PARTNER SERWISU
dpmelvfp
54 55 56 57 58
misiekzkrk
9
Wpisów: 42
Wysłane: 18 stycznia 2023 15:18:26 przy kursie: 71,60 zł
rrafal napisał(a):
To, że wydadzą ją w tym roku jest raczej pewne, czerwiec czy wrzesień co za różnica?

Różnica myśle ogromna bo czas do wydania gry jest istotny i kurs na każdy z tych milestonów będzie reagował w dół lub w góre dlatego jest to takie istotne i ciekawią mnie Wasze opinie - KALENDARZ konferencji gamingowych - www.gameconfguide.com/calendar...

Temat co bedzie po też jest ciekawy. Ja głęboko wierze że twórczość Lema na świecie jest bardziej znana niż nam się wydaje o czym świadczą np goście na Festiwalu Lema w Krakowie z całego świata a gra spokojnie na siebie zarobi i spółce zostaną pieniądze ale nie pokusze się o ocenę kolejnego projektu i jego budżetu. Uważam że za nim powstanie większy projekt od The Invincible studio może wydać coś mniejszego w podobnym uniwersum. Przypominam że czeka ich jeszcze po wydaniu gry DLC z VR dla The Invincible (zakladam ze gra bedzie sukcesem i to DLC powstanie) choc fakt mozna pracowac juz wtedy rownolegle nad innym projektem.

PS Creotech podjal uchwale w Grudniu 2021 a weszli na Gielde nie w Maju (byla wtedy emisja) a w Lipcu 2022 - Starward nie robi emisji wiec zakladam ze nie trzeba rejestrowac akcji i będzie to znacznie szybciej - Q2.
Edytowany: 18 stycznia 2023 15:32

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 18 stycznia 2023 15:38:22 przy kursie: 71,60 zł
1ketjoW napisał(a):
Dla mnie dyskusja jest ciekawa.

To jest pewien spór o postrzeganie przyszłości i argumenty za tym, aby twierdzić, że gra odniesie sukces lub za tym, że tak nie będzie. To zasadnicze pytanie inwestycyjne, na jakie trzeba sobie udzielić odpowiedzi na bazie swojej wiedzy o grze (popyt na podobne gry w przeszłości), spółce (wiarygodność i wiedza zespołu) i rynku (czy gracze oczekują tej gry na poziomie na jakim obecnie spółka jest wyceniana) (dlatego dla mnie stwierdzenia baksa są bezsensu - nie znasz odpowiedzi na powyższe pytania nie inwestujesz, a jeżeli znasz i wychodzi, że potencjał gry jest większy niż wycenia to rynek - inwestujesz).

Czy poziom wiedzy, jaką posiadamy jest wystarczający, aby poprawnie odpowiedzieć na powyższe pytanie to zupełnie inna kwestia. Każdy musi ocenić to sam.

Dlatego tak ważne jest, aby rozumieć w co się inwestuje i dlaczego. To minimalizuje ryzyko.

Można oczywiście również podejść do inwestycji jako do zakładu i założyć, że gra będzie sukcesem lub porażką. Taki rodzaj inwestowania jest faktycznie podobny do hazardu i szanse są takie jak w grach hazardowych. Marne.

Każdy ma swoje założenia i progi akceptacji. Dla mnie spółka była za droga już na starcie ..... dlatego nie wszedłem.
Jednak nie oznacza to, że miałem rację. Wiele razy się pomyliłem z oceną wyceny spółki.
CDP przed premierą W3 po 16zł.
PLW na IPO po coś ok 45zł i inne.

Spółka moim zdaniem idzie właściwą drogę. Chcieli wydać na rocznicę Lema - byłem bardzo sceptyczny. Sami zrozumieli, że to nierealne. Teraz podjęli współpracę z doświadczonym zespołem - to dobry krok. Rozpoznawalna marka pomoże im w marketingu - 11bit ma sporą rozpoznawalność.
W spółce są osoby z doświadczeniem starszego producenta z CDP - to dobry znak. Przedłużające się prace w mojej ocenie to też dobry znak.

Sądzę, że przywiązywanie się do poziomu sukcesu czyli ilości sprzedanych sztuk gry to błąd poznawczy.
Gra tutaj nie idzie dokładnie o ilość sprzedanych kopuii.
Spółka ma zarobić na dalszą działalność. A jak ma się wycena do tego co zarobi to nie do końca istotne w tym momencie.
Przypomnę, że 11bit szedł nieco podobną drogą. Wyprodukował grę która byłą oryginalna. Odwrócone Tower defence co dało pewien rozgłos. Później dalej produkowali oryginalne gry aż zyskali markę.
Ja tu widzę pewną inspirację spółką 11bit.
Niezwyciężony ma dać spółce pewną rozpoznawalność - a są na razie na dobrej drodze do tego - a gra dobrej jakości zapewni im rozpoznawalność.
Jeśli do tego spółce uda się zebrać jakąś poduszkę finansową i będą mogli spokojnie pracować nad drugą częścią gry a może i nad inną produkcją.

Stąd obliczanie kapitalizacji i możliwego zarobku na grze to błędne założenie.
Moim zdanie inwestorzy którzy zainwestowali w spółkę liczą na potencjał wzrostu po premierze pod następne gry. Teraz nie ale jakiś czas po premierze spółka zapewne uchyli rąbka tajemnicy co dalej. Bez wątpienia będzie to zależne od sprzedaży gry.
Może warto przypomnieć sobie jakie były reakcje na premierze W3 - zaraz po spadki a później wzrosty po zaskoczeniach ze sprzedażą.
Niezwyciężony nie sprzeda się raczej nigdy więcej niż w kilka mln szt - więc Wiedźminem nie będzie ale ta gra to tylko pierwszy kamień milowy w budowaniu potencjału.
To są moje oceny. Ale spółką interesowałem się tylko pobieżnie.
O tym co planuje spółka może coś powiedzieć Maciek on jest dość blisko zespołu - tak mi się wydaje.Angel

W temacie premiery yo niemal pewna we wrześniu.
Co do przejścia na GPW to termin bez znaczenia. Nie spowoduje to masowego napływu inwestorów instytucjonalnych. To proces długotrwały.
Nakręcić go może bardzo udana premiera gry.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 18 stycznia 2023 15:40

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 18 stycznia 2023 17:18:02 przy kursie: 71,60 zł
baks,

Cytat:

Sądzę, że przywiązywanie się do poziomu sukcesu czyli ilości sprzedanych sztuk gry to błąd poznawczy.
Gra tutaj nie idzie dokładnie o ilość sprzedanych kopuii.
Spółka ma zarobić na dalszą działalność. A jak ma się wycena do tego co zarobi to nie do końca istotne w tym momencie.

STA ma zarobić tylko na dalszą działalność. Jaki w tym przypadku zysk będą mieli akcjonariusze? Dla mnie to bardzo istotne. Życie przyszłością jest ciekawe i ekscytujące, ale dla mnie zbyt ryzykowne. Dla mnie robienie gry za kilkanaście milionów złotych po to aby uzyskać rozpoznawalność marki jest złym założeniem. Spółka ma za cel zarabiać pieniądze, a nie sprzedawać świetlaną przyszłość inwestorom. Jeżeli wydając kilkanaście milionów na grę nie osiągną sukcesu to skąd wiadomo, że przy mniejszym budżecie gry osiągną sukces.

Dla przypomnienia, co to jest kapitalizacja.

Cytat:
Kapitalizacja – w terminologii używanej na giełdach papierów wartościowych jest to wartość giełdowa spółki równa iloczynowi aktualnego kursu akcji i liczby akcji spółki w obrocie giełdowym (a także tych poza obrotem giełdowym). Akcje odzwierciedlają własność, tym samym kapitalizacja giełdowa przedsiębiorstwa stanowi dokonaną przez rynek kapitałowy wycenę jego aktywów netto, czyli kapitału.

Załóżmy, że kupię dziś akcje STA i gra nie zwróci poniesionych nakładów przez spółkę. Zyskałem jako akcjonariusz czy straciłem? Straciłem. Notowania wzrosną, czy zmaleją? Zmaleją. Czy spółka będzie miała wystarczająco środków na następną grę. Nie wiem? Jeżeli ich nie będzie miała, to kolejna emisja będzie konieczna. Prawdopodobny dalszy spadek kursu akcji.

Ja nie znam odpowiedzi na pytanie, czy warto w spółkę zainwestować? Skoro jej nie znam to szukam dalej.

misiekzkrk
9
Wpisów: 42
Wysłane: 19 stycznia 2023 10:49:33 przy kursie: 70,00 zł
baks napisał(a):
[quote=1ketjoW]Dla mnie dyskusja jest ciekawa.
O tym co planuje spółka może coś powiedzieć Maciek on jest dość blisko zespołu - tak mi się wydaje.Angel

W temacie premiery yo niemal pewna we wrześniu.
Co do przejścia na GPW to termin bez znaczenia. Nie spowoduje to masowego napływu inwestorów instytucjonalnych. To proces długotrwały.
Nakręcić go może bardzo udana premiera gry.

Czyli w temacie premiery w większości się zgadzamy że wrzesień - ktoś się pokusi o przejscie na główny parkiet i release date reveal?

Moderator:
Edytowany: 19 stycznia 2023 15:55

baks
152
Wysłane: 26 stycznia 2023 17:46:15 przy kursie: 72,00 zł
Zaskakujące, że nikt nie zauważył, że gra została zauważona przez redakcję Game Star i uznana za jedną z kilku najbardziej oczekiwanych gier gatunku oczekiwanych w 2023 roku.

Die spannendsten Story-Spiele, die 2023 erscheinen
Auch 2023 wollen uns viele Story-Spiele zum Lachen, Weinen und Schwärmen bringen. Wir stellen euch die spannendsten Geschichten vor, die dieses Jahr erscheinen.
www.gamestar.de/artikel/die-sp...
Die kundigen Sci-Fi-Fans unter euch haben von The Invincible zumindest schon mal gehört. Das Spiel basiert auf dem gleichnamigen Roman von Stanislaw Lem und orientiert sich beim Setting und auch der Story stark daran. Allerdings wird es ausdrücklich keine 1:1 Umsetzung des Buchs.
Als Astrobiologin Yasna sucht ihr eine verschwundene Raumschiffcrew auf einem gefährlichen Wüstenplaneten. Dabei trefft ihr bald auf Roboter (stilecht im Retro-Futurismus-Look), die euch nicht alle freundlich gesonnen sind. Die Geschichte läuft recht linear, ab und zu sollt ihr die Freiheit haben, selbstständig zu erkunden - und die komplette Story lässt sich an einem Wochenende durchspielen. Perfekt also, wenn ihr keine fünfzig Stunden in ein riesiges RPG stecken wollt.
Edytowany: 26 stycznia 2023 17:47

baks
152
Wysłane: 26 stycznia 2023 18:02:39 przy kursie: 72,00 zł
Chyba już można zacząć spekulować kiedy rozpoczną produkcję drugiej części gry.

Cytat:

Starward Industries zostaje na dłużej w uniwersum Stanisława Lema
Opublikowano: 2023-01-26 08:40:03 Daniel Paćkowski
Krakowskie studio podpisało aneks do umowy ze spadkobiercą twórczości Stanisława Lema, na mocy którego zapewniło sobie wyłączność na produkcję gier wideo na podstawie powieści "Niezwyciężony" do 2028 r.
www.stockwatch.pl/wiadomosci/s...

5 lat to dużo aby zmaterializować zyski z licencji.
Jednak biorąc pod uwagę długość cyklu produkcji to potrzebne będzie kolejne przedłużenie licencji - pewnie na wyższych kwotach.
Biorąc pod ywagę, że gra ukaże się we wrześniu a wraz z poprawkami zejdzie do wiosny. Na jesień 2024 można liczyć na jakiś dodatek. By może w 2024 będą 2 DLC. W 2025 możliwe jeszcze jakiś dodatek i maksymalizacja prac nad drugą częścią gry nad którą pierwsze prace mogą ruszyć pod koniec 2024.
4 lata produkcji czyli koniec 2028 realny. Jednak przed końcem licencji jeśli nawet uda się wydać grę to nie uda się zrealizować dużej części zysków.
Jednak jak widać spółka potrafi zarządzać sprawami licencyjnymi i w 2028 także da sobie radę dogadać się.
Długość licencji nie pozostawia złudzeń, że część 2 gry jest już w planach i to bardzo dobra wiadomość dla fanów Lema.
Sam nim kiedyś byłem.Angel
Edytowany: 26 stycznia 2023 18:03

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 26 stycznia 2023 18:45:07 przy kursie: 72,00 zł
baks napisał(a):

Albo ile zajmie im produkcja części pierwszej ;) ;)

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 962
Wysłane: 26 stycznia 2023 18:53:44 przy kursie: 72,00 zł

baks
152
Wysłane: 26 stycznia 2023 19:36:34 przy kursie: 72,00 zł
szarlej81 napisał(a):
baks napisał(a):

Albo ile zajmie im produkcja części pierwszej ;) ;)

Zawsze może coś pójść nie tak.
Jednak poczytaj sobie wcześniejsze informacje pierwotnie zamierzano wydać grę bodajże w 2020. Rzeczywistość zweryfikowała te zamierzenia i urealniła plany.
Ogłoszono, że gra zostanie wydana nie później niż w październiku.
Masz jakieś realne fakty sugerujące opóźnienie premiery większe niż 2-3 miesiące ?
czy tylko źle życzysz ?
Myślę, że wsparcie 11bit jest istotne i "zezwolenie" na podanie przybliżonej daty premiery wydaje się dość realne.
Wydaje mi się, że data premiery może być ogłoszona wiosną. Jak zwykle w 11bit będzie to element marketingu. To fakt, że marketing własnych gier 11-tki się ostatnio przeciąga ale moim zdaniem nie ma dużych zagrożeń tegorocznej premiery gry.
Czas pokaże.

KamiLPArsenal
29
Wpisów: 160
Wysłane: 17 lutego 2023 22:27:00 przy kursie: 72,80 zł
Zwiastun gry:

Szkoda, że wciąż bez daty premiery.

veve
38
Wpisów: 357
Wysłane: 18 lutego 2023 08:50:51 przy kursie: 72,80 zł
baks napisał(a):
pierwotnie zamierzano wydać grę bodajże w 2020. Rzeczywistość zweryfikowała te zamierzenia i urealniła plany.
Ogłoszono, że gra zostanie wydana nie później niż w październiku.
Masz jakieś realne fakty sugerujące opóźnienie premiery większe niż 2-3 miesiące ?
czy tylko źle życzysz ?

Gdy rzeczywistość weryfikuje plany o trzy lata to podawanie jakichkolwiek dat jest niewiarygodne.
Chyba wszyscy dobrze życzymy polskim firmom gamingowym. Niech zdobywają światowe rynki, ku chwale polskiej gospodarki i ku rozwojowi polskiej giełdy.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 18 lutego 2023 12:57:10 przy kursie: 72,80 zł
Podoba mi się klimat tego zwiastuna.

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 18 lutego 2023 18:32:46 przy kursie: 72,80 zł
KamiLPArsenal napisał(a):
Zwiastun gry:

Szkoda, że wciąż bez daty premiery.

data bedzie podana jak gra bedzie gotowa, jaki sens ma podawanie wcześniej i ewentualnie późniejsze jej przesuwanie?

kholat
23
Wpisów: 165
Wysłane: 20 lutego 2023 08:02:09 przy kursie: 72,80 zł
ja obstawiam, że skończy jak Winter Survival Prologue, gra to tylko pretekst, ta spółka to wehikuł pewnych ludzi

GRAF78
93
Wysłane: 20 lutego 2023 17:51:12 przy kursie: 71,00 zł
kholat napisał(a):
.. gra to tylko pretekst, ta spółka to wehikuł pewnych ludzi

a co ten wehikuł ma dać tym pewnym ludziom? jestem ciekawy

baks
152
Wysłane: 26 lutego 2023 11:55:47 przy kursie: 68,40 zł
Gra Invincible była niepokojąco nisko w rankingu WL na Steam.
Nie ulega wątpliwości patrząc na przykład CDR, że wysoka lub najwyższa pozycja nie gwarantuje rekordów sprzedaży jednak jest to zachęta dla innych do kupna gry. Później pałeczkę przejmuje pozycja w TOP sprzedaży.

Dlatego warty odnotowania jest poprawa pozycji gry na WL.
W połowie miesiąca była to pozycja 80 jakieś 3 dni temu pozycja 77. Aktualnie to pozycja 72.
Zauważalny progres można wiązać z ostatnimi materiałami.
Jest to na pewno spora pociecha dla akcjonariuszy.
Ja liczę na szybkie wejście do 40-tki a przed premierą na co najmniej 20-tkę i udaną premierę.
Spory skok powinien nastąpić po podaniu daty premiery.

veve
38
Wpisów: 357
Wysłane: 26 lutego 2023 12:22:12 przy kursie: 68,40 zł
Skok z 80 pozycji na 72 można nazwać brakiem skoku, nieprawdaż?
Zgoda że wysoka pozycja w rankingach nie gwarantuje świetnej sprzedaży, ale niska pozycja chyba tym bardziej nie gwarantuje?
Edytowany: 26 lutego 2023 12:24

Bergman
87
Wpisów: 202
Wysłane: 26 lutego 2023 13:41:30 przy kursie: 68,40 zł
baks napisał(a):
warty odnotowania jest poprawa pozycji gry na WL .Aktualnie to pozycja 72.
Zauważalny progres można wiązać z ostatnimi materiałami. Spory skok powinien nastąpić po podaniu daty premiery.

Lista życzeń dla The Invincible jest bardzo stara, a więc mało wiarygodna. Nowość w top 100 ma znacznie większą wagę aniżeli jakiś produkt dodany 3-4 lata temu. Porządne firmy mają stosunkowo niedługo trwający okres marketingu co nie tylko tnie koszty, ale pozwala utrzymać w świadomości konsumenckiej dany produkt. Ludzie najczęściej nie pamiętają reklamy czegoś co widzieli rok temu, tym bardziej jeżeli jest to The Invincible.

Z faktu że gra jest stara wynika również przeskok w górę. Normalne gry z reguły mają premierę w ciągu roku od ogłoszenia i siłą rzeczy znikają z listy szybciej aniżeli taki The Invincible oraz 99% produktów Playway. Fakt, że staroć poszedł w górę nie oznacza, że musi to być spowodowane marketingiem - po prostu, normalne gry miały premierę wobec czego każda gra, która była niżej przesunęła się w górę bo nadal nie została wydana.

Stawiam tezę, że obecna rozpoznawalność The Invincible (72 miejsce wishlist Steam) jest mniejsza od rozpoznawalności Layers of Fear 2023 (406 miejsce wishlist Steam) i będzie nadal słabsza w przededniu premiery. Invincible można porównać do Deliver Us Mars - premiera miała miejsce 2 lutego i do tej pory wystawiono 642 recenzji. Na takie zainteresowanie ten produkt może liczyć i to pod warunkiem, że firma zoptymalizuje grę - czego jednakże nie dokonali do tej pory.

baks
152
Wysłane: 26 lutego 2023 16:27:58 przy kursie: 68,40 zł
Najwyraźniej mylisz oczekiwania. Nikt kto zna cjoć trochę branżę gier nie celuje z grami "kolekcjonerskimi" jak produkty 11bit czy rzeczony Invincible. Nie jest to typowa gierka RPG czy podobne głównego nurtu.
Sądzę, że spółka inspirowała się w dużym stopniu 11bit. Część ludzi ze spółki i akcjonariuszy widziałem na WZA 11bit w 2015 i 2016 z solidnym udziałem w akcjonariacie.
Toczyły się później prywatne dyskusje o inwestowaniu. Kilka osób było z Krakowa i weszli do akcjonariatu założycielskiego. Ja tu widzę sporą inspirację 11bit.
Spółka która chce zaistnieć jakoś w branży i zyskać jakąś rozpoznawalność musi wyprodukować coś co się wyróżnia. Takie były produkcje 11bit Anomaly, TWOM o FP.
Podobną drogą idą Stardwardsi ...thumbright

Zrobienie dobrej gry która się wyróżnia jakoś dałoby przepustkę do kolejnych większych produkcji.
Takie gry jednak nie trafiają do głównego nurtu i nie można liczyć na TOP 1 WL Steam

Nie jest to jednak ten target.
Jak wiemy WL nie gwarantuje adekwatnej sprzedaży ale wysoka pozycja daje większe zainteresowanie co może zwiększyć sprzedaż.
Dopiero jednak udany debiut i dobre recenzje decydują finalnie o sprzedaży.
Gra raczej nie wyjdzie zbyt szeroko poza fanów S-F. Jednak powinna zapewnić dużą część finansowania kolejnej produkcji.

GRAF78
93
Wysłane: 26 lutego 2023 17:24:41 przy kursie: 68,40 zł
veve napisał(a):
Skok z 80 pozycji na 72 można nazwać brakiem skoku, nieprawdaż?
Zgoda że wysoka pozycja w rankingach nie gwarantuje świetnej sprzedaży, ale niska pozycja chyba tym bardziej nie gwarantuje?

Koniecznie chcesz stracić tutaj swoje pieniądze? nieprawdaż?
Ps; jak by spółka była taka złą inwestycją jak to opisujesz nie traciłbyś czasu na pisanie tutaj kłamliwych ocen

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE STARWARD

54 55 56 57 58

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,276 sek.

vpxzpwvq
idxggvxn
irlvgahv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
sdnsrfaj
uksgfxch
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat