PARTNER SERWISU
fyzkspxr
1 2

indywidualne kroniki stodo

stodopl
0
Wpisów: 26
Wysłane: 28 stycznia 2010 16:53:50
na giełdzie od 6 miesięcy.Duża strata.Gram krótkoterminowo ale nie jednosesyjnie.Grałbym tak najchętniej ale szkoła niestety(no i matura).Jak macie dla mnie jakieś ciekawe rady to piszcie.

Jakiś miesiąc temu zakupiłem tfone na górce za 6,76 sprzedałem chyba w poniedziałek za 5,75.

Motyw:Bo szło do góry jak szalone.W zasadzie widziałem że wskaźniki ma ok, ale to wtedy nie miało znaczenia.Siedziałem sobie przed komputerem i impuls.Sprzedałem bo przeszło przez ostatnią linie trendu. (własnie... analizujecie wykresy na wykresie logarytmicznym czy zwykłym ? )

wczoraj kupiłem ampli po 3,91 sprzedałem po 4,39 dzisiaj.
motywy:strzeliło na północ jak jakiś ruski kirow, potem spadło no to... musiało odbić....Nie kupiłem od razu...(dumny) spojrzałem na wykresik.Poszukałem troche inf o wskaźnikach.Znalazłem TRIX. Było idealnie na wykresie.Popatrzyłem na arkusz i jak zaczęło sie ruszać do góry kupiłem.

ps:Denerwuje mnie mbank... ampli chciałem sprzedać tego samego dnia, ale mbank odrzucał mi zlecenia tuż przed 16.30.Hmmm... może w najbliższym czasie X-trade brokers?

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 28 stycznia 2010 17:20:22
stodopl napisał(a):
ps:Denerwuje mnie mbank... ampli chciałem sprzedać tego samego dnia, ale mbank odrzucał mi zlecenia tuż przed 16.30.Hmmm... może w najbliższym czasie X-trade brokers?

Przed 16:30 możesz sprzedawać tylko po cenie zamknięcia.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

stodopl
0
Wysłane: 28 stycznia 2010 18:07:58
Dobrze wiedzieć.Tyle że mbank nie ma takiego zlecenia.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 28 stycznia 2010 18:32:52
stodopl napisał(a):
Dobrze wiedzieć.Tyle że mbank nie ma takiego zlecenia.

Co to znaczy że nie ma takiego zlecenia?
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 28 stycznia 2010 19:15:27
stodopl,
w godzinach 16:20-16:30 możesz sprzedawać wyłącznie po cenie zamknięcia. nie znajdziesz skrótu tego zlecenia tak jak w przypadku PKC, PCRO itd... po prostu system przyjmie i zrealizuje transakcję po cenie, która została ustalona na fixingu - wystarczy spojrzeć w jakiej cenie odbyły się transakcje po 16:20 i manualnie wbić tę cenę do systemu.

stodopl
0
Wysłane: 28 stycznia 2010 22:41:04
racja... pomyłka, nie ma takiego zlecenia.Co do tego czy tak właśnie nie zrobiłem to nie jestem pewny.

stodopl
0
Wysłane: 1 lutego 2010 19:10:17
od sprzedania amplico nie trejdowałem bo rynek wyglądał tak jakby musiał sie troche skorekcić.odbicie żadne nie nastąpiło, ale właśnie złożyłem zlecenie kupna reinhold po 6,07.

motywy:technicznie wydaje mi sie że to okazja,c/wk dobra, pozostałe wskaźniki fundamentalne złe.Czyli powinno odbić.No ale zobaczymy czy jutro coś wpadnie do koszyka.

RSI koło 24(sygnał kupna).Trix średnio ... dołek to nie jest, ale Trix podobno dość ociężały jest, a ostatnio dosyć dużo spadło.6zł to powinien być dość duży opór bo połowa odległości między świeczkami między sesjami 9 i 15 kwietnia to tak na oko angry3 6zł.
Williams oscilator na poziomie 2.Patrząc od 20 lipca 2009 to taka sytuacja powtórzyła sie dwa razy i po około 10 dniach był znaczny wzrost ceny.

martinezo
0
Wpisów: 498
Wysłane: 1 lutego 2010 22:01:16
stodopl napisał(a):

ale Trix podobno dość ociężały jest

więc to chyba nie jest dobry wskaźnik do stosowania w grze krótkoterminowej?

Powoli do celu

stodopl
0
Wysłane: 2 lutego 2010 14:44:55
Wpadło po 6,07.Hmm mi sie wydaje że sam Trix do gry krótkoterminowej to rzeczywiście zły pomysł.Ale jakby dawał sygnał kupna na troche dłuzszy termin
(no właśnie co to jest dłuższy termin?) to czemuby na niego nie zerknąć...
Ja myśle że reinhold, jeśli cena nie wzrośnie do satysfakcjonujących poziomów i nie będzie jakichś nowych sygnałów że odpali, potrzymam około 10 dni.
Edytowany: 2 lutego 2010 14:52

stodopl
0
Wysłane: 3 lutego 2010 18:12:57
sprzedane za 6,32.

stodopl
0
Wysłane: 1 marca 2010 20:47:08
Przez ostatni czas nie inwestowałem (nie licząc igroup jak był ten duży wolumen) i właśnie przyszedł mi pit-8c.Jeśli mam strate to musze go gdzieś zanieść?Swoją drogą to przymierzam się do rezygnacji z giełdy.Zacząłem trenować granie na forexie i to bardziej mi pasuje jak na razie.No, ale jeszcze przez kilka miesięcy jak będą jakieś okazje...

Redwatch
0
Wpisów: 47
Wysłane: 1 marca 2010 21:35:32
stodopl napisał(a):
Przez ostatni czas nie inwestowałem (nie licząc igroup jak był ten duży wolumen) i właśnie przyszedł mi pit-8c.Jeśli mam strate to musze go gdzieś zanieść?Swoją drogą to przymierzam się do rezygnacji z giełdy.Zacząłem trenować granie na forexie i to bardziej mi pasuje jak na razie.No, ale jeszcze przez kilka miesięcy jak będą jakieś okazje...

Wypełniasz PIT - 38,gdzie wykazujesz stratę lub zysk i tyle. PIT - 8c nigdzie nie zanosisz,bo DM wysłał go do US,tylko masz obowiązek złożenia PIT - 38. Rzecz jasna osobno go składasz, nie wpisujesz nigdzie tego do PITu - 37 lub 36 w zależności od źródła dochodu.

Trenujesz na demo czy na realnym rachunku?

stodopl
0
Wysłane: 1 marca 2010 21:57:48
pit 38...Czyli musze iść do Urzędu Skarbowego, poprosić o pit 38 i wypełnić, tak?
A jak tego nie zrobie?

Trenuje na demo.platforma VTT2 z forex-desk.

bartekm
0
Wpisów: 213
Wysłane: 1 marca 2010 22:06:12
pomimo że masz stratę PIT musisz złożyć

cyt:
Od początku 2010 roku wzrosły kary za przestępstwa i wykroczenia skarbowe.

to tak dla postraszenia :)
Edytowany: 1 marca 2010 22:07

Redwatch
0
Wpisów: 47
Wysłane: 1 marca 2010 22:23:53

W zasadzie przepisać:) Jeśli tego nie zrobisz to grozi Ci kara w postaci mandatu karnego,zazwyczaj do wysokości dwóch najniższych wynagrodzeń za rok ubiegły. A i tak będziesz musiał PIT a zaległego złożyć.
Rzecz jasna od kary jest odwołanie.

Na demie:)nie chcę Cie zrażać,ani bynajmniej deprecjonować Twoich zdolności,ale na demie to każdy daje radę. Z wybitnymi wynikami. Niemniej gra realna to inna bajka,dla naprawdę biegłych gości w tej materii. Moda na forex niebywała, a to czerwony szlak dla zawodowców,cytując klasyka.

stodopl
0
Wysłane: 2 marca 2010 15:10:24
Dzięki za wyjaśnienia.Angel

A kto mówi że na demie daje rade?Eh? Tak naprawde to jeszcze nie daje i czyszcze kolejne konta.Tak, wiem ze gra realna to inna bajka... .No, ale kto nie ryzykuje ten ... Zresztą wierze w siebie.Nie uda mi się raz to dam sobie drugą szanse ... i trzecią...do skutku.

kozalesz
0
Wpisów: 79
Wysłane: 3 marca 2010 09:23:23
Nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem, żeby za brak złożenia PIT-38 ze stratą ktoś został ukarany przez urząd skarbowy. Jednak mimo braku dochodu do opodatkowania lepiej złożyć taki PIT, żeby mieć możliwość odliczenia tej straty w kolejnych latach z ewentualnych przyszłych zysków. Można go złożyć elektronicznie ze strony http://www.e-deklaracje.gov.pl lub ściągając ze strony Ministerstwa Finansów plik, wypełniając go i składając w US.

stodopl
0
Wysłane: 6 marca 2010 15:04:48
Dzięki, jak bede miał troche wolnego czasu to zajme się podatkami.

Dzisiaj złożyłem zlecenie kupna vistuli za 2,86.Cena ostatnio wzrosła i korekta to tylko 1/3 (3 razy doszło równo do 1/3)więc wnioskuje że trend silny.Jak nie chce spadać dalej to powinno wzrosnąć... no nie ma rady Whistle .Plusem zakupu będzie też, że przy sprzedaży pozbęde się 2 (tak - dwóch) akcji, które mi się kiedyś nie sprzedały.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 7 marca 2010 01:21:36
Stodopl,

Przeczytałem, co piszesz, więc trochę się pomądrzę, ok?

Po pierwsze - podatkami nie zajmujesz się, wtedy, gdy masz czas, tylko wtedy, gdy wymagają tego terminy :) Btw - w tym roku deadline to 30 kwietnia. Jak jakiś urzędnik będzie chciał zapunktować u naczelnika, albo zarobić premię, to Ci wystawi mandat. I nieważne, czy masz zysk czy stratę, bo podatek jest publiczny, a premia będzie jego.

Po drugie - wykazaną stratę możesz odliczać od przyszłych zysków przez następne 5 lat. Max. 50% straty w jednym roku. Jak chcesz zarabiać pieniądze, to wykorzystuj każdą okazję do minimalizowania kosztów działalności. A podatek, to też koszt. I to niemały - 19%. Ludzie stosują takie tricki, jak sprzedaż zyskownych pozycji po 1.01, a stratnych przed nowym rokiem, właśnie po to, żeby powiększyć sobie stratę w US. To się nazywa tax-wash sale, a ogólniej - optymalizacja podatkowa. A Tobie się nie chce wypełnić stratnego PIT'a?! d'oh!

Po trzecie - forex, to nie jest, jak napisał Redwatch, czerwony szlak. To jest szlak czarny. Pionowa skała :)

Po czwarte - jak pisali Koledzy powyżej, rachunki demo są fajne, ale real life is brutal.

Po piąte - jak Ci nie idzie na krótkim terminie (a chyba Ci nie idzie), to nie myśl, że rozwiązaniem jest day trayding. To jest tylko droga do szybszego tracenia kasy. Wymyśl jakąś strategię, nie graj na zasadzie impulsów, ustalaj stop lossy. Dobre jest to, że dla transakcji szukasz motywu. thumbright Nie wszyscy tak mają... ;) Raczej wydłuż horyzont, niż go skracaj. To da Ci więcej czasu na podjęcie decyzji. I uczenie się. Może wydawać się nudne, bo przecież nie zarabiasz kroci w 24h. Ale w praktyce też nie tracisz. A jak zaczniesz zarabiać, to może stać się całkiem ekscytujące :) Wtedy albo zwiększysz kapitał w obrocie, albo spróbujesz skrócić interwał.

Po szóste - przed maturą odstaw na tyle wcześnie, żeby Cię to nie rozpraszało. A potrafi! Jak się wtopi, chcesz się odegrać; jak zarabiasz, wciąga. Matura najważniejsza. Giełda poczeka.

Życzę powodzenia! Na giełdzie i na maturze. thumbright

stodopl
0
Wysłane: 7 marca 2010 13:23:16
30 kwietnia?Sporo czasu, zdąże.
Co do forexu i czerwonego szlaku... Ja jestem innyblackeye... naprawde.Mi sie uda, uda mi sie na krótkim interwale czasowym.
Co do interwału to, to jest kwestia osobowości.Jak ktoś jest impulsywny, potrafi szybko przyznać się do błędu to powinien grać w krótkich przedziałach, jak ktoś długo sie zastanawia i... mówi że potrzeba mu więcej czasu to dla niego jest gra długoterminowa.Nie wyobrażam sobie żeby np. impulsywny grał długoterminowo... to by była po prostu katorga, albo ktoś flegmatyczny daytradeował ...
Mi sie wydaje, że krótki termin (jeśli to kogoś nie zniechęci, że cały czas przegrywa... no ale to zniechęca... więc jakbym kiedyś w przyszłości radził jakiemuś początkującemu to radziłbym tak jak Ty rafsty.)to jest najlepsza droga do szybszego nauczenia się podstaw tradeowania.W koncu trening czyni mistrza, a tu jest go dużo.
Pozatym jak ma sie mały kapitał to daytradowanie daje większe szanse(tak... u większości nadzieje, a u mnie szanse... bo ja jestem innyblackeye ) na spore pomnożenie gotówki.Gramy przeciez dla pieniędzy...
Na forexie moja pierwsza strategia już się krystalizuje.Jest własnej produkcji czyli mi bardzo pasuje i będzie trzeba potestować jak sie sprawdza w dłuzszym okresie.

Co moge powiedzieć o giełdzie przed maturą? No, tylko że masz racje.
Dzięki za życzenia.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,488 sek.

ubyagesn
dydhelbn
bysedpno
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qsdgundi
photdqqn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat