Temat:
MEDICALG
Niewiele zmieniło się na lepsze. W końcu przyznali się, że ten cały biofund był wyceniony co najmniej o 156,5 mln za wysoko. To jest delikatnie mówiąc farsa. Jak im w takim wypadku zaufać? Ja nie potrafię.
|
|
Temat:
MABION
Jeśli spółka, która nic praktycznie nie miała, ani swojego produktu, ani produkcji, jest wg. Ciebie lepsza fundamentalnie od takiej, która potrafi wyprodukować zaawansowany biotechnologicznie produkt, to nie mamy o czym dyskutować.
|
|
Temat:
MABION
Myślę, że jeśli dojdzie do sprzedaży szczepionek z substancji produkowanej przez Mabion, to ewentualne zyski z tej produkcji nie będą jedyną korzyścią, jaką spółka odniesie. Ważniejsze będą kompetencje i postrzeganie spółki jako produkcyjnej, a nie jedynie badawczej. Nie można wykluczyć, że powstanie coś na kształt holdingu spółek skupionych wokół Novavax, które będą produkować kolejne szczepionki. Sam Novavax też przeszedłby do innej ligi i postrzeganie jego partnerów powinno się zmienić. Ale to wszystko jeśli ...
|
|
Temat:
IZOSTAL
Gdyby to był "Gamedev", to przy takich przychodach i zysku Izostal miałby 1 mld kapitalizacji. Ale na GPW kupuje się głównie mrzonki, a nie realne zyski.
|
|
Temat:
PBG
anty_teresa napisał(a):A my na to: NIC! :) Wszystkie wskaźniki oraz wyceny porównawcze w oparciu o C/Z, C/ZO, EV/EBIT, EV/EBITDA mają tę właściwość, że propagują zaburzeny i napompowany one-offem wynik prezentowany przez spółkę. PBG w wynikach zaprezentowała zysk z tytułu przyjęcia układu i umorzenia zobowiązań na ca miliard złotych. Czy PBG będzie co roku miało umarzane zobowiązania? Nie! To jednorazowy i noegotówkowy wynik. Do wyceny porównawczej należałoby podstawić zysk skorygowany. A wtedy wyjdzie,ze to balon i wskaźniki będą krzyczeć: SPRZEDAJ! :) Tutaj chyba nie ma co komentować. PBG to spółka spekulacyjna, jak Fon itp. twory. Oczywiście ma wartość w postaci udziałów w Rafako, ale to co się dzieje na jej akcjach nie ma nic wspólnego z jakąkolwiek wyceną wartości w oparciu o powszechnie stosowane modele.
|
|
Temat:
TEXT
LIVECHAT (LVC): Informacja od akcjonariusza emitenta o rozpoczęciu procesu przyśpieszonej budowy księgi popytu (raport nr 6/2017)
No nie dziwię się właścielom. Za 4% udział w kapitale, odpowiadający udziałowi w zysku za 2016r. tj. ok. 2,7 mln, skasować ponad 50 mln. Inters życia.
|
|
Temat:
TEXT
investkid napisał(a): Witam
Moge sie mylic ale:
1. wycena w kosmosie w stosunku do wynikow 2. spowolnienie zdobywania abonentow 3. czas gra przeciw spolce - konkurencja sie pojawia i nie ma szans utrzymac dynamike pozyskiwania nowych klientow 4. zyski juz nie beda sie podwajac - sadze ze o 30% max r/r a w nastepnym juz kolo 20% 5. pojawia sie artykul z wycena na 73 zl? hmmmm... 2 mld zl 6. wielki wolumen z dnia 20 stycznia wskazujacy na wybicie szczytow na wzmozonym wolumenie - sadze ze to pulapka - siegajac wzrokiem na nizsze interwaly mozna dopatrzec sie przezucenia duzej ilosci akcji z worka do worka po tej samej cenie !!!!
Mysle ze zaczynamy budowe procesu dystrybucji - warto myslec o zabezpieczeniu pozycji badz baczniej obserwowac pojawiajace sie dane oraz ruch ceny.
Scenariusze: 1.na zmniejszajacej sie dynamice wynikow ale wciaz wzrastajacych wynikach mozna powoli opychac rynkowi kartofel ktory jeszcze nie parzy - kilka miesiecy 2.PRowzrostowy : firma przejmuje konkurencyjne spolki skokowo zwiekszajac dynamike zyskow pograzajac sie w zadluzeniu - wtedy kurs dalej ma szanse jechac do gory z coraz wiekszymi korektami - dokad - sky is the limit - do momentu braku mozliwosci dalszej ekspansji badz przeinwestowania - jak np nasz szanowny Integer - kilka lat
Warto obserwowac naplywajace informacje oraz przyjete strategie dzialania.
Pozdrawiam IK
To jest giełda, więc wycena spółek niewiele ma wspólnego z dochodem spółki uzyskiwanym w danym okresie, a już w ogóle z dochodem dla akcjonariuszy. Do chwili obecnej kupujący się nie mylą, tj. zarabiają. W przypadku tej spółki póki co, otoczenie tj. to pod co się gra, nie uległo zmianie, więc trudno wróżyć, że w przewidywalnym terminie kurs zaliczy głęboki spadek. Zawsze w końcu przychodzi moment, gdy ktoś "gasi światło" i trend się zmienia. Na peweno wycena jest kosmiczna i trudno jest mi sobie wyobrazić czy i kiedy wyniki spółki uzasadnią tą wycenę. Uzasadnienie ceny 73 zł? To już dla mnie SF. Ale to giełda i petrolinwest kosztował ponad 800 zł, kiedy to było modne. Nie porównuję spółek tylko nastroje inwestorów.
|
|
Temat:
PLATIGE
dla zobrazowania w/w tezy fragment z raportu:
"W okresie 01.01.2014 – 31.12.2014 średnie zatrudnienie wyniosło 56,33 etatu a w IV kwartale 2014 55,86 etatu. Wanalogicznym okresie roku ubiegłego tj. w IV kwartale 2013 średnie zatrudnienie wynosiło 57,18 etatu".
czyli średnio na etat ponad 450 tyś. rocznie (wynagrodzenia ok. 26 mln)
"Dodatkowo Grupa współpracuje z ok. 200 grafikami zatrudnionymi na podstawie umów o dzieło lub umów cywilnoprawnych. Liczba współpracujących grafików waha się wzależności od ilości projektów realizowanych przez Grupę"
zakładam, że to są w większośći usługi obce z raoprtu, czyli kolejne ok. 21 mln.
czyli przy przychodach ok. 53 mln, na wynagrodzenia twórców i grafików idzie ok. 47 mln. Miejsca na marże nie ma za dużo ...
|
|
Temat:
PLATIGE
Witam, jestem nowy na forum tej spółki. Na fali zaintersowania spółkami "kreatywnymi" z NC spojrzałem na raporty Platige i co mnie uderzyło - oni nie chcą dzielić się zyskiem z akcjonariuszami. Przy dobrym produkcie i niezłej sprzedaży, koszty to prawie wyłącznie wynagrodzenia. Z tego wnoszę, że ile by nie zaroblili, to i tak panowie "twórcy" wypłacą to sobie sobie w formie wynagrodzeń. W takiej sytuacji kupno ich akcji mija się z celem.
|
|
Temat:
IDMSA
Sprzedaż sporego pakietu HBP przez PBP bank z grupy IDMSA za symboliczne kwoty, bez czekania na chociażby spekulacyjne odbicie mówi wszystko o sytuacji w spółce. Widać, że na razie nie widzą światełka w tunelu i rozpaczliwie pozbywają się w miarę płynnych walorów. Widać po inwestycjach, że pracują tam wyjątkowi nieudacznicy. Pytanie, czy zrobiony przez nich bajzel będzie w stanie posprzątać nawet sam Karkosik?
|
|
Temat:
PBG
Powszechne przekonanie o szybkiej likwidacji spółki jest "porażające". Pytanie, czy to samo myślą obligatariusze i kredytodawcy spółki. Rynek wycenia PBG na niecałe 100 mln, a przy takiej wycenie w razie likwidacji w/w wierzyciele mogą tylko spisać całe wierzytelności na straty. W takiej sytuacji nie widzę innego roziązania niż układ na warunkach PBG.
|
|
Temat:
PBG
bankrucik napisał(a):bankrucik napisał(a):@ ucofb
PBG w formie jaką znacie wg właśnie przestaje istnieć... tylko krok do wypowiedzenia umów kredytowych itd... spółki PBG robią juz ostre wyprzedaże majątku.. popytaj w branzy co mozesz kupic od nich...
ratingi mają to do siebie ze opisuja historię:-)) znasz wysokość strat ? nie znasz... a muszą być ogromne ...
takie same zarzuty co do moich wypowiedzi slyszałem jak pisałem o DSS... ( można sprawdzic)
rynek "sprawdził" PBG i wyszło mu nieładnie,
jak zwykle to kto miał rację pokaze rynek za kilka miesiecy
spekulacyjnie można grać do woli:-))
fundamentalnie - należy się trzymac z dala bo NIKT Z WAS ( JA TAKŻE ) NIE ZNAMY SKALI STRAT i POTRZEB KAPITAŁOWYCH
ku przypomnieniu co pisałem lutym i marcu przy poziomach 45-32 zł ale musze przyznac rynek znowu mnie zadziwił.... tym, że jest wodospad i nie było praktycznie żadnej dłuższej niż 2 dniowa korekty wzrostowej .. wg mnie obserwujemy już konwulsję, a rozmowy toczą się o to nie czy uratujemy PBG a tylko ile z tego uratujemy ( tzn główni akcjonariusze) Istotą spekulacyjnego grajdołka, jakim jest nasza giełda jest spwodowanie powszechnego przekonania, że kurs pójdzie pod niebiosa (np. pompowanie budowlanki w tym pbg w ostatniej hossie) albo, że zbliża się "koniec świata" (uwalanie kursu, tak żeby psychicznie zniszczyć wszytskich łapiących spadające noże). To 90% psychologii, a nie odzwiercidlenie fundamentów, choć przyznam, że szczególnie w budowlance nie są dobra. Część spółek tego nie przetrwa, ale nie spodziewam się, żeby na polskim rynku budowlanym została goła ziemia.
|
|
Temat:
PBG
Szutnik napisał(a):@ ucofb Zamiast się zastanawiać, co wiedzą Ci, którzy pomimo takiej sytuacji wywalają akcje (przeciez to nie tylko jest panika drobnych! Tu lecą duże pakiety instytucjonalnych - Oni też nie wiedzą, co czynią?), Ty wolisz im dowodzić, że się mylą To akurat nie jest dobry przykład. Z doświadczenia wiem, że instytucjonalni często wychodzą na dołkach i mylą się częściej niż trafiają. Jako przykład mogę podać fundusze, które wychodziły z Dudy po 40-50 gr. Wydaje mi się, że na PBG jest mocna spekulacja, porównywalna np. z tą na Trakcji, która spadła pod "bankructwo" z ok. 1,30 do 0,60 zł. Czasami odnoszę wrażenie, że to ten sam schemat działania.
|
|
Temat:
FASING
Chyba nikt nie spodziewał się powtórzenia zysku z I kw. Raport i tak jest bardzo dobry. Nie chodzi tylko o zysk, ale też przychody. Gdyby w II półroczu powtórzyli blisko 8 mln zysku netto, to P/E wyniósłby na koniec roku, przy obecnej cenie ok. 3,5  . Kosmos  .
|
|
irfy napisał(a):[quote=artbeco] Teraz, mogą sobie publikować bóg wie co, a i tak nikt nie uwierzy, albo uwierzy tak na 10 procentowe wzrosty. Jestem nowy na Petrolu i jeszcze nie zniechęcony do niego. To co piszesz w sowim poście ma uzasadnienie psychologiczne i może być wynikiem wieloletniego zniechęcania. Ciekawe wydaje mi się, że informacje dotyczące kolejnych etapów wiercenia, które dawały tylko nadzieję na znalezienie czegoś, były odbierane hurraoptymistycznie, a ostatnia dużo bardziej konkretna i poparta komentarzami władz spółki przeszła "nieomal" bez echa. Nie myślę, żeby to były kłamstwa. Dlatego uważam, że konsekwencją ostatnich wydarzeń będą kolejne pozytywne informacje, które mogą kurs pociągnąć. Może to trochę życzeniowe myślenie, ale ryzykuję świadomie i wiem co może się wydarzyć.
|
|
Teresa napisał(a):Wsparcie w okolicy 1,34 nie wytrzymało i teraz jesteśmy poniżej. Jeśli zrealizuje się podwójny szczyt to mamy przed sobą zjazd nawet w okolicę 0,76. Kolejne wsparcie 1,26.  kliknij, aby powiększyć No i mamy to co wychodziło z tej długoterminowej formacji. Teraz zbliża się termin ustalenia prawa poboru akcji nowej emisji, co może być pretekstem do odbicia.
|
|
Temat:
FASING
Obiektywnie nie było najgorzej, ale na ten potencjał, który ma spółka to obecny kurs działa na nerwy. No cóż, ja mam swoją wizję i pakiet wystawiony do sprzedaży po dobrej cenie. Mam nadzieję, że nie wyjdę na niepoprawnego optymistę  .
|
|
Temat:
FASING
To są akcjonariusze fasinga. Sami tu weszliśmy.
|
|
Temat:
FASING
Właśnie przeczytałem z uwagą analizę raportu Fasinga za II kw przedstawioną przez Anty-Teresę. Dzięki za fachowe przekopanie zawiłych raportów. Zastanawialiśmy, po co Fasing zaciągał niedawno duże kredyty pod hipotekę. Odpowiedź na to pytanie staje się oczywista po przeczytaniu w/w tekstu. Zacytuję fragment: "Spółka nie jest zadłużona Udział długu w kapitale wynosi około 40%. Kredytów nie jest dużo, ale wszystkie 40 milionów jest szybko wymagalne. Tu uwaga, że dane mogą być nieprawdziwe, bo wyliczono je z kosztu odsetek. Spółka nie prezentuje osobno kredytów i innych zobowiązań.Bez rolowania trzeba spłacić w ciągu roku pewnie około 33 milionów biorąc pod uwagę obsługę długu. Trochę to dużo, jak na przepływy z działalności operacyjnej, które rocznie wynoszą 11 milionów. Spółki nie stać na spłatę i mogą się pojawić problemy. Wystarczyłoby jednak uwolnić jakieś zobowiązania, których jest stosunkowo dużo. Jeśli wystąpią problemy to jest to pewne ryzyko, a problemy wystąpić mogą... Kopalnie dopiero odżywają powolutku po kryzysie. Jak nie będą regulować zobowiązań to Fasing może mieć problemy z płynnością." To moim zdaniem wszytko wyjaśnia. Fasing zrestrukturyzował swoje zadłużenie. To bardzo dobra wiadomość, ponieważ powinno odpaść ryzyko utraty płynności. Wydaje się też, że jeżeli zarząd ma głowę na karku to powinno to spowodować także obniżenie kosztów obsługi zadłużenia.
|
|
Temat:
FASING
Rozczarował i to bardzo. W czasie wzrostów v-prezes podał, że będą świetne jak w II kw, a okazało się że grupa ma w III kw stratę. Nie wydaje mi się, żeby to była nieplanowana wpadka prezesa. Nie wiem tylko czemu miała służyć. W każdym razie sporo zawiedzionych akcjonariuszy wysypało się po wynikach. Teraz spodziewałbym się już zwrotu i to raczej ostrego. Korekta była szybka i głęboka, taka jak wszyscy lubimy. Mnie też udało się trochę obrócić, niestety za wcześnie odkupiłem i nie wykorzystałem całej korekty.
|
|
Temat:
FASING
finca napisał(a):Lepiej jest teraz nie kombinować bo można przekombinować. 15-go spodziewane są dobre wyniki a później ogłoszenie 5-letniej strategii. Korzeniowski pojawił się na ostatnim NWZA to też coś daje do myślenia. Pozdr. No właśnie. Ja przekombinowałem i zaskoczyli mnie w środę pociągnięciem do 30,84. Na szczęście sprzedałem tylko część. Dobre wyniki są raczej zdyskontowane i tu chyba chodzi o coś więcej.
|
|
Temat:
FASING
Kurs niewiarygodnie mocny i wydaje się, że zaczyna brakować akcji. To oczywiście kwestia wciąż niskiej ceny. Puki co, tym którzy sprzedali nie dają odkupić. Kilka sesji ostrzejszej przeceny byłoby wskazane.
|
|
Temat:
FASING
Polecam artykuł ze stockwatch: www.stockwatch.pl/artykuly/pos...Fasing ma coraz lepszą rentowność, a gdy będzie nadal rosła, to okaże się ,że jest jedną z bardziej atrakcyjnych (niedowartościowanych) spółek na GPW  .
|
|
Temat:
FASING
|
|
Temat:
FASING
Nowy wywiad z prezesem Bikiem w "Gazecie Górnik": www.gazetagornik.pl/gornik/Gor...Jest tutaj mowa o współpracy z Bucyrusem, szansie powrotu Fasinga na rynek amerykański i obiecującym rynku w Chinach i Australii.
|
|
Temat:
FASING
zbieracz napisał(a):A tu miłe zaskoczenie  . Ciekawe kiedy będzie taka sesja, że tysiące będą latały góra - dół  , no i kiedy będą widły  ? No i stało się szybciej, niż się spodziewałem. Wkrótce decydujące starcie  .
|
|
Temat:
FASING
A tu miłe zaskoczenie  . Ciekawe kiedy będzie taka sesja, że tysiące będą latały góra - dół  , no i kiedy będą widły  ?
|
|
Temat:
FASING
BartoszWa napisał(a):Ale pewnie nic z tego nie będzie bo AT wskazuje (chorągiewka) na rychłe wybicie do góry. Ale jeśli będzie 25 też dokupię. Pzdr Po ok. 25 zł na pewno będą duże obroty. Sam znam gościa, który palnuje sprzedać kilka tysięcy po tej cenie. Liczę na 20 - 30 tyś. akcji obrotu, a potem gładko do góry na dużo niższych obrotach, ponieważ pozostaną tylko inwestorzy o stalowych nerwach  . Zresztą widać, że dla wielu ceny stają się atrakcyjne i już są wywałki pakietów ponad 1000 akcji - co mnie zresztą dziwi. No cóż ludzie mają różne horyzonty inwestycyjne.
|
|
Temat:
FASING
Łakomczuszek  .
|
|
Temat:
CIGAMES
danek197 napisał(a):ladnie pytanie do ilu napompuja bo papier mocno przegrzany...duzo zelcen przechodzi z reki do reki pojawiajace sie pakiety po 3 tys robienie obrotow ....jakies pomysly Fakt. Papier wydaje się być przegrzany. Zacząłem go obserwować przy 7 zł z groszami i już wtedy wydawał mi się za drogi, nawet biorąc pod uwagę prognozowane przychody ze "snipera". Dlatego nie wszedłem ... szkoda.
|
|
Temat:
FASING
Zachowanie kupującego coraz bardziej przypomina wyciskanie wody z kawałka metalu. Metal to oczywiście my - tytanowi fasingowcy  . Panie inwestorze tak się nie da  . Trzeba brać do góry  .
|
|
Temat:
FASING
Zgadzam się. Fasing to nie spółka dla mas - spekulantów, tylko dla inwestorów patrzących na fundamenty. Ich nie mam wielu. "Ktoś", "coś" wie i spokojnie zbiera, ale finał będzie mocny.  . Zastanawia mnie tylko dlaczego tak długo jest cisza nt. Bucyrusa?
|
|
Temat:
FASING
No, no! wracam po urlopie, a tu powyżej 18 zł  ! A gdy wyjeżdżałem bałem się, że rozmieni 15 zł. Ciekawe, czy to typowa zagrywka, tzn. taka po której będzie szybka cofka, czy też w końcu ktoś wziął sprawy w swoje ręce, zbierał i zbierał, a teraz jazda do góry  ?
|
|
Temat:
FASING
Znowu zbliżamy się do 15 zł, dosyć ważnego wsparcia. Niestety ten, kto dołuje kurs osiąga sukces, ponieważ dostaje sporo akcji, co może go utwierdzić w słuszności działania (chyba, że sam kupuje i sprzedaje) i skłonić do dalszego gnojenia kursu. Ciekawe czy spotka się z kontratakiem popytu?
|
|
Temat:
PMPG
Od ostatniego postu kurs spółki nieźle zjechał, a na forum cisza. Czy ktoś to jeszcze ma? A przede wszystkim czy ma nadzieję na wzrosty? Fundamentalnie to raczej dobrze nie będzie, ale ten papier zawsze miał charakter spekulacyjny.
|
|
Temat:
FASING
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów zgodził się na zakup, należącej do Kompanii Węglowej (KW), kopalni "Silesia" przez spółkę z grupy czeskiego Holdingu Energetycznego i Przemysłowego. Wstępna umowa w tej sprawie może być zawarta jeszcze w czerwcu. Okazuje się, że górnictwo ma przyszłość, a nowy inwestor to kolejne nakłady inwestycyjne. Może to rzuci trochę światła na branżę  .
|
|
Maniek napisał(a):zbieracz napisał(a):HENRY napisał(a):No i PETROL jest oczywiscie na liscie pozwalajacej na krótka sprzedaz-jakies wnioski ,przemyslenia... Wniosek podstawowy jest taki, że duża spekuła będzie nami zamiatać w obie strony i przetrwają tylko nieliczni. Na petrolu to ja bym raczej nie próbował krótkiej sprzedażny- już sobie wyobrażam jak pożyczam akcje np za 13 zł a oni właśnie natrafili na ropę... Otóż to. Na spółce na której gra się tylko pod plotki i ma się nadzieję, że w końcu coś znajdą, wystarczą namiastki informacji, nawet niczym nie uzasadnione np. na forach, żeby kurs odleciał. Niemniej jednak, będzie okazja do niezłych zarobków - w obie strony. Wyobraźcie sobie, że kotoś puszcza plotkę o braku finasowania, jakiś wniosek o ogłoszenie upadłości lub coś podobnego, rzuca na rynek kilkaset tysięcy (milion?) pożyczonych akcji i mamy panikę i rzeź niewiniątek. Wszyscy wyskakujemy z akcji, a tu pojawia się info o odkryciu ropy (wystarczy, żeby była to nawet kałuża ropy) i mamy zajazd większy niż w marcu, tyle że nie mamy już akcji sparzedanych w panice  . Teraz takie scenariusze będę częste na spółkach w rodzaju Pertola. No cóż taka jest giełda i trzeba się z tym pogodzić lub dać pieniądze na lokatę  .
|
|
HENRY napisał(a):No i PETROL jest oczywiscie na liscie pozwalajacej na krótka sprzedaz-jakies wnioski ,przemyslenia... Wniosek podstawowy jest taki, że duża spekuła będzie nami zamiatać w obie strony i przetrwają tylko nieliczni.
|
|
Temat:
FASING
Ale śpioch Czas się obudzić!
|
|
Temat:
FASING
bolek napisał(a):Jeszcze będzie problem z BGK. Między BGK, a Karbonem nie ma powiązań, które uzasadniałyby oddawanie pakietu dającego pełną kontrolę nad spółką za grosze. Myślę nawet, że BGK jest gwarantem tego, żeby Karbon nas nie załatwił np. poprzez przymusowy wykup. Chyba, że w BGK siedzą matoły, w co nie wierzę  .
|
|
Temat:
FASING
bernie napisał(a):przyznam ze po infie tego patentusa myslałem że to większa spółka troche sie zainteresowałem kim oni sa i raczej odkładam związek tego infa z fasingiem do krainy mchu i paproci  to jest pakiet kopexu i kupił go karbon raczej tutaj sprawa jest jasna na dniach pewnie bedzie info Trochę dziwne, że nie sprzedali tego pakietu po 9 zł zgodnie z umową, poza giełdą, ale karbon i kopex są podobno jakoś powiązani i różne cele mogły im przyświecać. Nie mogę się doczekać sesji w poniedziałek. Myślę, że będzie pozytywna reakcja rynku, ponieważ jeden z czynników niepewności (ryzyka) odpadł. Chyba, że karbon będzie chciał zrobić wezwanie i poświęci część akcji na trzymanie kursu? Ale to raczej po obecnych cenach jest bez szans na powodzenie.
|
|
Temat:
FASING
Wydaje mi się, że dla Patentusa sens miałoby przejęcie Moja, który bardziej pasuje do jego profilu działaności. Tylko skala przychodów nie pasuje. W każdym razie rośnie zainteresowanie obiema spólkami  .
|
|
Temat:
FASING
Raczej nie chodzi o nas.  To Fasing mógłby przejąć taką pchełkę, jak Patentus.
|
|
Temat:
TRAKCJA
Coś wydaje mi się, że skutecznie odstraszono inwestorów od tej spółki i nic jej nie rusza. Może to jest właśnie jej atut w obecnej chwili? Mam nadzieję, że kolejne dobre informacje o kontraktach i przejęciach nie przejdą bez echa.
|
|
Temat:
TRAKCJA
No to chyba koniec kiszenia się na tym poziomie. Myślę, że krótkotermionowo będzie test ostatniego szczytu na 4,70 zł. Wie ktoś, jaki jest udział Trakcji w konsorcjum? Pzdr
|
|
Temat:
FASING
Dywidenda to miłe zaskoczenie, ale nie myślę żeby na kimkolwiek robiła wrażenie, szczególnie na tych co myślą o cenie >50 zł  .
|
|
Temat:
FASING
dudekius napisał(a):zbieracz napisał(a):Już od dwóch tygodni mamy niezłe obroty na spółce. Może coś ruszy dziś obroty 5-6 wyższe niż na poprzednich paru sesjach. Zobaczymy jutro, mam nadzieje że nie bedzie transakcji "regulującej" kurs sprzedaż/kupno jedna akcja. Byłem pewien, że dzisiaj będzie "regulacja" kursu na koniec sesji i skończymy ok. 15.40, ale zlecenie na zamknięcie mnie zaszokowało  , a jeszcze bardziej chyba tego kto wyrzucił w dogrywce 1000 akcji. Myślał gość, że zrobi wrażenie, a tu zlecenie ukryte na popycie!
|
|
Temat:
FASING
Już od dwóch tygodni mamy niezłe obroty na spółce. Ostatnie wahnięcie w dól było chyba po to, żeby psychicznie zniszczyć część akcjonariuszy. To pozwala myśleć, że ktoś w końcu wziął się za naszego "niemrawca"  .
|
|
Temat:
FASING
BartoszWa napisał(a):W którymś z wywiadów w Górniku było coś o powstaniu spółki Fasing-Energia (ma budować biogazownie?)i być może to jest powód słabego wyniku grupy a nie Niemcy czy Chiny? Pzdr Mowa jest nawet o realizacji kilku biogazowni, tylko dlaczego nie ma informacji o umowach na nie. Mam nadzieję, że nie była to ściema prezesa tak, jak o "dobrym I kwartale". Mimo wszystko jestem optymistą.
|
|
Temat:
FASING
Poszukałem i znalazłem załącznik do raportu. Jest w nim fragment dotyczący przychodów:
"W I kwartale 2010 roku wartość przychodów netto ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów wyniosła 33 745,0 tys. zł i w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku jest niższa o 10 075,0 tys. zł (w ub. roku 43 820,0 tys. zł)(...). Tak znaczny spadek zarówno przychodów ze sprzedaży jak i poziomu kosztów jest wynikiem braku stabilizacji na rynkach gospodarczych i kapitałowych na świecie. (...)Inne całkowite dochody ( różnice kursowe z przeliczenia pozycji sprawozdania finansowego jednostki działającej za granicą ) w pierwszym kwartale wynoszą: (-)1084,0 tys. zł. co daje ujemny całkowity dochód Grupy (-) 1 052,0 tys. zł".
Ostanie zdanie może być (?) uzasadnieniem dla straty na sprzedaży eksportowej w wysokości -1 401 529,07 zł. Zatem nie jest dobrze.
|
|
Temat:
FASING
Wynik Moja nie był najgorszy. Natomiast nie podoba mi się to, że zarząd wprowadza w błąd. Mam tu na myśli cytowany przeze mnie wywiad z Gazety Górnik, w którym była mowa o dobrym I kw. W raporcie tego nie widać, a spadek obrotów był duży i zaskakujacy, jak na dotychczasowe wyniki Fasinga. Być może to problem z odroczeniem realizacji dużego kontraktu, o którym pisał Bartosz. Czy wie ktoś, czy w załącznikach do raportu były jakieś wyjaśnienia tego stanu?
|
|
Temat:
FASING
Cieszę się jak dziecko  , gdy widzę takie obroty na fasingu  . W końcu!!!
|
|
Temat:
FASING
Ja się nie przejmuję. Kupiłem sobie znowu kilka setek ok. 16 zł i jestem zadowolony. Pozdrawiam wszystkich optymistów  .
|
|
Temat:
FASING
Ładujemy do wora, do wora ...
|
|
Temat:
FASING
Niezwykle mądry inwestor  robi młyn na spółce. Czyżby żarty się skończyły?
|
|
Temat:
FASING
Oto fragment kolejnego wywiadu w "Gazecie Górnik". Ciągle piszą o fasingu. Czyżby to ich gazetka zakładowa  ? www.gazetagornik.pl/gornik/Gor...Wywiad z Z. Bikiem: " Fasing bardzo odczuł kurczenie się polskiego rynku?Po pierwszym kwartale widzimy, że nasze plany musieliśmy zweryfikować o 20 procent w porównaniu z założeniami przyjętymi pod koniec zeszłego roku. To dużo. W takim razie pierwszy kwartał był dla Fasingu zły.Był dobry, bo zwiększyliśmy sprzedaż za granicę. Grupa Kapitałowa Fasing marzy o budowie biogazowni. To przedsięwzięcie będzie alternatywą dla zwijającego się górnictwa?To, że polskie górnictwo ma kłopoty, nie oznacza, że ta gałąź gospodarki nie rozwija się na świecie. Wiele razy podkreślałem, że my planujemy przyszłość grupy na podstawie danych globalnych, a one są bardzo dobre. Biogazownie zaś nie są ani marzeniem ani alternatywą. Biogazownie mają być elementem rozproszonej energetyki, przyjaznej środowisku i zaspokajającej lokalne potrzeby. Postanowiliśmy zaangażować się w to przedsięwzięcie, bo chcemy rozwijać grupę kapitałową. Dlatego nie można mówić o jakiejś alternatywie dla górnictwa, ale o planowym rozwijaniu grupy kapitałowej i racjonalnym wykorzystaniu jej wielkiego potencjału. Nasze firmy są w stanie produkować urządzenia do biogazowni, bo mamy odpowiednie kadry i doświadczenie. Powołaliśmy nową spółkę Fasing Energia, która zajmie się wszelkimi pracami związanymi z biogazowniami, bo wbrew temu, co pan mówi, etap marzeń też mamy za sobą. Planujemy, że przez najbliższych 10 lat będziemy budować 4-5 biogazowni o mocy 1 MW każda. To oznacza, że za 10 lat będziemy mogli się pochwalić 50 MW oddanych mocy energetycznychMoże w końcu przedrukują coś w "parkiecie" albo innym naganiaczu?
|
|
Temat:
FASING
Fragment wypowiedzi prezesa Moja zawarty w najbardziej poczytnym czasopiśmie wśród akcjonariusza Fasinga  , tj. Gazeta Górnik. "Cała grupa Fasingu chce być liderem na rynku biogazowi w Polsce. Mam na myśli zarówno projektowanie, wykonawstwo, zarządzanie i serwisowanie. Ten rynek dopiero się tworzy. Kto lepiej przygotuje się do nowych warunków, ten będzie miał szanse na pozycję lidera wśród firm krajowych. Część z naszych firm zajmie się zagadnieniami budowlanymi, na część spadnie przygotowywanie projektów a część spółek zajmie się poszukiwaniem nowych lokalizacji, załatwianiem wszelkich formalności związanych na przykład z przyłączaniem biogazowi do sieci elektroenergetycznej." "Przyjęliśmy zasadę, że budujemy w wielu firmach zespoły odpowiedzialne za nowe przedsięwzięcie, dzielimy się kompetencjami, obowiązkami o odpowiedzialnością." " W Wojnowie w Wielkopolskim. Tam, przy gorzelni, powstanie biogazownia, która będzie mieć moc 0,5 MW. Na początku przyszłego roku ma ona dostarczać energię. Prace ziemne rozpoczną się w czerwcu. Równolegle pracujemy nad 8 projektami o łącznej mocy około 10 MW. Te biogazownie powstaną w Śląskim, Opolskim i Zachodniopomorskim." link do całości: www.gazetagornik.pl/gornik/Gor...
|
|
Temat:
FASING
honza napisał(a):1,49 zysku na akcję w 2009roku Wartość księgowa 32,02 Dlaczego to spada ????????????????????????????????????????
|
|
Temat:
FASING
Znalazłem nową, marcową wypowiedź M. Klanka. Oczywiście "tylko" w gazecie branżowej. Oto link: www.gazetagornik.pl/gornik/Gor...i fragment wypowiedzi: "Ponieważ chcemy się rozwijać, musimy angażować się w nowe przedsięwzięcia. To nie oznacza, że chcemy ograniczyć produkcję dla górnictwa. Ja wierzę w to, że węgiel utrzyma swoją pozycję".
|
|
Temat:
FASING
|
|
Temat:
FASING
bernie napisał(a):myśle akurat ze jeżeli z biogazowniami pójdzie OK to tortu starczy dla wszystkich  a czemu "slamazarnie" termin jest do początku 2011 z tego co pamietam więc co masz na myśli chyba ze masz jakieś bieżące info jak wyglądają postępy? Witam! Nie chodzi mi o ten wygrany kontrakt. Mają zapewnione finansowanie i tutaj jest raczej wszystko OK  . Uważam natomiast, że powinni pójść dalej i pokazać jakieś ruchy organizacyjne w kierunku wydzielenia majątku do prowadzenia nowej działalność. Na razie pod tym kątem sytuacja wygląda nieprzejrzyście. Nie wiem np. czy fasing dostarcza w konsorcjum kasę, czy sprzęt, pracowników itp.  . Może koś wie, jaka jest konkretnie rola naszej perełki?
|
|
Temat:
FASING
Joker napisał(a):Łańcuchy a budowa biogazowni to dwa zupełnie różne biznesy. Mam rozumieć że Fasing się przebranżawia? Początek nowej drogi? I czy w tym torciku swojego udziału nie będą miały także pozostałe spółki z grupy? Mam na myśli np. MOJ "Przebranżowienie" fasinga to szumne słowa. Na razie poza jednym kontraktem dla konsorcjum, w którym jest fasing i zmianą statu, nie wiadomo o żadnych innych działaniach w tym kierunku. Gdyby spółka myślała o tej działaności poważnie, to musiałaby stworzyć spółkę zależną, która przejęłaby nowy profil działaności lub przejąć jakiś podmiot z branży budowlanej, który specjalizuje się w budowie dla energetyki. Na razie o tym cisza  . Ten rynek jest perspektywiczny, ale jeżeli fasing będzie działał tak ślamazarnie, jak dotychczas, to można wątpić czy coś z tego tortu wykroją.
|
|
Temat:
FASING
No i nastąpiła ofensywa informacyjna Fasinga. Wczoraj informacja o umowie na łańcuchy, dzisiaj o kredycie na biogazownię. To dlatego nagle pojawiła się duża podaż. Ci co czytają fora spółki wiedzą o co chodzi  .
|
|
Temat:
FASING
I kolejny chętny do oddania akcji. Tym razem 5000 szt. Czy to wiosna tak działa?
|
|
Temat:
FASING
Kolejny niecierpliwy oddał swój pakiecik. Ciekawe jak długo zbierał  . W każdym razie na pewno dłużej niż mu to dzisiaj rozebrali  .
|
|
Temat:
FASING
BartoszWa napisał(a):Dla ścisłości - Kopex wystawił opcję call tzn. ma obowiązek sprzedaży po ustalonej cenie i do ustalonej daty a nabywca ma prawo kupna. Pzdr Dzięki za sprostowanie. To oznacza, że raczej nie mógł sprzedać swojego pakietu, skoro jest związany umową i musi liczyć się z wezwaniem karbonu do sprzedaży mu akcji po 9 zł.
|
|
Temat:
FASING
karpecik napisał(a):zbieracz napisał(a):Policzyłem sobie ile akcji obróciło się od ceny 19.75 zł (ostatniego szczytu) do dzisiaj i wyszło mi tego ok. 230.000 akcji. Myślę, że wywalała to w większości jedna osoba, a jej udział w obrocie z uwagi na skupienie akcji oceniam na 60% (to tylko subiektywne przypuszczenie). To wskazywałoby na to, że podaż pochodzić może od Kopexu (miał 140 tyś akcji) lub Tislera, który miał podobną ilość, po tym jak zszedł poniżej 5%. Jeżeli tak było, to akcje powinny mu się już skończyć, ponieważ 60% ze 230.000 tyś to włśnie ok 140.000 akcji. Czyżby otwierała się droga do wzrostów  ?. Daj sobie spokój z tymi prostymi analizami. Mylisz się w każdym wypadku. Ja sam sprzedałem pakiet ponad 10K. Tu jest normalna gra giełdowa, a nie mafia, szajki i ciemne grupy interesu niepublicznego. Moja analiza jest oczywiście prosta, ale ty przeczytałeś ją bez zrozumienia. Nie przypominam sobie, żeby była w niej mowa o mafi lub sterniku, a tylko przypuszczenia, kto mógł sprzedawać stosunkowo duże pakiety akcji, w stosunku do ff spółki. Pewnie się mylę, ale po to jest forum, żeby dzielić się swoimi spostrzeżeniamiz innymi. Może ktoś kiedyś napisze coś wartościowego. Sprzedaż akcji przez kopeks po ocenie 13-19 zł uważam za prawdopodobną, szczególnie, że cena po jakiej mógł sprzedać karbonowi wynosiła 9 zł. Z tego co pamiętam Kopex miał opcję call na sprzedaż swojego pakietu po tej cenie. To tyle i życzę powodzenia na innych ciekawych spółkach.
|
|
Temat:
FASING
Policzyłem sobie ile akcji obróciło się od ceny 19.75 zł (ostatniego szczytu) do dzisiaj i wyszło mi tego ok. 230.000 akcji. Myślę, że wywalała to w większości jedna osoba, a jej udział w obrocie z uwagi na skupienie akcji oceniam na 60% (to tylko subiektywne przypuszczenie). To wskazywałoby na to, że podaż pochodzić może od Kopexu (miał 140 tyś akcji) lub Tislera, który miał podobną ilość, po tym jak zszedł poniżej 5%. Jeżeli tak było, to akcje powinny mu się już skończyć, ponieważ 60% ze 230.000 tyś to włśnie ok 140.000 akcji. Czyżby otwierała się droga do wzrostów  ?.
|
|
Temat:
FASING
Rozśmieszył mnie ten "desperat", który uwalił kurs na zamknięcie  . Co on sobie pomyślał  . Więcej takich "mądrych inaczej", a jeszcze sporo akcji w dobrej cenie uda się kupić  .
|
|
Temat:
FASING
No i dalej można sobie akumulować...
|
|
Temat:
FASING
polmoney napisał(a):Ładnie ktoś sobie akumuluje papier Też sobie zakumulowałem  .
|
|
Temat:
FASING
Po takiej sesji bez obrotów jak dzisiaj, w najbliższym czasie musi nastąpić atak jednej lub drugiej strony. Dłuższe utrzymywanie kursu nie ma sensu, bo do niczego to nie prowadzi jak widać. Jeżeli ktoś chce sprzdać jest na to szansa, ponieważ rynek jest ogólnie mocny. Tylko, czy da się coś kupić? Watpię  .
|
|
Temat:
FASING
Dzisiaj jak można się było spodziewać kurs cofnął się. Zadziałał opór na 17.60 zł. Teoretycznie jest możliwa formacja głowy z ramionami(książkowy przykład), ale w to chyba nikt z fasingowców nie wierzy  . Wskazuje na to chociażby analiza obrotów, które przy drugim ramieniu są znacznie większe niż przy pierwszym, dlatego myślę, że to "trzepanie" tych co załapali się na promocję 20-25% niżej.  Pzdr!
|
|
Temat:
FASING
Jest trochę lepiej cenowo, ale marazm był dzisiaj straszny mimo, że sesja była dobra dla małych i średnich spółek. Ostani raport przekonał mnie do jednego, że spółka fundamentalnie jest dobra  i tylko "ulica" o tym nie wie. Czekam zatem na jakieś informacje, bo bez tego ani rusz. Tylko czy w Fasingu to jest możliwe?
|
|
Temat:
FASING
Nawet po 10% podbicu nie ma chętnych do sprzedaży. Animator musi ustawiać swoje "setki" żeby jakieś zlecenia były w arkuszu na "S". Potwierdza to tylko moje przypuszczenie, że cały ostani spadek to było przewalanie papiera z wora do wora.
|
|
Temat:
FASING
bernie napisał(a):raport wyglda ok, ale fajerwerków sie nie spodziewam na kursie Na tym nieszczęsnym papierze lepiej być pesymistą niż optymistą. Raporty mogą być tylko bardzo złe, złe i bez znaczenia  .
|
|
Temat:
FASING
Mój wcześniejszy post to żart  . Chyba już wystarczy tego dołowania.
|
|
Temat:
FASING
Czyli jutro otwarcie po 13.50 zł  .
|
|
Temat:
FASING
Przyznaję, że nie doceniłem skupienia spółki  . Spółdzielnia robi co chce, a najgorsze, że ludzie boją się kupować. Żałośnie wyglądało to wczorajsze 5400 akcji na podaży po 13.50 i tylko jedno "skubnięcie" na 160 szt  . Pzdr i życzę cierpliwości. Nie robią tego bez celu  . Mam nadzieję ...
|
|
Temat:
FASING
polmoney napisał(a):Aż miło popatrzeć jak FSG stara się tępić WIMAR w przetergach KW Ponowna ocena zadania na 600k netto i odwołanie do Prezesa Urzędu Zamówień Publicznych do zadania na 10baniek. Oby coś z tego wyszło Na razie to nas tępią nieznane siły ciemności  .
|
|
Temat:
FASING
bernie napisał(a):ktoś wie co tutaj sie wyprawia? zaraz będą widły Niech k...a robią. Znowu dokupię. Byłem zapakowany po uszy,teraz już będę powyżej czubka głowy
|
|
Temat:
FASING
Myślę, że wezwanie oczyściłoby atmosferę i pokazało jakie są plany np. BGK. Idealne byłoby, gdyby zakończyło się totalnym fiaskiem  . Wiem po jakiej cenie oddam akcje i jeżeli wezwanie będzie niesatysfakcjonujące to będą musieli wykupić mnie przymusowo  .
|
|
Temat:
FASING
BartoszWa napisał(a):Witam, chciałem tylko poinformować że przez jakiś czas nie będę się udzielał na forum. Papier głęboko zakopany i czeka na szczyt hossy energetyczno-chińskiej. Pzdr Moje też są zakopane i mam tylko nadzieję, że nie będą musiały ich odkopywać moje wnuki
|
|
Temat:
FASING
BartoszWa napisał(a):Po 6 zeta dostali. Przy sprzedaży po np. 16 mają spory zysk. Pzdr Wierzysz, że za tyle chcieliby sprzedać  ? Z tym nikiem to była trochę podpucha, która miała obrazować, jak fasing jest tani. Szczerze mówiąc nie wydaje mi się żeby ktoś, kto ma taki pakiecik jak BGK nie chiał z niego wyduścić przynajmniej wartości księgowej, tym bardziej, że jego zakup dałby karbonowi pełnię możliwość w tym np. wycofania spółki z giełdy. Zresztą ta spółka jest dziwna i sam już nie wiem co o niej myśleć  .
|
|
Temat:
FASING
bernie napisał(a):zbieracz napisał(a): Uważam, że gdyby bank sprzedał swój udział ponieżej wartości księgowej to sprawa nadawłaby się dla NIK-u. . niby czemu, dzisiaj lotos poszedł a C/WK podobne... niby tak, ale o lotosie pisali w marcu 2008r., że zbankrutuje  , a i teraz zysków nie ma  .
|
|
Temat:
FASING
Dziękuję TKD! Kawał solidnej prasówki  . Tylko żeby te wywiady pojawiały się w Parkiecie, Pulsie Biznesu itp. bo nawet osoby zaineresowane muszą spędzać godziny w internecie, żeby wyłowić "złote" słowa prezesa  .
|
|
Temat:
FASING
No i dokczekaliśmy się w końcu tej umowy  . Teraz wpadałoby, że zarząd przedstawił jakiś plan dalszego działania w tym perspektywicznym segmencie. Może będzie potrzebna emisja z pp, żeby zdobyć kapitał np. na przejęcia podmiotów z branży projektowej i budowlanej. Niestety nauczony doświadczeniem spodziewam się, że ze strony Bika będzie cisza  .
|
|
Temat:
FASING
|
|
Temat:
FASING
|
|
Temat:
FASING
bernie napisał(a):a wie ktoś czy fasing bedzie w związku z odrzuceniem tego protestu przez KWSA, fasing będzie walczył dalej w UZP czy odpuścili? Trudno powiedzieć. Raczej nie zdarza się często, żeby protesty były uzasadnione... ale od tego są fachowcy w Fasingu. W necie znalazłem ciekawostkę - wyrok sądu arbitrażowego z 2006r. Fasing odwołał się od decyzji o odrzuceniu jego oferty i przegrał, ale nie to było najciekawsze. Otóż najlesze było to, że w/w przetarg wygrało Becker Prunte, a gdzie teraz jest ta spółka wszyscy wiemy  . Dajmy więc sobie spokój z tym nieszczęsnym przegranym przetargiem. Nie zdziwłbym się, gdyby ten cały wimar i jego dostawca (jakiś marny zakład ślusarski) skończyły jak BP albo zbankrutowały na tej transakcji.
|
|
Temat:
FASING
myamlak napisał(a):bernie napisał(a):niewiem własnie co ma na celu taka polityka nie informowania o niczym przez zarząd, brak wywiadów czy innych zabiegów mogących poprawić zainteresowanie spółką ze strony inwestorów ma ktoś jakiś pomysł? Trzy możliwe wyjaśnienia: - nie ma o czym informować - zarząd uważa obecność na GPW za zło konieczne i generalnie ma drobnych akcjonariuszy w pupce - zarząd jest absolutnie niezainteresowany tym, żeby kurs odzwierciedlał wartość ze względu na chęć odkupienia przez Karbon udziałów będących w posiadaniu BGK Myślę, że wszystkie trzy opcje występują jednocześnie  . Z tym, że akurat na BGK ta polityka nie zadziała. Uważam, że gdyby bank sprzedał swój udział ponieżej wartości księgowej to sprawa nadawłaby się dla NIK-u. Trudno znaleźć zdrową fundamnentalnie spółkę, która byłaby tak niedowartościowa, szczególnie, że to co spółka ma wpisane w bilansie jest mocno zaniżone. Jestem pewnien, że ktoś się fasingiem zainteresuje, nawet tylko spekulacyjnie, ale to wystarczy, zeby pokrzyżować szyki kursowstrzymywaczom  .
|
|
Temat:
FASING
Chodziło mi o to, że spółka generuje co roku ok. 100 mln przychódów, a nie wszystkie przetargi wygrywa. Tak to jest w biznesie, że nie zawsze wszystko się udaje. Dotychczas informacje o wygranym ptrzetargu nie wywoływały żadnych pozytywnych reakcji, a tu jeden przetarg się nie udał i od razu tragiczne wizje. Nie mówię o tym forum, ale czytuję też inne i tam nieraz pisze się bzdury, że zbliża się koniec.
|
|
Temat:
FASING
Cała obecna sytuacja wygląda tak, jakby "oni" chcieli odebrać to, co dostało się w niepowołane ręce na dołowaniu z 7.01. Przy okazji jest w końcu trochę ruchu na spółce.
|
|
Temat:
FASING
Ale ruch zrobił się w związku z w/w kontraktem. Chyba Fasing zbankrutuje, bo nie wygrał jednego przetargu. To żart oczywiście  . Szkoda, że nie piszą na forach o wielu, wielu innych wygranych.
|
|
Temat:
FASING
bernie napisał(a):również bede dobierał<yes>, ma ktoś jakiś pomysł dlaczego zainteresowanie spółką jest tak małe? Nie jest znowu takie małe. Jak tylko "ktoś" wystawił kilkanaście tysięcy do sprzedaży (kilkunastodniowy obrót) to nie było problemu z popytem. Wygląda na to, że wielu chciałoby kupić, tylko czeka na podaż na niskim poziomie. Na razie od czasu do czasu się zdarza, ale no właśnie do czasu...
|
|
Temat:
FASING
bernie napisał(a):ja siedze na tym okręcie, i uciekać nie zamierzam, utonięcie mu raczej nie grozi, a mi się nigdzie nie spieszy Pozdrawiam towarzysza! Oby przyszły rok był wystrzałowy  .
|
|
Temat:
FASING
Czy ktoś pozostał jeszcze na tym dryfującym okręcie? Dzisiaj walne i może prezio powie coś optymistycznego  .
|
|
Temat:
FASING
Jakaś mini spółdzielnia "nieładnie" sobie pogrywa. Świadczy to tylko o jednym, że moment wybicia coraz bliższy. Zauważyłem, że nie wywalają gdy ustawię nawet małe zlecenie na kupnie, a cały spadek odbywa się w ciągu kilku minut, pojedynczymi zleceniami na ilości stojące na kupnie? Czyżby wyrzucali tylko w swoje?
|
|
Temat:
TECHMEX
zyx123 napisał(a):andrzej-moto napisał(a):Cytat:Zdaniem Studenckiego przy upadłości układowej wierzyciele mają szanse odzyskać nawet do 80 proc. pieniędzy Hmm to brzmi bardzo optymistycznie  . Niech mnie ktos poprawi, ale czy dobrze rozumiem ze w tym przypadku (przedstawiany jako optymistyczny scenariusz ("mają szanse", "nawet")) akcjonariusze nie dostaną nic? Dopiero jeśli wierzyciele dostaną 100%, to wtedy jeśli coś zostanie, to zostanie to podzielone dla akcjonariuszy... Resztę zgarnie syndyk. Nie słyszałem, by w przypadku upadłości coś wpadło akcjonariuszom. Witam! Jeżeli mówimy o upadłości układowej, to spółka po jej zakończemiu będzie funkcjonować jak dotychczas, a akcjonariuszom pozostaną akcje, których wartość wyceni rynek. Natomiast w przypadku upadłości likwidacyjnej trzeba czekać na to, co zostanie po spłaceniu pozostałych wierzycieli, a po jej zakończeniu spółka przestaje istnieć. Pzdr.
|
|
Temat:
FASING
Kto znowu wywala? Przecież do końca miesiąca fasing powinien podpisać umowę na budowę biogazowni o wartośco ponad 11 mln. Taki termin wynika z warunków przetargu (związanie ofertą trwa przez 30 dni od 25.11.). Jest to przyszłościowa branża, o której pisze się tylko pozytywnie.
|
|