PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
10 listopada 2009 23:40:30
przy kursie: 25,70 zł
tumpli napisał(a):Tym bardziej dlatego. Roszerzając zakres zwiększamy prawdopodbieństwo właściwej oceny. Poza tym nie wierzę, żeby developer, który ma rozgrzebane 80tyśm2 trafił na rok, w którym NIE MA ŻADNYCH PRZYCHODÓW Z TEGO TYTUŁU. Do kogo ta mowa? Piszący pisał to chyba o 03.00 i myśląc o zabezpieczaniu się nie myślał bynajmniej o konstruowaniu flanki w raporcie he, he ;-)
A dlaczego zwiększamy prawdopodobieństwo? Uważasz iż stosując MSR18 należy to porównać RDR? czy może jeszcze szerzej? Jeszcze szerzej niestety obecnie się nie da... Jak jeszcze szerzej to można nie zauważyć kryzysu w nieruchomościach... To co wybudujesz dziś da wynik w sprawozdaniu za dwa lata i nieważne czy sprzedałeś dziurę w ziemi czy gotowy budynek. Biorąc pod uwagę to że umowy na dziury w ziemi podpisane w szczycie sprzedaży pewnie się w większości pozamykały, więc w wyniku obserwuje się sprzedane wybudowane lokale i koszty tych budowanych obecnie. Przychód to wydaje się właśnie ze sprzedaży gotowych lokum, tzn bez opóźnień obecnie. Istnieje sezonowość w biznesie, ale jeśli mówi się powszechnie o ożywieniu w deweloperce to czemu spadają przychody?
Edytowany: 10 listopada 2009 23:52
|
|
0 Dołączył: 2009-02-03 Wpisów: 96
Wysłane:
11 listopada 2009 15:59:59
Czy ktos bardziej obiegany w technicznej moze zerknac na wykresik Ganta i przeanalizowac go troche, bo jak ja zerkam to wyglada on bardzo obiecujaco i atmosfera wokol spolki tez robi sie coraz lepsza wiec jest duze prawdopodobienstwo na jakies wieksze wzrosty. Z moich kresek wychodzi ze mozemy rosnac nawet do 55-58 oczywiscie w srednim terminie (do polowy przyszlego roku) moze ktos z wiekszym doswiadczeniem moze przedstawic swoje przewidywania odnosnie spolki pozdro
|
|
0 Dołączył: 2009-07-21 Wpisów: 126
Wysłane:
11 listopada 2009 16:33:26
W najbliższych miesiącach oczekujemy dalszych spadków produkcji budowlanej w budownictwie kubaturowym, które jednak rekompensowane będą dynamicznym rozwojem budownictwa inżynieryjnego. Na ścieżkę trwałego wzrostu polski sektor budowlany powróci dopiero po ustabilizowaniu się sytuacji w budownictwie komercyjnym, co nastąpić może nie wcześniej niż w połowie 2010 r.www.egospodarka.pl/46520,Branz...
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
11 listopada 2009 17:33:25
komar napisał(a):Czy ktos bardziej obiegany w technicznej moze zerknac na wykresik Ganta i przeanalizowac go troche, bo jak ja zerkam to wyglada on bardzo obiecujaco i atmosfera wokol spolki tez robi sie coraz lepsza wiec jest duze prawdopodobienstwo na jakies wieksze wzrosty. Z moich kresek wychodzi ze mozemy rosnac nawet do 55-58 oczywiscie w srednim terminie (do polowy przyszlego roku) moze ktos z wiekszym doswiadczeniem moze przedstawic swoje przewidywania odnosnie spolki pozdro www.fwig20.pl/gpw/gant-10-list...The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2008-10-09 Wpisów: 123
Wysłane:
11 listopada 2009 20:40:42
To i ja dorzuce swoje 3 grosze. img2.vpx.pl/up/20091111/gnt11_...Jesli spolka bedzie realizowac formacje trojkata to minimalny zasieg formacji mamy w okolicach 30zl, a pelny w okolicayh 33zl. Oczywiscie pokonanie oporu z 13.05, bedzie odgrywalo kluczowa role.
Edytowany: 11 listopada 2009 20:50
|
|
0 Dołączył: 2009-11-11 Wpisów: 54
Wysłane:
11 listopada 2009 20:52:26
nowy1960 napisał(a):W najbliższych miesiącach oczekujemy dalszych spadków produkcji budowlanej w budownictwie kubaturowym, które jednak rekompensowane będą dynamicznym rozwojem budownictwa inżynieryjnego. Na ścieżkę trwałego wzrostu polski sektor budowlany powróci dopiero po ustabilizowaniu się sytuacji w budownictwie komercyjnym, co nastąpić może nie wcześniej niż w połowie 2010 r.www.egospodarka.pl/46520,Branz... Zgadza się! Potwierdzam. Pamiętać należy jednak, iż Giełda wyprzedza realną gospodarkę o ok 6 m-cy. A więc wzrosy dewelopperów właśnie się zaczynają ! Pozdrawiam, Michał.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-25 Wpisów: 41
Wysłane:
11 listopada 2009 20:55:45
nie wierzylem w Ganta ze przebije opor, dlatego sprzedalem w srode. zadowolilem sie 10% zysku. teraz pozostalo mi obserwowac i ewentualnie wskakiwac do uciekajacego pociagu..
|
|
0 Dołączył: 2009-06-24 Wpisów: 268
Wysłane:
12 listopada 2009 18:46:05
przy kursie: 25,50 zł
Nieładna świeca się wyrysowała...Plus prawdopodobnie negatywne zakończenie sesji w USA dzisiaj. Myślę, że dobrze zrobił ten kto sprzedawał za 26 i więcej.
|
|
0 Dołączył: 2009-06-16 Wpisów: 131
Wysłane:
12 listopada 2009 19:48:08
Versace napisał(a):Nieładna świeca się wyrysowała...Plus prawdopodobnie negatywne zakończenie sesji w USA dzisiaj. Myślę, że dobrze zrobił ten kto sprzedawał za 26 i więcej. Ja natomiast myślę, że gdyby ten co sprzedawał w okolicach 26 zł pozwolił się bykom rozpędzić to i świeca by była ładniejsza i więcej by za swój pakiet zgarnął.
|
|
9 Dołączył: 2009-07-26 Wpisów: 365
Wysłane:
12 listopada 2009 21:06:03
Jak ktoś ma chwilę czasu niech sobie porówna wyniki Ganta i Polnordu za trzy kwartały 2009r.
Poza znacznie niższą sprzedażą: 170 228 tyś. vs 318 006 tyś dla Ganta Poza znacznie niższym zyskiem netto: 32 719 tyś. vs 61 417 tyś dla Ganta
Kapitalizacja Polnordu wynosi 762 700 tyś, a Ganta 390 910 tyś.
Pięknie, po prostu pięknie
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
12 listopada 2009 21:07:22
Akurat USA działają na Ganta nijak. Zwykle Gant rośnie kiedy nastroje się pogarszają. Ale powiem szczerze że mam zgryz co jutro zrobić, bo wygląda to na odwrót do dolnego ograniczenia kanału, czyli teraz przez parę dni możemy spadać do 24.40. Z drugiej strony wolumen tych spadków był nijaki, może to tylko korekta po wtorkowym wybiciu? Niektórzy kisili tu akcje od 20 zł cały czas czekając na jakieś wybicie - skoro po raporcie zatrzymał nas opór na 26 to takie osoby mogły stracić cierpliwość i wziąć zysk. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 12 listopada 2009 21:13
|
|
0 Dołączył: 2009-06-01 Wpisów: 113
Wysłane:
13 listopada 2009 09:41:12
przy kursie: 25,64 zł
anty_teresa napisał(a):Istnieje sezonowość w biznesie, ale jeśli mówi się powszechnie o ożywieniu w deweloperce to czemu spadają przychody? odpowiedź jest zawarta w zapytaniu: jak sądzisz, ile budowało się OD 3Q 08...? Obecnie trwa wyprzedaż projektów zamkniętych 1-3Q 2008. Akcja kredytowa rośnie ale mieszkań w chwili obecnej niespecjalnie przybywa. Ostatnioktoś w CNBC mówił: tyle nowych mieszkań na rynku... tylko że znakomita większość to mieszkania wybudowane do końca 2008. Ceny niedługo powinny zacząć rosnąć.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
13 listopada 2009 10:12:08
tumpli napisał(a):anty_teresa napisał(a):Istnieje sezonowość w biznesie, ale jeśli mówi się powszechnie o ożywieniu w deweloperce to czemu spadają przychody? odpowiedź jest zawarta w zapytaniu: jak sądzisz, ile budowało się OD 3Q 08...? Obecnie trwa wyprzedaż projektów zamkniętych 1-3Q 2008. Akcja kredytowa rośnie ale mieszkań w chwili obecnej niespecjalnie przybywa. Ostatnioktoś w CNBC mówił: tyle nowych mieszkań na rynku... tylko że znakomita większość to mieszkania wybudowane do końca 2008. Ceny niedługo powinny zacząć rosnąć. To nie jest wytłumaczenie... To, że się budowało mało albo wcale, nie oznacza iż powinny spadać przychody. Gant ma przecież w ofericie jeszcze mieszkania prawda? Jeśli miał tych mieszkań 1000 i w zeszłym kwartale sprzedał 100 a w obecnym 50, to chyba nie możesz tego tłumaczyć brakiem nowych budów... Jesli w I sprzedałby 600 a w drugim 400 to możnaby przyjąć argumentację.
|
|
Wysłane:
13 listopada 2009 16:31:30
nie masz litości..:) musiałem odszukać Twój ulubiony akapit raportu i: „Obserwuje się natomiast sezonowość sprzedaży lokali mieszkalnych, jeżeli chodzi o zawieranie przedwstępnych umów sprzedaży. Wzmożone zainteresowanie zakupem mieszkania występuje w okresach: marzec, kwiecień i maj. Zainteresowanie z reguły słabło w okresie urlopowym – czerwiec, lipiec i sierpień, aczkolwiek trwający obecnie kryzys finansowy wpływa na zmianę tej tendencji (związane jest to z wydłużeniem procedur udzielania kredytów hipotecznych).” I tak to jest z wybiórczym cytowaniem. Natomiast nie pamiętam teraz i szukać mi się nie chce, jaka jest baza lokali do sprzedaży na dzień raportu.
|
|
9 Dołączył: 2009-07-26 Wpisów: 365
Wysłane:
13 listopada 2009 16:48:26
Cytat:Zarząd Ganta przewiduje, że liczba mieszkań w sprzedaży, wynosząca obecnie, jak wynika z naszych szacunków, około 600 sztuk, na koniec tego roku ma sięgnąć 1370. W 2010 r. dzięki nowym projektom liczba mieszkań w ofercie ma wzrosnąć do 2,1 tys., a w latach 2011–2012 przekroczyć 2,9 tys. To wszystko przy założeniu, że obecny poziom sprzedaży, przekraczający 150 lokali netto kwartalnie, zostanie co najmniej utrzymany. www.parkiet.com/artykul/25,867...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
13 listopada 2009 16:51:40
tumpli napisał(a):nie masz litości..:) musiałem odszukać Twój ulubiony akapit raportu i: „Obserwuje się natomiast sezonowość sprzedaży lokali mieszkalnych, jeżeli chodzi o zawieranie przedwstępnych umów sprzedaży. Wzmożone zainteresowanie zakupem mieszkania występuje w okresach: marzec, kwiecień i maj. Zainteresowanie z reguły słabło w okresie urlopowym – czerwiec, lipiec i sierpień, aczkolwiek trwający obecnie kryzys finansowy wpływa na zmianę tej tendencji (związane jest to z wydłużeniem procedur udzielania kredytów hipotecznych).” I tak to jest z wybiórczym cytowaniem. Natomiast nie pamiętam teraz i szukać mi się nie chce, jaka jest baza lokali do sprzedaży na dzień raportu.
i dalej... ;) No tak, zacytowałem wybiórczo, ale ponowię pytanie na temat którego dyskutujemy: Cytat:Istnieje sezonowość w biznesie, ale jeśli mówi się powszechnie o ożywieniu w deweloperce to czemu spadają przychody? Jeśli spojrzeć na poprzdnie(przed zmianą MSR) przychody to owa sezonowość sięgała 30%. efekt ten powinien być obecnie niwelowany przez podobno wzrastający popyt, więc sprzedaż powinna się między kwartałami nieznacznie wahać... A wahnięcie było znaczące.
|
|
Wysłane:
13 listopada 2009 16:52:18
O- i Koledze bardzo dziękujemy.  ( to do polomoney..) Co do wahnięcia. Ja jestem zwolennikiem analizy GNT, PND Domu, JW i innych w skali rdr i tej wersji się będę trzymał ;) WEEKEND się zaczął- do poniedziałq P.S. Cytat: Istnieje sezonowość w biznesie, ale jeśli mówi się powszechnie o ożywieniu w deweloperce to czemu spadają przychody?" Moim zdaniem owo ożywienie zmaterailizuje się tak naprawdę dopiero w IQ 2010. Na razie rośnie akcja kredytowa itd. (nie będę się powtarzał) Możemy przyjąć zakłady po ile będzie GNT na koniec IQ 2010... Co Wy na to?
Edytowany: 13 listopada 2009 17:00
|
|
0 Dołączył: 2009-06-20 Wpisów: 4
Wysłane:
14 listopada 2009 12:00:00
obstawiam 35-40 zł
|
|
0 Dołączył: 2008-12-12 Wpisów: 936
Wysłane:
14 listopada 2009 12:17:22
No to napiszę i swoje zdanie. Po przeczytaniu ostatniego forbsa jeszcze bardziej utwierdziłem się w przekonaniu że teraz może być bardzo dobry moment do kupna akcji deweloperów. Szczególnie gram tu pod rozszerzenie programu rodzina na swoim dla singli. Teraz wzrasta popyt na mieszkania i trend ten będzie coraz silniejszy chyba że drastycznie wzrośnie nam bezrobocie. Powoli banki przygotowują się do akcji kredytowej co widać już po ofertach np DB czy Allianz. Jednak czarnym koniem może okazać się ING które ma największą bazę depozytową w Polsce. Zwróciłbym również uwagę na PEO. Nie bez przyczyny kurs tego banku bardzo mocno rośnie. Jeżeli ktoś dobrze popatrzy to zauważy w ofercie tego banku SCD które na prawdę zbierają dużo pieniędzy z rynku. Wracając jednak już corowo do deweloperki to szokuje mnie krok w tył DOMDEV. Dla Ganta to dobrze. JEdnak spora konkurencja wyrosła po stronie JWC. Robią dużo tańsze mieszkania niż Gant ale też ich jakość jest niższa. Jednak przy drogim kredycie a na takie się zanosi większą sprzedaż będą miały tańsze mieszkania czyli mowa o 6-8 tys za mk. Prawda jest taka jak pisaliście wszystki inwestycje które miały ruszać w IV kwartale zostały przeniesione na pierwsze półrocze 2010 co będzie miało istotny wpływ na podaż mieszkań na rynku i tak na prawdę dopiero na wiosnę zacznie się problem z mieszkaniami. Reasumując uważam iż deweloperka da dużo zarobić ;)
Pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2009-06-24 Wpisów: 268
Wysłane:
14 listopada 2009 12:32:03
morfeusz napisał(a):No to napiszę i swoje zdanie. Po przeczytaniu ostatniego forbsa jeszcze bardziej utwierdziłem się w przekonaniu że teraz może być bardzo dobry moment do kupna akcji deweloperów. Szczególnie gram tu pod rozszerzenie programu rodzina na swoim dla singli. Gdzie czytałeś jeszcze o tym programie ja czytałem ostatnio, że Nasze Drogie Władze planują odejść od rodzina na swoim i zacząć promować budowę pod wynajem z możliwością wykupu. Coś na wzór tych pożal się Boże TBSów...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.