119 Dołączył: 2021-01-14 Wpisów: 512
Wysłane:
14 grudnia 2022 15:43:28
przy kursie: 142,60 zł
asganis napisał(a):Rif napisał(a):A co tu się odwaliło...? www.ppe.pl/news/310451/wiedzmi...Podoba mi się jeden komentarz: "Cybepunkizują Wiedźmina". Co niestety oznacza, że w CDR bez zmian. Nowa strategia to na ten moment pudrowanie problemów. Chyba za wcześnie wydawać opinie na podstawie kilku komentarzy. Na ten moment na steamie W3 jest w top10 ogrywanych tytułów z wynikiem prawie 86tyś a takich liczb chyba nie osiąga niedziałająca gra. Na PC są tysiące konfiguracji sprzętu więc statystycznie trafi się garstka u której coś może nie zadziałać, a nie ukrywajmy sporo ludzi włączy ustawienia na max ze wszystkimi możliwymi wodotryskami i są zaskoczeni że ich kilkuletni sprzęt nie ogarnia.Nie bronie spółki ale sam opinii jeszcze nie wydaje póki nie zagram. Dokladnie to sie dzieje. Ludzie odpalaja na Ultra+ i placza, ze im karty zdychaja. Tymczasem z tego co zdazylem natestowac te ustawienia wymagaja duzej ilosci vramu. I karty z 8GB lub ponizej maja problem z obsluzeniem bez dzikich przyciec. Ciecie rozdzielczosc niewiele pomaga, wiec i DLSS nic nie daje. U mnie Ultra i Ultra+ sa zwyczajnie niegrywalne. Ale po zejsciu ze wszystkimi suwakami na high caly problem znika gra hula jak marzenie w okolicach 90 fps bez RT. Ray tracing zas to domyslnie wlaczone global ilumination jako pierwsza opcja, ktora zawsze byla morderca i dla porownania w CP 2077 jest dostepna powyzej opcji ultra z nazwa psycho. Tu zas jest opcja podstawowa, ktora po wlaczeniu dopiero pozwala na odpalanie reszty wodotryskow. I tak samo jak w CP2077 morduje wszystko z 3090 wlacznie. To opcje dla ludzi z 4080 i 4090 na poziomie ultra+ lub trzeba sie pogodzic z przesuwaniem suwakow jak wyzej i wtedy znowu gra zaczyna dzialac plynnie. Jesli zas o same wrazenia chodzi na zywo gra wyglada o niebo lepiej niz na wszystkich dotychczasowych materialach promocyjnych i w zyciu by sie nie zgadlo, ze to odpicowany tytul z 2015. Niestety w wersji next gen na sprzecie z 2015 juz nie pohula, co okazuje sie byc dla czesci graczy szokiem. Jak znam zycie pewnie 'poprawia' to znowu zmieniajac ustawienia podpiete po etykietke i ultra+ stanie sie obecnym high i wszyscy zostana skazani na ta sama gorsza grafike niezaleznie od posiadanego sprzetu, tylko po to, zeby czesc spolecznosci nie czula psychicznego dyskomfortu, ze ma w grze jakis suwak niewymaxowany. edit: Z tego co widze suwaki na ultra i ultra+ niezle tez morduja cpu, wiec jesli ktos ma slaby procesor ale mocna karte, tez nie bedzie mial powodow do radosci.
Edytowany: 14 grudnia 2022 15:58
|
|
68 Dołączył: 2010-10-30 Wpisów: 164
Wysłane:
14 grudnia 2022 16:11:05
Rif napisał(a):asganis napisał(a):
Chyba za wcześnie wydawać opinie na podstawie kilku komentarzy. Na ten moment na steamie W3 jest w top10 ogrywanych tytułów z wynikiem prawie 86tyś a takich liczb chyba nie osiąga niedziałająca gra. Na PC są tysiące konfiguracji sprzętu więc statystycznie trafi się garstka u której coś może nie zadziałać, a nie ukrywajmy sporo ludzi włączy ustawienia na max ze wszystkimi możliwymi wodotryskami i są zaskoczeni że ich kilkuletni sprzęt nie ogarnia.
Nie bronie spółki ale sam opinii jeszcze nie wydaje póki nie zagram.
Lepiej poczytaj komentarze na steam, to zobaczysz nie kilka, ale już ponad tysiąc komentarzy. Coś zwalili i smród jest. Nie siej fermentu, na tą chwile 1600 pozytywnych do 400 negatywnych 75%/25%. Odpaliłem grę, wczytałem zapis sprzed kilku lat bez problemu i wszystko hula, pobiegałem 5 minut i żadnych problemów nie uświadczyłem, ale wcale nie twierdze że takie nie występują u innych. Część graczy pewnie miała mocno zmodowaną grę, która może mieć teraz problem po aktualizacji, części pewnie nie chce się pobawić w ustawieniach grafiki myśląc, że wszsytko będzie podane na tacy, a części pewnie by się przydała modyfikacja PCta. Jeśli u niektórych występuje jakiś problem myślę, że CDP szybko się z tym upora, bo w tym wypadku chodzi tylko o optymalizację a nie naprawę rozgrywki jak przy CP2077 twitter.com/witchergame/status...
Edytowany: 14 grudnia 2022 16:22
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
14 grudnia 2022 16:55:58
Premiera W3 NG niestety tylko pokazuje, że w spółce przez ostatnie 2 lata nie zaszły większe zmiany i trzeba zrewidować oczekiwania co do jakości nowych produkcji. Dlatego jak widzę już teraz dlaczego spółka aktualizację Wiedźmina zleciła 11bit .... chociaż ta wersja ma szanse zadebiutować w dobrej jakości Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
14 grudnia 2022 17:04:54
Rufusinski napisał(a):
Dokladnie to sie dzieje. Ludzie odpalaja na Ultra+ i placza, ze im karty zdychaja. Tymczasem z tego co zdazylem natestowac te ustawienia wymagaja duzej ilosci vramu. I karty z 8GB lub ponizej maja problem z obsluzeniem bez dzikich przyciec. Ciecie rozdzielczosc niewiele pomaga, wiec i DLSS nic nie daje. U mnie Ultra i Ultra+ sa zwyczajnie niegrywalne. Ale po zejsciu ze wszystkimi suwakami na high caly problem znika gra hula jak marzenie w okolicach 90 fps bez RT.
To o czym piszesz nazywa się ..... optymalizacja. Nie jest żadnym wytłumaczenie jeśli gra dobrze działa tylko na najmocniejszych grafikach o ile tak jest w rzeczywistości. Spółka zdawała sobie sprawę, że będzie z tego smród. Jeśli to celowe zagranie to wygląda jak kolejny strzał w obydwa kolana. Jak inwestorzy mają wierzyć, że spółkę stać na zrobienie hitowej gry ? Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
161 Dołączył: 2012-03-18 Wpisów: 380
Wysłane:
14 grudnia 2022 17:24:46
@baks
Przepraszam, ale bardzo ciężko mi się czyta i analizuje Twoje wpisy. Moim zdaniem jest w nich masa błędów poznawczych i insynuacji.
"Nie jest żadnym wytłumaczenie jeśli gra dobrze działa tylko na najmocniejszych grafikach o ile tak jest w rzeczywistości."
Jak wyobrażasz sobie wyciągnięcie z gry maxa detali na starym sprzęcie. To tak jakbyś oczekiwał 4k w telewizorze kineskopowym.
"Spółka zdawała sobie sprawę, że będzie z tego smród."
Jaka jest podstawa takiej tezy ?
"Jeśli to celowe zagranie to wygląda jak kolejny strzał w obydwa kolana"
Kompletnie nie rozumiem tego zdania.
"Jak inwestorzy mają wierzyć, że spółkę stać na zrobienie hitowej gry ?"
W 3 - gra bardzo często nazywana w skrócie GOAT CP 2077 - gra po przejściach 7 razy Top 10 Weekly Best Sellers w tym kwartale.
Edytowany: 14 grudnia 2022 17:28
|
|
166 Dołączył: 2016-01-17 Wpisów: 1 141
Wysłane:
14 grudnia 2022 17:36:39
Spokojnie, to tylko kilku graczy z problemami, a nie smród, który ciągnie się za CDR przy kolejnej premierze. Wszystko jest w porządku. A nie... www.forbes.com/sites/paultassi...
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
14 grudnia 2022 17:50:50
Z ciekawości odpaliłem nową wersję na tym samym sprzęcie na którym grałem w 2015. W ustawieniach wysokich gra działa płynnie - nie mierzyłem żadnym programem - płynność oceniam tak na oko. W ustawieniach uber - da się grać poza większymi miastami. W Nowigradzie już zauważalnie ścina. Uber+ (z wyłączonym ray-tracingiem) program zaczyna ścinać również na otwartym terenie "w krzakach".
Zasadniczo jest ok. Ciężko wymagać aby sprzęt, który ledwo ogarniał tą grę na maxa w 2015 ogarnął ją w na maxa z ulepszoną grafiką teraz. Zwłaszcza, że zaimplementowano tam tekstury wysokiej rozdzielczości z moda i karty z 4GB RAM mogą mieć problemy z uciągnięciem tego.
Jedyny bug jaki zauważyłem przez jakieś 30 minut grania to coś czasem się chrzani u mnie przy włosach Geralda gdy włączony jest nvidia hairworks.
Nie wiem dokładnie na co narzekają ludzie, ale mam podejrzenie, że problem z wydajnością leży po stronie ich komputerów a nie po stronie gry.
Edytowany: 14 grudnia 2022 17:52
|
|
Wysłane:
14 grudnia 2022 18:02:26
baks napisał(a):Rufusinski napisał(a):
Dokladnie to sie dzieje. Ludzie odpalaja na Ultra+ i placza, ze im karty zdychaja. Tymczasem z tego co zdazylem natestowac te ustawienia wymagaja duzej ilosci vramu. I karty z 8GB lub ponizej maja problem z obsluzeniem bez dzikich przyciec. Ciecie rozdzielczosc niewiele pomaga, wiec i DLSS nic nie daje. U mnie Ultra i Ultra+ sa zwyczajnie niegrywalne. Ale po zejsciu ze wszystkimi suwakami na high caly problem znika gra hula jak marzenie w okolicach 90 fps bez RT.
To o czym piszesz nazywa się ..... optymalizacja. Nie jest żadnym wytłumaczenie jeśli gra dobrze działa tylko na najmocniejszych grafikach o ile tak jest w rzeczywistości. Spółka zdawała sobie sprawę, że będzie z tego smród. Jeśli to celowe zagranie to wygląda jak kolejny strzał w obydwa kolana. Jak inwestorzy mają wierzyć, że spółkę stać na zrobienie hitowej gry ? Niezupelnie. Kazdy moze dostosowac ustawienia do mocy sprzetu i ilosci klatek, ktora go zadowala i gra takie opcje udostepnia. To co ty okreslasz jako optymalizacje to ustawienie sztucznego sufitu dla ustawien, zeby srednie karty niby hulaly na ustawieniach 'maksymalnych' oferowanych przez gre. Jesli ktos jest niezadowolony z plynnosci naprawde nie boli i nie jest ujma ustawienie detali zamiast na ultra na high. Gra i tak wyglada bardzo dobrze. Ale wole miec ta opcje w menu, a nie palowac sie modami i recznie podkrecac lod bias, streaming distance itd, bo do ludzi sypiacych 6k za karty z 8GB vramu w pandemicznym szczycie cen zaczyna docierac jak genialnie wydali pieniadze. Inna kwestia to, ze u niektorych sa widoczne prawdziwe usterki ze zle renderujaca sie trawa, nierendurajaca sie czescia scenerii itd. Ale z tego co widze to pojedyncze przypadki, ktore pewnie szybko zostana spatchowane. Wiekszosc narzekania jest na to, ze dlss i fsr nie dziala, bo suwakami z detalami zapchali caly dostepny vram.
Edytowany: 14 grudnia 2022 18:11
|
|
PREMIUM
289 Dołączył: 2014-12-15 Wpisów: 1 947
Wysłane:
14 grudnia 2022 18:14:08
bginvest napisał(a):Subtelna różnica jest taka że W 3 w promocji: PS STORE : 30 $ bez 50 $ STEAM : 5 $ bez 20 $
Pokręciłeś ceny zarówno na Playstation, jak i Steam, ale ogólnie wiem o co Ci chodzi... :D
|
|
PREMIUM
248 Dołączył: 2009-06-08 Wpisów: 1 258
Wysłane:
14 grudnia 2022 18:16:14
Suwaki, na prawo. Patrz! To było chyba dzisiaj podstawowe działanie większości niecierpliwych graczy (w tym mnie). Opcji graficznych w Wiedźminie 3 jest w tej chwili tyle, że do każdej konfiguracji da się je dopasować. Można też skorzystać z presetów. Gra została odświeżona, żeby jeszcze za kilka lat wyglądać świetnie. Dla większości graczy część suwaków stanie się dostępna za 5 lat.
Gra ma w tej chwili zauważalnie wyższe wymagania niż wersja premierowa. Natomiast Ultra+ z RT max wygląda świetnie, jednak zarzyna sprzęt. Niestety są problemy techniczne - zawieszenia gry, narastające pogorszenia działania, gdy w jednej sesji testuje się różne ustawienia - tak jakby w trakcie zabawy wyciekał VRAM. Część problemów związana też jest ze starszymi sejwami. Po podobnych problemach premierowych Calisto Protocol zatonął w odmętach Steamowego TOP 1000. Myślę jednak, że Wiedźminowi to się nie przydarzy i Redzi jakoś wyjdą obronną ręką.
|
|
|
|
Wysłane:
14 grudnia 2022 18:30:54
tgolik napisał(a):Suwaki, na prawo. Patrz! To było chyba dzisiaj podstawowe działanie większości niecierpliwych graczy (w tym mnie). Opcji graficznych w Wiedźminie 3 jest w tej chwili tyle, że do każdej konfiguracji da się je dopasować. Można też skorzystać z presetów. Gra została odświeżona, żeby jeszcze za kilka lat wyglądać świetnie. Dla większości graczy część suwaków stanie się dostępna za 5 lat.
Gra ma w tej chwili zauważalnie wyższe wymagania niż wersja premierowa. Natomiast Ultra+ z RT max wygląda świetnie, jednak zarzyna sprzęt. Niestety są problemy techniczne - zawieszenia gry, narastające pogorszenia działania, gdy w jednej sesji testuje się różne ustawienia - tak jakby w trakcie zabawy wyciekał VRAM. Część problemów związana też jest ze starszymi sejwami. Po podobnych problemach premierowych Calisto Protocol zatonął w odmętach Steamowego TOP 1000. Myślę jednak, że Wiedźminowi to się nie przydarzy i Redzi jakoś wyjdą obronną ręką. Restartuj gre po zmianie ustawien i po problemie. Wycieki moze sa, ale po kompletnym zapchaniu restart jest zawsze wskazany, bo tego typu kwiatki potrafia wyskakiwac i raczej sa po stronie sterownika. Callisto Protocol zas zatonal, bo to po prostu srednia gra. Ani to dobry horror, ani fajna gra akcji. Wlasciwie jedyne czym mogl sie wyrozniac to wlasnie grafika.
Edytowany: 14 grudnia 2022 18:31
|
|
PREMIUM
289 Dołączył: 2014-12-15 Wpisów: 1 947
Wysłane:
14 grudnia 2022 18:38:13
baks napisał(a): Dlatego jak widzę już teraz dlaczego spółka aktualizację Wiedźmina zleciła 11bit .... chociaż ta wersja ma szanse zadebiutować w dobrej jakości 11Bit ? Chyba za bardzo się rozmarzyłeś co do udziału Bitów w akcjonariacie wiadomej spółki.
|
|
Wysłane:
14 grudnia 2022 18:49:33
aircanada15 napisał(a):baks napisał(a): Dlatego jak widzę już teraz dlaczego spółka aktualizację Wiedźmina zleciła 11bit .... chociaż ta wersja ma szanse zadebiutować w dobrej jakości 11Bit ? Chyba za bardzo się rozmarzyłeś co do udziału Bitów w akcjonariacie wiadomej spółki. sceptyczny wobec CDP baks ma chyba założone różowe okulary patrząc na 11bit i przypisał im robienie remake'a wiedźmina 1, za którego mają być odpowiedzialni weterani z CDP obecnie pracujący pod szyldem Fool’s Theory (11 Bit Studios posiada 40 proc. udziałów w Fool’s Theory co nie oznacza, że kiwną palcem przy tym projekcie)
Edytowany: 14 grudnia 2022 19:02
|
|
Wysłane:
14 grudnia 2022 20:10:28
Sceptycyzm, pesymizm o ile jest merytoryczny ma dla mnie wielokrotnie większą wartosc niż wzajemna zgoda, bo być może bycze nastawienie czesci forumowiczów i moje obarczone jest jakimś błędem.
Niestety póki co zdecydowana większość niedźwiedzich „argumentów”, chociaż ciężko mi je nazwać argumentami mają dla mnie wartosc zerowa i nad tym ubolewam najbardziej.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
14 grudnia 2022 20:36:26
bginvest napisał(a):Sceptycyzm, pesymizm o ile jest merytoryczny ma dla mnie wielokrotnie większą wartosc niż wzajemna zgoda, bo być może bycze nastawienie czesci forumowiczów i moje obarczone jest jakimś błędem.
Niestety póki co zdecydowana większość niedźwiedzich „argumentów”, chociaż ciężko mi je nazwać argumentami mają dla mnie wartosc zerowa i nad tym ubolewam najbardziej.
No właśnie, nie można spłoszyć @baks 'a, bo nie będzie miał kto studzić naszego, nadmiernego optymizmu.
|
|
4 Dołączył: 2020-12-25 Wpisów: 24
Wysłane:
14 grudnia 2022 21:49:49
Edytowany: 14 grudnia 2022 22:00
|
|
4 Dołączył: 2020-12-25 Wpisów: 24
Wysłane:
14 grudnia 2022 21:54:24
Moderator:Do zobaczenia w przyszłym roku
Edytowany: 14 grudnia 2022 22:02
|
|
Wysłane:
14 grudnia 2022 22:25:07
I co jak co ale można stwierdzić, że cyberpunk będzie miał jeszcze większy ogon sprzedażowy jak W3 skoro po 2 latach nadal jest traktowany jako swego rodzaju benchmark i sam Elon reklamuje swoje "mobilne konsole" za pół miliona zł wywołując Cyberpunka do tablicy :) twitter.com/elonmusk/status/16...(chyba że spartolą Phantom Liberty to wtedy obecny sentyment szlag trafi)
|
|
Wysłane:
15 grudnia 2022 08:40:42
Ogon sprzedażowy dla W 3 może być przedłużony o kolejne kilkanaście miesięcy (konsole NG). Gry, którym Metacritic przyznaje status "MUST-PLAY" są z reguły przez dłuższy okres Top Sellers.
Kolejne źródło generowania CF.
DLC będzie dla mnie być albo nie być inwestorem CDPR.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
15 grudnia 2022 09:06:57
przy kursie: 129,90 zł
bginvest napisał(a):Ogon sprzedażowy dla W 3 może być przedłużony o kolejne kilkanaście miesięcy (konsole NG). Wg mojej oceny ta wersja Wiedźmina 3 zaplanowana została na 5 lat. Maksymalne ustawienia wręcz przekraczają możliwości najmocniejszych kart (RTX 4090) a to oznacza, że główna masa graczy odpali grę w takiej jakości najwcześniej za 3 lata. Gra ma olbrzymie pokłady jakości wymagające mocnego sprzętu, który obecnie posiada 1% graczy. Jednocześnie da się ją odpalić na słabszych sprzętach, to wymaga jednak uruchomienia Wiedźmina w trybie directX 11, co nie jest niestety domyślnym ustawieniem. Szkoda tych wczorajszych problemów, które doświadczyła większość graczy PC-towych. Mam nadzieję, że CDR opublikuje szybko parę fixów naprawiających podstawowe usterki.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.