0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
17 listopada 2009 22:57:44
przy kursie: 2,43 zł
kajet napisał(a):A ja mam pytanie. Bank sprzedaje wierzytelność opatrzoną luksusem bankowego tytułu egzekucyjnego. Czy tytuł egzekucyjny przechodzi na nabywcę wierzytelności, czy też wraz ze zmianą wierzyciela traci ona ten wygodny walor? Dobre pytanie. Podłączam się pod nie - chętnie bym się czegoś nauczył. Niestety zbyt konkretne (wymagające specjalistycznej wiedzy) pytania zbyt często pozostają bez odpowiedzi, czego i w tym przypadku możemy się obawiać.
|
|
0 Dołączył: 2009-06-23 Wpisów: 11
Wysłane:
17 listopada 2009 23:06:45
nocnygracz napisał(a):Nie za łatwo zapomnieliśmy, że "Wierzyciele mówią jednym głosem" ( www.parkiet.com/artykul/26,860... )? Przecież większość wierzycieli rzekomo już wyraziła chęć dogadania się z Texem, o czym wnioskuję nie z wypowiedzi pochodzących od szefa Texa, ale od szefa Karen. Było tam przecież: Cytat:W kilkugodzinnych rozmowach udział wzięli przedstawiciele pięciu banków, czterech partnerów handlowych Techmeksu oraz Komputronik i Karen (firmy są powiązane kapitałowo). Łącznie Techmex jest im winien grubo ponad 100 mln zł.
i że: Cytat:jednym z wariantów branych poważnie pod uwagę jest przejęcie przez wierzycieli kontroli nad Techmeksem poprzez objęcie nowych akcji.
Czyli rozmawiać chcą. To czemu miałaby być likwidacja? Druga strona medalu:a) Czy jest możliwe, że J.S. gra z wierzycielami va banque? Uznał, że chcą za dużo (przejęcie kontroli!) i targuje się jak lew. To i oni z nim pogrywają podobnie. Możliwe, że dzisiejsze info, że kolejny bank wystawił na sprzedaż wierzytelności to sposób nacisku na J.S. Ale nie da się wykluczyć, że J.S. chce dać wierzycielom za mało, i że jeden z nich na warunki przez niego zaproponowane gwiżdże. Nawet jeśli ze strony banku to blef, to nie byłby to blef skuteczny gdyby realizacja groźby nie była prawdopodobna. Teraz Studenckiemu powinno być w niektórych miejscach goręcej, gdyż na sprzedaż wystawiono wierzytelność zabezpieczoną Cytat:na częściach (modułach) instalacji satelitarnej w Komorowie k. Ostrowii Mazowieckiej oraz akcjach imiennych SCOR b) Do układanki brakuje kupca. Nie znacie jakiejś duńskiej firmy, najlepiej zaczynającej się na "CO" a kończącej na "WI", która mogłaby kupić od banku z centralą w Danii akcje SCOR? Jakoś nic mi do głowy nie przychodzi :) c) Z ostatniego infa rzuca się w me oczy taki zdumiewający akapit: Cytat:Bank DnB Nord Polska zastrzega, że podejmie rozmowy w pierwszej kolejności z podmiotami zainteresowanymi nabyciem wierzytelności, które złożą swoje oferty w ciągu 14 dni od ukazania się ogłoszenia. Czy jakaś duża firma zdąży: - wpaść na pomysł zakupu innej niemałej firmy (jeśli uznamy, że główną zaletą tej wierzytelności jest SCOR) - kompleksowo przebadać sytuację obiektu przejęcia - i złożyć ofertę zakupu w ciągu dwóch tygodni?! NO WAY! Chyba, że sprawa jest już dograna. d) Studencki na parkiecie 16.11 ( www.parkiet.com/artykul/7,8692...) : Cytat:Zgłosił się do nas inwestor branżowy, który chce przejąć większościowy pakiet w SCOR. Nie wykluczam, że do końca roku uda nam się podpisać umowę albo co najmniej list intencyjny – mówi Studencki. Pojawienie się inwestora w SCOR zwiększy szanse na odzyskanie przez Techmex około 30 mln zł, które firma jest winna spółce matce. Przyszły partner ma też zapewnić Techmeksowi nowe kontrakty na sprzedaż usług GIS. Czy to może być ten sam inwestor, który na drugim froncie rozmawia z DNB Nord? Nie zapominajmy, że już w roku 2009 Techmex zwiększył swoje zaangażowanie w SCOR (akcje objęto za aport sprzętu) z 50 % do 75,42%. Dodatkowe 25,42 % akcji SCOR, których TEX jest posiadaczem raczej nie jest objęte zastawem DNB Nord, więc nawet po ewentualnym przejęciu przez kogoś pakietu akcji zastawionego w banku, TEX pozostałby współwłaścicielem SCOR. Widzę pewną możliwość "dogadania się" TEXa i COWI. COWI zainwestuje w SCOR, a TEX daruje sobie ciąganie ich po sądach? PS: Nagadałem się, a dalej nic nie wiem. Ale przynajmniej poudawałem, że jest merytorycznie. W takiej sytuacji najprzeróżniejsze pomysły przychodzą do głowy i pewnie ten też nie jest niedorzeczny. Zapewne jest kilku graczy i każdy gra swoją grę. Dzisiaj spojrzałem na to jeszcze z innej strony. Elektryzują nas informacje o wystawieniu tego czy tamtego na sprzedaż i jako akcjonariusze boimy się, że firma pozostanie bez ważnych aktywów albo będzie zlikwidowana. Pomyślałem, że najważniejsze jest jednak ile ten sprzęt jest dzisiaj naprawdę wart i jaką kwotę pożyczki gwarantuje. Nie jest też takie pewne czy znajdzie się kupiec albo zastaw jest mniej wart niż pożyczka, którą gwarantuje. Oczywiście diabeł tkwi w szczegółach umów ale zastanawiam się jak bym to rozgrywał w tej sytuacji. Czy Studencki musi się zgodzić na każde żądanie banków? Jak to rozgrywać aby wynieść coś z majątku firmy dla siebie i swojej rodziny? Jedynym pasem transmisyjnym są akcje. Kluczem nie jest więc ratowanie obciążonych komputerów i nieruchomości ale maksymalizowanie wk po całej tej zadymie. Często podnoszona jest obawa, że może Studencki wywala akcje. To by miało sens jeżeli akcje miałyby zupełnie stracić wartość. To oczywiście nie jest wykluczone ale z bilansu nijak nie wychodzi. Po co więc miałby to robić, przecież już spory pakiet zabrali mu za zastaw. Może więc po cichu kupuje? Im taniej tym lepiej. Może to równie niedorzeczna koncepcja jak i pozostałe ale daje do myślenia i zawsze to trochę pokrzepienia dla znerwicowanych posiadaczy akcji Techmeksu. Pozdrawiam.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-09 Wpisów: 200
Wysłane:
17 listopada 2009 23:54:10
kajet napisał(a):A ja mam pytanie. Bank sprzedaje wierzytelność opatrzoną luksusem bankowego tytułu egzekucyjnego. Czy tytuł egzekucyjny przechodzi na nabywcę wierzytelności, czy też wraz ze zmianą wierzyciela traci ona ten wygodny walor? znalazlem cos takiego: Czy hipoteka przechodzi na rzecz cesjonariusza? Z zasady wierzytelność zabezpieczona hipoteką nie może zostać przeniesiona na osobę trzecią bez hipoteki. Przykładowo bank, dokonując cesji wierzytelności z tytułu udzielonego kredytu, przenosi na cesjonariusza również zabezpieczenie w formie hipoteki. W konsekwencji nabywca wierzytelności będzie mógł dochodzić roszczeń również z nieruchomości dłużnika, na której została ustanowiona hipoteka. Wyjątkiem jest jedynie hipoteka kaucyjna, która jako prawo związane z wierzytelnością przechodzi na nabywcę wyłącznie w sytuacji, gdy w umowie cesji strony jednoznacznie postanowiły o przeniesieniu również wierzytelności hipotecznych. Brak jednoznacznego postanowienia powoduje pozostanie hipoteki przy poprzednim wierzycielu, a jeżeli przedmiotem przelewu jest cała zabezpieczona wierzytelność – jej wygaśnięcie. i jeszcze to: Co do zasady, hipoteka jest ściśle związana z wierzytelnością, którą zabezpiecza. W myśl art. 79 ustawy o księgach wieczystych i hipotece (u.k.w.h.), nie można przenieść wierzytelności zabezpieczonej hipoteką bez przenoszenia hipoteki. Podobnie i hipoteka nie może być przeniesiona bez wierzytelności którą zabezpiecza. Ustawodawca jednak dopuszcza od tej zasady wyjątki przewidziane w ustawie. Zgodnie z art. 107 u.k.w.h. dDo przelewu wierzytelności zabezpieczonej hipoteką kaucyjną nie stosuje się przepisów o przelewie wierzytelności hipotecznej. Jednakże gdy wraz z wierzytelnością ma być przeniesiona także hipoteka, do przelewu niezbędny jest wpis w księdze wieczystej. Przepis ten powinien być interpretowany jako przepis szczególny, który wprowadza wyjątek od zasady przewidzianej w art. 509 § 2 k.c. Wyjątek ten polega na tym, że hipoteka kaucyjna (jako prawo związane z wierzytelnością) nie przechodzi ex lege na cesjonariusza, ale konieczne w tym celu jest wyraźne postanowienie umowne o przeniesieniu uprawnień hipotecznych na nabywcę wierzytelności. Jeżeli strony nie wypowiedziały się w umowie na temat przeniesienia hipoteki kaucyjnej, to zabezpieczenie hipoteczne pozostaje w pełni przy cedencie (ewentualnie wygasa, gdy całość zabezpieczonych uprawnień obligacyjnych została przeniesiona na cesjonariusza). Wniosek ten dotyczy każdej sytuacji, w której dochodzi do przelewu wierzytelności zabezpieczonej hipoteką kaucyjną (arg. lege non distinguente)
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-10-15 Wpisów: 37
Wysłane:
17 listopada 2009 23:59:41
nocnygracz napisał(a):kajet napisał(a):A ja mam pytanie. Bank sprzedaje wierzytelność opatrzoną luksusem bankowego tytułu egzekucyjnego. Czy tytuł egzekucyjny przechodzi na nabywcę wierzytelności, czy też wraz ze zmianą wierzyciela traci ona ten wygodny walor? Dobre pytanie. Podłączam się pod nie - chętnie bym się czegoś nauczył. Niestety zbyt konkretne (wymagające specjalistycznej wiedzy) pytania zbyt często pozostają bez odpowiedzi, czego i w tym przypadku możemy się obawiać. Jeżeli wierzytelność została przeniesiona na inny bank, to może on skorzystać z bankowego tytułu egzekucyjnego którym została objęta wierzytelność i wystąpić do sądu o nadanie mu klauzuli wykonalności. Natomiast w przypadku gdy wierzytelnośc została przeniesiona na podmiot nie będący bankiem to zgodnie z uchwałą Sądu Najwyższego (uchwała z 02.04.2004r. III CZP 9/04)bankowy tytuł egzekucyjny nie przechodzi na nabywcę wierzytelności i tym samym nie może on wystąpić do sądu o nadanie mu klauzuli wykonalności. Jest to spowodowane głw. tym, że bankowy tytuł egzekucyjny może być wykorzystywany tylko przez podmioty uprzywilejowane do tego (czyt. banki) i przy zachowaniu określonych wymogów (art. 96-98 Prawa Bankowego), a w sytuacji gdyby dopuścić przejście teo tytułu wraz z wierzytelnością, taki przywilej uzyskałyby także podmioty do niego nie uprawnione na podstawie przepisów ustawy. Pozdrawiam.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
18 listopada 2009 00:03:34
latrell, kocham Cię :)
|
|
0 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 253
Wysłane:
18 listopada 2009 04:31:38
Oj, cos dzis wczesnie wszyscy"texiarze""poszli spac,ja tez ide,przewaliłem dzis o 2h ,wiec niewiele zostało ,a jutro bedzie pewnie pieknie bujało- DT  .
Edytowany: 18 listopada 2009 04:32
|
|
0 Dołączył: 2009-06-02 Wpisów: 145
Wysłane:
18 listopada 2009 09:17:33
przy kursie: 2,32 zł
latrell napisał(a):Jeżeli wierzytelność została przeniesiona na inny bank, to może on skorzystać z bankowego tytułu egzekucyjnego którym została objęta wierzytelność i wystąpić do sądu o nadanie mu klauzuli wykonalności. Natomiast w przypadku gdy wierzytelnośc została przeniesiona na podmiot nie będący bankiem to zgodnie z uchwałą Sądu Najwyższego (uchwała z 02.04.2004r. III CZP 9/04)bankowy tytuł egzekucyjny nie przechodzi na nabywcę wierzytelności i tym samym nie może on wystąpić do sądu o nadanie mu klauzuli wykonalności. Jest to spowodowane głw. tym, że bankowy tytuł egzekucyjny może być wykorzystywany tylko przez podmioty uprzywilejowane do tego (czyt. banki) i przy zachowaniu określonych wymogów (art. 96-98 Prawa Bankowego), a w sytuacji gdyby dopuścić przejście teo tytułu wraz z wierzytelnością, taki przywilej uzyskałyby także podmioty do niego nie uprawnione na podstawie przepisów ustawy. Jesteś mistrzem. Czyli gdyby DnB Nord rzeczywiście opchnął wierzytelności nie-bankowi, być może zyskałyby na tym inne banki-wierzyciele - kosztem DnB Nord i/lub nabywcy - a wierzytelności by się "zdegradowały" z uprzywilejowanych bankowym tytułem egzekucyjnym na zwykłe należności handlowe. A jeśli opchnąłby bankowi... to znaczy, że wierzytelności są dobrej jakości, a Techmex przetrwa. Bo jaki bank w dzisiejszych czasach kupi wierzytelności do odpisu? Element tzw. negocjacji?
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
18 listopada 2009 09:44:50
czy zakup wierzytelności stanowi koszt uzyskania dochodu?.. jeżeli tak, to moje pytanie staje się retorycznym, ale poniekąd tłumaczące pośpiech w próbie zbycia wierzytelności. może nie tędy droga, ale pomyślałem, że listopad jest idealnym miesiącem do generowania kosztów. nie wiem jedynie kiedy DnB podał do wiadomości publicznej chęć sprzedaży wierzytelności i czy realne jest sfinalizowanie transakcji w listopadzie. może moja teoria bzdurna jest, ale zawsze to coś...
|
|
0 Dołączył: 2009-10-15 Wpisów: 37
Wysłane:
18 listopada 2009 09:47:51
...nocny dobrze, że żona twojego wpisu nie widziała bo musiałbym ograniczyć czas spędzany na forum ;-) kajet napisał(a): Czyli gdyby DnB Nord rzeczywiście opchnął wierzytelności nie-bankowi, być może zyskałyby na tym inne banki-wierzyciele - kosztem DnB Nord i/lub nabywcy - a wierzytelności by się "zdegradowały" z uprzywilejowanych bankowym tytułem egzekucyjnym na zwykłe należności handlowe.
A jeśli opchnąłby bankowi... to znaczy, że wierzytelności są dobrej jakości, a Techmex przetrwa. Bo jaki bank w dzisiejszych czasach kupi wierzytelności do odpisu?
Element tzw. negocjacji?
...od strony prawnej BTE zostaje przy sprzedaży wierzytelności tylko bankowi, jak to się ma natomiast do sytuacji Techmex'u to wolałbym się nie wypowiadać, gdyż nie znam jej dokładnie na chwilę obecną i trudno mi powiedzieć jakie to może mieć konsekwencje. Tutaj niech się inni wypowiedzą.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-19 Wpisów: 1 506
Wysłane:
18 listopada 2009 09:58:33
krewa napisał(a):czy zakup wierzytelności stanowi koszt uzyskania dochodu?.. jeżeli tak, to moje pytanie staje się retorycznym, ale poniekąd tłumaczące pośpiech w próbie zbycia wierzytelności. może nie tędy droga, ale pomyślałem, że listopad jest idealnym miesiącem do generowania kosztów. nie wiem jedynie kiedy DnB podał do wiadomości publicznej chęć sprzedaży wierzytelności i czy realne jest sfinalizowanie transakcji w listopadzie. może moja teoria bzdurna jest, ale zawsze to coś... rozumiem ze mówisz o podwójnej zaliczce za listopad za pdop? nie sądze że aż tak by kombinowali. maja jeszcze kilka dni
|
|
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
18 listopada 2009 10:13:52
enforces napisał(a):] rozumiem ze mówisz o podwójnej zaliczce za listopad za pdop? nie sądze że aż tak by kombinowali. maja jeszcze kilka dni ano właśnie to miałem na myśli. i wygląda, że to nie oni kombinują, lecz ja w oczekiwaniu na rozwiązanie
|
|
0 Dołączył: 2009-11-18 Wpisów: 69
Wysłane:
18 listopada 2009 10:37:23
Witam Was wszystkich, czytam watek techmeksu od 3 tygodni i troche teorii spiskowych sie pojawilo;) jak to zwykle bywa przy upadlosciach i przy duzych spadkach i wzrostach! Sam mam papier ale prawde mowiac nadzieje juz stracilem i licze juz tylko na CUD ! badz na podbitke jak wiekszosc osob posiadajacych! Zycze sobie i wszystkim powodzenia
|
|
0 Dołączył: 2009-04-08 Wpisów: 86
Wysłane:
18 listopada 2009 11:01:11
kraff napisał(a):Witam Was wszystkich, czytam watek techmeksu od 3 tygodni i troche teorii spiskowych sie pojawilo;) jak to zwykle bywa przy upadlosciach i przy duzych spadkach i wzrostach! Sam mam papier ale prawde mowiac nadzieje juz stracilem i licze juz tylko na CUD ! badz na podbitke jak wiekszosc osob posiadajacych! Zycze sobie i wszystkim powodzenia Ups, zdecydowałeś się na najbardziej spektakularne wejście,takie dla prawdziwych twardzieli Witaj!
|
|
0 Dołączył: 2009-06-20 Wpisów: 59
Wysłane:
18 listopada 2009 11:02:55
Kilka pytan: - czy ktos wie o ktorej godzinie i gdzie dokladnie ta rozprawa? - czy sad ma podjac decyzje jeszcze jutro? - czy GPW potwierdzila zawieszenie notowan Texa w dniu jutrzejszym?
|
|
Wysłane:
18 listopada 2009 11:08:39
jeszcze chcialbym dodac,ze zastanawiajacy jest obrot- chocby dzisiaj 111k - a amplituda 10gr! jak na ten papier to duzo....moze to swiadczyc o: a) robienie sztucznego obrotu aby drobni sie wlaczyli do gry b)badz przesypywanie z wora do wora na coraz nizszych poziomach i pozyskiwanie akcji od wystraszonych. I znowu powstala kolejna teoria ! a prawda jest taka, ze nikt z Nas nie wie co jes grane i sa to wszystko spekulacje! Pozdrawiam
|
|
Wysłane:
18 listopada 2009 11:25:07
elmariachi napisał(a):Kilka pytan: - czy ktos wie o ktorej godzinie i gdzie dokladnie ta rozprawa? - czy sad ma podjac decyzje jeszcze jutro? - czy GPW potwierdzila zawieszenie notowan Texa w dniu jutrzejszym? Sąd ma 2 miesiace co do wydania postanowienia o upadlosci od zlozenia wniosku o upadlosc, pewnie jutro bedzie decyzja, jednak nie koniecznie. poki co nie bylo komunikatu z GPW o zawieszeniu notowana. wlasciwy rzeczowo jest sad rejowny- wydzial gospodarczy w miejscu glownego zakladu dluznika, wiec zapewne Bielsko Biala.
|
|
0 Dołączył: 2009-06-20 Wpisów: 59
Wysłane:
18 listopada 2009 11:44:37
Juz znalazlem: Sąd Rejonowy Wydział VI Gospodarczy w Bielsku-Białej, ul. Bogusławskiego 24 godz: 10:00 Wybralbym sie ale jakies karty wstepu wymyslili
|
|
Wysłane:
18 listopada 2009 11:50:07
czyzby wariant z poprzednich dni....tj.kurs z rana sie trzyma, a popoludniu zjazdy....Ps. Mialem nauczke na torze i teraz znowu pazernosc i glupota wziela gora.....:(h
|
|
0 Dołączył: 2009-02-20 Wpisów: 364
Wysłane:
18 listopada 2009 12:58:33
Ktoś tu wyżej napisał, że czeka na 2,27. Trzeba przyznać, że miał dobre rozeznanie. Wydaje się, że to będzie dno, miejmy nadzieję, że na dobre.
|
|
0 Dołączył: 2009-11-16 Wpisów: 12
Wysłane:
18 listopada 2009 13:03:49
ktos moze mniej wiecej policzyc ile jet za ile przeciw: "Układ - zawierany jest gdy wierzyciele są zainteresowani w utrzymaniu przedsiębiorstwa upadłego, którego funkcjonowanie stwarza możliwość zaspokojenia choćby części ich wierzytelności. Są oni nawet skłonni do rezygnacji z części przysługujących im wierzytelności po to, by w ogóle coś odzyskać. Do zawarcia układu potrzebna jest zgoda większości wierzycieli, która obowiązuje także mniejszość"
z mojej pobieżnej analizy artykulow wynika ze wola wierzycieli jest
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.