lcviuhzm
Advertisement
PARTNER SERWISU
lypvshjn
562 563 564 565 566
MarekPtrl
24
Wpisów: 68
Wysłane: 5 grudnia 2023 01:18:44 przy kursie: 106,70 zł
Ja też bym chciał zobaczyć jutro akcje po 300 i cieszyć się, że za dwa lata wyjdzie W4 ale jestem ostrożnym realistą. Slot w 2025 już zajęty.

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 5 grudnia 2023 01:22:24 przy kursie: 106,70 zł
Maj 2026 to też spoko czas na premierę. To ledwie parę kwartałów od dzisiaj.

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 5 grudnia 2023 12:22:07 przy kursie: 107,75 zł
tgolik napisał(a):
Schreier to historia. Przecież Wiedźmin 3 powstał w 250 osobowym składzie przez zaledwie 3,5-4 lata licząc od premiery Wiedźmina 2 (tworzonego w 100 osobowym składzie więc nawet nie miałby kto zajmować się trójką na zakładkę) do maja 2015.
A Cyberpunk powstawał (licząc od początku 2016 roku w okolicach premiery Krew i Wino) 4,5-5 lat co jest bardzo krótkim czasem jak na nowe IP. Błędy w grze, których doświadczyliśmy na premierę wynikały raczej z problemów z silnikiem niż z braku czasu na dopracowanie.
Nie sądzę, żeby ktokolwiek z graczy pragnął gigantycznego Wiedźmina 4 tworzonego przez 10 lat.

10 lat to niemal abstrakcja raczej skrót myślowy. Raczej nikt nie zakłada takiego scenariusza.
Spółka wychodzi na prostą po sporym blamażu i teraz powinni mieć "z górki".
Mają nowy bardzo perspektywiczny silnik nad którym pracuje ktoś inny. Co prawda kilkadziesiąt osób musi tworzyć do niego wtyczki pod szczególne rozwiązania. Jednak jądro silnika rozwija ktoś inny dużą ekipą.
Można powiedzieć, że nad spółką zaczyna się rozpogadzać. Jeśli nie zmarnują szans to może być nowe otwarcie.
Trzeba jednak patrzeć z większą dozą realizmu i cierpliwości .... to nie piekarnia i budowa zespołu wciąż trwa. Zgranie mocnego zespołu trwa lata a w międzyczasie trwa wciąż jakaś migracja.
Myślę, że trafne może być założenie, że właściwa produkcja ruszyła gdzieś na przełomie 2022/2023 i coraz więcej osób przesiada się na grę.
Jednak warto pamiętać, że załoga wciąż się uczy pracy z silnikiem i do normalnego cyklu produkcji trzeba doliczyć jakiś rok.
Jeśli zakładamy czas produkcji t3 średnio 4,5 roku doliczając rok na naukę i rok na testowanie gry - byłoby spoko.
Na plus mażna przyjąć, że gdy już opanuje się silnik to jest szansa na sprawniejszą i szybszą produkcję co ułatwia specyfika silnika. Mam nadzieję, że uda się zdążyć z premierą bardzo udanej gry w 2027. Dla mnie spełnienie obu warunków będzie wielkim sukcesem. Dla mnie premiera CP była bardzo nie udana oceniam na 2=. Z kolei premierę W3 oceniam na 4-.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

rudygonzalez
11
Wpisów: 19
Wysłane: 6 grudnia 2023 09:41:15 przy kursie: 108,50 zł
Dodatek niewiele ponad 2 miesiące po premierze już na promocji -15%. Wiem, że są mikołajki ale jakoś nie jestem pozytywnie nastawiony do takiego działania, szczególnie że odbiór dodatku przez społeczność był bardzo dobry. Mam wrażenie, że 100zł za taki dodatek to nie jest zaporowa cena.
Edytowany: 6 grudnia 2023 09:41

bginvest
161
Wpisów: 380
Wysłane: 6 grudnia 2023 10:42:00 przy kursie: 108,50 zł
Cykl życia produktu. Uważam, że należy analizować całe IP.
IP Cyberpunk jest aktualnie bardzo dojną krową, zadaniem CDPR jest utrzymać ten stan jak najdłużej.

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 6 grudnia 2023 10:42:36 przy kursie: 108,50 zł
@rudygonzalez

Promocja na dodatek 2,5 miesiąca po premierze to nic nadzwyczajnego. Oni mają dostęp do wyników sprzedaży i wiedzą, kiedy warto rozruszać sprzedaż. Większość graczy, która chciała Widmo Wolności, już go nabyła. Teraz gra będzie głównie sprzedawała się na promocjach cenowych.

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 6 grudnia 2023 11:17:50 przy kursie: 108,50 zł
To co widzimy teraz to są prace nad ustaleniem właściwej ceny pakietu Ultimate, który będzie wiodącą postacią sprzedaży Cyberpunka na następnych 5 latach. Tak przynajmniej powiedział Adam Kiciński - powiedział, że nie wie na jakim poziomie rynek ustali średnią cenę pakietu.
Edytowany: 6 grudnia 2023 11:18

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 6 grudnia 2023 16:02:01 przy kursie: 108,50 zł
rudygonzalez napisał(a):
Dodatek niewiele ponad 2 miesiące po premierze już na promocji -15%. Wiem, że są mikołajki ale jakoś nie jestem pozytywnie nastawiony do takiego działania, szczególnie że odbiór dodatku przez społeczność był bardzo dobry. Mam wrażenie, że 100zł za taki dodatek to nie jest zaporowa cena.

Od dzisiaj głównym sposobem na sprzedaż dodatku będzie pakiet i to jego cena będzie najważniejsza. Natomiast ceny dodatku i gołego Cyberpunka zostaną dostosowane do ceny Ultimate.

aircanada15
PREMIUM
289
Wpisów: 1 947
Wysłane: 6 grudnia 2023 17:59:06 przy kursie: 108,50 zł
Szkoda, że Redzi (a może właściwie dystrybutorzy) nie docenili popytu na wersję pudełkową C2077 Ultimate Edition. Wygląda na to, że przygotowano jakiś ''mikro'' nakład na potrzeby sklepów. No i towaru brakuje (np. w USA) , mimo, że nie sprzedało się go do tej pory wiele.

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 6 grudnia 2023 18:22:23 przy kursie: 108,50 zł
Na wielu rynkach wydanie Ultimate Edition wiąże się z koniecznością spisania na straty zalegających jeszcze pudełek premierowych. Poza tym wielu dystrybutorów i sprzedawców liże jeszcze rany po nadmiernych zakupach wersji premierowej sprzed 3 lat. Ci nie są skorzy do wchodzenia w Cyberpunka jeszcze raz.

Sinner
PREMIUM
42
Wpisów: 67
Wysłane: 8 grudnia 2023 11:15:01 przy kursie: 112,15 zł
Cześć, jestem tu nowy, aczkolwiek do czytam wątek od 2 lat, jestem inwestorem CDR, chociaż ogromna większość mojego portfela to ETF-y indeksowe. W każdym razie nadszedł moment, w którym stwierdziłem, że po prostu muszę zabrać głos, a nie tylko czytać, co inni napiszą.

Bardzo sobie cenię to forum i panujące na nim zasady oraz wrażliwość adminów na bankierowe klimaty. Natomiast nadszedł dzień, w którym nawet media branżowe zauważyły, że to, co się dzieje z kursem, jest podejrzane.

strefainwestorow.pl/artykuly/g...

Co prawda konkurencyjny serwis, ale autorzy artykuły zwracają uwagę na gigantyczne rozbieżności w rekomendacjach, na gigantyczne shorty oraz na to, że CDR jest wg kursu i niektórych rekomendacji wartość podobną to Techlandu.

Prawa rynku prawami rynku, ale to, co się tu dzieje jest dziwne i nie są to wymysły forumowego spiskowce, ale temat zaczyna być poruszany szerzej, czego ten artykuł jest - mam nadzieję - dopiero początkiem.
Edytowany: 8 grudnia 2023 11:21

imp-p
81
Wpisów: 353
Wysłane: 8 grudnia 2023 13:24:22 przy kursie: 112,15 zł
Sinner napisał(a):

Bardzo sobie cenię to forum i panujące na nim zasady oraz wrażliwość adminów na bankierowe klimaty. Natomiast nadszedł dzień, w którym nawet media branżowe zauważyły, że to, co się dzieje z kursem, jest podejrzane.

strefainwestorow.pl/artykuly/g...

.

Zgadzam się nawet media już piszą że kurs je manipulowany. Z tego artykułu najlepszy jest cytat

Cytat:
Według mojej wiedzy wycena rynkowa CD Projektu w analizie Jefferies zbliżyła się do ceny, po jakiej Tencent przejmie w całości kontrolę nad Techlandem. W kuluarach mówi się, że chińska spółka nabędzie Techland w dwóch płatnościach, po osiągnięciu założonych celów, w sumie za około 2 mld euro. To wycena zbliżona do tego, na ile został wyceniony CD PROJEKT przez Jefferies. Tymczasem notowana na GPW spółka posiada prawa do dwóch IP, większe i ciekawsze tytuły, a skala działalności pod względem finansowym jest większa. Myślę, że gdyby dzisiaj inwestor strategiczny chciał przejąć twórców Wiedźmina, co ze względu na statut nie może się odbyć bez zezwolenia założycieli, to rozmowy zaczęłyby się przynajmniej od wyceny dwukrotnie wyższej niż obecna na rynku, a niewykluczone, że znaleźliby się chętni na kupno największej polskiej spółki gamingowej po dużo wyższej cenie” komentuje Paweł Biedrzycki, redaktor naczelny serwisu „Strefa Inwestorów”.

aircanada15
PREMIUM
289
Wysłane: 8 grudnia 2023 15:26:43 przy kursie: 112,15 zł
Panowie: trzeba odróżnić manipulację od zwykłej gry rynkowej. Macie pretensje do innych uczestników rynku o to, że korzystają z dozwolonych metod (jak zajmowanie pozycji krótkiej) ? Czy może do strony popytowej, która nie przejawia dostatecznej siły ? Bądźmy poważni.

imp-p
81
Wysłane: 8 grudnia 2023 19:11:57 przy kursie: 112,15 zł
aircanada15 napisał(a):
Panowie: trzeba odróżnić manipulację od zwykłej gry rynkowej. Macie pretensje do innych uczestników rynku o to, że korzystają z dozwolonych metod (jak zajmowanie pozycji krótkiej) ? Czy może do strony popytowej, która nie przejawia dostatecznej siły ? Bądźmy poważni.

A czytałeś ten artykuły. Redaktor sugeruje że fundusze grające na spadki podkupują analityków gdyż sugerują że wartość proponowana w nowej wycenie jest niższa niż wartość zakupu techlandu a jest to spółka o wiele gorsza.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 8 grudnia 2023 19:22:05 przy kursie: 112,15 zł
@imp-p
możesz zacytować fragment, w którym redaktor sugeruje, że analitycy są podkupywani przez fundusze?

imp-p
81
Wysłane: 8 grudnia 2023 19:48:51 przy kursie: 112,15 zł
krewa napisał(a):
@imp-p
możesz zacytować fragment, w którym redaktor sugeruje, że analitycy są podkupywani przez fundusze?

Trzeba czytać ze zrozumieniem autor jasno sugeruje że wycena nowa jest śmieszna. Porównuje to do techladu lub innych wycen. Ja jasno odczytuje że wycena "pisana na zamówienie" bo nie ma ona pokrycia w liczbach itd.

Cytat:
Coraz więcej inwestorów i ludzi rynku zastanawia się nad tym z czego wynika te negatywne nastawienie zagranicznych inwestorów do polskiego podmiotu. Fundusze wciąż agresywnie zajmują krótkie pozycje na akcjach spółki pomimo świetnego odbioru gry "Cyberpunk 2077" po ostatnich aktualizacjach i premierze rozszerzenia Phantom Liberty.

Lista krótkich pozycji Komisji Nadzoru Finansowego.

Zrzut ekranu 2023-12-07 163643

Źródło: KNF

„Według mojej wiedzy wycena rynkowa CD Projektu w analizie Jefferies zbliżyła się do ceny, po jakiej Tencent przejmie w całości kontrolę nad Techlandem. W kuluarach mówi się, że chińska spółka nabędzie Techland w dwóch płatnościach, po osiągnięciu założonych celów, w sumie za około 2 mld euro.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 8 grudnia 2023 20:48:30 przy kursie: 112,15 zł
Zanim zarzucisz mi nieumiejętność czytania ze zrozumieniem, przyjmij do wiadomości, że sporządzenie "śmiesznej" (wg redaktora Biedrzyckiego i wg Ciebie) wyceny nie jest tożsame z popełnieniem przestępstwa, natomiast przekupstwo już tak. Więc zamiast wylewać żale na forum, do dzieła - zgłaszaj podejrzenie o popełnieniu przestępstwa i nie zaśmiecaj wątku.
Edytowany: 8 grudnia 2023 21:08

aircanada15
PREMIUM
289
Wysłane: 8 grudnia 2023 22:54:27 przy kursie: 112,15 zł
Gratulacje imp-p. Podpierasz się teoriami Biedrzyckiego, czyli człowieka, którego wiedza o gamedevie mocno kuleje. Człowieka, który blokuje na twitterze osoby wytykające mu tzw. wiel-błądy w jego tekstach. Toś znalazł mentora !

imp-p
81
Wysłane: 9 grudnia 2023 09:31:17 przy kursie: 112,15 zł
krewa napisał(a):
Zanim zarzucisz mi nieumiejętność czytania ze zrozumieniem, przyjmij do wiadomości, że sporządzenie "śmiesznej" (wg redaktora Biedrzyckiego i wg Ciebie) wyceny nie jest tożsame z popełnieniem przestępstwa, natomiast przekupstwo już tak. Więc zamiast wylewać żale na forum, do dzieła - zgłaszaj podejrzenie o popełnieniu przestępstwa i nie zaśmiecaj wątku.

nie jestem jakiś wyznawcą Pana Biedrzyckiego ani torii spiskowych. Ale tak na zdrowy rozum trzeba zbierać fakty.

Fakt I

po dobrych wynikach akcje skończyły na -3% za dwa dni mamy w KNF informacje że znów fundusz sypał i odpowiadał za ponad połowę obrotu

Fakt II

pojawia się wycena gościa który ma 7% tylko skuteczności. wycena która jest powiedzmy dziwna. I powiedz mi Krewa czy fundusze które grają za setki mln mają problem z "zamówieniem " wyceny.

Ja jestem zdania że trzeba w Polsce tak jak np w Korei Południowej ograniczyć krótką sprzedaż. Czy zaprzeczysz że kilka funduszy mających do dyspozycji nie mln a mld $ nie może bawić się na polskiej małej giełdzie kursem akcji.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 9 grudnia 2023 21:34:44 przy kursie: 112,15 zł
Ad. 1. Zwykła sprzedaż faktów. Nie po raz pierwszy, nie po raz ostatni. Rynek kupuje tylko takie wyniki, jakich się nie spodziewał.
Ad. 2. A kto jest odbiorcą docelowym tej wyceny? Inne fundusze? Wolne żarty. Drobni inwestorzy? Spójrz na strukturę handlu walorami największych spółek. Zaangażowanie po krótkiej stronie w akcje CDR to zaledwie 0,04% wartości aktywów MW. Jestem przekonany, że oni mają bigger fish to fry aniżeli zamawianie analiz dla ułamka % portfela.

Doprawdy, nie warto snuć takich teorii. Wystarczy zrozumieć jak funkcjonuje rynek i angażować się po właściwej stronie. I nie ma co demonizować grających na krótko.

Korea - problemem w Korei była naked short selling i tutaj można dyskutować czy zakaz jest dobrym rozwiązaniem. Zwłaszcza, że zakaz wprowadzono na czas określony.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

562 563 564 565 566

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,451 sek.

aezchyrl
zvbhplzh
kspmzslm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oumgfqzh
kuackynv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat