PARTNER SERWISU
grvotbpu
816 817 818 819 820
tezeter
7
Wpisów: 16
Wysłane: 2 marca 2024 11:21:08 przy kursie: 570,00 zł
Ja liczę, że obecny kurs akcji dyskontuje potencjalną klapę Thaumy, gra wydaje mi się niszowa i nie ważne jaki będzie marketing to nie wydaje mi się by gra odniosła sukces sprzedażowy. Gra jest ponoć kierowana do dojrzałego odbiorcy, czyli do mnie... Grałem w TWOM, grałem w FP ale tej gry raczej nie kupię, no chyba że w promce poniżej stówki i w nudny zimowy wieczór. Świat gry wydaje się ciekawy, ale sama rozgrywka już niekoniecznie. Nie rozumiem tak dużego zaangażowania kapitałowego bitów w ten projekt, bo skoro jest to największy projekt wydawniczy (17 mln?? - taka kwota mi gdzieś w głowie siedzi, ale może się mylę) to na chłopski rozum powinien mieć on najwyższy potencjał marketingowy. Ja tego potencjału nie widzę.... ale fajnie gdyby się okazało że nie mam racji.

Biorąc pod uwagę zaangażowanie kapitałowe bitów i potencjalny zwrot z inwestycji to spokojniejszy jestem o Indikę i invincible, niż o Thaume..
Edytowany: 2 marca 2024 11:29

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 2 marca 2024 12:25:07 przy kursie: 570,00 zł
tezeter napisał(a):
Ja liczę, że obecny kurs akcji dyskontuje potencjalną klapę Thaumy, gra wydaje mi się niszowa i nie ważne jaki będzie marketing to nie wydaje mi się by gra odniosła sukces sprzedażowy. Gra jest ponoć kierowana do dojrzałego odbiorcy, czyli do mnie... Grałem w TWOM, grałem w FP ale tej gry raczej nie kupię, no chyba że w promce poniżej stówki i w nudny zimowy wieczór. Świat gry wydaje się ciekawy, ale sama rozgrywka już niekoniecznie. Nie rozumiem tak dużego zaangażowania kapitałowego bitów w ten projekt, bo skoro jest to największy projekt wydawniczy (17 mln?? - taka kwota mi gdzieś w głowie siedzi, ale może się mylę) to na chłopski rozum powinien mieć on najwyższy potencjał marketingowy. Ja tego potencjału nie widzę.... ale fajnie gdyby się okazało że nie mam racji.

Biorąc pod uwagę zaangażowanie kapitałowe bitów i potencjalny zwrot z inwestycji to spokojniejszy jestem o Indikę i invincible, niż o Thaume..

Odczucia mogą być różne a większość wolumenów gier sprzedaje się właśnie na promocjach. Sam nie przykładam jakiś wielkich nodziei w grach z wydawnictwa. Jednak uważam, że to dobre pole do treningu nadzoru i współpracy między zespołami a także strategii marketingowych a przy okazji jest szansa coś zarobić. Nikt rozsądny raczej nie zakłada sprzedaży tych gier w wolumenach większych niż 1mln w ciągu roku. Choć nigdy nie można zakładać ani wielkiego sukcesu ani go skreślać. Nigdy nie wiadomo która gra może "zaskoczyć" sprzedażą lub totalną klapą.
Jak pokazuje lipcowa rekomendacja BDM zakładali prawie 3 razy większe przychody z Thramy a nawet N o 50% większe niż Invincible. Ciekawe jak będzie w rzeczywistości. Niska pozycja na WL może nieco niepokoić ale to tylko wskaźnik. Mnie zaskakuje stosunkowo wysokie oczekiwania do FP Mobile wyższe niż Botin i Avo. Ciekawe jak to wypadnie.
Te 17mln yo jak piszą z BDM łączne nakłady a nie koszt Bitów. Patrząc na Invincible mniej niż 2 mln - to Thrauma także nie kosztowała raczej Bitów dużo więcej niż 5 mln.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 2 marca 2024 12:28

tezeter
7
Wpisów: 16
Wysłane: 2 marca 2024 13:13:51 przy kursie: 570,00 zł
Wydaje mi się, że w wydawnictwie bitów drzemie spory potencjał, który jest aktualnie trochę marnowany. Oprócz gier własnych może to być faktycznie druga noga biznesu. Wystarczy spojrzeć jak szybko przyrasta liczba obserwujących 11 bit na steam, mam wrażenie że kilka miesięcy temu było 500tys a już pykło 600tys. obserwujących użytkowników steam, przegonili CDP w tej kwestii jakiś czas temu. Może nowe projekty, w tym Ava i Botin będą trochę inne, nastawione na nieco bardziej masowego gracza...

baks
152
Wysłane: 2 marca 2024 13:45:17 przy kursie: 570,00 zł
Tak to prawda od lat zamykają się trochę w niszy dla gier znaczących dających wyzwania tak zwany meaningfull.
To była świetna droga dająca rozpoznawalność - to już mamy. Spółka powinna jednak dbać o możliwie duże zyski - w tym kierunku zdążamy. To między innymi powód szukania możliwości rozwoju spółki i wzrostu przychodów. Najpierw to Games Republik teraz wydawnictwo. Tak rozwija się to zdecydowanie za wolno. Jednak spółka działa dość ascetycznie ale pewnie jest to skutek doświadczeń z lat działań jako Metropolis gdzie w wyniku kryzysu tracili płynność i połączyli się z CDP. Chcąc uniknąć takich historii rozwijają biznes bardzo ostrożnie - można to rozumieć.
Powinni rozwijać gry i to robią łącząc w FP nowe gatunki gier.
Teraz jak widać otwierają się bardziej na gry z elementami RPG czego przykładem jest Projekt 8 i Thraumaturge.
To moim zdaniem właściwa ścieżka dająca nowe dużo większe możliwości. Wymaga to nowych kompetencji stąd po części współpraca z FT. Nie zdziwi mnie gdy w FP 3 będzie część elementów z RPG. Można liczyć, że FP 3 znów będzie postęp gospodarczy ale i nowe gatunki. Ja wciąż czekam na "poziom" Paradoxu - ale coraz bliżej ...Angel

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 3 marca 2024 12:01:52 przy kursie: 570,00 zł
Zastanawia mnie, dlaczego Bici nie prowadzą przedsprzedaży the Thaumaturge? Trochę komunikatów o grze poszło w świat w ostatnim roku i mogło z tego spłynąć trochę zamówień.

baks
152
Wysłane: 3 marca 2024 12:20:59 przy kursie: 570,00 zł
tgolik napisał(a):
Zastanawia mnie, dlaczego Bici nie prowadzą przedsprzedaży the Thaumaturge? Trochę komunikatów o grze poszło w świat w ostatnim roku i mogło z tego spłynąć trochę zamówień.

W zasadzie także byłbym za. Jednak mają taką swoją politykę uważam, że mają to dobrze przemyślane. Dlatego nie mam powodów tego podważać. Być może stoi za tym to, że nie widzą zysków z tego dla spółki. Nie ma więc nad czym dyskutować.
Być może przy projektach AAA to się sprawdza przy małych niekoniecznie.
Na razie spółka nie jest na etapie AAA i projekty P11 czy P12 tego raczej nie zmienią - no chyba, że sprzedaż wyraźnie przekroczy założenia BDM. Wtedy kto wie może P12 będzie miało takie zmiany jakie zaszły przy Industrialu/Frostpunku i zrobią pierwszą grę z budżetem około 150mln lub większym. Wtedy także może zmienią swoje podejście. Na razie nie mamy tego problemu wielkości i czekamy jak wypadną dwie najbliższe premiery.

baks
152
Wysłane: 3 marca 2024 12:34:06 przy kursie: 570,00 zł
tgolik napisał(a):
Czemu nie na zawsze? Dwie najstarsze spółki w moim portfelu (14 i 12 letnia) to tenbaggery. Jedna z nich w ciągu kilkunastu następnych lat raczej ponownie dokona tego wyczynu, sypiąc po drodze dywidendami.
Dobieram do portfela tylko takie spółki, które chciałbym mieć na zawsze.
Gdyby nie to, że choć jestem graczem, to gry produkowane przez Bitów nie leżą w moim kręgu zainteresowań, to miałbym także te akcje w portfelu na "zawsze".

Bitowcy nie są tak ekspansywni jak jedna z tych spółek ale mają dużo mniej wpadek niż ta spółka. Największe to niewypał z GR, słabszy ostatni DLC do FP a teraz Niezwyciężony - który wbrew nazwie poległ a można by powiedzieć, że nawet uciekł z pola walki nie podejmując jej. Twoja spółka ma dużo większe wpadki - słaba wersja na XBOX i porażka implementacji na PS, duża wtopa wizerunkowa a szczególnie na zyskach 1,5mld zamiast 6 mld. Miałem akcje ale po rezygnacji z PS wycofałem się. Stwierdziłem, że ona nie dla mnie. Przyszłość dobra ale bliżej sufitu niż Bitowcy. Pozostaje nadzieja na duże dywidendy ale czy 3-5% to tak dużo ? Przy pewnym poziomie cen blisko górnego pułapu chyba lepsze jest sprzedaż i odkupowania na ogromnej sinusoidzie jaką ma spółka.
Edytowany: 3 marca 2024 12:34

CSharpBeginner
45
Wpisów: 333
Wysłane: 4 marca 2024 22:44:37 przy kursie: 562,00 zł
The Thaumaturge w pełnej okazałości.

Bardzo słaba premiera w moim odczuciu, ale mówie tutaj tylko o liczbach, bo od strony technicznej/ocen wygląda to wszystko bardzo dobrze. Niestety gra z budżetem 20 mln, która robi peak 1600 z groszami na premierę...

Nie chce tutaj się pastwić i pokazywać przelicznik koszt/peak jakie miał Techland, CDR czy inne udane premiery, ale trzeba sobie to powiedzieć otwarcie - premiera zawiodła. Należy szybko wyciągnąć wnioski bo zbliżają się najważniejsze premiery studia i spróbować wyciągnać jakąś lekcję. Nieśmiało patrzyłbym w kierunku marketingu, czy nie był on zbyt mały przy takiej produkcji.

sledzik007
54
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 442
Wysłane: 4 marca 2024 22:53:04 przy kursie: 562,00 zł
Nie ma co oceniać gry po samym piku. Gdyby było tak źle jak opisujesz to nie otarła by sie o top 10 globala. Poczekajmy z ocenami parę dni.

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 4 marca 2024 23:07:56 przy kursie: 562,00 zł
Cieszą dobre oceny od recenzentów, poczekajmy tydzień i zobaczmy jak będzie z zainteresowaniem graczy i oceny od nich.
Edytowany: 4 marca 2024 23:22

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 5 marca 2024 04:13:24 przy kursie: 562,00 zł
CSharpBeginner napisał(a):
The Thaumaturge w pełnej okazałości.

Bardzo słaba premiera w moim odczuciu, ale mówie tutaj tylko o liczbach, bo od strony technicznej/ocen wygląda to wszystko bardzo dobrze. Niestety gra z budżetem 20 mln, która robi peak 1600 z groszami na premierę...

jest lepiej niż w przypadku Invincible mimo mniejszej WL (i to dużo miesce 62 vs 38) ale na budżet jaki gra pochłoneła to porażka peak graczy jak w przypadku symulatorów z kosztami produkcji poniżej 1 mln pln

topfacet
178
Wysłane: 5 marca 2024 07:32:33 przy kursie: 562,00 zł
11 bit będzie obecne na konferencji Microsoft XBox:

x.com/XboxWire/status/17646838...

myton
23
Wpisów: 139
Wysłane: 5 marca 2024 09:00:08 przy kursie: 576,00 zł
witam. Nie wiem jak Wy Panowie (i na jakiej podstawie) potraficie tak szybko ocenić i stwierdzić, że: premiera zawiodła, słaba gra, zawiódł marketing, gra się nie sprzeda itd itp. czytam tu i na bankierze i liczba marud i malkontentów mnie zadziwia!
U mnie na 6 miejscu w top sellers, oceny gry w tej chwili "ponad przeciętne", peak może nieduzy ale to przecież poniedziałek ....Panowie .. może trochę cierpliwosci? Dobrego wtorku!:)wave
Edytowany: 5 marca 2024 09:02

topfacet
178
Wysłane: 5 marca 2024 09:04:09 przy kursie: 576,00 zł
Większość osób tu narzekała i będzie narzekać. Nawet jak podpisali umowę na GP z MS to zaraz zaczęły się narzekania na to, że w spółce nie potrafią liczyć.

Jutro wieczorem też będzie nowy powód do narzekania :).

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 5 marca 2024 09:05:39 przy kursie: 576,00 zł
Na podstawie piku z pewnością można stwierdzić, że Thaumaturge na premierę sprzedał się 1000 razy słabiej niż Cyberpunk 2077. A kosztował tylko 50 razy mniej niż CP2077.
Musimy poczekać do niedzieli, żeby ocenić potencjał gry - pierwszy weekend zwykle ma znaczenie.

baks
152
Wysłane: 5 marca 2024 09:10:34 przy kursie: 576,00 zł
Sprzedaż być może na razie nie za duża. Jednak jeśli ktoś liczył na zwrot kosztów w 24 godziny to chyba śnił. Gra będąca w 2 godziny na 9 TOPglobal i 6 TOP PL z pozycji 70 na WL to sukces. Przy bardzo umiarkowanym marketingu to bardzo dobry wynik.
Gra pokazała bardzo dobrą jakość a jednocześnie, że gra która nie ma 100mln na marketing nie ma szans na wielki sukces.
yć może umiarkowany marketing był świadomy wiedząc, że nawet bardzo dobra gra nie mająca rewolucyjnej formuły (jak miał TWOM) nie ma szans na TOP1.
Jak widać teraz jedynym świetnym ruchem jest współpraca z MS. Bez silnego partnera nowe gry nie przebiją się. Jest to tym bardziej widoczne w perspektywie premier Altersów i P8. Nawet dobra gra RPG nie wypromuje się bez dużego budżetu.
Ta premiera pokazuje także, że większość samoodzielnych zespołów nie ma szans na przetrwanie i jak pisali Botowcy dojdzie do bardzo silnej konsolidacji. Samodzielne małe zespołu (a nawet średniej wielkości) nie przebiją się i produkcje nie zwrócą się a koszty produkcji gwałtownie rosną

Co najważniejsze jakością Foolsi pokazali, że są gotowi na dużą produkcję RPG - na remake Wiedźmina. To już dojrzały i profesjonalny zespół.
Edytowany: 5 marca 2024 09:13

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 5 marca 2024 09:19:19 przy kursie: 576,00 zł
Teraz ważne będzie, jak długo streamerzy na youtubie wytrwają przy grze, ile przeciętnie odcinków będzie miała seria. Jak długo gra wytrwa na twitchu z oglądalnością powyżej 1000.

myton
23
Wpisów: 139
Wysłane: 5 marca 2024 09:50:03 przy kursie: 576,00 zł
a wczorajszy peak graczy właśnie został pobity :) niewiele bo niewiele ale chyba się dopiero rozkręca;)
Edytowany: 5 marca 2024 09:50

baks
152
Wysłane: 5 marca 2024 09:54:56 przy kursie: 576,00 zł
tgolik napisał(a):
Teraz ważne będzie, jak długo streamerzy na youtubie wytrwają przy grze, ile przeciętnie odcinków będzie miała seria. Jak długo gra wytrwa na twitchu z oglądalnością powyżej 1000.

Jeśli dociągną w TOP20 do weekendu to pik może jeszcze wyraźnie wzrosnąć.

bbartt
7
Wpisów: 106
Wysłane: 5 marca 2024 10:21:12 przy kursie: 576,00 zł
Aktualnie 88% pozytywnych komentarzy. Także bardzo dobry wynik. Brawa.
Negatywy standardowo lecą za problemy sprzętowe, i co może być problemem ale też i szansą za wszechobecną w grze niechęć do rosjan (ciekawe dlaczego?:)
Przykłady:

Cytat:
Rasistowska gra, pełna rusofobicznych bzdur. Wstydź się. Twórcy nawołują do nienawiści

Cytat:
Szczerze mówiąc, na początku wciągnęła mnie mechanika gry (walki turowe, część detektywistyczna, grzechy, wpływ na ludzi) i koncepcja demonologii.

Ale niestety spróbuję zwrócić grę, ponieważ po prostu nie jest przyjemnie grać.

W ciągu 2 godzin gry wielokrotnie spotykasz się ze stanowiskiem „Rosjanie są źli”, ukrywając je „stanowiskiem przeciwko carowi”. Ale krzyki „pieprzcie się, Rosjanie” i „obalcie władzę cara” to zupełnie inny przekaz....

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

816 817 818 819 820

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,134 sek.

umljumnv
bhnbflwx
muulsaoa
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
exioxkna
savoypkp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat