stxzkhom
Advertisement
PARTNER SERWISU
izbjowyv
937 938 939 940

Kiedy dno bessy?

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 4 kwietnia 2025 12:28:48
Jak dużą część Polaków ogarnął ich cień polaryzacji społecznej powiedzmy. Może tak nie jest ale patrząc na sekwencje różnych wydarzeń politycznych w ostatnich latach oraz na ich działania trudno nie dostrzec tu zależności, często zaskakujących rynek zdający się nie doceniać tego. Od dawna tak to postrzegałem jako pewien czynnik rozumienia tej części rynku i to mi się sprawdzało i przynosiło dobry efekt za jego kadencji. Glapińskiego zresztą od zawsze bardziej postrzegam jako polityka niż ekonomistę i tak postrzegam część jego działań jako Prezesa NBP co z punku widzenia inwestora miało wymierny sens i może jeszcze mieć będzie. Samą obecna RPP postrzegam też jako mało niezależną a jej członków jak mało samodzielnych. To moje subiektywne wrażenie a każdy to sobie może oceniać jak uważa i brać to pod uwagę bądź zupełnie nie.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 4 kwietnia 2025 12:55:34
Opisujesz swoje subiektywne odczucia nie podając żadnych konkretnych przykładów na ich poparcie.

Cytat:

Złoto z rekordem powyżej 3 tys. dol. NBP należą się brawa

Cytat:

Na koniec lutego rezerwy w złocie były warte 176,7 mld zł, czyli o 12,4 mld zł więcej niż miesiąc wcześniej — podawał niedawno NBP. W przeliczeniu na dolary wartość złota urosła o ok. 3,6 mld dol. w ciągu miesiąca i wyniosła nieco ponad 40,5 mld dol. Jeśli nawet NBP nic nie dokupował w marcu, to sam wzrost ceny złota w tym miesiącu o 5 proc. daje niezrealizowany zysk ponad 2 mld dol.

businessinsider.com.pl/gielda/...

Dodam, że premier zapowiadał TK dla prezesa Glapińskiego. Temat umarł.

Cytat:

Jak wskazuje agencja, cła prezydenta USA Donalda Trumpa odegrały znaczącą rolę w podniesieniu popytu na złoto. Globalna wojna handlowa, która wstrząsnęła rynkami finansowymi i wywołała obawy o recesję, nasila się, a Trump w czwartek zagroził nałożeniem 200-procentowego cła na import alkoholu z Europy. To konsekwencja odpowiedzi Unii cłami odwetowymi na wcześniej nałożone taryfy. Unia ma w tej wojnie dużo mniej argumentów, bo notowała przez wiele lat olbrzymią nadwyżkę handlową z USA.

Stąd zapewne spore zdenerwowanie europejskich elit politycznych.

Utnapisztim
63
Wpisów: 914
Wysłane: 4 kwietnia 2025 13:11:03
Oj tak wielkie brawa dla Glapy za to że NBP dokonuje regularnych zakupów złota podobnie jak inne banki centralne na świecie (i dzieje się to od kilku lat jakby ktoś nie zauważył). Brawa dla wszystkich. hello1

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 4 kwietnia 2025 13:31:25
Tak jak pisałem, to moja subiektywna ocena i nie zamierzam zamieszczać to dowodów czy prowadzić niczego nie wnoszącej polemiki bo uważam, że każdy kto ma choć trochę otwarty umysł może sobie takie postepowanie dowodowe przeprowadzić co jest niewielkim wyzwaniem intelektualnym. Jeżeli jednak ktoś uważa, że niezależność RPP to coś podobnego do jego poglądów i sympatii to ja na to nic poradzić nie mogę. Strategia inwestycyjna oparta na tych założeniach była dobra i latami się sprawdzała, także teraz co dziś ma szczególny smak. Powiem tak, facet nigdy mnie nie zawiódł. Byczy chłop.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 4 kwietnia 2025 14:24:57
mihumor napisał(a):
Tak jak pisałem, to moja subiektywna ocena i nie zamierzam zamieszczać to dowodów czy prowadzić niczego nie wnoszącej polemiki bo uważam, że każdy kto ma choć trochę otwarty umysł może sobie takie postepowanie dowodowe przeprowadzić co jest niewielkim wyzwaniem intelektualnym. Jeżeli jednak ktoś uważa, że niezależność RPP to coś podobnego do jego poglądów i sympatii to ja na to nic poradzić nie mogę. Strategia inwestycyjna oparta na tych założeniach była dobra i latami się sprawdzała, także teraz co dziś ma szczególny smak. Powiem tak, facet nigdy mnie nie zawiódł. Byczy chłop.

Ja mam szukać dowodów, żeby uzasadnić Twój punkt widzenia i mam to zrobić lepiej niż Ty skoro twierdzisz, że mam inne poglądy. Zabawne, biorąc pod uwagę, że nie jestem Tobą i nie wiem z czego Twoje poglądy wynikają. Szukałbym więc po omacku, bazując na swoich przypuszczeniach, niekoniecznie słusznych.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 4 kwietnia 2025 17:02:32
Trump obniża cenę ropy. Może te negocjacje w sprawie ceł, będą trwać dłużej niż myślałem. Jaki Rosja ma próg bólu?

50-60 USD za baryłkę?
Edytowany: 4 kwietnia 2025 17:07

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 4 kwietnia 2025 18:37:36
Jedyny cieszący mnie aspekt tego ogólnego pogromu.

myamlak
10
Wpisów: 121
Wysłane: 4 kwietnia 2025 21:17:30
1ketjoW napisał(a):
Trump obniża cenę ropy. Może te negocjacje w sprawie ceł, będą trwać dłużej niż myślałem. Jaki Rosja ma próg bólu?

50-60 USD za baryłkę?

Próg opłacalności mają gdzieś między 65 i 70. W zależności od kursów walutowych itp.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 4 kwietnia 2025 22:44:20
Trump zakończył erę globalizacji. I to z wielkim hukiem.
Póki co to drobny ząbek korekty na indeksach amerykańskich.

Jeśli nie zmieni kursu, wszyscy będziemy stali w kolejce do garkuchni dla bezdomnych.
Niemożliwe? Niestety wszystko jest możliwe.

kliknij, aby powiększyć

Oby otrzeźwiał w weekend.

2025 = 1929?
wzr.pl/ekonomia/wielki-kryzys-...
Edytowany: 4 kwietnia 2025 22:46

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 5 kwietnia 2025 11:24:05
Vox. Spadki na giełdach są wynikiem działań politycznych, a nie sytuacji gospodarczej. Obawy gospodarcze i spadki cen np. ropy to instrument nacisku na Rosje. Ja cieszył bym się gdyby ropa spadła do ca 40 USD za baryłkę. Taka cena mogłaby mocniej skłonić Rosję do negocjacji. A świat zyskałby solidne podstawy pod solidny wzrost gospodarczy. Trump tnie dochody Chin i Rosji z eksportu do USA. Ciekawe ile czasu to będzie trwało. Z wypowiedzi Rubio wynika że oczekują szybkiej decyzji z Rosji. Brak decyzji to następne ruchy ze strony USA. Myślę, że sprawy wbrew pozorom idą w dobrym kierunku.

Teraz piłka po stronie Chin i Rosji.

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 5 kwietnia 2025 14:44:13
Chiny odegrały piłkę. Co teraz, wyżej ich Trump dojedzie? Tak się odgrażali ale za wszystko ostatecznie zapłacić musi konsument, portfelem lub nogami. Spadek konsumpcji pewny

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 5 kwietnia 2025 22:04:09
Nie tak szybko. Import do USA przed wprowadzeniem cel był rekordowy. Są zatowarowani. Zobaczymy co zrobi Rosja.

Nie wiem co zrobi Trump ale pewnie będzie szukał zamienników z innych kierunków. Cześć produkcji może wróci do USA w dłuższym terminie. Trudno coś stwierdzić jednoznacznie.

Widzę natomiast, że ma plan działań w związku z postawą Rosji i Ukrainy. Ciekawe co dalej. Gra twardo więc jeżeli jego głównym celem jest pokój na Ukrainie, prawdopodobna jest eskalacja wojny celnej. To jest o tyle niepewne, że nie wiadomo jaki jest status rozmów.

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 5 kwietnia 2025 22:48:20
Cła i Ukraina to chyba tematy zupełnie bez związku. W handlu wywrócili stolik by negocjować nowy układ, bez kalkulacji i szczególarstwa. Spadek cen ropy i inne rzeczy to efekty uboczne. Nie wiem czy ktoś nad tym panuje i czy celem jest tu zarządzanie procesem. Nawet te dane z obliczeń taryf są wątpliwe i świadczą o tym, że nikt tam się specjalnie nie przejmował merytoryczną stroną, że tu nie idzie wcale o jakieś drobne korekty o cła na wołowinę i soję. Spadek cen ropy boli Ruskich na pewno ale i dotyka on mocno amerykański przemysł naftowy z jego planami inwestycyjnymi. Jaką produkcję przeniosą, buty będą szyć i majciochy? Wyplatać kosze z wikliny? Kim to będą robić mając 4% bezrobocia? Chyba nie o takiej produkcji mowa i nie o to idzie.
Edytowany: 5 kwietnia 2025 22:49

rosso
PREMIUM
7
Wpisów: 32
Wysłane: 6 kwietnia 2025 18:25:51
1ketjoW napisał(a):
Nie tak szybko. Import do USA przed wprowadzeniem cel był rekordowy. Są zatowarowani. Zobaczymy co zrobi Rosja.

Wielkość wymiany handlowej USA i Rosji w roku 2024 wyniosła 3,5mld $, to chyba jedynie cena ropy może ich niepokoić, jeśli będzie nadal spadać.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 6 kwietnia 2025 23:31:05
mihumor,

Widzę to nieco inaczej. Szerokość ceł ich skala może wskazywać na to, że chcą wywołać kryzys gospodarczy na dużą skalę. To utopi ceny surowców. Rosja nie będzie miała za co prowadzić wojny.

Nikt nie przejmuje się wyliczeniami. Pytanie co zrobią w następnym ruchu Stany, aby jeszcze obniżyć ceny surowców. Ciekaw jestem bardzo.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 7 kwietnia 2025 06:17:27
To jedyny pozytyw tego zamieszania, ale wszystko wskazuje na to, że to jest po prostu skutek uboczny a nie cel sam w sobie. 50% cła nałożono na Lesohto skąd USA kupuje diamenty a którego mieszkańcy są zbyt biedni aby cokolwiek na nich kupić a nie nałożono ich na Rosję. Dodatkowo pojawiają się pogłoski, że na dniach ruszą kolejne rozmowy USA-Rosja tym razem dotyczące współpracy gospodarczej. Pan Trump albo ma jakiś inny plan albo po prostu nieźle się bawi.

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 7 kwietnia 2025 08:43:12
Tu nie ma żadnego planu. To pożar w burdelu.

NeVeS
41
Wpisów: 197
Wysłane: 7 kwietnia 2025 09:14:51
Przecież Trump od samego początku powtarza co go boli i jaki jest cel. Trumpa boli deficyt handlowy i zarzuca innym państwom osłabianie swojej waluty. Także celem Trumpa jest zniwelowanie deficytu handlowego i osłabienie dolara, reszta to skutki uboczne.

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 7 kwietnia 2025 09:21:36
Zrównoważenie nierównowag handlowych to szczytny cel. To problem i to narastający w skali globalnej i należało się tym zająć. Problemem jest metoda.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 7 kwietnia 2025 09:45:37
mihumor napisał(a):
Zrównoważenie nierównowag handlowych to szczytny cel. To problem i to narastający w skali globalnej i należało się tym zająć. Problemem jest metoda.

Proponuję spojrzeć na to co się dzieje z punktu widzenia Stanów Zjednoczonych. Zależy im na (niekoniecznie w tej kolejności): Zmniejszeniu deficytu handlowego, na tym aby UE zaczęła więcej wydawać na zbrojenia oraz na tym aby USA miały możliwość skoncentrowania się na Azji, ponieważ to Chiny stanowią dla nich realne zagrożenie. Metody osiągnięcia celu są proste i nie ma finezji. Tyle, że USA wykorzystuje swoją pozycję. Można twierdzić, że nie mają planu tylko jak to ma się do celów jakie realizują.

Oczywiście, że brak ceł na Rosję to jasny przekaz, aby Rosja zaczęła współpracować. W następnym kroku jeżeli Rosja nic nie zrobi w sprawie pokoju na Ukrainie zostaną na nią nałożone cła itd.

USA mogła nałożyć cła tylko na kraje z jakimi ma największy deficyt handlowy. Dlaczego tak nie zrobili? Myślę, że zależy im na tym aby przekaz był inny. Jak najwięcej krajów ma odczuć brak współpracy Rosji. Rosji i Lesotho utrzymują bliskie stosunki gospodarcze. Ciekawe czy Lesotho sprzedaje rosyjskie diamenty.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

937 938 939 940

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,367 sek.

ozautnwz
yppzirhv
yucwwkko
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kdjrunle
ugqkystm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat