1ketjoW napisał(a):PKP Cargo wozi sporo węgla, a udział transportu węgla spadł w 2q25 r. z uwagi na pogodę. Udział spółki w rynku również maleje i rynek też maleje. To jakie są przesłanki wskazujące na to, że spółka będzie miała pozytywny wynik EBIT w 2q25 r. skoro w 1q25 r. miała ujemny wynik mimo większej pracy przewozowej?
Napiszcie mi proszę.
Mam wrażenie, że muszę to napisać.
WYNIK OPERACYJNY = PRZYCHODY - KOSZTY
Ty patrzysz tylko na przychody, które faktycznie się zmniejszyły. Natomiast koszty obniżyły się nie wprost proporcjonalnie, tylko o wiele więcej. Pamiętaj: koszt pracowników, energii i dostępu do infrastruktury. 3 główne koszty
W styczniu-marcu cena ropy naftowej wynosiła 71 USD (średnia krocząca 90-sesyjna). 286 zł średnio
Na koniec czerwca średnia cena ropy naftowej wynosiła 64 USD. 248 zł średnio
Mamy 14% spadek ceny ropy naftowej w PLN w ciągu 3 miesięcy, a to powoduje pośrednio niższe ceny energii wykorzystywanej przy zasilaniu trakcji i dodatkowo niższe ceny paliwa płynnego (do spalinówek, ale ich jest mniej). W stosunku do zeszłego roku obniżono koszty wynagrodzeń (poprzez zwolnienia itd.) to już masz dodatkowe oszczędności. Więc nadal ten spadek masy przewozowej o której piszesz jest nieporównywalnie mniejszy.
Cytat:W pierwszym półroczu 2025 r. pociągi towarowe przetransportowały ponad 104,9 mln ton ładunków, co oznacza spadek o 5,7 mln ton (-5,1 proc.).
Udział PKP Cargo w rynku przewiezionych towarów według masy spadł po czerwcu do 26,0 proc. całego rynku wobec 27,55 proc. w czerwcu 2024 roku
Więc koniec końców - wynik operacyjny powinien być na plus.
Poza tym - masa przewozów intermodalnych zawsze będzie mniejsza od masy przewozów węgla czy innego kruszywa. Chodzi mi o porównanie przychodu do masy przewiezionej.
Marża na przewozach intermodalnych jest o wiele wyższa niż marża na przewozach węgla.
To trochę półżartem: co jest cięższe - 1 kg elektroniki np. tabletów Apple czy 1 kg węgla?
Więc patrząc na dane z UTK widzisz tylko spadek masy. Niech masa przewiezionego węgla spadnie faktycznie np. 10%, a w tym czasie odnotują wzrost w intermodalu o 3%, to jeśli chodzi o przychody - może być efekt kompensacji i tym samym wartość przychodów będzie taka sama jak przy wożeniu węgla... Piszę to jako przykład, jak należy te dane rozumieć, bo moim zdaniem masz wypaczone spojrzenie na to ;)
Pozdr.