentualnie w filmach lub grach komputerowych.

- i chyba najważniejsze - świat boi się, że Putin zwariował, że posunie się w swojej furii do najgorszego, w zasadzie jego postawa niewiele różni się od postawy Hitlera w '39. Dodatkowo ma obok drugiego wariata Łukaszenkę. Nie obowiązują żadne reguły, te poniżające spotkania z Macronem, prowokacyjne bezczelne wypowiedzi Ławrowa, zapewnienia które niemal natychmiast są łamane, długo by wymieniać.

To wszystko sprawia, że świat głośno komunikuje, że nie godzi się na to i totalnie bojkotuje Rosję i Rosjan.

edit:
to jednak nie 102 cywilów

Cytat:
"Reuters: Państwowa służba ds. sytuacji nadzwyczajnych podała, że w wyniku rosyjskiej inwazji zginęło ponad 2 tysiące cywilów. "

Edytowany: 2 marca 2022 14:31

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 2 marca 2022 14:31:32
Cytat:
- i chyba najważniejsze - świat boi się, że Putin zwariował, że posunie się w swojej furii do najgorszego, w zasadzie jego postawa niewiele różni się od postawy Hitlera w '39. Dodatkowo ma obok drugiego wariata Łukaszenkę. Nie obowiązują żadne reguły, te poniżające spotkania z Macronem, prowokacyjne bezczelne wypowiedzi Ławrowa, zapewnienia które niemal natychmiast są łamane, długo by wymieniać.

To tylko element gry udawania wariata. W ich działaniu nie ma żadnego wariactwa jest zimna kalkulacja i wyrachowanie. Ten obraz wariata ma ułatwić działanie. Nie wierzę w to od dawna. Zgodzę się natomiast, że skala inwazji zaskoczyła świat. Natomiast odpowiedź Ukrainy i świata zaskoczyła Rosję.

Izabelin
10
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 18
Wysłane: 2 marca 2022 16:31:59
Cytat:
To tylko element gry udawania wariata. W ich działaniu nie ma żadnego wariactwa jest zimna kalkulacja i wyrachowanie. Ten obraz wariata ma ułatwić działanie. Nie wierzę w to od dawna. Zgodzę się natomiast, że skala inwazji zaskoczyła świat. Natomiast odpowiedź Ukrainy i świata zaskoczyła Rosję.

Gdyby Putin i jego klika kalkulowali na zimno to nie atakowaliby Ukrainy, a już na pewno nie w taki sposób.

Dla mnie osobiście zaskoczeniem jest skala oporu Ukraińców, ale wiele osób które z Ukrainą mają większą styczność uprzedzało mnie już kilka miesięcy temu że wbrew moim twierdzeniom mieszkańcy wschodniej Ukrainy będą walczyć. Putin nie wiedział jakie są tam nastroje po wydarzeniach z 2014 roku? Nie ogarnął, że ci ludzie nie chcą, zostać drugim Donieckiem i Ługańskiem, nawet jeśli przed 2014 rokiem mieli do Rosji sentyment i pozytywne nastawienie? Jakoś moi znajomi, którzy mają bliskie kontakty z Ukraińcami taką świadomość mieli i Putin mający do dyspozycji służby wywiadowcze też powinien mieć, mimo że ja jej nie miałem.

Ukraińcy przeszkolili całą masę żołnierzy piechoty, znaczny odsetek z nich ma doświadczenie bojowe, dysponują sporą ilością lekkiego sprzętu przeciwpancernego i przeciwlotniczego, mieli czas aby się na nim przeszkolić. Informacje na ten temat były w telewizji. Amerykanie i Brytyjczycy dostarczali sprzęt w świetle jupiterów. Ukraińcy mieli wsparcie instruktorów zachodnich.

Trzeba być na serio odrealnionym, aby atakować tak skromnymi siłami i w taki sposób, jak to uczyniono tj. nieosłanianymi kolumnami pancernymi poruszającymi się po drogach. To było dość jasne, ze jeśli Ukraińcy będą stawiać opór to zajęcie jakiegokolwiek dużego miasta będzie cholernie trudne.

Skala zachodnich sankcji też nie jest dla mnie jakimś szczególnym zaskoczeniem.

Ludzie, którzy nie wierzyli w rosyjski atak na dużą skalę, mimo tego że od kilku miesięcy wszystko po kolei wskazywało, ze nastąpi nie wierzyli w niego właśnie z tego powodu, że to kompletnie absurdalny pomysł we wszystkich aspektach poza kwestiami dumy narodowej z poszerzenia terytorium.

Po pierwsze wiadomym było, że skończy się to kastastrofą gospodarczą wynikającą z sankcji i wysokich kosztów prowadzenia wojny.

Po drugie wiadomo było, że nie będzie to spacerek dla rosyjskiej armii, mimo że każdy zakładał że Rosja wygra, chociaż nikt się nie spodziewał, że Rosjanie będą tak nieudolni - jednak mocarstwowa propaganda Rosji robiła swoje.

Po trzecie wiadomo było, że kwestie gospodarcze i ew. trudności militarne mają potencjał, aby zachwiać reżimem a nawet go zmieść.

I o ile Ukrainę da się podbić, a Rosjanie jakoś zniosą sankcje to kompletnie nie rozumiem, jak oni chcieliby okupować Ukrainę. Czym? I jak? Za co? Przecież utrzymanie tego terytorium będzie generowało koszty i wymagało posłania tam licznej kadry. Kadry, która może być potrzebna do tłumienia potencjalnych wystąpień Białorusinów i samych Rosjan. To jest dla mnie największa zagadka. Powiedzmy, ze wygrają - i co dalej?

To, ze władze rosyjskie kierują się jakąś zimną kalkulacją i wyrachowaniem oraz, że w tym szaleństwie jest jakaś metoda to element... ich własnej propagandy. Król jest nagi. To jest po prostu banda szaleńców, a cała ta akcja nie ma żadnego sensu poza względami godnościowymi, z których wszyscy w Europie poza Rosją już zdążyli się wyleczyć.

Edytowany: 2 marca 2022 16:33

MrBlue2
91
Wpisów: 830
Wysłane: 2 marca 2022 16:37:04
Pytanie czy putin będzie dalej rządził Rosją po przegranej wojnie?

Czy może swoi wpakują mu kulkę w plecy?
Think

Z punktu widzenia Rosji dalsze rządy putina byłyby katastrofą. Zmiana władzy na Kremlu byłaby szansą na szybkie zniesienie sankcji.

Jest też opcja, że putin sam przekaże komuś władze.

Generalnie na tym konflikcie najwięcej zyskały Chiny.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 2 marca 2022 16:40:53
Putin itd. ma imperialne zapędy. Dla nich koszty wyrażone w pieniądzu nie mają znaczenia. Liczą się zdobycze terytorialne i odbudowa wpływów jak za ZSRR.

Kluczem do zakończenia wojny są Chiny. Idę o zakład, że toczą rozmowy i z USA i z Rosją. Ten kto zalicytuje wyżej wygra. Dość komfortowa sytuacja dla Chin.

Rosjanie wiedzą, że mogą dać mniej niż USA dlatego walą czym mogą w Ukrainę, aby szybko zakończyć wojnę.

Powtarzam to nie są wariaci. Oni kalkulują na zimno i nawet jeżeli uważamy że bez sensu i źle nie zmienia to tego faktu.

Prognozy jeżeli chodzi o wojnę nie są dobre dla Ukrainy. Nie ma co się oszukiwać. Walczą dzielnie ale przewaga militarna jest po sowieckiej stronie.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 2 marca 2022 17:04:00
flesz napisał(a):

edit:
to jednak nie 102 cywilów

Cytat:
"Reuters: Państwowa służba ds. sytuacji nadzwyczajnych podała, że w wyniku rosyjskiej inwazji zginęło ponad 2 tysiące cywilów. "

Wiesz, że ta informacja zniknęła z konta służby i nie chcą jej potwierdzić?

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 2 marca 2022 18:43:08
MrBlue2 napisał(a):
P[b]ytanie czy putin będzie dalej rządził Rosją po przegranej wojnie?
Jest też opcja, że putin sam przekaże komuś władze

Absolutnie nie ma takiej opcji. Putin i dobrowolne przekazanie władzy? To jest typ człowieka który nie potrafi przegrywać, nie zniesie żadnego oporu i prędzej rozstrzela swoich kolesi niż się wycofa. Mam nieodparte przeczucie, że niebawem na Kremlu (lub w bunkrach Uralu) będzie się dużo działo.

Nie wierzę też, że Putin spodziewał się takiej skali sankcji. Nie spodziewał się. On przez te ponad 20 lat władzy zepsuł się moralnie tak bardzo, że nie przyszło mu do głowy że ktoś będzie gotowy ginąć za swój wolny i niepodległy kraj, że takie np Niemcy będą w stanie zrezygnować z NS2, że Europa wypnie się na jego gaz i ropę nawet kosztem dużych problemów gospodarczych, że niby pewny sojusznik Kazachstan nie pójdzie z nim jak w ogień. Nawet Chiny złagodziły już swój prorosyjski ton widząc, że Wołodii odbiło i niepolitycznie jest sprzyjać ludobójcy. Został mu tylko drugi wariat Łukaszenka, reszta świata daje mniej lub bardziej wyraźny sygnał że przegiął. Turcja też nie wpuściła dziś 4 okrętów przez Bosfor powołując się na ustalenia z 1936 roku. To wszystko musi być dla niego dużym szokiem który jeszcze bardziej podsyca w nim obłęd.
Edytowany: 2 marca 2022 18:49

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 2 marca 2022 19:00:20
Żeby Вова oddał władzę, musiałby się zatruć ołowiem w wyniku kontaktu z obiektem o wysokim pędzie. Ewentualnie jakiś wylew. Nieszczęścia chodzą po ludziach. Jak myślisz, dlaczego on pojechał na ten Ural? Gość od Yandeksa jest w plecy na 60%, od Tonik chyba 90%.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 2 marca 2022 19:04:12
Cytat:
Putin nie wiedział jakie są tam nastroje po wydarzeniach z 2014 roku?

Tak jest, jak się otaczasz yes-manami.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 2 marca 2022 19:09:18
ucofb napisał(a):

No teraz to pojechałeś angry3 Zabrakło poczucia etyki? Bo chcę wierzyć, że skończył Ci się po prostu papier toaletowy?

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 2 marca 2022 19:13:23
Cytat:
Generalnie na tym konflikcie najwięcej zyskały Chiny.

Nawet w czasie zimnej wojny Zachód nie był tak zjednoczony (i przy okazji otrzeźwiony). Francja np. wystąpiła z NATO. Wróciła dopiero w 2009r.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 2 marca 2022 19:17:40
krewa napisał(a):
Cпецоперация и мир

thumbright king

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 2 marca 2022 19:26:37
rafsty napisał(a):
Żeby Вова oddał władzę, musiałby się zatruć ołowiem w wyniku kontaktu z obiektem o wysokim pędzie. Ewentualnie jakiś wylew. Nieszczęścia chodzą po ludziach. Jak myślisz, dlaczego on pojechał na ten Ural? Gość od Yandeksa jest w plecy na 60%, od Tonik chyba 90%.

Widziałem już deklaracje jednego Olka z grubym portfelem z kwotą 1mln $ za tego Pana. Nie wklejam źródła bo nie udało mi się potwierdzić.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 2 marca 2022 19:30:31
flesz napisał(a):
- Wojny w takiej postaci absolutnie nikt się nie spodziewał, nawet doniesienia amerykańskiego wywiadu że inwazja będzie na dniach nie były traktowane poważnie dosłownie przez nikogo ("wojna z rozumem"??)

Zostałem wywołany, więc odpowiem.

Nadal uważam, że trwa wojna z rozumem.

Przyznaję jednak, że zakładałem, że Putin ma więcej rozumu i nie zaatakuje. Okazał się głupszy znacznie ponad moje założenia. To w końcu oficer KGB, do cholery, więc powinien mieć jakieś rozeznanie. To, co zrobił, jest błędem na tak wielu płaszczyznach, że zabrakłoby tu miejsca, żeby to opisać.

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 2 marca 2022 19:47:16
rafsty napisał(a):
ucofb napisał(a):

No teraz to pojechałeś angry3 Zabrakło poczucia etyki? Bo chcę wierzyć, że skończył Ci się po prostu papier toaletowy?

Powiedzmy sobie szczerze Gazprom nie upadnie, zostanie najwyżej usunięty z giełdy, wykupiony lub znacjonalizowany, ryzyko straty 100% środków zainwestowanych w tą gównianą kremlowską spółkę akceptuję!

Post pisałem kiedy notowania był po 0,026, na koniec dnia jest 0,545. Fajna stopa zwrotu.

Akurat tak się składa, że wiele osób które znam są z Ukrainy, nawet mi są bardzo bliskie.
Wszyscy mówią, że to nie etyczne.... wrrr

A załóżmy sytuację, że to bagno się uspokoi, będę miał ponadprzeciętna stopę zwrotu i z niej kasę przeznaczę dla pomocy rodzinie mojej Kobiety, która całe życie mieszkała w Kijowie..

Oceniać łatwo, życie prywatne jedno, giełda drugie.
@rafsty kontekst jest często dużo szerszy niż nam się wydaje.

Satysfakcja, że na tej ruskiej (pisownia specjalna) kremlowskiej firmie się zarobiło będzie dużo większe niż cokolwiek innego.
Zarobić na Kremlu i pomóc innym w Ukrainie, chcę zaryzykować kosztem straty własnych środków.
Wpływu na to czy upadnie, zostanie znacjonalizowana itd nie mam żadnego, mogę stracić i mogę strasznie dużo zarobić i pomóc przynajmniej finansowo.

Tyle.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 2 marca 2022 20:01

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 2 marca 2022 19:47:29
Cytat:
Rosjanie wiedzą, że mogą dać mniej niż USA dlatego walą czym mogą w Ukrainę, aby szybko zakończyć wojnę.

Na Sky News jakiś generał mówił, coś przeciwnego. Plan A, czyli Blitzkireg nie wypalił (sorry, trochę niefortunne określenie). Teraz Rosja przechodzi do planu B, czyli taktyki z Syrii: bombardowanie obszarów cywilnych i powolne parcie do przodu. Szybko to na pewno nie jest, bo ten wielki konwój, co tam jedzie, stanął.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

78 79 80 81 82

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,520 sek.

hgngskos
yvhvahmg
dryoelnp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
sgfaugpl
aafiggbe
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat