2 Dołączył: 2009-09-16 Wpisów: 72
Wysłane:
14 lutego 2010 14:48:57
przy kursie: 4,05 zł
Witam Zastanawiam się nad tym jaki wpływ na wycenę MW Trade ma lub będzie miał program motywacyjny. Z jednej strony i z założenia powinien mieć pozytywny ponieważ motywuje pracowników do lepszej pracy a co za tym idzie do zwiększenia zysków i wartości firmy. Ale z drugiej powoduje wzrost ilości akcji i to przyznanych „za darmo”. I tak łącznie przez trzy lata przybędzie pewnie 408000 akcji co stanowi wzrost ilości akcji o 5%. W związku z tym nasuwają mi się pytania: Czy w związku z tym cena akcji powinna dyskontować to wydarzenie? Jak wyglądały by zyski firmy gdyby nie było tego programu? Czy były by takie same jak w tej chwili, a cały program to sposób na wyższe zarobki dla kluczowych pracowników? Pomimo tych wątpliwości uważam iż cały program ma jeden wielki pozytyw już dziś a mianowicie mówi nam jakich zysków przez najbliższe 2 lata mamy się spodziewać. Ciekaw jestem waszych opinii na ten temat. Na początku marca dostanę troszkę gotówki i pewnie zwiększę po raz kolejny swój pakiet.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-03 Wpisów: 1 107
Wysłane:
17 lutego 2010 12:12:30
przy kursie: 4,30 zł
mamy raport od rana i cisza, wygląda, że oporów znowu nie pokonamy.
WD, addison, będzie analiza wyników?
|
|
190 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 3 286
Wysłane:
17 lutego 2010 14:59:25
Kilka słów się należy po wynikach.
Mamy kolejny wzrost całego portfela aktywów, tym razem w porównaniu do III kw 2009 roku aktywa wzrosły o blisko 5% i wynoszą 63.5mln z czego 95% to portfel aktywów pracujących. Tak jak pisałem wcześniej, nie można rosnąć z tym portfelem bez końca. Po prostu trzeba pilnować płynności więc odpowiednie proporcje kapitału zewnętrznego do własnego musi być zachowane. Poziom ten mamy bardzo bezpieczny.
Spółka na koniec roku posiadała blisko 5mln gotówki, wynika to z tego, że spłynęły środki i chłopaki nie zdązyli tego puścić w rynek. Kasa wyszła ze spółki już w pierwszych dniach stycznia. Należności długoterminowe to tylko 3.5mln i maleją od kilku kwartałów- nie znam dobrze zasad, ale im szybciej kasa rotuje tym pewnie lepiej. Domel- co ty na to?
Skasowali zysku 1mln netto za IV kw, koszty lekko spadły w stos do IIIkw- bardzo przyjemnie, widać nie ma chęci konsumpcji.
CO dalej?
Dalej nic się nie zmieni zasadniczo, Ikw to zapewne będą wyższe przychody wraz z przelewami z NFZ. Wzrost aktywów daje nam bezpieczeństwo wyników w kolejnych kwartałach. Ameryki nie odkryję jak napiszę, że poziomy zysku za III i IV kw są standardem dla tej spółki na cały 2010r. Jeżeli dalej będą pilnować kosztów to ani razu nie powinni zejść poniżej 1mln netto da to 4mln w całym roku. Przy założeniu, że nie wystąpi żaden strzał z finansowaniem, np ktoś postawowi nabyć ich obligacje za np 10-15mln. Byłoby miło, ale trzeba patrzeć realnie.
Podsumowanie, biznes prowadzony stabilnie i rosnąco. Podobnie kurs, od roku rośnie stabilnie co mnie osobiście bardzo cieszy.
2010 będzie kolejnym najlepszym rokiem dla spółki.
WatchDog- dodasz coś?
|
|
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
17 lutego 2010 16:49:04
Pojadę tylko pobieżnie po wskaźnikach, bo to kompletnie nie "moja" branża. Może kiedyś się do niej zbliżę, ale na razie tylko przez szybę. IV kwartał 2009 r. - drugi co do wyniku kwartał w historii spółki. Stabilne budowanie wartości, akumulacja kapitałów własnych. Jednocześnie regularne popuszczanie zadłużenia, coraz więcej z kredytu. Zadłużenie ogólne 50%. Uwaga tutaj, bo kapitał akcyjny jest cierpliwy, ale obcy nie za bardzo, lubi obsługę, rolowanie i po drodze stabilne wyniki - a ta branża stabilna nie jest. Uwaga druga: zysk roczny NIE potwierdzony przepływami. Za to potwierdzony podatkiem dochodowym. Widać biznes się rozkręca, bo wchłania środki, rośnie kapitał obrotowy. Wskaźniki czyściutkie, a rating znowu rośnie. To ciągle spółeczka, nie spółka, taka łupinka na morzu sektora finansowego, ale z dobrym motorkiem :) Wyceny proszę samemu ocenić ze zaktualizowanych danych: www.stockwatch.pl/gpw/mwtrade,...Nie ma dużego rozstrzału, ale wartość majątkowa jest większa od dochodowej. To nie jest przedsiębiorstwo produkcyjne, ale zasady to zasady... No i wychodzi bardzo duży koszt kapitału obcego, wręcz obłędny, bo przy średnim zadłużeniu 8 mln zł na odsetki poszło przez cały rok ponad 1 mln zł. Według mnie średnia jest niekorzystnie zaniżona. Szukałbym ostrożnej wartości spółki gdzieś między 3 a 5 złotych, oczywiście na podstawie historii.
Edytowany: 17 lutego 2010 16:51
|
|
Wysłane:
18 lutego 2010 12:09:15
przy kursie: 4,27 zł
Z gazety parkiet:
M.W. Trade: zysk dwa razy wyższy niż w 2008 r.
Ponad dwukrotnie, do 3,07 mln zł wzrósł w 2009 zysk netto M. W. Trade, giełdowej spółki specjalizującej się w usługach finansowych dla szpitali oraz windykacji wierzytelności. Przychody ze sprzedaży zwiększyły się o ponad 30 proc., do 10,5 mln zł
Tak duże wzrosty spółka zawdzięcza bardzo dobremu II półroczu. Zarówno w III jak i w IV kwartale przychody przekraczały 3 mln zł. W ostatnich trzech miesiącach firma wypracowała 1,06 mln zł zysku netto, 20 proc. więcej w porównaniu do III kwartału oraz 282 proc. więcej niż rok wcześniej.
Zarząd M. W. Trade tłumaczy, że dobre wyniki są w dużym stopniu efektem reorganizacji operacyjnej spółki i działań zwiększających efektywność kosztową (jeszcze większy wpływ te czynniki mają mieć na tegoroczne wyniki).
Łatwiej było też o zdobyć finansowanie na zakup wierzytelności (w 2008 r. były z tym kłopoty, co odbiło się na wynikach). Ponadto pogarszająca się sytuacja na rynku usług zdrowotnych, to dla firm takich jak M.W. Trade okazja do zwiększenia skali działalności.
Aktywa spółki wzrosły w zeszłym roku o ok. 20 mln zł do 63,6 mln zł. Z tego portfel wierzytelności szpitalnych, na który składają się należności oraz udzielone pożyczki wyniósł 54,4 mln zł. Zarząd M.W. Trade spodziewa się, że pogarszająca się sytuacja w ochronie zdrowia, wynikająca m.in. z niższych nakładów na leczenie z Narodowego Funduszu Zdrowia, spowoduje że popyt na usługi spółki będzie nadal rósł.
Kurs odpoczywa, dobrze, że odpoczywa powyżej 4pln, całe 5% poniżej swoich szczytów.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-23 Wpisów: 27
Wysłane:
18 lutego 2010 18:06:43
3,5 mln należności długoterminowych - czyli szpitale raczej spłacają swoje długi..
Edytowany: 18 lutego 2010 18:18
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
18 lutego 2010 18:38:58
Domel napisał(a):3,5 mln należności długoterminowych - czyli szpitale raczej spłacają swoje długi.. Ja obecne preferowanie przez MWT pożyczki krótkoterminowe uznaję za ruch w dobrą stronę. To pozwala lepiej adoptować się do oczekiwanego wzrostu poziomu stóp procentowych.
|
|
Wysłane:
18 lutego 2010 19:27:34
Domel- Kilka umów podpisali na dłuższy termin, jak prześledzisz umowy z zeszłego roku to znajdziesz odpowiednie. Mała ilość patrząc na całokształt portfela, a kierunek w jaki poszła spółka bardzo dobry, szybciej kasa rotuje, to większe zyski(choćby prowizje), ale trzeba się też więcej napracować :-)
Jedna acz ważna rzecz, szpitale przede wszystkim dbają o płynność, spółka dostarcza tej płynności. Dostawca opóźnienia odbija sobie zapewne wyższymi marżami.
Dostawcy jak podawali w grudniu gdzieś w prasie pukają do takich firm częściej bo oni też potrzebują płynności. Trzeba śledzić poziom zobowiązań wymagalnych, na którym działa głównie branża. Teraz to ok 2.5mld, prezes Magellna w TVN twierdził, że 2010 zanosi się dla nich jako znacznie lepszy niż dynamika 2009/2008.
Skoro u nich ma być dużo lepiej to MWT po restrukturyzacji z początku 2009roku też powinien nieźle przytyć.
Ami- pytanie, co kreski pokażą w razie przebicie tych oporów na 4.4, jakie poziomy?
Edytowany: 18 lutego 2010 19:28
|
|
Wysłane:
19 lutego 2010 11:50:35
przy kursie: 4,59 zł
Czyżby próba przebicia oporów? Zobaczymy jak sobie poradzi papierek tym razem.
|
|
Wysłane:
19 lutego 2010 13:35:01
Niesamowity papier, rośnie w ciszy i do tego robi to kilka dni po wynikach. Mnie dzisiaj odchudzili o kilka papierów, zostało 10k akcji. Jakby była korekta to odbieram!
Wiem, pewnie znowu mnie addison skarci, że niepotrzebnie gram, ale tak już mam, nie mam tej cierpliwości!
|
|
|
|
2 Dołączył: 2009-06-09 Wpisów: 42
Wysłane:
19 lutego 2010 13:57:32
mindek napisał(a):Niesamowity papier, rośnie w ciszy i do tego robi to kilka dni po wynikach. Mnie dzisiaj odchudzili o kilka papierów, zostało 10k akcji. Jakby była korekta to odbieram!
Wiem, pewnie znowu mnie addison skarci, że niepotrzebnie gram, ale tak już mam, nie mam tej cierpliwości! Dopóki papier nie jest przewartościowany to się go trzyma :-) Jest już prawie koniec lutego, jak za I kwartał mają mieć 1 mln zysku to 4,6 to nie jest jeszcze dobra cena. Ja trzymam.
|
|
Wysłane:
19 lutego 2010 14:55:57
mindek napisał(a): Wiem, pewnie znowu mnie addison skarci, że niepotrzebnie gram, ale tak już mam, nie mam tej cierpliwości!
To twoje pieniądze to rób co chcesz. W 2010r weszliśmy z bilansem 60mln aktywów pracujących, w 2009 weszliśmy z poziomem 40mln- spora różnica! Teraz jesteśmy najwięksi w dotychczasowej karierze. Skoro weszliśmy z takim bilansem to uważam, że i wynik za Ikw powinien być na poziomie IV kw. Do tego mamy KW na poziomie 29mln które pracują za darmo i systematycznie się powiększają. Poziom długu na poziomie 50% w mojej opinii jest bardzo bezpieczny, szczególnie, że wchodzą w krótkie umowy, które lepiej pilnować. Do tego nie robią umów z jednym klientem na np 20% aktywów(kiedyś prezes w tvn tak podawał, że lepiej więcej drobnych). To plus dla pilnowania płynności w spółce. W III i IV kw spółka miała spore koszty finansowe co WatchDog słusznie zauważył, w tym czasie spółka wyemitowała sporo obligacji(w IV kw odsetki) a także był aneks kredytowy w BZWBK- ten Bank kredytuje spółkę dłuższy już czas i chyba współpraca dobrze się układa- w styczniu dostali kredyt(limity się zwiększają). Wycena porównawcza do Magellana pokazuje wciąż spory wzrost skoro w IV kw ROE obu spółek jest bardzo zbliżone. Przy planowanym zysku na 2010 rok PE jest poniżej 10. Czy jest potencjał do wzrostu długu a tym samym całego biznesu? trudno powiedzieć, może jeszcze jest, ale pewnie już niewielki trzeba pilnować płynności. Za to ten poziom aktywów da nam spory wzrost zysku RDR. I ja chcę ten wzrost zobaczyć z akcjami w portfelu! To co widzę w przyszłości opieram tylko na tym co widzę w bilansie i rynku na którym działa spółka. Bez żadnych cudów/zdarzeń jednorazowych.
Edytowany: 19 lutego 2010 15:12
|
|
Wysłane:
19 lutego 2010 21:29:46
Stało się, mamy wybicie ponad dotychczasowe opory w rejonie 4.4 w związku z tym prośba to techników(Ami) co teraz widzą w kreskach?
Papier idzie wzorowo według założeń, które kreślę na forum już dobrych kilka miesięcy. Najlepsze cukierki powinny być w sierpniu :)
|
|
0 Dołączył: 2010-01-15 Wpisów: 197
Wysłane:
19 lutego 2010 22:04:54
Dzisiejsze zachowanie kursu jest moim zdaniem prowzrostowe, wybicie jest ewidentne i to co pisałem wcześniej jest już nieaktualne. Możliwa jest co najwyżej korekta do 4,38 bo to teraz najbliższe wsparcie. Następne w okolicy 4zł. najbliższy opór w rejonie 4,9. Czytałem tutaj że ktoś pisał o 11zł. Jest to teoretyczny zasięg kursu ale do jego osiągnięcia potrzebnaby była mega hossa  Narazie sytuacja ogólna jest zagmatwana i nie wiadomo w którym kierunku podąży rynek choć moim zdaniem wzrosty są dziś bardziej prawdopodobne niż kilka dni temu ale nie ośmielam sie prognozować tego... Zakupiłem sobie rano mały pakiecik 2k więc cieszę się razem z wami. Panic sale?!! Buy! Buy! Buy!
|
|
0 Dołączył: 2010-01-15 Wpisów: 197
Wysłane:
19 lutego 2010 22:13:52
Zastanawiam sie tylko, czy nie robi tego jakas spekuła pod dystrybucje bo to troche tak wygląda ale jakby nawet to można pojechac z nimi Panic sale?!! Buy! Buy! Buy!
|
|
PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
20 lutego 2010 14:02:03
ami napisał(a):Zastanawiam sie tylko, czy nie robi tego jakas spekuła pod dystrybucje bo to troche tak wygląda ale jakby nawet to można pojechac z nimi gruba ta spekuła, obrót 600 tys.. to chyba Szulcowe musiałyby tą dystrybucje urządzić :)
|
|
Wysłane:
22 lutego 2010 09:29:36
przy kursie: 4,71 zł
Po raz pierwszy napiszę o przyszłości, której nie widać w bilansie spółki ani w sytuacji około rynkowej dla tego biznesu.
Pominąłem to w pierwszym czytaniu raportu, ale stoi tam: "Spółka prowadzi także negocjacje w zakresie rozpoczęcia współpracy strategicznej na zasadzie konsorcjum z instytucjami finansowymi zarówno z Polski jak i z zagranicy. Ich pozytywne zakończenie może istotnie wpłynąć na wyniki osiągnięte w przyszłości."
To ewentualna przyszłość, kwoty pozyskania środków nieznane, ale przypomnę, że raz już podpisali umowę z takim Lehmannem(kasa nie zdążyła dopłynąć), tutaj tylko czekać na pozytywne info- traktuję to jako premię jak dużą zależy od pozyskanej kasy.
Ami- gdybyś uwierzył w fundamenty kupiłbyś ten papier po 3.8 zamiast po 4.3.
|
|
2 Dołączył: 2009-06-09 Wpisów: 42
Wysłane:
22 lutego 2010 11:36:33
addison napisał(a):Ami- gdybyś uwierzył w fundamenty kupiłbyś ten papier po 3.8 zamiast po 4.3. Ami już pewnie sprzedał :-)
|
|
Wysłane:
22 lutego 2010 14:58:59
Na szczęście to moja kasa :-) Dzięki za analizy i tak dzięki Tobie trzymam ten papier tak długo. Sam dawno bym sprzedał a tutaj ponad 2pln zysku na akcji już mam!
Nieźle odjechał kolejne kilka procent po mojej sprzedaży. Z resztą akcji zostaję aż pokażą o co chodzi z tą zagranicą, jakby miał ochotę na korektę to odbiorę.
Jakiej kasy spodziewacie się w związku z tymi negocjacjami? Jak sobie pomyślę, że to jakieś konsorcjum to musi to być spora kwota bo przecież takie 15 mln to jeden spokojnie by dał. Hmmm, faktycznie ciekawie tu jeszcze może być.
maciek- a kiedy(PLN) będzie przewartościowanie Twoim zdaniem?
|
|
PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
22 lutego 2010 15:50:29
mindek napisał(a):Na szczęście to moja kasa :-) Dzięki za analizy i tak dzięki Tobie trzymam ten papier tak długo. Sam dawno bym sprzedał a tutaj ponad 2pln zysku na akcji już mam!
Nieźle odjechał kolejne kilka procent po mojej sprzedaży. Z resztą akcji zostaję aż pokażą o co chodzi z tą zagranicą, jakby miał ochotę na korektę to odbiorę.
Jakiej kasy spodziewacie się w związku z tymi negocjacjami? Jak sobie pomyślę, że to jakieś konsorcjum to musi to być spora kwota bo przecież takie 15 mln to jeden spokojnie by dał. Hmmm, faktycznie ciekawie tu jeszcze może być.
maciek- a kiedy(PLN) będzie przewartościowanie Twoim zdaniem? magellan juz od dłuzszego czasu trzyma poziom wskaźnika c/wk około 2,00 - a to jest jedyny punkt odniesienia na rynku co do wyceny mwt - jezeli magellan nie jest przewartosciowany teraz to mwt przy 7 pln tez nie będzie
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.