jakubek napisał(a):baks napisał(a):Tego nie sposób nie skomentować.
Preorder FP2 na ponad 3 miesiące przed premierą sprzedaje się lepiej niż Cyberpunk. Czytając w necie nie mogłem uwierzyć i sam sprawdziłem - aż zrobiłem screena z Golbalsów.
Ostatni raz coś tu chyba komentowałem jak Ty i inni twierdziliście, że prognozowanie na podstawie liczby komentarzy czy innych wishlist jest bardziej dokładne niż skanery baz danych Steam i wygląda na to, że znowu trzeba się wypowiedzieć. Jaki sens ma triumfalne porównywanie sprzedaży preorderów gry, którą w przyszłym tygodniu będzie można po raz pierwszy ograć i jakaś część graczy zainteresowanych trybem sandbox może traktować to jako rzeczywistą premierę (tym bardziej, że automatycznie drugi raz jej na premierę nie kupią) z grą, która ukazała się x lat temu i grono jej potencjalnych odbiorców jest już mocno wysycone, tym bardziej, że są to odleglejsze miejsca na liście. Przeciwnie, gdyby tak nie było byłby to spory powód do niepokoju i, w zależności od jej warunków, mógłby budzić wątpliwości co do zasadności umowy z Microsoftem. To czytanie w necie to chyba polegało na odświeżaniu forum bankiera i piszę to wszystko jako wieloletni akcjonariusz, bo spółka myślę całkiem dobrze sobie radzi i bez manipulowania faktami.
Nie bardzo zrozumiałeś mój wpis.
Daj się pocieszyć ludziom ...
Wiadomo, że nikt nie kupi gry 2 razy.
Trudno porównywać gry bo to zupełnie inne gry inne grupy docelowe i różne etapy.
Tym bardziej nie da się porównywać preordera do gry a tym bardzie preordera na ponad 3 miesiące przed premierą.
CP to gigant z gigantycznym budżetem jeden z liderów branży i wolumenów sprzedaży.
Tym bardziej nawet chwilowe wyprzedzenie jest miłe dla oka. Tym bardziej, że sam preorder jest już dość długo w sprzedaży i obydwie gry są w standardowej cenie. To choć chwilowo pokazuje, że 11bit na tą chwilę zarabia na niej więcej niż CDP.
Jak pokazują promocje na CP jest jeszcze dużo chętnych - tyle, że w niższej cenie. FP2 ma niewiele niższą cenę od CP i dlatego jako preorder nieco zaskakuje jednak wyprzedzając bieżącą sprzedaż.
Nie ulega wątpliwości, że to raczej chwilowe ale jednak miłe.
Nie stanowi yo, że FP2 może stanowić jakieś porównanie czy zagrożenie dla CP
FP2 ma dużo niższą grupę docelową i niższe ambicje. Nikt nie oczekuję nie tylko 30mln szt ale nawet przekroczenia w tym roku 3 mln. Większość inwestorów ma tego świadomość.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)