48 Dołączył: 2014-08-08 Wpisów: 843
Wysłane:
20 grudnia 2023 15:17:09
Cytat:A nie taki sposób działania obiecywała rządząca koalicja przed wyborami. PIS swoimi zmianami zlamal wielokrotnie prawo... sprawa jest dyskusyjna, bo nie wiadomo, ktore przepisy (zgodne z prawem) mozna teraz zastosowac... Z tego chyba tez powodu ta uchwala Sejmu... uchwala nie ma mocy prawnej, ale jasno wskazuje co jest do zrobienia i przez kogo... Cytat:Sejm wzywa wszystkie organy Rzeczypospolitej Polskiej do niezwłocznego podjęcia działań mających na celu przywrócenie ładu konstytucyjnego w zakresie dostępu obywateli do rzetelnej informacji i funkcjonowania mediów publicznych oraz w zakresie niezależności, obiektywizmu i pluralizmu w realizacji misji publicznej przez publiczną radiofonię i telewizję, a także w zakresie uzyskiwania i przekazu informacji przez Polską Agencję Prasową To bardziej deklaracja polityczna i pokazanie stanu obecnego, jego przyczyn i wezwanie do dzialania organow panstwa w ramach ich kompetencji...
|
|
PREMIUM
35 Dołączył: 2023-04-09 Wpisów: 283
Wysłane:
20 grudnia 2023 15:36:22
A gdzie tacy są? Bo mi wiadomo tylko o trzech tysiącach wybranych przez zasiadających w KRS kolegów Ziobry. M.in. tacy fachowcu: walbrzych.wyborcza.pl/walbrzyc...Przy okazji, ilu starym sędziom udowodniliście powiązania z układem? I czy nie przeszkadza ci, że prezesem Sądu Najwyższego jest członkini tej starej "kasty", a prezesem TK wręcz sędzia powołana w PRL.
Edytowany: 20 grudnia 2023 15:40
|
|
PREMIUM
Wysłane:
20 grudnia 2023 15:56:49
1ketjoW napisał(a):
Zgodnie z prawem EU nie ma czegoś takiego jak Neo sędziowie. Bodnar zdaje się uznaje prymat prawa unijnego.
Fakt, w ostatnim wyroku TSUE jest "osoby powołane na urząd sędziego z rażącym naruszeniem podstawowych norm dotyczących ustroju i funkcjonowania rozpatrywanego systemu sądownictwa". Nazwa trochę za długa, żeby ją przywoływać za każdym razem. 1ketjoW napisał(a): Problemem jest to, że uchwałą Sejmu próbuje się tworzyć podstawy prawne. To jest bezprawie i nie ma o czym dyskutować. Zdecydowano się na to bo to szybkie działanie i w teorii ma legitymizować działania. Następna większość zrobi dokładnie to samo. To idzie w bardzo złą stronę. Konflikt poważnie się zaostrzy.
Pozwolę sobie zauważyć, że cale zamieszanie zaczęło się od odwołania uchwałą Sejmu trójki sędziów TK, a następnie zlekceważeniu wyroku Trybunału w tej sprawie. W tym drugim przypadku nie było nawet uchwały. Publikację wyroku wstrzymano na podstawie prywatnej opinii premier Szydło.
Edytowany: 20 grudnia 2023 16:03
|
|
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
20 grudnia 2023 16:29:35
Co do tzw. neo sędziów odsyłam do wyroku TSUE z dnia 29 marca 2022 r. Cytat:Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej w wyroku z 29 marca 2022 roku uznał, że sama ocena okoliczności powoływania sędziów nie wystarcza do oceny ich bezstronności i niezależności. Cytat:Zasadniczo Trybunał uznał, że sama niekonstytucyjność przepisów określających sposób powoływania sędziów czy powołanie ich w czasach reżimu niedemokratycznego nie przesądzają o ocenie ich niezależności. Przesądza o tym dopiero ocena wpływu obecnej władzy na tych sędziów (s. 21-22, pkt 108 oraz s. 26, pkt 132). Czytaj więcej na: demagog.org.pl/wypowiedzi/co-o...monitorkonstytucyjny.eu/archiw...Było też inne orzeczenie ale dotyczące wyłącznie sędziów powołanych do Izby Dyscyplinarnej Sądu Najwyższego z dnia 15 lipca 2021 r. Ale to orzeczenie dotyczy konkretnego sądu. Co do sędziów powołanych do TK. Procedura powołania tych sędziów nie została zakończona ponieważ nie zostali zaprzysiężeni. Przed złożeniem przez nich przysięgi Sejm dokonał reasumpcji wyboru i wybrał nowych sędziów do TK. Beata Szydło zakazała osobiście drukowania wyroku TK. Zdaniem prokuratora, który prowadził postępowanie w tej sprawie, istniały podstawy, by uważać, że wyroki wydawane przez Trybunał Konstytucyjny na przełomie 2015 i 2016 roku nie były wyrokami, bo w sprawach orzekało za mało sędziów. Przypominam, że Rzepliński nie dopuścił do orzekania 3 sędziów i TK działał w niepełnym składzie. Poza tym to Sejm przed wyborami w 2015 r. dokonał przekroczenia swoich uprawnień wybierając sędziów, których kadencja jeszcze nie upłynęła. Na swoim ostatnim posiedzeniu 8 października 2015, Sejm VII kadencji wybrał Romana Hausera, Krzysztofa Ślebzaka, Andrzeja Jakubeckiego (z kadencjami od 7 listopada 2015), Bronisława Sitka i Andrzeja Sokalę (z kadencjami odpowiednio od 3 i 9 grudnia 2015) na sędziów Trybunału Konstytucyjnego. Nawet jeżeli uznać powyższe działania za bezprawne to czym różni się obecna władza od poprzedniej, przywracając praworządność w sposób jaki łamie prawo np. w sprawie Rady Mediów Narodowych. Gdzie istnieje kres tych działań? Spór w przypadku TK rozumiem ale TVP to nowy temat.
Edytowany: 20 grudnia 2023 16:42
|
|
PREMIUM
Wysłane:
20 grudnia 2023 16:59:49
1ketjoW napisał(a):Co do tzw. neo sędziów odsyłam do wyroku TSUE z dnia 29 marca 2022 r. Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej w wyroku z 29 marca 2022 roku uznał, że sama ocena okoliczności powoływania sędziów nie wystarcza do oceny ich bezstronności i niezależności. monitorkonstytucyjny.eu/archiw...Było też inne orzeczenie ale dotyczące wyłącznie sędziów powołanych do Izby Dyscyplinarnej Sądu Najwyższego z dnia 15 lipca 2021 r. Ale to orzeczenie dotyczy konkretnego sądu. Tryb powoływania jest zdaje się taki sam dla wszystkich sędziów. Cytat: Co do sędziów powołanych do TK. Procedura powołania tych sędziów nie została zakończona ponieważ nie zostali zaprzysiężeni. Przed złożeniem przez nich przysięgi Sejm dokonał reasumpcji wyboru i wybrał nowych sędziów do TK. Beata Szydło zakazała osobiście drukowania wyroku TK.
Jaka ustawa upoważnia sejm do reasumpcji? Cytat: Zdaniem prokuratora, który prowadził postępowanie w tej sprawie, istniały podstawy, by uważać, że wyroki wydawane przez Trybunał Konstytucyjny na przełomie 2015 i 2016 roku nie były wyrokami, bo w sprawach orzekało za mało sędziów. Przypominam, że Rzepliński nie dopuścił do orzekania 3 sędziów i TK działał w niepełnym składzie.
Prokurator podległy Prokuratorowi generalnemu, który z kolei podlegał wówczas Szydło będącej stroną w sprawie. Później WSA w Warszawie stwierdził, że Muszyński nie ma prawa zasiadać w Trybunale, ale i to zostało zlekceważone. Cytat: Poza tym to Sejm przed wyborami w 2015 r. dokonał przekroczenia swoich uprawnień wybierając sędziów, których kadencja jeszcze nie upłynęła.
I Rzepliński ich usunął. A PO to zaakceptowała. Cytat: Nawet jeżeli uznać powyższe działania za bezprawne to czym różni się obecna władza od poprzedniej, przywracając praworządność w sposób jaki łamie prawo np. w sprawie Rady Mediów Narodowych. Gdzie istnieje kres tych działań? Spór w przypadku TK rozumiem ale TVP to nowy temat.
Różnica jest taka, że ma oparcie w wyrokach TSUE i połączonych Izb SN.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
20 grudnia 2023 17:42:29
Cytat:Tryb powoływania jest zdaje się taki sam dla wszystkich sędziów. Tryb powołania nie ma znaczenia. Znaczenie mają działania sędziów dla oceny ich niezależności. To wynika z wyroków TSUE. Cytat:Jaka ustawa upoważnia sejm do reasumpcji? Tych kwestii nie reguluje ustawa a Regulamin Sejmu. Procedura reasumpcji była stosowana np. przez Radosława Sikorskiego. Cytat:Prokurator podległy Prokuratorowi generalnemu, który z kolei podlegał wówczas Szydło będącej stroną w sprawie. Później WSA w Warszawie stwierdził, że Muszyński nie ma prawa zasiadać w Trybunale, ale i to zostało zlekceważone. WSA nie jest sądem właściwym do rozstrzygania, który z sędziów TK ma prawo zasiadać w TK a który nie. Dlatego ten wyrok został zlekceważony z uwagi na swój polityczny charakter. Wyciągasz wnioski bez dowodów. Kwestia podległości służbowej nie oznacza automatyzmu prowadzącego do przekraczania uprawnień. Cytat:I Rzepliński ich usunął. A PO to zaakceptowała. Spór dotyczył 3 sędziów których kadencja zakończyła się 7 listopada 2015 r. a których Sejm VII kadencji wybrał następców 8 października 2015 r. a więc zanim ich kadencja się skończyła. To podobne do działań Morawieckiego, które było potępiane w prasie np. w sprawie powołania szefa KNF-u. Wtedy to działanie było uzasadnione klika dni temu gdy odchodząca władza mianowała ludzi było to załatwianie stołków. Ja widzę podwójne standardy w takiej ocenie rzeczywistości. Cytat:Różnica jest taka, że ma oparcie w wyrokach TSUE i połączonych Izb SN. TSUE wypowiadał się w sprawie TVP. Jedyny wyrok o jakim słyszałem dotyczył kwestii pracowniczych.
Edytowany: 20 grudnia 2023 17:44
|
|
PREMIUM
Wysłane:
20 grudnia 2023 18:18:15
1ketjoW napisał(a): Tych kwestii nie reguluje ustawa a Regulamin Sejmu. Procedura reasumpcji była stosowana np. przez Radosława Sikorskiego.
Jeżeli wynik głosowania budzi uzasadnione wątpliwości. Jakie wątpliwości dotyczyły tej trójki? Cytat: WSA nie jest sądem właściwym do rozstrzygania, który z sędziów TK ma prawo zasiadać w TK a który nie.
A który jest właściwy? Na pewno nie prokuratura, która nie ma żadnych kompetencji w kwestii oceniania wyroków. Cytat: Dlatego ten wyrok został zlekceważony z uwagi na swój polityczny charakter.
Co w nim politycznego. Sąd rozpatrywał sprawę, w której chcąc nie chcąc musiał się odnieść do wyroku TK. Cytat:Cytat:I Rzepliński ich usunął. A PO to zaakceptowała. Spór dotyczył 3 sędziów których kadencja zakończyła się 7 listopada 2015 r. a których Sejm VII kadencji wybrał następców 8 października 2015 r. a więc zanim ich kadencja się skończyła. To podobne do działań Morawieckiego, które było potępiane w prasie np. w sprawie powołania szefa KNF-u. Wtedy to działanie było uzasadnione klika dni temu gdy odchodząca władza mianowała ludzi było to załatwianie stołków. Ja widzę podwójne standardy w takiej ocenie rzeczywistości. Spór dotyczył 5 sędziów. Trzech, których kadencja wygasała w listopadzie i dwóch, którym wygasała w grudniu 2015. TK orzekł, PO miała prawo wybrać następców tylko tym listopadowych. Cytat: TSUE wypowiadał się w sprawie TVP. Jedyny wyrok o jakim słyszałem dotyczył kwestii pracowniczych.
Przecież ja piszę o tym co robi Bodnar, a nie co robi Sienkiewicz. Niemniej skoro już o tym wspomniałeś, to dzisiejszego zamieszania w TVP też raczej nie rozstrzygnie się inaczej niż poprzez właściwy sąd.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
20 grudnia 2023 18:33:44
Cytat:Jeżeli wynik głosowania budzi uzasadnione wątpliwości. Jakie wątpliwości dotyczyły tej trójki? Wynik głosowania Sejmu nowej kadencji był inny. Wynik głosowania Sejmu poprzedniej kadencji z tego powodu budził uzasadnione wątpliwości. Być może są inne przesłanki jakich nie znam. Cytat:A który jest właściwy? Na pewno nie prokuratura, która nie ma żadnych kompetencji w kwestii oceniania wyroków. Prokuratura nie oceniała wyboru sędziów do TK. Nie znam odpowiedzi na pytanie jaki sąd w Polsce jest właściwy do oceny, czy sędzia TK został wybrany prawidłowo czy nie. Generalnie jednak WSA ma nad sobą jeszcze NSA, więc nie jest sądem ostatniej instancji. Cytat:Co w nim politycznego. Sąd rozpatrywał sprawę, w której chcąc nie chcąc musiał się odnieść do wyroku TK. Polityczne w nim jest to, że sędzia nie ma prawa badać czy inny sędzia został prawidłowo wybrany czy nie. To nie są jego kompetencje, a już na pewno nie stanowiło to meritum sprawy jaką zajmował się WSA. Cytat:Spór dotyczył 5 sędziów. Trzech, których kadencja wygasała w listopadzie i dwóch, którym wygasała w grudniu 2015. TK orzekł, PO miała prawo wybrać następców tylko tym listopadowych. Wiem, co TK orzekł. Nikt tego prawa nie negował. Po prostu procedura wyboru tych sędziów nie została zakończona a to dało pole do wyboru nowych sędziów skoro procedura pierwotnie wybranych nie została zakończona. Cytat:Przecież ja piszę o tym co robi Bodnar, a nie co robi Sienkiewicz. Niemniej skoro już o tym wspomniałeś, to dzisiejszego zamieszania w TVP też raczej nie rozstrzygnie się inaczej niż poprzez właściwy sąd. Czy ja kwestionuje to co robi Bodnar, czy to co robi Sienkiewicz? Bodnar działa na bazie uchwały Sejmu. To też licha podstawa prawna, w związku z wyrokiem TSUE jaki wcześniej przytoczyłem, nie ma podstaw do kwestionowania statusu wybory sędziów, nawet tych nieprawidłowo, jego zdaniem, wybranych.
Edytowany: 20 grudnia 2023 18:35
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
20 grudnia 2023 19:02:02
Adagio napisał(a):Cytat:A nie taki sposób działania obiecywała rządząca koalicja przed wyborami. PIS swoimi zmianami zlamal wielokrotnie prawo... sprawa jest dyskusyjna, bo nie wiadomo, ktore przepisy (zgodne z prawem) mozna teraz zastosowac... Z tego chyba tez powodu ta uchwala Sejmu... uchwala nie ma mocy prawnej, ale jasno wskazuje co jest do zrobienia i przez kogo... To, że PIS łamał prawo nie usprawiedliwia w żaden sposób podobnych działań ze strony nowego rządu. Nie po to chciałem odsunięcia PISu od władzy aby teraz mieć u władzy PIS a rebours. W dużym uproszczeniu kwestia z mediami rozbija się o to, czy priorytet ma ustawa o spółkach prawa handlowego czy ustawa o Radzie Mediów Narodowych. Prawdopodobną niekonstytucyjność tej drugiej zostawiam na razie na boku - wyroku TK w tej sprawie nie ma i w najbliższym czasie nie będzie, więc nie ma o czym gadać. Ogólnie pewnie jak ten cyrk się skończy to sprawa pewnie trafi do sądu. A tutaj wyrok na prawdę może być różny. Bardzo mnie ciekawi co zrobi koalicja jeżeli okaże się, że jednak działania te nie były zgodne z prawem. Bo i tak może się to skończyć.
Edytowany: 20 grudnia 2023 19:02
|
|
PREMIUM
Wysłane:
20 grudnia 2023 19:09:47
1ketjoW napisał(a):Cytat:Jeżeli wynik głosowania budzi uzasadnione wątpliwości. Jakie wątpliwości dotyczyły tej trójki? Wynik głosowania Sejmu nowej kadencji był inny. Wynik głosowania Sejmu poprzedniej kadencji z tego powodu budził uzasadnione wątpliwości. To chyba najpierw mają być wątpliwości a dopiero potem reasumpcja, a nie na odwrót. Cytat:
Prokuratura nie oceniała wyboru sędziów do TK. Nie znam odpowiedzi na pytanie jaki sąd w Polsce jest właściwy do oceny, czy sędzia TK został wybrany prawidłowo czy nie. Generalnie jednak WSA ma nad sobą jeszcze NSA, więc nie jest sądem ostatniej instancji.
Prokuratura ocenila wyrok TK w tej sprawie chociaż nie miała do tego prawa. Cytat: Polityczne w nim jest to, że sędzia nie ma prawa badać czy inny sędzia został prawidłowo wybrany czy nie. To nie są jego kompetencje, a już na pewno nie stanowiło to meritum sprawy jaką zajmował się WSA.
To akurat kontrowersyjna kwestia. Ustawa o ustroju sadów administracyjnych stanowi, że § 1. Sądy administracyjne sprawują wymiar sprawiedliwości przez kontrolę działalności administracji publicznej oraz rozstrzyganie sporów kompetencyjnych i o właściwość między organami jednostek samorządu terytorialnego, samorządowymi kolegiami odwoławczymi i między tymi organami a organami administracji rządowej. § 2. Kontrola, o której mowa w § 1, sprawowana jest pod względem zgodności z prawem, jeżeli ustawy nie stanowią inaczej. Uprzedzam pytania: paragraf 5, który im to prawo odbiera został dodany później (tzw. ustawa kagańcowa) i został uznany za niegodny z prawem UE. W 2018 kiedy zapadł wspomniany wyrok to wyłączenie jeszcze nie obowiązywało. Cytat: Wiem, co TK orzekł. Nikt tego prawa nie negował. Po prostu procedura wyboru tych sędziów nie została zakończona a to dało pole do wyboru nowych sędziów skoro procedura pierwotnie wybranych nie została zakończona.
Tak jak pisałem wcześniej. Sejm nie może dowolnie cofać swoich decyzji, jeżeli nie ma ku temu przesłanek, a w tym momencie ich nie było. Cytat: Czy ja kwestionuje to co robi Bodnar, czy to co robi Sienkiewicz? Bodnar działa na bazie uchwały Sejmu. To też licha podstawa prawna, w związku z wyrokiem TSUE jaki wcześniej przytoczyłem, nie ma podstaw do kwestionowania statusu wybory sędziów, nawet tych nieprawidłowo, jego zdaniem, wybranych.
To po co napisałeś o TVP?
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
20 grudnia 2023 19:42:01
Cytat: Prokuratura ocenila wyrok TK w tej sprawie chociaż nie miała do tego prawa.
Wynik głosowania Sejmu nowej kadencji wskazuje że przesłanki przed głosowaniem były zasadne. Wynik głosowania to niezbity dowód na prawdziwość tego co piszę. Cytat: Prokuratura ocenila wyrok TK w tej sprawie chociaż nie miała do tego prawa.
Oceniać wyrok TK i każdego sądu może każdy. Prokuratura oceniła to że skład TK był niepełny, bo nie orzekało 15 a 12 sędziów. Dla Ciebie to kontrowersyjna sprawa. Rozumiem. Dla mnie nie nawet na kanwie przepisów jakie przywołałem. Moim zdaniem nie dotyczą sądów czy ich ustroju. Cytat: Tak jak pisałem wcześniej. Sejm nie może dowolnie cofać swoich decyzji, jeżeli nie ma ku temu przesłanek, a w tym momencie ich nie było.
Sejm może stanowić prawo, zmieniać je i głosować ile razy zechce nad tymi kwestiami jeżeli spełnione są warunki formalne. Kwestia przesłanek jest nieostra i daje pole do interpretacji. Procedura wyboru 3 sędziów do TK nie została zakończona. Skoro nie została zakończona decyzja co co ich ostatecznego wyboru mogła zostać zmieniona. Po to wspomniałem o TVP aby pokazać z jakim bezprawiem mamy obecnie doczynienia. Wyobraźmy sobie sytuację Gdyni PiS chciał przeprowadzić podobne działania co by się działo w mediach czy w organach UE. Dziś siła jest góra. Ja mam tylko nadzieję że oczy części wyborców będą szeroko otwarte bo to jeszcze nie koniec. Dziś rząd D. Tuska zgodził się na przymusową realokację uchodźców.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
20 grudnia 2023 19:48:08
Wszyscy rozumieją dlaczego w Sejmie procedowanie są uchwały. Gdyby koalicja chciała uchwalić ustawę ta mogła by zostać zawetowana przez Prezydenta. Do odrzucenia weta Prezydenta potrzeba 3/5 głosów. Takiego poparcia Koalicja nie dostała od społeczeństwa i dlatego działa jak widzimy i słyszymy.
|
|
PREMIUM
147 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 892
Wysłane:
20 grudnia 2023 20:02:15
No i nie było teleranka.
|
|
PREMIUM
22 Dołączył: 2022-04-29 Wpisów: 109
Wysłane:
20 grudnia 2023 20:06:07
szarlej81 napisał(a):Adagio napisał(a):Cytat:A nie taki sposób działania obiecywała rządząca koalicja przed wyborami. PIS swoimi zmianami zlamal wielokrotnie prawo... sprawa jest dyskusyjna, bo nie wiadomo, ktore przepisy (zgodne z prawem) mozna teraz zastosowac... Z tego chyba tez powodu ta uchwala Sejmu... uchwala nie ma mocy prawnej, ale jasno wskazuje co jest do zrobienia i przez kogo... To, że PIS łamał prawo nie usprawiedliwia w żaden sposób podobnych działań ze strony nowego rządu. Nie po to chciałem odsunięcia PISu od władzy aby teraz mieć u władzy PIS a rebours. W dużym uproszczeniu kwestia z mediami rozbija się o to, czy priorytet ma ustawa o spółkach prawa handlowego czy ustawa o Radzie Mediów Narodowych. Prawdopodobną niekonstytucyjność tej drugiej zostawiam na razie na boku - wyroku TK w tej sprawie nie ma i w najbliższym czasie nie będzie, więc nie ma o czym gadać. Ogólnie pewnie jak ten cyrk się skończy to sprawa pewnie trafi do sądu. A tutaj wyrok na prawdę może być różny. Bardzo mnie ciekawi co zrobi koalicja jeżeli okaże się, że jednak działania te nie były zgodne z prawem. Bo i tak może się to skończyć. Nic nie trafi do sądu, bo to jest zwykłe konsumowanie władzy politycznej przy użyciu pierwszego lepszego narzędzia tej władzy. Koncyliacyjne tony Hołowni i Kamysza ustępują teraz miejsca żądnemu zemsty Tuskowi, a ten bezwzględnie wymierza cios. "Demokratyczna" ludożerka dostaje serce pokonanego wroga do skonsumowania przy świątecznym stole i wszyscy są zadowoleni. Obietnice są realizowane.
|
|
Wysłane:
20 grudnia 2023 20:18:31
Myślę, że jednak sprawa do sądu trafi. Pytanie tylko jakiego: businessinsider.com.pl/gospoda...A jeżeli nie trafi, to tylko dlatego, że PIS uzna iż bardziej opłaci im się politycznie aby tam nie trafiła.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
20 grudnia 2023 20:19:59
A jakby komuś umknęło, to wczoraj, po tweecie Tuska, wymieniono wszystkich szefów służb specjalnych. Bez żadnego trybu określonego prawem. Polityka jest ponad prawem.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
20 grudnia 2023 20:49:17
Zasięgnąć opinii, to jedno, a uwzględnić ją - to co innego. A w realnej polityce jest w grze punkt 4. "1. Odwołanie Szefa SKW albo Szefa SWW z zajmowanego stanowiska następuje w przypadku: 1) rezygnacji z zajmowanego stanowiska; 2) zrzeczenia się obywatelstwa polskiego lub nabycia obywatelstwa innego państwa; 3) skazania prawomocnym wyrokiem sądu za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe; 4) utraty predyspozycji niezbędnych do zajmowania stanowiska." Dotychczasowi szefowie służb po wyborach utracili predyspozycje. Nowi szefowie im nie ufają i tyle. Tak skonstruowane jest prawo. Pod polityczne widzimisę.
|
|
Wysłane:
20 grudnia 2023 20:58:51
Ale przecież to jest standard. Za każdym razem gdy zmieniał się rząd wymieniano szefów służb. Dokładnie tak samo zrobił PIS w 2015 roku. To, że nowy rząd im nie ufa nie dziwi jeżeli zważymy na Aferę Pegasusa. I to, że PIS wymienił ich w 2015 też nie powinno dziwić. Chociaż w 2015 nawet nie czekali z wymianą na opinię prezydenta, o którą poprosili dopiero kilka miesięcy później.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
20 grudnia 2023 21:19:45
Każdy premier ma prawo współpracować z ludźmi jakich uzna za godnych zaufania i kompetentnych w danej dziedzinie.
Problemem dla mnie jest natomiast dwulicowość Donalda Tuska w zestawieniu expose i tego co się obecnie dzieje.
Poza tym każdy rozsądny człowiek widząc bezprawne działania w przypadku TVP zdaje sobie sprawę, że to samo może spotkać jego gdy tylko jego działania nie będą po myśli władzy. O pobiciu posłanki nie wspominam, ale dla przeciwników politycznych PiS -u na ul. Wejskiej było to powód do śmiechu - przynajmniej tak opowiadał jeden z posłów jakiego słuchałem w radiu. Dość ponury obraz rzeczywistości jak dla mnie.
Już wiem o czym ludzie będą rozmawiać przy Wigilijnym stole. Czy Wigilie będą udane? Bardzo wątpię. Podział widać, że Donaldowi Tuskowi jest na rękę.
Edytowany: 20 grudnia 2023 21:22
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.