PARTNER SERWISU
fdflagbm
78 79 80 81 82
mboro55
29
Wpisów: 142
Wysłane: 29 kwietnia 2024 18:33:33 przy kursie: 62,30 zł
XTB podał zysk netto w I kw. 302,7 mln zł wobec konsensusu 263,8 mln zł zysku, ponadto "XTB podało, że w pierwszym kwartale 2024 r. pozyskało rekordowe 129,7 tys. nowych klientów, czyli znacząco powyżej kwartalnego celu zakładającego przyrost o 65-90 tys. klientów."

www.bankier.pl/wiadomosc/XTB-s...

W tym miejscu znajdowała się analiza spółki, której wątek dotyczy.

Podjęliśmy decyzję o przeniesieniu wszystkich analiz do dedykowanych wątków spółek w nowej sekcji STREFA PREMIUM, którą znajdziecie na głównej stronie forum.

Zmiana ta, ma na celu ułatwić zapoznawanie się z treściami analiz, pozostawiając dotychczasowe wątki spółek jako miejsce do publicznej dyskusji użytkowników.

Już teraz zamów abonament, aby uzyskać dostęp do wszystkich treści serwisu.

Avocado
26
Wpisów: 483
Wysłane: 11 maja 2024 08:18:14 przy kursie: 66,74 zł
fintech w fazie wczesnowzrostowej, ktory niejako w bonusie daje extra zyski juz dzisiaj. z calego tego raportu najbardziej mi sie podoba, ze pokazali nad jakimi nowymi produktami pracuja oraz zasoby IT.

to ile jeszcze nam brakuje do wig20 - 20 PLN na kursie?

mboro55
29
Wysłane: 13 maja 2024 07:57:22 przy kursie: 66,74 zł
XTB informuje o rozpoczęciu testowania usług bankowych, po wcześniejszych zapowiedziach wprowadzenia karty wielowalutowej w następnych miesiącach.

"Polski dom maklerski wprowadzi w tym roku rozwiązania płatnicze i przelewowe w Portugalii, aby „w większym stopniu wejść w obszar bankowości” – zdradza w wywiadzie Eduardo Silva, dyrektor generalny XTB Portugal."

eco-sapo-pt.translate.goog/ent...

No i następna informacja, która podaje, że XTB wciąż pozyskuje najwięcej klientów.

www.parkiet.com/biura-maklersk...

kck03
PREMIUM
8
Wpisów: 82
Wysłane: 13 maja 2024 11:55:45 przy kursie: 68,44 zł
Cytat:
Proszę zwrócić uwagę, że średni przychód na aktywnego klienta XTB to 1469 PLN, natomiast w przypadku plus500 to kwota 1600, ale USD.

Bardzo mnie to zainteresowało. Ktoś to potrafi wytłumaczyć? Kwestia lepszych rynków czy bardziej zaawansowani w organizacji "kieszonkowego kasyna CFD"? :-)

Żeby dodać trochę merytoryki, to zgodzę się z przedmówcami, że na XTB dzisiaj trzeba patrzeć jak na fintech. Połączenie domu maklerskiego, banku (Revolut jako benchmark?), miejsca dla konserwatystów (IKE/IKZE i odpowiedniki poza Polską) oraz kasyna (CFD i zabawa w handel kakao etc.). Wszystko sprowadza się moim zdaniem do tego na ile powiedzie się konwersja konserwatysty w hazardzistę. :-) Brutalne, ale przynajmniej szczere. :-)

Mysciak
3
Wpisów: 15
Wysłane: 13 maja 2024 12:13:42 przy kursie: 68,44 zł
kck03 napisał(a):
Cytat:
Proszę zwrócić uwagę, że średni przychód na aktywnego klienta XTB to 1469 PLN, natomiast w przypadku plus500 to kwota 1600, ale USD.

Bardzo mnie to zainteresowało. Ktoś to potrafi wytłumaczyć? Kwestia lepszych rynków czy bardziej zaawansowani w organizacji "kieszonkowego kasyna CFD"? :-)

A co tu tłumaczyć? Średni przychód na aktywnego klienta = przychód na klienta / liczbę aktywnych klientów
Skoro dodają całą masę produktów inwestycyjnych, nie spekulacyjnych to mają dużo więcej aktywnych klientów nie spekulujących a inwestujących w porównaniu do plus500 które jest typowym brokerem CFD.
Z drogą w którą chcą iść ala fintech wydaje się, że nieuniknione jest rentowność per user będzie się dalej osłabiać.

kck03
PREMIUM
8
Wpisów: 82
Wysłane: 13 maja 2024 14:08:19 przy kursie: 68,44 zł
Przyznam się, że nie znam oferty Plus500, więc stąd moje pytanie. Dzięki za wyjaśnienie.

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 16 maja 2024 11:53:10 przy kursie: 71,00 zł
Kurs doleciał w ostatnich dniach do kolejnych granic, stąd aktualnie gorący temat związany z XTB dotyczy tego czy należy już realizować zyski, skracać czy dalej siedzieć z założonymi nogami pykając fajeczkę. Oczywiście to rozważania ulicy, której decyzje nie mają najmniejszego wpływu na kurs, ale warto przemyśleć tak postawione pytanie.
Potencjał rozwoju jest jednym z kluczowych elementów większości mych inwestycji. Oczywiście znaczenie ma też przedział czasowy, w którym tenże rozwój może mieć miejsce. Zatem od razu deklaruję, że na ten moment nie rozważam skrócenia pozycji na XTB, ponieważ podobają mi się plany rozwoju spółki, a także bieżące działania.
Plany dotyczą oczywiście nowych rynków i nowych produktów. Są ze sobą również powiązane. Przebiegają płynnie i ogromnie jestem ciekaw stopnia przełożenia na przyszłe wyniki. Pierwsze rezultaty działań z nowymi produktami odczujemy najpewniej dopiero w przyszłym roku. Nowe rynki z kolei będą ruszać na przełomie roku, a rezultaty poznamy pewnie za dwa lata. No i ważna kwestia dotycząca planów: przyjdzie moment, gdy regulacje na krypto, pozwolą włączyć je oficjalnie do portfela klientów. To będzie gamechanger. Kolejnym może stać się szersze wejście w bankowość, o czym wspomniano przed paroma dniami w portugalskim oddziale.
Bieżąco zaś wpływ na wyniki ma zdobywanie klientów i ich konwersja na rynek kontraktów. W pewnym momencie (podkręcona zmienność) ten efekt skali przyniesie kolosalne zyski spółce i akcjonariuszom poprzez wypłacaną regularnie dywidendę. I ten ostatni aspekt również ma dla mnie olbrzymie znaczenie. Za rok, po kolejnej dywidendzie zakup akcji będzie spłacony nimi na górkę. Wraz z zakładanym rozwojem same dywidendy przy tej ilości akcji, które posiadam, będą stanowić znaczący kapitał.
Biorąc pod uwagę powyższe aspekty trudno, abym wychodził ze spółki, która dynamicznie rozwija się, dowozi coraz lepsze wyniki, dzieli się zyskami z akcjonariuszami uczciwie jak mało która, a jej kurs również rośnie.
Perła.
PS. Sielankę może rozbić tylko potężna regulacja na CFD. Nie taka kosmetyczna jak w Hiszpanii, którą wykorzystano jako pretekst do histerycznej przeceny, ale taka, która np. doprowadzi do blokady czy nawet likwidacji. Stąd zawsze trzeba trzymać rękę na pulsie i doglądać inwestycji, choćby nie wiadomo jak perspektywiczną by była.

Cashmere
2
Wpisów: 66
Wysłane: 19 maja 2024 11:18:18 przy kursie: 72,00 zł
Czy myślicie, że wejście w akcje tej spółki przy kapitalizacji ok 8,5mld zł to ryzyko? Zastanawiam się nad nową inwestycją z potencjałem zwrotu ok 6-12 miesięcy. Wydawało mi się, że teraz potencjał będzie mieć CDP ale ta spółka wydała mi się ostatnio ciekawa. Jedyne co mnie zastanawia to kapitalizacja, czy to już dużo, czy jeszcze mało...

bies
PREMIUM
6
Wpisów: 39
Wysłane: 19 maja 2024 12:10:14 przy kursie: 72,00 zł
Biorąc pod uwagę plany rozwojowe to horyzont należy ustanowić na : dopóki będą się rozwijać ( tu ustalić sobie procent rozwoju w układzie rocznym). Patrzenie na wyniki kwartalne może być obarczone sporym błędem.

Tomaszmurzyn
15
Wpisów: 61
Wysłane: 19 maja 2024 12:54:10 przy kursie: 72,00 zł
Cashmere napisał(a):
Czy myślicie, że wejście w akcje tej spółki przy kapitalizacji ok 8,5mld zł to ryzyko? Zastanawiam się nad nową inwestycją z potencjałem zwrotu ok 6-12 miesięcy. Wydawało mi się, że teraz potencjał będzie mieć CDP ale ta spółka wydała mi się ostatnio ciekawa. Jedyne co mnie zastanawia to kapitalizacja, czy to już dużo, czy jeszcze mało...

Wszystko zależy od Twojej akceptacji ryzyka, możesz zainwestować w spółki o dużej kapitalizacji ale tam potencjał rozwoju jest mniejszy przynajmniej na GPW ( oczywiście znajdą się perełki ale to nie to co Nasdaq ). A co do horyzontu czasowego weź pod uwagę dywidendę i potencjalną korektę po odcięciu. Mam wrażenie że szukasz spółki do spekulacji a nie do inwestycji.

krato
PREMIUM
1
Wpisów: 33
Wysłane: 3 czerwca 2024 10:28:30 przy kursie: 65,78 zł
kurs po odcięciu dywidendy - 65.80 , widać że weszliśmy w korektę , pogłębianą przez informację odnosnie zainteresowania przez KNF

jak myślicie kiedy będzie moment na dokupienie ?

zakładam że wycena 78 zł która była wskazana jest do osiągnięcia w tym roku (nie pamiętam które biuro maklerskie), a każde "tąpnięcie" na rynkach to paliwo dla naszej spółki
jak wy wyceniacie papier na ten rok

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 5 czerwca 2024 16:40:28 przy kursie: 66,20 zł
krato napisał(a):
kurs po odcięciu dywidendy - 65.80 , widać że weszliśmy w korektę , pogłębianą przez informację odnosnie zainteresowania przez KNF

O jakim zainteresowaniu KNF piszesz? Zakwestionowali nic nieznaczącą usługę, która działa w eToro i to KNF nie przeszkadza. Ot, trzeba swoim nogę podlozyc. Jakkolwiek bez znaczenia. Dokupić możesz kiedy chcesz.

mboro55
29
Wysłane: 9 czerwca 2024 10:11:28 przy kursie: 66,00 zł
Rif napisał(a):

O jakim zainteresowaniu KNF piszesz? Zakwestionowali nic nieznaczącą usługę, która działa w eToro i to KNF nie przeszkadza. Ot, trzeba swoim nogę podlozyc. Jakkolwiek bez znaczenia. Dokupić możesz kiedy chcesz.

Rif, KNF nic nie zakwestionował, to XTB zapobiegawczo zawiesiło, żeby zapewne, nie pchać się w żadne spory z regulatorem, bo nawet Pani Agata Gawin, Dyr. Departamentu Firm Inwestycyjnych w Urzędzie KNF o tym mówiła w wywiadzie: "rozumiemy, że XTB zawiesiło świadczenie tej usługi ze względów ostrożnościowych i obecnie sprawdza , czy na pewno w formule, w której jest ona świadczona, nie istnieje ryzyko naruszenia regulacji...".

“W związku ze stanowiskiem Komisji Nadzoru Finansowego z dnia 29 maja, dotyczącym warunków świadczenia przez firmy inwestycyjne usług typu "social trading", zdecydowaliśmy o zawieszeniu usługi XTB Social. Wszyscy aktywni użytkownicy XTB Social zostali poinformowani o tej niedogodności. Po dokładnym przeanalizowaniu tego stanowiska podejmiemy decyzję co do dalszej realizacji usługi XTB Social oraz jej przyszłego kształtu. Prosimy o wyrozumiałość i zapewniamy, że o postępach prac będziemy informować na bieżąco” - podano w komunikacie XTB.

Zapewne usługa wróci, może w zmienionej formie, a na pewno po uzgodnieniu stanowiska i ewentualnie zakresu zmian z UKNF.

Generalnie, brawa więc dla spółki, za szybką reakcję i komunikację w tym temacie z rynkiem i regulatorem.

mboro55
29
Wysłane: 9 czerwca 2024 12:53:08 przy kursie: 66,00 zł
mboro55 napisał(a):
Rif napisał(a):

Rif, KNF nic nie zakwestionował, to XTB zapobiegawczo zawiesiło, żeby zapewne, nie pchać się w żadne spory z regulatorem, bo nawet Pani Agata Gawin, Dyr. Departamentu Firm Inwestycyjnych w Urzędzie KNF o tym mówiła w wywiadzie: "rozumiemy, że XTB zawiesiło świadczenie tej usługi ze względów ostrożnościowych i obecnie sprawdza , czy na pewno w formule, w której jest ona świadczona, nie istnieje ryzyko naruszenia regulacji...".

“W związku ze stanowiskiem Komisji Nadzoru Finansowego z dnia 29 maja, dotyczącym warunków świadczenia przez firmy inwestycyjne usług typu "social trading", zdecydowaliśmy o zawieszeniu usługi XTB Social. Wszyscy aktywni użytkownicy XTB Social zostali poinformowani o tej niedogodności. Po dokładnym przeanalizowaniu tego stanowiska podejmiemy decyzję co do dalszej realizacji usługi XTB Social oraz jej przyszłego kształtu. Prosimy o wyrozumiałość i zapewniamy, że o postępach prac będziemy informować na bieżąco” - podano w komunikacie XTB.

Zapewne usługa wróci, może w zmienionej formie, a na pewno po uzgodnieniu stanowiska i ewentualnie zakresu zmian z UKNF.

Generalnie, brawa więc dla spółki, za szybką reakcję i komunikację w tym temacie z rynkiem i regulatorem.

Widzę, nie dodało mojej korekty, więc zrobię wpis:

Poza tym Socjal XTB, jako produkt dla firmy z mojej perspektywy, raczej nie miał wartości dodanej oprócz ciekawostki. Nie znam nikogo, choćby z mojego otoczenia, kto by z niego korzystał.

Mogą to, znacząco natomiast zmienić następne produkty związane z oszczędzaniem pasywnym np. nowe ETF (współpraca z ich twórcami o światowym zasięgu i największych w swojej branży, jak BlackRock czy VanEck), IKE/IKZE (gdzie zbiera już doświadczenie w Anglii, na ich adekwatnych produktach ISA), obligacje czy usługi bankowe z dodatkiem karty wielowalutowej i inne.
Zapewne, przyciągnął one rzesze nowych klientów o których zabiega spółka zwłaszcza, że media wieszczą, już coraz mniejszą opłacalność inwestowania w nieruchomości i ci klienci będą szukali alternatywy inwestycyjnej, w co XTB wpasowuje się nie tylko z nowymi zapowiadanymi produktami, ale, jak i widać z czasem ich wprowadzenia.

czosnek
4
Wpisów: 398
Wysłane: 10 czerwca 2024 00:26:15 przy kursie: 66,00 zł
Nie znam nikogo, choćby z mojego otoczenia, kto by z niego korzystał.

ja też nie znam ale jednak ta usługa miała 40 tys klientów

www.bankier.pl/wiadomosc/XTB-p...

więc tak, użyje znowu cytatu :)

KNF nic nie zakwestionował, to XTB zapobiegawczo zawiesiło, żeby zapewne, nie pchać się w żadne spory z regulatorem, bo nawet Pani Agata Gawin, Dyr. Departamentu Firm Inwestycyjnych w Urzędzie KNF o tym mówiła w wywiadzie: "rozumiemy, że XTB zawiesiło świadczenie tej usługi ze względów ostrożnościowych i obecnie sprawdza , czy na pewno w formule, w której jest ona świadczona, nie istnieje ryzyko naruszenia regulacji...".

no sielanka jednym słowem jaki ten KNF miły . Myślę ze napewno te 40 tys klientów nie odejdą do zagranicznego brokera żeby skorzystać z takiej samej usługi bo skoro mamy taką miłą pania w KNF to napewno poczekają niewiadomo ile na rozwój sytuacji , wiadomo inwestor cierpliwy jest.
Jeżeli XTB ma ambicje pozyskać w 24 r kwartalnie 100 tys nowych klientów to można powiedzieć że jest z tym pozyskiwaniem miesiąc do tyłu z tego powodu.

gazeta parkiet
Inwestorzy mają wam za złe, że uderzacie w XTB, a zagraniczne podmioty dalej mogą oferować copy trading. Jesteście w stanie coś z tym zrobić? Takie podejście ogranicza jednak konkurencyjność polskich podmiotów.

Trudno mi się z tym zgodzić. W tym wypadku stanowisko należało opublikować, zanim inne firmy opracowałyby własne podejście do tej sprawy. I zostało opublikowane. Im dłużej byśmy czekali, tym trudniejsze byłoby dla rynku dostosowanie się. Poszczególne firmy konsultujące z nami nowe rozwiązania doskonale wiedzą, że mamy świadomość ryzyka przepływu inwestorów od polskich firm do podmiotów nienadzorowanych przez KNF. Nawet w trudnych nadzorczo sprawach staramy się to ryzyko uwzględniać i nie podejmujemy pochopnie decyzji, które stawiałyby podmioty nadzorowane w konkurencyjnie gorszej pozycji. Nasze podejście wynika przede wszystkim z troski o bezpieczeństwo klientów. Niejednokrotnie trafiają do nas informacje, że klienci korzystający z usług firm pozostających pod nadzorami innych krajów mają poważne zastrzeżenia do działalności tych firm i skarżą się na wprowadzenie w błąd. Poziom nadzoru sprawowany przez poszczególne kraje nad firmami działającymi transgranicznie jest różny. Do tego dochodzą problemy np. językowe. Mamy więc motywację, żeby nie zmniejszać konkurencyjności naszych firm. Chcemy, żeby polscy klienci korzystali z ich usług.

no przecież wiadomo..... że jest świadomość ryzyka odpływu klientów do zagranicznych firm więc napewno nikt z XTB nie ucieknie zagranice
compress

Tomaszmurzyn
15
Wpisów: 61
Wysłane: 12 czerwca 2024 15:28:51 przy kursie: 68,58 zł
Wszystko super ale kolejna awaria w czasie CPI pokazuje że tej firmie daleko do globalnego FinTechu. Dla mnie to wygląda jak firma krzak z NC, która nie potrafi ogarnąć swojego systemu...ciekawe czy KNF cokolwiek z tym zrobi.

annadw
PREMIUM
9
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 70
Wysłane: 12 czerwca 2024 17:59:05 przy kursie: 68,58 zł
czosnek napisał(a):

gazeta parkiet
Inwestorzy mają wam za złe, że uderzacie w XTB, a zagraniczne podmioty dalej mogą oferować copy trading. Jesteście w stanie coś z tym zrobić? Takie podejście ogranicza jednak konkurencyjność polskich podmiotów.

Trudno mi się z tym zgodzić. W tym wypadku stanowisko należało opublikować, zanim inne firmy opracowałyby własne podejście do tej sprawy. I zostało opublikowane. Im dłużej byśmy czekali, tym trudniejsze byłoby dla rynku dostosowanie się. Poszczególne firmy konsultujące z nami nowe rozwiązania doskonale wiedzą, że mamy świadomość ryzyka przepływu inwestorów od polskich firm do podmiotów nienadzorowanych przez KNF. Nawet w trudnych nadzorczo sprawach staramy się to ryzyko uwzględniać i nie podejmujemy pochopnie decyzji, które stawiałyby podmioty nadzorowane w konkurencyjnie gorszej pozycji. Nasze podejście wynika przede wszystkim z troski o bezpieczeństwo klientów. Niejednokrotnie trafiają do nas informacje, że klienci korzystający z usług firm pozostających pod nadzorami innych krajów mają poważne zastrzeżenia do działalności tych firm i skarżą się na wprowadzenie w błąd. Poziom nadzoru sprawowany przez poszczególne kraje nad firmami działającymi transgranicznie jest różny. Do tego dochodzą problemy np. językowe. Mamy więc motywację, żeby nie zmniejszać konkurencyjności naszych firm. Chcemy, żeby polscy klienci korzystali z ich usług.

no przecież wiadomo..... że jest świadomość ryzyka odpływu klientów do zagranicznych firm więc napewno nikt z XTB nie ucieknie zagranice
compress

Konkurencja robi to samo na naszym rynku od lat, ale nie jest nadzorowana przez KNF, to nie ruszyli nawet palcem. I tak, działają na pograniczu prawa, ale boli to, że KNF nagle się budzi jak może dokopać naszemu brokerowi... A opowieści o "innych krajach"... Chyba czas, by KNF zmienił, albo zatrudnił agencję, bo cały ten wywiad to taka zasłonka "tacy dobrzy jesteśmy, wy nie rozumiecie"...

micmak
103
Wpisów: 1 520
Wysłane: 12 czerwca 2024 17:59:44 przy kursie: 68,58 zł
Marketing mają świetny. Liczba klientów rośnie. Bo to pierwszy raz jak golą klientów? Spółka za nic nie dostała kary finansowej...
Niesamowite jest to, że około 80% klientów u nich traci. Tak jak papierosy szkodzą jest o tym informacja. Mimo to są palacze.

"Komisja Nadzoru Finansowego, 18 września 2018 r. nałożyła na spółkę X-Trade Brokers Dom Maklerski SA (obecnie: XTB SA) karę w wysokości 9,9 mln zł."
ujeżdżam byki ===>>

Edytowany: 12 czerwca 2024 18:03

clanowy
7
Wpisów: 38
Wysłane: 12 czerwca 2024 21:30:08 przy kursie: 68,58 zł
micmak napisał(a):
Marketing mają świetny. Liczba klientów rośnie. Bo to pierwszy raz jak golą klientów? Spółka za nic nie dostała kary finansowej...
Niesamowite jest to, że około 80% klientów u nich traci. Tak jak papierosy szkodzą jest o tym informacja. Mimo to są palacze.

Tak jak napisałęś. "Prowizja 0%" czyni cuda. Sam się dałem złapać i założyłem u nich konto. Na szczęście byłem na tyle zdyscyplinowany, że nie wpakowałem się w CFD na kakao czy pszenicę. Na tym golą nałogowców. Ciekawe jak wygląda ilość nowych klientów netto. Ja + jedna osoba z rodziny zamykamy u nich rachunek ale ile jest kont widmo klientów, którzy wszystko potracili ale trzymają konta, na których nie ma obrotu.

Cóż wyniki pokażą. Ilość klientów wg mnie nie jest tak istotna.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE xtb
  • 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

• Analiza XTB: Wojna i pokój
    Analiza XTB: Wojna i pokój

Analiza wyników XTB pokazuje, że spółka kontynuuje strategię dynamicznego rozwoju na rynkach zagranicznych, wzmacnia bazę klientów i inwestuje w technologię, ale stoi też wobec wyzwań związanych z normalizacją aktywności rynkowej i rosnącą konkurencją w sektorze fintech.

78 79 80 81 82

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,398 sek.

eyfehcce
stdliinx
rjfiahzs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rcocohaj
geclnmby
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat