PARTNER SERWISU
baggfsho
859 860 861 862 863
enthusiast
PREMIUM
10
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 201
Wysłane: 26 września 2024 21:51:11 przy kursie: 310,50 zł
Wykres masz zaburzony dniem tygodnia, w którym FP miał premierę. On wyszedł we wtorek dlatego peak miał dopiero piątego dnia od release'a.

Co do zwrotów sprawdziłem na dzień 25.09 ilość komentarzy z informacją że gra została zwrócona. W stosunku do liczby wszystkich komentarzy pochodzących od użytkowników którzy zakupili grę na Steam'ie zwroty kształtowały się trochę poniżej 2%. Nie wiem czy to dużo i jaka jest średnia ilość zwrotów na Steam'ie.

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 26 września 2024 21:52:09 przy kursie: 310,50 zł
MrMac napisał(a):

Zobacz ile osób gra w 5 dniu we FP2 a ile grało w pierwszą część. Pomimo lepszych wyników sprzedażowych i wyższego peaka (który i tak był zaniżony przez dostęp przedpremierowy, co potwierdza, że było duże zainteresowanie FP2) w 5 dobie FP cieszył się 2x większym zainteresowaniem. To jest przepaść.

Niby mądry argument...a jednak zapomniałeś wspomnieć, że 5 dniem sprzedaży FP1 była niedziela, a 5 dniem sprzedaży FP2 była...środa. Peaki z tych dni tygodnia są skrajnie różne w przypadku każdej jednej gry ze steam, prawda?
Pominę już nawet milczeniem, że 5 doba sprzedaży FP2 to nie jest rzeczywista piąta doba od momentu kiedy tę grę można było ogrywać. Nadto gra jest w game pass - co sprawia, że cześć graczy nie musiała w ogóle jej kupować - i sięgnąć po nią może za parę dni albo i za miesiąc...
Czynienie predykcji co do średnioterminowej lub długoterminowej sprzedaży FP2 na takich podstawach jakie Ty to czynisz w sześć dni od premiery serio obraża zdrowy rozsądek...

Fp2 tragedia, Alters - dno, spółka bankrut i generalnie leci w przepaść, a Ty siedzisz jednak na jej forum i wypisujesz obszerne posty bo....no właśnie..bo?
Ale, że mnie to w sumie nie interesuje - to po prostu ignor.

Edit: data rejestracji na forum: 23.09.2024 Whistle
Ech....co za czasy - te S-ki to już cały przemysł....d'oh!

Jeszcze tylko odnosząc się do aktualnego miejsca FP2 na global top sellers dodam, że do chyba września 2022 r. ta lista nie obejmowała gier free2play. Wszelkie porównania z FP1 czy TWOM czy innymi starszymi niż ta data grami - powinny to uwzględniać.
Przy pominięciu tych tytułów FP2 mamy obecnie na 18 miejscu. I zważywszy na to jak mocne tytuły są przed FP2 a także na to, że FP2 jednak jest w game pass - to jest to bardzo dobra lokata.
Edytowany: 26 września 2024 22:04

MrMac
2
Wpisów: 10
Wysłane: 26 września 2024 23:51:14 przy kursie: 310,50 zł
enthusiast napisał(a):
Wykres masz zaburzony dniem tygodnia, w którym FP miał premierę. On wyszedł we wtorek dlatego peak miał dopiero piątego dnia od release'a.

Co do zwrotów sprawdziłem na dzień 25.09 ilość komentarzy z informacją że gra została zwrócona. W stosunku do liczby wszystkich komentarzy pochodzących od użytkowników którzy zakupili grę na Steam'ie zwroty kształtowały się trochę poniżej 2%. Nie wiem czy to dużo i jaka jest średnia ilość zwrotów na Steam'ie.

Racja, niemniej jakiś punkt odniesienia trzeba przyjąć - zrobiłem szybkie porównanie z uwzględnieniem dni tygodnia i wrzucam poniżej.

Zwroty - jest to jakaś informacja, ale również nie znam statystyk więc się nie wypowiem. W wynikach kwartalnych może będzie to podane.

like :)

Frey napisał(a):
MrMac napisał(a):

Zobacz ile osób gra w 5 dniu we FP2 a ile grało w pierwszą część. Pomimo lepszych wyników sprzedażowych i wyższego peaka (który i tak był zaniżony przez dostęp przedpremierowy, co potwierdza, że było duże zainteresowanie FP2) w 5 dobie FP cieszył się 2x większym zainteresowaniem. To jest przepaść.

Niby mądry argument...a jednak zapomniałeś wspomnieć, że 5 dniem sprzedaży FP1 była niedziela, a 5 dniem sprzedaży FP2 była...środa. Peaki z tych dni tygodnia są skrajnie różne w przypadku każdej jednej gry ze steam, prawda?
Pominę już nawet milczeniem, że 5 doba sprzedaży FP2 to nie jest rzeczywista piąta doba od momentu kiedy tę grę można było ogrywać. Nadto gra jest w game pass - co sprawia, że cześć graczy nie musiała w ogóle jej kupować - i sięgnąć po nią może za parę dni albo i za miesiąc...
Czynienie predykcji co do średnioterminowej lub długoterminowej sprzedaży FP2 na takich podstawach jakie Ty to czynisz w sześć dni od premiery serio obraża zdrowy rozsądek...

Tak jak odpisałem koledze powyżej - każda premiera jest różna więc nie ma porównania 1:1i trzeba zastosować jakieś uproszczenia. Przedsprzedaż, inny dzień tygodnia, itp. itd.

Niemniej zebrałem te dane i wygląda to jn.

https://ibb.co/khg4psV

W mojej ocenie oczekiwania były dużo wyższe i wynik poniżej części pierwszej jest zawodem. Notowania pokazują, że chyba nie tylko ja to tak oceniam.

Rozmawiamy o obecnej sytuacji więc uwzględniam te informacje którymi dysponujemy. Być może wajha się odwróci i sytuacja się odmieni - czego wszystkim życzę.

Frey napisał(a):
Fp2 tragedia, Alters - dno, spółka bankrut i generalnie leci w przepaść, a Ty siedzisz jednak na jej forum i wypisujesz obszerne posty bo....no właśnie..bo?
Ale, że mnie to w sumie nie interesuje - to po prostu ignor.

Edit: data rejestracji na forum: 23.09.2024 Whistle
Ech....co za czasy - te S-ki to już cały przemysł....d'oh!

Jeszcze tylko odnosząc się do aktualnego miejsca FP2 na global top sellers dodam, że do chyba września 2022 r. ta lista nie obejmowała gier free2play. Wszelkie porównania z FP1 czy TWOM czy innymi starszymi niż ta data grami - powinny to uwzględniać.
Przy pominięciu tych tytułów FP2 mamy obecnie na 18 miejscu. I zważywszy na to jak mocne tytuły są przed FP2 a także na to, że FP2 jednak jest w game pass - to jest to bardzo dobra lokata.

Najłatwiej powiedzieć że naganiam na spadki. Jeżeli potrzebujesz klepania po plecach to powodzenia. Ja akcji nie mam i póki co nie ruszam bo w mojej ocenie słabo to wygląda. Jakieś odbicia na pewno będą ale trend w najbliższych miesiącach będzie spadkowy.

Top sellers - napisałem że wykluczyłem free2play. 18 miejsce w 5 dniu sprzedaży to chyba również sporo poniżej oczekiwań, które mówiły chyba o 7-10 dniach w top 10, z czego 3-5 w top5. Mocne tytuły? Owszem, kilka jest ale nie przesadzaj - Forever Winter, Witchfire, TCG Card Shop Simulator, Tiny Glade, przedsprzedaż MFS 24 z premierą za miesiąc? Oczywiście zgadzam się, że gamepass nie pomaga, ale był to świadomy wybór Zarządu i obecna sytuacja pokazuje, że dobrze było zapewnić sobie te pieniądze zawczasu.

Podsumowując, trzymam kciuki za każde polskie studio, ale noga ewidentnie się podwinęła. Z ciekawością będę obserwował wyniki i mimo wszystko obstaję przy swojej opinii co do tego że szału nie będzie.

Pozdrowienia :)
Edytowany: 26 września 2024 23:53

Ricordare
219
Wpisów: 253
Wysłane: 27 września 2024 07:28:39 przy kursie: 310,50 zł

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 27 września 2024 09:37:10 przy kursie: 320,00 zł
Dziś o 12:00 w Parkiet TV wywiad z Prezesem.

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 27 września 2024 10:29:56 przy kursie: 320,00 zł
GRAF78 napisał(a):
t0m4s napisał(a):
Tak dobrze liczysz, wszystko wiesz a jednak nie chcesz policzyć tego, że...

jaki sens maja wasze obliczenia skoro nie znacie krzywej opadania sprzedaży?
ps: Baks zapewne zna date i godzinę kiedy FP2 wypadnie poza pierwsza setkę w sklepie steama ale jakoś nie chce sie podzielić tą tajemna wiedza

Myślałem, że to wiesz lepiej ode mnie ... Angel Think
Sami eksperci a najbardziej ci co najmniej wiedzą o spółce. To proste jak w większość i takich gier małych spółek lub spoza głównego nurtu. Można zakładać, że będzie to gdzieś po Nowym Roku po promocjach choć może być wcześniej jeśli nie uatrakcyjnią gry. Myślałem, że wiesz o tym.
A tak na prawdę to dzieje się tak z wszystkimi grami poza takim W3, CP czy innymi tego typu.
Być może spółka ma coś co poprawi sprzedaż. Zapewne będzie to usunięcie większości błędów i poprawa opinii. Może jakaś nowa zapowiedź związana z grą. Trudno teraz zgadywać. Fakt jest taki, że skopali mocno premierę. Nowy Prezes ma na razie na koncie same porażki. Kilka gier z wydawnictwa.... teraz flagowa gra którą Bitowcy tracą "gen" nieomylności.
Pytanie czy to ostatnia porażka ? Nie oznacza, że nie zarobią dobrze na grze czy na grach. Rekomendacja BOŚ może się zrealizować. Do tego potrzebna jest dużo lepsza premiera kolejnych gier. Może w końcu znajdzie się ktoś w wydawnictwie kto będzie miał lepsze wyczucie co do doboru gier. Niektóre typy mają sens chociażby inwestycja w FT. Thauma to porażka ale nie przez jakość gry tylko przez nietrafiony projekt. Jak się mówi ... "powinien z tego być chleb". Od dawna mówiłem, że spółka musi wyjść poza strefę komfortu i zacąć tworzyć gry dla szerokiego odbiorcy. Kompetencje już są tylko potrzebny odpowiedni projekt dla szerokiego odbiorcy. Nie jest to prosty temat co pokazują umiarkowane sukcesy CIG z wydawałoby się mającym ogromny potencjał LOTF. Nawet mając dobry projekt można nie do końca trafić w gust graczy jak z FP2. Ignorowanie graczy FP1 uważam za zbrodnię to mogło zmniejszyć sprzedaż o 10-30%. Kolejne 30% a może więcej gry sprzeda się jakiś czas później poprzez dużo błędów to także może dać spadek cen o 30 a może 50%. Jak widać na rynku króluje bylejakość czym zarazili się także Bitowcy.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 27 września 2024 10:30

enthusiast
PREMIUM
10
Wpisów: 201
Wysłane: 27 września 2024 10:50:33 przy kursie: 320,00 zł
Ricordare napisał(a):
Pasowałoby odnotować że członek rady nadzorczej Piotr Wierzbicki kupił 550 akcji po około 365zł za 364tyś.
Rynek na to praktycznie nie zareagował
...

Co by nie powiedzieć reakcja na komunikat jakaś była. Może nie jest to nowe ATH ale jednak info zostało zauważone.

Komunikat o nabyciu wyszedł o 14:13, niżej na wykresie 5-minutowym zaznaczona świeczka i wolumen z 14:15.

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 27 września 2024 10:52

hal80
PREMIUM
27
Wpisów: 95
Wysłane: 27 września 2024 11:21:03 przy kursie: 320,00 zł
enthusiast napisał(a):
[quote=Ricordare]Pasowałoby odnotować że członek rady nadzorczej Piotr Wierzbicki kupił 550 akcji po około 365zł za 364tyś.
...

Jakby prezes kupił za około milion złotych, to byłoby co innego. Ale z tego co pamiętam ostatnie transakcje to prezes sprzedawał.
Edytowany: 27 września 2024 11:21

baks
152
Wysłane: 27 września 2024 11:26:10 przy kursie: 320,00 zł
topfacet napisał(a):
Dziś o 12:00 w Parkiet TV wywiad z Prezesem.

Oczekiwałem reakcji Prezesa. W końcu to on firmuje dość słabą premierę. Pytanie czy wyciągnęli wnioski i co zamiarezahą dale z tym zrobić. To najwyższy czas aby uratować sporą część reputacji a także zapewnić względnie dobrą sprzedaż w pełnej cenie. W listopadzie i grudniu już tylko promocje .... no chyba, że mają coś ciekawego "w rękawie".

grum
PREMIUM
101
Wpisów: 916
Wysłane: 27 września 2024 11:28:45 przy kursie: 320,00 zł
hal80 napisał(a):
enthusiast napisał(a):
[quote=Ricordare]Pasowałoby odnotować że członek rady nadzorczej Piotr Wierzbicki kupił 550 akcji po około 365zł za 364tyś.
...

Jakby prezes kupił za około milion złotych, to byłoby co innego. Ale z tego co pamiętam ostatnie transakcje to prezes sprzedawał.

Członek rady nadzorczej, prezes - też człowiek - może się mylić. Patrz: produkt który zdołował kurs.
Żonie kupiłem 10 szt. i tego rynek też nie zauważył. bandhead
Edytowany: 27 września 2024 11:30

topfacet
178
Wysłane: 27 września 2024 11:29:43 przy kursie: 320,00 zł
Moim zdaniem także Zarząd powinien kupić akcje, nie musi być to prezes ale mogą to zrobić wszyscy członkowie zarządu. Pensje mają całkiem dobre, także jak każdy kupi za 200k to będzie to pozytywny sygnał.

baks
152
Wysłane: 27 września 2024 11:42:04 przy kursie: 320,00 zł
GRAF78 napisał(a):
baks napisał(a):
GRAF78 napisał(a):

to jest ważny poziom, w momencie premiery FP1 kurs był 250 zł i od tego momentu zaczęły się wieloletnie wzrosty

A czemu nie po premierze TWOM ... wtedy kurs był po 80 albo przed TWOM wtedy był po 9-0zł ... ?
Myślę, że pamiętasz po ile brałeś 12tyś ... ?Angel

na 80zl bedziesz musiał kolego jeszcze troche poczekać, ale nie martw sie Prezes realizuje moja prośbe z 2018 roku

Tak wiem Twoje opinie tworzą rzeczywistość ... jak chociażby "pewny sukces" Starwarda .... miało być tak cudownie ... czy chociażby gwałtowne wyjście z Bitów przy ok 120zł...d'oh!
Nic dziwnego, że marzy się teraz 250zł. Najwyraźnie przestałeś wierzyć w ST skoro marzy Ci się zakup 11bitAngel
Było kilka okazji aby wrócić po ok 220zł afera KNF, GetBack ale postawiliście na ST.

Marzycielom o 250zł, czy 80zł mogę zacytować najnowsze reko BOŚ czy
Cytat:
Analityk Noble Securities dostrzega duże niedowartościowanie akcji 11 bit studios

www.stockwatch.pl/wiadomosci/a...

Tak wiem
analitycy na niczym się nie znają i "zawsze" się mylą.

Jest w tym część prawdy ale nie sposób trafnie przewidzieć coś co jest niemierzalne.
Jednak jest tam sporo argumentów które mają sporo realizmu.
Moja ocena może być nieco zaburzona przez posiadanie akcji - jednak spadki i wzrosty nauczyły mnie patrzeć na to z pewnego dystansu. Dramat na kursie nie zmusił mnie do sprzedaży bo nie raz to miało miejsce. Zarząd nieco zawiódł i należy mu się spora krytyka ale sama gra jest dobra. Wystarczy ją tylko rozbudować i wykonać jakiś ukłon względem części graczy FP1.

Bitowcy grają na kilka fortepianach. Zbieg kilku premier musiał odcisnąć piętno ale to po części na własne życzenie. Premiera gry AAA odwlecze się o kilka lat ale wciąż jest możliwa - choć raczej nie przed 2034. Choć może się mylę .... ale jestem tylko człowiekiem...Angel

Dix22
143
Wpisów: 743
Wysłane: 27 września 2024 12:32:08 przy kursie: 320,00 zł
Prezes 11BIT mówi o dodatkowej pracy nad Frostpunkiem 2 - updaty / patche, aby zbliżyć grę do Frostpunka 1.

Wygląda na to, że idą w zwiększanie kosztów nad grą, która się nie udała. Czyli trzeba wziąć pod uwagę, że nie dość, że przychody są niezadawalające, idą na przekór i zwiększą nakłady pracy nad Frostpunkiem 2.

Czy to jest złoty środek? Moim zdaniem nie. Prezes widać, że jest załamany w czasie rozmowy z Parkietem - tak to odbieram.

topfacet
178
Wysłane: 27 września 2024 12:36:49 przy kursie: 320,00 zł
Świetny wywiad Prezesa, spokojny i merytoryczny. Podał także kilka danych o grze, powiedział o DLC i planach na przyszłość. Spółka podtrzymuje założenia z PM i będzie się starała je wykonać. Odniósł się także do wydawnictwa. Wywiad oceniam pozytywnie.

Bartas_Gda
67
Wpisów: 308
Wysłane: 27 września 2024 12:44:56 przy kursie: 320,00 zł
topfacet napisał(a):
Świetny wywiad Prezesa, spokojny i merytoryczny. Podał także kilka danych o grze, powiedział o DLC i planach na przyszłość. Spółka podtrzymuje założenia z PM i będzie się starała je wykonać. Odniósł się także do wydawnictwa. Wywiad oceniam pozytywnie.

a czy Ty oceniłeś negatywnie jakiś wywiad CEO? Think

Zasadniczo nie powiedział nic istotnego. Nie wiem co miał na myśli odnośnie okrągłej liczby sprzedanych kopii - uważam że jest to 400k, przy 500k mielibyśmy na pewno komunikat w obecnej sytuacji. Konwersja WL na poziomie 13% wydaje mi się bardzo niskim wskaźnikiem - czy ktoś ma dane jak to wyglądało w innych tytułach? Zwroty na poziomie 10% to ok.

Poprawę ocen w ostatnich dniach widzi każdy więc tutaj bez odkrywania Ameryki.
Edytowany: 27 września 2024 12:46

topfacet
178
Wysłane: 27 września 2024 12:53:33 przy kursie: 320,00 zł
Gdybyś uważnie przeczytał moje ostatnie posty, to byś wiedział, że mój stosunek do spółki, a szczególnie do działalności wydawniczej był ostatnio bardzo negatywny.

MA4C
0
Wpisów: 6
Wysłane: 27 września 2024 12:53:59 przy kursie: 320,00 zł
Z wypowiedzi prezesa wynika, że na Halloween FP2 pojawi się w jakiejś promocji.

Bartas_Gda
67
Wysłane: 27 września 2024 13:00:16 przy kursie: 320,00 zł
topfacet napisał(a):
Gdybyś uważnie przeczytał moje ostatnie posty, to byś wiedział, że mój stosunek do spółki, a szczególnie do działalności wydawniczej był ostatnio bardzo negatywny.

wracając do wywiadu - co miał powiedzieć odnośnie programu motywacyjnego - że go nie spełnią? king "~jego wykonanie utrudnia, i ryzyko rośnie ale nadal wierzymy, że może się udać [...] choć jak mówię utrudnia się jego sytuacja"

widać w nim zmęczenie i niepewność, tonowanie nastroju.
Edytowany: 27 września 2024 13:02

Bartas_Gda
67
Wysłane: 27 września 2024 13:01:36 przy kursie: 320,00 zł
.
Edytowany: 27 września 2024 13:02

jakubek
8
Wpisów: 35
Wysłane: 27 września 2024 13:32:58 przy kursie: 320,00 zł
Jak chcą ugłaskać graczy FP1 zachowując elementy "makro" drugiej części to mogliby zrobić DLC, w którym gracz w mikro skali zarządza kolonią, która musi spełniać jakieś tam wymagania głównego ośrodka w kwestii dostarczania surowców etc, a równocześnie ma głos w sprawach polityki całego "państwa" i musi balansować pomiędzy zadowoleniem mieszkańców kolonii, a oczekiwaniami jego zwierzchników, na których przez ewentualne sojusze też może mieć wpływ. Tylko znowu mógłby być tu problem ze skalą czasową, a jak na pełnoprawne DLC mogłoby być to nieco za mało, ale jeśli rzeczywiście chcą "udobruchać" fanów FP1 to powinni wrowadzić jakiś element mikrozarządzania, bo same historie przypadkowych mieszkańców raczej niewiele w tej kwestii wnoszą gdy bezpośrednio nie ma z tymi osobami kontaktu.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

859 860 861 862 863

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,510 sek.

iwvuwzos
sckgqtav
bvjsslyt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lqnciwzs
jpcsjvji
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat