PARTNER SERWISU
agzmxees
489 490 491 492 493

Kiedy dno bessy?

mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 7 maja 2010 23:23:07
Abraxas napisał(a):
Wsparcie na górce lutowej się broni. Oby tak dalej. :)

Linia trendu trzyma, nie górka lutowa... W każdym razie nie jest źle. Źle będzie dopiero, gdy w poniedziałek nie będzie ruchu do góry.

kliknij, aby powiększyć

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 7 maja 2010 23:35:50
@Mkk,
pociągnij teraz kreskę na FW20 - linia trendu jest już nad nami, niestety.
zobaczymy w poniedziałek, czy była to pułapka czy wskazanie kierunku z wyprzedzeniem.
ale nawet wybicie w górę może okazać się zaledwie początkiem fali B. a C doprowadzić nas powinna do ca 2200

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 7 maja 2010 23:40:10
Jak w poniedziałek złotówka i amerykańskie futy nie będą wysoko w niebie, nic z tej kreski nie zostanie.
Wiem, że nie lubicie takich postów, ale myślę że godziny tego wsparcia są policzone.
Ta korekta nie przypomina poprzednich.
Wg mnie będzie upierdliwie długa lub mamy początek bessy.
Wiem, podstaw fundamentalnych brak: wyniki spółek, napływające dane - ale czy to nie tak przewaznie wyglądało na górce?
Obym sie mylił.

Abraxas
0
Wpisów: 88
Wysłane: 7 maja 2010 23:40:47
[quote=mkk]Linia trendu trzyma, nie górka lutowa... W każdym razie nie jest źle. Źle będzie dopiero, gdy w poniedziałek nie będzie ruchu do góry.

Chodziło mi o S&P 500. :)

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 7 maja 2010 23:45:33
ale nerwowa sesja. ale jeszcze nie wszystko przesądzone. rynki są wyprzedane,
wszystko w rękach Grecji. Jak im się zachce postrajkować albo coś w ten deseń
czarno to widzę dla posiadaczy akcji.

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 7 maja 2010 23:56:42
Po takiej korekcie nawet Amerykanie muszą odzyskać wiarę. Poprzednie korekty obchodziły się z nimi dużo delikatniej. Teraz Usiakom przypomniał się smak krwi i aby się z tego psychicznie podnieść będą potrzebować trochę czasu (tak jak my nieufnie rośliśmy po poprzednich "poniewierkach").

Mam przeczucie, że SP500 może jeszcze przebić w tej korekcie czwartkowy dołek na 1088. Tak o 1-2 punkty, oni to lubią. I dopiero po tym możemy ze spokojem powrócić do wzrostów. Ale może już przez weekend Wielcy przemyślą te spadki i wytrą krew z parkietów.

Abraxas
0
Wpisów: 88
Wysłane: 8 maja 2010 00:12:50
nocnygracz napisał(a):
Mam przeczucie, że SP500 może jeszcze przebić w tej korekcie czwartkowy dołek na 1088. Tak o 1-2 punkty, oni to lubią. I dopiero po tym możemy ze spokojem powrócić do wzrostów. Ale może już przez weekend Wielcy przemyślą te spadki i wytrą krew z parkietów.

Nie wiem, na ile to istotne, ale wydaje mi się, że za zatrzymaniem spadków przemawia też wyraźny wzrost cen miedzi (to dość istotny czynnik - gwałtowny zjazd jej ceny poprzedził korektę) oraz umocnienie złotego (niewielkie wprawdzie, ale jednak umocnienie, a nie kolejne osłabienie).

Wydaje mi się, że w poniedziałek nasza giełda zatrzeszczy na wsparciach i może być jeszcze krwawo (symbolicznie), ale Ameryka będzie już na zielono.

Vox
Vox
297
Wysłane: 8 maja 2010 00:24:14
pozostanie jednak pytanie czy to nie będzie
odbicie zdechłego kota, a potem dalszy zjazd.
ot podciągną w odbiciu pod 1150, i odbiją się.

albo wejdziemy w trend boczny. też tak może być.
Edytowany: 8 maja 2010 00:25

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 8 maja 2010 00:59:50
Grecja i Grecja....Tak sobie myślę,z dużą dozą niepokoju,czy aby czasem świat finansowy nie bierze już na serio pod uwagę ryzyka niewypłacalności innych słabych ogniw strefy euro?Think
Ktoś już o tym pisał,o ile upadek Grecji można porównać do upadku banku Bear Stearns,to ewentualne bankructwo Hiszpanii porównywalne jest z plajtą Lehman Brothers..W strefie euro dodatkowo jest system naczyń połączonych,dłużnik jest wierzycielem.Trudno sobie wyobrazić niekontrolowaną plajtę 5-tej gospodarki Unii. Anxious

Początek bessy?Pod warunkiem,że uznamy poprzedni ruch,od lutego 2009 za hossęPray .Sztuczne oddychanie,sztuczna hossa.Kto stał za reanimacją systemów finansowych,kto jeśli nie twórcy tych "piramid"-banki centralne z wielkim Benem na czele obecnie.
Nie lubię,bo stoi to w sprzeczności z pozycją,jaką zajmuję na rynku,a jestem w akcjach(długoterminowo,heheblackeye),ale wypada przypomnieć,że rynek Nasdaqa ma jeszcze trochę miejsca,żeby udowodnić,że to tylko korekta,(czytaj:sobie pospadać)chodzi mi o długoterminową linię trendu spadkowego,dopiero niedawno ją pokonał.(szczegóły-wątek up or Down).Tam czeka prawdziwy test.Przebicie tej linii od góry(zostało jakieś 4 %)będzie dla byków jak cios matadora.

Jeśli duże byki wiedzą,co się kroi,wykorzystają chwilowe próby dźwignięcia do zamykania pozycji.Szaraczek jeden z drugim sie dowie na końcu.
Wszystko wskazuje,że 2010 nie będzie dobrym rokiem dla indeksów(nie znaczy wszystkich spółek-i tego się trzymam).
"Fortuna favet fortibus"

Vox
Vox
297
Wysłane: 8 maja 2010 01:06:52
Cytat:
Trudno sobie wyobrazić niekontrolowaną plajtę 5-tej gospodarki Unii.

ewentualna plajta tych 5 krajów pozwoli sobie wyobrazić
plajtę USA. No ale Ameryce nie ma kto ciąć ratingów, także raczej nam to nie grozi.
poza tym świat musi mieć jakąś pewną walutę - a nic lepszego od $ nie wymyślono

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 8 maja 2010 01:17:10
Boczniak 1050-1250 jest całkiem możliwy, aż dziwne że prawie wszyscy zapomnieli o takiej możliwości. Baloniki popękają, silne współki się wzmocnią, a kontraktowcy zbankrutują na codziennej trzepance. W ten sposób może upłynąć pół roku, a potem się zobaczy gdzie pójdziemy.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 8 maja 2010 01:17

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 8 maja 2010 01:28:18
Nie musza plajtować wszystkie 5.Wystarczy,że przewróci sie kostka o nazwie Hiszpania.Obecnie 20% bezrobocie,najsłabsza gospodarka UE.Przypadek,że jest w grupie PIIGS?
Nie traktujmy ratingów jak czarodziejskich amuletów,które chronią przed złymi duchami (grubasów,którzy czają się za rogiem,by uwalić tą czy inną gospodarkę,walutę)
Czy taka Grecja jest bez winy?Bycie w elicie,wśród najlepszych.Szampan i zabawa,Zorba tańczy.Od lat.Fakty:Grecja nie miała prawa wejść do unii monetarnej,uciekła się do fałszownia danych by spełnić kryteria.Gdzie był nadzór,gdzie normy europejskie,tak wyśrubowane podobno.Patykiem pisane na piasku.
"Fortuna favet fortibus"

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 8 maja 2010 01:37:21
Czwartkowa jatka w USA zmniejsza zaufanie zwykłych Amerykanów do własnych instytucji finansowych i może ich zniechęcić do długoterminowego inwestowania w papiery wartościowe. Takie rzeczy mogą się dziać po upadku Lehmana ale ot tak sobie, bo w Atenach ktoś kopnął śmietnik, który się przewrócił?

Z drugiej strony PKB Hiszpanii przestał spadać, a PKB Polski nie przestał rosnąć. Od stycznia w Stanach powstało 1,66 mln. nowych miejsc pracy i jest to najlepszy od 10 lat wynik dla dowolnych czterech miesięcy z rzędu.

ami
ami
0
Wpisów: 197
Wysłane: 8 maja 2010 10:35:28
Myślę, że jesteśmy teraz w decydującem momencie. Wszystko zależy od tego, jak giełdy zareagują w poniedziałek na europejski mechanizm stabilizacyjny zaproponowany przez KE i który zostanie prawdopodobnie zatwierdzony na posiedzeniu Ekofinu jutro o 15.
Będzie to widać już po notowaniach walut w niedziele w nocy.
DAX i CAC skończyły niżej niż USA więc jest duża szansa na otworcie luką w góre co może spowodować, że GPW też tak sie otworzy a wtedy zrobimy śliczną i jakże porządaną przez nas wszystkich formację gwiazdy porannej Angel
Panic sale?!! Buy! Buy! Buy!

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 8 maja 2010 12:19:19
buldi napisał(a):
Jak w poniedziałek złotówka i amerykańskie futy nie będą wysoko w niebie, nic z tej kreski nie zostanie.
Wiem, że nie lubicie takich postów, ale myślę że godziny tego wsparcia są policzone.
Ta korekta nie przypomina poprzednich.
Wg mnie będzie upierdliwie długa lub mamy początek bessy.
Wiem, podstaw fundamentalnych brak: wyniki spółek, napływające dane - ale czy to nie tak przewaznie wyglądało na górce?
Obym sie mylił.

Zgoda z wnioskami. Rozumowanie mam odwrotne. Rynki finansowe były pompowane. Wreszcie gospodarka ruszyła. Ale w międzyczasie indeksy urosły za bardzo. I teraz mając dobre dane można przestać pompować i wrócić do realu, bo są jeszcze trupy w szafach.

Słusznie napisał Nocny:
Teraz decyzja jest w rękach indywidualnych amerykanów. Czy przy tych spadkach, rozchwianiu rynków i alarmistycznych wieściach z Europy podejmą w weekend decyzje o wyjściu z rynku papierów wartościowych ? Czy fundy będą musiały się wyprzedawać ? Tak naprawdę to zadecyduje.

Moim zdaniem weekend sprzyja zwykle uspokojeniu nastroji. Czy tym razem może być inaczej Think . Ja obstawiałbym, że nie i paniki nie będzie. Ale jeżeli w przyszłym tygodniu świeczka bedzie czarna o np 2% lub więcej to w drugiej połowie maja będą spadki. I wtedy potwierdzi się: Sell in May and go away.

Uwaga ogólna: nadal panuje ogólne przekonanie o panującej hossie. Sporo wpisów o atrakcyjności poziomów do dobierania. Pewnie tak jest. Ale w bessie 2008 też było dużo takich opinii. A spadało do lutego 2009. Nie wierzę w nową bessę, ale czy to już poziomy na dobieranie Think Grający DT mogą pobujać rynkiem i to mocno.
Edytowany: 8 maja 2010 12:26

Vox
Vox
297
Wysłane: 8 maja 2010 13:43:22
na 7 pytanych analityków wszystkich 7 twierdzi że spadki są nieracjonalne,
i na dniach wrócimy do trendu wzrostowego

www.parkiet.com/artykul/925605...

tak więc nikt nie wierzy w spadki, a wszyscy uważają że mamy okazję do zakupów. skoro tak
to spadków nie będzie jeszcze teraz. myślę że możliwe jest że podciągniemy raz jeszcze pod 2600,
żeby zrobić podwójny szczyt. najbliższe dni będą decydujące, siły byków i niedźwiedzi są wyrównane,
bo jesteśmy w okolicach wsparć. co do przyszłego tygodnia obstawiam pół na pół, choć mam krótkie pozycje.

najnowsze reko:

Cytat:
Goldman Sachs zaleca kupowanie akcji krajów Europy Środkowo-Wschodniej

pytanie tylko czy chce wyjść w dobrej cenie, czy zajał już długie i nagania?
Edytowany: 8 maja 2010 13:48

filon
0
Wpisów: 3
Wysłane: 8 maja 2010 14:17:47
Vox też wierzę w korektę i powrót do wzrostów. Według moich obliczeń powinniśmy spaść jeszcze ok 11%, aby zrealizować minimalny zasięg. Co do czasu to dołka korekty spodziewałbym się przed końcem lipca 2010 r. Czemu akurat 11% i lipiec 2010? Całe wyjaśnienie opisałem tutaj i głupio by było kopiować cały artykuł. Co sądzicie o takim scenariuszu?

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 8 maja 2010 14:37:31
Vox dzisiaj napisał(a):
skoro tak to spadków nie będzie jeszcze teraz. myślę że możliwe jest że podciągniemy raz jeszcze pod 2600, żeby zrobić podwójny szczyt.

Vox wczoraj napisał(a):
pojedziemy sobie do 1800 (taki jest plan) a potem sie zobaczy.
kilka świec po -5% przekona niedowiarków.

Nie żebym się sugerował twoimi "analizami", ale chciałbym żeby inni też docenili twój wkład w to forumlaughing6

Ja od roku jestem przekonany o kierunku wzrostowym i dobrze na tym wychodzę. Obecna sytuacja jest jest spowodowana kryzysem w Grecji. Unia uchwaliła pomoc dla grecji, a rynek o dziwo lubi takie lewackie decyzje i już w przyszłym tygodniu odbije. Wg mnie max możliwy zjazd to ok 2200-2250, ale ja nie wytrzymałem i dokupiłem już wczoraj. Teraz to wygląda fatalnie, ale możliwe że do debiutu PZU sytuacja się oczyści i wierzę, że będzie można zarobić na nim parę groszy..
Aktualnie: MRB(100%)

Vox
Vox
297
Wysłane: 8 maja 2010 14:48:07
w tym co cytujesz nie ma sprzeczności. jeśli będzie przełamanie trendu,
potwierdzone ładną czarną świeczką, to przekona to niedowiarków blackeye

a zawsze też dopuszczam scenariusz odwrotny, bo taki jest rynek,
na razie obstawiam spadki, ale...

a debiut pzu nie powinien wypaść tragicznie, wg parkietu:
www.parkiet.com/artykul/925313...

zagraniczne instytucje dzięki osłabieniu PLN mają już PZU dużo taniej.
może się skuszą?
Edytowany: 8 maja 2010 14:51

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 8 maja 2010 15:25:12
Aaa rozumiem, czyli jak nie będzie spadać to... będzie rosnąć? :P To może określ poziom przy którym powrócisz do obozu byków? Ja widzę że jesteśmy na poziomie linii wsparcia ( połączone dołki z 10 lipca 2009 i 11 lutego 2010) i jest nadzieja że ta linia nie pęknie (zwłaszcza że powstrzymała spadki 25 lutego 2010). Jeśli pęknie to kontynuacja korekty jest bardzo prawdopodobna. Wtedy trzeba obserwować na jakich poziomach będą lokalne odbicia. Jeśli kolejne odbicia będą co raz niżej to wstrzymam się z zakupami do poziomów o których pisałem (2200-2250). Poziomy wyznaczone orientacyjnie, odbicie od nich ozaczałoby szeroki trend horyzontalny o którym pisał Mathu(?) z ograniczeniem w okolicach 2600. Też fajnie.

Vox, jeśli mogę spytać, w co inwestujesz? Masz akcje? Jakie kontrakty? Coś innego?
Aktualnie: MRB(100%)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

489 490 491 492 493

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 5,497 sek.

fxfbhnfk
nlitjoqx
uqxjszra
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oxhozfbj
fhulvlut
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat