0 Dołączył: 2009-10-06 Wpisów: 1 335
Wysłane:
2 maja 2010 14:52:19
Vox, co myślisz o eskach na pko? spadająca gwiazda, aż kusi. to samo na pkn. na pekao już trochę za późno. po cichu myślę tez o kghm, ale zatrzymali się na wsparciu. po przebiciu 109 można w eski wchodzić w ciemno
|
|
0 Dołączył: 2009-09-26 Wpisów: 412
Wysłane:
2 maja 2010 16:21:40
Soczo80 - Dla USA powodem do korekty może być wyciek ropy, z którym sobie nie radzą. Zwłaszcza, że sytuacja pogarsza się... Tu sie z toba zgodze, jest to wiele powazniejsze niz grecja,hiszpania razem wziete. Jezeli szybko nie zatrzymaja tego wycieku to czeka nas wielka katastrofa i ekoligiczna i gospodarcza. Odciete od transportu morskiego zostana cale poludniowe stany a i podejrzewam ze platformy tam dzialajace beda musialy byc zamykane. Wszystko w rekach specjalistwo od wiercenia. Trzymam kciuki zeby im sie udalo, bo jezeli to ma byc powod do zarobku na S-kach to chrzanic ten zarobek. Pozdr Płyń za rekinem trafisz do ludzi.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
2 maja 2010 20:32:05
Mignął mi na Bloombergu wywiad z CEO Goldman Sachs. Poszperałem na YouTube i jest tam tego mnóstwo, przesłuchania, wywiady i rozmaite wypowiedzi. Myślę, że gość jest strasznie czytelny, a do tego tłumaczy obrazowo jak postrzega mechanizmy rynkowe i jak się w nich odnajduje. Kombinatorstwo ma w oczach.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-02-09 Wpisów: 792
Wysłane:
2 maja 2010 20:34:03
lajkonik napisał(a):@wujek staszek, ciekawy rysunek i dający do myślenia. Ja bym jednak do rozumowania dorzucił aspekt kursowy. O ile, z jakichkolwiek, przyczyn na świecie złoty będzie się osłabiał do dolara to faktycznie owa luka bessy będzie nie do pokonania. Tym bardziej, że giełda reaguje spadkami kursów akcji w pln na umocnienie dolara. Co nie oznacza, że lecimy w dół. Paradoksalnie oslabienie pln wzmacnia eksporterów i ukierunkowuje popyt na wyroby krajowe. Czyli poprawia wskażniki wielu przedsiębiorstw. Stąd należałoby się spodziewać, że w perspektywie lata może i spadniemy, ale na 800 lub ciut niżej, a jesienią z ogromną prędkością pokonamy lukę. Wyrysowaną przez Ciebie linię wsparcia zawsze można wyrysować bardziej płasko  Na początek pociągnąć po dołkach czerwiec 2009-luty 2010. Wtedy spadek na 800 nam nie grozi, zyskujemy czas na odzyskanie WIGoru Masz sporo racji ale tu właśnie chodzi o ten aspekt kursowy. Wykres pokazuje lub ma pokazywać, choć tylko po części, to jak nas widzi i liczy zagranica. Linia wsparcia ma tylko zaznaczyć trend i nie jest ona dla mnie az tak ważna bo łatwo można z niej wyjść i pojść np w konsole. Albo my ich, albo oni Was.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-09 Wpisów: 792
Wysłane:
2 maja 2010 20:48:57
Serpico piszesz:Cytat:jedno mnie zastanawia, duża ilość funduszy opuszcza małe i średnie spółki, jeszcze rok temu kupowali akcje bez opamiętania jak wszystko leciało. czerwona lampka mi się zapala z MiSiów już uciekają A skąd ty masz takie informacje? Po czym wnioskujesz? Może jakieś konkrety, liczby? Po tym co mówią informacje o wpłatach do TFI i to właśnie do miśków wydaje mi się jest dokładnie odwrotnie. Albo my ich, albo oni Was.
Edytowany: 2 maja 2010 20:49
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
2 maja 2010 21:51:08
Witam!
Uchwalono pomoc dla Grecji, możemy mieć w poniedziałek euforie, i nowe szczyty na GPW we wtorek. AT mówi S, ale mamy interwencję na rynku. Luka +1, +2 % na EURUSD powinna być wymowna.
@ WD, Goldman zarabia jednocześnie grając, i wydając rekomendacje, a więc mamy tu z definicji konflikt interesów. Te działalności powinny być jakoś rozdzielone...
Edytowany: 2 maja 2010 21:57
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
2 maja 2010 22:20:29
ami napisał(a):Nie napisałem, ze to centrum finansowe ani że SP naśladuje Tase. Poprostu z moich obserwacji wynika, ze tase z reguły dobrze wyczuwa ruchy na SP i tyle. To tylko moje obserwace z kilku lat. Nie zawsze się sprawdzają ale na tyle często, że ich używam. A z moich dzisiejszych obserwacji wynika, że zwykła pięciozłotówka "wyczuwa" ruchy na S&P precyzyjniej od TASE Wrzuciłem dane S&P500 i TASE25 do Excela/Javascript. Komputer je łaskawie połknął, wymemłał, poszumiał, zabuczał po czym ordynarnie wypluł. Oto rezultaty: Z 490 wzrostowych lub spadkowych poniedziałków na NYSE (dane od 2000 roku), tylko 220 zostało poprzedzone ruchem w tym samym kierunku na niedzielnej sesji w Tel Awiwie, 246 sesji na WS zakończyło się przeciwnym rezultatem. Dla 24 sesji na WS nie odbyły się poprzedzające sesje na TASE. Może niezbyt przydatna statystyka, ale pokazuje, że wartość prognostyczna TASE25 jest co najwyżej marna. Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2010-03-23 Wpisów: 111
Wysłane:
2 maja 2010 22:33:20
Vox napisał(a):Witam!
Uchwalono pomoc dla Grecji, możemy mieć w poniedziałek euforie, i nowe szczyty na GPW we wtorek. AT mówi S, ale mamy interwencję na rynku. Luka +1, +2 % na EURUSD powinna być wymowna. Sprawę Grecji traktowałbym jako "kamień z serca - na nogę". Dlatego nie liczyłbym na nadmiar optymizmu, ale na poprawę nastrojów. W Europie niby problem Grecji rozwiązany, ale teraz oczy reszty państw zwrócone będą na USA, bo "ropa" (nazwałem to hasłowo) to problem światowy. Sprawa wycieku moze mieć swoje drugie dno, zwłaszcza że oprócz strat finansowych stanowi świetną pożywkę dla pseudoekologów.
Edytowany: 2 maja 2010 22:41
|
|
Wysłane:
2 maja 2010 22:37:44
Vox napisał(a):Witam!
Uchwalono pomoc dla Grecji, możemy mieć w poniedziałek euforie, i nowe szczyty na GPW we wtorek. AT mówi S, ale mamy interwencję na rynku. Luka +1, +2 % na EURUSD powinna być wymowna.
@ WD, Goldman zarabia jednocześnie grając, i wydając rekomendacje, a więc mamy tu z definicji konflikt interesów. Te działalności powinny być jakoś rozdzielone... Euforię? pod co? Vox, w piątek stany nie spadały pod grecję, lecz pod info ze stanów. plus zamach, plus ropa, wiece grecja będzie niezauważona
Edytowany: 2 maja 2010 22:43
|
|
0 Dołączył: 2010-01-15 Wpisów: 197
Wysłane:
3 maja 2010 00:10:53
v3nom napisał(a):ami napisał(a):Nie napisałem, ze to centrum finansowe ani że SP naśladuje Tase. Poprostu z moich obserwacji wynika, ze tase z reguły dobrze wyczuwa ruchy na SP i tyle. To tylko moje obserwace z kilku lat. Nie zawsze się sprawdzają ale na tyle często, że ich używam. A z moich dzisiejszych obserwacji wynika, że zwykła pięciozłotówka "wyczuwa" ruchy na S&P precyzyjniej od TASE Wrzuciłem dane S&P500 i TASE25 do Excela/Javascript. Komputer je łaskawie połknął, wymemłał, poszumiał, zabuczał po czym ordynarnie wypluł. Oto rezultaty: Z 490 wzrostowych lub spadkowych poniedziałków na NYSE (dane od 2000 roku), tylko 220 zostało poprzedzone ruchem w tym samym kierunku na niedzielnej sesji w Tel Awiwie, 246 sesji na WS zakończyło się przeciwnym rezultatem. Dla 24 sesji na WS nie odbyły się poprzedzające sesje na TASE. Może niezbyt przydatna statystyka, ale pokazuje, że wartość prognostyczna TASE25 jest co najwyżej marna. Nie porównywałem tego w ten sposób bo to bez sensu. Mi chodzi o wymowe sesji a nie o to czy wzrosło czy spadło. Np dzisiaj TA100 jest -0,07% więc twój sposób liczenia zaliczy ją jako spadkową a dla mnie jest wzrostowa bo powstała świeczka ma wymowę prowzrostową. Poza tym nie analizuję ciągle tej giełdy a używam jej jedynie jako wskaźnika w newralgicznych momentach tak jak obecnie. Gdy kurs spokojnie porusza się w kanale to sesje wzrostowe przeplatają się ze spadkowymi i jest to pewna przypadkowość. Mi chodzi o reakcję inwestorów i ich nastroje w kluczowych momentach. @Buldi Miałeś niezły pomysł z wejściem na giełde ateńską. Zdążyłeś? Jeśli tak to gratulacje bo jutro zapewne na otwarciu będą mieli trudności z ustaleniem TKO Panic sale?!! Buy! Buy! Buy!
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
3 maja 2010 00:36:14
Z tą Grecją to może być euforia, ale niekoniecznie. Pomoc ma wynieść 110 mld Eurosów. To niby mniej niż 120, o których plotkowano jeszcze w piątek. Tyle, że to ponad 2 razy więcej niż 45 mld przez które martwiono się mocno już od dłuższego czasu. Na dodatek w ramach oszczędności grekusy mają znależć 30 mld. Tyle, że 110 mld jest realne, a 30 mld na papierze. Grecy protestują, a na środę ogłoszono strajk generalny. Zniesienie 13, 14 to niewiele znaczy i dotknie tylko niewielu. Podwyższenie VAT o 2 pkt procentowe do 23% plus podwyższenie podatków (akcyzy ?) na wiele towarów zmniejszy konsumpcję w Grecji. To mały rynek, ja wiem. Ale podobna terapia - ograniczenia konsumpcji czeka kolejne, tym razem już większe, kraje. Wnioski nasuwają sie same. Oczywiście z drugiej strony dodatkowe euro oznacza podwyższenie inflacji i osłabienie euro do dolara. Generalnie uważam, że potwierdzenie pomocy w tak dużej wysokości, może być argumentem pro spadkowym. W połączeniu z ropą i GS .... Natomiast zatwierdzenie pomocy póki co gwarantuje, żze przecena nie będzie zbyt głęboka.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
3 maja 2010 00:47:41
z grecją jest problem, że brokerzy zyczą sobie prowizje rzędu 1-2% od wartości minimum 100 EUR. Już poruszaliśmy ten temat z buldim na forum, jeśli ktoś zna brokera z normalnymi prowizjami, proszę niech się podzieli.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
3 maja 2010 09:11:33
Vox napisał(a):z grecją jest problem, że brokerzy zyczą sobie prowizje rzędu 1-2% od wartości minimum 100 EUR. Już poruszaliśmy ten temat z buldim na forum, jeśli ktoś zna brokera z normalnymi prowizjami, proszę niech się podzieli.
Przy skokach po 8% dziennie co to taka prowizja  A, że 100€ minimum  ? No cóż trzeba zacząć obracać poważniejszmi kwotami Na poważnie. Jakbyś znał grecki albo kogoś zanającego ten język  to pewnie i tam można założyć konto przez internet  Pozostaje kwestia przesyłania kasy. No, ale to tylko jednarazowo  Z powrotem nie będzie czego odsyłać Znowu wyszło niepoważnie
|
|
Wysłane:
3 maja 2010 09:59:32
ami napisał(a):@Buldi Miałeś niezły pomysł z wejściem na giełde ateńską. Zdążyłeś? Jeśli tak to gratulacje bo jutro zapewne na otwarciu będą mieli trudności z ustaleniem TKO w grecji szał zakupów, hehehe, nie mogą się opamiętać + 0,70 hehehe i prawie wszyscy rzucli się na Euro hehehe posłuchałem rano J. Buzka w Polsacie. największe zmartwienie unii to teraz by kłopoty grecji nie przelały się na hiszpanię i irlandię, bo jak tak, to po unii
|
|
Wysłane:
3 maja 2010 10:17:51
To fakt, przy takich wypowiedziach jak np wypowiedź Buzka to euforii nie bedzie. Złą informacją jest tez dziaj to, że do próby zamachu przyznał sie Tekrik-al-Taliban z Pakistanu. To ta sama organizacja, która porwała i zabiła polskiego geologa. Próba zamachu wygląda na amatorszczyznę i raczej na działanie jakiegoś miejscowego szaleńca -frustrata. Ale skoro przyznała się do niego taka organizacja to napewno wpłynie to na nastroje inwestorów. A tak na marginesie to się cieszę, że unia się rozpada bo nie lubię tej biurokratycznej organizacji która jest sztucznym tworem i ma rację bytu jedynie w czasach prosperity. Dodam, że ostatnio na Węgrzech wybory wygrała partia narodowa miażdżącą większością głosów. Ma ponad 2/3 w parlamencie, może rządzić samodzielnie a nawet zmienić konstytucję. Już coś przebąkiwali o możliwości wystąpienia z unii. Panic sale?!! Buy! Buy! Buy!
|
|
Wysłane:
3 maja 2010 10:24:04
ami napisał(a):To fakt, przy takich wypowiedziach jak np wypowiedź Buzka to euforii nie bedzie. Złą informacją jest tez dziaj to, że do próby zamachu przyznał sie Tekrik-al-Taliban z Pakistanu. To ta sama organizacja, która porwała i zabiła polskiego geologa. Próba zamachu wygląda na amatorszczyznę i raczej na działanie jakiegoś miejscowego szaleńca -frustrata. Ale skoro przyznała się do niego taka organizacja to napewno wpłynie to na nastroje inwestorów.
A tak na marginesie to się cieszę, że unia się rozpada bo nie lubię tej biurokratycznej organizacji która jest sztucznym tworem i ma rację bytu jedynie w czasach prosperity. Dodam, że ostatnio na Węgrzech wybory wygrała partia narodowa miażdżącą większością głosów. Ma ponad 2/3 w parlamencie, może rządzić samodzielnie a nawet zmienić konstytucję. Już coś przebąkiwali o możliwości wystąpienia z unii. niestety kolego sympatyczny w europie nie ma innej alternatywy, unia być musi, ale nie w takim kształcie jak teraz. pełne połączenie państw, jeden rząd, jedna polityka. inaczej europa spadnie na zupełny margines. pojedyncze państwa jak niemcy, francja czy wlk, a juz nie wspomnę o malutkiej polsce, węgrach, belgii, holandii, portugalii itp nie maja szansy z takimi tuzami jak chiny, indie, brazylia, rosja czy stany. więc albo pełna unia, albo giniemy jako znaczenie polityczno-gospodarcze na świecie
|
|
0 Dołączył: 2009-02-07 Wpisów: 211
Wysłane:
3 maja 2010 10:38:30
serpico napisał(a):ami napisał(a):To fakt, przy takich wypowiedziach jak np wypowiedź Buzka to euforii nie bedzie. Złą informacją jest tez dziaj to, że do próby zamachu przyznał sie Tekrik-al-Taliban z Pakistanu. To ta sama organizacja, która porwała i zabiła polskiego geologa. Próba zamachu wygląda na amatorszczyznę i raczej na działanie jakiegoś miejscowego szaleńca -frustrata. Ale skoro przyznała się do niego taka organizacja to napewno wpłynie to na nastroje inwestorów.
A tak na marginesie to się cieszę, że unia się rozpada bo nie lubię tej biurokratycznej organizacji która jest sztucznym tworem i ma rację bytu jedynie w czasach prosperity. Dodam, że ostatnio na Węgrzech wybory wygrała partia narodowa miażdżącą większością głosów. Ma ponad 2/3 w parlamencie, może rządzić samodzielnie a nawet zmienić konstytucję. Już coś przebąkiwali o możliwości wystąpienia z unii. niestety kolego sympatyczny w europie nie ma innej alternatywy, unia być musi, ale nie w takim kształcie jak teraz. pełne połączenie państw, jeden rząd, jedna polityka. inaczej europa spadnie na zupełny margines. pojedyncze państwa jak niemcy, francja czy wlk, a juz nie wspomnę o malutkiej polsce, węgrach, belgii, holandii, portugalii itp nie maja szansy z takimi tuzami jak chiny, indie, brazylia, rosja czy stany. więc albo pełna unia, albo giniemy jako znaczenie polityczno-gospodarcze na świecie Musi bo co ? Szans w czym ? O czym Ty piszesz ? Investment is most prudent when it is most businesslike. Benjamin Graham
|
|
Wysłane:
3 maja 2010 10:41:18
Ale chyba przyznasz serpico, że wypowiedź Buzka jest nieodpowiedzialna choć dla twoich finansów powinna być korzystna  Facet chyba nie dorósł do funkcji jaka pełni. A może jest członkiem Gminnej Spółdzielni tak jak atrakcyjny Kazimierz i gra na spadki? Pamiętam jak za komuny mąka była pakowana w takie szare torby z nadrukiem "zostań członkiem gminnej spółdzilni" i logiem GS w kłosach zbóż, echh.. Panic sale?!! Buy! Buy! Buy!
|
|
Wysłane:
3 maja 2010 11:03:49
ami, Buzek powiedział, to co wszyscy wiedzieli od dawna, że grecja to mały pikuś. nie widzę w tym nic nieodpowiedzialnego. zaraz napiszesz, że problemy w grecji i to, że dzisiaj grecka giełda nie rozpoczęła jazdy w górę, jak to wczoraj pisałeś, to wina Buzka hehehe prawdę chłop powiedział. a uważam, że i tak wielkość problemów przed nami ukrywają
Edytowany: 3 maja 2010 11:09
|
|
Wysłane:
3 maja 2010 11:18:25
Rolą szefa (Buzka) nie jest dyskredytowanie instytucji która kieruje. A o jakiej prawdzie piszesz? Polityka nie polega na mówieniu prawdy. Dlatego uważam, że Buzek jest nieodpowiedzialny afiszując się w mediach z takimi anonsami. Jako szef powinien ważyc słowa bo niosa one za sobą konstekwencje. Pamiętaj, że on nie jest już tylko posłem. Panic sale?!! Buy! Buy! Buy!
|
|