PARTNER SERWISU
yuqizfaw
22 23 24 25 26
wkm3
0
Wpisów: 468
Wysłane: 26 marca 2010 20:11:41 przy kursie: 20,04 zł
no i przeprosiłem się z Petrolem po raz drugi:) po zabezpieczeniu finansowania, pasuje do mojego portfela jako spekulacyjne aktywo idealnie, planuję tak jak kolega powyżej trzmać do upadłego, a spróbuję ,,być chciwi gdy inni się boją'' jak zaleca dziadek warren:) reszta portfela z mocnymi fundamentami więc zamieniłem dziś NGS na OIL, jak mam polec to na spółce która właśnie zabezpieczyła sobie finansowanie.

HENRY
0
Wpisów: 253
Wysłane: 26 marca 2010 20:21:01 przy kursie: 20,04 zł
Co Wy tu za bzdury o tych wolumenach wypisujecie-i tak kazdy g... widzi,z ta maszynka to ok,to jasne ze nikt osobiscie tego nie wysyła-ale czy na sesji jest zbieranie ,czy wywalanie i tak nikt pewnosci nie ma,z jednej przyczyny: 80% papiera jest przewalane z wora do wora i w tym motłochu i tak nie zauwazysz co jest grane,a argumenty np.ze ktos wali w słup bo jest ukryte to tutaj raczej argument popytu,nikt wowczas z zewnatrz nie bierze-a z tyłu juz czekaja koszyki,lub na odwrót-setki mozliwosci.Ale chłopie z tym ułozonym wolumenem na fixie to dales czadublah5 .
Jeszcze reasumujac:nie badzcie smieszni wklejajac tutaj linki arkusza z interii czy tam onetu.Pełny arkusz to podstawa w kazdym DT,a tym bardziej tutaj, azeby cokolwiek zauwazyc-a z jedną ofertą czy piecioma i opoznionymi ofertami to....Jeszcze co do tego fixa,to dzis i wczoraj zostało naskladane po lewej i bez tranzakcji,przedwczoraj odwrotnie.Gdyby miało byc jakies odbicie to jak juz mowiłem przedwczoraj zaczynaja latac batony po kilka procent w jedna lub druga strone,dzis był taki jeden,który zebrał 35k od 20,02 do 20,52-a przy takim rozrzucie napewno jest troche papiera z zewnatrz,wiec dzis troche wziałem-przedwczoraj na odbiciu wpadło 10%,wiec mozna teraz stracic.

kraul
0
Wpisów: 127
Wysłane: 27 marca 2010 12:31:08 przy kursie: 20,04 zł
discopolo napisał(a):
@ Kraul

Urzekła mnie Twoja historia ale:
1.Jeśli do tej pory zarabiałeś na wszystkich papierach z wyjątkiem Ryśkowych to jesteś zupełnie zielony. Każdy kto ma odrobinę doświadczenia na gpw stracił już na wielu spółkach. Na wielu też zarobił. Różnie bywa.
2.Długoterminowe losy tego papieru zależą przede wszystkim od wyników odwiertu K4 przeprowadzonego przez Total. Francuscy nafciarze obadali sprawę i własnymi pieniędzmi zagłosowali za sukcesem tego przedsięwzięcia. Element ryzyka jest zawsze, ale porównywanie tego z totkiem jest niepoważne. Już prędzej pasuje orzeł i reszka bo prawdopodobieństwo sukcesu wynosi przynajmniej 50%.
3.W przypadku sukcesu luksusy na Karaibach "grożą" tylko tym którzy weszli w to grubą kasą, gdyż do ceny z pierwszych dni notowań nie wrócimy. Główne zasoby są trudne technicznie, wydobycie będzie kosztowało, a połowa zysków pójdzie dla Totala.
Najwyżej 200, raczej 150.
4.Gdy za orła płacą 7-10, a za reszkę zabierają 1 to wchodzę w temat i niech się dzieje wola Nieba, z nią się zawsze zgadzać trzeba.

1. Napisałem prawdę. Z tym, że mój styl gry jest raczej konserwatywny kupuję, trzymam dość długo. Raczej duże ilości paru spółek. Czasami zaspekuluje jak widzę jakiś ruch na dużej spółce. Obecnie mam 4 spółki w swoim portfolio: Barlinek (75%), Getin (10), Lotos(10), TVN (5%). W Barlinku siedzę od roku (zapraszam do przesledzenia moich wpisów o barlinku). Nie każdy gracz to spekulant są inne modele inwestowania.

2. Zgadzam się w 100% że to raczej gra orzeł-reszka. Tu nic pomiędzy nie będzie. Zauważ, że Total kupił to za niewielki jak na domniemaną wartość złóż pieniądze.

3.No coś Ty ??? Przecież na tym forum były głosy,że jak znajdą ropę to zamkną notowania bo od razu wskakuje kurs na 1 000 zł za akcje. Miał być kosmos. Niektórzy ludzie już oglądali katalogi z serii "Twoje rajskie wakacje" i zastanawiali się czy Teneryfa czy Ibiza oraz już planowali czy na śniade call-girls wydać 8 tysiaków czy może się umiarkować i tylko piątaka przeznaczyć. Wszak z kasa zarobioną na petrolu można nawet imponować Europejkom przedstawiając się jak "facet z branży naftowej".

Na Petrolu aż się roi od studentów, którzy wpakowali w to 800 zł z nadzieją iż będzie fruwało po 2 tys za akcje. Za tak ubity biznes będą mogli pojechać razem z kumplem na rasową sex turystykę do Tajlandii.

4. jak ktoś tu z umiarem spekuluje to czemu nie. można zaryzykować Ale jak to jest główna pozycja w portfolio to jazda bez trzymanki gwarantowana -20 +20.
Edytowany: 27 marca 2010 12:46

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 27 marca 2010 14:30:57 przy kursie: 20,04 zł
kraul napisał(a):
mój styl gry jest raczej konserwatywny Obecnie mam 4 spółki w swoim portfolio: Barlinek (75%)

Total kupił to za niewielki jak na domniemaną wartość złóż pieniądze.

jazda bez trzymanki gwarantowana -20 +20.

Zupełnie co innego rozumiem przez "konserwatywny styl gry". Moim zdaniem pakowanie 75% w jeden papier jest niesłychanie ryzykowne.
W porównaniu z Tobą ludzie pakujący 15% w Petrola są bardzo ostrożni.

Total "kupił" za darmo. Po prostu od dzisiaj koszty ponoszą na pół, a Total da know-how. Z tych 70 baniek co je wpakują w K4, Petrol będzie musiał połowę oddać po rozpoczęciu produkcji ropy. Moim zdaniem właśnie z powodu tego darmowego oddania połowy biznesu rynek ostatnio płacze ..... i się myli bo dopiero teraz Petrol jest coś wart. Wcześniej był niewydolny technicznie i finansowo.

Szybka jazda na ostatnich sesjach i być może jeszcze na wielu sesjach jest bez znaczenia.
Liczy się tylko ewentualny sukces Total na K4.

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 27 marca 2010 16:18:53 przy kursie: 20,04 zł
discopolo napisał(a):
Niedługo spodziewam się szalonej jazdy do góry, potem znowu do dołu itd. bo jakoś nikt nie chce spokojnie czekać na wyniki K4.
Może z czasem się nieco uspokoi. Dopiero pomyślne info z K4 odpali Petrola bezpowrotnie mocno do góry.

A mógłbyś proszę sprecyzować jakąś przyczynę hipotetycznej "szalonej jazdy do góry"? Zważ, że nie proszę nawet o sprecyzowanie terminu "niedługo":) Ponieważ moim zdaniem (a mogę się mylić, na tym papierze jak widać spekulują znacznie lepsi ode mnie, gdyż - niedużo, bo niedużo, ale dałem się tu ograć)jakakolwiek jazda w górę może tu być spowodowana jedynie faktyczną i potwierdzoną informacją o ropie. Bo na plotkach to podskoczy najwyżej o 10-15% i zdechnie. Ludzie może i są durni, ale nie aż tak, żeby dać robić się w konia na okrągło i w tak krótkich odstępach czasowych :) Więc osobiście przewiduję tu powolne, ale nieubłagane kiszenie w dół, z niewielkimi wybiciami w przysłowiowym "międzyczasie". A potem mocniejszy zjazd, po informacji o nowej, nieuniknionej emisji Eh?
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

discopolo
0
Wysłane: 27 marca 2010 17:37:52 przy kursie: 20,04 zł
irfy napisał(a):

A mógłbyś proszę sprecyzować jakąś przyczynę hipotetycznej "szalonej jazdy do góry"?

Oswojenie się z Totalem wystarczy do dużych wzrostów. Rynek się pomylił. Nie zrozumiał że jest to super układ. Pomyśli i zrozumie.
Poza tym fundusz który pożyczył akcje od Ryśka i prawdopodobnie je sprzedał pomagając w zwałce będzie je musiał odkupić.

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 27 marca 2010 17:40:13 przy kursie: 20,04 zł
discopolo napisał(a):
irfy napisał(a):

A mógłbyś proszę sprecyzować jakąś przyczynę hipotetycznej "szalonej jazdy do góry"?

Oswojenie się z Totalem wystarczy do dużych wzrostów. Rynek się pomylił. Nie zrozumiał że jest to super układ. Pomyśli i zrozumie.
Poza tym fundusz który pożyczył akcje od Ryśka i prawdopodobnie je sprzedał pomagając w zwałce będzie je musiał odkupić.
A to nie jest tak że fundusz sprzedaje pożyczone akcje a oddaje te które otrzymuje w ramach kolejnych emisji?

discopolo
0
Wysłane: 27 marca 2010 17:56:00 przy kursie: 20,04 zł
Joker napisał(a):
discopolo napisał(a):
irfy napisał(a):

A to nie jest tak że fundusz sprzedaje pożyczone akcje a oddaje te które otrzymuje w ramach kolejnych emisji?

Nie, bo fundusze obejmą akcje powyżej obecnych poziomów.

ferit
0
Wpisów: 262
Wysłane: 27 marca 2010 18:10:09 przy kursie: 20,04 zł
disco, zapoznaj sie z mechanizmem wg. którego GEM brał akcje od CZP, jaki był koszt pozyskania tego kapitału (dla samego GEM-u do dzisiaj nie wiadomo, bo komunikaty uwzględniały nie tylko GEM) i zobacz co się z kursem stało od momentu wejścia. Różnica chyba jest taka, że GEM (Nihsowi)od dawna (jak nie od początku) z Rychem działają.
Edytowany: 27 marca 2010 18:10

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 27 marca 2010 18:25:41 przy kursie: 20,04 zł
discopolo napisał(a):

Sądzę, że rynek nie zmieni zdania :) Uważam też że fundusze wyrzucały w przedziałach 27-41 a zdołają odkupić poniżej 20. Mogą też mieć jeszcze trochę amunicji i bić nią pod puszczenie stopów na 20 właśnie, a później od razu tych ustawionych niżej, choćby na poziomach wymienionych przez tego wesołego analityka, co to był za a nawet przeciw, ale bardzo pozytywnie :) Tak na marginesie, wiadomo może, ile akcji zostało pożyczonych?
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

kraul
0
Wpisów: 127
Wysłane: 27 marca 2010 19:17:39 przy kursie: 20,04 zł
discopolo napisał(a):
kraul napisał(a):
mój styl gry jest raczej konserwatywny Obecnie mam 4 spółki w swoim portfolio: Barlinek (75%)

Zupełnie co innego rozumiem przez "konserwatywny styl gry". Moim zdaniem pakowanie 75% w jeden papier jest niesłychanie ryzykowne.

Total "kupił" za darmo. Po prostu od dzisiaj koszty ponoszą na pół, a Total da know-how. Z tych 70 baniek co je wpakują w K4, Petrol będzie musiał połowę oddać po rozpoczęciu produkcji ropy. Moim zdaniem właśnie z powodu tego darmowego oddania połowy biznesu rynek ostatnio płacze ..... i się myli bo dopiero teraz Petrol jest coś wart. Wcześniej był niewydolny technicznie i finansowo.

Szybka jazda na ostatnich sesjach i być może jeszcze na wielu sesjach jest bez znaczenia.

Hmmmm. Kolega chyba nie czytał absolutnego klasyka inwestowania z którego czerpali B. Graham i Warren Buffett - Phila Fishera. Uważał, że można wrzucić nawet 85% w jedną spółkę. Jeżeli jest przemyślana i dobrze się ją zna. Sam W. Buffett trzymał swego czasu właśnie 85% wszystkiego w American Express (prosze zajrzeć do książki "Na sposób Warrena Buffetta" Hagstroma- populistyczna lektura ale parę wniosków można wyciągnąć).

Ogólnie P. Fisher uważał za głupotę trzymanie dużej ilości spółek i częstą sprzedaż.

Także czy mój sposób jest konserwatywny ? Konserwatyzm ma różne twarze. Nie ma jednego modelu (jak w polityce). Ale TAK mieści się w nurcie konserwatyzmu (jak pisałem czasem spekuluje więc to model mieszany ale z przewagą konserwatyzmu).

Nie jestem żadnym guru. Nikogo nie naganiam na nic. Wyrażam tylko własną opinie.

Masz rację pisząc, że Barlinek nie urośnie jak niby może Pertol, który ma rzekome perspektywy wielokrotnego wzrostu. Nikt kto konserwatywnie inwestuje nie włoży kasy w Petrola. Nie wiem czy urośnie czy nie. Wiem, ze to loteria. Oddziałowują tu siły,które sa poza mozliwością analizy zwykłego gracza.

Dziwi mnie twój argument disco polo, że warto wchodzić bo być może będą super wielokrotne wzrosty. Nie wiesz tego. Twoje teorie o roli Totala to wróżenie z fusów.

Wcześniej pisałem o historii, którą trochę teraz rozwinę. Otóż podczas rozmowy o giełdzie słyszałem historię dwóch kumpli - studentów. Włożyli w Petrola po 400 zł każdy (razem 800 zł). Kurs wtedy był w okolicach 200 zł. Prezes mówił, ze tanio. Chłopaki ustalili wspólnie, że sprzedadzą jak będzie w granicach 2 000 za akcje (hehehe). Za uzyskane profity mieli "rządzić" cały weekend w jednej z podwarszawskich prestiżowych agencji towarzyskich.

I to jest właśnie taka spółka do której lgnie pewien typ ludzi co myslą aby zrobić1000% zysku w dwa dni. Czysta chciwość bez krzty refleksji.

Czas rozstrzygnie czy trzeba było wkładać kasę w Barlinek czy Petrol. Ja sam oczywiście 100%pewności nie mam. Choć jeżeli chodzi o tzw "koszty psychiczne" to na barlinku ich nie mam. Nie ma tam super informacji o 12 w nocy, wzrostów i spadków po 20%. Licznych dodruków, funduszy typu GEM, całej masy ludzi śliniących sie na perspektywę 1000% zysku. Osobiście nigdy sie specjalnie nie stresowałem Barlinkiem.

P.S Pozdrawiam kolegę IRFY. wave

* w podejmowaniu decyzji proszę nie kierować się moim zdaniem. Nie wydaję rekomendacji.
Edytowany: 27 marca 2010 19:30

Kangoo
0
Wpisów: 35
Wysłane: 27 marca 2010 21:14:05 przy kursie: 20,04 zł
discopolo napisał(a):
irfy napisał(a):

Dysponuję raportem "Renaissance Capital" dotyczącym spółki MaxPetroleum z dn. 15.03.2010. Rekomendacja Buy, target 30.0, current price 20.75. Max też szuka ropy w Kazachstanie. Raport rozwiewa sporo wątpliwości odnośnie rozwadniania kapitału, pozyskiwania finansowania na drilling etc: via Petrol, EBOiR i TOTAL. aha, raport jest po angielsku...nie ma tam GEMa więc dla plujących na spółkę jest to jakaś pożywka. Po przeczytaniu uspokoiłem się.
są zainteresowani??? nie wysyłam anonimowym pseudofachowcom od Petrola....

Kangoo
0
Wpisów: 35
Wysłane: 27 marca 2010 21:25:13 przy kursie: 20,04 zł
discopolo napisał(a):
irfy napisał(a):
discopolo napisał(a):
[quote=kraul] mój styl gry jest raczej konserwatywny Obecnie mam 4 spółki w swoim portfolio: Barlinek (75%)

[...]

Nie chciałbym być złośliwy, ale w przypadku "jazdy na innych sesjach" owo "być może" bardzo mocno zalatuje "z całą pewnością", w dodatku ze wskazaniem w dół blackeye Co do innych części wypowiedzi - fakt, pakowanie 75% w jeden papier nie jest być może szczytem wirtuozerii, ale przy przemyślanych stopach i w miarę stabilnym papierze nie musi być aż takim spacerem po linie. Natomiast jeśli chodzi o "ewentualny sukces"... cóż, widzę do grubo ponad 75 % "ewentualnego" i bardzo, bardzo mało sukcesu :) Więc gdybym miał obstawiać, to jednak postawiłbym na te Kraulowe klepki :)

Klepki Sołowowa i Kraula mają tą wadę że ich kurs nie wzrośnie dziesięciokrotnie, ale nie mam nic przeciwko Barlinkowi.

Wcale nie oczekuję dalszych dużych spadków na Petrolu. Uważam że rynek już się wypłakał po gratisowym oddaniu połowy interesu Totalowi. Z resztą prawdopodobnie ten kto pożyczył akcje od Ryśka nieco pomógł się wypłakać. Niedługo spodziewam się szalonej jazdy do góry, potem znowu do dołu itd. bo jakoś nikt nie chce spokojnie czekać na wyniki K4.
Może z czasem się nieco uspokoi. Dopiero pomyślne info z K4 odpali Petrola bezpowrotnie mocno do góry.

To specyfika branży: taki Total wchodzi jak firma typu Petrol jest pewna. Wtedy 50/50 to zajebiście dobry układ. Petrol sam nigdy by nie znalazł ropy na skalę przemysłową, do tego są potrzebne technologie warte miliardy dolarów i partnerzy jak Total, Exxon czy ConocoPhillips...

za 5 lat wszyscy będziemy naftowymi fachowcami, dziś szukamy elektryczności...:)

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 28 marca 2010 11:08:57 przy kursie: 20,04 zł
discopolo napisał(a):
kraul napisał(a):

Bardzo bym Cię prosił o podanie jakiegoś wydobywczego sukcesu Totala w Kazachstanie.
Z tego co ja znalazłem wynika, że Total siedzi tam 20 lat niemal i jeszcze nie rozpoczął wydobycia, planowane na koniec 2012. Może jednak tam się tak łatwo nie wydobywa?

discopolo
0
Wysłane: 28 marca 2010 12:16:59 przy kursie: 20,04 zł
fidelio77 napisał(a):
Może jednak tam się tak łatwo nie wydobywa?

Roczne wydobycie ropy w Kazachstanie to 800 mln baryłek.

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 28 marca 2010 15:00:41 przy kursie: 20,04 zł
discopolo napisał(a):
fidelio77 napisał(a):
Może jednak tam się tak łatwo nie wydobywa?

Roczne wydobycie ropy w Kazachstanie to 800 mln baryłek.

Warto teraz postawić sobie pytania: kto je wydobywa i od kiedy. Z tego co wiem, nie dotyczy to Totala, jeśli się mylę proszę o link. Podejrzewam, że te 800 mln baryłek pochodzi z łatwiej dostępnych i dawno eksploatowanych złóż.

I zostały złoża problemy, typu olbrzymi Kashagan, na którym od 1992 Total wraz z największymi firmami wydobywczymi świata łamie sobie zęby. Ale ich na to stać żeby skubać to złoże od 20 lat, Petrol raczej tyle czasu mieć nie będzie.

Zachęcam do zdjęcia różowych okularów i trzeźwego spojrzenia na fakty.

sebaseba9
0
Wpisów: 108
Wysłane: 28 marca 2010 23:18:14 przy kursie: 20,04 zł
Witam wszystkich masochistówblackeye
Ruch na wątku drukarni jak na porządnej spółce, a mnie tak mocno ciekawi czy warto wam szarpać sobie nerwy na spółce która i tak was wykiwa. Jak będą mieli sensowną informację ( być może gdzieś pod koniec roku) to zwalą kurs gdzieś w okolice 10 zł lub poniżej ( co by się solidnie obkupić) i wtedy warto wejść bo wiadomo że coś się święci. Rysiu zadba o to żeby na samej informacji spieniężyć gruuuube melony no ale będzie trzeba wyczuć moment.
A tak poza tym to wielki szacunek do akcjonariuszy za wiarę.

life
0
Wpisów: 155
Wysłane: 29 marca 2010 00:26:11 przy kursie: 20,04 zł
Te wszystkie dywagacje to pisarstwo :)
Najlepsze jest to .... :)
skalkulowane ryzyko w najczystszej postaci :)
Kupuje akcje w liczbie 500szt x 20pln= 10 tyś. ( tyle moge postawic w te ruletke )
zakladajac ze zaczna wydobywac rope i kurs wzrosnie do 800pln ( obojetnie kiedy )
to mamy : 500szt x 800pln. = 400.000 (czterysta tysiecy ) i to do mnie przemawia hehe :)
a potem ..... obudziłem sie zlany zimnym potem :)
Rozmowy przy wyrębie lasu:
Rozum: www.youtube.com/watch?v=W3kWRJ...
Dobrobyt i bieda: www.youtube.com/watch?v=qRu_tI...

discopolo
0
Wysłane: 29 marca 2010 10:11:18 przy kursie: 19,11 zł
siekoo napisał(a):
discopolo napisał(a):
Jak piszę że na sukces mają 50% szans to już bardziej trzeźwo się nie da.

to nie tak Shame on you
to, ze akcjonariusze maja dwie mozliwosci, nie oznacza wcale ze maja 50% szans na sukces.
salute

To prawda. Te moje 50% szans to mój osobisty pogląd. Na podstawie decyzji Total i EBOiR go sobie wyrobiłem.

Przypuszczam że po znalezieniu ropy akcje nie będą tańsze niż 150zł więc wyliczę prawdopodobieństwo które jest równoważne dzisiejszej cenie 20zł. W przypadku braku sukcesu geologicznego zakładam cenę zerową.
150*x+0*(1-x)=20
x=0.13
Jeśli prawdopodobieństwo sukcesu jest wyższe niż 13% to warto wchodzić po 20zł.
Edytowany: 29 marca 2010 10:22

discopolo
0
Wysłane: 29 marca 2010 10:20:51 przy kursie: 19,11 zł
sebaseba9 napisał(a):
Witam wszystkich masochistówblackeye
Ruch na wątku drukarni jak na porządnej spółce.

Mogę się mylić w prawdopodobieństwach itd. ale jestem pewien że nazywanie tego drukarnią jest kompletnym nieporozumieniem.
Owszem, tak to pozornie wygląda. Akcji rzeczywiście coraz więcej i będzie jeszcze znacznie więcej. Więc niby racja. Jednak nie chodzi tu o oszustwo. W biznesie poszukiwawczym początkowo są wyłącznie koszty. Trzeba je finansować nowymi emisjami akcji lub kredytem.
Można się czepiać drukowania na Biotku, ale na Petrolu jest całkowicie zasadne.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

22 23 24 25 26

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,206 sek.

rwgmjzhx
fnsesgvd
mwgzvcol
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
scvcyktt
qpdtrawd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat