PARTNER SERWISU
wpoqqqev
7 8 9 10 11
Bronek
0
Wpisów: 30
Wysłane: 11 stycznia 2010 12:26:05 przy kursie: 7,30 zł
Czy tylko ja mam wrazenie deja vu? Czy ktoś zapomniał, ze mamy styczeń 2010, a nie styczeń 2009? Jak to "spółki będą sprzedane"? Strategia?! Mamy już 2010 rok? Czy może Pan Prezes cos przeoczył?

2009 rok się skończył. Teraz czas na podsumowanie, a nie nowe strategie. Stare nie zadziałały. CZAS NA ZMIANY! Na początku roku sprawa wydawała się być bardzo prosta. Zarząd miał do realizacji dwa główne zadania:

1. Działania podstawowe, czyli przede wszystkim dostarczenie zysków bieżących (co widać w rachunku zysków i strat i rachunku przepływów gotówkowych) i utrzymywanie zdolności kreowania tych zysków w przyszłości (co widać w bilansie i też w rachunku przepływów gotówkowych).

2. Sprzedaż aktywów przeznaczonych do sprzedaży (udziały w ATS, Mobitrust, Mobicert, Streemo, O2O w Niemczech).

Ad 1 Biznes operacyjny

Zarząd ogłosił ambitną prognozę przychodów i EBITDA, co oznacza, iż był pewien, że da radę ją zrealizować. Tutaj muszę pochylić czoło przed zarządem. Samo ogłoszenie prognozy podoba mi się. Mam wprawdzie problem z obliczeniem EBITDA, bo amortyzacji nie mogę znaleźć w sprawozdaniach, ale może źle szukam (mam oczywiście zysk operacyjny, czyli EBIT). W mojej opinii prognoza zostanie zrealizowana, choćby to miało być zrobione przy pomocy wszystkich świętych i wszystkich spółek MCI w Polsce i za granicą. W realizacji pomoże pewnie ten legendarny „zaginiony” milion z Radia Zet. Mam wątpliwości co do jakości tych zysków (czyli czy powstają w normalny sposób czy może z rozwiązania / zawiązania jakiś rezerw czy jakiś faktur, za którymi nie idzie gotówka), ale to będzie można do pewnego stopnia sprawdzić analizując bilans i rachunek przepływów pieniężnych.

Zastrzeżenia mam do przychodów. Mnie one nie interesują. Nie interesuje mnie to, że MCI przyznaje spółce nagrodę Everest za dynamikę wzrostu przychodów. Dla mnie to jest czysty PR. Dlaczego mnie nie interesują przychody? Otóż, one nic nie dają. Spółka zawarła umowę z TVP w 2009 roku, a także w roku poprzednim (2008). Jaka jest różnica? Z raportów okresowych i bieżących oraz artykułów wynika, że w 2008 roku TVP korzystała z własnych kont u operatów (przychody z smsów szły prosto od operatora do TVP), a O2O była wynagradzana prowizją. W 2009 roku TVP łaskawie zgodziła się, aby to integratorzy korzystali ze swoich kont u operatorów (przychody z smsów idą wiec najpierw do O2O, które zostawia sobie prowizję i przekazuje resztę do TVP). Jeśli koncentrujemy się na zyskach to jest nam obojętne jak krążą te przychody z smsów. Ważne jest jaka jest kasa dla O2O z takiej umowy niezależnie jak krążą przychody. Z drugiej strony rozumiem, że przychody są fajne, bo dzięki nim firma robi się większa, poważniejsza, a ich szybki wzrost pokazuje dynamiczny rozwój firmy… O2O zrobi wszystko, aby smsy przechodziły przez ich konta u operatów. Im więcej ludzi ulegnie temu mirażowi tym lepiej, bo kurs może poszybować. Wielkie przychody robią wrażenie na niektórych inwestorach, na mnie nie. Prawda jest jednak bardzo brutalna – przychody z smsów nie znaczą nic, ważne są marże, zyski.

Źle wygląda sytuacja bilansowa w ostatnich raportach. Widać, ze spółce brakuje gotówki, której cześć musi przekazywać do banku. Wzrosło dynamicznie zadłużenie spółki. Wygląda na to, że spółka dostaje gotówkę od operatorów i nie przekazuje jej swoim partnerom na czas (kredyt kupiecki to chyba najważniejsza korzyść z przychodów z smsów). Można tak robić, ale partnerzy mogą się w końcu wkurzyć. Spółka beztrosko udzieliła nowych pożyczek członkom zarządu Comtiki (Pan Laskowski i Pan Szostak). Pisałem o tym wcześniej. Panu Laskowskiemu O2O dało dodatkowo 49 tys. zł pożyczki (razem 138 tys. zł) , a Panu Szostakowi dało 133 tys. zł (razem 264 tys. zł). Odsetki dla O2O od obu pożyczek to ok. 54 tys. zł. Bez odsetek to 402 tys. zł, a z odsetkami 456 tys. zł. Niebagatelne kwoty. Spółka powinna raczej myśleć jak ściągnąć gotówkę, a nie ją wydawać.
www.one-2-one.pl/wp-content/up...

Sprzedaż nawet najmniejszej spółki (Streemo czy Mobicert) mogłaby pomóc spółce i zaopatrzyć ją w tak potrzebną gotówkę.

Spółka ma też znaczne zobowiązania pozabilansowe. W raporcie zarząd stwierdza, iż podmiot zależny od Emitenta jest stroną pozwaną w postępowaniu przed Sadem Rejonowym dla m.st. Warszawy, na łączna kwotę 280 tys. PLN. Tak są opisywane zdarzenia, które wiążą się z jakimś ryzykiem. Nie wygląda to dobrze. Nic nie ma w raportach o innych sprawach związanych z Comtiką, o czym pisał kiedyś Dabrowa na forum Bankier.pl.

Ad 2 Sprzedaż udziałów w spółkach.

Właściwie nie ma co się wiele nad oceną zastanawiać. Od początku roku zarząd tylko i wyłącznie kreślił wspaniałe miraże, a NIC NIE ROBIŁ. Inwestorzy (niestety, ja też) liczyli ile to spółka zarobi i zastanawiali się dokąd kurs poszybuje. Była mowa o 17 mln zł, później zarząd próbował gładko przejść (słynna umowa z MCI, o której później słuch zaginął, choć MCI nadal jest w grze, ale już po cenie niższej o 2/3, bo mieli kupić 20% ATS płacąc 2,6 mln, a teraz jest mowa o 100% po 4 mln) do kwoty około 7-8 mln. Ostatecznie, przez cały rok NIC SIĘ NIE STAŁO!

Nie wiem jak inni inwestorzy, ale ja się czuję oszukany tymi wszystkimi niedotrzymanymi obietnicami, umowami, już prawie podpisanymi, po których następuje obniżenie wartości spółek na sprzedaż o więcej niż połowę, kombinacjami z MCI i KOMPLETNYM BRAKIEM DZIAŁAŃ ZARZĄDU.

A sprawa wydaje się być prosta. Właściwie, prawie przez cały 2009 rok zarządowi sprzyjała hossa na rynkach, ale niestety samo nic się nie chciało zrobić. W radzie nadzorczej spółki byli w 2009 roku dwaj przedstawiciele MCI, którzy powinni służyć swoim doświadczeniem w sprawach inwestycyjnych (sprzedaż spółek). Dlaczego także MCI zawiodło?

Oprócz całkowitej niekompetencji zarządu, braku wsparcia MCI problemem może być wartość samych spółek. Może jest ona znacznie zawyżona? O Mobitraście mówi się przez cały rok, że jest wart 4-5 mln, ale nic się nie dzieje. Czy na pewno ta spółka jest tyle warta? A może wartość spółki spadła, a zarząd nie może się do tego przyznać, bo inwestorzy, którzy kupili wiosną akcje tej spółki poczuliby się zrobieni w konia? Trudno coś powiedzieć, bo jest tu kompletna blokada informacyjna (no, ale spółka została wyróżniona za wysoki poziom informowania inwestorów o spółce; nie rozumiem jak to się stało, bo moje pytania zawsze pozostawały bez odpowiedzi).

Dlaczego nie zostały sprzedane nawet małe spółki? To przecież nie może być trudne sprzedać spółkę niemiecką, Mobicert czy Streemo. Czy tu też chodzi o to, że wartości spółek są dużo niższe od tych, o których mówi Długiewicz?

Obowiązkiem zarządu na początku 2009 roku było:

1. wynajęcie osoby / firmy, która zajęłaby się sprzedażą udziałów w spółkach (do połowy roku może udałoby się sprzedać spółkę niemiecką, może Streemo i Mobicert, a teraz trwałyby negocjacje końcowe sprzedaży ATS i Mobitrast); to zabiera czas, ale jak się nic nie zrobi to samo się nic nie stanie.

2. znalezienie osoby, która nadzorowałaby spółki z ramienia zarządu spółki (obawiam się, że zarząd nie tylko nie zajmował się sprzedażą spółek, ale także się nimi nie zajmował; teraz może być jeszcze gorzej ze sprzedażą, bo być może wartość ich się obniżyła i usłyszymy o dalszym obniżaniu wartości spółek).

Czy to było takie trudne?!

Co zarząd robił przez cały 2009 rok? Długiewicz tylko opowiadał o świetlanej przyszłości! Ukrywał prawdę o rzeczywistej wartości (obniżenie wartości o 9 mln w ATS) i kombinował z MCI!

Co zarząd przedstawił radzie nadzorczej?! Przecież powinien przedstawić jakiś plan realizacji zadań związanych ze sprzedażą spółek. Czy to zrobił?! Co rada nadzorcza zrobiła, gdy ten plan / harmonogram nie był realizowany?

Nie wiem, czy zarząd zdaje sobie sprawę, iż każdy inwestor może pozwać zarząd do sądu, ponieważ decyzje inwestycyjne podejmowane przez nas wszystkich były obciążone fałszywymi oświadczeniami zarządu. Nie wiem czy zarząd zdaje sobie sprawę, iż może zostać wszczęte postępowanie przez KNF w sprawie zatajania informacji (ATS).

Rok 2009 był rokiem utraconych szans, choć otoczenie biznesowe było bardzo sprzyjające.

Nie ma żadnego wytłumaczenie dla zarządu i MCI. Ocena jest więc skrajnie negatywna.

Podsumowując, można stwierdzić, że:
1. Zarząd nie zrealizował w najmniejszym stopniu zadań związanych ze sprzedażą spółek
2. Zarząd z pewnością zna się na smsach, ale kompletnie nie daje sobie rady z zadaniami z poza tego obszaru (np. co się dzieje w Comtice? Może ją też przenaczyć na sprzedaż?)
3. Konieczna jest zmiana zarządu: Długiewicz do rady nadzorczej jako ktoś kto zna się na smsach, pozostali dwaj powinni przejść jako dyrektorzy do swoich smsowych działów firmy, do zarządu wchodzi ktoś kto wie jak sprzedawać spółki i jak zarządzać grupą spółek smsowych i innych (Comtica, ale także spółki na sprzedaż) oraz dyrektor finansowy, bo pieniądze wyciekają ze spółki w sposób tragiczny (np. pożyczki).

Jak pisałem wcześniej Długiewicz powinien skoncentrować się na smsach, a sprzedawać spółki powinien ktoś inny, bo jemu to wybitnie nie wychodzi i budowanie grupy i jej demontaż. Czas na profesjonalistę, a później niech Długiewicz wraca.

karpecik
0
Wpisów: 16
Wysłane: 11 stycznia 2010 13:36:26 przy kursie: 7,30 zł
Ja tam jestem z kursu zadowolony. Czekam na trochę wyższe poziomy.
Analizujcie Malec dalej.

topol2
0
Wpisów: 98
Wysłane: 11 stycznia 2010 21:59:59 przy kursie: 7,30 zł
Główni udziałowcy pozbywali się papierów: MCI 10 % po 4,15 zł i ma teraz 13,77. Prezes sprzedał 4,5% po 4,30 zł. Kto kupił? Założyłbym się, że pośrednik. Cenę transakcji uważam za dobrą. Proponuję zaglądnąć na bloga.

life
0
Wpisów: 155
Wysłane: 12 stycznia 2010 01:44:17 przy kursie: 7,30 zł

Bronek
0
Wysłane: 12 stycznia 2010 13:15:34 przy kursie: 7,19 zł
karpecik napisał(a):
Ja tam jestem z kursu zadowolony. Czekam na trochę wyższe poziomy.
Analizujcie Malec dalej.

Think Think !!!

Bronek
0
Wysłane: 12 stycznia 2010 13:20:01 przy kursie: 7,19 zł
To kolejna sprzedaż pakietu akcji przez MCI. Nie zmieniam swojej opinii na ten temat (mój wcześniejszy komentarz:
www.stockwatch.pl/forum/Defaul... ).

Tym razem pakiet jest duży, bo aż prawie 500 tys. akcji. Zostaje jeszcze 910 tys. Potwierdzeniem moich tez jest cena 4,15 zł (kurs wczoraj to 7,30, co daje dyskonto ok.43%!). Oznacza to, że obecna kurs jest zawyżony i Pan Majchrzak nie chciał brać na siebie zbytniego ryzyka. Dla niego więc każda cena powyżej 4,15 będzie dobra.

Plusy:

1. Do spółki wchodzi doświadczony manager, który być może w przyszłości będzie w stanie zastąpić słaby zarząd spółki (brak realizacji jednego z dwóch głównych zadań zarządu w 2009 roku, czyli sprzedaży spółek). To byłaby bardzo dobra wiadomość. Czekamy.

2. Inwestora większościowego coraz mniej – kiedyś byłaby to chyba bardzo zła nowina, ale teraz chyba nie jest. MCI sobie z O2O po prostu nie radzi. Nic przez cały 2009 rok nie zrobiło ze spółkami na sprzedaż, a to przecież pole ich ekspertyzy. MCI już nie chce się zajmować drobnicą, bo mają większe problemy z większymi spółkami.

Teraz minusy:

1. Cena sprzedaży – jeśli nie ma żadnej umowy zakazującej Panu Majchrzakowi sprzedaż akcji to w razie braku poprawy w spółce Pan Majchrzak pierwszy będzie sprzedawał i to z zyskiem (kupował po 4,15); będzie musiał to oczywiście ogłaszać.

2. Inwestora większościowego coraz mniej – MCI daje pewną stabilizację. Przy złym obrocie spraw na rynek wypłynie duża liczba akcji (od stron kupujących teraz akcje). Wtedy dopiero będzie można pospekulować...

3. Pan Długiewicz sprzedaje akcje – komunikat mówi, że to dla naszego dobra, ale wg mnie mniejsze zaangażowanie prezesa (nawet takiego, co sobie nie daje rady) jest negatywne. Sama transakcja jest jakaś dziwna, bo samej spółki MSG z Poznania nie mogę znaleźć na internecie (ktoś ja zna?). A w informacji jest napisane: „Udziałowcy MSG posiadają duże doświadczenie w branży usług marketingowych, a zaangażowanie w One-2-One traktują jako inwestycję prywatną o charakterze długoterminowym”. Czy to forma „zaparkowania” akcji u kolegów z Poznania (czy to wehikuł finansowy prezesa)? Zrozumiałe jest dla mnie wejście do spółki Pana Majchrzaka, ale ta transakcji budzi moje wątpliwości. Zwykła sprzedaż akcji przez prezesa „przy okazji tej ważniejszej transakcji”.

4. Nowa emisja akcji – nie wiadomo po jakiej cenie. Pozostali akcjonariusze nie zostali zaproszeni. Jeśli cena emisji będzie wynosić 4,15 to oznacza to, że wszyscy się rozwadniamy i dorzucamy się do Pana Majchrzaka i firmy MSG. Kurs powinien być skorygowany odpowiednio w dół.

Najgorszy wydźwięk ma niska cena sprzedaży.

Korzyści dla MCI są następujące:
1. wreszcie sprzedaje akcje O2O (choć tanio, ale to jest minus dla inwestorów MCI) i pozyskuje tak potrzebną gotówkę;
2. całość transakcji ma pozytywny wydźwięk: główny inwestor wprawdzie wychodzi, ale do akcjonariatu wchodzi doświadczony manager;
3. uzyskuje możliwość sprzedaży pozostałych akcji po kursie wyższym, jeśli Panu Majchrzakowi się uda coś zmienić i kurs wzrośnie.

mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 21 stycznia 2010 14:42:37 przy kursie: 6,70 zł
A tu ciekawie jest dzisiaj bardzo. Atakujemy linię trendu rosnącego. Może się utrzyma :) Na wykresie Kagi widać to jak dla mnie wyraźniej. Dzisiejszy dzień jest o tyle ważny, że może uda się wygenerować sygnał zakupu. Jest nim przekroczenie 6,83 - czerwona linia na poniższym wykresie. W sumie dla lubiących duże ryzyko czas zakupów z bliskim stopem i... szansa na kilka złotych... Nie za duża chyba jednak, bo przestało mi się podobać również to, że spółka przestała rysować nowe maksima.

kliknij, aby powiększyć

A kto chce niech sobie popatrzy na moje kreski dotyczące tej spółki z początku i końca grudnia. Są kilka stron wcześniej - zachęcam, bo chętnie posłucham komentarzy. Może widzicie to inaczej.

andy_dufresne
130
Wpisów: 998
Wysłane: 21 stycznia 2010 15:18:55 przy kursie: 6,70 zł
Ja widzę podobnie i spokojnie czekam na powrót pod ostatni szczyt. Myślę, że to kwestia czasu, zakładając realizację prognozy rocznej oraz w miarę pozytywny rozwój spółki w 2010 r. Ostatnie spadki by mnie technicznie nawet zaniepokoiły gdyby nie fakt, że ostatnio w akcjonariacie sporo przetasowań, więc ostatnie większe wolumeny to pewnie umówione transakcje.
Jestem na Twitterze

adrian81
0
Wpisów: 18
Wysłane: 2 lutego 2010 16:16:44 przy kursie: 7,14 zł
Przedłużająca się korekta nie wszystkim daje się we znaki. Jest wiele firm, których akcjonariusze ani myślą
sprzedawać akcje.

Wielu uczestników rynku jest przekonanych, że w styczniu rozpoczęła się głęboka korekta blisko rocznych wzrostów, a giełdowe indeksy mogą w najbliższych tygodniach zniżyć się o kolejne 10-20 proc. Na parkiecie można znaleźć jednak spółki, których kursy ani myślą spadać. Pomimo pesymistycznych nastrojów ponad 60 firm nie straciło na wartości od początku trwającej fali spadkowej, czyli od finiszu sesji z 20 stycznia. Co więcej, kursom kilku firm wchodzących w skład WIG udało się urosnąć o nawet 10-20 proc.
1.
kliknij, aby powiększyć

2.
kliknij, aby powiększyć

3.
kliknij, aby powiększyć

4.
kliknij, aby powiększyć

5.
kliknij, aby powiększyć
thumbright

6.
kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 2 lutego 2010 17:01

andy_dufresne
130
Wysłane: 22 lutego 2010 14:34:12 przy kursie: 6,80 zł
No fajnie, i prezes jakby ładniejszy niż co niektórzy inni ;)

Dziś O2O podniosło prognozę roczną do 65 mln zł.
Jestem na Twitterze

genialny
0
Wpisów: 42
Wysłane: 23 lutego 2010 11:13:28 przy kursie: 6,97 zł
Przedłuża się konsolidacja trochę, ale sądze że trwa akumulacja akcji, mamy trend boczny więc MACD daje fałszywe sygnały, ja dobieram na lokalnych dołkach king

Amol
0
Wpisów: 252
Wysłane: 23 lutego 2010 11:32:09 przy kursie: 6,97 zł
genialny napisał(a):
Przedłuża się konsolidacja trochę, ale sądze że trwa akumulacja akcji, mamy trend boczny więc MACD daje fałszywe sygnały, ja dobieram na lokalnych dołkach king

A skąd ta pewność,że nie dystrybucja...?3some
MACD widzę,że w tw.mniemaniu jest "bee",a wiele osób podchodzi do niej serio.
P.S.Cóż za skromność,żeby siebie określać jako "genialny..."violent1

ELEMEL
0
Wpisów: 10
Wysłane: 23 lutego 2010 12:02:29 przy kursie: 6,97 zł
Amol napisał(a):

A skąd ta pewność,że nie dystrybucja...?3some
MACD widzę,że w tw.mniemaniu jest "bee",a wiele osób podchodzi do niej serio.
P.S.Cóż za skromność,żeby siebie określać jako "genialny..."violent1

ad1. Pewności na giełdzie kolego nie ma nigdy.
ad2. to że wiele osób podchodzi do czegoś serio nie znaczy że Genialny musi.
ad3. A co ty tu jesteś od oceniania czyichś nicków, tudzież skromności?
Napisane jest "Nie sądźcie, bo będziecie sądzeni"
Cóż za dziwny nick: Amol, ni to tonacja, ni to nalewka ziołowa na spirytusie. he he he!

genialny
0
Wysłane: 24 lutego 2010 12:39:49 przy kursie: 7,05 zł
Dokładnie, nie napisałem że jestem pewny, ale że sądze, a każdy tu może sądzic :) Ja tak napisałem na podstawie mojej dwuletniej obserwacji spółki.
MACD jest dobry ale w wyraźnych trendach, obecnie dla mnie jest bezużyteczny, wspomniałem o nim bo jak napisałeś "wiele osób podchodzi do niej serio" a nie warto sugerować się tylko nim.

andy_dufresne
130
Wysłane: 12 marca 2010 09:01:39 przy kursie: 8,16 zł
No to mamy wybicie po dłuuuugiej konsolidacji.
Jestem na Twitterze

krisu18
0
Wpisów: 17
Wysłane: 12 marca 2010 09:28:10 przy kursie: 8,16 zł
No wreszcie sie wybiło :) Cierpliwośc popłaca :) Ciekawe do ilu teraz dojdzie... czy przebije 9zł...

genialny
0
Wysłane: 12 marca 2010 17:00:46 przy kursie: 8,16 zł
I ja wytrzymałem :) Piękny wolumen ...

andy_dufresne
130
Wysłane: 2 maja 2010 17:03:28 przy kursie: 10,19 zł
Spółka chce podwoić sprzedaż: www.parkiet.com/artykul/922323...

MCI wyszło praktycznie z inwestycji. Po roszadach mamy tu kilku inwestorów prywatnych (w tym Piotra Majchrzaka - b. szefa MNI) oraz zapewne kilku instytucjonalnych.

A technicznie kurs O2O zniósł już 50% całej bessy i jedzie dalej.
Jestem na Twitterze

andy_dufresne
130
Wysłane: 10 maja 2010 21:14:18 przy kursie: 10,44 zł
Dwa fundusze już się ujawniły: Quercus i Skarbiec. Czekamy na wyniki! Przychody raczej są, bo wynika to z zapowiedzi, ale co z rentownością?
Jestem na Twitterze

andy_dufresne
130
Wysłane: 8 czerwca 2010 22:00:33 przy kursie: 10,37 zł

kliknij, aby powiększyć

Kurs silny jak diabli.
Jestem na Twitterze
Edytowany: 8 czerwca 2010 22:10

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

7 8 9 10 11

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,290 sek.

hgwmizxp
kveomgvr
yalslpxq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
piqyuhjc
gnynnqam
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat