PARTNER SERWISU
gptcxvie
6 7 8 9 10
addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 18 lutego 2023 03:28:40 przy kursie: 23,30 zł
Pan naukowiec pojechał do US i zobaczył, że zamiast na uczelni na małe pieniądze można badać za kasę inwestorów i ncbr. Działa? Działa. Tylko ktoś ciągle musi dosypywać a oni są na poziomie 0+. 12 lat badają, byle do emerytury:)

Komedia a w środku Bizancjum.
Edytowany: 18 lutego 2023 03:29

Felas2000
PREMIUM
12
Wpisów: 78
Wysłane: 18 lutego 2023 10:43:53 przy kursie: 23,30 zł
Niestety jest to już w cennie.
Jeszcze na pokładzie.

addison
190
Wysłane: 20 lutego 2023 09:43:05 przy kursie: 19,48 zł
oups, znowu potrzeba dosypać do rachunku? tak szybko wypływa, że drodzy kochani inwestorzy dosypcie proszę trochę grosza, najlepiej więcej niż mniej, na dłużej wystarczy :)

orzech
98
Wpisów: 915
Wysłane: 20 lutego 2023 15:54:03 przy kursie: 19,48 zł
Felas2000 napisał(a):
Niestety jest to już w cennie.
Jeszcze na pokładzie.

Rynek chyba jednak widzi to inaczej, a cena szuka swojego miejsca...
pytanie czy szybko je znajdzie, nie wygląda na to

Avocado
26
Wpisów: 483
Wysłane: 21 lutego 2023 12:54:23 przy kursie: 17,98 zł
szkoda. a jak sie stracilo zaufanie rynku, to z dostepnoscia cashu bedzie jeszcze gorzej.

orzech
98
Wpisów: 915
Wysłane: 21 lutego 2023 19:35:50 przy kursie: 17,98 zł
Niby tak...chyba, że pojawi się coś co to zmieni....tylko co i kiedy?
Lata całe akcjonariat czeka/ł na jakiś konkret, w zamian co jakiś czas espi o cash
Zaufanie drobnicy to już przeszłość, spółka na historycznych minimach i wsparć nijakich nie ma...
Pytanie więc do dalej, pewnie będą tutaj wzloty i upadki...spekulacyjna jazda
no chyba, że kiedyś coś to zmieni, ale jak wierzyć...

addison
190
Wysłane: 22 lutego 2023 01:04:30 przy kursie: 17,98 zł
Wiara została pogrzebana albo co bardziej znamienne rozmieniona.

Szczerze, to cieszę się, że spółki które nic nie dowożą a ciągle ciągną kasę w końcu wpadają w turbulencje. Słaby projekt musi być odrzucony a nie ciągle utrzymywany, zasilany darmowa gotowka. 12 lat badań mówi samo za siebie.

BalROCK
23
Wpisów: 293
Wysłane: 28 lutego 2023 09:04:07 przy kursie: 16,84 zł
Zapewne pijecie do tego komunikatu. Mogę powiedzieć, że jestem człowiekiem w pewnym sensie z branży (pracuje w jednostce naukowej bardzo często realizujące projekty z firmami na zasadzie współpracy sektora prywatnego z 'państwowym') i myślałem, że widziałem już wszystko w tej materii (a uwierzcie mi - widziałem sporo) ale to co ostatnio uprawia PURE to coś dla mnie nowego i przerażającego. Wszyscy wiemy niby jak to działa - do kasy z dotacji trzeba dosypać swojej gotówki, ale
Cytat:
(...) z uwagi na ograniczone możliwości zaliczkowania środków dotacyjnych (...)
... Że co? Problemy z uzyskaniem zaliczek z NCBIR mają małe spółki, bez majątku, które dla Agencji nie mają zdolności kredytowej (wtedy taka firma wykłada swoją kasę, a po 2-3 mscach wnioskuje o zwrot), ale spółka taka jak PURE powinna bez problemu być w stanie otrzymać zaliczki z NCBIR. Mam wrażenie, że za fasadą dzieje się coś niepokojącego. Znam trochę ludzi z PURE'a i ich wrażenie z codziennej pracy zdają się to potwierdzać - pojawiłą się niepewność.

addison
190
Wysłane: 1 marca 2023 01:18:37 przy kursie: 16,84 zł
Swoją kasę wykłada? Oj myślę, że są.projekty za które w 100% płaci ncbr itp.

Model prosty, na papierze my wkładamy 20% ale sporo badań zlecamy dalej do powiązanych, zaprzyjaźnionych spółek. Wszystko zlecane wyraźnie wyżej niż jest warte. Mamy czysty pieniądz który potem jest naszym wkładem własnym. Za wszystko płaci ncbr. Ktoś to sprawdza, weryfikuje? Zlecenia z ręki.

Może czas najwyzszy zrobić dokładna kontrolę w pure. Po tylu latach gadania, przepaleniu mnóstwa milionów, czas powiedzieć: sprawdzam. Obawiam się, że wielu nie chciałoby tego robić :)

BalROCK
23
Wysłane: 6 marca 2023 12:48:33 przy kursie: 17,18 zł
Kontrole ze strony agencji potrafią być dość skrupulatne i upirdliwe. Ale masz racje, że jak ktoś chce robić wałki to zrobi je tak, żeby nie było się do czego przyczepić. Inna sprawa, że wystawianie FV z zawyżonymi kwotami gdzieś w końcu musiałoby wyjść (chociazby przy płaceniu podatków i/lub przepływów na kontach). Formalnie chyba żaden z programów NCBiR skierowanych do przedsiębiorstw nie przewidywał 100% pokrycia ze środków agencji.

Z innej beczki
RKS KNF
interesujące, że pośród duzych spólek jak CDR, DINO, PKO czy GPW, na tejże liście pojawia się maluch pokroju ... PURE. Wygląda to na świeżo (początek roku 23) postawioną sprawę, bo w historycznych pozycjach nic nie wyskakuje. Ktoś dobrze liczy, że PURE ni cholery nie zbierze od ludzi kwot, o których sam pisze :/

addison
190
Wysłane: 7 marca 2023 08:22:37 przy kursie: 17,18 zł
Dla mnie ten szort jest podstawiony. Zniknie po emisji akcji.

Schemat jest prosty, spółka chce wyemitować akcje, ale nie ma chętnych. Główny czy inny akcjonariusz dogaduje się z traderem i pożycza mu swoje akcje, które ten spuszcza w rynek..potem zapisuje się na akcje w nowej emisji, oddaje akcje i ma zarobione na różnicy.

Każdy zadowolony, główny nie musiał dokładać, spółka ma zaklepana umowę, trader zarobił prowizję. Rozmienieni są inni akcjonariusze, główny zadowolony bo uratował spółkę, ma kasę na rach. Cały ten pure to dla mnie żenada.

Nie znam harmonogramu na pure, kiedy będzie emisja itd.

Kiedyś taki model zrobił centrozap i robił to nagminnie aż wydrukował tyle, że zasypał wszystko.

W tym miejscu znajdowała się analiza spółki, której wątek dotyczy.

Podjęliśmy decyzję o przeniesieniu wszystkich analiz do dedykowanych wątków spółek w nowej sekcji STREFA PREMIUM, którą znajdziecie na głównej stronie forum.

Zmiana ta, ma na celu ułatwić zapoznawanie się z treściami analiz, pozostawiając dotychczasowe wątki spółek jako miejsce do publicznej dyskusji użytkowników.

Już teraz zamów abonament, aby uzyskać dostęp do wszystkich treści serwisu.

BalROCK
23
Wysłane: 14 września 2023 14:05:05 przy kursie: 14,20 zł
te spułkje to już zdrowo pogieło i dla dobra innych zdrowych podmiotów z Biotechu na GPW powinna się zwinąć

Emisja 1,71 mln akcji, gdzie obecnie w obrocie jest 3,2 mln, w połączeniu z "planami rozfoju" i chęć pozyskania 62-67 mln z rynku (przy obecnej kapitalizacji 46 mln a to już po -15% zjeździe dzisiaj) to jakieś kuriozum. Kilka cytatów z powyższego artykułu:

"(...) spółka zabezpieczyła już ok. 68,6 mln zł kwoty kosztów (...)" - czytaj dostali granty, publiczne pieniądze, bo swoich nie mają nawet na tipsy do pipet :/

"(...) a kwotę w wysokości 50-55 mln zł planuje zabezpieczyć w formie oczekiwanych dotacji (...)" - czy tylko dla mnie to stwierdzenie jest kwadraturą koła? Jak można zabezpieczyć coś w formie oczekiwanej?

"(...) Do końca I poł. 2024 r. planowane jest przeprowadzenie co najmniej jednej transakcji partneringowej (...)" - partneringiem mydlą oczy akcjonariuszą już od dobrych paru lat

"(...) Ponadto, do końca 2024 r. spółka chce rozszerzyć portfolio do łącznie pięciu projektów lekowych na różnych etapach rozwoju. (...)" - przepraszam skąd 5 projektów, skoro w pipelinie nie ma nic poza PB004 i PB003G? Projekty z tej branży się biorą się z ..., no chyba, że 31.12.2024 powiedzą, że mają 3 na pre-super-ealry concept stage.

"(...) wznowienie działalności usługowe (...)" - a czy ona miała kiedykolwiek formę stała czy incydentalnych zleceń z firm trzecich?

"(...) Do końca 2025 r. Pure Biologics planuje wypracować z działalności usługowej powyżej 10 mln zł." - nie będę już dociekał 10mln zł czego (choć zakładam, że nie zysku :)) to ta kwota rozbita na 9 kwartałów daje aż 1 mln kwartalnie. Do końca 2024 (o którym wspomina reszta artykułu) bedzie to więc 5-6mln zł - nosz porażająca kwota przy ~180 mln publicznej gotówki, którą chca przepalić.

Przypominam, że nie mówimy tu o startupie, a o spółce, która funkcjonuje jw. od x lat.

addison
190
Wysłane: 14 września 2023 22:51:10 przy kursie: 14,20 zł
13 lat już badają.....

Ile emisji zrobili, ile kasy dostali od rynku?

Zarobiony prezes, bo może jest ładnie podpięty pod badania, taki mały % od wydanych środków na prace zlecone dalej.

Gotuję się na samą myśl jak widzę te spółkę. Jeleń zrobił piękny biznes..

Chodzą słuchy we Wrocławiu, niestety nie mogę tego potwierdzić nigdzie, zapytałem swego czasu spółkę, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi. Naście miesięcy temu prezes został doprowadzony do służb celem przesłuchania za jakieś słabe rozliczenia z darmowej kasy. W mediach nic, więc może to plotka. więc może SW uda się uzyskać potwierdzenie o takiej sytuacji. Ewentualnie wątek bez potwierdzenia do skasowania.

Co do zatrudniania gwiazd, to słyszałem, że tam było nieźle Bizancjum jak pozyskiwali autorytety: chcę fortepian w apartamencie... Ok :)

BalROCK
23
Wysłane: 12 grudnia 2023 10:06:29 przy kursie: 10,08 zł
Mam podobnie jak przedmówca - na samą myśl o PB mam wyższe tętno. To co oni odsatwiają boli mnie tymbardziej, że jestem biotechnologiem z WRO. Ale ... nie o mnie miało byćSilenced

INFO - KNF i EMISJA

Cytat:
Pozyskane w ofercie publicznej środki, wraz z dodatkowymi źródłami kapitału, mają pozwolić spółce na kontynuację działalności co najmniej do połowy 2024 r.

Siedzi sobie taki inwestor i myśli - a dam chłopakom (i dziewczynom) kasę coby jeszcze miesięcy się pobujali ... za moje king Nie potrafię sobie wyobrazić dyskonta z jakim w stosunku do ceny rynkowej musiałbym kupić ich akcje żeby w to wejść.

Cytat:
spółka dysponuje deklaracją funduszu ACRX Investments dot. udziału w ofercie

ACRX

fajnie, tylko to mi wygląda na inwestora wydmuszkę - mają jedną zrealizwoaną inwestycję wymieniona na stornie - "in progress" blackeye

bzdkas
PREMIUM
4
Wpisów: 366
Wysłane: 13 grudnia 2023 10:06:17 przy kursie: 8,20 zł
Leci sobie prezentacja na YT, komentarze wyłączone. Rozumiem, że pytań od inwestorów(czy tam dawców) nie przewiduje się?

addison
190
Wysłane: 13 grudnia 2023 14:29:04 przy kursie: 8,20 zł
Papier po prezentacji szuka nowego dna... Jeleń na prezentacji jakiś taki przygaszony, entuzjamu nie widziałem. To nie te czasy, że akcje rozeszły się jak ciepłe bułki za ponad 100PLN/akcja.

Koszty podali, 22 mln na pół roku i .... może będą wynajmować swoje laby :)

co do tego inwestora to jest to duży akcjonariusz (wart 900mln) innej spółki giełdowej o czym piszą na innym forum, mianowicie tutaj:

https://stooq.pl/q/h/?s=plw

addison
190
Wysłane: 13 grudnia 2023 16:19:13 przy kursie: 8,20 zł
konkretne przyśpieszenie na kursie po prezentacji a tam przecież oglądających jak na lekarstwo, w maks nie było 100 osób.

Oglądać teatr polskiego biotechu.

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 13 grudnia 2023 19:20:46 przy kursie: 8,20 zł
addison napisał(a):
Papier po prezentacji szuka nowego dna...

a Zarząd grozi inwestorom jak nie kupicie akcji z nowej emisji to bankrutujemy i stracicie wszystko blackeye
www.stockwatch.pl/wiadomosci/p...

"... Pure Biologics zwróciło uwagę, że w przypadku niezłożenia przez inwestorów zapisów na Akcje Oferowane o łącznej cenie emisyjnej co najmniej 11 mln zł, spółka odwoła ofertę, „a wobec jednoczesnego braku pozyskania środków z innych źródeł spółka utraci zdolność do wykonywania swoich wymagalnych zobowiązań pieniężnych, co będzie skutkowało wypełnieniem przesłanek ustawowych do złożenia wniosku o ogłoszenie likwidacji lub upadłości”..."

addison
190
Wysłane: 19 grudnia 2023 12:16:05 przy kursie: 7,25 zł
zarząd myślę, nie grozi, ale pouczony od KNF musi to wpisać i wpisał z bólem serca.

W oczekiwaniu na wywrotkę pierwszego polskiego biotechu.... dzisiaj szykują się nowe minima, dzisiaj kończą się zapisy.

Jestem ciekaw jak wygląda teraz spółka w środku.... zakładam, że ludzie ślą CV wszędzie gdzie mogą nie czekając na rozstrzygnięcia.

Czekam i oglądam ten teatr aktora Jelenia.... chociaż jeleniami, prawdziwymi byli inni.

zegar tyka: tik, tak...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE pure
  • Pure Biologics ma warunkową umowę inwestycyjną z ACRX. Kurs akcji wystrzelił
    Pure Biologics ma warunkową umowę inwestycyjną z ACRX. Kurs akcji wystrzelił

Pure Biologics zawarł z ACRX Investments warunkową umowę inwestycyjną, której celem jest oddłużenie spółki, likwidacja stanu niewypłacalności oraz dalsze finansowanie działalności. Umowa zakłada m.in. objęcie przez ACRX akcji nowej emisji, zmiany w warunkach dotychczasowej pożyczki oraz możliwość konwersji wierzytelności na akcje.

• Pure Biologics rozpoczyna negocjacje z ACRX Investments ws. finansowania
    Pure Biologics rozpoczyna negocjacje z ACRX Investments ws. finansowania

Pure Biologics zawarło list intencyjny z ACRX Investments Limited. Giełdowy biotech, który niedawno złożył wniosek o upadłość, negocjuje przedłużenie spłaty 12-milionowej pożyczki i potencjalne zaangażowanie inwestora w planowaną emisję akcji serii P. W poniedziałek akcje Pure drożeją o 20 proc.

6 7 8 9 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,299 sek.

vrykzdaf
fdflzlkf
mqzzxreo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cmzrtuwq
vlxbmrjt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat