PARTNER SERWISU
vpakzrpz
555 556 557 558 559
imp-p
81
Wpisów: 353
Wysłane: 6 października 2023 11:53:59 przy kursie: 107,60 zł
możecie zaklinać rzeczywistość a prawda jest taka że dodatek będzie taniał a wpływy będą coraz mniejsze a koszty będą rosły lawinowo. Na horyzoncie min 3 lat nie mamy pod co grać wszystkie karty są na stole. Teraz fundusze będą się bawiły kursem i w mojej opinii przy 50 zł zaczną powoli odkupywać. Kilkanaście lat na GPW nauczyło mnie jednego nigdy nie graj przeciwko trendowi a dzisiaj jest spadkowy i żadne czary tego nie zmienią. Gdyby np na tej konferencji ogłosili jakąś sensacje typu multi DLC 2 czy coś to mogło być paliwo do wzrostów. Zresztą mega się dziwie jako inwestor i gracz że dalej odpuszczają multi bo cyber nadaje się do tego idealnie. A na multi mogli by zarabiać krocie cały czas.

imp-p
81
Wysłane: 6 października 2023 11:56:58 przy kursie: 107,60 zł
tgolik napisał(a):
@GRAF78 Spodziewasz się niższego zysku za 2023 niż 500 mln zł? Na jakiej podstawie?
Przez najbliższy rok będziemy widziec c/z ~~22-24
A za rok, do premiery Wiedźmina 4 będzie już bardzo blisko.

Płacą tobie za tą propagandę. Dodatek DLC robili 3 lata a ty piszesz że za rok będziemy blisko premiery wiedźmina 4. Wiedźmina który jest tworzony na nowym silniku. Nie lubię się zakładać ale tutaj najszybciej będzie wiedźmin za minim 3-4 lat.

Co do zysku to ok może w tym roku będzie 0,5 mld bo koszty oni rozkładają na lata ale nie zmienia to faktu że w przyszłym roku może być nawet strata i wtedy policz c/z ok

jaggi
1
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 3
Wysłane: 6 października 2023 12:03:32 przy kursie: 107,60 zł
All the above, same emocje.
Poprawcie mnie, ale aktualne wsparcie (na dzis) to około PLN104.

CSharpBeginner
45
Wpisów: 333
Wysłane: 6 października 2023 12:06:24 przy kursie: 107,60 zł
imp-p napisał(a):
tgolik napisał(a):
@GRAF78 Spodziewasz się niższego zysku za 2023 niż 500 mln zł? Na jakiej podstawie?
Przez najbliższy rok będziemy widziec c/z ~~22-24
A za rok, do premiery Wiedźmina 4 będzie już bardzo blisko.

Płacą tobie za tą propagandę. Dodatek DLC robili 3 lata a ty piszesz że za rok będziemy blisko premiery wiedźmina 4. Wiedźmina który jest tworzony na nowym silniku. Nie lubię się zakładać ale tutaj najszybciej będzie wiedźmin za minim 3-4 lat.

Co do zysku to ok może w tym roku będzie 0,5 mld bo koszty oni rozkładają na lata ale nie zmienia to faktu że w przyszłym roku może być nawet strata i wtedy policz c/z ok

Wg. mnie piszesz kompletne bzdury, ale z ciekawości aż zapytam - w jaki sposób szacujesz strate CDR w przyszłym roku? Zakładasz, że nagle CP+PB przestaną się zupełnie sprzedawać? Przecież dobrze wiesz, że tak nie będzie i ta gra będzie się długo sprzedawać z dodatkiem, tak samo jak inne tytuły tej wielkości. Stąd moje pytanie, na jakiej podstawie szacujesz stratę w 2024?

del-24062024
902
Wpisów: 677
Wysłane: 6 października 2023 12:23:08 przy kursie: 107,60 zł
Barclays ściął wycenę spółki z 95 zł na 85 zł!

Mati8211
10
Wpisów: 28
Wysłane: 6 października 2023 12:36:57 przy kursie: 107,60 zł
imp-p napisał(a):
możecie zaklinać rzeczywistość a prawda jest taka że dodatek będzie taniał a wpływy będą coraz mniejsze a koszty będą rosły lawinowo. Na horyzoncie min 3 lat nie mamy pod co grać wszystkie karty są na stole. Teraz fundusze będą się bawiły kursem i w mojej opinii przy 50 zł zaczną powoli odkupywać. Kilkanaście lat na GPW nauczyło mnie jednego nigdy nie graj przeciwko trendowi a dzisiaj jest spadkowy i żadne czary tego nie zmienią. Gdyby np na tej konferencji ogłosili jakąś sensacje typu multi DLC 2 czy coś to mogło być paliwo do wzrostów. Zresztą mega się dziwie jako inwestor i gracz że dalej odpuszczają multi bo cyber nadaje się do tego idealnie. A na multi mogli by zarabiać krocie cały czas.

Gdyby na tej konferencji powiedzieli o nowym DLC z multiplayer to byś narzekał że to dopiero za 3 lata i razem z fundami kreował rzeczywistość że tu nic się nie wydarzy. Spadki są mocno naciągane. Czy oglaszali by możliwość skupu za 500mln jeśli jak tu twierdzą niektórzy CD projekt za 3 miesiące będzie leciał na stracie? Jakoś do tej pory zarabiali nie mając premiery a tu nagle po premierze mają jechać na stracie. Wcale bym się nie zdziwił jak ten Analityk z Barclays za rok by gadał że Wiesiek będzie szybciej jak myślano a cyberpunk już dawno na siebie zarobił, tylko z tą różnicą że Barclays będzie już miałem w kieszeni kilka milionów akcji.

imp-p
81
Wysłane: 6 października 2023 13:26:51 przy kursie: 107,60 zł
Ok to może trochę konkretów za i przeciw.

Za spadkiem kursu:
- bark perspektyw na premierę w ciągu 3 - 4 lat
-coraz mniejsze wpływy ze sprzedaży
-rosnące koszty produkcji i wynagrodzeń
-brak harmonogramu wydawniczego
-z bieżących posiadanych środków nie ma możliwości realizacji wszystkich projektów więc albo trzeba będzie robić nową emisję akcji albo zaciągać dług
-koszty budowy nowej siedziby

Za wzrostem kursu
-możliwość skupu akcji
-ewentualnie fundusze stwierdzą że zysk jest ok i przejdą na inne instrumenty
-jakaś sensacja ze strony CD czego nie spodziewa się rynek np multi

Najlepsze to jakby Microsoft kupił za 4 -5 mld bo oni lubią przepłacać i stać ich na to a dla nich to drobne

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 6 października 2023 13:35:46 przy kursie: 107,60 zł
imp-p napisał(a):

Za spadkiem kursu:

-z bieżących posiadanych środków nie ma możliwości realizacji wszystkich projektów więc albo trzeba będzie robić nową emisję akcji albo zaciągać dług

Nie wziąłeś pod uwagę, że premiery będą miały miejsce w kilkunastomiesięcznych odstępach i koszt marketingu oraz najdroższej, ostatniej fazy produkcji kolejnej gry będzie finansowany z przychodów z gry poprzedniej.
Pewnie też nie zauważyłeś, że 380 mln kosztów produkcji i promocji Phantom Liberty zmniejszyło tylko o kilkadziesiąt milionów stan gotówki firmy i to pewnie tylko na jeden kwartał.

Mati8211
10
Wysłane: 6 października 2023 14:18:02 przy kursie: 107,60 zł
imp-p napisał(a):

Za spadkiem kursu:
- bark perspektyw na premierę w ciągu 3 - 4 lat
-coraz mniejsze wpływy ze sprzedaży
-rosnące koszty produkcji i wynagrodzeń
-brak harmonogramu wydawniczego
-koszty budowy nowej siedziby

- 3- 4 lata? A czemu nie 5-6 ? Cyberpunka robili 4 lata wraz z robieniem silnika to czemu z silnikiem i wsparciem od epica nie zajmnie I'm to dwa lata dłużej? Przypominam że wieśka już robią od ponad roku.
- No tak ten argument znam, tydzień po premierze przestaną sprzedawać cyberpunka.
- w sumie to 100 osób idzie do zwolnienia ale niech będzie że im koszty wzrosną.
- nauczeni na błędach nie będą rzucać daty w ciemno bo gawiedź by potem darła się że jest miesiąc obsuwy.
- nie wiedziałem że oni w tym samym dniu wydadzą wieska 4,5,6 oraz nowego cyberpunka no ale ok. Pamietam coś o odstępach 2 lat pomiędzy wieskami.
- ta siedziba to już prawie gotowa.

Co moim zdaniem rynek nie uwzględnia?
- kolejne anime które wygląda mi że jest już faktem i do końca roku może coś nam o tym powiedzą. Wpłynie na wyniki 2024. Przypominam że edgerunnersial mieć znikomy wpływ na odbiór cyberpunka. Polecam poczytać sobie tych analityków jakie mieli zdanie na ten temat. Trochę się pomylili.
-film/serial realnie może wyjść w 2025 skoro już nad tym pracują. Jak dla mnie wiadomość kompletnie zignorowana a bardzo ważna.
Cd projekt chce tworzyć popkulturę jak to powiedziano na konferencji. Zakładam że oni liczą na jakieś zyski kiedy o tym piszą.

misiekstok
23
Wpisów: 69
Wysłane: 6 października 2023 15:14:43 przy kursie: 107,60 zł
Tak jak pisałem wczoraj po informacji o kosztach dodatku, Droga na poziomy dwucyfrowe otwarta. Jesteśmy blisko wsparcia, można pokusić się o krótkoterminowego longa. Ale to igranie z ogniem, bo trend jest oczywisty.

imp-p
81
Wysłane: 6 października 2023 15:23:35 przy kursie: 107,60 zł
[quote=Mati8211][quote=imp-p]Ok to może trochę konkretów za i przeciw.

Fantasta z ciebie wiesz o tym

Po pierwsze cyber robili 8 lat po drugie dodatek robili 3 lata mając zespół itd. Powiadasz film w świecie cyber za 2 lata. To chyba nigeryjskie kino klasy B. Daj spokój zejdź na ziemie i myśl realnie

random_hero
2
Wpisów: 13
Wysłane: 6 października 2023 15:28:56 przy kursie: 107,60 zł
imp-p napisał(a):

trzeba będzie robić nową emisję akcji

Nie no proszę... nawet emisja na CDP? Czy ktoś może usunąć te wypociny? Wyścig bzdur.

Mati8211
10
Wysłane: 6 października 2023 15:39:31 przy kursie: 107,60 zł
imp-p napisał(a):

Po pierwsze cyber robili 8 lat po drugie dodatek robili 3 lata mając zespół itd. Powiadasz film w świecie cyber za 2 lata. To chyba nigeryjskie kino klasy B. Daj spokój zejdź na ziemie i myśl realnie

Acha to ja nie wiedziałem że pokazanie obrazka to już robota nawet jeśli tematu się nie dotykało przez 3 lata.
Przecież to jest wiadome kto trochę temat śledził że oni cyberpunka nie dotykali do skończenia dodatku do wieska krew i wino. Czyli dopiero realnie pracę zaczęli gdzieś w 2016. No ale ok, no ale ok jeśli chcesz wierzyć że robili go 8 lat to ok chociaż wystarczy wygooglowac poznać jak było naprawdę.

Dune robili 2 lata, jeśli to dla ciebie kino klasy B to ja z takiego filmu w świecie cyberpunka będę bardziej niż zadowolony.

CSharpBeginner
45
Wpisów: 333
Wysłane: 6 października 2023 15:41:14 przy kursie: 107,60 zł
imp-p napisał(a):

Ty też niezły fantasta jak kolega wyżej. 3 lata dodatek robili? Nawet tyle od premiery nie minęło, już nie mówiąc, że od niej większość czasu to zapewne zajęło naprawa i dorabianie brakujących featerów w CP, a potem RedEngine by grę doprowadzić do stanu jaki jest w Update 2.0. Strzelam, że prace nad dodatkiem realnie nie zajęły więcej niż rok. Dlatego też spółka przechodzi na UE, by nie mieć już takich problemów i skupić się głównie na rozwoju gier, a nie silnika.
Edytowany: 6 października 2023 15:46

micpl
20
Wpisów: 67
Wysłane: 6 października 2023 15:52:22 przy kursie: 107,60 zł
Mati8211 napisał(a):
[quote=imp-p][quote=Mati8211][quote=imp-p]Ok to może trochę konkretów za i przeciw.

Dune robili 2 lata, jeśli to dla ciebie kino klasy B to ja z takiego filmu w świecie cyberpunka będę bardziej niż zadowolony.

Od uzyskania praw przez Legendary do premiery minęło jakieś 10 lat.
Wiesz, trzeba napisać scenariusz (w tym przypadku było wiele wersji - np. te z lat 2011-2016 wylądowały w koszu), poszukać pieniędzy, poszukać reżysera (w tym przypadku był akurat zajęty, więc trzeba było poczekać), poszukać scenarzystów, którzy zmienią scenariusz pod widzimisię reżysera, poszukać aktorów (którzy też mogą być akurat zajęci i trzeba na nich zaczekać), zebrać ekipę, nakręcić, zrobić postprodukcję.
Dwa lata to mogły minąć od początku zdjęć do premiery.

misiekstok
23
Wpisów: 69
Wysłane: 6 października 2023 15:55:47 przy kursie: 107,60 zł
Mati8211 napisał(a):
imp-p napisał(a):

Acha to ja nie wiedziałem że pokazanie obrazka to już robota nawet jeśli tematu się nie dotykało przez 3 lata.
Przecież to jest wiadome kto trochę temat śledził że oni cyberpunka nie dotykali do skończenia dodatku do wieska krew i wino. Czyli dopiero realnie pracę zaczęli gdzieś w 2016. No ale ok, no ale ok jeśli chcesz wierzyć że robili go 8 lat to ok chociaż wystarczy wygooglowac poznać jak było naprawdę.

Robili go ~4,5 roku. Jaki był stan każdy widział. Do wersji 2.0 minęło 7 lat.

Mati8211
10
Wysłane: 6 października 2023 16:06:43 przy kursie: 107,60 zł
micpl napisał(a):
Mati8211 napisał(a):
[quote=imp-p][quote=Mati8211][quote=imp-p]Ok to może trochę konkretów za i przeciw.

Od uzyskania praw przez Legendary do premiery minęło jakieś 10 lat.
Wiesz, trzeba napisać scenariusz (w tym przypadku było wiele wersji - np. te z lat 2011-2016 wylądowały w koszu), poszukać pieniędzy, poszukać reżysera (w tym przypadku był akurat zajęty, więc trzeba było poczekać), poszukać scenarzystów, którzy zmienią
scenariusz pod widzimisię reżysera, poszukać aktorów (którzy też mogą być akurat zajęci i trzeba na nich zaczekać), zebrać ekipę, nakręcić, zrobić postprodukcję.
Dwa lata to mogły minąć od początku zdjęć do premiery.

Acha czli zakladasz ze oni będą go robic przez 10 lat skoro tyle trwa robienie od kupienia praw:D no cóż cd projekt kupil prawa do cyberpunka 10 lat temu to niech będzie że jeszcze te 2 lata dodamy dla marudnych. A tak poważnie to poczytaj sobie ile realnie to trwało I nie zapomnij o covidzie bo ogólnie Diuna miała juz wyjść w 2020 tylko nie bylo sensu jej wypuszczac z oczywistego powodu.

micpl
20
Wpisów: 67
Wysłane: 6 października 2023 17:15:55 przy kursie: 107,60 zł
Mati8211 napisał(a):
[quote=micpl][quote=Mati8211][quote=imp-p][quote=Mati8211][quote=imp-p]

Acha czli zakladasz ze oni będą go robic przez 10 lat skoro tyle trwa robienie od kupienia praw:D no cóż cd projekt kupil prawa do cyberpunka 10 lat temu to niech będzie że jeszcze te 2 lata dodamy dla marudnych. A tak poważnie to poczytaj sobie ile realnie to trwało I nie zapomnij o covidzie bo ogólnie Diuna miała juz wyjść w 2020 tylko nie bylo sensu jej wypuszczac z oczywistego powodu.

Co to znaczy "ile realnie to trwało"? Realnie trwało 10 lat - od uzyskania praw do premiery. Tyle trwało szukanie pomysłu, jak to zrobić. A wcześniej przez kilka lat w poprzedniej wytwórni, gdzie kolejni scenarzyści pisali dla kolejnych reżyserów kolejne wersje scenariusza, których w końcu nie zrealizowano. Jak rozumiem, CD Projekt spotyka się obecnie ze scenarzystami, wysłuchuje ich pomysłów i pewnie za jakiś czas wybierze takiego, którego koncepcja najbardziej im się spodoba. Wtedy pan lub pani zacznie pisać jakiś treatment. Ale od tego droga do premiery jest daleka.

Mati8211
10
Wysłane: 6 października 2023 17:43:38 przy kursie: 107,60 zł
No tak, a czemu nie 50 lat? przecież Jodorowsky tez miał juz scenariusz i ale jednak nic nie wyszło z tematu Diuny. Jak wspominam weź sobie poczytaj ile realnie to trwalo a nie jakieś farmazony o 10 latach. I tak na marginesie to Diuna 2 miala byc w listopadzie gdyby nie obsuwa przez strajk. Czyli 2 lata po czesci pierwszej. Zresztą jak pisalem cd projekt juz od 10lat ma prawa do wszystkiego niech ci będzie ze będzie to trwalo te 12 lat.
Pozatym ja osobiście nie spodziewam sie czegoś na miarę Diuny bo to był by absurd, jakaś seria to tak. Jak dla mnie film to głeboka woda jedyny strzał. Ogólnie filmy na podstawie gier to trudny temat. Serial daje o wiele wieksze mozliwosci i pozwala go robić wiekszym rozmachem przy dobrym odbiorze pierwszej serii. Film to finansowo dzisiaj realnie 200 baniek w USD plus marketing.

juhas99
7
Wpisów: 24
Wysłane: 6 października 2023 21:17:54 przy kursie: 107,60 zł
Ten wątek, JSW i kiedyś jeszcze Mercator, to zdecydowanie moje ulubione do poczytania, jeżeli chodzi o słowne przepychanki pomiędzy różnymi grupami inwestorów (tutaj do końca nie jestem przekonany kto ma akcje, a kto ich nie ma ale mniejsza o to):

- psychofani spółki, zawsze w różowych okularach i na falach bezkresu oceanu oraz piętrzących się sukcesów. Do każdego komunikatu spółki, pokazanego planu lub wypowiedzianego przez zarząd słowa dorabianych jest kilkadziesiąt teorii o tym, ile to spółka nie zarobi i jaka będzie wtedy jej wycena, a każdy kto śmie wątpić ten frajer i za burtę. Codzienna analiza rejestru pozycji krótkich jest jak pacierz dla gorliwego katolika - obowiązek. W CDP zdecydowanie większa liczebność tej grupy aniżeli w JSW, może temu że węgiel kiedyś się skończy, a pomysły na nowe gry nie!

- wieszczyciele armagedonu, apokalipsy, braku szans i perspektyw rozwoju, docelowo spadku notowań do 0,01zł i bankructwa,

- ubrani na górce lub zrobieni w balona prywatyzacji spółek skarbu państwa i obietnic dobrodzieju akcjonariatu obywatelskiego (tutaj przewaga JSW, a u takiego akcjonariusza JSW aktualna cena węgla koksującego jest na wykresie dynamicznego pulpitu i nie ma znaczenia to że wiele razu udowodniono brak jakiejkolwiek korelacji z ceną akcji),

- trzeźwo myślących i podchodzących do spółki "na chłodno", szukających szans ale widzących zagrożenia - Ci są w mniejszości i skutecznie zagłuszani przez pierwsze 3 grupy.

Żeby nie było, sam akcji CDP obecnie nie posiadam i nie będę posiadał w przyszłości. Kiedyś kupiłem po 4zł, wyszedłem po 9zł. CDP zasponsorował mi wtedy dobre wakacje. W sumie po czasie trochę żałuję, bo zamiast wakacji mogłoby być spore mieszkanie ale analiza wsteczna zawsze skuteczna...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

555 556 557 558 559

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,498 sek.

wnfigabf
vwjohmmj
yklotqis
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
reqeuqqm
dzsrlubf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat