PARTNER SERWISU
xbkkvrrs
23 24 25 26 27
blaszki87
1
Wpisów: 86
Wysłane: 29 marca 2010 16:38:46 przy kursie: 19,11 zł
Przeczytałem umowę raz jeszcze na spokojnie... Przypomnę, że obowiązująca koncesja na OTG trwa do końca 2011, a tu nagle w umowie: (pierwszy warunek)

1. uzyskanie zgody kazachskiego MEMR na realizację umowy oraz zgody MEMR na przedłużenie okresu poszukiwawczego Koncesji OTG o minimum 3 lata, dla zapewnienia właściwej oceny odkrytych złóż, ze zobowiązaniem do poniesienia wydatków w wysokości do 60 milionów USD, które będą obejmowały wykonanie odwiertu Koblandy-4 na strukturze Koblandy,

szamot-kb
0
Wpisów: 444
Wysłane: 29 marca 2010 19:56:10 przy kursie: 19,11 zł
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 26 / 2010
Data sporządzenia: 2010-03-29
Skrócona nazwa emitenta
PETROLINVEST S.A.
Temat
Decyzja o przedłużeniu okresu poszukiwawczego Kontraktu OTG
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne

Treść raportu:
Zarząd PETROLINVEST S.A. z siedzibą w Gdyni ("Spółka") podaje do publicznej wiadomości, że otrzymał w dniu dzisiejszym decyzję Ministerstwa Energetyki i Zasobów Mineralnych Republiki Kazachstanu o zezwoleniu na przedłużenie obowiązywania okresu poszukiwawczego Kontraktu OTG o pięć lat w celu oceny odkryć na terytorium kontraktowym.
Powyższe postanowienia zostaną wprowadzone w formie aneksu do Kontraktu OTG nr 993 z dnia 18 września 2002 roku, zarejestrowanego na rzecz spółki TOO OilTechnoGroup, w terminie do 26 czerwca 2010 roku. Zgodnie z aneksem z dnia 14 września 2009 roku dotychczasowy okres poszukiwawczy Kontraktu OTG obowiązywał do dnia 18 marca 2011 roku.

Jednocześnie Zarząd Spółki informuje, że uzyskanie zgody Ministerstwa Energetyki i Zasobów Mineralnych Republiki Kazachstanu na przedłużenie okresu poszukiwawczego Kontraktu OTG o minimum trzy lata, dla zapewnienia właściwej oceny odkrytych złóż, stanowiło jeden z warunków wykonania, zawartej w dniu 16 marca 2010 roku pomiędzy Spółką, TOO OilTechnoGroup oraz TOTAL E&P KOBLANDY, umowy farm-out, dotyczącej określenia zasad wspólnej kontynuacji prac na terenie Koncesji OTG (raport bieżący numer 16/2010 z dnia 17 marca 2010 roku).

Kontrakt OTG jest największym kontraktem w portfelu inwestycyjnym Spółki. Zgodnie z opublikowanymi przez Spółkę raportami niezależnego eksperta, wielkość zasobów perspektywicznych na terenie Kontraktu przekracza 1,9 miliarda baryłek ekwiwalentu ropy naftowej, a ich wartość (przy uwzględnieniu redukcji do poziomu ważonego ryzykiem) wynosi 2,6 miliarda USD.
Spółka posiada 88,10% akcji Occidental Resources, Inc. (która to spółka posiada 100% udziałów w spółce TOO OilTechnoGroup).
Zgodnie z przywołaną powyżej umową farm-out, TOTAL E&P KOBLANDY zobowiązał się m.in. do sfinansowania prac na terenie Koncesji OTG w kwocie 70 milionów USD w zamian za co TOO OilTechnoGroup zobowiązało się do przeniesienia na rzecz Total 50% udziału w Koncesji OTG.

arekw99
4
Wpisów: 125
Wysłane: 29 marca 2010 20:15:42 przy kursie: 19,11 zł
no wlasnie = TOTAl daje nieco ponad 70 mln dolarow na odwierty a oni daja mu 50% udziałów w zasb ie wartym 2,6 mld dolarow? dobrze to rozumiem??

blaszki87
1
Wysłane: 29 marca 2010 20:29:04 przy kursie: 19,11 zł
#fidelio

Trochę więcej optymizmu teraz! Ten punkt był najważniejszym w umowie! Wszystko inne to FORMALNOŚĆ.

Umowa została zawarta z zastrzeżeniem następujących warunków zawieszających:

1. uzyskanie zgody kazachskiego MEMR na realizację umowy oraz zgody MEMR na przedłużenie okresu poszukiwawczego Koncesji OTG o minimum 3 lata, dla zapewnienia właściwej oceny odkrytych złóż, ze zobowiązaniem do poniesienia wydatków w wysokości do 60 milionów USD, które będą obejmowały wykonanie odwiertu Koblandy-4 na strukturze Koblandy,
2. podpisanie przez OTG i Total aneksu do umowy koncesyjnej dotyczącej Koncesji OTG,
3. rozwiązanie umowy Spółki z PGNIG S.A., o której Spółka poinformowała w raporcie bieżącym 105/2009 z dnia 25 listopada 2009 r., w zakresie dotyczącym Koncesji OTG,
4. uzyskanie odpowiednich zgód banków finansujących Spółkę i OTG oraz zwolnienie zastawu na Koncesji OTG,
5. zawarcie umowy zobowiązującej do ustanowienia na rzecz Total zastawu na 50% udziale w Koncesji OTG należącym do OTG,
6. udzielenie przez Spółkę gwarancji wykonania przez OTG niektórych zobowiązań wynikających z Umowy,
7. uzyskanie innych niezbędnych zgód, w tym otrzymanie potwierdzających to dokumentów, oraz dostarczenie Total wskazanej w Umowie dokumentacji.

Wg. mnie szykujmy się na info o podpisaniu umowy, rychłym podpisaniu

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 29 marca 2010 20:41:44 przy kursie: 19,11 zł
blaszki87 napisał(a):
#fidelio

Trochę więcej optymizmu teraz! Ten punkt był najważniejszym w umowie! Wszystko inne to FORMALNOŚĆ.

Umowa została zawarta z zastrzeżeniem następujących warunków zawieszających:

2. podpisanie przez OTG i Total aneksu do umowy koncesyjnej dotyczącej Koncesji OTG,
3. rozwiązanie umowy Spółki z PGNIG S.A., o której Spółka poinformowała w raporcie bieżącym 105/2009 z dnia 25 listopada 2009 r., w zakresie dotyczącym Koncesji OTG,
4. uzyskanie odpowiednich zgód banków finansujących Spółkę i OTG oraz zwolnienie zastawu na Koncesji OTG,
5. zawarcie umowy zobowiązującej do ustanowienia na rzecz Total zastawu na 50% udziale w Koncesji OTG należącym do OTG,
6. udzielenie przez Spółkę gwarancji wykonania przez OTG niektórych zobowiązań wynikających z Umowy,
7. uzyskanie innych niezbędnych zgód, w tym otrzymanie potwierdzających to dokumentów, oraz dostarczenie Total wskazanej w Umowie dokumentacji.

Wg. mnie szykujmy się na info o podpisaniu umowy, rychłym podpisaniu

Spokojnie.
Zwracam uwagę na punkt 4. Nie wiem czy to będzie taka formalność.

Nie wiem czy banki tak chętnie wyrażą zgodę i zwolnią zastaw na złożu.
Poza tym, ja wcale nie jestem pewien czy ta umowa z Totalem jest taka dobra dla Petrolinvest. Warto jednak pamiętać, że Total to nie jest dobry wujek, który przyszedł zrobić dobrze inwestorom OIL. To jest biznes, każdy dba o siebie, Total i Petrol nie dokonały fuzji, to są rywalizujące ze sobą podmioty.

Niektórzy o tym chyba zapominają.
I na litość, umowa została już podpisana, po prostu wejdzie w życie.

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 29 marca 2010 21:29:59 przy kursie: 19,11 zł
fidelio77 napisał(a):
arekw99 napisał(a):
no wlasnie = TOTAl daje nieco ponad 70 mln dolarow na odwierty a oni daja mu 50% udziałów w zasb ie wartym 2,6 mld dolarow? dobrze to rozumiem??

Tak. Tylko, że to jest wycena zasobów perspektywicznych. Wydobywalne realne zasoby mogą okazać się warte 2,6 mld, ale równie dobrze może to być np. 26 milionów. Who knows.

No i w przypadku rozpoczęcia wydobycia połowa z 70 milionów musi zostać zwrócona plus odestki.

Właśnie że nie! Na 2.6mld są wyceniane złoża w stanie obecnym z uwzględnieniem wszystkich ryzyk braku sukcesu.
Wydobywalne realne zasoby mogą się okazac zerowe jeśli ryzyka się zmaterializują, ale jeśli to potwierdzą i wydobędą to wartośc 1.9mld baryłek jest ogromna, kilkudziesięciokrotnie większa niż 2.6mld $.
Koszty wydobycia ropy są bardzo niskie. Duże wydatki idą tylko na poszukiwania.

Totala wpuścili za darmo bo sami nie potrafią wiercic głębokich odwiertów. K3 spieprzyli.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 29 marca 2010 21:38:14 przy kursie: 19,11 zł
discopolo Specjalnie dla ciebie akurat dzisiaj sie pokazalo wklejam tak dla refleksji, mysle ze wnioski kazdy dla siebie wyciagnie. Oni zapewne mysleli tak samo jak ty !!!

www.pb.pl/a/2010/03/29/Miala_b...
Edytowany: 29 marca 2010 21:38

arekw99
4
Wpisów: 125
Wysłane: 29 marca 2010 21:43:26 przy kursie: 19,11 zł
ja jak czytam o spolkach Rysia to sie za glowe lapie. Bioton odpisal o,5 mld strat za zeszly rok a Krauze w TVNcnbc jak gdby nigdy nic mowi, ze niektore projekty byly niewypalem, niedopilnowal tam czegos i pol miliarda odpisali ... pierwszy raz widzialem goscia ktory z takim spokojem mowil, ze pol miliarda zlotych stracil. w ogole pierwszy raz widzialem goscia, ktory pol miliarda stracil (konkretnie akcjonariusze biotonu). A on sprawial wrazenie, ze splynelo po nim jak deszcz.

blaszki87
1
Wysłane: 29 marca 2010 21:50:34 przy kursie: 19,11 zł
Na moje niewprawione (!) naftowo oko i po dłuższej rozprawie z tym co Petrol miał nam do powiedzenia, wnioskuję że stanęli przed wyborem - albo 100% z niczego, albo 50% z ropy, która teoretycznie (na papierze) należy do niej.

Przedstawie wariant, sami oceńcie jak bliski może być prawdy.

Zdobyli koncesję, rozpoczęli pracę wiertniczo-poszukiwawczą. ŁUP. Coś jest. Pierwotnie zapowiedź wydobycia ustalono na 2009. Tylko wydaję mi się, że tu kluczową rolę odegrał ekspert.

Przekształcenie perspektywicznych w potwierdzone musi wymagać czegoś więcej niż tylko białej kartki, długopisu i uścisków rąk. Czego? Nie wiem, know how? Techniki określającej obfitość złoża? To są tak techniczne sprawy, że sam nie wiem co mogło się tam znaleźć ( geologia, specjalne odwierty?). Ale wiem tylko, że Petrol tego nie miał, natomiast miał nóż na gardle.

Zdecydowali się na Total. Ok, 50% haraczu za pomoc (70mln) brzmi bardzo negatywnie. Ale spójrzmy inaczej na to. W komunikacie jest jasno określony jeden aspekt tej współpracy. Oni nie dostali tych 70mln usd na kredyt, oni dostali taki rachunek od Total za odwierty, które Total zrobi za nich:

Na podstawie Umowy Total zobowiązał się do sfinansowania prac na terenie Koncesji OTG w kwocie 70 milionów USD, które obejmują między innymi wiercenie odwiertu Koblandy-4 na strukturze Koblandy ("Koszty")

Sam nie potrafię odpowiedzieć sobie na pytanie co w takim razie ma robić teraz Petrol? Ma być jak dziecko, które patrzy na ręce taty i się uczy? CHYBA TAK! I czarno na białym dalej w komunikacie jest o tym mowa, może nie wprost. Ale dotyczy to następngo etapu (tak, już następnego) 2 odwiertów po potwierdzeniu złóż. Najogólniej odczytuję to tak: jak się Petrol nauczy to zostajemy przy podziale fifty/fifty, jak nie to robimy drugą robótkę i zgarniamy kolejne 30%.

Więc petrol zostanie tylko z 20% zysku. Ha! I to nie jest źle. Czemu? Bo nic już w to kasy nie włożą, tylko wyciągną. (Nie liczę kosztów wydobycia, które grubych milionów nie pochłoną). Na dobrą sprawę ta robótka, którą Total wycenił sobie na 70mln usd, Petrol mógł zrobić ( z efektem bądź bez) za wielokrotnie więcej. To jest wróbel w garści, a nie gołąb...

2mld usd to 100%
x usd - 20%
x=400mln usd z K4

Zostaje Shyrak dla Petrola.

Co nie zmienia faktu, że tu można poczekać, długo poczekać. A może i lepiej mieć pieniądzę chociażby w MCI. Ale z tą spółką (petrol) nigdy nic nie wiadomo, bo może dowiemy się za 5 lat, że coś tam jest, albo za 5 dni, że ktoś zainwestował w Petrol.

Edytowany: 29 marca 2010 21:54

del-07102022
0
Wpisów: 47
Wysłane: 29 marca 2010 21:54:48 przy kursie: 19,11 zł
szanowni panowie ,
od wielu dni obserwuję to forum dot. firmy Petrolinvest ,
jedni piszą co wiedzą , a inni nie wiedzą co piszą ale piszą ,
tak aby coś napisać dla żartów , z kogoś się pośmiać albo komuś dokopać ,
obserwuję ,czytam ,myślę ...ale dziś po prostu nie wytrzymałem ,

panowie inwestorzy - dysponujący kapitałami rzędu 10 tys. zł a może nawet 500 tys. zł - tacy , spekulujący akcjami , udający , że zarabiają , bo do strat nikt z was się jakoś nie przyznaje...

proszę , odpowiedzcie mi po co wy właściwie "bijecie pianę" analizując ostatni komunikat ,
czy jeden z drugim uważacie , że cokolwiek z niego rozumiecie ???
przecież wy nie macie zielonego pojęcia o procesie poszukiwania wydobycia ropy naftowej , bo niby skąd macie wiedzieć , czy kiedykolwiek uczestniczyliście w podejmowaniu decyzji związanych z tą diablo trudną sztuką zarabiania pieniędzy ,
napewno NIE !!!
bo gdybyście w tym uczestniczyli jako inwestorzy to nie mielibyście czasu na wypisywanie tych bzdur na tym forum ,

jak możecie krytykować Ryszarda Krauze , on pokazał wszystkim jak się zarabia pieniądze - jest już miliarderem ,

jakie więc ma prawo jeden z drugim , z was inwestorzy -leszcze , krytykować to w jaki sposób R.Krauze działa ,
czy jeden z drugim zastanowił się , że R.Krauze to nie jest jakiś przygłup , który pakuje miliony dolarów bo wie , że zarobi na tym miliardy dolarów ??
proszę mi pokazać na jakich interesach p.Krauze stracił ?

zastanówcie się panowie inwestorzy - gawędziarze i przestańcie wypisywać te wszystkie brednie , nie kompromitujcie się , że cokolwiek z tego rozumiecie wave

blaszki87
1
Wysłane: 29 marca 2010 22:15:54 przy kursie: 19,11 zł
fidelio77 napisał(a):
blaszki87 napisał(a):
Zdecydowali się na Total. Ok, 50% haraczu za pomoc (70mln) brzmi bardzo negatywnie. Ale spójrzmy inaczej na to. W komunikacie jest jasno określony jeden aspekt tej współpracy. Oni nie dostali tych 70mln usd na kredyt, oni dostali taki rachunek od Total za odwierty, które Total zrobi za nich:

Wszystko fajnie, wytłumacz mi tylko dlaczego Total w Kazachstanie siedzi 20 lat i jeszcze niczego tam nie wydobył?

Zatem ja mam wątpliwości czy oni akurat w warunkach tamtejszych są tacy super i wszystko Petrolowi zrobią na poczekaniu.

Moim zdaniem to raczej scenariusz z kolejnego snu inwestora.

Być może to sen. Być może też, że struktura K4 różni się znacząco od Total-owskiej. Wytłumaczenie mam takie, że Petrol doskonale wiedział ile i dlaczego Total siedzi w Kazachstanie i nic nie wydobywa.

Wniosek z tego co mówisz jest jeden, że Petrol upadając chwycił brzytwę (Totala), którym się jeszcze bardziej potnie. No bo jak nazwać fakt, że oddaje się 50% koncesji partnerowi, który nie będzie w stanie tego zrobić. Więc musieliby podnająć jeszcze kogoś. Może Shell?

A takie myślenie już zakrawa na bzdurę. Nie zapominajmy, że Ebor wsiadł na pokład. Chyba, że Ebor też upada? Może wszyscy upadają i pakują w ruletkę 'Petrol'? Krauze też upada, obejmując, chcąc nie chcąc, akcję za kolejne miliony niedawno?

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 29 marca 2010 22:35:20 przy kursie: 19,11 zł
krzysztoj napisał(a):

jak możecie krytykować Ryszarda Krauze , on pokazał wszystkim jak się zarabia pieniądze - jest już miliarderem ,

jakie więc ma prawo jeden z drugim , z was inwestorzy -leszcze , krytykować to w jaki sposób R.Krauze działa ,
czy jeden z drugim zastanowił się , że R.Krauze to nie jest jakiś przygłup , który pakuje miliony dolarów bo wie , że zarobi na tym miliardy dolarów ??

Widzisz, mały interes, mój czy Twój interes jest od tego, aby zarabiał. Zysk jest sensem jego istnienia.

Duży interes nie musi zarabiać. W dużym interesie niekiedy chodzi przede wszystkim o to, aby zrobić wokół niego wiele hałasu, namalować świetlane wizje, rozkręcić działalność (nawet przy braku szans na rentowność) i ... sprzedać to wszystko.

A my tylko próbujemy nie dać się nabrać na ten hałas i mamy świadomość, że niekiedy ze sprzedawanej nam mąki chleba miało nigdy nie być.

I nie piszę tu o żadnej konkretnej spółce (w tym nie o Petrolu). Ani o żadnym konkretnym twórcy biznesów.

liczbero
0
Wpisów: 123
Wysłane: 29 marca 2010 22:53:44 przy kursie: 19,11 zł
A ja tam lubie jak wszyscy mowia ze cos jest beee!!! Stracha to mam wtedy jak juz kazdy widzi ze jest cacy-tak jak na TEXie. 10% wlozylem w OIL i tak jak "discopolo" czekam do konca swiata(chyba ze tego nie wytrzymam i puszcze za 12Liar ). Kazdy ma swoja strategie. Ja akurat uwazam ze ok. 10% portfela moge wrzucic w bardzo ryzykowny papier, ktos uwaza inaczej-jego sprawa. A co do OILa to jakos mam dobre przeczucieblah5 . I szczerze powiedziawszy na tym papierze to juz chyba tylko przeczuciem trzeba sie kierowac (moze jeszcze spytam sie Zonki-nie ma to jak kobieca intuicjathumbright ).

Exorcist
0
Wpisów: 11
Wysłane: 29 marca 2010 22:57:15 przy kursie: 19,11 zł
krzysztoj napisał(a):
szanowni panowie ,
od wielu dni obserwuję to forum dot. firmy Petrolinvest ,
jedni piszą co wiedzą , a inni nie wiedzą co piszą ale piszą ,
tak aby coś napisać dla żartów , z kogoś się pośmiać albo komuś dokopać ,
obserwuję ,czytam ,myślę ...ale dziś po prostu nie wytrzymałem ,

panowie inwestorzy - dysponujący kapitałami rzędu 10 tys. zł a może nawet 500 tys. zł - tacy , spekulujący akcjami , udający , że zarabiają , bo do strat nikt z was się jakoś nie przyznaje...

proszę , odpowiedzcie mi po co wy właściwie "bijecie pianę" analizując ostatni komunikat ,
czy jeden z drugim uważacie , że cokolwiek z niego rozumiecie ???
przecież wy nie macie zielonego pojęcia o procesie poszukiwania wydobycia ropy naftowej , bo niby skąd macie wiedzieć , czy kiedykolwiek uczestniczyliście w podejmowaniu decyzji związanych z tą diablo trudną sztuką zarabiania pieniędzy ,
napewno NIE !!!
bo gdybyście w tym uczestniczyli jako inwestorzy to nie mielibyście czasu na wypisywanie tych bzdur na tym forum ,

zastanówcie się panowie inwestorzy - gawędziarze i przestańcie wypisywać te wszystkie brednie , nie kompromitujcie się , że cokolwiek z tego rozumiecie wave

A mógłbym wiedziec co to za spolki? Tak, rzeczywiscie polnord daje rade ale to chyba tylko dla tego ze tam nic nie mozna ot tak zepsuc. Bioton 500mln wtopy, Petrol też niewiele mniej. Prokom jak juz patrzymy historycznie- wchodzil po 115 schodzil po 117 i przez 5 lat wyplacil razem 1zl dywidendy. A co z cala kasa? Prokom nalezal tylko w 25% do krauzego a on caly zysk przeznaczal na SWOJE ORGANIZACJE CHARYTATYWNE W TROJMIESCIE.Do dzisiaj mowi sie w Trojmiescie ze wielki krazue, i ze tyle dobrego zrobil ale to bylo w wiekszosci za cudze pieniadze. A co do jego bycia miliarderem- to sumujac akcje to ma juz ponizej miliarda nie wspominajac o jego dlugach ktore moga przekraczac wartosc jego akcji. Gdyby to byl jakis maly inwestor to banki dawno by go puscily z torbami ale tak to licza ze chociaz czesc kasy sobie odbija.

PS to tak do wszystkich- wbrew pozorom koszty po znalezieniu ropy so wielokrotnie wyzsze. Trzeba wybudowac rurociag podlaczajacy do sieci oraz stacje wydobywcza tej ropy bo ona tylko przez jakis czas sama plynie.
Edytowany: 29 marca 2010 23:06

Ousley
0
Wpisów: 6
Wysłane: 29 marca 2010 23:27:55 przy kursie: 19,11 zł
Raport bieżący nr 27 / 2010
Skrócona nazwa emitenta
PETROLINVEST S.A.
Temat
Zawiadomienie o transakcji osoby zobowiązanej
Podstawa prawna
Art. 160 ust 4 Ustawy o obrocie - informacja o transakcjach osób mających dostęp do informacji poufnych

Treść raportu:
Zarząd PETROLINVEST S.A. ("Spółka"), informuje, że w dniu 29 marca 2010 roku Spółka została poinformowana przez osobę kontrolującą spółkę Brightshield Ventures Ltd. oraz jednocześnie pełniącą funkcję członka Zarządu PETROLINVEST S.A. o dokonaniu przez Brightshield Ventures Ltd. transakcji sprzedaży w dniach 23 i 24 marca 2010 roku 220.000 akcji zwykłych Spółki, po średniej ważonej cenie jednostkowej 23,54 złotych. Transakcje miały miejsce na rynku podstawowym Giełdy Papierów Wartościowych w trybie sesji zwykłej.

Ousley
0
Wpisów: 6
Wysłane: 29 marca 2010 23:28:25 przy kursie: 19,11 zł
Raport bieżący nr 28 / 2010
Skrócona nazwa emitenta
PETROLINVEST S.A.
Temat
Zawarcie umowy kredytowej z Europejskim Bankiem Odbudowy i Rozwoju
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Treść raportu:
Zarząd PETROLINVEST S.A. ("Spółka"), w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 14/2010 z dnia 9 marca 2010 roku, informuje, że w dniu 29 marca 2010 roku Spółka zawarła umowę kredytową z Europejskim Bankiem Odbudowy i Rozwoju ("EBOiR") ("Umowa Kredytowa"), na podstawie której EBOiR udzielił Spółce kredytu w wysokości nie wyższej niż 50.000.000 USD ("Kredyt").

Kredyt zostanie wykorzystany na finansowanie prac geologicznych prowadzonych przez TOO OilTechnoGroup ("OTG") oraz TOO Emba Jug Nieft ("Emba") w latach 2010-2011 na obszarze objętym, odpowiednio, Kontraktem OTG oraz Kontraktem Emba na terenie Republiki Kazachstanu. Kwota Kredytu zostanie przekazana przez PETROLINVEST S.A. spółkom OTG oraz Emba w formie pożyczek projektowych. Kredyt jest oprocentowany w oparciu o stawkę LIBOR powiększoną o 3,5% marży w stosunku rocznym. Okres kredytowania wynosi 3 lata od dnia zawarcia Umowy Kredytowej.

Zgodnie z Umową Kredytową, EBOiR będzie miał prawo dokonać konwersji całości lub części Kredytu na akcje Spółki. Prawo dokonania konwersji może zostać wykonane według wyłącznego uznania EBOiR, w dowolnym momencie od dnia pierwszej wypłaty do dnia przypadającego 30 dni przed trzecią rocznicą zawarcia Umowy Kredytowej. Cena konwersji będzie wynosiła 27,50 złotych za jedną akcję. Ponadto, w przypadku gdy cena rynkowa akcji Spółki będzie wynosiła 50 złotych lub więcej w okresie 30 kolejnych dni kalendarzowych i EBOiR zdecyduje nie dokonać konwersji jakiejkolwiek części Kredytu, Spółka będzie miała prawo (ale nie obowiązek) spłacić w całości lub w części pozostałą do spłaty część Kredytu. W takiej sytuacji prawo konwersji wygaśnie po dokonaniu spłaty Kredytu przez Spółkę.

Umowa Kredytowa zawiera szereg szczegółowych zobowiązań Spółki, w tym dotyczące: (i) niepodejmowania działań, z zastrzeżeniem m.in. istniejących zobowiązań Spółki, które mogłoby spowodować rozwodnienie pakietu akcji przysługującego EBOiR; (ii) dalszej redukcji zadłużenia Grupy PETROLINVEST; (iii) stosowania dobrych praktyk w zakresie ładu korporacyjnego (w tym Zasad Ładu Korporacyjnego OECD); oraz (iv) dołożenia najlepszych starań, aby nie później niż przed drugą rocznicą podpisania Umowy Kredytowej, akcje Spółki były notowane na londyńskiej giełdzie papierów wartościowych, równolegle z notowaniami na GPW.

Umowa Kredytowa przewiduje ustanowienie następujących zabezpieczeń spłaty Kredytu:

(i) zastaw finansowy i rejestrowy na akcjach Spółki należących do Prokom Investments S.A.;
(ii) zastaw finansowy i rejestrowy na rachunkach bankowych Spółki;
(iv) zastaw na Kontrakcie OTG (zastaw ten nie będzie naruszał uprawnień Grupy Total);
(v) zastaw na udziałach Emba posiadanych przez Spółkę;
(vi) zastaw na Kontrakcie Emba.

Uruchomienie Kredytu zostało uzależnione od spełnienia następujących warunków zawieszających:

(i) potwierdzenie ustanowienia zabezpieczeń lub złożenia ich do rejestracji (w przypadku zastawów rejestrowych na akcjach Spółki należących do Prokom Investments S.A. oraz rachunkach bankowych Spółki, a także zastawu na Kontrakcie OTG) w odpowiednich rejestrach w Polsce i Kazachstanie;
(ii) zwolnienie zastawu ustanowionego na rzecz Banku CenterCredit na Kontrakcie OTG;
(iii) uchwalenie i rejestracja kapitału warunkowego Spółki w wysokości pozwalającej na konwersję całego Kredytu zgodnie z opcją konwersji;
(iv) zawarcie umowy zatrzymania akcji (share retention agreement) pomiędzy Prokom Investments S.A. a EBOiR, zgodnie z którą Prokom Investments S.A. zobowiąże się do niedokonywania zmian stanu posiadania akcji Spółki bez uprzedniej zgody pisemnej EBOiR;
(v) zmiana postanowień umowy finansowania w formie linii zaangażowania kapitałowego udzielonego przez GEM Global Yield Fund Limited w formie zadowalającej EBOiR oraz zaciągnięcie przez Spółkę zobowiązania wobec EBOiR do wykorzystania linii zaangażowania kapitałowego w celu pozyskania środków niezbędnych do spłaty Kredytu;
(vi) potwierdzenie przekazania przez Prokom Investments S.A. kwoty nie mniejszej niż 130.000.000 USD przeznaczonej na finansowanie prac geologicznych spółek OTG oraz Emba;
(vii) powołanie do rady nadzorczej Spółki przedstawiciela EBOiR (oraz zawarcie odpowiedniego side letter z Prokom Investments S.A.);
(viii) uzyskanie odpowiednich zgód podmiotów finansujących Spółkę;
(ix) wywiązywanie się przez Spółkę z innych postanowień Umowy Kredytowej;
(x) dostarczenie EBOiR poświadczonych kopii określonych w Umowie Kredytowej dokumentów, w tym umów i innych dokumentów dotyczących finansowania Grupy PETROLINVEST, umów związanych z realizacją projektu poszukiwawczo-wydobywczego w Kazachstanie, a także innych niezbędnych zgód regulacyjnych i korporacyjnych, raportów, pism, zaświadczeń, odpisów i opinii prawnych.

Umowa spełnia kryterium umowy znaczącej z uwagi na fakt, że jej wartość przekracza 10% wartości kapitałów własnych Spółki.

Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 lit. a) Ustawy o ofercie związku z § 5 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 29 marca 2010 23:34:28 przy kursie: 19,11 zł
krzysztoj napisał(a):
szanowni panowie ,

Masz rację. Pan Krauze jest miliarderem i może pan Krauze nie stracił na żadnym interesie. Problem jest tylko taki, że pan Krauze to nie to samo co spółka akcyjna Petrolinvest. I to, że on zarobi miliard albo miliarda nie straci nie ma prostego przełożenia na to, że wraz z nim zarobi/nie straci spółka, a co za tym idzie zarobią/nie stracą akcjonariusze spółki, w której jakiś tam większościowy pakiet akcji ma pan Krauze. Ba jedno może nawet nie mieć na drugie żadnego przełożenia.
Edytowany: 29 marca 2010 23:35

pchelek
0
Wpisów: 11
Wysłane: 29 marca 2010 23:46:21 przy kursie: 19,11 zł
Na ostudzenie zapałów....
Cytat:

Zarząd PETROLINVEST S.A. ("Spółka"), informuje, że w dniu 29 marca 2010 roku Spółka została poinformowana przez osobę kontrolującą spółkę Brightshield Ventures Ltd. oraz jednocześnie pełniącą funkcję członka Zarządu PETROLINVEST S.A. o dokonaniu przez Brightshield Ventures Ltd. transakcji sprzedaży w dniach 23 i 24 marca 2010 roku 220.000 akcji zwykłych Spółki, po średniej ważonej cenie jednostkowej 23,54 złotych. Transakcje miały miejsce na rynku podstawowym Giełdy Papierów Wartościowych w trybie sesji zwykłej.

Skoro jak tak niektórzy wróża rakietę na 60zł to czemu ktoś z zarządu nie poczeka trochę na dwa razy większą cenę..... Silenced Sick

konik
0
Wpisów: 468
Wysłane: 30 marca 2010 00:07:05 przy kursie: 19,11 zł
jesli sie pojawi. a moze sie pojawi negatywne.

wszedlem dzis czysto spekulacyjnie w okolicach 20.40 ze stopem 19.40 czyli wplynalem na pojawienie sie podazy na spadkach. nie mozna zakladac ze za chwile beda lecialy kolejne stopy i kolejne fale podazy, teraz dgy kurs nie ma zadnej psychologicznej podporki jaka bylo 20 zl o popyt bedzie trudno. niewykluczone zatem ze kurs bedzie sie zblizal do 13 i wtedy beda wywalac najwieksi twardziele ktorzy kupili po tej cenie, i trzymaja do tej pory, zeby nie zakonczyc ze strata. to moze pociagnac kurs ponizej ostatnich dolkow a wtedy wywala najwieksi twardziele ktorzy kupili po 40 i tez jeszcze trzymaja. i tak kurs moze zejsc do jednocyfrowki.

pamietajmy ze gielda czesto ma w powazaniu fundamenty.
lub ich brak :)
Edytowany: 30 marca 2010 00:10

Amistat
0
Wpisów: 15
Wysłane: 30 marca 2010 13:54:16 przy kursie: 18,95 zł
Ja bawię się od roku tysiakiem na giełdzie, najmniej miałem 700 zł najwięcej 1300, obecnie mam znowu tysiaka i właśnie wpakowałem w OIL po 18.50
Teraz sobie myślę że to chyba nie był dobry pomysł.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

23 24 25 26 27

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,413 sek.

yoezirin
cwchnloq
vzpesvih
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
htczqwly
gpxraiuv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat