sdqkbrlt
Advertisement
PARTNER SERWISU
enxtujbw
60 61 62 63 64

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 29 lutego 2024 14:27:10
Cytat:
Wypowiedź premiera z posiedzenia Rady Gabinetowej pojawiła się też na profilu Kancelarii Prezesa Rady Ministrów na platformie X. Warto podkreślić, że wypowiedź w oryginale brzmiała inaczej, niż przedstawiła to KPRM. Tusk stwierdził, że ekspertyzy „z jakimi mieliśmy okazję się zapoznać” stawiają pod znakiem zapytania „dane wyjściowe, jak i dane końcowe”. Natomiast we wpisie czytamy, że „wszystkie dotychczasowe ekspertyzy stawiają pod znakiem zapytania całą inwestycję”.
(...)

Otrzymaliśmy odpowiedź na nasz wniosek o dostęp do informacji publicznej. Prosiliśmy o wskazanie ekspertyz, na które powoływał się premier, a także o wgląd do ekspertyz, którymi dysponuje Kancelaria. KPRM odpowiedziała, że „nie posiada informacji publicznej w zakresie objętym wnioskiem”.

Czytaj więcej na:

demagog.org.pl/wypowiedzi/co-e...

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 29 lutego 2024 17:58:58
szarlej81 napisał(a):
Ja wiedzą kto wystartuje i kto wygra nie dysponowałem. A zważywszy na zaskoczenie tym kto wygrał wśród osób zaangażowanych w projekt CPK po stronie jego zwolenników, które pojawiło się dopiero po ogłoszeniu wynikow przetargu sądzę, że nie była to wiedza powszechnie dostępna. Co też nie dziwi - bo jeżeli ktoś faktycznie dysponował taką wiedzą to chyba powinien zawiadomić o tym prokuraturę. Zwracam uwagę, że do przetargu mógł przystąpić każdy.
Wygrały firma, której doświadczenie faktycznie budzi wątpliwosci - więc słusznie, że unieważniono ten przetarg.

Natomiast audyt ma sprawdzać nie tylko uzasadnienie ekonomiczne, ale głównie to czy wśród podjętych do tej pory działań nie było żadnych nieprawidłowości. Niektóre rzeczy faktycznie wydają się wymagać zbadania - jak chociażby przebieg programu dobrowolnego wykupu.

Faktycznie gdyby to zwolennicy CPK ustawiali ten przetarg to mailiby prawo być zdziwieni. Nigdy wiedza o tym kto ma wygrać przetarg nie jest powszechnie dostępna. Po co ktoś miałby zawiadamiać prokuraturę skoro był zamieszany w ten "przetarg". Sam na siebie miał donosić?

Do przetargu mógł przystąpić każdy i nikt poważny go nie wygrał, ani zapewne nie złożył oferty. Każdy był świadomy, że to postępowanie to kwestia polityczna, a nie biznesowa.

Merytorycznie znane firmy doradcze już się wypowiedziały w sprawie CPK. Myślisz, że np. PwC czy KPMG będzie się konfliktować z EY i podważać ich ekspertyzę. To tak nie działa.

Dla mnie, po wypowiedziach Tuska, głównie chodzi o udowodnienie, że inwestycja jest niezasadna. Reszta jest mało istotna.

Trifolium
PREMIUM
35
Wpisów: 283
Wysłane: 6 marca 2024 17:24:42
yanek z hor napisał(a):
Trifolium napisał(a):

Napisał człowiek, który w braku argumentów zaczyna bredzić o TVN/WSI.

boocie - ty nie masz wlasnego zdania tylko jesteś propagatorem tresci z WSITVN..

Stękasz i jęczysz żałosny propagandzisto, ale nie umiesz dowieść mi kłamstwa.

Cytat:

Nawet nie rozumiesz że ta Twoja krynica demokracji zostala stworzona przez byłe słuzby komunistyczne przez agentów Waltera i W.. za pieniadze z FOZZ. To nie jest jakis wymysł i jest wielce uprawnione nazywac tą stacje WSITVN

Zacytuj jeden post, w ktory chwalę TVN.
Potem napisz dlaczego służby za Pis nie zajęły się agenturą

Cytat:

Masz jakies rozdwojenie - jestem jedną osoba i nie wiem dlaczego piszesz w liczbie mnogiej ?? Paestra sędziowska składa się z sędziów komunistycznych i ich pociotków - do 2015 system powoływania sedziów był zdeterminowany aby nikt z poza układu POkomunistycznego nie wchodził na te stanowiska - nie wiem BOOCIE co mam udowadniac ???

Wy, czyli ty i partia, której zawzięcie bronisz. Proste zdanie po polsku cię przerosło. No więc forma bardziej ogolna: ilu sędziom to udowodniono?

Trifolium napisał(a):
8 lat nie starczyło?
... o tym juz pisałem - ale pewnie nic z tego nie zrozumiałes ??? Moze jednak do ciebie dociera że gdyby banki nie zostały sprzedane to mld pln mogłyby trafic coroku do budżetu - to nie jest trudne zrozumieć

Więc daj linka do tej wypowiedzi. Za dużo wymagam

Cytat:

Gdyby PIS z Konfederacją wygrał to by pln się nie umocnił - to jest PROSTE do zrozumienia. Ja tez byłem zaskoczony bo nie wierzyłem ze w Polsce będzie tyle bootów i nie doceniłem siły mediów

PLN umacniał się od końca 2022. Wybory nie zmieniły trendu.

Cytat:

EDIT:
Trifolium napisał(a):
Czy kiedy za 2 lata kadencja obecnej KRS dobiegnie końca i Tusk będzie mógł zgodnie z ustawą powołać piętnastu swoich członków, to nadal będziesz zachwalał reformy Ziobry, czy nagle ci się odwidzi?

Naprawde masz problemy poznawcze - co mnie obchodzi kto będzie zasiadał w KRS ??? Dla mnie to jest bez róznicy - bedzie to wynikało z demokracji. Natomiast istotne jest sposób powoływania sedziów....

Może inaczej żebyś zrozumiał - nie mam nic przeciwko nominatom z PO kiedy zasady egzaminów na sedziego sie nie zmienia - czyli nie powróca egzaminy ustne bez kryteriów gdzie młodzi zdolni niezależni inteligentni byli wycinani aby tępy synek komunisty dostał się do paestry.
PS
Jak tez nominaci z PO zaczną zajmowac stanowiska w spółkach SP i dostawać pensje za prace to tez nie bedę krzyczał że to złodzieje bo nie jestem idiotą[/quote]

Że niby na egzaminie pisemnym nie da się oszukiwać? Jak można być tak naiwnym? Potrafisz wymienić przypadek, jak młodzi, zdolni byli uwalani, bo nie odpowiadali po myśli partii?

No i na końcu jeszcze raz? Dlaczego PiS nie zajął się złodziejską prywatyzacją.

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 6 marca 2024 17:52:41
1ketjoW napisał(a):

Dziś osądzasz mając tylko informacje z jednej strony. Moim zdaniem to bardzo subiektywne podejście, bo nie znasz argumentów drugiej strony.

Ja piszę o Banasiu a nie o Romanowskim. Parafraza nie trafiona. Znasz wypowiedź Romanowskiego podobna do wypowiedzi Banasia. Nie.
Czy Romanowski pełni funkcję, która wymaga apolityczności? Nie. Co Ty porównujesz? To są sytuacje nieporównywalne, co widać po powyższych pytaniach i odpowiedziach.

Przepraszam, to ja wprowadziłem Romanowskiego do dyskusji, czy Ty? Argumenty drugiej strony są mi znane. W skrócie "my pomagamy potrzebującym, a Banaś się na nas uwziął".

1ketjoW napisał(a):

Zresztą to bardzo ciekawe w jakim terminie NIK się uaktywnia i robi kontrolę. Nie mogli tego funduszu skontrolować dwa lata wcześniej. Jakie nieprawidłowości wykrył NIK za czasów rządu PiS przez 8 lat? Krytyczne raporty to głównie 2023 r i 2024 r.

Robił to też wcześniej:
2021: wiadomosci.onet.pl/kraj/nik-o-...
2018: www.nik.gov.pl/aktualnosci/fun...

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 11 marca 2024 14:09:03
Tymczasem ryzyko geopolityczne rośnie.

Cytat:
Czasy pokoju się skończyły, era powojenna się zakończyła. Żyjemy w nowych czasach - w epoce przedwojennej; dla niektórych naszych braci to nie jest już nawet era przedwojenna, ale okres pełnoskalowej wojny w jej najbardziej okrutnym wydaniu - powiedział premier w Bukareszcie.

www.rmf24.pl/polityka/news-zyj...

To, może spowodować odpływ zagranicznych inwestorów z GPW.

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 21 marca 2024 18:41:45
Same zapowiedzi polityków raczej nie. Inwestorzy już przywykli do tego, że mamy nieobliczalnego sąsiada. Dopiero jakieś realne działania ze strony Rosji mogą popsuć nastroje.

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 24 marca 2024 12:37:30
czyli jednak ma być Trybunal Stanu dla Glapinskiego. We wniosku absurd goni absurd - ma się wrazenie ze fachowcy od koszenia trawników zajeli sie recenzja fizyki kwantowej. Dobitna jest teza że Glapiński uderzył w Polska gospodarke bo nie utrzymywał mocnego kursu pln - to jest taki poziom ignoracji absurdu i dyletanctwa że tylko Tusk mógł coś takiego wymyslic.

... w 2023 skończyła sie normalność...

yanek z hor
168
Wysłane: 24 marca 2024 18:28:00
binky binky binky
od 50 minuty. Merytoryka ludzi tuska...

www.youtube.com/watch?v=k-QM2g...

yanek z hor
168
Wysłane: 24 marca 2024 18:31:25
jeszcze kuriozalne śmieszne żałosne abstrakcyjna jest wypowiedz człowieka z 2015 zarzucajaca brak obnizek stóp procentowych... Przypominam tylko ze Tyrowicz chce na kazym posiedzeniu 200pkt podwyzki...

...normalność sie skończyła w 2023....

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 25 marca 2024 09:06:25
Nie chodzi o merytoryczne argumenty. Chodzi o postawienie Glapińskiego przed TS i zawieszenie, go w obowiązkach Prezesa NBP.

el_ah
31
Wpisów: 92
Wysłane: 25 marca 2024 17:10:38
To byłby ruch godny bolszewików i należy domniemywać, że rynki finansowe dałyby im (czyli nam) po łapach za próby tworzenia takich precedensów.

yanek z hor
168
Wysłane: 25 marca 2024 18:18:47
Raczej chodzi o to czy jest przyzwolenie społeczenstwa aby prymitywni bolszewicy niszczyli cały ustrój państwa....

yanek z hor
168
Wysłane: 26 marca 2024 10:26:44
dzisiaj prymitywni bolszewicy zrobili najazd na dom Ziobry, łamiąc wszelkie normy prawne i immunitet poselski. Pretekst był arcywazny - można zgadywac - pracował dla Niemców ?, wziął 10 mln łapówki ???, ktoś kupił u niego ustawę..... - jednak to bylo cos bardziej waznego - bolszewikom wydaje sie ze przekazanie dotacji dla fundacji zajmujacej sie ofiarami przestepców było złamaniem prawa.

Teraz próbuje sobie wyobrazic co by sie stało gdyby ABW wjechało do domu Tuska albo Grodzkiego np w 2022....

...normalność się skończyła w 2023roku...

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 26 marca 2024 10:46:10
www.gov.pl/web/prokuratura-kra...

Gdy Ziobro był prokuratorem immunitet poselski jakoś nie chronił przed wizytą ABW w domu.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 26 marca 2024 11:03:29
szarlej81 napisał(a):

Gdy Ziobro był prokuratorem immunitet poselski jakoś nie chronił przed wizytą ABW w domu.

Kaliber spraw wydaj mi się nieco inny. Zresztą jestem zadowolony z tego obrotu sprawy. Podobnie jak z planami postawienia Prezesa NBP przed TS.
Edytowany: 26 marca 2024 11:04

yanek z hor
168
Wysłane: 26 marca 2024 11:05:45
szarlej81 napisał(a):

moze Tobie ktos wytłumaczy róznice, bo jak zwykle nic nie rozumiesz... STANDARD

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 26 marca 2024 11:25:54
Doskonale rozumiem różnicę. Wcześniej ludzie, których Yanek lubi wysłali ABW do mieszkania ludzi, których Yanek nie lubi. A teraz jest odwrotnie. :)

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 26 marca 2024 11:25:56
Yanek, ja tez nie rozumiem różnicy. Wyjaśnisz, proszę?

yanek z hor
168
Wysłane: 26 marca 2024 11:32:38
krewa szarlej - czego szukaja w domu Ziobry w kontekscie tego ze prymitywnym bolszewikom nie podoba sie przelew z FS ???
Kto pierwszy ???

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 26 marca 2024 11:50:12
Kierujesz pytanie do niewłaściwych osób - nie wiem jak szarlej, ale ja nie prowadzę tej sprawy. Immunitet nie chroni przed wejściem do domu. Jeżeli przeszukanie odbyło się niezgodnie z prawem, to z pewnością Ziobro wie jak zaskarżyć działania ABW i prokuratury. Yanek, nie pierwszy raz skaczą sobie do gardeł. Jakie jechało, takie zdybało.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

60 61 62 63 64

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,292 sek.

mnuxypeb
niucbwgy
tebxpvni
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dnmmnaqv
xopmqcic
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat