21 Dołączył: 2022-10-19 Wpisów: 166
Wysłane:
15 grudnia 2022 09:45:17
przy kursie: 129,90 zł
Kompromitacja CDR z Wiedźminem, nic się nie nauczyli, WSTYD! Oglądałem prezentację W3 next gen, i już w tedy zastanowiło mnie dlaczego prezentacja jest pominięta z PC, był tylko Xbox X?
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
15 grudnia 2022 10:20:58
tgolik napisał(a): Niestety są problemy techniczne - zawieszenia gry, narastające pogorszenia działania, gdy w jednej sesji testuje się różne ustawienia - tak jakby w trakcie zabawy wyciekał VRAM. Część problemów związana też jest ze starszymi sejwami. Po podobnych problemach premierowych Calisto Protocol zatonął w odmętach Steamowego TOP 1000. Myślę jednak, że Wiedźminowi to się nie przydarzy i Redzi jakoś wyjdą obronną ręką.
W tym problem, że w CDR stało się to standardem po każdej premierze ..... jakoś to będzie Chyba znacznie więcej należy oczekiwać od czempiona niż od jakiejś spółeczki z NC ... Apółka wybrnie z tego ale znów z dużymi stratami na wizerunku - dlatego uważam, że wątpliwe jest aby kolejne gry były dużo lepsze niż CP na premierze. Nie ma kto zadbać o jakość - tak mi to wygląda.Gracze to gracze ale prasa branżowa to większe zmartwienie. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
PREMIUM
41 Dołączył: 2020-02-26 Wpisów: 172
Wysłane:
15 grudnia 2022 10:44:09
Mleko się rozlało. Jedno jest pewne... to nie powinno było się wydarzyć, nie po CP 2077.
Zaczynam powoli się zastanawiać, na ile w CDPROJEKT zostały poczynione szkody, poprzez zbytnie poluzowanie kontroli jakości na rzecz wprowadzania inkluzywności i dywersyfikacji "kultury pracy" (ESG).
Chwilowo mamy kolejną, ciesząca moje oczy i portfel zwałę kursu, za którą chyba bardziej odpowiada wczorajsza konferencja FED. Jeśli cokolwiek będzie wskazywało na jakikolwiek rajd pod koniec tego roku, to on już chyba w tej maksymalnej cenie 153 (na której ostatnio zatrzymały się wzrosty) jest wliczony :)
|
|
|
|
PREMIUM
248 Dołączył: 2009-06-08 Wpisów: 1 258
Wysłane:
15 grudnia 2022 10:44:22
baks napisał(a):tgolik napisał(a): Niestety są problemy techniczne - zawieszenia gry, narastające pogorszenia działania, gdy w jednej sesji testuje się różne ustawienia - tak jakby w trakcie zabawy wyciekał VRAM. Część problemów związana też jest ze starszymi sejwami. Po podobnych problemach premierowych Calisto Protocol zatonął w odmętach Steamowego TOP 1000. Myślę jednak, że Wiedźminowi to się nie przydarzy i Redzi jakoś wyjdą obronną ręką.
W tym problem, że w CDR stało się to standardem po każdej premierze ..... jakoś to będzie Chyba znacznie więcej należy oczekiwać od czempiona niż od jakiejś spółeczki z NC ... Apółka wybrnie z tego ale znów z dużymi stratami na wizerunku - dlatego uważam, że wątpliwe jest aby kolejne gry były dużo lepsze niż CP na premierze. Nie ma kto zadbać o jakość - tak mi to wygląda.Gracze to gracze ale prasa branżowa to większe zmartwienie. Nie sposób zaprzeczyć - premiera wersji nextgen Wiedźmina 3 na PC fatalna. Porównywalna do Calisto, gdzie jednak główny problem zlikwidowali w ciągu doby. Jednak Calisto dalej ma stuttering i problemy z przeliczaniem shaderów i tego raczej już nie usuną. Obawiam się o przyszłość gier CDR, bo stuttering dotyczy większości gier na UE, gdzie pojawia się wyższa jakość tekstur i obiektów. W Wiedźminie 3 - ogólne podniesienie jakości graficznej sprawiło, że obecne platformy sprzętowe są zbyt obciążone i gra działa niestabilnie na wszystkich, szczególnie mocniejszych (bo tu ustawiamy wyższe poziomy grafiki) maszynach. Paradoksalnie najmniej problemów zgłaszają właściciele słabych i średnich maszyn, dla których przesunięcie suwaków w opcjach w lewo nie jest ujmą na honorze.
|
|
7 Dołączył: 2011-09-15 Wpisów: 24
Wysłane:
15 grudnia 2022 11:43:40
Jak gracz grałem w W3 (super, jedna z lepszych gier jak dla mnie w ogóle, cały czas mam zainstalowaną na konsoli) i Cyberpunka na PS4 - tutaj masochistycznie przeszedłem grę po premierze z całym bagażem jej początkowych błędów i jakoś nie mam ochoty jej włączyć jeszcze raz, nawet po wszystkich obecnych aktualizacjach i dodatkowo posiadając obecnie PC które uciągnie grę w wysokiej jakości, a którego nie miałem w momencie premiery.
Zastanawiam się obecnie, znając z autopsji wtopę CDP z Cyberpunkiem oraz czytając o w pewnym sensie podobnych problemach z W3 next gen: - dziurawa lub niedziałająca kontrola jakości, - podejście spółki: na pohybel - jakoś to będzie, czy rzeczywiście spółka wyciągnęła prawidłowe wnioski po premierze Cyberpunka i wprowadziła jakieś skuteczne i działające zmiany w modelu i sposobie zarządzania czy aby jednak nie wpadła w pułapkę sporej korporacji.
W ostatnim wywiadzie Kiciński powiedział że wprowadzenie zmian wymaga kilku lat - tutaj się zgodzę, ale mam też wrażenie że w całym tym godzinnym wywiadzie jest zdecydowana większość korpobełkotu (który niestety znam z doświadczenia) i studio pomimo wielkich planów i ambicji będzie miało notoryczne problemy z ich realizacją.
Edytowany: 15 grudnia 2022 11:44
|
|
161 Dołączył: 2012-03-18 Wpisów: 380
Wysłane:
15 grudnia 2022 12:58:05
Wszystkich chyba zastanawia jak działa kontrola jakości w spółce.
W zasadzie jedyna rzecz, która w wywiadzie z A. Kicińskim mnie zaniepokoiła to spora rotacja wśród pracowników. Z własnego doświadczenia wiem, to ma istotny wpływ na spowolnienie wielu procesów, a także zwiększa ryzyko wyboru nieodpowiedniej osoby na dane stanowisko. Pytanie jaka jest rotacja na szczeblach managerskich. Często zdarza się, że rewelacyjny pracownik, bezbłędnie wykonujący swoje zadania, po awansie okazuje się, że kompletnie się nie nadaje do zarządzania daną komórką, nie wspominając już o nowych pracownikach potrzebujących czas na wdrożenie. Prezes bagatelizował poziom rotacji, wiadomo nie ma ludzi niezastąpionych, ale moim zdaniem to może mieć wpływ na opóźnienia lub błędy.
Panowie Microsoft miał niejednokrotnie problemy z Windows, więc należy się spodziewać, że i CD będą się przydarzać problemy.
Nadal nie wiemy w jakim stopniu wina leży po stronie spółki.
Szkoda, krótkoterminowo taki czarny łabądek, który istotnie przyćmił odbiór gry na PS 5 i Xbox Series X gdzie gra ma najwyższe oceny z gier 2022 r.
|
|
67 Dołączył: 2018-05-12 Wpisów: 308
Wysłane:
15 grudnia 2022 13:04:05
Nie grałem w nową wersję - z tego co czytam problem jest wydajność i wysokie wymagania - tutaj testy z pure PC - > www.purepc.pl/wiedzmin-3-dziki... czy poza tym pojawiły się inne problemy?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
15 grudnia 2022 13:16:36
Bartas_Gda napisał(a):Nie grałem w nową wersję - z tego co czytam problem jest wydajność i wysokie wymagania - tutaj testy z pure PC - > www.purepc.pl/wiedzmin-3-dziki... czy poza tym pojawiły się inne problemy? Problemem jest stuttering narastający w trakcie gry a w szczególności po kilkakrotnych zmianach opcji graficznych. Oprócz tego gra często wywala do pulpitu. Szczególnie gdy próbujemy ruszać ustawienia RT ale także w czasie samej rozgrywki. Gra wygląda świetnie na bardzo mocnym sprzęcie ale jest niestabilna.
|
|
81 Dołączył: 2021-04-13 Wpisów: 353
Wysłane:
15 grudnia 2022 17:52:47
Dlaczego posty są kasowa co się znowu nie podoba moderatowi prawda czy może Gra na spadki co Moderator:Forum SW nie jest miejscem, gdzie możesz publikować wszystko, co Ci ślina na język przyniesie.
Edytowany: 15 grudnia 2022 18:07
|
|
45 Dołączył: 2017-09-26 Wpisów: 333
Wysłane:
15 grudnia 2022 19:44:38
Wg. mnie wiązanie spadków z problemami W3 New Gen jest bardzo mylne z wielu powodów. W skrócie aktualizacja jest darmowa, także nie ma ona większego wpływu na wyniki spółki i logiczne było, że gdy musieli przez wojnę sami ukończyć develpoment zrobili to zapewne po łebkach bo studio jest skupione na DLC do CP i nowych projektach. Z punktu biznesowego nie było sensu tutaj angażować większych zasobów co jest w pełni zrozumiałe. Poza tym wystarczy spojrzeć na inne spółki gamedev jak się dzisiaj zachowały, TEN podobne spadki, 11b i PLW też duże minusy, za oceanem Rockstar również widzę spada 4%. Także powtarzanie jak mantra, że dzisiejszy spadek to przez nieudaną aktualizacje jest niepoważne. Nastąpiła po prostu kolejna fala realizacji zysków po wzroście z 80->150. Aktualna pewnie zachaczy już o równe 100 zł i zobaczymy co dalej.
|
|
|
|
21 Dołączył: 2022-10-19 Wpisów: 166
Wysłane:
15 grudnia 2022 20:26:15
W mojej ocenie dzisiejsze spadki to 100% wpadka z W3 na PC, to pokazało że spółka nie wyciągnęła wniosków z CP, to pokazuje że kolejne premiery również będą podobne, to pokazuje że w CDR nadal jest bałagan i nikt nad niczym nie panuje. Kpina z akcjinariuszy i kpina z graczy po raz kolejny. Technicznie droga do 150 była otwarta, ale po takiej wpadce nikt nie był już takim optymistą, żeby pakować się a to bagno. MZ okolice 106zł są realne, patrząc od strony wsparcia
|
|
119 Dołączył: 2021-01-14 Wpisów: 512
Wysłane:
15 grudnia 2022 20:30:19
CSharpBeginner napisał(a):Wg. mnie wiązanie spadków z problemami W3 New Gen jest bardzo mylne z wielu powodów. W skrócie aktualizacja jest darmowa, także nie ma ona większego wpływu na wyniki spółki i logiczne było, że gdy musieli przez wojnę sami ukończyć develpoment zrobili to zapewne po łebkach bo studio jest skupione na DLC do CP i nowych projektach. Z punktu biznesowego nie było sensu tutaj angażować większych zasobów co jest w pełni zrozumiałe. Poza tym wystarczy spojrzeć na inne spółki gamedev jak się dzisiaj zachowały, TEN podobne spadki, 11b i PLW też duże minusy, za oceanem Rockstar również widzę spada 4%. Także powtarzanie jak mantra, że dzisiejszy spadek to przez nieudaną aktualizacje jest niepoważne. Nastąpiła po prostu kolejna fala realizacji zysków po wzroście z 80->150. Aktualna pewnie zachaczy już o równe 100 zł i zobaczymy co dalej. Szczerze watpie, ze spadnie do 100. Raczej czeka nas powtorka z poczatku grudnia. A i juz jutro pod koniec sesji moze byc calkiem ciekawie.
|
|
81 Dołączył: 2021-04-13 Wpisów: 353
Wysłane:
15 grudnia 2022 20:37:50
Gring napisał(a):W mojej ocenie dzisiejsze spadki to 100% wpadka z W3 na PC, to pokazało że spółka nie wyciągnęła wniosków z CP, to pokazuje że kolejne premiery również będą podobne, to pokazuje że w CDR nadal jest bałagan i nikt nad niczym nie panuje. Kpina z akcjinariuszy i kpina z graczy po raz kolejny. Technicznie droga do 150 była otwarta, ale po takiej wpadce nikt nie był już takim optymistą, żeby pakować się a to bagno. MZ okolice 106zł są realne, patrząc od strony wsparcia mówisz o paru osobach co żalą się bo nie umieją czytać wymagań. Ja przeglądam te fora i polecam tobie poczytać. Ludzie piszą chodziło mi w full hd teraz daje te same ustawiania i mam polowe klatę karta geforce1060. A o tym że ma inne tekstury ich wielkość i tak dalej to zapomina. Więc te komentarze odnośnie PC wynika ewidentnie z braku wiedzy i czytania ze się zmieniły wymagania
|
|
Wysłane:
15 grudnia 2022 20:51:09
CSharpBeginner napisał(a):Wg. mnie wiązanie spadków z problemami W3 New Gen jest bardzo mylne z wielu powodów. W skrócie aktualizacja jest darmowa, także nie ma ona większego wpływu na wyniki spółki i logiczne było, że gdy musieli przez wojnę sami ukończyć develpoment zrobili to zapewne po łebkach bo studio jest skupione na DLC do CP i nowych projektach. Z punktu biznesowego nie było sensu tutaj angażować większych zasobów co jest w pełni zrozumiałe. Poza tym wystarczy spojrzeć na inne spółki gamedev jak się dzisiaj zachowały, TEN podobne spadki, 11b i PLW też duże minusy, za oceanem Rockstar również widzę spada 4%. Także powtarzanie jak mantra, że dzisiejszy spadek to przez nieudaną aktualizacje jest niepoważne. Nastąpiła po prostu kolejna fala realizacji zysków po wzroście z 80->150. Aktualna pewnie zachaczy już o równe 100 zł i zobaczymy co dalej. Najwyraźniej źle interpretujesz temat. Aktualizację nie wydano po to aby przepalić kasę tylko dlatego, że nadal ludzie oglądają serial i wciąż liczono na miliony nowych graczy. To miał być dodatkowy długi ogon sprzedażowy uzupełniający przychody z CP. Przypomnij sobie jak podniecaliście się nie tak dawno, że nex-gen da nowy potok kasy. Niestety znów spółka sama ten ogon "przycięła drzwiami" i nie ulega wątpliwości, że jes to bolesne nawet od samego patrzenia jak spółka sama niszczy po raz kolejny swój poyencjał. Niektórym coś przysłania realizm i fakty - trudno ocenić co ale inwestorzy zauważyli, że jest kolejny duży problem i aktualnie pozbyli się akcji. Za jakiś czas burza ucichnie i znów znajdą się marzyciele o szybki ATH. Giełda tak działa. Do czasu aż znów spółka przytnie sobie ogon sprzedażowy jakąś kolejną wtopą. Aż oczy bolą ale niestety to nie ostatni raz.Już teraz można robić zakłady, że kolejna gra nie będzie dużo lepsza od CP i "premiera znów popłynie" Widać to jednak wyraźnie, że w spółce nikt nie panuje nad jakością .... a może nie opłaca oim się zatrudnić ludzi którzy by to ogarneli ? Przy dużej fluktuacji kadr nie da się zapewnić wysokiej jakości. To nie market Biedronka ale jak widać nie wszyscy to potrafią zrozumieć. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Wysłane:
15 grudnia 2022 21:22:39
baks napisał(a):CSharpBeginner napisał(a):Wg. mnie wiązanie spadków z problemami W3 New Gen jest bardzo mylne z wielu powodów. W skrócie aktualizacja jest darmowa, także nie ma ona większego wpływu na wyniki spółki i logiczne było, że gdy musieli przez wojnę sami ukończyć develpoment zrobili to zapewne po łebkach bo studio jest skupione na DLC do CP i nowych projektach. Z punktu biznesowego nie było sensu tutaj angażować większych zasobów co jest w pełni zrozumiałe. Poza tym wystarczy spojrzeć na inne spółki gamedev jak się dzisiaj zachowały, TEN podobne spadki, 11b i PLW też duże minusy, za oceanem Rockstar również widzę spada 4%. Także powtarzanie jak mantra, że dzisiejszy spadek to przez nieudaną aktualizacje jest niepoważne. Nastąpiła po prostu kolejna fala realizacji zysków po wzroście z 80->150. Aktualna pewnie zachaczy już o równe 100 zł i zobaczymy co dalej. Najwyraźniej źle interpretujesz temat. Aktualizację nie wydano po to aby przepalić kasę tylko dlatego, że nadal ludzie oglądają serial i wciąż liczono na miliony nowych graczy. To miał być dodatkowy długi ogon sprzedażowy uzupełniający przychody z CP. Przypomnij sobie jak podniecaliście się nie tak dawno, że nex-gen da nowy potok kasy. jprd - co Ty wg piszesz? Przecież od początku nawet najwięksi entuzjaści pisali, że next gen nie będzie miało wielkiego wpływu na wyniki - z wiadomych względów. W mojej ocenie głownie chodzi o odświeżenie marki, budowanie powiązań z serialem i budowanie bazy graczy dla nowych tytułów z uniwersum. Jest problem o tutaj nie ma co dyskutować - należy zadać sobie pytanie czy i w jakim czasie są w stanie naprawić problemy z optymalizacją. Odnośnie rotacji teamu była mowa ostatnio u Tomka Jaroszka - tutaj % raczej standardowe, ale nakręcacie temat jakby tam 50% wymienili i zostali sami "studenci" Dzisiejsze spadki - a premiera - w mojej ocenie powiązanie na pewno jest, ale przede wszystkim należy pamiętać ile funduszy gra na spadki - oni będą temat nakręcać bo na tym zarabiają. TTWO spada ponad 3%, EA prawie 3%. Powinniśmy podchodzić realnie do tematu a nie popadać w skrajności w skrajność. Osobiście liczę na spadki - będzie okazja dokupić w długim terminie Konsole działają dobrze i są bardzo wysoko oceniane
Edytowany: 15 grudnia 2022 21:23
|
|
PREMIUM
41 Dołączył: 2020-02-26 Wpisów: 172
Wysłane:
15 grudnia 2022 23:03:38
Panowie, spokojnie, dużo się dzieje... Widmo recesji, niezadowolenie z polityki FED, szorciarze, niewystarczające prześwietlenie nextgenowego W3 pod kątem wydajności na PC... się tego uzbiera do kupy, a jeszcze koniec roku, nerwówka, wyglądanie Mikołaja, etc. A tymczasem... ps-timetracker.com/statistic/l...
|
|
Wysłane:
16 grudnia 2022 00:40:06
Bartas_Gda napisał(a): Dzisiejsze spadki - a premiera - w mojej ocenie powiązanie na pewno jest, ale przede wszystkim należy pamiętać ile funduszy gra na spadki - oni będą temat nakręcać bo na tym zarabiają. TTWO spada ponad 3%, EA prawie 3%.
Powinniśmy podchodzić realnie do tematu a nie popadać w skrajności w skrajność. Osobiście liczę na spadki - będzie okazja dokupić w długim terminie
Konsole działają dobrze i są bardzo wysoko oceniane
Powiedz, że spółka nie dała im argumentów i paliwa ... ? Przy takiej amatorszczyźnie to aż dziw, że ukrsowi udało się urosnąć niedawno o 100%. Przecież ta spółka chyba wręcz marzy aby fundy miały pożywkę do spekulacji ... Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Wysłane:
16 grudnia 2022 00:51:35
baks napisał(a):Bartas_Gda napisał(a): Dzisiejsze spadki - a premiera - w mojej ocenie powiązanie na pewno jest, ale przede wszystkim należy pamiętać ile funduszy gra na spadki - oni będą temat nakręcać bo na tym zarabiają. TTWO spada ponad 3%, EA prawie 3%.
Powinniśmy podchodzić realnie do tematu a nie popadać w skrajności w skrajność. Osobiście liczę na spadki - będzie okazja dokupić w długim terminie
Konsole działają dobrze i są bardzo wysoko oceniane
Powiedz, że spółka nie dała im argumentów i paliwa ... ? Przy takiej amatorszczyźnie to aż dziw, że ukrsowi udało się urosnąć niedawno o 100%. Przecież ta spółka chyba wręcz marzy aby fundy miały pożywkę do spekulacji ... oczywiście, że dała - i to też napisałem - byłbym ignorantem gdybym nie widział problemu i nie ma co dyskutować - wygląda to bardzo słabo - zwłaszcza w kontekście odbudowywania zaufania graczy i inwestorów po fatalnym stracie CP2077.
|
|
166 Dołączył: 2016-01-17 Wpisów: 1 141
Wysłane:
16 grudnia 2022 08:04:21
Od początku projekt NG Wieśka na PC był przyjmowany sceptycznie, bo ta gra wyglądała dużo lepiej niż na konsolach. Wersja na nowe to zupełnie inna bajka i bardzo dobry ruch. Aktualizacja NG jest na PC obowiązkowa czy można ją olać? Jeśli to pierwsze, to ludzie ze starszymi kompami, którym wystarczała zwykła wersja mogą czuć się oszukani, kupowali bowiem przed laty grę pod własną specyfikację sprzętu.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 grudnia 2022 09:12:59
przy kursie: 132,64 zł
Rif napisał(a): Aktualizacja NG jest na PC obowiązkowa czy można ją olać? Na GOG.com można wyłączyć aktualizacje automatyczne dla wybranego tytułu. Nie wiem jak jest na STEAM. Natomiast i na STEAM i na GOG można po aktualizacji wrócić do starej wersji v.1.32. Prawdopodobnie w większości przypadków problemem były zbyt stare foldery z Widźminem 3. Odinstalowanie starej wersji i zainstalowanie Wiedźmina od nowa załatwia znaczną część problemów. Aktualizacja 4.0 bardzo ulepszyła graficznie Wiedźmina 3 - na moim RTX 4090 gra z RT i suwaki w prawo wygląda obecnie zjawiskowo. Nawet na najniższych ustawieniach, po aktualizacji gra wygląda lepiej (poprawiono roślinność, jej zagęszczenie, zasięg rysowania, jakość tekstur, postacie dostały poprawione oczy i zostały lepiej oteksturowane) jednak ma, w stosunku do edycji sprzed 7 lat, ok. 25% podwyższone wymagania. Gra została mocno ulepszona i przez najbliższe 5 lat kolejne rzesze graczy będą zyskiwały, dzięki ulepszeniom sprzętu, możliwość grania w najwyższych ustawieniach. Uważam, że na High Endowym PC, Wiedźmin 3 v. 4.0 jest obecnie jedną z najładniejszych i najlepszych gier na rynku.
Edytowany: 16 grudnia 2022 09:14
|
|