PARTNER SERWISU
eixnxajt
81 82 83 84 85
CSharpBeginner
45
Wpisów: 333
Wysłane: 16 lipca 2024 17:23:09 przy kursie: 61,00 zł
Avocado napisał(a):
...merytorycznie nic sie nie zmienilo - spolka dywidendowa, ktora ostatnio zaplacila 5 PLN/akcje, z silna perspektywa wzrostowa w przyszlosci. wielu inwestorow ma te akcje juz splacone w 100% . wiec jakie znaczenie moze miec biezacy kurs?

Taki właśnie akcjonariat na tym XTB siedzi. Większej głupoty dawno nie przeczytałem

clave
8
Wpisów: 43
Wysłane: 16 lipca 2024 23:07:24 przy kursie: 61,00 zł
decimus napisał(a):
A co jest niemerytorycznego w tej dyskusji?

Komunikat mówi, że
- na rynku, gdzie od dwóch lat się już nie reklamują nadal się nie będą reklamować,
......

To nie do końca tak. Od jakiegoś czasu hiszpański regulator zabraniał reklamowania samego handlu CFD. Brokerzy, tacy jak XTB obchodzili to w ten sposób, że reklamowali inne swoje produkty, niezwiązane z kontraktami. Teraz, jeśli masz w ofercie CFD, to nie możesz się już w ogóle tam reklamować. Zdobycie nowego klienta w takiej sytuacji będzie o niebo trudniejsze. Chyba, że wymyślą jakiś nowy myk, który pozwoli to obejść.

Inna sprawa, że niedawnej wycenie XTB bardziej upatrywałbym tego, że rynek próbował wyceniać potencjał, jaki może mieć kupienie lokalnego brokera w Indonezji i wejście na tamtejszy rynek. To jest kraj, w którym żyje ponad 270 mln ludzi. Duży rynek w części świata, której mieszkańcy lubią hazard.

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 16 lipca 2024 23:41:23 przy kursie: 61,00 zł
CSharpBeginner napisał(a):
Avocado napisał(a):
...merytorycznie nic sie nie zmienilo - spolka dywidendowa, ktora ostatnio zaplacila 5 PLN/akcje, z silna perspektywa wzrostowa w przyszlosci. wielu inwestorow ma te akcje juz splacone w 100% . wiec jakie znaczenie moze miec biezacy kurs?

Taki właśnie akcjonariat na tym XTB siedzi. Większej głupoty dawno nie przeczytałem

Wyjaśnij, co było w tym wpisie głupotą i dlaczego tak nisko cenisz sobie akcjonariat XTB?

mily66
12
Wpisów: 82
Wysłane: 17 lipca 2024 08:13:24 przy kursie: 61,00 zł
Dokładnie: myślenie życzeniowe i stwierdzenie że skoro większości akcjonariatu akcje zostały spłacone w dywidendzie to dlaczego raptem miałoby spadac?

Avocado
26
Wpisów: 483
Wysłane: 17 lipca 2024 13:41:29 przy kursie: 59,62 zł
przeciez nikt z dlugoterminowych inwestorow nie placze nad drobna korekta na 2 tygodnie przed kolejnym 1-offem...

Rif napisał(a):
Wyjaśnij, co było w tym wpisie głupotą i dlaczego tak nisko cenisz sobie akcjonariat XTB?

chyba nie ma sensu dyskusja - inaczej sie patrzy dlugoterminowo, a inaczej jak sie ma wypieki po kazdym -1% intraday.

i jeszcze raz wskazuje na:

Avocado napisał(a):
wiec jakie znaczenie moze miec biezacy kurs?

grum
PREMIUM
101
Wpisów: 916
Wysłane: 18 lipca 2024 10:04:19 przy kursie: 59,68 zł
Coraz częściej w wątku ponad fundamenty przebijają się emocje, odwrotnie niż na rynku. Kurs powoli chyba dobija do fundamentów schładzając emocje. Przydałby się teraz "technik" z zainteresowaniami psychologa, który na wywróży poziom tych fundamentów. Ja bezczelnie (bez właściwego przygotowania) stawiam na 56 zł

mily66
12
Wpisów: 82
Wysłane: 18 lipca 2024 12:38:12 przy kursie: 59,68 zł
No to rzeczywiście bezczelnie to wyznaczyłeś. Proponuje ostudzic emocje. Zobaczymy jaki będzie trend.

CSharpBeginner
45
Wysłane: 22 lipca 2024 17:41:23 przy kursie: 62,30 zł
Chyba już powoli emocje opadły, kto miał wymienić papier to wymienił. Denko uklepane i powoli kurs chce się wyrywać do góry. Dobre wyniki powinni pomóc papierowi.

d2fan
31
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 168
Wysłane: 22 lipca 2024 18:25:20 przy kursie: 62,30 zł
Ten walor nie ma bardzo gdzie spadać, szykują się rekordowe wyniki roczne, większa dywidenda, plany ekspansji na nowe ogromne rynki - Indonezja, Brazylia, RPA. Akcjonariat się przeczyścił i powoli kurs odrabia co stracił. Po pokonaniu oporu na 62,88 jest otwarta droga do 67.

CSharpBeginner
45
Wysłane: 2 sierpnia 2024 18:29:13 przy kursie: 60,92 zł
XTB szacuje zysk netto w II kw. na 160,3 mln zł wobec konsensusu 195,7 mln zł zysku

Wiem, że narażę się wielu bo to jedna z ulubionych spółek na GPW ostatniego roku, ale trzeba powiedzieć wprost - wyniki bardzo słabe.
Edytowany: 2 sierpnia 2024 18:29

MX5
MX5
5
Wpisów: 89
Wysłane: 2 sierpnia 2024 18:39:58 przy kursie: 60,92 zł
przychody i zysk 35% więcej r/r - faktycznie lipa
"W 6 miesięcy tego roku wypracowaliśmy przychody większe niż w całym 2020 czy 2021 roku" - mało
Na koniec czerwca, z platformy inwestycyjnej i aplikacji mobilnej XTB korzystało łącznie 1,11 mln klientów w porównaniu z 762,6 tys. na 30 czerwca poprzedniego roku.
Z kolei w lipcu 2024 r. do grona klientów XTB dołączyło kolejne 36,2 tys. nowych inwestorów. - taki wzrost to prawie jak spadek

Trudno, na ten kwartał musi wystarczyć tyle.

Tomaszmurzyn
15
Wpisów: 61
Wysłane: 2 sierpnia 2024 18:55:47 przy kursie: 60,92 zł
Wyniki bez szału ale taka specyfika drugiego kwartału - zwykle mało się dzieje na rynku, wakacje i jeszcze Euro. Obstawiam że rynek już myśli o wynikach za trzeci kwartał - zmienność w lipcu jak na razie ogromna patrząc chociażby na VIX. Szkoda że nie było żadnego komentarza odnośnie regulacji hiszpańskich ale być może temat zamknięty i już tu więcej nie ugrają. Do tego opóźnienia we wdrożeniu nowych produktów...ogólnie rzecz biorąc raport średni ale kolejny jak na razie zapowiada się dobrze.

MX5
MX5
5
Wpisów: 89
Wysłane: 2 sierpnia 2024 19:05:15 przy kursie: 60,92 zł
Po półroczu zysku jest 3,94 na akcję.

mboro55
29
Wpisów: 142
Wysłane: 2 sierpnia 2024 19:53:50 przy kursie: 60,92 zł
MX5 napisał(a):
przychody i zysk 35% więcej r/r - faktycznie lipa
"W 6 miesięcy tego roku wypracowaliśmy przychody większe niż w całym 2020 czy 2021 roku" - mało
Na koniec czerwca, z platformy inwestycyjnej i aplikacji mobilnej XTB korzystało łącznie 1,11 mln klientów w porównaniu z 762,6 tys. na 30 czerwca poprzedniego roku.
Z kolei w lipcu 2024 r. do grona klientów XTB dołączyło kolejne 36,2 tys. nowych inwestorów. - taki wzrost to prawie jak spadek

Trudno, na ten kwartał musi wystarczyć tyle.

Zysk za 2 kwartał według mnie mega, nie spodziewałem się takiego. Konsensusy na XTB prawie zawsze są zawyżane.

Teraz, gra się rozpocznie pod wyniki za 3 kwartał, czyli dużo większa zmienność i ruchy na światowych indeksach - nieprzewidywalne i ponadprzeciętnie wysokie, a poza tym nowości w ofercie i dalsze dynamiczne zwiększenie bazy klientów w tym, już być może również powiększona o mieszkańców Indonezji i Brazylii.

Aktualny poziom dywidendy po 6 miesiącach, przy założeniu tych samych warunków, co w roku ubiegłym, to ok 2,95 zł na akcje.

Teraz sprzedawać akcje XTB według mnie, to jak pozbywać się kury znoszącej złote jajka.
Edytowany: 2 sierpnia 2024 19:54

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 2 sierpnia 2024 21:10:29 przy kursie: 60,92 zł
Mboro55 proszę trochę realizmu w tym co piszesz. Konsensus - (od łac. consensus, czyli zgoda) – w wąskim rozumieniu synonim pojęcia określającego zgodę powszechną między członkami danej społeczności. Tak więc z definicji te twoje "konsensusy" nie są zawyżane.
Jeżeli zysk poniżej konsensusu jest cyt. "mega [...]" i nie spodziewałeś się takiego MEGA. To jakiego się spodziewałeś? Logiczne jest że spodziewałeś się MEGA PONIŻEJ ... to dlaczego w tym twoim wywodzie takie nagromadzenie przymiotników: nowości [w ofercie], dynamiczne [zwiekszenie bazy klientów] etc.

Obecnie mamy taką sytuację, że jakiekolwiek odchylenie in minus w przychodach, zyskach lub ich dynamice, potrafi zbić kurs o kilkanaście procent w dół. I nie jest to domena wyłącznie polskiej giełdy. Dlatego też owe "złote jajko", które tak reklamujesz może i warto kupić, ale niekoniecznie po takich cenach. Poniedziałek niestety inwestorów przywita na tym walorze kolor czerwieni bez względu jak owe złote jajko będzie w twoich oczach błyszczeć.

magellan
35
Wpisów: 196
Wysłane: 2 sierpnia 2024 22:26:51 przy kursie: 60,92 zł
Prosi o realizm osoba, która w piątek wieczorem pisze co się w poniedziałek wydarzy na ponoć nieprzewidywalnej giełdzie. Prorok, czy co?
Napisałeś "Poniedziałek niestety inwestorów przywita na tym walorze kolor czerwieni bez względu jak owe złote jajko będzie w twoich oczach błyszczeć."
Nie uważasz, że nie ważne jak czerwień będzie błyszczała w Twoich oczach, to ostatecznie o kolorze i kierunku kursu zadecyduje wypadkowa wielu, najczęściej mocno rozbieżnych oczekiwań, ocen i wiedzy?
Uwielbiam te eksperckie narzekania, które z taką samą mocą i argumentami wybrzmiewały przy zyskach 5mln, 10, 50 jak i 100 milionach - nie zauważając, że spółka tylko w pięć lat zwiększyła zyski o setki (a może tysiące?) procent - no tak, ale taki progress to standard na giełdzie.

Pozdrawiam i oczywiście proszę o więcej realizmu i obiektywizmu.
Edytowany: 2 sierpnia 2024 22:37

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 3 sierpnia 2024 07:45:53 przy kursie: 60,92 zł
Po dobrym kwartale, który przebijał totalnie konsensusu, ci specjaliści wywalają z czapy kolejny konsensus. Wystarczyło przeczytać wstępne wyniki Plus500, aby określić realnie. Pisali o mniejszej zmienności, ale też o wpływie Euro na mniejszą aktywność inwestorow. Wynik mieli niewiele większy niż rok temu. Zakładając, że XTB obejmują te same realia i dając premie rozwojową dawałem ok. 150-160 mln zysku. Wynik jaki uzyskali to 40procent więcej r/r. Faktycznie, to słaba spółka. Ciekawe ile taka słaba spółka wyciągnie w kwartale, gdy vix szaleje hehe

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 3 sierpnia 2024 08:58:19 przy kursie: 60,92 zł
magellan napisał(a):
Prosi o realizm osoba, która w piątek wieczorem pisze co się w poniedziałek wydarzy na ponoć nieprzewidywalnej giełdzie. Prorok, czy co?
Napisałeś "Poniedziałek niestety inwestorów przywita na tym walorze kolor czerwieni bez względu jak owe złote jajko będzie w twoich oczach błyszczeć."
Nie uważasz, że nie ważne jak czerwień będzie błyszczała w Twoich oczach, to ostatecznie o kolorze i kierunku kursu zadecyduje wypadkowa wielu, najczęściej mocno rozbieżnych oczekiwań, ocen i wiedzy?
Uwielbiam te eksperckie narzekania, które z taką samą mocą i argumentami wybrzmiewały przy zyskach 5mln, 10, 50 jak i 100 milionach - nie zauważając, że spółka tylko w pięć lat zwiększyła zyski o setki (a może tysiące?) procent - no tak, ale taki progress to standard na giełdzie.
Pozdrawiam i oczywiście proszę o więcej realizmu i obiektywizmu.

Odnosiłem się wyłącznie do braku spójności i logicznej konsekwencji w wywodzie mboro55, a do tego mocy nadprzyrodzonych nie trzeba. Obiektywizm raczej trzymam po Spółki w portfelu nie mam.

Przez realizm rozumiem pewien realizm sytuacyjny - czyli sytuacji spadku cen akcji spółek, które nie przebiły konsensusu lub pochwaliły się mniejszą dynamiką przychodów/dochodów niż np. w okresach wcześniejszych (i mówimy tu o dynamice 15-20%) i ich kurs obrywał. Zwyczajnie "taki CHYBA mamy teraz rynek". Sam się na jednej spółce na wynikach z niezłą dynamiką przychodów i co najważniejsze dochodów - się delikatnie na drobniaki wywaliłem.

To że dużym prawdopodobieństwem, że Spółka otworzy się spadkami, w kontekście tego REALIZMU SYTUACYJNEGO oraz ogólnie korekcyjnego rynku, chyba nie będzie szokiem dla giełdy. Niemniej życzę wszystkim akcjonariuszom tego abym "prorokiem" nie był. Na marginesie zauważyłem, że tam gdzie kończą się argumenty pojawiają się przymiotniki określające oponentów.

Nie wychodzę z założenia, że każda inna ocena niż spodziewana przeze mnie jest obarczona błędem. Dlatego dziwi mnie podejście o specjalistach z czapy wywalających/ eksperckich narzekaniach etc. Czasami warto się nad tymi "narzekaniami" pochylić albo zajrzeć pod tą czapką. Może mi albo Wam coś umyka.

mboro55
29
Wpisów: 142
Wysłane: 3 sierpnia 2024 13:22:39 przy kursie: 60,92 zł
grum napisał(a):
[
Odnosiłem się wyłącznie do braku spójności i logicznej konsekwencji w wywodzie mboro55, a do tego mocy nadprzyrodzonych nie trzeba. Obiektywizm raczej trzymam po Spółki w portfelu nie mam.

Przez realizm rozumiem pewien realizm sytuacyjny - czyli sytuacji spadku cen akcji spółek, które nie przebiły konsensusu lub pochwaliły się mniejszą dynamiką przychodów/dochodów niż np. w okresach wcześniejszych (i mówimy tu o dynamice 15-20%) i ich kurs obrywał. Zwyczajnie "taki CHYBA mamy teraz rynek". Sam się na jednej spółce na wynikach z niezłą dynamiką przychodów i co najważniejsze dochodów - się delikatnie na drobniaki wywaliłem.

To że dużym prawdopodobieństwem, że Spółka otworzy się spadkami, w kontekście tego REALIZMU SYTUACYJNEGO oraz ogólnie korekcyjnego rynku, chyba nie będzie szokiem dla giełdy. Niemniej życzę wszystkim akcjonariuszom tego abym "prorokiem" nie był. Na marginesie zauważyłem, że tam gdzie kończą się argumenty pojawiają się przymiotniki określające oponentów.

Nie wychodzę z założenia, że każda inna ocena niż spodziewana przeze mnie jest obarczona błędem. Dlatego dziwi mnie podejście o specjalistach z czapy wywalających/ eksperckich narzekaniach etc. Czasami warto się nad tymi "narzekaniami" pochylić albo zajrzeć pod tą czapką. Może mi albo Wam coś umyka.

Widzisz u mnie brak spójności, a u siebie, jej braku nie dostrzegasz. Myślisz, że jak zacytujesz z Wikipedii regułki, to błyśniesz na giełdowym forum, a to tak niestety nie działa. Piszesz dużo i elokwentnie, ale nic z tego nie wynika, poza tym, że w poniedziałek oczekujesz czerwieni.
na początek, podaj mi algorytm liczenia tego konsensusu. Dziwne, że go nie ma, bo każdy był innej wartości. Wynosił on, zależnie od podającego od ok. 150 do 220 mln zł, a co najlepsze swój konsensus nawet PAP (Polska Agencja Prasowa) odnośnie oczekiwań finansowych wobec XTB wydał. Eh?

Ja ci napisałem fakty, że za 2Q r/r spółka wypracowała o 35% większy zysk, niż za ten sam okres roku ub., zwiększyła skokowo liczbę klientów i poprawiła wiele innych parametrów świadczących o jej nieustannym rozwoju.
Wcześniej, jak spółka zrobiła dobry wynik kwartalny, to podobni tobie pisali, że to "one-off", teraz z kolei, jak spółka mało, że ma dużo większy (bo o kilkadziesiąt %) lepszy wynik finansowy do rozpatrywanego analogicznego okresu, to m.in. tacy, jak ty zaczynają się powoływać na konsensusy.

Aktualnie, jakbyś nie zauważył mamy 3Q, drugie półrocze i XTB na tym się skupia, bo oprócz standardowych działań, będzie trwającym już półroczu wprowadzać wiele nowych działań mających ją popchnąć wyższy szczebel.

Ja w przeciwieństwie do ciebie, który tu się pojawiłeś z jednym z pierwszych wpisów na temat spółki XTB i od razu negatywnym, mam akcje (od kilku lat), ale nie napiszę, co będzie w poniedziałek, bo tego nie wiem, ale jakbym miał taką wiedzę, to grałbym w totolotka, a nie kupował akcje, by czerpać korzyści z wzrostu ich ceny, czy dywidend.
Ja kupiłem akcje XTB kilka lat temu, bo dostrzegłem potencjał spółki i od początku się skupiałem na przyszłości tej firmy prowadzącej do rozwoju i jak do tej pory dobrze na tym wyszedłem.

Przeczytaj sobie dokładnie wczorajsze sprawozdanie (bo widać, że tego nie zrobiłeś), posłuchaj w poniedziałek, co Zarząd będzie miał do powiedzenia na konferencji (a np. Prezes, niemal na każdej powtarza, że wyniki XTB powinno rozpatrywać się w ujęciu rocznym, bo kwartalne nie są miarodajne) i odpowiedz sobie na pytanie, czy o spółce świadczą konsensusy ludzi nie związanych z firmą a nawet branżą, robiący je przypadkowo wybranym przez siebie (a może ich szefów) spółkom, czy wyniki, które XTB, mało, że dowozi to jeszcze mocno poprawia?
Edytowany: 3 sierpnia 2024 13:25

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 3 sierpnia 2024 15:51:31 przy kursie: 60,92 zł
"Widzisz u mnie brak spójności, a u siebie, jej braku nie dostrzegasz."
- proszę o przykład.

"Myślisz, że jak zacytujesz z Wikipedii regułki, to błyśniesz na giełdowym forum, a to tak niestety nie działa"
- staram się pomóc tym co używają wyrazów nie rozumiejąc ich sensu w kontekście, którym go używają. Wikipedia jest w tym pomocna ;-)

"Piszesz dużo i elokwentnie, ale nic z tego nie wynika, poza tym, że w poniedziałek oczekujesz czerwieni."
- oczywiście że nic nie wynika - nie wierzę w swoją moc sprawczą, a i marketingowcem jestem kiepskim.

Odnośnie konsensusu - nie wydaje mi się sensowne podważać jakichkolwiek kwot z komunikatów bez względu czy jest to szacunek przychodów, czy konsensus - za każdą z tych kwot stoi doświadczenie ludzi, którzy je szacowali i liczyli. Nie będę się bawił w podważanie wiarygodności jakieś wielkości bo to trąci skrajnym subiektywizmem.
"Ja ci napisałem fakty, że za 2Q r/r spółka wypracowała o 35% większy zysk [...]."
- Przecież NIKT tego nie neguje - to jest w komunikatach.

Aktualnie, jakbyś nie zauważył mamy 3Q, drugie półrocze [...] Przeczytaj sobie dokładnie wczorajsze sprawozdanie (bo widać, że tego nie zrobiłeś) [...].
- Jeszcze raz. Koń jaki jest każdy widzi. Równie sprawnie mógłbym przekleić dane ze sprawozdania jak definicje z wikipedii. Na kalendarzu też trochę się znam.

W swoim wpisie odniosłem się wyłącznie w kwestii braku spójności w twoim wpisie- CO PODTRZYMUJE.
Odnośnie kwestii realizmy sytuacyjnego o którym wspomniałem, a co do którego nie odniosłeś się - podtrzymuje, że może implikować to czerwień.
To że twierdzę, że może przywitać nas czerwień nie jest negatywną oceną Spółki, bo przecież jej nie oceniałem. Jest to ocena sytuacji w której Spółka się znajduje / albo znajdzie. Czytaj ze zrozumieniem.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE XTB
  • 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

• Analiza XTB: Wojna i pokój
    Analiza XTB: Wojna i pokój

Analiza wyników XTB pokazuje, że spółka kontynuuje strategię dynamicznego rozwoju na rynkach zagranicznych, wzmacnia bazę klientów i inwestuje w technologię, ale stoi też wobec wyzwań związanych z normalizacją aktywności rynkowej i rosnącą konkurencją w sektorze fintech.

81 82 83 84 85

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,310 sek.

gipghoob
onogxmja
xsjskcqb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zqlcikkt
bufgtidw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat